Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Tusea nu trece - un remediu eficient împotriva tusei
2 Profilaxie
Cefalee cu frig
3 Laringită
Ce trebuie să faceți dacă un copil are o mușcă
Image
Principal // Bronșită

Este posibil sa stranut cu ochii deschiși. Pot sa stranut in mine


Această întrebare este foarte interesantă nu numai pentru noi, ci și pentru oamenii de știință care au vrut să afle ce se va întâmpla dacă strănești cu ochii deschiși. Absolut orice persoană vie pe planetă uneori strănește, dar puțini oameni s-au întrebat de ce ne închidem ochii și ce s-ar putea întâmpla dacă strănutăm cu ochii deschiși. Să începem cu procesul de strănut, care poate fi numit sistemul nostru respirator. Atunci când o persoană strănește, există o iritare directă a persoanei care are cel mai direct rol în procesul de inervație a ochilor noștri. Dacă acest nerv este într-o stare calmă, atunci ochii noștri pot fi deschise, dar la cea mai mică iritație, fie că ne place sau nu, ochiul se închide reflexiv. Prin urmare, există o întrebare atât de curioasă: ce se va întâmpla dacă strănutați cu ochii deschiși? Toate ideile stau într-un proces mecanic complex. Și o reacție a trupului nostru, putem spune, ne protejează. În ce sens?

Dacă chiar și pentru o secundă ne imaginăm presiunea și viteza aerului expirat de noi, atunci întrebarea despre ce se va întâmpla dacă strănutăm cu ochii deschiși nu va mai apărea. Viteza este de aproape 150 km pe oră! Și ochii noștri nu pot suporta pur și simplu o presiune atât de puternică și, așa cum se spune, "zboară" din orbite! Faptul este, desigur, un fel de ficțiune, dar are o explicație proprie. În acest caz, există întotdeauna îndrăgostiți de experimente și cei care vor să experimenteze pe pielea lor ce se va întâmpla dacă strănutați cu ochii deschiși. Dar problema este de a face extrem de dificil. Potrivit oamenilor de știință, puteți strănuta cu ochii deschiși, dar acest lucru va necesita o utilizare conștientă a sistemului nervos central. Și acest lucru este foarte puțini oameni reuși. Deoarece aceste situații critice sunt greu de realizat, oamenii de știință citează o serie de motive suplimentare pentru care ne închidem ochii când strănutam. Știind cât de complicate suntem și înțelegând scopul pentru care servesc aceste mecanisme, nu ne vom mai gândi la ce se va întâmpla dacă vom strănută cu ochii deschiși și vom fi bucuroși că totul este așa cum ar trebui să fie.

Ceea ce explică închiderea pleoapelor

Strangerea cu ochii deschiși este destul de dificilă, deoarece membrana mucoasă a nasului, a globului ocular, a pleoapelor și, de asemenea, a pătruns prin nervul trigeminal și sfârșitul acestuia. Dacă aceste terminații sunt iritate, atunci apar toate reacțiile involuntare sub formă de mișcare sau strănut. Toate aceste semnale se converg în același centru - acestea sunt celelalte centre responsabile pentru strănut și închiderea pleoapelor, situate în apropiere. Dacă un centru, de exemplu, strănutul este excitat, atunci centrul vecin este activat automat prin închiderea pleoapelor. Acest lucru explică reacția noastră: strănut, începem să ne stoarcem involuntar ochii. Un proces similar subliniază mecanismul reflexului strănut strănut. Dacă primim o lumină strălucitoare în ochii noștri, nu îi închidem doar pe ei, dar putem încă să înghițim involuntar. După cum puteți vedea, strănutatul este un mecanism foarte complex și interesant.

Omul încearcă în mod constant să lupte cu natura, inclusiv cu corpul său. El încearcă să depășească obiceiurile și instinctele, câteodată o face și uneori nu o face. Totul depinde de ce doriți să vă schimbați, deoarece există lucruri și fenomene pe care nu le putem lupta. Unul dintre ei se închide ochii când strănută. Și în ciuda faptului că mulți au încercat să lupte împotriva acestui lucru, succesul acestor experimente sa încheiat doar pentru câțiva.

Ce se va întâmpla dacă strănutați cu ochii deschisi?

Da, o astfel de întrebare vine în minte pe mulți. S-ar părea - bine, ceea ce este dificil aici, trebuie să te concentrezi și totul trebuie să se întâmple! De parcă nu este așa, de fapt, este de fapt nerealist.

Să începem cu anatomia - prizele de ochi nu au nimic de-a face cu nasul. Când strănut, viteza de mișcare a aerului în sinusurile nasului poate atinge 200 de mile pe oră, dar acest lucru nu afectează orbita, deși, desigur, apare o anumită presiune. În plus, în spatele globilor oculari nu există mușchii de a contracta. Atunci de ce ochii se deschid când strănută, cum poate fi explicat acest lucru? Citiți mai departe articolul nostru și aflați!

Pot sa stranut cu ochii deschiși? Incearca-l sa raspunzi la intrebarea ta. Vei fi foarte dezamăgit, pentru că pleoapele se vor închide încă. Acest fenomen este explicat foarte simplu - este doar un reflex. Nasul și ochii sunt conectați prin nervii cranieni, astfel încât stimularea și semnalul când strănutul se deplasează către creier și pleoape.

De ce închid pleoapele când strănut? Astfel, corpul nostru este protejat de factori externi.

Dar există excepții și este foarte posibil să fiți unul dintre ei. Există oameni care încă se pot opri, dar sunt puțini. Încercați să faceți acest lucru de mai multe ori și poate veți reuși. Nu vă temeți - ochii nu vor suferi și vor rămâne în locul obișnuit.

O poveste de mit-horror este foarte obișnuită, conform căreia dacă vă păstrați ochii deschiși când strănutați, vor ieși din orbită. Toate acestea nu sunt altceva decât basme pentru copii, de fapt, veți fi bine. Pleoapele sunt într-adevăr foarte slabe și nu vor putea rezista încărcăturii, dar acest lucru nu înseamnă că ochii tăi vor exploda sau se vor scula. În practică, nu a existat un astfel de caz.

În orice caz, vă sfătuim să nu "transpirați", deoarece, de fapt, corpul nostru decide singur cum este convenabil să facă acest lucru. Și dacă ochii sunt închise - înseamnă că este necesar. Da, puteți lupta împotriva acestui fenomen, dar poate dura luni.

Poate ochii tăi să iasă din cap, dacă strănești brusc cu ochii deschiși? Oh... chi! Sunet bine cunoscut. Se aude ori de câte ori cineva strănește și este adesea însoțit de stropi de saliva și alte fluide din cavitatea nazală.

Desigur, atunci când o persoană strănută, de obicei nu vede aceste stropi. De ce? Pentru că ochii sunt închise în acest moment! Dacă cineva sa gândit vreodată despre asta sau a văzut pe altcineva strănut, știe că ochii lui se închid automat chiar înainte de momentul strănutului. Dar de ce se întâmplă asta?

Pot sa stranut cu ochii deschisi?

Dacă întrebați copiii pe terenul de joacă sau la școală, unii dintre ei pot spune bicicletei. De-a lungul anilor, o astfel de legendă este obișnuită în rândul copiilor. De obicei, are următorul înțeles: "Dacă strănutați accidental cu ochii deschiși, ei pot să iasă din cap." Ar putea fi ceva adevăr în această afirmație?

Nu vă faceți griji! Actul de strănut, cunoscut și sub denumirea de sternutatio (latină), nu va duce la tragedie, chiar dacă o faceți fără a vă închide ochii. Amintiți-vă, vă puteți strănui în siguranță cu ochii larg deschise! Doar că va fi foarte greu de făcut și va fi nevoie de mult efort pentru a vă menține ochii deschiși. Doar câțiva dintre cei care încearcă să strănută cu ochii deschiși sunt capabili să realizeze o astfel de faptă.

De ce nu strănută cu ochii deschiși?

Nu puteți strănut cu ochii deschiși. Acest lucru se întâmplă deoarece ochii se închid automat ori de câte ori o persoană strănește și totul ca rezultat al unuia dintre reflexele involuntare ale corpului.

Acest lucru inseamna ca creierul trimite un semnal catre muschii fetei pentru a se inchide inainte ca stranutul sa se intample. Totul se întâmplă automat, indiferent dacă persoana sa gândit sau nu.

De ce un om stranut?

Unii cercetători cred că reflexul este dezvoltat pentru a preveni pierderea ochilor în timpul unei căderi puternice de presiune. Alții cred că acest reflex nu are nici un sens definitiv. Dar acest lucru este puțin probabil, deoarece natura nu face nimic de genul asta.

Atunci când o persoană strănută, înseamnă că ceva gâfâie și irită cavitatea nazală. Frecvente iritante - praf, aer rece, alimente (piper), edem rece, gripa sau alergii. Odată ce tusea îndepărtează particulele nedorite din gât și plămâni, strănutul este o modalitate de a le elimina din pasajele nazale și din corp ca întreg.

În plus față de funcția creierului, alte părți ale corpului, inclusiv mușchii abdominali, mușchii pectorali, diafragma și mușchii gâtului, sunt combinați pentru a îndepărta rapid aerul din nas și, astfel, acumulările nedorite. Oamenii de știință au calculat că viteza aerului la ieșirea din nas când strănutul poate ajunge la 160 km pe oră!

În momentul strănutului se formează presiuni înalte, dar nu vă faceți griji! Ochii tăi vor fi în siguranță. În primul rând, vasele și mușchii implicați în acest lucru nu sunt direct conectați la ochi. În al doilea rând, mușchii care controlează mișcarea ochilor, țin mereu ochii într-o poziție stabilă.

Este imposibil să strănete cu ochii deschiși

Strălucirea cu ochii deschiși, după cum se știe, este aproape imposibilă, deoarece sistemul nostru nervos închide reflexiv ochii unei persoane ca măsură de precauție. Ce precauții vom învăța în continuare.

Continuăm să discutăm întrebări neobișnuite de pe Internet solicitate de utilizatori. De exemplu, mulți sunt foarte interesați de ce este imposibil să sărbătorim 40 de ani. Am reușit deja să discutăm acest subiect pe paginile revistei noastre și a provocat un interes considerabil din partea publicului. Astăzi, ne confruntăm cu o întrebare la fel de interesantă care sună astfel: ce se va întâmpla cu o persoană dacă strănește cu ochii deschiși? Să căutăm un răspuns.

Am spus într-unul din articolele anterioare despre ce este strănutul și de ce acest reflex este specific oamenilor. Pentru a nu repeta, amintiți-vă, dragi cititori, că absolut fiecare persoană de pe planetă este predispusă să strănută. În plus, nu numai oamenii pot strănut, dar și alte mamifere. De fapt, acesta este un reflex protector, cu ajutorul căruia corpul încearcă să scape de diverse elemente iritante care intră în nazofaringe, inclusiv particule mici de praf și mucus.

Acesta este un fel de mecanism de apărare al sistemului respirator uman. În momentul strănutului, cauza care poate fi intrarea particulelor străine în mucoasa nazală, nervul trigeminal este iritat, care participă la procesul de inervație a ochiului. În starea normală a nervului trigeminal, ochii sunt deschise, dar cu orice influență nu asupra ei, ochii se închid automat.

Mai mult, în cursul cercetării, oamenii de știință au aflat că procesul de strănut și de închidere simultană a ochilor este controlat de o zonă a creierului. În momentul spasmului muschilor responsabili de strănut, există un spasm și mușchii simultan care reglează activitatea ochilor, determinându-i să se închidă. Astfel, strănutatul cu ochii deschiși este pur și simplu imposibil.

11. În 1 milimetru cubi de piele - 40 de capilare, în mușchi - 2500 de capilare, în mușchi cardiac - 4000 de capilare.

12. Cele trei clase de rezistență pe săptămână au cel mai mare efect.

13. Norma activității motorii - 7-10 km (10.000-14.000 pași).

Practic, terminațiile nervoase activează reflexele din creierul nostru. Impulsurile nervoase sunt transmise prin nervul senzorial către nervii care controlează sistemul muscular al capului și gâtului, rezultând o expirație puternică a aerului. Debitul de aer este foarte mare, deoarece datorită faptului că corzile vocale sunt închise, există o mare presiune în interior.

categorie

licență

 • Licență YouTube standard

Dacă îl acoperiți cu ochii deschiși, puteți să vă mirosi capul și să vedeți cum vă puneți capul!

Dacă strănești cu ochii deschiși, îți vei arăta ignoranța!

Vedeți cât de infectați sunteți)))

Svyatoypaladin (Rappelz: Angel Minotaur)

Genz0 (Rappelz: Panther)

dacă strănutați cu ochii deschiși, veți vedea cât de repede mușchiul și droolul zboară până la orizont. TIP: nu încercați nici măcar această imagine pe care o veți visa în coșmaruri: Mad:

HloroForm1991 (Rappelz: Sirenă)

primi plăcere nedescrisă și plânge

TROGAN (Rappelz: Syrena-Cynix)

Dacă strănutați cu ochii deschiși, veți vedea cum va zbura persanul dvs. cu Berneo la Zeron, în plin set cu un plat de SS și 75 lvl. dar acest lucru este numai după otmoesh montor de la snot și visuri)))

Veți vedea cum zboară mușchiul. Credeți că vederea nu este impresionantă.

Potrivit oamenilor de știință, teoretic este posibil să strănută cu ochii deschiși, dar pentru aceasta trebuie să utilizați în mod conștient sistemul nervos central în acest proces. Și acest lucru este foarte dificil de realizat.

dar4 (Karos: Azmar)

Ei bine, răspunsul la această întrebare nu poate fi lung, pentru că atunci când strănutați cu ochii deschiși nu se întâmplă nimic, primiți doar un semn din partea de sus în jos și relief ca după o toaletă xd

dar4 (Karos: Azmar)

Potrivit oamenilor de știință, teoretic este posibil să strănută cu ochii deschiși, dar pentru aceasta trebuie să utilizați în mod conștient sistemul nervos central în acest proces. Și acest lucru este foarte dificil de realizat și, potrivit oamenilor de știință, pământul are forma unei mingi, dar știu că pământul este plat și că este ușor să strănută cu ochii deschiși

dar4 (Karos: Azmar)

și cât de mult timp? pare să fie o altă întrebare ar trebui să fie

O nouă întrebare este cerută numai în zilele lucrătoare, citiți regulile.

Puteți scrie cu încredere o scrisoare în cartea de înregistrări)))

Simbioz (Rappelz: Panther-Salamander)

Viteza aerului expirat de un om în procesul de strănut este de aproximativ 150 km / h. Teoretic este posibil să strănutați cu ochii deschiși, conform oamenilor de știință, dar pentru aceasta trebuie să utilizați conștient sistemul nervos central în acest proces. Și acest lucru este foarte dificil de realizat.

Keko (Rappelz: Panther-Salamander)

Dacă strănutați cu ochii deschiși, puteți vedea ceva)

xXxBODYAxXx (Karos: Zeron)

când există o nouă întrebare atunci?

Strangerea cu ochii deschiși este imposibilă. Verificat. Mai ales conducere inconfortabilă.

Skatik (Rappelz: Cerberus Angel)

Am încercat și voi spune un lucru sau nu se întâmplă nici un om să încerce, să experimenteze, doar să ceară în prealabil să scrie o voință, bine, doar în cazul unui pompier)))) Sună-ți pe cei dragi și rude în față =)))) yyy

anveis (Rappelz: Sirena-Baphomet)

dacă strănută cu ochii deschiși, poți să fart (din frică), să zbori ochii și să zbori în jurul lumii, să afli la ce oră vrei să mergi la toaletă, să faci o mizerie din întreaga cameră: D: D XD

Evoluezi și dobândești o nouă profesie

Archer47 (4Story: Enderos)

Vreau să corectați o persoană care nu poate strănută cu ochii deschiși UTB este ireală =)

Bordjia (Karos: Zeron)

Strălucirea cu ochii deschiși poate fi dacă deschideți pleoapele cum ar fi Gogol în Viy. :) Și se va dovedi a fi o pictura în ulei: o strănută cu o expresie stupidă pe fața lui îi ține cu disperare pleoapele: D în speranța că va ieși din matrice și va ști harul universal: D

Dacă strănută cu ochii deschiși, poți să simți și chiar să vezi cum zboară bețele tale

NikitaAs (Rappelz: Angel Minotaur)

Veți înțelege că ați pierdut ceasul bun al vieții voastre, încercând să strănutați cu ochii deschiși: D

Și cum ai scos ochii din orbite (nu gumă de mestecat) =)

Ashan86 (Karos: Azmara)

Astăzi mi-a fost surprinsă Concursul nostru modest "Întrebarea zilei" Experimentul stătea în fața noastră: Pentru a strănută cu ochii deschiși (o_O) Pleoapele au ridicat, au luat mâinile și au legat o lampă de lângă și au așteptat foarte mult timp Nostru cu pene galbuiți) Dar nimic nu a ieșit și inspirație a plecat. Și apoi mi-au lăsat să văd "Apchi!" În mormânt de sus în jos Este un asistent brutal, Și am ajuns la concluzia că suntem de succes, Din păcate, nu puteți să străneți așa!

buruieni (Rappelz: Angel-Cerberus)

deschideți misterul universului, de asemenea verificat.

Sincer nimic! Am urmărit seria "Mythbusters" pe care au verificat-o și verdictul a fost: "Mitul a fost distrus".

Dacă strănutați cu ochii deschiși? Creierele vor ieși afară

Dacă strănutați cu ochii deschiși? Creierele vor zbura afară și vor sări peste perete, iar apoi cineva îi va forța să scape de zid

veți vedea lumea ca neo

SvetlyKapelan (Rappelz: Syrena-Cynix)

dacă strănută în ochii deschisi, lumea va dispărea =)

Andrenolla (Karos: Azmara)

dacă cineva poate strănut cu ochii deschiși, îi voi da un apartament, o mașină și voi da toate uneltele cu ACC în joc: D

Am stranut, aruncati-mi un apartament si ACK dvs.)

naiba, această întrebare este diferită))

dacă strănută cu ochii deschiși, ochii tăi vor fi asemenea acestor pahare: http: //s2.ipicture.ru/uploads/20110827/PVSUic9v.jpg (http://s2.ipicture.ru/)

Kaka va zbura afară și veți vedea lumina în capătul tunelului, iar apoi veți afla că stați pe postul tău: D

Dacă strănută cu ochii deschiși, apoi 100% BUNCH !: D

Veți vedea sensul vieții))

Va arăta corpul său mort pe TV http://www2.gc.gamexp.ru/img.php?size=smallpass=029c954a136bbe00img=287017

Dacă strănutați cu ochii deschiși, veți sufoca și strănutați încă o dată cu ochii închiși

LOOK (renașterea sferei: echilibru)

Și apoi sa întâmplat ceva foarte ciudat - mintea mi sa părut oprită, senzația de frică și de foame au dispărut. Corpul se mișca înainte, ca și cum ar fi el însuși. Nu mă mai puteam controla și m-am mișcat de sub presiune. Așa că am depășit spațiul - și m-am trezit într-un coridor îngust. Blocuri uriașe de gheață, presate strâns împreună. Culoarea lor, albă în mijloc, mai aproape de margine, dobândise un albastru. Dar cel mai uimitor lucru este nucleul acestor... MAI MULT, NU PUIU CU OCHI OPEN XD

Se pare că la început m-am speriat și apoi mi-am întors capul

Dacă strănută cu ochii deschiși, poți vedea cum ți-ai distrus peretele cu strănutul și ai adus pisica în el))) și tot pentru că trebuie să-ți închizi ochii și gura)): D

Tarker (Fantazium: Alpeon)

Ce se va întâmpla dacă strănutați cu ochii deschisi? - o astfel de întrebare interesată de oamenii de știință britanici. Într-adevăr, fiecare persoană de pe planetă uneori strănește, dar nu toată lumea a observat faptul că, în același timp, ochii sunt închise reflexiv.

 • Ce se întâmplă dacă mănânci creion de creion? Ce se întâmplă dacă mănânci creion de creion?
 • Ce se întâmplă dacă scanez oglinda? Photo Ce se va întâmpla dacă scanați oglinda? fotografie
 • Ce se va întâmpla dacă bei 5 litri de apă? Ce se va întâmpla dacă bei 5 litri de apă?
 • Ce se va întâmpla dacă trenul de toaletă la viteză maximă pentru a arunca o resturi Ce se va întâmpla dacă trenul de toaletă la viteză maximă pentru a arunca un rest
 • Ce se întâmplă dacă puneți pisica în cuptorul cu microunde? Ce se întâmplă dacă puneți pisica în cuptorul cu microunde?
 • Ce se întâmplă dacă forța de frecare dispare? Ce se întâmplă dacă forța de frecare dispare?
 • Ce se întâmplă dacă beți multă cafea
 • Ce se va întâmpla dacă catelul își mănâncă puiul, de ce? Ce se întâmplă dacă cățelușul își mănâncă puiul, de ce?
 • Ce se va întâmpla dacă apelați numărul 666 Ce se va întâmpla dacă apelați numărul 666
 • Ce se va întâmpla dacă fumați ceai Ce se va întâmpla dacă fumați ceai


De îndată ce o persoană începe să-și dea seama că într-o secundă va străni, deoarece pleoapele lui se închid. Acesta este și un reflex defensiv în felul său. Dar se poate face ca ochii să rămână deschise în timpul acestui proces?

Diferite teorii și versiuni
De fapt, această întrebare interesează oamenii de mai bine de un deceniu și chiar de un secol. Pentru o lungă perioadă de timp au format câteva ipoteze și legende diferite. Deci, unii oameni susțin că dacă strănutați cu ochii deschiși, acesta din urmă va exploda literal. Alții cred că bulinele de ochi vor cădea. Ei bine, a treia ipoteză este și mai interesantă - pleoapele nu vor mai fi niciodată capabile să se închidă. Unde este adevărul și unde este minciuna?

De fapt, toți acești oameni sunt extrem de departe de adevăr. Nu credeți? De exemplu, vă oferim cercetarea oamenilor de știință britanici care au experimentat câteva luni. Prima lor concluzie a fost foarte interesantă și în același timp amuzantă - au descoperit că viteza aerului în timpul unei străneți poate ajunge la 200 de kilometri pe oră! Și asta, apropo, nu este viteza celei mai lente mașini sportive. Următoarea descoperire sa dovedit a fi chiar mai amuzantă - sa dovedit că particulele de saliva pot zbura cu o viteză de până la 40 km / h! Aproximativ vorbind, dacă strănutați în timp ce stați pe balcon, saliva dvs. poate acoperi cu ușurință o distanță lungă și intrați în zona următoare. Ei bine, sau în fereastra deschisă a casei de lângă.

În cele din urmă, ei au aflat de asemenea că, dacă o persoană nu avea timp să-și închidă pleoapele înainte de strănut, ochii săi ar cădea, pentru că sunt pur și simplu sub o presiune enormă. În alte cazuri, se pot produce leziuni grave ale ochilor. Asta este doar faptul că creierul uman nu vă va permite niciodată să faceți asta! Se pare că aceeași zonă a creierului este responsabilă pentru procesul de deschidere a pleoapelor și a strănutului. Deci, indiferent cât de mult vrei să faci, este încă imposibil să străini cu ochii deschiși.

Cu toate acestea, nu toată lumea a crezut cuvintele oamenilor de știință. Un grup de voluntari au decis să-și desfășoare propriul experiment. Tinerii și băieții foarte inteligenți, cu propriile forțe, au creat o cască neobișnuită care se potrivește peste cap și este capabilă să țină pleoapele în poziție deschisă. Un voluntar a fost ales pentru a purta această căști. După aceea, a trebuit să strănucească, dar din moment ce nu era atât de ușor să o faci singur, au fost folosite diferite trucuri - la început sa decis să folosească tutunul și, după ce nu a ajutat, au recurs la o sare special mirositoare. Și, iată și, subiectul testului a strănutat în cele din urmă! Ce sa întâmplat cu el?

Din fericire, nimic. Faptul este că globulele de ochi nu au căzut și, în plus, nu au suferit nici măcar răni minore. Singurul lucru pe care echipamentul imparțial le-a înregistrat a fost o ușoară presiune, dar nu poate fi numit critică.

Se pare că nu este nimic de temut? Nu am fi spus așa și am fi ascultat opinia oamenilor de știință, deoarece entuziaștii pe care i-am descris în a doua jumătate a acestui articol ar fi putut fi norocoși. Vă sfătuim să nu faceți niciodată astfel de experimente, fie asupra dvs., fie asupra prietenilor - acestea se pot termina foarte rău.

Ce se întâmplă când strănutăm

Strălucirea - o expirare bruscă ascuțită a aerului, în principal prin nasofaringe. De ce facem asta? Pentru a proteja corpul de penetrarea de elemente nedorite, cum ar fi particule străine și alergeni, sau pentru a scăpa de mucus care înfundă căile respiratorii, dacă, de exemplu, aveți o răceală. Acesta este cu siguranță un act reflex, și să vă comandați "permiteți-mi să strănut" nu va funcționa.

Ce se întâmplă în timpul strănutului

Terminalele nervoase senzitive din cavitatea nazală determină prezența unui element iritant și trimit impulsuri acelei părți a materiei cenușii care controlează acțiunile involuntare. Creierul trimite imediat comenzi mai departe. Ca urmare, plămânii sunt umpluți cu aer, iar găurile care leagă gâtul și gura sunt închise, blocând mișcarea aerului. Apoi, mușchii pieptului și a faringelui sunt redus brusc și se face o expirație rapidă puternică.

Este periculos să stranut?

Se zvonește că, în timpul strănutului, bătăile inimii se opresc și alte procese din organism încetinesc. "Dar din câte știu, aceasta este o declarație intuitivă, care nu este încă susținută de date științifice fiabile", spune Natalia Romanova, doctor în cardiologie la Clinica Multidisciplinară din Troparevo.

Indiferent cât de tare și de multe ori strănută, motorul de foc nu se va opri să bată. Experții nu exclud, totuși, că, datorită modificărilor de presiune în piept, care afectează viteza fluxului sanguin, inima poate uneori să bată inegal - poate că aceasta creează iluzia opririi.

De ce închid ochii când strănut?

Sneezing, clipești în mod automat, în cazuri extreme - te uiți, dar nu funcționează altfel. De ce? Există o versiune că tocmai aceeași presiune a aerului este de vină - spun ei, nu ne acoperim ochii, ei ar zbura cu ușurință din orbite de la tensiune. Dar este îndoielnic. Mai degrabă, punctul este acela că punctul de control al mușchilor responsabili de strănut și de închidere a ochilor se află în aceeași zonă a creierului și, prin urmare, cel dintâi implică, de obicei, acesta din urmă.

Incontinență în timp ce strănește

Uneori strănutul provoacă urinare involuntară. Cu femei, apropo, astfel de incidente se întâmplă mai des decât cu bărbații. Faptul este că actul reflex conduce, de asemenea, la o creștere a presiunii intra-abdominale. Și, la rândul său, afectează performanța în uretra. Consolidați mușchii pelvisului pentru a evita problemele.

Cum sa stranut

1. Nu încercați să reduceți în mod artificial volumul și intensitatea procesului, fixând nasul și gura. Altfel, timpanul poate suferi sau - și aici, nimic bun - se vor deschide nivele de sânge: vasele nu vor supraviețui.

2. Acoperiți gura și nasul. Aproximativ 100 mii de microorganisme se rup împreună cu picături de mucus și salivă - de ce sunt în jur? Este recomandabil să nu folosiți o palmă, ci o batistă de hârtie (aruncați-o imediat). Și imediat ce strănută, spălați-vă mâinile cu săpun.

3. Pentru a suprima temporar reflexul, cu degetul, apăsați canelura peste buza superioară sau masați aripile și septul nazal.

Ce se întâmplă când strănutăm?

Snezul este natural pentru fiecare dintre noi, mai ales atunci când iertăm. Dar nu toată lumea știe ce se întâmplă atunci când strănut. Interesante: în acest moment sunt implicate sute de mușchi, iar fluxul de aer evacuat se deplasează cu o viteză de 160 kilometri pe oră. Presiunea în acest caz este de 100 mm Hg. Dacă, în același timp, ochii nu erau închise, ar fi zburat din orbită. Dar în timpul strănutului, ochii se închid reflexiv. Patruzeci de mii de picături nu sunt mai mari decât părul uman. Ele constau din salivă și mucus al cavității nazale și orale. Pe drum, ele sunt reduse în dimensiune și devin invizibile pentru ochiul uman. Ei transportă milioane de bacterii și viruși, al căror scop este să se înmulțească. Aceste particule se pot răspândi la douăzeci și în prezența unui flux de aer și patruzeci de metri. Viabilitatea bacteriilor și a virușilor durează două sau trei zile și luni lungi.

Cainii și pisicile strănut, de asemenea, din motive similare cu cele umane

Străcatul ne vindecă corpul. Dar într-un vis nu strănutăm niciodată. Cel mai lung strănut a fost observat în Marea Britanie într-o fată de 12 ani care a strănutat timp de 977 de zile fără pauză. La început ea a strănutat în fiecare minut și apoi la fiecare cinci minute. În primul an, ea a strănutat de un milion de ori! Și cum a mâncat? Cu greu, cred. Aparent, într-un vis, strănut. Și în SUA există aceeași fată. Acum câțiva ani, strănea la fiecare câteva secunde. Adevărat, medicii i-au diagnosticat și tratat-o.

Fiecare treime dintre noi, privind strălucitorul soare, strănește. Pentru a nu bloca, este recomandat să frecați nasul nasului sau să respirați aerul prin gură și să strângeți vârful nasului. Probabil, dacă vă restrângeți strănutul, vă va afecta sănătatea. Sub acțiunea presiunii înalte se pot sparge pereții vaselor de sânge. Atât de strănut pe sănătate! Și pentru a nu face rău fie ei înșiși sau altora, strănută, cum spun medicii, în manșon. (Desigur, în dvs..)

Ce se întâmplă când strănutăm

Corpul uman este o combinație foarte complexă a diferitelor sisteme, a căror muncă și interacțiune uneori nu este ușoară pentru înțelegerea noastră, chiar și sub condiția unei cercetări complete.

Unul dintre procesele puțin studiate astăzi este strănutul.
Potrivit informațiilor de bază: "Străcatul este o expirație bruscă, spasmodică și ascuțită a aerului prin deschiderea nazală, uneori o deschidere orală și este o reacție protectoare a corpului la stimuli externi. Strălucirea este reacția obișnuită de apărare a organismului la iritanții sau alergenii. Acest reflex protector este specific atât oamenilor, cât și animalelor. Stingerea poate fi, de asemenea, un simptom al unui număr de boli respiratorii acute și alergice. "

Viteza aerului expirat când strănutul poate ajunge la aproximativ 160 de kilometri pe oră.

Un fapt interesant a fost stabilit în timpul cercetărilor în curs - în majoritatea cazurilor, oamenii nu strănută într-un vis.

În cursul cercetărilor, sa stabilit, de asemenea, că în timpul procesului de strănut se întâmplă următoarele: în primul rând, apar gingii (iritație) în nas; atunci o persoană respira (adesea o respirație adâncă, scurtă), iar plămânii se umple cu aer; atunci când strănută, ochii se închid, de obicei; închide glontul; mușchii intercostali, diafragma, mușchii laringieni și mușchii rectului abdomenului sunt reduse, în timp ce presiunea intrathoracică și intraabdominală crește brusc; în cele din urmă glottis se deschide, și o expirație energetică apare cu deschiderea nazofaringe. În timpul strănutului, ochii sunt închise reflexiv, iar capul și gâtul sunt aruncați înapoi și, uneori, întregul corp se tremură.

Se știe că, în timpul strănutului, căile respiratorii pot fi curățate (reflexiv), iar această purificare este profundă.

Unele dintre observațiile din cursul cercetării au oferit o condiție prealabilă pentru sugerarea faptului că, pentru o clipă, inima s-ar putea opri în timpul strănutului și nu numai a inimii, ci și a unor sisteme funcționale ale corpului. Cu toate acestea, aceasta este încă o presupunere. Sa constatat că o persoană strănută nu ar putea să simtă pe deplin schimbarea ritmului bătăilor inimii și alte modificări similare, deoarece acest lucru se întâmplă într-o perioadă foarte scurtă de timp, care durează o secundă secundară. Stoparea cardiacă în timpul strănutului nu a fost dovedită experimental. Sa constatat că atunci când tuse sau strănut, apare o presiune pozitivă în piept, care este cauza unor astfel de presupuneri. Procesul de strănut într-o anumită măsură afectează activitatea sistemului circulator, schimbând presiunea în interiorul toracelui. Această creștere a presiunii încetinește încet aportul de sânge la inimă, ceea ce, la rândul său, afectează ritmul inimii. Astfel, rezultatul strănutului este întârzierea uneia dintre bătăile inimii, care uneori se numește "ritmul pierdut", deși în realitate ritmul nu este, desigur, ratat, dar întârziat pentru o fracțiune de secundă. Un val strănut străbate întregul corp, deoarece corpul este un sistem interconectat. Sa constatat că după strănut într-o persoană pentru un timp scurt, dezorientarea poate să apară, după care el simte de obicei oarecum mai luminoase, senzații plăcute apar în organism.

În medicina modernă se consideră că sunt cele mai frecvente cauze ale strănutului după cum urmează:

- influența diferitelor alergene: polenul plantelor, care, în multe persoane, provoacă alergii, precum și praf, mucegai, epidermă, scale de oameni și animale, matreata, particule de lână și unghii de animale.

- efectul mirosurilor puternice, incluzând fum de tutun, aerosoli, produse de parfumerie, detergenți și produse de curățat, substanțe gazoase în aer etc.

- prezența polipilor în nas (proliferarea mucoasei nazale și a sinusurilor).

- O schimbare rapidă a temperaturii ambiante sau a aerului rece și umed poate provoca, de asemenea, strănut.

- uneori strănutul poate provoca exerciții fizice atunci când pasajele nazale și gura se usucă în timpul hiperventilației (respirație intensivă).

- iritarea ochilor cu lumină puternică, în principal soare. S-a constatat că aproximativ 18-35% dintre persoane strănută de lumina soarelui strălucitoare. Acest fenomen se numește "reflexul strănut strănut"

- în sezonul rece, strănutul poate fi adesea un simptom al unei boli reci, infecțioase și al bolilor aparatului respirator superior.

- strănutul poate apărea, de asemenea, în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale ale corpului unei femei.

- există o opinie conform căreia strănutul se poate datora altor factori. De exemplu, tristețea puternică, teama puternică, șocul emoțional pot provoca strănutul. Acest răspuns la emoții puternice rezultă din încercarea de a restabili echilibrul în cavitatea nazală.

Unii oameni de stiinta cred ca stranutul este un proces care cu greu poate fi oprit daca a inceput deja. Procesul de strănut apare involuntar și nu este supus unei reglementări controlate, adică dacă acesta este pornit, timpul și viteza acestuia nu pot fi ajustate datorită vitezei de dezvoltare a acestuia. În ciuda avantajelor strănutului la momente diferite, au existat oameni care au încercat să oprească acest proces prin masarea nasului sau efectuarea altor manipulări diferite, dar nu au reușit întotdeauna. Oprirea strănutului din cauza bolii sau a alergiilor poate elimina cauza. Asta este, strănutul poate fi un indicator al unei probleme.

Straniul ajută la îndepărtarea germenilor, a alergenilor și a corpurilor străine din tractul respirator superior, care, la rândul său, contribuie la menținerea sănătății. Pe baza studiilor științifice, sa constatat că suprimarea strănutului este dăunătoare. Dacă o persoană stăpânește strănutul, ținându-și nasul cu degetele și închizând gura, atunci riscă să dăuneze timpanului, deoarece presiunea strănutului este îndreptată spre tuburile Eustachian care leagă nazofaringe cu urechea medie. Au existat cazuri în care persoanele care încercau să împiedice strănutul au rupt vasele de sânge, sângerările nazale, cefaleea și, în cazuri rare, chiar orbirea, durerile musculare în abdomen, în plus, în acest caz, funcția directă a procesului strănut (adică curățarea profundă a căilor respiratorii). Ca urmare a observațiilor, cercetătorii au concluzionat că nu este necesar să restrângeți strănutul.

Imam Al Bukhariy a spus că profetul Muhammad, pacea lui este, a spus că atunci când Profetul Adam a fost creat, pacea este asupra Lui, El a strănutat și a spus "Alhamdulillah" și a salutat îngerii.

Se știe că este Sunnah, așa că strănutul după strănut spune:

[Al-Hamdu Lillah], ceea ce înseamnă: "Lăudați fie lui Allah".

Și, de asemenea, răspunsul Sunna:

[Yarhamukyallah], ceea ce înseamnă: "Fie ca Harul lui Allah să coboare peste voi".

Apoi, ca răspuns, strănutul spune:

يهدينا ويهديكم الله

[Yakhdin ua yakdikumullah], ceea ce înseamnă: "Îi cer lui Allah să vă acorde tu și pe mine adevărul" sau:

يهديكم الله ويصلح بالكم

[Yahdikumullah ua yuslikh balyakum], ceea ce înseamnă: "Îi cer lui Allah să vă dea adevărul și liniștea."

De ce strănutăm?

Privire de ansamblu asupra

Străcatul este mecanismul pe care corpul îl folosește pentru a-și îndepărta nasul. Când substanțele străine, cum ar fi murdăria, polenul, fumul sau praful, intră în nări, nasul poate deveni iritat sau gâdilind. Când se întâmplă acest lucru, corpul tău face ceea ce este necesar pentru a curăța nasul - provoacă strănutul. Strangerea este prima aparare a corpului vostru impotriva bacteriilor si bug-urilor invadatoare.

Când strănutăm

Ce se întâmplă când strănutăm?

Când o particulă străină intră în nas, poate interacționa cu părul mic și cu pielea delicată care sculptează canalul nazal. Aceste particule și poluanți variază de la fum, poluare și parfum la bacterii, mucegai și mătreață.

Atunci când mucoasa subțire a nasului dumneavoastră experiență prima nuanță de o substanță străină, acesta trimite un semnal electric la creier. Acest semnal vă spune că creierul dvs. trebuie să fie curățat de nas. Creierul semnalizează corpului că este timpul să strănut și corpul tău reacționează în pregătirea pentru contracția viitoare. În majoritatea cazurilor, ochii sunt închise forțat, limba se mișcă spre acoperișul gurii și mușchii sunt presați împotriva strănutului. Toate acestea se întâmplă în doar câteva secunde.

Strangerea, de asemenea, cunoscut sub numele de stubby, cu o forta incredibila provoaca apa din nas, mucus si aer. Stranul poate purta o mulțime de germeni cu el, care poate răspândi boli ca gripa.

Șerpii joacă, de asemenea, un alt rol important în organism. În 2012, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că strănutul este modul natural de a "reseta" nasul. Studiul a aratat ca cilia, celulele care linia tesutului in nas, sunt reincarcate prin stranut. Cu alte cuvinte, strănutul ameliorează întregul mediu nazal. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca stranutul nu are acelasi efect de "evacuare" asupra persoanelor cu probleme cronice nazale, cum ar fi sinuzita. Faptul că răspunsul la aceste celule poate ajuta la rezolvarea acestor probleme curente.

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente despre strănut

Nu toate strănutul apare atunci când substanțele străine intră în nări. Uneori ne găsim în lovituri puternice în momente neobișnuite.

De ce închidem ochii când strănutăm?

Închiderea ochilor este un reflex natural pe care corpul tău strănește de fiecare dată. În ciuda cunoștințelor generale, lăsând ochii deschiși în timp ce strănutați, nu vă veți opri ochii din cap.

De ce strănutăm când suntem bolnavi?

Așa cum corpul nostru încearcă să curățească casa când o substanță străină intră în corp, încearcă de asemenea să elimine lucrurile atunci când suntem bolnavi. Alergiile, gripa, racelile - toate acestea pot provoca un nas sau sinus. Când sunt prezenți, puteți să vă străneți mai frecvent atunci când corpul lucrează pentru a îndepărta lichidele.

De ce strănutăm când suntem alergic?

Praful este agitat, iar curățenia poate face pe oricine strănut. Dar, dacă sunteți alergic la praf, puteți să strănutați mai des atunci când vă periați din cauza frecvenței în care intrăți în contact cu praful.

Acelasi lucru se poate spune despre polen, poluare, matreata, mucegai si alti alergeni. Când aceste substanțe intră în organism, corpul reacționează, eliberând histamina pentru a ataca alergenii invadatori. Histamina provoacă o reacție alergică, iar simptomele includ strănutul, ochii curgători, tusea și nasul curgător.

De ce ne străduim privirea la soare?

Dacă ieșiți în lumina soarelui strălucitor al zilei și vă aflați aproape de strănut, nu sunteți singuri. Potrivit Institutului National de Sanatate, tendinta de a stranuta cand privesti la o lumina puternica afecteaza pana la o treime din populatie. Acest fenomen este cunoscut ca reflexul strălucitor de lumină sau reflexul soarelui strănut.

De ce unii străini de câteva ori?

Cercetătorii nu sunt siguri de faptul că unii oameni strănut de mai multe ori. Acesta poate fi un semn că strănutul dvs. nu este la fel de puternic ca o persoană care strănește o singură dată. Acesta poate fi, de asemenea, un semn că aveți stimulare nazală persistentă sau cronică sau inflamație, posibil ca rezultat al alergiilor.

Poate orgasmul provoca strănut?

Într-adevăr, este posibil. Cercetătorii au descoperit că unii oameni strănută atunci când au gânduri sau orgasm sexual. Nu este clar cum aceste două lucruri sunt legate.

Când să văd un doctor

Când apare strănutul?

Strălucirea poate fi enervantă, mai ales dacă constatăți că treceți printr-o cutie de țesuturi în fiecare anotimp de alergii. Cu toate acestea, strănutul este rareori un semn al unei probleme serioase.

Unele persoane cu afecțiuni speciale pot prezenta simptome suplimentare sau complicații dacă strănută prea mult. De exemplu, persoanele cu sângerări nazale frecvente pot prezenta episoade de sângerare mai sângeroase. Persoanele cu migrene pot prezenta un disconfort suplimentar dacă strănutul apare în prezența unei dureri de cap.

Nu fiecare persoană va reacționa la iritanții externi sau alergeni la fel ca oamenii din jurul lor. Dacă nu strănut după o plimbare pe câmp fân sau nu respirați adânc dintr-un buchet de margarete, nu vă faceți griji. Unele pasaje nazale la om nu sunt atât de sensibile.

Dacă începeți să strănutați frecvent și nu puteți identifica vreun motiv evident, faceți o întâlnire cu un medic. În timp ce câteva strănuturi poate să nu fie un semn de nimic tulburătoare, este întotdeauna mai bine să vorbești despre noile tale simptome și să cauți principala problemă decât să strâmbi frecvent.

takeaway

Dacă rareori strănutați sau adesea cădeți în țesuturi, este important să practicați o igienă strănută. Apa și mucusul pe care îl expulzați cu fiecare strănut pot fi purtate de germeni și bacterii care răspândesc boala.

Dacă trebuie să strănutați, acoperiți nasul și gura cu o cârpă. Dacă nu reușiți să apucați repede materialul, înțepați-vă în mantaua superioară, nu în mâinile dvs. Apoi, spălați-vă mâinile cu săpun și apă înainte de a atinge cealaltă suprafață. Acest lucru va ajuta la stoparea răspândirii germenilor și a bolilor.

17 informații interesante și fapte despre strănut

În culturi diferite, există multe semne și superstiții asociate cu strănutul. Între timp, strănutul este răspunsul obișnuit de apărare al organismului la iritante sau alergeni. Acest reflex protector este specific omului și animalelor mai mari. Străcatul poate fi, de asemenea, un simptom al unei varietăți de afecțiuni respiratorii acute și alergice. Deci, să vedem de ce o persoană strănută, care este mecanismul de strănut și ce alte fapte interesante despre strănut sunt acum cunoscute?

1. Cele mai frecvente cauze de strănut:

- diverse alergene: polenul plantelor, care, în multe persoane, provoacă alergii, precum și praf, mucegai, scări ale epidermei umane și animale, matreata, particule de lână și unghii de animale.

- mirosuri dure, inclusiv fum de tutun, aerosoli, produse de parfumerie, detergenți și produse de curățat, aer gazat etc.

- polipi în nas (creșteri ale membranei mucoase a nasului și a sinusurilor).

- Schimbare rapidă a temperaturii ambiante sau a aerului rece umed.

- Uneori strănutul poate provoca exerciții fizice atunci când pasajele nazale și gura se usucă în timpul hiperventilației (respirație intensă).

- Iritarea ochilor cu lumină puternică, în cea mai mare parte însorită.

- În vreme rece, strănutul este mai des un simptom al bolilor comune, al bolilor infecțioase și al bolilor tractului respirator superior.

- Străcitul poate apărea, de asemenea, în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale ale corpului femeii.

- Există o opinie că strănutul se poate datora unor factori psihologici. Tristețea, frica, entuziasmul emoțional pot provoca strănutul. Răspunsul la emoții puternice rezultă din încercarea de a restabili echilibrul în cavitatea nazală.

2. Centrul de strănut este situat în partea inferioară a creierului stem - în medulla. Există, de asemenea, centre de alte reflexe de protecție: tuse, vărsături, rupere, clipire. Daune la această parte a creierului, puteți pierde capacitatea de a strănut.

3. Străcatul este un reflex necondiționat (înnăscut) care nu poate fi oprit cu greu dacă acesta a început deja. Procesul de strănut este involuntar și incontrolabil.

4. Suprimarea strănutului este dăunătoare. Dacă vă restrângeți strănutul, ținând nasul cu degetele și închizând gura, riscați să deteriorezi timpanul, deoarece presiunea strănutului se duce la tuburile Eustachian care leagă nazofaringe cu urechea medie. Oamenii care au încercat să împiedice strănutul au rupt vasele de sânge, sângerările nazale, durerile de cap și, în cazuri rare, și orbirea. În plus, în timpul strănutului, corpul nostru scapă de germeni și alergeni, deci nu ar trebui să vă restrângeți.

5. Nu strănutăm într-un vis, pentru că nervii noștri, care sunt responsabili de strănut, se odihnesc și în acest moment. Și dacă noaptea în timpul somnului sistemul nervos se odihnește, atunci trimite o comandă nimănui să nu strănucească.

6. Puțini oameni știu că un nas umane sănătoși produce aproximativ 1-2 cesti de mucus zilnic (aproximativ jumătate de litru), iar nasul bolnav este de 5 ori mai mare.

7. Ce se întâmplă atunci când strănut? Procesul de stranut este urmatorul: in primul rand exista o gâdilire in nas; atunci persoana respira adânc, iar plămânii se umple cu aer; apoi strănutul închide ochii; închide glontul; mușchii intercostali, diafragma, mușchii laringieni și mușchii rectului abdomenului sunt reduse, în timp ce presiunea intrathoracică și intraabdominală crește brusc; în cele din urmă glottis se deschide, și o expirație energetică apare cu deschiderea nazofaringe.

8. Strălucirea în multe limbi ale lumii sună cam la fel. De exemplu, în limba rusă, după cum știm, sună astfel: "Apchkhi". Problema britanică prudentă "achoo", ateteții - franceză "atchoum", germanii care strănută în felul acesta - "hatschi", italienii pronunță "etchiu", spaniolii - "achu" și portughezii - "atchim". În poloneză sună "apsik", în română "hapciu", în bulgară "apchihu", în japoneză "hakushon", iar finlandezii pronunță "atshii".

9. Stresul este, de asemenea, răspuns diferit în diferite țări. Rușii spun "Fii sănătos!", Răspunsul englez "Dumnezeu să te binecuvânteze" sau "binecuvântează-te" (care înseamnă literalmente "binecuvânteze-te"). Romani și greci considerat strănut pentru a fi un semn bun, în timp ce în India acest reflex este, în general, considerat un semn de sănătate.

10. Cea mai lungă perioadă de strănut este de 978 de zile. Această înregistrare tristă a strănutului aparține lui Donna Griffiths din Marea Britanie. Engleză de 32 de ani strănută de la 13 ianuarie 1981 până la 16 septembrie 1983. La început a strănutat fiecare minut și mai târziu la fiecare 5 minute. Numai în primul an, saraciul a strănutat de un milion de ori!

11. Iguana este recunoscută ca fiind cel mai strănut animal. Faptul este că iguana nu transpiră. Și pentru a scăpa de excesul de săruri de potasiu și de sodiu în corpul lor, care sunt subproduse de digestie, strănut prin glandele de sare - un organ special situat pe capul lor. Prin urmare, în jurul botului iguanei și pe pereții terariului se poate vedea o patină albă.

12. Cat de repede o persoana stranuta? Viteza aerului expirat când strănutul poate ajunge la 160 de kilometri pe oră (sau 44,7 metri pe secundă).

13. Când stranut de la gura unei persoane, până la 40.000 de picături de mucus și salivă zboară afară, care se extind până la 2-3 metri.

14. În timpul strănutului, circa 100.000 de microorganisme ajung în aer. Prin urmare, dacă o persoană strănută nu acoperă nasul și gura în locuri publice, poate transmite aproximativ 150 de persoane oamenilor din jurul lui.

15. În programul științific american popular "Destroyers of Legends", a fost realizat un experiment în care au fost descoperite cele mai bune modalități de acoperire a feței atunci când ați strănutat, astfel încât picăturile cu microbi să nu cadă asupra altora. Subiecții încercau să strănească într-o batistă, palmele și cotul unui braț îndoit. Și pentru a vedea unde zburau picăturile, au folosit un agent colorant. După cum sa dovedit, când strănut în ambele mâini, întregul podea din jurul strănutului a fost șters cu picături. Batista a apărat mult mai bine, totuși, atunci când a folosit-o, palmele participanților la experiment au fost foarte murdari cu vopsea. Prin urmare, pacientul poate transmite germenii sale altor persoane prin mâinile sau obiectele murdare cărora le-a atins mâinile. Dar, strănutându-vă în cotul cotului, puteți minimiza răspândirea bacteriilor și a virușilor. Nu au existat urme în apropierea participanților la experiment care au aplicat această metodă de protecție.

16. Aproximativ 18-35% dintre oameni strănută de lumina puternică a luminii solare. Acest fenomen se numește "reflexul strănut de strănut". Încă nu se știe exact de ce se întâmplă acest lucru. Oamenii de știință sugerează că atunci când razele ultraviolete ale soarelui intră în ochi, nervul optic transmite impulsuri creierului, forțându-le să-și închidă ochii. În același timp, impulsurile nervoase se pot intersecta la nivelul arcurilor (căilor) reflexe ale reflexului ochiului pentru a lumina și a străluci reflexul. Deși, în mod normal, căile reflex ale sistemului nervos merg separat. Impulsul trimis de nervul optic acționează asupra nervului trigeminal, care îl percepe ca fiind iritant în nas. Ca rezultat, constricția pupilului și strănutul în lumină sunt observate simultan.

17. Străluci în zadar. Acest reflex automat vă protejează corpul și este o componentă importantă a procesului imunitar. Fiind un reflex protector, strănutul asigură îndepărtarea germenilor și corpurilor străine de la nivelul căilor respiratorii superioare, ceea ce contribuie la menținerea sănătății.

De ce căsnim, strănutăm și suntem?

Nu există nimeni care să nu se hiccuiască, deci nu este nevoie să explici ce este. Este clar că sughiții sunt un proces destul de neplăcut, ceea ce provoacă inconveniente considerabile și, uneori, enervant. Recent, oamenii de știință au studiat în profunzime sughițurile, precum și căscatul și strănutul. În timpul testelor au fost descoperite fapte destul de interesante: se pare că sughițurile, strănutul și sughițurile sunt utile pentru corpul uman.

De ce știm?

Știința a demonstrat mult timp că hiccupul scutește corpul încărcăturii de nervul vag, salvând-o de la o activitate excesivă.

Vagusul nervos conectează sistemul nervos central cu aproape toate organele interne ale unei persoane. Acesta trece de la piept în regiunea abdominală, apropiindu-se îndeaproape de esofag, prin diafragmă, prin deschizătura mică din acesta.

Diafragma este un sept care separă cavitatea abdominală de piept și constă în principal din mușchi și tendoane.

De fapt, în deschiderea diafragmei apar sughițurile. Dacă o persoană mănâncă rapid, fără a mesteca mâncare, dar înghițind-o în bucăți mari, aceasta lezează esofagul și, cu el, nervul vag este deteriorat. La rândul său, acest nerv începe să se hrănească și să se enerveze. Acest nerv este, de asemenea, rănit cu alți factori: frică, supraalimentare, hipotermie (gândiți-vă la copii mici: când se hiccupă, se consideră a fi rece), o postură incomodă.

În aceste momente, corpul nostru simte disconfort, nervul vagus încearcă să scape de excesul de greutate, ceea ce duce la apariția sughițului. Vărul nervos începe să se micșoreze rapid, ceea ce afectează negativ munca multor organe din organism. Sistemul nervos central primește un semnal, datorită căruia diafragma începe să pulseze și să se împrăștie activ, făcând mișcări puternice și ascuțite. Acesta este aspectul stiintific al sughirii. Și sunetul de sughițuri se datorează faptului că glottisul se închide foarte repede în acest moment.

Trebuie remarcat faptul că hiccupul este un reflex involuntar și o persoană nu o poate controla. Dacă aveți prea des frecvent sughiț și nu puteți scăpa de ea de mult timp, este posibil să nu vă rănească să vizitați un medic și să verificați prezența diferitelor tulburări nu numai din fiziologie, ci și din psihic.

Sughițurile pot fi uneori un semn de gastrită, miocard, tumori la nivelul gâtului sau esofagului. Prin urmare, de îndată ce simțiți că sughiții sunt anormali, nu ezitați și alergați la medic pentru sfaturi.

Cum să scapi de sughițuri?

Puteți să scăpați de sughițuri folosind metode simple, dar dovedite.

Este necesar să vă întindeți, să respirați adânc de mai multe ori și să mențineți aerul o vreme. De asemenea, ajută apa. Ar trebui să fie băut în gâturi mici până la dispariția sughițului.

De ce ne căsnim?

Câine - un fenomen complex și, prin urmare, puțin studiat. Sa dovedit deja că are o legătură directă cu oboseala și lipsa de somn. Cu toate acestea, o persoană care nu vrea să doarmă poate căsca. În plus, aproape toate animalele sunt supuse căscării. Chiar și bebelușii se căsc în timp ce se află în uter. Adesea, căscatul poate depăși o persoană într-o situație stresantă.

Oamenii de știință susțin că, cu ajutorul unui căscat, creierul primește un rău neprețuit și o relaxare, iar căile respiratorii în timpul căscării se extind, îmbogățind corpul cu oxigen, care de multe ori nu se întâmplă în timpul respirației normale. Adesea, căscatul poate depăși o persoană într-o cameră slab ventilată sau într-o încăpere cu conținut scăzut de oxigen.

Astfel, căscatul este conceput pentru a ușura tensiunea și stresul psihologic din organism, precum și pentru a preveni multe boli. Prin urmare, medicii nu recomandă lupta cu un căscat.

Au fost efectuate mai multe studii, care au relevat un alt motiv pentru apariția căscării. Aceasta este supraîncălzirea creierului. Se pare că oamenii încep să se coacă când creierul "fierbe". Acest proces poate fi comparat cu funcționarea unui ventilator pe un procesor de calculator.

Creierul funcționează mult mai bine atunci când este răcit. Un căscat este un proces fiziologic natural care ajută creierul să se răcească.

Astfel, căscatul este foarte ușor de explicat. De exemplu, o persoană este obosită și dorește să doarmă. În această situație, creierul său începe să se încălzească, la fel și sângele care curge prin el. Un căscat ajută o persoană să răcească creierul.

În plus, căscarea frecventă poate fi un semn al anumitor boli, cum ar fi scleroza multiplă sau migrenă. De asemenea, căscarea provoacă adesea convulsii epileptice epileptice. Și căscatul obsesiv poate fi cauzat de probleme cu temperatura creierului. În acest caz, medicii trebuie să monitorizeze cu atenție pacientul care se plânge de căscarea constantă.

De ce strănutăm?

Strădarea sau, după cum spun profesioniștii, un reflex strănut, este inerent nu numai oamenilor, ci și celor mai multe animale. Iar motivul pentru strănut este simplu. De obicei, oamenii strănută datorită faptului că trebuie să scape de tot felul de microparticule prezente în nas. Aceste particule ne împiedică să respirăm în mod normal și să irităm mucoasa nazală. Datorită strănutului, nasul și sinusurile sunt curățate de praf și celulele corpului încep să se îmbogățească activ cu oxigen.

Să aruncăm o privire mai atentă asupra fiecărei etape de strănut:

 • În primul rând, o persoană simte o ușoară gâlhărie în nas, cauzată de un iritant (praf și alte microparticule).
 • Creierul primește un semnal că este necesar să scapi de acest stimul.
 • O persoană respira adânc și apoi expiră brusc și cu putere aerul prin nas.
 • În acest moment, limba este apăsată pe cer, ca urmare a faptului că aerul din plămâni se oprește să cadă în cavitatea bucală și cu o forță care trece prin nazofaringe. Distanța de zbor în acest caz este mai mică de trei metri, iar viteza este atinsă până la 130 de metri pe secundă. Întregul corp în acest moment este incredibil de stresant.
 • Acum că căile respiratorii nu sunt iritante, persoana poate respira calm.

Dacă strănutați destul de des, atunci ar trebui să acordați atenție ventilării camerei. De asemenea, poate indica faptul că există un alergen sau alt iritant care provoacă strănutul.

Astfel, putem spune în mod sigur că strănutul, sughitul și căscarea sunt procese fiziologice naturale care sunt benefice pentru om.

Top