Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Antibiotice pentru tuse
2 Clinici
Pierderea tondei la tonă
3 Clinici
Limba galbenă și diaree
Image
Principal // Laringită

Amigdala cronică


Amigdalita este o inflamație a amigdalelor, care este cronică. Amigdalele sau amigdalele sunt implicate activ în formarea imunității, dar cu boli persistente și procese inflamatorii, ele nu se confruntă cu funcția lor de apărare. În primul rând, există angină acută, care se poate dezvolta mai târziu în amigdalită cronică. În 3-5% din cazuri, amigdalele pot să apară fără dureri în gât, dar se întâmplă foarte rar.

Cauzele lui

Cele mai active amigdale din copilărie. Toate procesele inflamatorii care apar în ele contribuie la dezvoltarea imunității adulte. Cel mai adesea copiii suferă de amigdalită cronică.

Cauzele acestei boli sunt numeroase, aici sunt principalele:

 • boli infecțioase și inflamatorii persistente (angina pectorală);
 • încălcarea respirației nazale;
 • curbura septului nazal;
 • sinuzită, adenoid;
 • hipertrofia vegetațiilor adenoide;
 • imunitate redusă.

Simptome și semne

Ca și în cazul oricărei boli, amigdalita este în mod inerent foarte viclean. Este foarte ușor să o confundați cu alte boli cronice și, ca urmare, poate fi prescris un tratament greșit, boala este începută.

Principalele simptome ale bolii sunt:

 • o temperatură mică, dar constantă, care nu poate fi scăzută cu medicamente;
 • dureri de gât mai des decât o dată pe an;
 • dureri în gât persistente, pot fi atât puternice, cât și slabe;
 • în zona nasofaringelului pot apărea umflături și disconfort;
 • durere la înghițire și băut;
 • durere în gât;
 • respirația urâtă;
 • prezența inflorescenței albe (blocaje de trafic) în gât.

Tipuri de boli

Există trei tipuri principale de amigdalită cronică.

compensat

Această formă este cea mai ușoară, se poate spune că acesta este începutul unei infecții cronice în organism. În acest stadiu, amigdalele încă se confruntă cu funcțiile lor, dar slab. Cu această boală, o durere în gât poate apărea nu mai mult de 2-3 ori pe an, dar poate că nu este deloc. O formă ușoară a bolii, cu care pacientul simte o ușoară durere în gât și disconfort în amigdalele.

Această formă a bolii se poate agrava, în timp ce puroul se acumulează în glande, apare un miros neplăcut, ganglionii limfatici se umflă și crește temperatura corpului. Dacă nu tratați forma compensată de amigdalită, atunci se dezvoltă treptat într-o formă decompensată, apar complicații grave.

subcompensat

Această formă a bolii este caracterizată prin angina pectorală, procesul inflamator este exacerbat constant, temperatura corpului este de obicei întotdeauna ridicată. Foarte des se înregistrează modificări reactive în ganglionii limfatici ai gâtului, intoxicație și nevroze ale organelor.

În această formă a bolii, funcția de protecție a migdalelor este semnificativ redusă, devin practic incapabile de a lupta împotriva infecțiilor.

decompensată

Forma cea mai severă de amigdalită cronică. Reactivitatea organismului este redusă, alergia este mărită, funcțiile de protecție ale amigdalelor sunt complet absente. Ele devin singure sursa de reproducere a bacteriilor, infecția se răspândește, procesul inflamator este exacerbat.

Această formă este periculoasă pentru complicațiile sale - reumatismul, endocardita, coreea, abcesul paratonsilar, sepsisul tonsilogen - acestea nu sunt toate complicațiile care pot fi cauzate de amigdalita cronică în stadiul decompensat.

Această etapă de tratament este considerată a fi în special neglijată, nu este supusă nici unei metode moderne conservatoare de tratament, cel mai adesea este prescrisă intervenția chirurgicală - îndepărtarea completă sau parțială a amigdalelor.

Caracteristicile cursului la copii

Atunci când un copil prezintă simptome de angină pectorală, trebuie să vă adresați imediat unui medic, altfel există un risc direct de amigdalită cronică. În această boală, toate elementele structurale ale amigdalelor sunt implicate în proces, procesul biologic al glandelor este perturbat. Boala progresează rapid, apar complicații.

Nu trebuie să-ți tratezi singur copilul pentru amigdalită și amigdalită, deoarece poți agrava boala, complicațiile vor fi dificile și dificile de tratat. La efectuarea unui diagnostic de amigdalită cronică, copilului i se administrează cel mai adesea o intervenție chirurgicală, adică o îndepărtare bilaterală a amigdalelor.

Tratați această problemă cu înțelepciune, nu începe boala, deoarece este insidioasă și tratamentul său este complex și lung.

Amigdalită cronică la adulți

Amigdalita este mai puțin periculoasă pentru adulți decât pentru copii, deoarece se realizează mai ușor. O persoană are adesea dureri în gât, apar complicații de natură diferită, tratamentul nu poate fi amânat. Nu permiteți exacerbări, forma inițială a bolii este mult mai ușor de tratat decât după tratarea eliminării consecințelor.

La adulți se observă următoarele simptome ale bolii:

 • durere în gât și durere în gât;
 • mărimea amigdală mărită;
 • ceară albă;
 • respirația urâtă;
 • temperatura constantă ridicată.

Boala apare la adulți mai ușoară decât la copii, dar acest lucru nu înseamnă că nu este necesar să fie tratat și nu trebuie să mergeți la medic. Doar pentru amigdalita cronică a copiilor ar trebui să li se acorde o atenție deosebită și să nu întârzie tratamentul timp de un minut.

În timpul sarcinii

Amigdalita în timpul sarcinii este deosebit de periculoasă, mai ales dacă încep complicațiile. Tratamentul este agravat de faptul că femeile gravide nu pot lua anumite medicamente, deoarece pot fi periculoase pentru sănătate.

Amigoita cronică în timpul sarcinii este complicată din cauza simptomelor sale, se poate asemăna cu o formă acută - pacientul va fi deranjat de o ușoară durere în gât, febră și durere la înghițire și băut. O femeie însărcinată poate simți o slăbiciune constantă și oboseală. La primele simptome se recomandă consultația unui medic pentru diagnosticarea corectă și tratamentul corespunzător adecvat.

Diagnostic și examinare

La primele simptome ale bolii, trebuie să vă întoarceți la ORL. El efectuează o examinare primară, poate fi prescris faringoscopia. Dacă pacientul are simptome caracteristice, cum ar fi roșeață, o creștere a dimensiunii glandelor, umflături în zona colțului și amigdalele și garnituri de ganglioni limfatici, atunci poate fi diagnosticată amigdalita cronică.

Pacientul poate prezenta descărcări purulente. Acestea pot fi sub forma:

 • foliculi festering;
 • congestie purulentă;
 • placă purulentă asupra amigdalelor.

La examinare, medicul utilizează o lupă și o spatulă. Lacunas pot fi examinate folosind o sonda de buton. Cu ajutorul unor astfel de materiale sunt luate materiale pentru cercetarea bacteriologică.

În cazul amigdalitei cronice, se poate prescrie și o biopsie, deși această metodă este rar utilizată.

Este obligatoriu să se efectueze teste de laborator de la un pacient:

 • tampon pentru gât;
 • testul de susceptibilitate la antibiotice - vă permite să prescrieți tratamentul cel mai potrivit și mai eficient;
 • analiza clinică a sângelui - cu orice schimbare există suspiciunea unei boli infecțioase și a unui proces inflamator, totuși, uneori, rezultatele pot rămâne în normalitate absolută;
 • anticorpi.

Posibile complicații

Această boală este foarte periculoasă pentru complicațiile sale, care sunt dificil de tratat. Dacă intenționați să tratați singuri amigdalita, aruncați medicamentele prescrise de medic, atunci ar trebui să vă pregătiți pentru complicațiile pe care le provoacă această boală. Acestea pot fi:

Local includ paratonsillitis, limfadenită regională, dureri în gât persistente, abcese de diferite caractere, pierderea funcției imune a amigdalelor, degenerarea țesutului parenchimat.

Comportamentele frecvente ale amigdalei cronice includ de obicei:

 • sepsis acut;
 • hroniosepsis;
 • distrugerea diferitelor organe și sisteme ale corpului.

Cele mai frecvente complicații în această patologie sunt reumatismul, nefrita și endocardita. Nefrita apare în 50% din cazuri.

Foarte frecvent după exacerbarea amigdalitei, reumatismul începe să tortureze pacienții. Medicii știu acest lucru cu mult timp în urmă, conform datelor oficiale, apare la o treime dintre pacienți. Boala cardiacă în 90% din cazuri apare după apariția reumatismului. Toate aceste boli sunt interdependente și necesită un tratament consistent și cuprinzător. Este foarte important să evitați exacerbările bolilor, pentru a evita complicațiile. Amigoita cronică nu este la fel de rea și periculoasă ca și complicațiile acesteia.

Tratamentul amigdalei cronice

Tratamentul acestei boli poate fi medical, complex și chirurgical. Numai după examinarea și livrarea diagnosticului, determinând amploarea bolii, medicul poate prescrie cel mai corect și eficient tratament.

medicație

În funcție de starea pacientului, medicul poate prescrie următoarele grupuri de medicamente:

 • antibiotice - provoacă moartea celulelor bacteriene, de obicei prescrise ampicilină, amoxicilină sau ceftriaxonă;
 • medicamente ale unui număr de sulfonamide - se opun creșterii și reproducerii celulelor bacteriene. Pot fi medicamente cum ar fi sulfamonometoxine, sulfadimetoksin;
 • medicamente antiinflamatoare - ușurează umflarea, facilitează starea generală a pacientului. Dintre cele mai frecvente medicamente care merită remarcate, Trachisan, Neo-Angin, spray Givalex;
 • antihistaminice - sunt prescrise pentru tumefierea severă a amigdalelor (Loratadine, Cetrin);
 • antipiretice - paracetomol, nurofen, ibuprofen;
 • soluții pentru gargară - sunt folosite pentru a dezinfecta cavitatea bucală - Chlorhexidină, Clorofillipt.

Tratament general

Acest tratament include medicamente, fizioterapie și o dietă specială. Împreună cu tratamentul medical, medicul poate recomanda hidroterapia în vid a amigdalelor, OZN-terapie și UHF.

Hidroterapia sub vid este spălarea lacunelor amigdalelor, placa (plută) este îndepărtată sub presiune. Sunt formate cavități care trebuie umplute cu soluții antibiotice sau peroxid de hidrogen pentru a obține un efect antibacterian. După procedură, amigdalele pacienților sunt lubrifiate cu soluția lui Lugol. De obicei, astfel de proceduri sunt efectuate în cinci, dar totul va depinde de neglijarea bolii și de starea generală a pacientului.

Terapia cu UV este investiția amigdalelor cu lumină ultravioletă. Cursul este compus, de obicei, din 10 proceduri, începând de la 30 de secunde și ajustat treptat la două minute. UHF - radiații, durata procedurii nu depășește șapte minute, cursul constă din 10 abordări.

Se recomandă un curs de masaj, sunt numiți exerciții de respirație.

Pacientul trebuie să renunțe la obiceiurile proaste, să evite camerele cu praf, să umidifice în mod constant aerul din cameră, să evite stresul.

Dieta este importantă în tratamentul amigdalei acute și cronice. Este necesar să se mănânce numai produse fierte, să se refacă alimente prajite, sărate și condimentate. Poate provoca exacerbări și provoacă disconfort și durere. Este necesar să se mănânce în porții mici și de cel puțin cinci ori pe zi, o astfel de alimentație este de asemenea utilă oamenilor sănătoși.

Amintiți-vă că, cu această boală, se recomandă să beți o mulțime de fluide. Lichidul trebuie să fie cald, niciodată fierbinte sau rece. Creșterea consumului de lichide crește eliminarea toxinelor, facilitează starea pacientului și contribuie la o recuperare mai rapidă.

Metode populare

În medicina populară, există și modalități eficiente de a trata această boală cronică.

Sucul de sfeclă este un remediu accesibil și eficient. Butașul de pe această legumă trebuie să gargă în mod regulat boala. De asemenea, acest instrument este potrivit pentru prevenirea amigdalei și amigdalei. Un excelent remediu pentru tratament este propolisul obișnuit. Există o mare cantitate de rețete cu acest ingredient. Puteți face tincturi din ea sau puteți să păstrați o bucată de propolis în gură timp de 24 de ore, alternând laturile.

Băile de aburi sunt cunoscute pentru eficacitatea lor în tratarea amigdalitei. Metoda este simplă, dar destul de eficientă. Este necesar să turnați apă fierbinte în bazin și să o acoperiți cu un capac strâns. Îmbrăcămintea pentru talie trebuie îndepărtată, îndoită peste bazin, scoateți capacul și inhalați aburul. Pentru un efect mai mare, puteți adăuga decocții de plante diferite la apă - mușețel, salvie. Aveți grijă, inhalarea aburului fierbinte poate provoca arsuri în căile respiratorii!

Orice metode și mijloace de medicină tradițională pot și ar trebui să fie utilizate numai după o consultare prealabilă cu medicul. Amintiți-vă că auto-tratamentul poate duce la consecințe și complicații foarte neplăcute!

Practici de tratament

Tonsilita acută este o boală a amigdalelor, cu simptomele ei, trebuie să te întorci imediat la ORL. El efectuează o inspecție vizuală, atribuie teste și diagnostice. În funcție de diagnostic și de gradul bolii, este prescris tratamentul, care poate fi conservator sau chirurgical.

Durata tratamentului bolii va depinde de gradul său și de starea generală a pacientului.

Pierderea tondei la tonă

În afara exacerbării bolii, tratamentul constă în spălarea lacunelor amigdalelor. Această procedură ajută la scăderea plutelor albe, elimină infecția. A se spăla numai de un medic în ambulatoriu. Blocările de trafic sunt eliminate, medicamentele sunt turnate în spațiul vacant, care elimină sursa de infecție cronică și contribuie la reducerea frecvenței exacerbărilor bolii.

Scoateți sau nu eliminați amigdalele

Anterior, tratamentul amigdalei a fost doar pentru a elimina amigdalele. Acum ei abordează cu atenție această întrebare, cântărind argumentele pro și contra. Există mai multe indicații pentru care îndepărtarea glandelor este inevitabilă:

 • persistentă tonzilită purulente (cel puțin de patru ori pe an);
 • insuficiență respiratorie datorată amigdalelor mărită;
 • tratamentul cu medicamente nu a condus la un efect pozitiv;
 • complicațiile se manifestă în diferite organe.

Acum, medicii încearcă să nu îndepărteze amigdalele dacă nu există dovezi serioase, deoarece acestea au o mare funcție de protecție. În plus, există și contraindicații la o astfel de operațiune:

 • boli ale măduvei osoase;
 • tuberculoza;
 • boli de inima;
 • tulburări de sângerare;
 • diabet în formă decompensată.

Prevenirea bolilor

Baza pentru prevenirea acestei boli constă în îmbunătățirea imunității și eliminarea posibilității de infectare. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmați regulile de bază - să vă duceți la o viață sănătoasă, să scăpați de obiceiurile proaste, să vă întăriți permanent corpul.

Nu uitați să vizitați în mod regulat medicul, pentru a trata respirația nazală perturbată, pentru a monitoriza îndeaproape starea dinților și a cavității bucale în ansamblu. Urmați regulile de igienă personală, nu utilizați prosoapele altcuiva, periuțele de dinți și alte lucruri!

Pentru prevenirea amigdalitei cronice, puteți face un masaj singur. Mișcarea trebuie efectuată de la bărbie până la urechi, apoi de la maxilar la claviculă. Mișcarea ar trebui să fie ușoară, mângâiere, în orice caz, nu împinge! Pentru prevenție, încercați să evitați aglomerația, nu suprasolicitați și nu supraîncălziți.

perspectivă

Prognosticul tratamentului de amigdalită cronică în stadiile timpurii și târzii, de regulă, este întotdeauna favorabil. Cu abordarea corectă, diagnosticarea în timp util și profesionalismul medicului, pacientul poate să scape complet de această boală. Uneori există remiteri, care pot fi depășite rapid și ușor prin abordarea corectă.

Dacă durata bolii este mică, recuperarea completă are loc în aproape 100% din cazuri. Dacă prescripția este mare, boala este neglijată, atunci formarea sursei de infecție are deja loc. În acest caz, va fi prezentat un examen clinic, sunt necesare examinări preventive continue și cursuri de tratament conservator. Având în vedere că un astfel de pacient poate fi înlăturat numai după trei ani și apoi în absența tuturor semnelor de amigdalită cronică.

Cel mai important lucru - nu vă auto-medicați, consultați imediat un medic. Nu refuzați să luați medicamente prescrise. Dacă se recomandă o intervenție chirurgicală, nu întârziați procedura. Cu cât este mai întârziat tratamentul, cu atât mai greu poate fi agravarea și consecințele. Doar abordarea corectă, oportunitatea, respectarea cu atenție a regulilor și reglementărilor vă vor permite să eliminați complet boala, să uitați de amigdalită și amigdalită pentru totdeauna.

Amigoita cronică - gât foto, cauze, simptome, tratament și exacerbare la adulți

Amigdala cronică se caracterizează prin dezvoltarea unui proces inflamator constant în amigdalele palatine, evoluția bolii fiind însoțită de o schimbare în perioadele de remisiune cu exacerbări. Lipsa terapiei poate duce nu numai la complicații locale grave, cum ar fi abcesul paratonsilar, dar și la deteriorarea organelor interne - rinichi, inimă, plămâni, ficat.

Să ne uităm la ce este boala, cauzele, primele semne și simptome la adulți, precum și cum să tratăm amigdalele cronice cu remedii farmaceutice și folclorice.

Amigdala cronică: ce este?

Amigoita cronică este o inflamație pe termen lung a amigdalelor faringiene și palatinice (din limba latină Tonsollitae - glande în formă de migdale). Se dezvoltă după ce a suferit o durere în gât și alte boli infecțioase, însoțită de inflamația membranei mucoase a gâtului

Amigdalele din nazofaringe și faringe fac parte din sistemul limfoepitelial responsabil de imunitate. Suprafața amigdalelor este acoperită cu microorganisme nepatogene și are capacitatea de auto-purificare. Dar când acest proces este deranjat dintr-un anumit motiv, acestea devin inflamate, această inflamație este amigdilă, care poate deveni cronică cu tratament improprie sau întârziat.

În unele cazuri (aproximativ 3% din numărul total de pacienți), amigdalita cronică este o boală în primul rând cronică, adică apare fără angină pectorală.

Mai mulți factori pot provoca o infecție la amigdalele:

 • bolile infecțioase subtratate;
 • frecvența faringită (durere în gât);
 • alergii;
 • inflamarea sinusurilor;
 • septul nazal strâns;
 • cariilor și gingiilor;
 • imunitate scăzută.

Simptomele amigdalei cronice se manifestă viu în perioadele de recidivă, când temperatura corpului crește în timpul exacerbării, ganglionii limfatici cresc, durerea apare, durerea în gât, durerea în timpul înghițitului și respirația urât mirositoare.

Inflamația se dezvoltă datorită influenței unui număr de factori nefavorabili - hipotermie severă, scăderea în apărare și rezistență a organismului și reacții alergice.

Un rol important în tranziția de la acută la amigdalită la cronică este jucat de o scădere a răspunsului imun al organismului și a alergiilor.

motive

Amigdalele palatine, împreună cu alte formațiuni limfoide ale inelului faringian, protejează organismul de microbii patogeni care penetrează împreună cu aerul, apa și alimentele. În anumite condiții, bacteriile provoacă inflamații acute ale amigdelor în amigdalele. Ca urmare a recurenței durerilor de gât se poate dezvolta amigdalită cronică.

Pătrunderea constantă a microbilor patogeni face ca forțele de protecție să funcționeze într-un mod "suprasarcinat" constant. În mod deosebit periculoși sunt așa-numitele streptococi beta-hemolitic, microbi care au capacitatea de a alerga grav organismul. Imunitatea se confruntă, de obicei, cu această problemă, dar, din diverse motive, uneori poate da un eșec.

Bolile care provoacă dezvoltarea amigdalei cronice:

 1. Violarea respirației nazale - polipi, adenoizi, sinuzită purulentă, sinuzită, curbura septului nazal și carii dentare - pot provoca inflamația amigdalelor
 2. Reducerea imunității locale și generale în bolile infecțioase - rujeola, scarlatina, tuberculoza etc., în special în cazurile severe, tratament inadecvat, medicamente alese în mod necorespunzător pentru terapie.
 3. Trebuie acordată atenție monitorizării igienei dentare și a stării parodontale. Dacă suferiți de amigdalită cronică, consultați medicul dentist și tratați dinții, încercați să preveniți boala gingiilor. Faptul este că o infecție care sa stabilit în cavitatea orală are toate șansele de a "trece" mai departe, până la amigdalele.
 4. Predispoziția ereditară - dacă istoricul familiei are amigdalită cronică în rude apropiate.

Dacă în cursul anului curent pacientul a cerut ajutor de 3-4 ori pentru amigdalita acută, atunci el este automat inclus în grupul de risc pentru amigdalită cronică și este luat sub observație.

Formele bolii

Medicii vorbesc despre amigdalita cronică în cazurile în care amigdalele sunt în mod constant în stare de inflamație și pot exista două opțiuni:

 1. prima este că amigdilitatea pare să dispară complet, dar cu orice hipotermie, simptomele sale se întorc imediat;
 2. în al doilea rând, inflamația practic nu dispare, doar că dispare și pacientul se simte satisfăcător, dar medicul vede că amigdalele nu au dispărut oriunde, dar au trecut în stadiul subacut.

În ambele cazuri, este necesar să se ia măsuri pentru a se ajunge la o remitere lungă (de preferință mai mulți ani).

În cercurile medicale există două forme de amigdalită cronică:

 • Compensata. P sunt semne locale de inflamație cronică a amigdalelor;
 • Formă decompensată. Se caracterizează prin semne locale, agravate de complicații purulente sub formă de abcese (focare purulente limitate), flegmon (focare purulente difuze), complicații ale organelor îndepărtate (rinichi, inimă).

Este important să rețineți că în orice formă de amigdalită cronică se poate produce o infecție a întregului corp și se poate dezvolta o reacție alergică extinsă.

Primele semne

Semnele bolii depind de forma ei - amigdalita recurentă și lentă (fără exacerbări). De asemenea, durerile de gât cronice pot fi atipice, cu un curs lung, febră scăzută sau scăzută și simptome de intoxicație (disconfort la nivelul articulațiilor și mușchilor, grețuri și dureri de cap). O astfel de imagine clinică poate, în unele cazuri, să afecteze intrarea persoanei în armată, dar numai dacă boala are un curs extrem de sever.

Printre cele mai evidente semne locale ale amigdalei cronice din organism sunt următoarele:

 • Frecvente dureri în gât, adică reapariția bolii de mai mult de trei ori pe an;
 • Schimbări în starea normală a țesuturilor amigdalelor - creșterea friabilității sau compactării acestora, modificări ale cicatricilor și alte procese patologice.
 • Prezența "dopurilor" dulci purulente în amigdalele sau eliberarea puroiului lichid din lacune.
 • O înroșire ascuțită și o creștere a volumului marginilor arcurilor palatine, care seamănă vizual cu formarea rolelor.
 • Prezența aderențelor și a cicatricilor dintre amigdale și arcuțele palatine indică un proces inflamator de lungă durată.
 • Inflamația și mărirea ganglionilor limfatici submandibulari și cervicali, însoțită de durerea lor crescută (atunci când este atinsă sau presată).

Simptomele amigdalei cronice + gât foto la un adult

Dacă apare amigdalită cronică, apar de obicei următoarele simptome:

 • Frecvente durere în gât și durere la înghițire. Se pare că există un obiect străin în gât.
 • Tusea.
 • Temperatura (cel mai adesea se ridică seara).
 • Pacientul se simte obosit.
 • Se pare somnolență.
 • Frecvente de iritabilitate.
 • Apare dificultatea de respirație, ritmul cardiac poate fi perturbat.
 • Se înfățișează floare albă și dopuri purulente.

Simptome neplăcute pot apărea din aproape toate organele și sistemele umane, deoarece bacteriile patogene pot pătrunde din amigdalele în orice loc din organism.

 • Durere în articulații;
 • Erupție alergică la nivelul pielii, care nu este tratabilă;
 • "Pierdut" în oase "
 • Colic inima slabă, defecțiune a sistemului cardiovascular;
 • Durerea în rinichi, tulburări ale sistemului genito-urinar.

În timpul remisiei, pacientul poate avea următoarele simptome:

 • disconfort în gât;
 • sentimentul unei bucăți în gât;
 • ușoară durere dimineața;
 • respirația urâtă;
 • blocaje de trafic pe amigdalele;
 • mici acumulări de puroi în lacune.

Fotografia arată că în gâtul de pe amigdalele sunt masă caș, sunt cauza unei respirații urâte.

 • dureri de gât în ​​diferite grade de intensitate;
 • cresterea periodica a temperaturii;
 • roșeață constantă (hiperemie) și îngroșarea valide a marginilor arcadei palatine;
 • congestie purulentă în golurile amigdalelor;
 • creșterea și sensibilitatea ganglionilor limfatici (limfadenită regională);
 • modificarea gustului și a respirației urinare.
 • tulburări vestibulare (tinitus, amețeli, dureri de cap);
 • Bolile colagenului provocate de prezența streptococului beta-hemolitic - reumatism, artrită reumatoidă etc;
 • afecțiuni ale pielii - psoriazis, eczeme;
 • probleme la rinichi - nefrită;
 • tulburări de sânge;

Care este pericolul unor exacerbări frecvente?

Factorii care reduc rezistența organismului și provoacă exacerbarea infecției cronice:

 • hipotermie locală sau generală,
 • oboseală,
 • malnutriție,
 • bolile infecțioase din trecut
 • subliniază,
 • utilizarea medicamentelor care reduc imunitatea.

Odată cu dezvoltarea bolii și exacerbarea ei, pacientul nu are suficientă imunitate generală pentru ca amigdalele să lupte în mod activ cu infecția. Atunci când microbii ajung pe suprafața membranei mucoase, începe o adevărată bătălie între germeni și sistemul imunitar uman.

Exacerbarea amigdalei duce deseori la dezvoltarea abcesului paratoncer. Această condiție este gravă, astfel încât pacientul este adesea trimis la tratament în spitalizare.

 • Inițial, pacientul prezintă simptome de durere în gât (febră, umflarea amigdalelor și dureri în gât). Apoi, unul dintre amigdale se umflă, intensitatea durerii crește și înghițire este dificilă.
 • Ulterior, durerea devine foarte puternică, astfel încât o persoană nu poate mânca sau chiar să doarmă. De asemenea, în timpul unui abces, se observă simptome cum ar fi creșterea tonusului muscular de mestecat, motiv pentru care pacientul nu-și poate deschide gura.

complicații

În amigdalele cronice, amigdalele de la bariera spre răspândirea infecției sunt transformate într-un rezervor care conține un număr mare de microbi și produsele lor metabolice. Infecția din amigdalele afectate se poate răspândi pe tot corpul, dăunând inimii, rinichilor, ficatului și articulațiilor (bolilor asociate).

Durata lungă a bolii provoacă apariția simptomelor complicațiilor infecțioase din alte organe și sisteme:

 • boli cu o creștere patologică a producției de colagen - reumatism, nodoză periarteritică, dermatomiozită, lupus eritematos sistemic, sclerodermie;
 • leziuni cutanate - eczeme, psoriazis, eritem polimorf exudativ;
 • jad;
 • hipertiroidism;
 • leziunea fibrelor nervoase periferice - sciatica și plexita;
 • trombocitopenic purpura;
 • hemoragie vasculită.

diagnosticare

Un medic otolaringolog sau bolnav infecțios poate diagnostica exact boala și poate identifica gradul de activitate, stadiu și formă, pe baza manifestărilor generale și locale, a simptomelor obiective, a datelor amnestice, a valorilor de laborator.

Diagnosticul de amigdalită cronică include următoarele studii:

 • pharyngoscope. Medicul examinează amigdalele și zonele din apropierea lor pentru a identifica simptomele caracteristice ale patologiei;
 • test de sânge. Oferă posibilitatea de a evalua severitatea răspunsului inflamator;
 • biochimie de sânge;
 • studiu bacterial al deversării de la amigdalele. În timpul analizei, se determină sensibilitatea microorganismelor la anumite grupe de antibiotice.

La examinarea gâtului (faringoscopiei) pentru amigdalita cronică există trăsături caracteristice:

 • țesut amigdalit slăbit;
 • există buzunare de sigilii (țesut cicatricial);
 • o îngroșare asemănătoare rollerului la marginea arcadei palatine;
 • ușoară hiperemie a marginii arcadei palatine;
 • prezența blocajelor de trafic cauzale;
 • atunci când se apasă pe lacunele amigdalelor, se poate elibera un pudră cremoasă;
 • în timpul proceselor lungi pot exista aderențe, cicatrici asupra amigdalelor.

Tratamentul amigdalei cronice la adulți

Există următoarele metode de tratament ale amigdalei cronice:

 • medicamente;
 • efectuarea de proceduri fizioterapeutice;
 • utilizarea remediilor populare;
 • tratamentul chirurgical.

În prezența bolilor concomitente, care sunt și surse de infecție permanentă, ele trebuie vindecate:

 • Reabilitarea obligatorie a cavității bucale - tratamentul bolilor inflamatorii (carii, stomatita);
 • tratamentul sinuzitei, faringitei, rinitei.

Printre adulții medicamente se poate prescrie:

 1. Antibioticele în tratamentul amigdalitei cronice includ în cazul unei exacerbări a procesului patologic. Se preferă macrolidele, penicilinele semisintetice, cefalosporinele. De asemenea, terapia este suplimentată cu medicamente antiinflamatoare. Medicul lor prescrie dacă există o creștere a temperaturii la număr mare, dureri articulare și alte manifestări de sindrom de intoxicație.
 2. Analgezicele. În cazul sindromului de durere severă, cel mai optim este Ibuprofen sau Nurofen, acestea sunt utilizate ca terapie simptomatică și cu dureri minore, utilizarea lor nu este recomandată.
 3. Antihistaminicele pentru amigdalita cronică ajută la reducerea umflăturii amigdalelor și a mucoasei faringiene. Cel mai bine, medicamentele Telfast și Zyrtec s-au dovedit - sunt mai sigure, au un efect de lungă durată și nu au un efect sedativ pronunțat.
 4. Terapia imunostimulatoare este necesară atât în ​​tratamentul exacerbărilor cât și în evoluția cronică a bolii. Poate utilizarea imunomodulatorilor naturali, homeopați și farmacologici. Se recomandă, de asemenea, tratamentul cu vitamine și administrarea de medicamente care conțin antioxidanți. Acestea cresc imunitatea locală, ajută la rezolvarea rapidă a bolilor cronice și reduc riscul complicațiilor.

Remedii locale și medicamente pentru adulți

Terapia combinată se efectuează prin metode locale de tratament, pe care medicul le selectează separat în fiecare caz. Un rol important în tratamentul exacerbării amigdalelor îl joacă următoarele metode de tratament local:

 • spălarea lacunelor;
 • gargară;
 • lubrifierea suprafeței amigdalelor cu soluții medicinale;
 • aspirarea conținutului patologic din lacune.
 1. gargule cu soluții antiseptice (soluție de furatilină, alcool clorofillipt, clorhexidină, Miramistin);
 2. irigarea gâtului cu spray-uri antibacteriene (Bioparox, Hexoral);
 3. Lubrifierea suprafeței amigdalelor se face cu diferite soluții care au același spectru de acțiune ca și mijlocul de spălare: soluția Lugol, soluția uleioasă de clorofillipt, guler și altele. Medicamentul se aplică după clătire și nu numai amigdalele sunt procesate, ci și peretele din spate al faringelui.

Cum de a ghemui?

La domiciliu, adulții pot gigla pentru amigdalită cronică cu preparate farmaceutice. Numai acestea pot fi utilizate după aprobarea medicului curant.

Cele mai populare medicamente pentru garaj, care pot fi achiziționate la farmacie, sunt următoarele:

 • soluție și spray Miramistin;
 • soluția de alcool clorofilipta;
 • iodinol;
 • tablete furatsilina pentru cultivare;
 • Soluția Lugol;
 • Dioxidină injectabilă.

Acestea asigură normalizarea microflorei membranelor mucoase ale tractului respirator, reducând astfel coloniile de microbi patogeni.

În plus, puteți utiliza următoarele instrumente:

 • Într-un pahar de apă caldă, fiartă, se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Această soluție este clătită bine gâtul. Această soluție primitivă vă permite să creați un mediu alcalin pe membrana mucoasă, care este în detrimentul bacteriilor.
 • O lingurita de sare se dilueaza intr-un litru de apa calda. Apoi se toarnă într-un pahar și, dacă este necesar, se adaugă 3 - 5 picături de iod. Compoziția rezultată este bine clătită în gât.
 • Un decoct de rădăcină de brusture ajută la stomatită, gingivită, amigdalită cronică. Clătiți de 3-4 ori pe zi.
 • Luați 2 cuișoare de usturoi, zdrobite. Se adaugă 200 ml de lapte. Așteptați 30 de minute, filtrați și utilizați produsul sub formă de căldură pentru clătire.

fizioterapie

Metodele de tratament fizioterapeutic sunt aplicate la stadiul de remisiune, prescris în cursuri de 10-15 sesiuni. Cel mai adesea recurg la proceduri:

 • electroforeză;
 • terapie magnetică și vibroacustică;
 • terapia cu laser;
 • irradieri UV scurte pe amigdalele, submandibulare și cervicale;
 • terapia cu nămol;
 • expunerea la ultrasunete.

Trei metode sunt considerate a fi cele mai eficiente: ultrasunete, UHF și iradieri ultraviolete. Ele sunt utilizate în cea mai mare parte. Aceste proceduri sunt prescrise aproape întotdeauna în perioada postoperatorie, când pacientul este deja externat din spital și transferat la tratament în ambulatoriu.

Îndepărtarea amigdalelor

Amigdala amigdala este un caz extrem. Trebuie să recurgem la aceasta numai atunci când alte mijloace nu ajută, iar situația se înrăutățește.

Dacă tratamentul complex al amigdalei nu ajută de câțiva ani, perioadele de remisiune devin mai scurte, amigdalele își pierd funcțiile protectoare sau există o defecțiune a altor organe, atunci medicii recomandă rezolvarea problemei chirurgical.

Amigdalele efectuează o mulțime de funcții utile în organism, protejând împotriva infecțiilor și alergiilor. Ele produc, de asemenea, macrofage și limfocite utile. Astfel, după ce le-a pierdut, corpul pierde și protecția naturală, imunitatea scade.

Metodele chirurgicale sunt utilizate pentru tratarea formelor cronice de amigdalită în unele cazuri:

 • În absența unui efect terapeutic cu metode conservatoare;
 • În cazul dezvoltării pe fundalul abcesului de amigdale;
 • În cazul sepsisului tonsilogenic;
 • Dacă suspectați o patologie malignă.

Există două metode principale de îndepărtare a amigdalelor:

 • tonilotomie - îndepărtarea parțială;
 • amigdalectomie - eliminarea completă a amigdalelor.

Îndepărtarea cu laser este o tehnică populară de amigdalectomie.

Operațiile privind amigdalele cu ajutorul unui sistem laser sunt împărțite în radicali și operații pentru a îndepărta o parte din organ, ceea ce permite medicului să aleagă cea mai bună modalitate de a trata amigdalita cronică.

 • Amigdalectomia radicală implică îndepărtarea completă a unui organ.
 • Ablația implică îndepărtarea părților unui organ.

După operație, indiferent de modul de desfășurare, în primele zile trebuie să respectați următoarele reguli:

 • există numai alimente calde;
 • evitați alimentele care scarpină gâtul (de exemplu, cookie-urile);
 • în primele trei zile este mai bine să se utilizeze numai alimente moi (alimentele nu trebuie să fie sărate, mirodenii sunt interzise);
 • bea mai multe lichide;
 • încercați să vorbiți mai puțin pentru a nu încărca gâtul.

Contraindicațiile pentru eliminarea adulților sunt:

 • hemofilie;
 • cursul acut de boli infecțioase;
 • insuficiență cardiacă severă, boală coronariană și hipertensiune arterială;
 • insuficiență renală;
 • decompensarea diabetului;
 • tuberculoza indiferent de stadiul și forma;
 • menstruație;
 • ultimul trimestru de sarcină sau cu câteva luni înainte de apariția acesteia;
 • lactație.

Se poate vindeca amigdalita cronica fara interventie chirurgicala? Nu, este imposibil să faci asta. Cu toate acestea, terapia combinată tradițională va contribui la reducerea timpului dintre noile focare ale bolii cât mai mult posibil.

Remedii populare

Înainte de a utiliza orice remedii folk, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră.

 1. Pentru tratament, puteți aplica ulei de cătină și de brad. Acestea sunt aplicate direct pe amigdalele cu un tampon de bumbac timp de 1-2 săptămâni.
 2. În amigdalele cronice, aloe ajută bine. Amestecați suc de aloe și miere în proporții egale și lubrifiați amigdalele în fiecare zi timp de două săptămâni, la 3 și 4 săptămâni puteți efectua procedura în fiecare zi.
 3. Dacă nu există contraindicații din tractul gastro-intestinal, atunci asigurați-vă că vă îmbogățiți dieta cu astfel de mirodenii cum ar fi turmeric și ghimbir. Ele pot fi adăugate la o varietate de feluri de mâncare.
 4. O lingura de suc de ceapa proaspat stoarsa amestecata cu o lingura de miere naturala, se ia de trei ori pe zi.
 5. Inhalarea eficientă, folosind un decoct de frunze de eucalipt, nuc și musetel, același amestec poate fi spălat amigdalele pentru a elimina blocajele de trafic.

profilaxie

Prevenirea oricărei boli are scopul de a anticipa cauzele și factorii care contribuie la dezvoltarea acesteia.

Prevenirea amigdalei cronice la adulți:

 • Prevenirea răcelilor (în special în timpul exacerbărilor sezoniere);
 • Limitarea contactului cu bolnavii bolnavi sau bolnavi;
 • Măsuri de întărire a sistemului imunitar: exerciții regulate, nutriție adecvată, întărire, mers pe jos în aerul proaspăt;
 • De două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare, curățați cavitatea bucale. În plus față de curățarea banală a igienei dinților, asigurați-vă că ați curățat limba plăcilor și a spațiilor interdentare cu un fir dentar special. După fiecare masă, clătiți-vă gura cu clătiri speciale. Dacă nu există o astfel de posibilitate, cel puțin cu apă obișnuită.
 • În interior, rezidențială sau de lucru, monitorizați umiditatea aerului. Aerisiți-o constant.
 • Evitați supraîncălzirea și supraîncălzirea.

O dieta echilibrata si educatia fizica regulata va imbunatati sanatatea, iar luarea de vitamine si mijloace de imbunatatire a imunitatii va proteja impotriva dezvoltarii amigdalei cronice.

Amigdala cronică

Amigdala cronică este o boală a tractului respirator superior, și anume un proces inflamator prelungit în amigdalele. Forma cronică se dezvoltă în principal ca urmare a tratamentului inadecvat sau a absenței sale totale în amigdalită acută. Pe lângă faptul că boala cauzează un disconfort semnificativ pentru purtătorul său, acesta produce o sarcină patogenă constantă pe corpul său, ducând la apariția complicațiilor.

Conform codului ICD 10, amigdalita cronică este clasificată ca J35.0.

Clasificarea pe tipuri de agenți patogeni

Amigoena cronică, totuși, ca fiind acută, cauzează mai multe tipuri de factori. În primul rând, vorbim de agenți patogeni infecțioși. Toate acestea aparțin microflorei patogene - acestea sunt viruși, bacterii, ciuperci. În consecință, amigdalele sunt virale, bacteriene și fungice - aceste tipuri sunt infecțioase. Tipul non-infecțios de amigdalită cronică - alergic sau alergic-toxic.

Dacă considerăm boala după tipul de curs, amigdalele cronice pot fi împărțite în simple recăderi (cu angina pectorală), simple prelungite cu inflamație persistentă de natură lentă, de tip simplu compensată și de tip alergic toxic.

Virale. Când amigdaliile virale din țesuturile amigdaliților încep un proces inflamator, din cauza căruia organismele nu mai își îndeplinesc funcția protectoare - funcția de prevenire a infectării prin căderea în faringel. Se manifestă prin simptome foarte caracteristice, astfel încât dezvoltarea bolii este greu de pierdut.

Cauza apariției este intrarea unei infecții virale în organism, ceea ce înseamnă că boala poate fi transmisă prin excremente în aer, mai puțin frecvent prin contact. Contraindicat, amigdalita cronică virală se formează de obicei dintr-o formă acută.

Primele simptome ale unui curs acut apar 2-3 zile după infecție. Pacientul se simte slab și durerea de cap, apetitul său dispărut. O creștere a ganglionilor limfatici și a amigdalelor, durere în gât, febră este adăugată treptat. La înghițire și respirație există dificultăți. În absența tratamentului sau dacă terapia selectată nu funcționează, boala intră în cronică. Forma cronică se desfășoară fără febră, durerile sunt ușoare, gâdilirea constantă în gât, un miros neplăcut vine din gură.

Agenții cauzali ai amigdalei virale cronice sunt virusurile herpetice de tip 1 și 2, citomegalovirusul, adenovirusul, virusul Epstein-Barr, virusul gripal, rujeola și altele. În consecință, soiurile de tip viral sunt herpes, pojar, adenoviral și alte tipuri de amigdale cronice virale.

Bacteriene. Anemia bacteriană cronică este un tip de inflamație a amigdalelor cauzată de activitatea bacteriană. Cel mai adesea boala este provocată de stafilococi și streptococi, determinând, respectiv, o formă stafilococică sau streptococică.

Țesutul limfoid care formează amigdalele palatine funcționează ca un filtru care protejează corpul de intrarea elementelor străine, suprimând reproducerea lor. Desigur, toate unitățile patogene care atacă corpul uman, cad în primul rând pe amigdala. Pe fundalul hipotermiei sau a imunității reduse a amigdaliilor nu mai pot face față funcțiilor lor, o persoană se îmbolnăvește.

Principalele tipuri de amigdale cronice:

 • catarală;
 • fibrinoasa;
 • folicular;
 • lacunar;
 • abces.

Fungic. Tonsilomicoza este un tip special de leziune a amigdalelor și a mucoasei gâtului - este cauzată de înmulțirea ciupercilor. Explicațiile externe sunt similare cu formele streptococice.

Agenți patogeni - ciuperci putrede sau drojdii din genul Candida. Este extrem de rar ca boala se dezvoltă datorită activității zaharomicitelor.

 • răcelile și bolile virale;
 • beriberi;
 • slăbirea corpului cu diete sau diete nesănătoase;
 • boli cronice ale căilor respiratorii superioare;
 • fumat;
 • procese inflamatorii cronice ale organelor interne;
 • prezența patologiilor endocrine sau oncologice;
 • candidoza cronică.

În plus, această formă de amigdalită cronică este mai frecventă la copii, mai ales la un an și mai mic, din cauza particularităților imunității lor.

Alergice. Se manifestă în alergii:

 • după șocul anafilactic;
 • sezonier în primăvară datorită plantelor și pomilor înfloriți;
 • ca o manifestare a alergiilor alimentare.

cauzele

Dezvoltarea bolii nu apare la fiecare persoană, în ciuda faptului că agenții patogeni agresivi sunt în permanență în mediul înconjurător. Există o serie de motive care contribuie la dezvoltarea inflamației în amigdalele:

 • frecvente dureri de gât;
 • prezența polipilor în pasajele nazale;
 • încălcarea stabilă a respirației nazale datorată curburii septului nazal;
 • focare de procese infecțioase în organele respiratorii superioare;
 • imunitate redusă;
 • prezența adenoiditei cronice sau sinuzitei purulente.

Oricum, dezvoltarea amigdalei cronice indică faptul că sistemul de apărare al organismului este slab și nu poate conține încărcătura de viruși, bacterii, alergii sau ciuperci.

Amigdalele copiilor sunt destul de comune. Datorită naturii structurii, amigdalele copilului sunt cel mai predispuse la dezvoltarea inflamației cronice în țesuturi - ele conțin lacune adânci și foarte ramificate, mai multe tuneluri cu fantă care pătrund întreaga grosime a amigdalelor. Procesul inflamator acoperă toate departamentele și structurile acestor organe.

Se crede că psihosomul joacă, de asemenea, un rol în apariția bolii - aparent, cu o constrângere constantă a emoțiilor și cuvintelor, o persoană are patologii în gât.

Simptomele amigdalei

Clinic de tip acut de amigdalită, desigur, mai pronunțată și adesea precede apariția formei cronice. Semnele de leziune a amigdalelor apar după sfârșitul perioadei de incubație a bolii și includ durerea în caz de înghițire, durerea în gât cu varietate de severitate și localizare diferită, roșeață și hiperemia amigdalelor, placă albă caracteristică sau dopuri albă de amigdale pe amigdalele.

Imaginea de ansamblu este completată de manifestări de intoxicare - în persoana afectată, ganglionii limfatici din gât și părțile superioare ale corpului devin inflamați. Căldura rămâne stabilă în primele zile.

O vizită în timp util la medic și numirea unui tratament adecvat contribuie la faptul că, după 2-4 zile, simptomele acute scad treptat. În cazurile în care boala continuă să se dezvolte în mod activ în 20-30 de zile, putem vorbi despre trecerea ei la tipul cronic al cursului. În același timp, există o îmbunătățire parțială a bunăstării, însă este imposibil să vorbim despre recuperarea completă.

Simptomele amigdalei cronice:

 • alb, galben sau gri în gât;
 • durere la nivelul glandelor, în gât (poate fi moderată sau severă, are un caracter constant);
 • umflarea nazofaringelului;
 • durere în gât, senzație de frisoane;
 • pot apărea dificultăți de respirație nazală;
 • creșterea constantă a temperaturii corpului;
 • reacțiile inflamatorii ale gâtului și ale faringelui ca răspuns la băuturi reci, înghețată;
 • miros neplacut, putregai din gură;
 • oboseală, slăbiciune generală.

Tonsilita cronică pe termen lung provoacă treptat apariția scurgerii respirației, durerea și tragerea durerilor în articulații, în special radiocarpal și genunchi.

Cursul bolii

Dezvoltarea amigdalei cronice trece prin anumite etape ale secvenței, determinată de mai mulți factori - natura tratamentului selectat sau absența lui, răspunsul imun, vârsta pacientului.

Etapa. Diferențierea etapelor bolii se efectuează în funcție de analiza simptomelor actuale locale și generale. Simptomele locale sunt manifestări ale proceselor inflamatorii în țesuturile amigdalelor. O imagine mai generală se formează sub influența produselor de dezintegrare ale țesuturilor și citokinelor. Aceste substanțe se răspândesc prin sânge de la sursa de inflamație în organism, afectând treptat organele interne.

Modificările morfologice afectează diferitele componente structurale ale amigdalelor, în funcție de debutul unei anumite etape de dezvoltare a patologiei.

Etapele de amigdalită cronică:

 • tonsilita lacunară lacunară sau lacună parenchimică (în această etapă inițială, epiteliul lacunelor devine keratinizat, inflamația afectează zonele apropiate ale parenchimului);
 • stadiul de alterări active sau amigdale parenchimatoase cronice, în timpul cărora se formează infiltrate inflamatorii în parenchim;
 • cronice convulsive parenchimatoase cronice cu creșterea proliferării țesutului conjunctiv pentru a înlocui zonele afectate ale amigdalelor.

Cursa cronică este caracterizată de prezența unor etape compensate și decompensate (subcompensate), care urmează unul pe celălalt.

Compensarea este o perioadă a stadiului inactiv al infecției, în timp ce nu există reacții vizibile ale corpului, precum și dureri în gât repetitive. Funcția de barieră a amigdalelor nu este afectată. Este, de asemenea, numit bezanginny.

Decompensarea se caracterizează prin prezența anginei frecvente cu complicații în sinusuri, în urechi, cu leziuni inflamatorii ale organelor interne.

De fapt, compensația corespunde stării de remisie și decompensării - exacerbării bolii.

Neoplaziile subcompensate apar în cazul în care amigdalele afectează pacientul, dar sunt ușor de tratat, apar rapid și fără exacerbări speciale. Aceasta înseamnă că organismul are încă suficientă forță pentru a face față sarcinii procesului inflamator.

Complicațiile. Complicațiile bolii sunt formate, de obicei, ca urmare a formelor neglijate care apar fără tratament. Datorită influenței active a factorului bacteriologic, alergic, viral sau fungic al încărcăturii, precum și datorită întreruperii cursului normal al mecanismelor neuroreflex, apar defecțiuni în activitatea majorității sistemelor corporale.

Abilitatea sistemului imunitar de a recunoaște antigeni este redusă ca urmare a dezactivării funcției de protecție a limfocitelor B și T.

În plus, pe fundalul amigdalei se pot dezvolta:

 • psoriazis, neurodermatită și alte forme de boli alergice ale pielii;
 • boli oculare din cauza intoxicației severe;
 • artrita septică;
 • recurența pneumoniei și a leziunilor nespecifice ale sistemului respirator;
 • Sindromul Meniere, sindromul Raynaud, alte manifestări ale angioedemului cerebral, reumatism, endocardită;
 • jad;
 • încălcarea producției de bilă, depresia funcției hepatice;
 • Dăunele din sistemul endocrin (la femei manifestate sub formă de tulburări menstruale, scăderea producției anumitor hormoni, sângerare uterină, la bărbați potența slăbește);
 • obezitate, apetit scăzut.

Durata bolii. Amigoita cronică este de obicei o consecință directă a bolii acute. Aceasta se caracterizează printr-un curs lung în care perioadele de remisiune sunt înlocuite de exacerbări. În general, durata depinde de tipul de agent patogen, de actualitatea și de adecvarea tratamentului selectat.

În ceea ce privește tonzilita acută, este mult mai ușor să o identificați și este mai ușor de tratat. Sub rezerva numirii terapiei cu antibiotice, tipul bacterian și purulent al bolii trece în 3-5 zile. Virgile amigdalele pot dura până la 7-10 zile. Forma cea mai dificilă de tratat este cea fungică. Tratamentul său implică administrarea de medicamente antifungice și de obicei durează cel puțin 2 săptămâni. În cazuri dificile, tratamentul trebuie repetat.

Problema formei cronice este că este rareori posibil să se vindece complet. Este posibilă numai obținerea unei remisiuni prelungite, în care exacerbările se produc de 2-3 ori pe an și trec rapid.

Formele de lansare a bolii necesită tratament de la una până la câteva luni, uneori până la șase luni. Amigdalele cronice fungice sunt deosebit de greu de tratat. Dacă se obține remisia, exacerbările care se manifestă periodic reacționează mai intens la terapie și durează până la câteva săptămâni.

Prognosticul pentru tratarea amigdalei acute este mai favorabil - aproape întotdeauna este posibil să scapi complet de boală dacă consultă un medic în timp și urmează toate instrucțiunile.

diagnosticare

Pentru a stabili un diagnostic de amigdalită cronică, medicul curant trebuie să obțină informații despre semnele subiective și obiective ale bolii. În funcție de natura infecției, medicul prescrie studii, teste și istoric al bolii folosind:

 • examinare fizică;
 • studii instrumentale;
 • teste de laborator.

Efectuând un diagnostic diferențial al bolii, medicul trebuie să țină cont de probabilitatea prezenței simptomelor comune care nu sunt doar caracteristice ale amigdalei, ci pot fi cauzate de alte focare de infecție, cum ar fi caria, faringita și inflamația gingiilor. Inflamația arcadelor palatale și a ganglionilor limfatici este, de asemenea, asociată cu poliartrita nespecifică și reumatismul.

Metode. Studiul stării fizice a pacientului, manifestările externe prezente în el este primul lucru cu care se confruntă medicul.

Forma toxică pentru alergii este determinată de inflamația regională a ganglionilor limfatici în colțurile mandibulei, în fața mușchiului sternocleidomastoid. Palparea nodurilor dă durere.

Prezența unui focar cronic de infecție în amigdalele afectează întotdeauna activitatea organismului ca otrăvire toxică, provocând reacții alergice. Prin urmare, în prezența amigdalei cronice, pacientul trebuie să identifice întotdeauna comorbidități comune.

Examinările instrumentale implică studiul stării amigdalelor pacientului. Un semn caracteristic al amigdalei este prezența unor conținuturi purulente în criptele amigdalelor. Pus este eliberat atunci când presiunea este aplicată țesutului prin arcul anterior al palatului. În starea normală a amigdalelor, nu există nici un puroi în golurile.

Descărcarea de la conținutul purulent al pacientului poate fi lichidă sau mai groasă, sub formă de suspensie sau blocaje de trafic, galben, alb sau gri. Simplul fapt al prezenței unui pust de orice tip în cripte indică prezența amigdalei cronice.

Examinarea externă a amigdalelor inflamate la copii arată că acestea sunt mărite, au o culoare roz sau roșiatică și o suprafață liberă. La adulți, amigdalele au de obicei o dimensiune normală, pot fi reduse, ascunse în spatele pajiștilor. Suprafața este netedă, palidă, se extind lacunele superioare.

Semnele rămase care au o natură faringoscopică sunt de obicei mai puțin pronunțate și se găsesc nu numai în amigdalită cronică, din cauza căreia valoarea lor diferențială este mai puțin semnificativă.

În plus, medicul poate prescrie efectuarea radiografiei sinusurilor, ECG, fluorografie.

Analizează. Pentru a determina natura bolii, sunt necesare teste de laborator ale materialului biologic. Pacientul trebuie să treacă astfel de teste:

 • numărul total de sânge;
 • Analiza proteinelor C-reactive;
 • frotiu asupra florei de la faringe, de pe suprafața amigdalelor;
 • valorile antistreptolizinei-O;
 • Analiza virusului Epstein-Barr.

În primul rând, medicul atrage atenția asupra rezultatelor testului general de sânge - acest test este de obicei pregătit cel mai rapid și oferă imediat o înțelegere a imaginii inflamației. Creșterea numărului de leucocite de peste 29 * 109 / l pe fondul unui număr mare de forme imature, împreună cu un indicator crescut al ESR, dau temei pentru un diagnostic preliminar de amigdalită.

Metode de tratament

Toate tratamentele pentru amigdalita cronică pot fi împărțite în două grupuri:

În primul caz, vorbim despre terapie, care include utilizarea de instrumente care sporesc imunitatea - biostimulante, preparate din fier. Pacientul trebuie să stabilească un regim zilnic normal, o dietă completă cu vitamine suficiente.

În plus, pentru a normaliza statul sunt atribuite:

 • antihistaminice;
 • medicamente pentru imunocorrecție;
 • Blocada Novocain și alte mijloace de impact reflex;
 • medicamente și proceduri care au un efect antiseptic și vindecător direct asupra amigdalelor (spălarea lacunelor amigdalelor, eliminarea conținutului lor, introducerea medicamentelor în lacune, clătirea, stingerea amigdalelor).

Efectele de fizioterapie includ proceduri pentru terapia cu laser, terapia cu microunde, fonoforă, inducție, radiație ultravioletă, inhalare.

Antibioticele reprezintă o parte indispensabilă a unui regim de tratament împotriva amigdalei acute. În cazul formei cronice, pot fi de asemenea administrate.

O modalitate cardinală de a trata amigdalita cronică este intervenția chirurgicală, și anume îndepărtarea amigdalelor. Numit doar cu debit decompensat. Indicații pentru intervenții chirurgicale este o creștere a amigdalelor pe ambele părți, ceea ce cauzează obstrucția căilor respiratorii superioare și tulburările de somn, lipsa efectului tratamentului conservator, lărgirea unilaterală a amigdalelor cu suspiciune de oncologie, sepsisul, tonsiligenă în natură.

Tratamentul bolii la domiciliu, folosind rețete de medicină tradițională, este permis doar ca o completare la terapia generală, cu permisiunea medicului. La domiciliu, puteți utiliza supă și infuzii de ierburi pentru clătire, miere, propolis și suc de legume pentru a îmbunătăți imunitatea.

Măsuri preventive

Este posibil să se prevină dezvoltarea amigdalei cronice? Având în vedere că boala are predicții dezamăgitoare de recuperare, este mai ușor să se prevină apariția acesteia decât să fie tratată mai târziu.

Medicii recomandă să urmeze câteva reguli simple care vizează întărirea generală a corpului.

În primul rând, este necesar să ne amintim că atât supraîncălzirea cât și hipotermia sunt favorabile dezvoltării amigdalei. În sezonul rece, atunci când este fie umed, vânt sau umed în afara, trebuie să purtați întotdeauna o eșarfă și o pălărie caldă.

În timpul verii, în căldură, trebuie să vă protejați împotriva curenților și a rafalelor de vânt, mai ales dacă corpul dumneavoastră este fierbinte.

După consultarea unui terapeut, puteți recurge la proceduri de temperare, cum ar fi turnarea apei răcoroase. În același timp, temperatura apei trebuie să fie redusă treptat, astfel încât să nu provoace stres pentru organismul nepregătit.

Curățarea și aerisirea umedă constantă a camerei sunt reguli care trebuie reamintite nu numai pentru prevenirea amigdalei, ci și pentru întărirea generală a corpului, mai ales dacă există o persoană bolnavă în casă.

Nutriția corectă, o cantitate suficientă de legume, fructe, produse lactate, carne, cereale - parte integrantă a unui stil de viață sănătos și a unui corp sănătos. Medicii recomanda sa ia periodic complexe de vitamine, nu mai mult de 2-3 ori pe an.

Nu uitați de alte boli, acute și cronice. Rinita, boli ale cavității bucale, sinuzită, disbioză, leziuni cutanate infecțioase, boli intestinale și renale - toate acestea în fundal subminează rezistența sistemului imunitar la factorii patogeni și în special contribuie la dezvoltarea amigdalei.

În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri, deoarece astfel de medicamente sau vaccinuri împotriva tonzilitei cronice nu există. Vaccinul vaccinat "Prevenar", conceput pentru a proteja organismul împotriva activității streptococilor, poate reduce doar probabilitatea anginei acute.

Ce este o boală periculoasă?

Amigdala cronică, de fapt, este un focalizator al inflamației, care este constant prezentă în organism, ducând la infectarea și alergizarea acestuia. Un curs prelungit al bolii, în absența unei îngrijiri medicale calificate, conduce la apariția complicațiilor și a consecințelor periculoase.

Principalul pericol al unui tip cronic de amigdalită este exacerbările sale, amigdalita, care sunt repetate în mod constant și durează de la o săptămână la câteva luni. Tipurile severe de boală trec în flegmonul cervical, iar scăderea funcției protectoare a amigdalelor duce la formarea de bronșită și faringită.

În plus față de astfel de complicații evidente, boala are un efect negativ asupra restului sistemului în organism. Amigdalele - organe a căror activitate este legată de funcționarea a 97 de organe ale corpului uman.

Infecția, concentrată în amigdalele, se mișcă în jurul corpului, identificând vulnerabilitățile și manifestându-se în ele. Prezența amigdalei cronice poate provoca dezvoltarea a aproximativ 120 de boli, inclusiv leziuni severe ale inimii, rinichilor, articulațiilor și pielii.

Inflamația afectează apariția sclerodermiei, lupusului eritematos sistemic, dermatomiozitei, poliartritei, reumatismului la un pacient.

Adesea angina manifestată contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare - miocardită, endocardită, defecte cardiace. Femeile și bărbații care suferă de amigdalită înainte de vârsta de 30 de ani au cardiacgia. Deteriorarea vaselor cerebrale se datorează încărcării toxice constante.

Amigoita cronică este cauza bolilor organelor digestive, deoarece un element patogenigen infecțios prezent în mod constant în gât intră în tractul digestiv de-a lungul alimentelor și a apei.

În contextul amigdalei cronice, se creează premise pentru apariția bolilor de piele și a țesutului gras subcutanat - acnee, psoriazis, neurodermatită, dermatită atopică și eczemă microbiană.

Organele respiratorii sunt direct legate de amigdalele, prin urmare, din cauza tonzilitei, ele sunt afectate de astm bronșic și bronșită cronică.

Oftalmologii afirmă că boala afectează în mod negativ activitatea aparatului acomodativ al ochiului, provocând conjunctivită recurente și blefarită la pacient, iar formele neglijate afectează dinamica miopiei.

Focalizarea infecției în amigdalele afectează în mod direct activitatea pancreasului, oprimând-o, pe fundalul căreia persoana afectată poate dezvolta diabet.

Boala renala (glomerulonefrita, pielonefrita) este o complicatie frecventa a amigdalei cronice.

Pentru adulții în vârstă fertilă, boala este deosebit de periculoasă, deoarece afectează funcția de reproducere.

Amigoita cronică la femei reduce capacitatea de a concepe, duce la tulburări hormonale, tulburări menstruale, endometrioză și miom uterin, la bărbați - pentru a slăbi potența. În timpul sarcinii, prezența infecțioasă și inflamatorie persistentă din amigdalele creează o amenințare reală de avort spontan și de apariție a travaliului prematur. În prezența bolii, nu este de dorit ca o femeie să alăpteze un copil, deoarece aceasta contribuie la infectarea copilului.

Moare din cauza tonzilitei? Prezența în organism a unui focar permanent al infecției în forma sa avansată, și mai ales a complicațiilor sale, uneori conduc la un abces peritonsilar și dă complicații creierului și inimii. Potrivit statisticilor, 2-3% din amigdalita cronică care conduce duce la moarte.

Ce puteți și ce nu puteți avea cu amigdalita

Forma cronică de amigdalită este o boală complet inofensivă, la fel cum pare la prima vedere. Modul de viață al pacientului are un impact grav asupra naturii cursului bolii, asupra intensității și duratei ei.

Nutriția se bazează pe dieta numărul 13, al cărei regim alimentar este recomandat organismului cu răceli inflamatorii și ajută la eliminarea toxinelor din organism, întărește sistemul imunitar, afectează delicat membranele mucoase ale amigdalelor. Descrierea dietei are asemănări cu dieta numărul 5 și numărul 1. Toate alimentele sunt aburite sau fierte, măcinate și măcinate la o consistență de piure. Este necesar să mănânci de 5-6 ori pe zi, în porții mici. Temperatura alimentelor consumate nu este mai mică de 60 de grade.

Produse care pot și ar trebui să fie consumate de bolnavi:

 • Pâinea de grâu de ieri, biscuiții subțiri, biscuiții și biscuiții uscați;
 • carne slabă, pește, afumătoare slabă;
 • omeletul cu aburi și ouăle fierte;
 • produse lactate, unt;
 • porii pe lapte și apă;
 • legume fierte și supe vegetale;
 • proaspete roșii neacide;
 • fructe proaspete și fructe de pădure sub formă de pământ, mere coapte;
 • mușchi, miere, gem, marshmallow, marmeladă, zahăr.

Permise să bea cafea, cacao în apă cu lapte, ceai slab, sucuri de fructe și legume, șolduri de bulion.

Nu puteți mânca aceste alimente:

 • pâine de secară, orice fel de patiserie dulce și pâine proaspătă;
 • carne și pește grasă, cârnați, șuncă, conserve de carne și pește;
 • branza picant;
 • carne afumată;
 • oua prajite si fierte;
 • legume ascuțite și dure (castraveți, varză, usturoi, ceapă, ridichi, napi, napi);
 • ciuperci;
 • ciocolată, prăjituri și alte dulciuri, cu excepția cazurilor permise;
 • suc de struguri;
 • mâncăruri picante.

Sport cu amigdalită - în această privință, medicii oferă numai recomandări generale. Exercitarea poate fi făcută dacă boala este în remisie. Permise să se antreneze cu:

 • congestie nazală și dificultăți de respirație minore;
 • dureri de cap;
 • durere ușoară în dinți și gât.

În acest caz, principalul lucru este să se respecte principiul moderării formării.

În ceea ce privește stadiul de exacerbare a bolii, în acest moment este imposibil să se angajeze în sport, deoarece creează o sarcină suplimentară asupra corpului slăbit, interferând cu procesul de vindecare. În inflamația acută cu febră înaltă, durere în gât, greață și vărsături, dureri de cap severe, este strict interzis să se joace sport. Victima ar trebui să fie ținută în pat, nu puteți merge și vizitați locuri publice. Același lucru este valabil și pentru vizitarea dansului, a cluburilor sportive, înotul în piscină.

Este posibil să mergeți în stațiuni și să înotați în mare și alte rezervoare deschise cu amigdalită? Medicii cred că în timpul remisiunii, odihna pe malul mării cu aer iodic sărat este foarte utilă pentru bolile organelor respiratorii, inclusiv amigdalele, dar numai în remisie. În același timp, este necesar să se scalde foarte mult în mare, asigurându-se că apa nu intră în gură, faringe, esofag, deoarece conține un număr mare de microorganisme.

Fumatul, precum și consumul de alcool, cu amigdalită de orice formă este interzisă, deoarece tutunul și alcoolul etilic agravează inflamația, iritând mucoasele amigdalelor. Cu toate acestea, alcoolul și fumatul și persoanele sănătoase se transformă în pacienți.

O vizită la baie pentru pacienții cu amigdalită cronică are o valoare terapeutică, dar numai în timpul remisiunii inflamației. Bath în acest caz funcționează ca un factor în prevenirea reapariției amigdalei și întărirea imunității.

O altă regulă pentru cei afectați nu este să stoarcă punga din glande, mai ales pe cont propriu acasă. Această procedură pentru curățarea decalajelor din amigdalele trebuie efectuată de către un medic.

Întrebări frecvente

Fie în armată cu amigdalită. În Rusia, amigdalele cronice nu sunt considerate o boală atât de periculoasă încât să nu recruteze un tânăr în armată. Recruții cu amigdalită cronică sunt considerați adecvați pentru serviciu și sunt duși în armată. La momentul exacerbarilor bolii, soldatului îi este acordată o amânare pentru tratament și este trimisă la o instituție medicală pentru tratament.

Recruții diagnosticați cu amigdalită cronică sunt încadrați în categoria B, ceea ce înseamnă pentru el o restricție în alegerea tipului de trupe pentru serviciu.

Este posibilă înghețată cu tonzilită. În ceea ce privește înghețată pentru amigdalita cronică, medicii interzic fără echivoc consumul de alimente - orice alimente prea rece poate provoca o exacerbare a bolii. Cu toate acestea, există o convingere populară că, dimpotrivă, înghețată cu tonzilită este ceva de genul unei pană, cu care se scoate o pană și care, presupus, înghețată poate împiedica răspândirea inflamației. Medicii nu împărtășesc acest punct de vedere.

Amigoita cronică este o condiție în care concentrarea infecției este concentrată în glande. În gât se află în mod constant inflamație, care se transformă periodic în agravare - în gâtul dureros. Boala afectează adulții, adolescenții, dar cel mai adesea copiii, deoarece imunitatea lor nu dispune de suficiente resurse pentru combaterea bolii.

Clasificarea prin tipul de patogen împarte tonzilita în virale, bacteriene și fungice. În funcție de forme, exacerbările apar cu durate diferite, iar amigdalita cronică în sine este în general considerată o boală incurabilă care durează ani de zile. Cu toate acestea, sub rezerva terapiei medicamentoase și conformității cu regulile de nutriție, regimul zilnic și stilul de viață, chiar și cu această patologie inflamatorie, o persoană poate trăi în mod normal, fără a suferi de dureri în gât.

Top