Categorie

Posturi Populare

1 Clinici
Cum să luați vitamina C: schema exactă pentru fiecare vârstă și recomandările medicului
2 Laringită
Inflamat gât cu faringită
3 Bronșită
Tratamentul tuberculozei folclorice
Image
Principal // Laringită

Tuse convulsivă la adulți: semne, tratament și posibile complicații


Numele bolii a apărut din cuvântul francez, care înseamnă "cockerel", deoarece tusea cu tuse convulsivă seamănă cu sunetele făcute de un cocoș. Tusea convulsivă este o boală infecțioasă. Este dificil, însoțit de tuse de tuse puternică, care împiedică o persoană să funcționeze în mod normal. Pericolul este că este dificil de diagnosticat și, cu tratament necorespunzător, sunt posibile complicații grave.

Caracteristicile generale ale bolii

Tuse convulsivă: descrierea și tipurile de boli infecțioase

Bordatella pertussis - aceste bacterii provoacă pertussis. Boala este extrem de contagioasă. Aproape 100% dintre persoanele care intră în contact cu persoanele infectate se îmbolnăvesc ulterior. Anterior, tusea convulsivă a fost considerată o boală în copilărie, dar în ultimii ani numărul de cazuri la adolescenți și adulți a crescut, iar boala la orice vârstă este destul de dificilă.

Perioada de incubație este destul de mică, de la 2 la 14 zile. Boala este transmisă prin picături de aer. Întreaga perioadă a bolii durează aproximativ șase săptămâni și este împărțită în 3 perioade. Vaccinarea nu poate proteja complet corpul și, odată ce a suferit o durere, o persoană se poate infecta din nou. Conform statisticilor, din toate cazurile, aproximativ 5% sunt adulți.

Tusea convulsivă este de două tipuri: atipică și abortivă.

Cu tuse convulsivă atipică, episoadele de tuse sunt mai rare, nu provoacă nici o dificultate deosebită, temperatura corpului este aproape normală. Tusea pertussis aortica este caracterizata de o dezvoltare acuta. În primul rând, pacientul simte o durere în gât, care se transformă în tuse, poate fără spasme ascuțite. După 2-5 zile, simptomele pot dispărea singure.

Tusea convulsivă este o boală gravă. Dacă nu îl recunoaște în timp, el se poate transforma în pneumonie, care este moartă.

Semne de pertussis la adulți

Tusea convulsivă este însoțită de atacuri puternice de tuse. În cursul zilei, numărul acestora poate ajunge la 15. În total, boala se desfășoară în trei etape:

 1. La prima tuse convulsivă (catarrală) nu se deosebește de frigul comun. Un nas curbat, tuse uscată, poate crește la temperatura corpului. Dacă timpul nu oferă un tratament adecvat, atunci boala trece la următoarea etapă.
 2. A doua etapă se numește paroxismal. Aici tusea devine paroxistică. Infecția se dezvoltă activ în plămâni, ducând la acumularea de mucus (spută). Un pacient poate experimenta între 5 și 15 împingeri de tuse spasmodică. Respirația este dificilă, respirația este însoțită de un fluier caracteristic (reprise) datorită unui spasm al glottisului din laringe. În această perioadă, medicul poate deja să identifice corect tusea convulsivă doar pentru astfel de atacuri de tuse.
 3. A treia etapă - recuperarea, vine în a patra săptămână după recuperare. Aici tusea poate fi însoțită de vărsături, devine foarte grea și chiar mai frecventă. O tuse paroxistică poate să tortureze pacientul încă o lună.

Pe baza acestui fapt, se pot distinge următoarele simptome de tuse convulsivă:

 • Deteriorarea generală a sănătății, a nasului, a feței nu este mai mare de 38,5 grade.
 • O tuse spasmodică puternică, care la început poate fi uscată și cu dezvoltarea ulterioară a bolii devine foarte puternică, cu o secreție abundentă de mucus clar din plămâni.
 • În timpul episoadelor de tuse, pot apărea sângerări nazale și vărsături. Fața și ochii pacientului se înroșesc.

În termen de trei săptămâni, pacientul poate infecta alte persoane, fiind un purtător al virusului. În general, simptomele bolii în prima etapă seamănă cu o răceală și apoi pot fi confundate cu tuberculoza, bronșita sau pneumonia.

tratament

Metodă de tratare a bolii

Dacă observați cine are simptome de tuse convulsivă, și anume tuse spasmodică severă prelungită, a căror atac poate apărea de mai multe ori pe zi, atunci ar trebui să consultați imediat un medic.

Mai întâi trebuie să faci o serie de teste pentru a face un diagnostic corect. Medicul poate suspecta: ARVI, bronșită, tuberculoză, pneumonie, tuse convulsivă. Testele de sânge, sputa și mucusul nazal, radiografiile plămânilor sunt prescrise.

Dacă suspiciunea de tuse convulsivă este confirmată, atunci în sânge puteți detecta de obicei un conținut crescut de leucocite și limfocite, iar rata de sedimentare a eritrocitelor crește. În secrețiile mucoase găsite mediul de viață care dă viață în care bacteriile se înmulțesc. Raza X arată că arborele pulmonar este mărit, modelul plămânului este pronunțat și constă din celule și câmpuri de rețea.

După examinare, medicul prescrie tratamentul la domiciliu, spitalizarea pentru adulți nu este efectuată. Dacă boala este relativ ușoară, adică nu există spasme multiple și o tuse foarte grea, după care se prescriu antibiotice.

Cu ajutorul baghetei de pertussis:

Medicamente care sunt prescrise pentru tratamentul cu antibiotice:

 • azitromicina
 • eritromicină
 • claritromicină

Dacă boala este severă, atunci antibioticele nu pot fi ajutate. La pacienții cu hipersensibilitate la căile respiratorii, pot apărea bronhospasme, astfel încât acestea pot fi prescrise medicamente anti-astm care luptă împotriva spasmelor și umflarea căilor respiratorii, precum și antihistaminice.

Pentru inflamația severă a tractului respirator și a faringelui, medicul va prescrie agenți hormonali ai grupului corticosteroizi, care, de asemenea, ajută la prevenirea atacurilor de astm și la ameliorarea inflamației.

Tusea convulsivă se luptă cu astfel de medicamente, cum ar fi:

 • sulfonatat
 • Belladonna
 • Rosyanka (Drosera)
 • Pulsatilla
 • monkshood

Pentru ameliorarea tusei, se prescriu antitusive, expectorant și spută subțiere.

Mai multe informații despre tuse convulsivă pot fi găsite în videoclip.

Medicina tradițională poate accelera de asemenea recuperarea. Recomanda, de exemplu:

 • Utilizați suc de nucă, beți 3 ori pe zi pentru o linguriță.
 • Siropul de ceapa este eficient, pentru prepararea căruia sucul de ceapă și mierea sunt amestecate în aceeași proporție, iar apoi acest sirop este băut o jumătate de linguriță seara înainte de a merge la culcare.
 • Un instrument foarte eficient, destul de ciudat, este zahărul ars. Se dilueaza cu apa pentru a forma un sirop si se ia de 4 ori pe zi, o lingurita.

În timpul tratamentului, trebuie să aerisiți în mod constant camera în care se află pacientul. Recomandat alimente nutritive fortificate. Restul familiei trebuie izolat, în special la copii, deoarece riscul de infecție este foarte mare. Pacientul nu ar trebui să fie supracolizat, aerul din încăpere trebuie umidificat și trebuie să se efectueze o curățare umedă regulată. Tusea convulsivă trebuie tratată în timp util, fără a neglija orice mijloace.

Posibile complicații

După cum sa menționat deja, tratamentul precoce și necorespunzător al tusei convulsive este plin de consecințe grave, dintre care cele mai periculoase sunt:

 • pneumonie
 • Funcția respiratorie este afectată
 • Insuficiență cardiacă
 • bronșiolita
 • Laringotraheita acută

Trebuie remarcat că consecințele pentru copii sunt mai periculoase. Dintre cei 50 de milioane infectați anual, circa 300 de mii mor. Majoritatea sunt copii sub vârsta de 1 an.

O complicație foarte rară dar posibilă este encefalopatia.

Atunci când se dezvoltă schimbări în creier, provocând convulsii, care, la rândul lor, pot fi fatale și dacă nu la el, atunci părăsesc persoana surdă sau provoacă epilepsie.

Cu toate acestea, majoritatea deceselor apar în țările în curs de dezvoltare, în care condițiile de viață sunt mai rele, igiena este mai puțin atentă, infecțiile se înmulțesc și medicii locali nu sunt încă capabili să le trateze în mod eficient. În țările dezvoltate, mortalitatea este de 0,04% din toate cazurile. Nu vă panicați: acum există metode eficiente de a face față acestei boli. Dacă tratamentul este început la timp, nu vor exista complicații și boala se va retrage fără consecințe.

Tuse convulsivă în timpul sarcinii

Pertussis pericol în timpul sarcinii pentru făt

În timpul sarcinii, infecția cu tuse convulsivă a mamei însărcinate este foarte periculoasă. În primul trimestru, apare formarea tuturor celor mai importante organe și sisteme ale corpului, prin urmare, boala poate duce la următoarele consecințe:

 • Insuficiență vizuală, pierdere parțială sau completă
 • Afectarea auzului, pierdere totală
 • Dezvoltarea necorespunzătoare a sistemului genito-urinar
 • Încălcarea dezvoltării sistemului cardiovascular, diverse anomalii
 • Dezvoltarea necorespunzătoare a masei musculare și a scheletului
 • Tulburări ale dezvoltării tractului gastro-intestinal, anomalii ale organelor
 • Dezvoltare insuficientă și anomalii ale sistemului nervos central

Principalele simptome ale tusei convulsive la o femeie gravidă sunt o creștere a ganglionilor limfatici, o tuse care crește treptat, apariția sputei, un nas curbat. Mai puțin frecvente sunt pete roșii de erupție cutanată care se pot răspândi în întregul corp în doar câteva ore.

Dacă mama insarcinată se îmbolnăvește cu tuse convulsivă, crește riscul de avort spontan și de dezvoltare necorespunzătoare a fătului.

În primele 8 săptămâni de sarcină, când este infectat cu tuse convulsivă, fatul se va dezvolta incorect cu o probabilitate de 100%. În perioadele ulterioare, aceasta scade, dar este imposibil să se elimine complet consecințele.

Infecția cu tuse convulsivă poate duce la nașterea moartă, astfel încât medicii pot chiar să recurgă la avort. Atunci când o femeie gravidă intră în contact cu o persoană infectată, toate testele trebuie colectate imediat pentru a elimina riscul de infectare și pentru a începe tratamentul în timp, dacă este necesar. De aceea, este important să se planifice sarcina și supravegherea medicală constantă, astfel încât, într-o situație de urgență, să se primească un ajutor imediat și să se asigure un tratament adecvat.

profilaxie

Deși tusea convulsivă este o boală foarte contagioasă, în zilele noastre există modalități care vă pot ajuta să nu vă infectați. Cea mai fiabilă metodă este vaccinarea. Vaccinarea se administrează de trei ori cu un interval de o lună și jumătate la copii, începând cu trei luni de viață. Repaccinarea repetată se efectuează în cea de-a 18-a lună de viață. După aceasta, imunitatea împotriva bolii este dezvoltată timp de 3-5 ani.

Trebuie reținut faptul că vaccinul nu poate proteja complet împotriva bolii. Acesta va ajuta doar să-l transfere mai bine, în stadiul ușor. Imunitatea rezistentă este produsă dacă o persoană a avut tuse convulsivă. Dar re-infectarea este posibilă cu o scădere a imunității.

Vaccinurile utilizate împotriva tusei convulsive sunt DTP (Rusia) și Infanrix (Belgia). Aceste medicamente nu sunt singurele, ci cele mai utilizate. Acestea diferă de tipul componentei de pertussis. În primul caz, este celulară, iar în al doilea este fără celule. Al doilea tip de vaccin este mai scump. Medicii spun că înlocuirea vaccinurilor nu joacă un rol special și nu reduce eficacitatea. Vaccinul DPT este universal deoarece este folosit pentru a preveni pertussis, difterie și tetanos. Datorită ei, organismul produce anticorpi care sunt sensibili la antigenii tuturor celulelor bacteriene.

De obicei, adulții nu sunt vaccinați din mai multe motive.

 • În primul rând, nu este necesar, deoarece imunitatea dezvoltată după vaccinarea copiilor va contribui la combaterea infecției.
 • În al doilea rând, se întâmplă adesea ca o persoană să sufere o formă ușoară de tuse convulsivă, luată pentru o răceală în timpul vieții. Ca urmare, el dezvoltă imunitate împotriva acestei boli.

Dacă cineva din familia ta are pertussis, este important să nu contactezi pacientul. Tusea convulsivă este transmisă exclusiv prin picături din aer, iar persoana cea mai contagioasă se află în prima etapă a bolii. Prin urmare, încercați să asigurați izolarea completă. Elementele pe care o persoană le utilizează nu sunt periculoase.

Carantina durează între 14 și 25 de zile, în funcție de evoluția bolii.

Ventilați camera în mod regulat. Grupul de risc este cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 ani. Dacă există un copil foarte mic în familie, atunci pacientul poate fi internat în spital, dar, în general, nu este efectuat, deci măsurile trebuie luate independent. Tusea convulsivă este o boală foarte periculoasă. Este important să știm cât de mult posibil pentru a lua măsurile necesare împotriva infecției în timp, pentru a recunoaște boala în stadiul inițial și pentru a evita complicațiile cu care este afectată pertussisul.

Tuse convulsivă la adulți - simptome, diagnostic, tratament cu medicamente și remedii folclorice, prevenire

De mult timp, tusea convulsivă a fost considerată o boală din copilărie. Dar, în ultimii 5-7 ani, populația adultă a fost din ce în ce mai expusă la infecții ale tractului respirator superior. Boala în sine nu este la fel de periculoasă ca complicațiile după ea. În cazuri rare, moartea este posibilă atunci când organismul este slab și apare o infecție secundară bacteriană. Diagnosticul este complicat de simptome similare cu SARS, reticența persoanei de a merge la medic din cauza tusei obișnuite. Cunoscând cum să tratezi tusea convulsivă și să o împiedici să se dezvolte, este posibil să previi consecințele pentru sănătate.

Caracteristicile generale ale tusei convulsive

Agentul cauzal al infecției cu pertussis este bordatella pertussis sau bacteria Borde-Zhang. Moare când este expus la temperaturi ridicate, raze ultraviolete și dezinfectanți. Sursa infecției este o persoană în stadiul final al perioadei de incubație. Boala este transmisă din purtător numai prin picături de aer. În acest caz, contactul trebuie să fie la o distanță de cel puțin 2 metri.

O persoană sau un transportator infectat, când strănut, vorbind, tuse, stropeste picături de saliva în care se află bacteria. Apoi, un patogen intră în mucoasa laringelui unei persoane sănătoase, care pătrunde mai adânc cu fiecare respirație. Toxina produsă de bacterie acționează asupra membranei mucoase a tractului respirator superior. Rezultatul este iritarea receptorilor bronși.

Cu tuse convulsivă necomplicată, schimbările în organele interne sunt minime. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile patogene se înmulțesc numai în membrana mucoasă a tractului respirator superior. Agenții microbieni nu penetrează fluxul sanguin, dar situația se poate agrava dramatic dacă apare o infecție secundară bacteriană. Factorii patogeni ai pertussis provoacă reacții alergice, ceea ce duce la o tuse lungă, dureroasă.

Simptome ale pertussis la adulți

Perioada latentă a infecției durează de la 3 la 14 zile. Există 3 etape de tuse convulsivă:

 1. Catarale. Tuse, nas înfundat, strănut - toate semnele unei friguri. Temperatura corpului poate crește ușor.
 2. Paroxistica. Se observă convulsii de tuse spasmodică cu apariția de secreție mucoasă. În acest caz, fața devine purpurie, există fluierul caracteristic în plămâni.
 3. Convalescent. Tuseul încetează să mai fie spasmodic, îmbunătățește bunăstarea generală. Există o perioadă de recuperare.

Continuând din stadiile bolii, tusea convulsivă la adulți se caracterizează prin simptome comune de infecție. Acestea includ:

 • tuse paroxistică;
 • ruperea, stranutul;
 • durere în gât și durere în gât;
 • congestie nazală;
 • tulburări de somn;
 • scăderea capacității de lucru.

Pertussis Diagnosis

Simptomele tusei infecțioase în prima etapă sunt similare cu o răceală sau gripa, ceea ce face dificilă diagnosticarea tusei convulsive. Chiar și medici cu experiență recunosc boala numai în stadiul 2 al dezvoltării sale. Pentru a exclude pneumonia, sunt prescrise tuberculoza, razele X ale plămânilor. Creșterea nivelului leucocitelor și limfocitelor în analiza sângelui nu confirmă dezvoltarea tusei convulsive, dovedește doar prezența infecției în organism.

Modalități eficiente de a determina cauza tusei spastice sunt tampoanele nazale și cultura sputei. Acesta din urmă include un test de laborator, în care pacientul tuse pe o placă specială acoperită cu un mediu nutritiv. Acesta este plasat într-un termostat și după un anumit timp se observă apariția unei colonii a bacteriei pertussis, ceea ce confirmă diagnosticul primar.

Tratamentul pertussis la adulți

Terapia tusei infecțioase fără complicații poate fi efectuată pe bază de ambulatoriu, în conformitate cu schema stabilită de medic. Tratamentul tusei convulsive necesită o abordare integrată care include medicamente, remedii folclorice și respectarea regulilor comune. Acestea din urmă includ:

 • izolarea pacientului de ceilalți;
 • curățarea zilnică umedă și ventilarea camerei cu o persoană infectată;
 • eliminarea factorilor provocând o tuse dureroasă (fumatul, fumul de evacuare, vântul).

Terapia de droguri

Tratamentul unei infecții ale tractului respirator superior implică utilizarea de antibiotice. Perioada efectivă pentru tratamentul de droguri este în primele 14 zile. După 3 săptămâni, este inadecvată utilizarea antibioticelor pentru tuse convulsivă, deoarece bacteriile se mureau singure, iar tusea continuă de la acțiunea toxinei produsă de bordetella. Tusea convulsivă la adulții ușori este tratată cu Ampicilină, Flemoxin, Tetraciclină. Recepția efectivă a macrolidelor:

 • azitromicină;
 • eritromicină;
 • Claritromicină.

Formele medii și severe ale bolii necesită tratament suplimentar. Antibioticele pentru tuse convulsivă la adulți sunt suplimentate cu cefalosporine - Ceftriaxonă, Zinnat. Pentru ameliorarea edemului laringian, sunt prescrise preparatele hormonale din grupul cu corticosteroizi - Prednisolon, Kenacort. Pentru a ameliora tusea ajuta medicamente antitusive - Ascoril. Tratamentul general al tusei convulsive implică utilizarea de expectorant, agenți de dilatare a flegdei - Ambroxol, Bromhexin.

Antibiotice pentru tuse convulsivă la adulți, mulți medici completează medicamentele homeopate. Ele nu afectează bacteria Bordeaux-Jangu, dar atenuează simptomele și reduc durata bolii. Reacțiile homeopate pentru tusea pertussis includ:

Remedii populare

Utilizarea medicamentelor tradiționale în tratamentul pertussisului contribuie la recuperarea rapidă. Cele mai renumite mijloace sunt semințele de floarea-soarelui. Semințe în cantitate de 3 linguri. lingurile trebuie spălate și uscate în cuptor. Apoi bateți bine. 300 ml de apă amestecat cu o lingură de miere și se toarnă această pulbere din semințe. Se fierbe amestecul până când jumătate de volum este redus. Apoi, răciți-vă și împrăștiați supa, luați de la 5-6 ori câteva gâturi pe recepție.

Retetele pentru tratamentul tusei infectioase nu sunt suficiente. Acestea includ:

 1. 2 linguri. linguri de usturoi tocat trebuie să toarne 100 g de unt topit. Amestecul răcit trebuie să freacă picioarele. Apoi trebuie să purtați șosete calde pe picioare.
 2. Firul și uleiul de camfor trebuie amestecate 1: 1 cu oțet. În soluția rezultată, ștergeți șervețelul din bumbac, faceți o comprimare în bronhiul pacientului, înfășurați-o cu o pătură caldă.
 3. Se amestecă 100 ml de ulei vegetal cu 5 căței de usturoi tocată. Amestecul trebuie fierbe timp de 5-7 minute, se răcește și se iau la fiecare 3 ore o linguriță timp de 3 zile.

Tuse convulsivă în timpul sarcinii

O boală neplăcută nu trece peste femeile gravide. Dezvoltarea simptomelor de pertussis are loc treptat, cu o creștere de 2-3 săptămâni. Infecția poate declanșa patologii de dezvoltare fetală:

 • boli cardiovasculare;
 • pierderea auzului, surditate congenitală;
 • dezvoltarea anormală a sistemelor urogenitale și digestive;
 • insuficiență vizuală (cataractă);
 • deteriorarea sistemului osos;
 • sindromul hemoragic;
 • încălcarea sistemului nervos central.

În primele etape ale sarcinii, în special în primele 8 săptămâni, tusea convulsivă poartă cel mai mare pericol. Riscul unor anomalii la copilul nenăscut este de aproape 100%. Acest lucru poate duce la pierderea sarcinii sau la nașterea unui copil mort. În astfel de situații, medicii recomandă avortul. Odată cu creșterea perioadei, riscul posibilelor patologii scade. Dacă o femeie care se așteaptă la un copil a fost în contact cu o tuse pertussis bolnavă, este necesar să se efectueze examinări regulate pentru a monitoriza starea.

Tratamentul pertussis la femeile gravide este efectuat cu antibiotice benigne (Sumamed), antitusive de origine vegetală (Mukaltin) și metode tradiționale de terapie care sunt permise în această situație. Un copil născut la o mamă infectată la vârsta de 1 lună trebuie să primească tratament cu azitromicină. Acest antibiotic are cea mai mică listă de efecte secundare.

Folosirea medicamentelor folclorice la femeile gravide este, de asemenea, posibilă. Retete de casa pentru tuse convulsiva:

 1. 1 g de mumie trebuie dizolvată în 5 linguri. linguri de apă caldă. Este necesar să se accepte o dată pe zi cu 20 de minute înainte de alimente în termen de 10 zile.
 2. O jumătate de kilogram de ceapă zdrobită trebuie amestecată cu 500 g de miere și se toarnă 400 g de apă. Se fierbe la căldură scăzută timp de aproximativ 2 ore. Apoi se răcește, se ia de mai multe ori pe zi, 5 ore. Linguri la un moment dat.
 3. 3 linguri de muguri de pin amestecat cu 2 linguri de plantain și colț de picior. Amestec turnați 600 g de apă clocotită, insistă timp de o oră. Luați 3 lingurițe de trei ori pe zi.

Complicațiile pertussis la adulți

Cu un tratament tardiv după o infecție amânată, apar efecte negative asupra sănătății. Acestea includ:

 • patologia creierului - convulsii, pierderea conștiinței;
 • bronșită, pneumonie ca o infecție secundară;
 • hemoragie, hernie ombilicală datorată unei tuse puternice;
 • inima și insuficiența pulmonară datorită insuficienței respiratorii constante;
 • moartea datorată imunității slăbite și dezvoltării severe a bolii.

Complicațiile pot fi evitate dacă diagnosticați tuse convulsivă la adulți în timp și începeți tratamentul necesar. Este important să se prevină trecerea bolii la stadiul terminal. Pentru a face acest lucru, ar trebui să contactați un specialist la primul indiciu de indispoziție, urmând în mod clar instrucțiunile medicului.

profilaxie

Datorită faptului că tusea convulsivă este transmisă prin picături din aer, contactul cu persoanele infectate trebuie evitat. Respectarea acestei reguli simple este complicată de faptul că în timpul perioadei de incubație boala se manifestă ca o frigă banală comună, pacientul însuși nu poate bănui că există un centru de inflamație în organism. Potrivit statisticilor, contactul cu riscul posibilei infecții cu tuse convulsivă este de 96%.

Cea mai rezonabilă și eficientă prevenire a bolii la adulți este vaccinarea. Din copilărie, este necesar să se introducă serul anti-pertussis de trei ori. Face parte din DTP - o vaccinare cuprinzătoare împotriva tusei convulsive, a difteriei și a tetanosului. O populație adultă este imunizată. Aceasta constă în introducerea imunoglobulinei, care conține anticorpi la această boală.

Tuse convulsivă la adult: tratament și simptome ale bolii

Tuse convulsivă la adulți este o boală infecțioasă care este însoțită de o tuse puternică de lătrat. Această boală este caracteristică copiilor și adolescenților, dar deoarece boala este contagioasă, adulții se pot infecta, de asemenea, cu tuse convulsivă. Pericolul bolii constă în complicații grave care apar în absența tratamentului în timp util. Simptomele și tratamentul tusei convulsive la adulți vor fi acoperite în articolul nostru.

Ce este această boală

Boala tractului respirator, în care există o tuse puternică cu astm bronșic, se numește tuse convulsivă. Mulți se întreabă de ce această boală se numește tuse convulsivă? Traducere din franceză, tuse convulsivă înseamnă "cocoș". Cu o tuse caracteristică pentru boală, sunetele făcute sunt foarte asemănătoare cu cocoșul cocoșului. Din acest motiv, boala a dobândit un astfel de nume. Adulții cu tuse convulsivă sunt mult mai puțin probabil decât copiii.

Vaccinarea cu pertussis

Boala este transmisă prin picături de aer, astfel încât riscul de infecție este foarte mare, chiar și atunci când vorbim cu un pacient puteți obține o boală. Datorită complicațiilor grave și riscului de deces, în caz de boală severă, oamenii de știință au inventat un vaccin cu pertussis. Până în prezent, vaccinarea împotriva pertussis este obligatorie. Trebuie remarcat faptul că vaccinul cu pertussis este valabil numai 10 ani, după care este necesară re-vaccinarea. Cu toate acestea, vaccinarea nu garantează faptul că o persoană nu va putea să se îmbolnăvească cu tuse convulsivă.

În aproximativ 10% din cazuri, un adult vaccinat se îmbolnăveste de o boală, în acest caz, boala are o formă ușoară, fără complicații.

Cum apare o afecțiune la adulți?

Principala manifestare a bolii este o tuse puternică, care provoacă adesea un spasm al sistemului respirator. Cauza pertussis la adulți este ingestia de Bordetella pertussis - un stick fix gram-negativ. Agentul cauzal al pertussis este viabil, din acest motiv infecția apare direct de la o persoană bolnavă la una sănătoasă. Boala este periculoasă numai în prima săptămână după infecție.

Dacă vorbim despre o persoană cu imunitate scăzută, riscul de infecție crește cu aproximativ 70%. Infecția are loc prin tusea pacientului. Cu saliva pacientului se remarcă o mulțime de bastoane, care sunt cauza bolii. În cele mai multe cazuri, infecția apare în contact strâns cu pacientul, datorită faptului că agentul cauzator de tuse convulsivă nu este capabil să răspândească mai mult de doi metri. Dacă o persoană a avut o tuse convulsivă o dată, re-infectarea devine imposibilă.

Simptome ale pertussis la adulți

Această boală se caracterizează printr-o creștere treptată a simptomelor. Există trei perioade principale de dezvoltare, caracterizate prin diverse simptome:

 • Perioada de incubare. Aceasta durează de la momentul infectării până la începutul primelor semne ale bolii. În timpul perioadei de incubație, pacientul nu observă modificări ale stării de sănătate. Durata perioadei este de la 5 la 15 zile.
 • Perioada prodromală. Pentru această perioadă se caracterizează prin manifestarea primelor semne. Pacientul este îngrijorat de simptome asemănătoare unei boli respiratorii acute. În primul rând, apare o tuse uscată, mai ales noaptea. Pacientul se plânge de slăbiciune generală, somnolență. Temperatura corpului variază de la 37-37,5. Durata perioadei este de la una la două săptămâni.
 • Perioada spasmică. Tusea devine mai pronunțată, uneori atacurile de tuse provoacă vărsături și atacuri de sufocare. Când tuse, sputa vâscoasă este expectorată, pielea devine roșu-albastră. Durata perioadei variază de la două săptămâni la o lună.
 • Perioada de dezvoltare inversă. Simptomele scad treptat, tusea devine mai calma. Tusea uscată poate persista timp de două săptămâni.

Tusea convulsivă la adulți este împărțită în mai multe forme:

 1. Tipic. Boala se desfășoară în funcție de perioade. Perioadele sunt înlocuite secvențial cu semne caracteristice.
 2. Atipice. Această formă este caracterizată de tusea obișnuită lungă, fără atacuri și posibile complicații.
 3. Bakterionositelnaya. Nu există semne de tuse convulsivă la adulți, inclusiv tuse. O persoană se simte bine, dar poate infecta o altă persoană. Această formă este caracteristică persoanelor vaccinate împotriva tusei convulsive.

Diagnosticul tusei convulsive la adulți

Pentru a diagnostica această boală, pacientul trebuie să fie supus unei examinări complete a corpului. Datorită medicinii moderne, un specialist clarifică dacă tusea pertussis este prezentă în organism, care este agentul cauzal al bolii. Diagnosticul tusei convulsive include următoarele metode:

 • Test de sânge general.
 • Smear din nazofaringe.
 • Analiza sputei, care se excretă la tuse.
 • X-ray a tractului respirator.

În cazul în care pacientul are tuse convulsivă, se observă o creștere a numărului de leucocite în testul de sânge, numărul aproape dublând rata. În studiul sputei există o cantitate imensă de bastoane pertussis. La radiografie se înregistrează modificări vizuale vizibile în structura tractului respirator.

tratament

Mai întâi de toate, este necesar să se vindece simptomele care pun viața în pericol, incluzând tusea, care provoacă adesea vărsături sau sufocare profunde. Terapia ulterioară are ca scop prevenirea dezvoltării complicațiilor grave. În acest caz, scopul tratamentului depinde de gravitatea bolii:

 • Dacă tusea convulsivă la adulți este ușoară, un specialist prescrie un curs de medicamente macrolide și diverse poțiuni pentru a preveni spasmele la tuse.
 • Dacă boala are o severitate moderată, sunt necesare două tipuri de medicamente antibacteriene: macrolide și cefalosporine. Pentru a îmbunătăți descărcarea mucoliticii prescrise de spută.
 • Dacă vorbim de tuse convulsivă, care este severă, tratamentul trebuie efectuat într-un spital sub supravegherea medicilor. Terapia constă în utilizarea antibioticelor macrolide și cefalosporine intramuscular.

Pe lângă principiile de bază ale tratamentului, este necesar să se respecte temperatura și umiditatea aerului în camera în care pacientul are tuse convulsivă. Aerul trebuie umidificat, iar temperatura aerului trebuie să fie între 15 și 17 grade. Se recomandă utilizarea unui umidificator automat.

În absența unui aparat în casă, prosoapele umede sunt agățate și aerisite în fiecare oră.

Revizuirea medicamentelor

Luați în considerare câteva medicamente de bază care tratează efectiv tusea convulsivă la adulți:

 1. Azitromicina. Un antibiotic care aparține grupului macrolidic. Cu o evoluție ușoară sau moderată a bolii, medicamentul este prescris sub formă de tablete, dar dacă este o formă severă, atunci medicamentul este utilizat ca o injecție pentru administrare intravenoasă. Cursul tratamentului cu azitromicină nu este de obicei mai mare de 7 zile. Dacă aveți reacții adverse cum ar fi amețeli, inflamație a mucoasei gastrice, insuficiență hepatică sau o reacție alergică, trebuie să întrerupeți utilizarea medicamentului și contactați medicul dumneavoastră pentru a ajusta tratamentul.
 2. Lasolvan. Acest medicament ajută la subțierea sputei, rezultând o îmbunătățire a descărcării sputei. În plus față de proprietățile principale, Lasolvan reduce frecvența atacurilor de tuse convulsivă. În funcție de forma bolii, medicul prescrie medicamentul sub formă de tablete sau soluție pentru inhalare și administrare orală. Lazolvanom tratat cu tuse convulsivă timp de cel puțin 10 zile.
 3. Salbutamol. Medicamentul prin inhalare de droguri extinde bronhiile și calmează tusea. Salbutamolul este utilizat cu prudență în prezența bolilor de inimă sau a vaselor de sânge. Medicamentul are o doză zilnică, care nu se recomandă să crească fără prescripție medicală. Doza zilnică este cuprinsă în utilizarea de patru ori a inhalatorului.

Tratamentul folcloric

Tusea nu mai puțin eficientă la adulți este tratată cu ajutorul medicinii tradiționale, care poate fi utilizată împreună cu tratamentul principal. Tusea convulsiva la adulti poate fi tratata cu urmatoarele retete:

 • Luați patru cuișoare de usturoi proaspăt, coajați-le și tăiați-le cu grijă pe o răzătoare. Laptele de vacă (1 cană) trebuie fiert și răcit la temperatura camerei. Luați usturoi, puneți laptele. Se amestecă bine amestecul. Compoziția trebuie administrată de 3 ori pe zi, 2 linguri, mai ales după mese.
 • Semințele de floarea-soarelui sunt spălate bine sub apă caldă menținută, se pune semințele într-un recipient și se pune în cuptor. Semințele trebuie să fie prăjite până la gătit complet, și este foarte important ca semințele de floarea-soarelui să nu fie arse. Ștergem o mână de semințe dintr-o coajă și ne mănâncă într-o stare pudră. Semințele trebuie să fie umplut cu două pahare de apă caldă fiartă. Apoi, puneți amestecul rezultat 2 linguri de miere de flori lichide. Se toarnă lichidul într-o cratiță de smalț, se pune pe sobă și se aduce la fierbere. De îndată ce băutura se răcește la temperatura camerei, luăm câteva gume înainte de fiecare masă.
 • Luăm oțet 9%, brad și ulei de ricin în cantități egale. Toate componentele sunt amestecate bine în recipiente. Luați tifonul și umeziți-l în consistența rezultată. Apoi, strângeți-l și puneți pacientul pe piept. Este recomandabil să lăsați loțiunea pentru noapte, acoperită cu un prosop deasupra.

În prezența unei temperaturi ridicate a corpului, nu se recomandă utilizarea acestei metode.

 • Coaceți ceapa și puneți-i într-un recipient de email. Ceapa ar trebui sa fiarba timp de 20-30 de minute. Apoi, scurgeți apa și răciți ceapa la temperatura camerei. Zdrobiți legumele pe o răzătoare fină și amestecați cu două linguri de miere lichidă. Luăm amestecul de două ori pe zi: imediat după trezire și înainte de culcare.
 • Fructele de ridiche negre sunt decojite și măcinate pe un răzuitor fin. Adăugați o lingură de miere și lăsați-o să bea timp de aproximativ două ore. Apoi, stoarceți sucul cu tifon. Este necesar să beți suc de trei ori pe zi într-o lingură.

Posibile complicații

Dacă nu detectați boala în timp sau nu vă angajați în auto-tratament, este posibil să apară complicații grave care pot fi fatale. Luați în considerare ce complicații pot fi:

 • Pneumonie.
 • Bronșită cronică.
 • Heart Disease.
 • Traheită acută.

Trebuie remarcat cea mai gravă complicație - modificări ale creierului care provoacă convulsii. Din acest motiv, moartea se produce cel mai adesea după tuse convulsivă.

Pentru a preveni consecințele triste, monitorizați cu atenție bunăstarea. La cea mai mică suspiciune de tuse convulsivă, asigurați-vă că contactați o instituție medicală pentru consultarea unui specialist.

Recomandări generale

Pentru a se recupera cât mai repede posibil, pacientul trebuie să se afle cât mai des în aer proaspăt și să facă plimbări. Starea în aerul proaspăt ajută la oprirea unui alt atac de tuse și previne înfometarea cu oxigen a creierului. Mulți medici recomandă, dacă este posibil, dimineața să meargă lângă râu. Ei susțin că vaporii de dimineață ai rezervorului au proprietăți de vindecare.

Este recomandabil să acordați prioritate râului, care este situat în pădure departe de drumuri.

Pacientul trebuie să aibă suficient somn suficient și să evite situațiile nervoase. Din alimente este necesar să se acorde prioritate alimentelor din proteine: pui, ouă, brânză de vaci, produse lactate. În momentul tratamentului este de a abandona complet cafeaua și băuturile carbogazoase, precum și de la alimente prea reci sau calde.

Tuse convulsivă: simptome și tratament la adulți

Vei primi o bucată de gunoi dacă bei.

În practica clinică, această boală este un caz rar. Se crede că problemele acestei boli au fost rezolvate de mult timp. Simptomele și tratamentul pertussis la adulți sunt mai puțin simple decât la copii.
Cauza tusei persistente la adulți poate fi tuse convulsivă. Această boală are forme atypice și tipice. Vaccinarea în masă împotriva acestei boli a schimbat fundamental simptomele bolii. Din acest motiv, diagnosticul bolii nu este întotdeauna la timp.

Tuse convulsivă - ce este?

Tusea convulsivă este o boală infecțioasă foarte periculoasă. Cu pertussis, bacteria Bordatella pertussis infectează tractul respirator și provoacă o tuse spasmodică. O astfel de tuse provoacă adesea spasm al tractului respirator. Această boală poate fi infectată numai de la o persoană. Sursa de infecție poate fi persoanele care sunt purtători de bacterii, precum și pacienții infectați cu diferite forme ale bolii.

Simptome ale pertussis la adulți

Foarte rar, oamenii fac tuse convulsivă dacă sunt vaccinați. Motivul poate fi o slabă slăbire a sistemului imunitar în timpul atacului bacteriilor acestei boli.
Dacă un adult nu tolera această afecțiune și nu a fost vaccinat, atunci în acest caz se poate infecta relativ repede de la proprii copii.
Simptomul inițial al acestei boli este apariția disconfortului în laringe. Apoi nu există o tuse puternică la câteva zile după infecție. Intensitatea și puritatea tusei cresc în fiecare zi. De obicei, după două săptămâni, tusea reamintește în fiecare oră. Tusea frecvent duce la o creștere a presiunii. O tuse puternică poate determina urinarea involuntară și descărcarea lacrimilor.

Temperatura pacientului cu tuse convulsivă nu crește de obicei cu mai mult de 38 de grade. Adulții poartă această boală mai degrabă decât copiii. Când tuseți o astfel de forță, pot să apară vărsături. Unii oameni nu observa în boala lor, ceea ce duce la tratament târziu și riscul de infecție a celor dragi.
Boala continuă timp de 5 săptămâni. În această perioadă treceți 3 stadii ale bolii:

Acesta reprezintă decalajul dintre perioada de incubație și boala în sine. Durata durează două săptămâni. Stadiul prodromal se caracterizează prin tuse persistentă fără spută. Tot în această perioadă, temperatura corpului practic nu crește. De regulă, în această perioadă, boala este similară cu o infecție virală respiratorie normală și, din acest motiv, medicii diagnostichează incorect pacientul. Consecința este o mare probabilitate de infectare a altora. Deoarece în această perioadă o persoană cu această boală este foarte periculoasă. De asemenea, dacă nu vă opriți această boală în stadiul inițial la adulți, va fi dificil să faceți tratament într-o perioadă ulterioară.
Bordenelles devin mai puțin active până la sfârșitul celor 21 de zile. Cu toate acestea, acest lucru nu este un motiv pentru depanarea tratamentului, deoarece în aceste zile o persoană infectată cu această boală poate infecta toate persoanele care intră în contact cu această boală. În fiecare zi, boala, simptomele bolii devin din ce în ce mai agresive. Tusea trece de la obișnuită la spasmodică.

Timpul acestei etape poate ajunge la 3 luni. Tusea în această perioadă este destul de specifică. În această perioadă, un medic cu experiență rapid capabil să facă un diagnostic. O caracteristică a tusei de tuse convulsivă constă în 6 sau mai multe împingeri care se repetă fără oprire. O persoană însuși poate face câteodată un diagnostic. Pacientul de la sfârșitul unui atac de tuse produce o respirație mare cu un fluier însoțitor. Această reluare a fluierului se datorează crampei glotului. Respirația restaurată nu durează mult, atacurile se schimbă destul de des.
O asemenea tuse este însoțită de spută și roșeață a feței. Adesea, pacientul își scoate limba și îl rănește atunci când tuse. În această etapă, boala poate slăbi foarte mult persoana. Nivelul stării generale a pacientului scade drastic.
Această perioadă de boală este lungă și neplăcută. De-a lungul timpului, vrăjile de tuse scad și devin mai moi. Această etapă a bolii este mult mai ușor de transferat dacă persoana a fost vaccinată. Oamenii vaccinați suferă această boală foarte rar și mai des într-o formă uzată.

Începe de la a doua lună de boală. Tusea devine mai puțin vulnerabilă.

Metode de tratare a tusei convulsive la adulți

Această boală poate fi tratată la domiciliu, spitalizarea este necesară doar în cazul unei forme severe a bolii. Tratamentul în staționar este necesar în caz de afectare a circulației sângelui și a tractului respirator.
În timpul dezvoltării acestei boli, o persoană suferă un disconfort maxim din cauza tusei. Sarcina medicului este de a atenua starea pacientului cât mai rapid și mai eficient posibil.
Tratamentul acestei boli constă în prescrierea următoarelor medicamente:

 • Medicamente de bronhodilatator - pot reduce numărul de spasme.
 • Medicamente mucolitice - medicii le prescriu sub formă de inhalare. Acest tip de medicamente lichefiază flegma și pot oferi un flux de mucus fără durere.
 • Medicamente anti-tuse - aceste medicamente sunt prescrise în cazuri minime, deoarece eficacitatea lor este practic redusă la zero.
 • Mijloacele de vasodilatatoare - acțiunea lor vizează prevenirea foametei de oxigen a creierului. Îmbunătățește fluxul de sânge către creier.

În tratamentul acestei boli infecțioase, sarcina medicului este de a acorda individual tratamentului fiecărui pacient. De la oameni diferiți, are propria dezvoltare individuală.

Pentru a preveni hipoxia, trebuie să aplicați:

 • Terapia cu oxigen - esența acestei metode este faptul că o cantitate mare de oxigen pur este alimentată în corpul pacientului prin măști speciale.
 • Medicamente nootropice - acestea ajută creierul să efectueze procesele metabolice necesare pentru funcționarea unui organ.
 • Glucocorticosteroidii - împiedică încetarea respirației și reducerea numărului de episoade de tuse. Trebuie remarcat faptul că acestea nu trebuie luate mai mult de 2 zile.

De asemenea, în unele cazuri, prescrieți antihistaminice. Aceștia sunt numiți dacă pacientul este alergic la orice medicament. Când boala începe să se retragă și stadiul de recuperare vine la pacient, este imperativ să se numească un complex de vitamine. Deci, trebuie să completați stocurile de vitamine A, B, C.
De asemenea, tratamentul va ajuta la regimul corect și dieta.
În cazul tusei convulsive, este necesar să se evite șocurile nervoase. De asemenea, asigurați-vă că respectați modelele de somn. Este necesar, dacă este posibil, să se excludă orice activitate fizică. Intră în aerul proaspăt nu poate merge pentru ore poate și ar trebui să stea pe bancă.
Dieta trebuie să includă 5-6 mese numai în porții mici. Este strict interzis să luați alcool și cafea tare în timpul bolii. Este necesară completarea aprovizionării cu vitamina B. Datorită unor produse cum ar fi brânza de vaci, ouă, ficat de pui. Eliminați nevoia de carne afumată și alimente prăjite.
Ca și în cazul oricărei boli, sunt posibile complicații. Chiar și cu o abordare integrată a tratamentului, astfel de complicații precum:

 • pneumonie
 • bronșită
 • Leziuni ale creierului
 • Apariția unei hernie în buric și în buric
 • Brain și hemoragie oculară

Remedii populare în tratamentul tusei convulsive la adulți

Natura noastră este concepută astfel încât orice boală să poată fi vindecată cu ajutorul mijloacelor create de ea. Desigur, în forme grave și cu afecțiune neglijată, merită să se consulte un medic, deoarece consecințele pot fi ireversibile.
Medicina tradițională vizează reducerea numărului de atacuri. Cel mai faimos și eficient instrument este următorul:

 • Este necesar să puneți câteva cuișoare de usturoi în lapte fierbinte. Este nevoie de aproximativ 15 minute pentru fierbere. Următorul pas este curățarea lichidului: prin tifon steril trebuie să filtrați lichidul și să adăugați miere într-o cantitate mică. Este necesar ca toate produsele folosite să fie exclusiv naturale. În caz contrar, ele nu sunt în măsură să dea rezultatul așteptat. Este necesar să beți greutatea primită în ziua a 3-a.
 • Ridichea neagra. Acest produs util nu este la ce procent nu este inferior în eficiență. Pentru a prepara un amestec util, este necesar să se combine sucul plantei cu mierea topită. Observând proporția de la unu la unu. Este necesar să luați înainte de a mânca 1 lingură mică.
 • Devilsil rădăcină ajută, de asemenea, cu această boală. Planta trebuie să fie luată în cantitate de o linguriță și se toarnă 250 de grame de apă și se fierbe masa rezultată timp de 15 minute. Tinctura trebuie filtrată și consumată de 40 mililitri de 3 ori în decurs de 24 de ore.
 • Coacăz negru. Sucul acestei plante conține un număr mare de vitamine necesare organismului și promovează vindecarea. Puteți bea în cantități nelimitate.
 • Miere cu ulei de măsline. Este necesar să achiziționați produse naturale și să le amestecați cu 1: 1. Amestecul trebuie fiert, lăsat să se răcească. Luați o jumătate de linguriță de câteva ori pe zi.

Aproape toate tratamentele naturale pentru multe boli includ proporția de miere. Acest instrument este un bun ajutor în tratamentul multor afecțiuni.

 • Aici, de exemplu, un amestec de unt și miere. Ingredientele trebuie să se amestece cu 1: 1 și să ia o lingură mică.
 • Shilajit. Instrumentul se ocupă de procesele inflamatorii și consolidează corpul în ansamblu.
 • Necesită cu tuse convulsivă și aer curat, de preferință pădure. Dacă boala nu vă permite să ieșiți din oraș, puteți cumpăra ulei de brad. Uleiul ar trebui să fie turnat în cantități de câteva picături pe o tava preîncălzită și să se bucure de aroma vindecătoare.

De asemenea, procedurile cunoscute și externe ale medicinii tradiționale folosite în tratamentul acestei boli. Ele sunt capabile să protejeze oamenii de atacurile de tuse neplăcută și să vă relaxeze mușchii pieptului.

 • Usturoi cu grăsime de porc. Amestecul se prepară prin amestecarea grăsimilor de usturoi și de porc. Observând o proporție de grăsime 1: 3, se pune mai mult. Procedura de frecare este efectuată o dată pe zi înainte de a merge la culcare. Apoi trebuie să vă înfășurați într-o pătură și să dormiți până dimineața.

Antibiotice pentru tuse convulsivă la adulți

Medicamentele prescrise pentru această afecțiune:

 • azitromicina
 • eritromicină
 • Penicilină semi-sintetică

Schema aproximativă de medicamente luate cu tuse convulsivă

 • Claritromicină: 450 mg de 2 ori pe zi timp de o săptămână
 • Azitromicina: 450 mg în prima zi a bolii, apoi 200 mg pe zi timp de 3 zile.

Această schemă este aproximativă și nu trebuie utilizată fără consultarea unui medic. Un tratament adecvat poate numi doar un specialist calificat.
După primele 21 de zile de boală, antibioticele sunt adesea inutile. O excepție este cazul în care o altă bacterie se alătură pertussis.

Prevenirea tusei convulsive la adulți

Cel mai important profilactic împotriva acestei boli este nu numai vaccinarea. Medicii au fost încrezători că vaccinarea protejează împotriva bolii de-a lungul vieții unei persoane, dar în timp a devenit clar că vaccinul trebuie administrat o dată la 12 ani. În timp, efectul vaccinului este redus și este necesară profilaxia repetată.
Această metodă de prevenire a permis reducerea numărului de bolnavi la 90%.
Termenul de izolare a pacienților cu această boală este de 3 săptămâni. Aceasta scade în cazul în care pacientul a luat antibiotice în stadiul inițial al bolii.
Pacienții și lucrătorii din domeniul sănătății care au avut o tuse asemănătoare cu simptomele tusei convulsive trebuie examinate.
Identificarea tusei convulsive, medicul trebuie să prescrie o analiză de analiză PCR a sângelui și o frotiu din nas și laringel.
Dacă diagnosticul este confirmat, medicii cu boli infecțioase prescriu un tratament special nu numai pentru pacient, ci și pentru persoanele care au intrat în contact cu el.
De asemenea, un lucrător medical bolnav cu această boală ar trebui suspendat de la muncă timp de cinci zile. Dacă în acest timp el nu a luat antibiotice, atunci perioada este crescută la 22 de zile.
Personalul medical care deservește pacienții cu acest diagnostic trebuie să ia măsuri de precauție.
Când diagnosticul pacientului este confirmat, izolarea este necesară.

Care este diferența dintre tusea convulsivă la copii și adulți

Tusea convulsivă este în sine o boală exclusivă din copilărie. Au crezut astfel până când primul adult sa îmbolnăvit. Acest lucru se datorează unei imunități reduse. Diferența este în frecvența și severitatea simptomelor. Copiii cu vârsta cuprinsă între unu și patru ani devin mai des bolnavi și suferă această boală extrem de greu. La adulți, simptomele pot să nu apară deloc și persoana nu va ghici chiar că este bolnav. Cel mai mare pericol de tuse convulsivă la copii constă în faptul că, cu o tuse puternică, copilul are dificultăți de respirație.

Administrarea portalului nu recomandă categoric auto-tratamentul și sfătuiește să vadă un medic la primele simptome ale bolii. Portalul nostru prezintă cei mai buni specialiști medicali cărora le puteți înregistra online sau prin telefon. Puteți alege singur doctorul potrivit sau vă vom lua totul gratuit. De asemenea, numai atunci când înregistrați prin intermediul nostru, prețul consultării va fi mai mic decât în ​​clinica însăși. Acesta este micul nostru cadou pentru vizitatorii noștri. Să vă binecuvânteze!

Tuse convulsivă, boala copilarie la adulți - simptome și tratament

Contrar faptului că boala este considerată a fi o boală infecțioasă pur infantilă, tusea convulsivă la adulți nu este mai puțin frecventă și se găsește ocazional în practica clinică. Manifestarea sa este acută, ciclică, cu simptome specifice caracteristice.

Boala este cauzată de bagheta Bordet-Zhang din genul (Bordetell) Bordetell. Obținerea pe membrana mucoasă a sistemului respirator al unei persoane determină dezvoltarea proceselor inflamatorii care provoacă o secreție crescută de mucus, în timp ce suprimă activitatea și funcțiile epiteliului ciliat al țesutului mucus, contribuind la formarea necrozei pe acesta.

Patologia se dezvoltă activ în țesuturile bronșice, afectând tractul respirator superior. Organismul dezvoltă sensibilitate sporită la toxinele patogene cauzate de iritarea receptorilor din stratul mucos al sistemului respirator, manifestată prin tuse convulsivă paroxistică - astfel de simptome de tuse convulsivă la adulți și copii reprezintă "cartea de vizită" a bolii.

Infecția are loc prin contactul direct al unei persoane cu pacientul sau purtătorul de infecție, adică prin contact și aerosol. Un strănut simplu sau o tuse la o distanță de 1-2 metri poate transfera infecția de la pacient la cea sănătoasă. Vârful virulenței (contagionare) a bacteriei cade în primele șapte zile ale bolii și în ultimele zile ale perioadei latente.

În această perioadă de timp, bolnavul trebuie izolat. Pacienții cei mai periculoși cu simptome expresive neclar.

Primele semne de tuse convulsivă pot apărea într-o săptămână sau un an și jumătate, după momentul infectării. Cursul bolii se datorează a trei etape de dezvoltare - catarrale (inițiale), paroxisme (spasmodice) și stadiul de rezolvare (dezvoltare inversă).

Simptomele și semnele de tuse convulsivă la adulți

Cu primele simptome de tuse convulsivă la adulți, stadiul inițial al bolii începe - stadiul catarrhal.

Principalul simptom al bolii în această etapă se manifestă prin tusea constantă uscată, care nu este oprită de nici un medicament. Simptomatologia este foarte asemănătoare cu cea a clinicii ORZ:

 • febră cu temperatură foarte ridicată;
 • slăbiciunea generală și pierderea apetitului;
 • nasul curbat, tusea și ruperea.

Din acest motiv, tratamentul adulților tuse convulsivă începe deseori independent, fiind condus de respectarea patologiilor catarale - de regulă, nu aduce ușurință.

Perioada stadiului paroxistic (spasmodic) este cea mai dificilă, însoțită de afectarea funcțiilor respiratorii. Tuse mai rău, sufocant. În același timp, se eliberează sunete groase vâscoase și sunete fluorescente. Atacurile pot apărea de până la 50 de ori pe zi. Pacientul are o față roșie, dezvoltă limfadenită cervicală. În zona lui a marcat cianoza pielii.

Adesea, atunci când tuse se potrivesc pot apărea momente neplăcute cu urinare spontană și defecare. Dacă în această perioadă nu suferiți examinarea și tratamentul adecvat al tusei convulsive, simptomele pot fi completate:

 • crampe în întregul corp;
 • leșinul neurogen;
 • meningeal simptome;
 • tulburări de circulație cerebrală.

Etapa de rezolvare (dezvoltarea inversă) - stadiul final al bolii. Starea de sănătate se îmbunătățește, respirația revine la normal, tusea devine din ce în ce mai puțin obișnuită. Pacientul se recuperează.

Cu un tratament adecvat la timp, durata totală a tusei convulsive la un adult nu depășește un an și jumătate, două luni.

Ce este o boală periculoasă pentru adulți?

primele semne de tuse convulsivă la adulți (foto), ele sunt similare cu cele reci

Cel mai mare pericol pentru tusea convulsivă la adulți este dezvoltarea de complicații cu posibile procese patologice sub forma:

 • procese inflamatorii acute în plămâni;
 • implicarea în procesul inflamator al țesutului bronșic;
 • dezvoltarea efuziunii pleurale și a emfizemului;
 • procesele inflamatorii purulente în structura urechii medii.

Uneori, efectele tusei convulsive se manifestă prin atelectazia plămânilor, episoadele frecvente de tuse pot declanșa:

 • hipofagie - hemoragie conjunctivală;
 • herniile ombilicale și proeminențe inghinale;
 • perforare (gaură sau lacrimă) în timpan;
 • prolapsul rectal (prolapsul intestinului).

Atunci când se adaugă un alt diagnostic la patologia principală, aceasta înseamnă o complicație a bolii, în acest caz tuse convulsivă. Infecțiile sunt sensibile chiar și la persoanele vaccinate anterior.

În acest caz, boala poate avea loc într-un ritm accelerat, fără un reflex tuse, fără semne exterioare și simptome caracteristice. Pentru a diagnostica boala în acest caz, este posibilă numai prin identificarea anticorpilor din clasa "M" în sânge - (IgM).

Pertussis Diagnosis

Datorită unei multitudini de metode moderne de diagnosticare, medicii de astăzi au toate ocaziile de a detecta această infecție în orice stadiu al cursului. Testele pentru tuse convulsivă se efectuează prin metode:

 1. Examinarea bacteriologică (însămânțare) a mucusului extras din mucoasa orofaringelui.
 2. Testele de reacție pentru PHA, PHA și RA sunt metode serologice utilizate în detectarea patogenului în stadiile ulterioare ale bolii.
 3. Testul ELISA - analiză imunosorbantă legată de enzime, care detectează anticorpi bacterieni în stadiul timpuriu (IgM) al bolii și în tardivă (IgG)
 4. Diagnosticarea rapidă - tehnica RNIF, care permite detectarea anticorpului și confirmarea patologiei după două ore. În același timp, are un diagnostic diferențiat cu patologii similare. Și metoda LMA, care determină boala în decurs de o jumătate de oră.
 5. Studii moleculare și hematologice.

Tratamentul și prevenirea tusei convulsive

În tratamentul pertussis la adulți, se aplică un regim terapeutic standard, care include:

 1. Terapia etiotropică - în prima săptămână a bolii, medicamentele cu penicilină sunt prescrise, pot fi Amoxiclav sau Flemoclav. În următoarele patru zile, medicamentele cu antibiotice macrolide - eritromicină, macropenă sau azitromicină, Rulid, Klabaks sau analogii lor sunt conectate. Tratamentul tusei convulsive cu antibiotice după 10 zile este impracticabil. Scopul lor este justificat doar cu complicații purulente.
 2. Cu procese pronunțate de insuficiență respiratorie, edem pulmonar, insuficiență cerebrală circulatorie, se prescrie administrarea intravenoasă în picături a soluției de aminofilină.
 3. Anxioliticele sub formă de Seduxen, Relanium sau Sibazone sunt prescrise pentru atacuri severe de tuse.
 4. Medicamentele glicorticoide (prednison) și diureticele (Lasix) sunt prescrise pentru edem pulmonar.
 5. Terapia cu oxigen este foarte eficientă în tratamentul cu oxigen (ventilație artificială sau în secții speciale).

În absența temperaturii, în orice moment al anului, pacienții sunt recomandați să meargă în aer timp de cel puțin o oră. Alimentele ar trebui să fie frecvente, fracționare și fortificate.

Măsuri preventive

Principala măsură preventivă este actualitatea vaccinării. Vaccinul protejează o persoană de tuse convulsivă timp de cincisprezece ani. Apoi trebuie făcut din nou. Imunitatea la agentul patogen persistă în organism pe tot parcursul vieții.

Chiar și atunci când un pacient infectat este infectat, boala se va produce într-o formă mai blândă. Doar o apărare imună puternică poate preveni reinfecția. Pentru aceasta, este necesar să-l întărim în orice fel.

Top