Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Cum și ce să tratăm faringita la copii - sfatul medicului pediatru
2 Laringită
Antibiotice pentru pneumonie: cele mai bune medicamente
3 Profilaxie
ARVI - cauze, simptome și tratament la adulți, prevenirea infecțiilor virale respiratorii acute
Image
Principal // Laringită

Cum se vindecă disbacterioza după tratamentul cu antibiotice


Tratamentul cu medicamente antibacteriene utilizate în tratamentul multor boli. Antibioticele distrug fără discriminare bacteriile patogene și microflora sănătoasă benefică a organismului. Cum de a restabili corpul după administrarea de agenți antibacterieni?

Microflora corpului: ce este?

În știința modernă, microflora corpului uman este acest complex de microorganisme care participă la activitatea sa vitală. Complexul de microorganisme benefice este format din jumătate de mie de specii de bacterii și cântărește 3-4 kg. 2/3 din microflora benefică acoperă suprafața interioară a intestinelor, restul acoperă pielea și organele urinare.

Funcțiile microflorei intestinale

 • Oferă răspunsul imun organismului la bacterii și viruși patogeni.
 • Purificarea toxinelor intestinale și a organismului în ansamblu.
 • Reglarea metabolismului apei și electroliților.
 • Reglarea formării gazelor în intestine.
 • Producția de vitamine.
 • Producerea de hormoni.
 • Asigurarea absorbției vitaminelor, a fierului și a calciului.

Distrugerea microflorei: consecințe

Medicamentele antibacteriene (antibiotice) sunt capabile să ucidă bacteriile patogene care provoacă inflamații ale organelor și țesuturilor și intoxicații dacă organismul este deteriorat de stafilococi, streptococi, pneumococi etc. Este imposibil să se vindece infecții bacteriene fără ajutorul antibioticelor. Cu toate acestea, antibioticele nu au o acțiune selectivă și distrug toate microorganismele care locuiesc în organism, fără a se parsa. După antibiotice, disbacterioza necesită un tratament de lungă durată de cel puțin o lună.

Care sunt efectele dysbiosis pe corp?

 • Asimilarea vitaminelor și a mineralelor se înrăutățește, ca urmare, organismul este slăbit, iar anemia cu deficit de fier poate să apară.
 • ¾ imunitatea oferită de microflora intestinală. După distrugerea sa, corpul rămâne fără apărare împotriva virușilor și a bacteriilor din jurul nostru.
 • Funcționarea normală a stomacului și a intestinelor este întreruptă, ceea ce se poate manifesta ca flatulență, diaree sau constipație.
 • Producția anumitor vitamine și hormoni este oprită.

Disbacterioza: Simptome

După administrarea antibioticelor, disbacterioza are loc întotdeauna. Gravitatea simptomelor depinde de tipul de antibiotic, durata tratamentului și caracteristicile organismului.

 • Tulburări ale intestinelor: flatulență, diaree, constipație, durere abdominală, rumbling în intestine.
 • Slăbiciune, letargie.
 • Apetit scăzut.
 • Creșterea temperaturii corpului.
 • Erupție cutanată, stomatită.

Disbacterioza: diagnostic

Există o serie de studii medicale cu care puteți diagnostica dysbioza:

 • coprogram;
 • fecale de semințe pentru disbioză;
 • test de respirație;
 • examinarea bacteriologică a aspirației intestinului și a biopsiei.

Disbacterioza: tratament

Medicina moderna nu recunoaste dysbacterioza ca o boala independenta - doar starea de boala a unui organism care insoteste orice boala.

Disbacterioza apare întotdeauna după antibiotice, tratamentul durează cel puțin o lună. Acesta este timpul minim pentru restabilirea echilibrului normal al bacteriilor benefice / dăunătoare din intestine, în unele cazuri recuperarea organismului durează până la 6 luni.

Tratamentul dysbacteriosis se desfășoară pe scară largă în mai multe direcții, menite să restabilească microflora intestinală, normalizând activitatea tractului gastro-intestinal și forțele imunitare ale corpului.

Tratamentul medicamentos al dysbiosis

Există o serie de medicamente care conțin substanțe pentru a restabili echilibrul intestinal sănătos.

prebiotice
Prebioticele nu sunt digerate de intestine - aceasta este baza nutritivă pentru creșterea microflorei benefice. Prebioticele includ lactuloză, galactoză, oligozaharide, inulină, izomeri de fructoză.

Ele se găsesc în produse lactate, grâu, porumb, cicoare, usturoi și ceapă.

Prebioticele conțin drogul Duphalac și suplimentele alimentare cu oligozaharide: Normaz, Lactusan, Prebiot.

Probioticele sunt medicamente care conțin complexe de culturi vii de bacterii. Nu sunt capabili să colonizeze intestinele și să refacă microflora naturală. Sarcina lor este de a suprima creșterea bacteriilor patogene și de a restabili echilibrul intestinal sănătos.
Preparatele cu un singur component conțin numai o singură cultură de microfloră: Lactobacterin, Colibacterin, Bifidumbacterin. Cursul de tratament este de 30-40 de zile.

simbiotic conțin câteva varietăți de bacterii benefice: Linex, Bifiform, Bifikol. Cursul de tratament este de 14 zile.

Medicamente care inhibă creșterea microflorei patogene. Bacteriile care alcătuiesc medicamentul nu sunt naturale pentru organism, dar inhibă creșterea microorganismelor patogene în intestine: Enterol, Baktisporin, Baktisubtil. Cursul de tratament este de 5-6 zile.

Medicamente combinate conține bacterii și imunomodulatoare necesare unui organism: Beefilis, Acipol. Cursul de tratament este de până la 2 săptămâni.

synbiotics conțin culturi de bacterii benefice și prebiotice necesare pentru dezvoltarea lor: Laminolact, Maltodofilyus, Bifido-bak. Cursul de tratament este de 3 săptămâni.

În cazurile severe de disbacterioză, sunt necesare medicamente care inhibă reproducerea microorganismelor patogene în intestin.
Intetrix - medicamentul este luat timp de 3-5 zile, 3-4 doze de 2 capsule pe zi.

Enterofuril, Ersefuril (preparate de nifuroxazidă) - cursul tratamentului este de o săptămână, la un moment dat de 200 mg, de patru ori pe zi.

Acestea sunt viruși care infectează bacteriile dăunătoare. Acestea sunt administrate pe cale orală sau sub formă de clisme. Astăzi se utilizează bacteriofagii următori: pseudomusculare, stafilococice, proteice și coloproteine.

Prescrii antibiotice pentru dezvoltarea anormală a microflorei patogene în intestin. Prescriu un antibiotic numai unui medic în funcție de rezultatele testelor de sensibilitate la microorganisme.

Disbacterioza duce întotdeauna la hipovitaminoză, deci prescriu complexe multivitamine Multitabs, Dekamevit etc.

Dysbacterioza conduce la o reducere semnificativă a forțelor imune ale corpului, astfel încât aportul de imunostimulanți este foarte important. Puteți utiliza produse naturale: extract de propolis, tinctură de lemongrass, eleutherococcus sau echinacea.

Disbacterioza: dieta

Când disbacterioza are loc după antibiotice, dieta are un efect deosebit asupra restabilirii echilibrului intestinal sănătos. Medicii recomandă să mănânce în mod regulat, de cel puțin 4 ori pe zi.

Produse utile pentru disbacterioză:

 • legume și fructe proaspete;
 • cereale (cereale, muesli, produse cu cereale integrale de grâu, orez, ovăz etc.);
 • tărâțe (vândute în farmacii);
 • produse lactate fermentate: chefir, iaurt viu, brânză de vaci.

Ei dăunează coacerii și coacerea corpului, carnea grasă, mirodeniile fierbinți, băuturile răcoritoare, ceaiul și cafeaua puternică.

Disbacterioza: prevenirea

Pentru ca organismul să reziste efectelor dăunătoare ale medicamentelor antibacteriene, este necesar să se mențină din primele zile de administrare a antibioticelor - să ia medicamente simultan cu antibioticul care ajută la restabilirea unui echilibru sănătos al microflorei în intestin.
În timpul tratamentului, se recomandă să mâncați alimente sănătoase, bogate în fibre și vitamine: cereale, legume și fructe, produse lactate.

Este mult mai ușor să vindeci disbacterioza după administrarea de antibiotice dacă se iau măsuri profilactice din prima zi de administrare a antibioticelor.

Tratamentul disbiozelor cu antibiotice

Dacă nu există efect după utilizarea bacteriofagilor (pentru mai multe detalii, consultați aici Bacteriofagii împotriva dysbacteriosis), antibioticele trebuie utilizate pentru a trata disbacterioza intestinală.

Antisepticele intestinale acționează local în intestine.

Atunci când se tratează disbioza intestinală, este de dorit să se utilizeze medicamente care nu sunt absorbite din intestine.

Intestopan are un efect antibacterian pronunțat, antifungic, precum și activ împotriva amoebelor, Giardia, Trichomonas și alte protozoare. Intestopan are un efect redus asupra florei intestinale normale.

Se recomandă administrarea comprimatelor sub formă de pulbere cu lapte. Cursul de tratament este de 7-10 zile.

• adulți 1-2 comprimate de 3 ori pe zi;
• copiii cu vârsta de până la 2 ani primesc 1/4 pastile pe 1 kg de greutate corporală pe zi în 3-4 doze;
• pentru copiii de peste 2 ani 1-2 comprimate de 2-4 ori pe zi.

Clorquinaldolul (pentru prețuri analoage, vezi aici) pentru activitatea antibacteriană, antiprotozoană și antifungică este aproape de intestopan, dar are mai puține efecte secundare.

Luați Chlorhinaldol în interior de 3 ori pe zi după mese timp de 5-7 zile:

• pentru adulți - 200-600 mg (maxim - 1200 mg);
• pentru copii - în doză de 5-10 mg / kg / zi (nu mai mult de 15 mg / kg).

Forma produsului: comprimate de 100 și 30 mg.

Nitroxolina (5-NOK, 5-Nitrox, Nitroxolina-UBF, Nitroxolina-AKOS - pentru preturile analogelor vezi aici) este activă împotriva bacteriilor gram- negative din familia Enterobacteriaceae (E.coli, Salmonella spp., Shigella spp. genul Candida.

Cursul de tratament este de 7-10 zile. Luați înăuntru:

• adulți: 0,1-0,2 g (2-4 comprimate de 0,05 g) la fiecare 6 ore cu 1 oră înainte de mese;
• copii mai mari de 1 lună: 5-8 mg / kg / zi în 2-3 doze.

ERSEFURIL (Enterofuril, Nifuroxazidă - vezi prețurile analoage aici) - antibiotic intestinal, practic neabsorbit din tractul gastro-intestinal, inhibă proteus, Klebsiella și alte bacterii gram-pozitive și gram-negative. Disponibil în sirop și capsule.

Durata totală a tratamentului nu este mai mare de 7 zile. Luați înăuntru:

• adulți - 1 capace. (200 mg) de 4 ori pe zi (800 mg).
• pentru copiii de peste 6 ani - 1 capsulă (200 mg) de 2-3 ori pe zi (400-600 mg). Durata tratamentului nu este mai mare de 7 zile.
• Copii sub vârsta de un an sunt prescrise într-o doză de 2-3 linguri măsurate pe zi, mai vechi de un an - 3-4 linguri măsurate pe zi.

FURAZOLIDON - preparat nitrofuran cu activitate antimicrobiană, inclusiv anti-helicobacter. Este, de asemenea, activ împotriva Trichomonas, Giardia, Amoebas și alte protozoare. Moderat de toxice, poate provoca greață și vărsături, inhiba apetitul, provoacă reacții alergice.

• adulților li se administrează 0,1 g (2 comprimate de 0,05 g) de 4 ori pe zi;
• pentru copii - la doza de 10 mg / kg / zi în 3-4 doze.

Acidul acid nalidixic (Negram, Nevigremon - pentru prețurile analogice vezi aici) se referă la grupul de chinolone nefluorurate. Activ împotriva Protea, Klebsiella. Acționează asupra tulpinilor de microbi care nu sunt sensibili la antibiotice.

Doza medicală: adulți 1 / 2-1 comprimat de 4 ori pe zi timp de 7 zile. Copiii nu sunt de dorit.

INTERTRIX - antiseptic intestinal cu un spectru larg de acțiune, are efecte antimicrobiene, antifungice și antiprotozoale. În același timp, intria nu suprimă activitatea vitală a microflorei intestinale normale.

Numit la copiii de peste 12 ani și adulți într-o doză de 2 capsule de 2 ori pe zi.

Entero-CEDIV este un antiseptic intestinal combinat cu compoziție complexă: dehidrostreptomicină + bacitracin + pectină + caolin + diiodoxichinolină, etc. Preparatul are un spectru larg de acțiune antibacteriană și antiparazitară.
Adulții numesc 1 comprimat de 3 ori pe zi, de 8-10 zile. Contraindicat în caz de boală hepatică severă și gură tirotoxică difuză.

Metronidazolul - care dăunează ADN-ului bacteriilor, inhibă reproducerea lor. Foarte activ împotriva celui mai simplu - lamblia și alții. Acesta este principalul medicament împotriva Helicobacter pylori. Avantajul medicamentului este că activitatea acestuia nu este afectată de pH-ul mediului de stomac. Adulții numesc metronidazol 250-500 mg de 2-4 ori pe zi timp de 10-14 zile.

CLLOFILIPT - un medicament care este un amestec de clorofile în frunze de eucalipt. Clorofilipta are activitate antibacteriană. Când se utilizează disbacterioza stafilococică în interior, la o rată de 1 picătură pe kg de greutate, zilnic de 3 ori pe zi cu 40 de minute înainte de mese. Medicamentul, înainte de utilizare, se diluează cu apă. Cursul de tratament este de 10 zile.

Antibioticele afectează întregul corp.

Alegerea antibioticului depinde de microorganismele care trebuie distruse:

• cu disbacterioză stafilococică, polimixină, gentamicină, eritromicină, cloramfenicol;
• când proteina - cea mai eficientă carbenicilină, gentamicină, kanamicină, benemicină;
• cu klebsielleznom - amikacin, brulamicină;
• cu pseudomonas - gentamicină, carbenicilină, polimixină, benemicină,

Antibioticele sunt administrate pe cale orală în doze de vârstă.

Cum să tratăm ciupercile în analiza fecalelor pentru dysbioză

Odată cu deversarea persistentă din fecalele fungilor, medicamentele antifungice sunt prescrise - nystatin, levorin, nizoral, fluconazol.

Trebuie avut în vedere că, atunci când nystatin și levorin sunt ingerate din tractul gastro-intestinal, ele nu sunt practic absorbite și nu afectează negativ întregul corp.

Nystatin și levorin se utilizează în interior, indiferent de masă. Comprimatele de Nystatin sunt înghițite fără mestecare.

Dozele de nystatin și levorin:

• copiii cu vârsta sub 1 an numesc 100000-125000ED (1 / 5-1 / 4 comprimate) de 3-4 ori pe zi;
• pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani - cu 250000ED (1/2 comprimat) de 3-4 ori pe zi;
• copii peste 13 ani - 250000-500000ED de 3-4 ori pe zi;
• Adulți doza zilnică de medicament - 1500000-3000000ED (3-6 comprimate) în 3-4 doze.

Durata tratamentului este de 10-14 zile.

Cum se trateaza disbioza dupa antibiotice

Dezvoltarea medicinei și a industriei farmaceutice, îmbunătățirea calității vieții majorității oamenilor și îmbunătățirea condițiilor de igienă în ultimele decenii au contribuit la dispariția multor boli infecțioase. Medicamentele puternice antibacteriene și antiinflamatorii salvează viețile a milioane de oameni în fiecare an. Dar fascinația omenirii cu lupta împotriva bacteriilor a condus la dezvoltarea unei noi maladii: o încălcare a microflorei intestinale. Această afecțiune nu este încă considerată o boală, deși foarte mulți suferă de aceasta, iar consecințele nerespectării acesteia pot fi grave. Prin urmare, în ultimii ani acest subiect a devenit actual: "Microflora intestinală - restaurare". Există diferite pregătiri pentru acest lucru, așa că după consultarea unui medic puteți găsi tratamentul necesar.

Ce este microflora intestinală

Multe procese din corpul uman sunt reglementate de bacterii benefice. Acestea ajută la digerarea alimentelor și absorbția nutrienților din acesta, susțin sistemul imunitar și participă la metabolism. Cu ajutorul acestor microorganisme, majoritatea vitaminelor sunt produse care sunt necesare pentru viața umană. Acestea sunt localizate în intestin, care este de multe ori un refugiu pentru bacteriile patogene. Echilibrul dintre microorganismele din corpul uman se numește microfloră. Dacă este spart, bacteriile bune nu se pot descurca cu munca lor? și apar diverse probleme de sănătate. Apoi, persoana se confruntă cu întrebarea: microflora intestinală - recuperare. Pregătirile pentru acest lucru diferă, dar mai întâi trebuie să înțelegeți cauzele acestei afecțiuni, care se numește disbacterioză.

De ce microflora intestinală este deranjată

Cel mai adesea acest lucru se întâmplă din astfel de motive:

 • datorită luării anumitor medicamente, în special a antibioticelor, care distrug orice bacterie, chiar benefice;
 • din cauza dietei nesănătoase, a nerespectării regimului de mâncare, a fascinației cu mâncare nesănătoasă și a gustărilor în mișcare;
 • datorită imunității reduse, în special în contextul bolilor infecțioase și inflamatorii sau al bolilor cronice;
 • de la tulburări ale tractului gastro-intestinal ca rezultat al intervențiilor chirurgicale, intoxicațiilor sau bolilor: gastrită, ulcere și altele;
 • subliniază, lipsa de exerciții și obiceiurile proaste pot, de asemenea, provoca o perturbare a microflorei intestinale.

Ce simptome provoacă această afecțiune?

Prin încălcarea microflorei intestinale se observă cel mai adesea:

 • tulburarea scaunului - constipație sau diaree;
 • flatulență, arsuri la stomac, balonare, formare crescută a gazului;
 • dureri abdominale;
 • respirație miros;
 • pierderea poftei de mâncare, deteriorarea performanței;
 • imunitate redusă;
 • în cazuri avansate, există o încălcare a ritmului cardiac și devierea în activitatea altor organe.

Microflora intestinală: recuperare

Preparatele care conțin bacterii vii și mediul pentru reproducere sunt cele mai comune metode de tratare a acestei boli. Dar ele ar trebui să fie prescrise de un medic, deoarece terapia complexă dă un efect mai mare. Există medicamente sub formă de tablete sau capsule, sirop sau pulbere pentru suspensie. Se crede însă că, atunci când trec prin stomac, microorganismele mor, deci e mai eficient să folosești astfel de fonduri sub formă de microclișmus sau lumânări.

Puteți utiliza remedii folk pentru a restaura microflora. De exemplu, un amestec de caise uscate și prune uscate cu miere, decoctări sau extracte de Hypericum, Calendula, Șarpe, Eucalipt sau Plantain. Este util să mănânci fructe de pădure, usturoi și mere curățate.

O etapă obligatorie de tratament ar trebui să fie o alimentație bună, cu excepția alimentelor grase, picante și conservate, a fast-food-ului și a sifonului. Este foarte util pentru microflora intestinală să utilizeze produse lactate. Și trebuie să fie naturale și trebuie să bea cel puțin jumătate de litru pe zi.

În unele cazuri, medicamentele antibacteriene pot fi utilizate pentru distrugerea microflorei patogene foarte răspândite: penicilină, tetraciclină, cefalosporină sau metronidazol. Dar probioticele sunt cu siguranță luate împreună cu ele.

Tipuri de medicamente pentru tratamentul disbiozelor

1. Probioticele sunt medicamente care conțin bifidobacterii vii sau lactobacili. Ele pot fi un monodrug, ca parte a căruia există doar o bacterie sau un mijloc complex de colonizare a intestinelor cu toate microorganismele benefice. Acestea includ "Linex", "Bifidumbacterin", "Atsipol" și altele.

2. Există, de asemenea, medicamente care ajută organismul să își producă propriile bacterii prebiotice. Cel mai adesea ele conțin lactuloză, care este un teren de reproducere pentru ei. Acestea sunt "Lactusan", "Normazet", "Duphalac" și altele.

3. Dar cele mai eficiente medicamente pentru refacerea microflorei intestinale sunt simbiotice. Ele conțin atât bacterii vii, cât și substanțe pentru creșterea lor. Acestea includ "Biovestin Lacto", "Bifidobak" și altele.

Lista celor mai cunoscute medicamente

În ultimii ani, una dintre cele mai populare a fost interogarea: "Microflora intestinală - recuperare". Există medicamente diverse și eficiente pentru acest lucru, dar acestea trebuie luate numai la recomandarea unui medic. Care dintre ele sunt cele mai comune?

1. Probiotice monocomponente:

2. Probiotice multicomponente:

Caracteristicile probioticelor

Acestea sunt cele mai populare preparate pentru restaurarea microflorei intestinale. Lista probioticelor este lungă, dar toate au propriile caracteristici. Prin urmare, este mai bine să alegeți un medicament după ce ați consultat un medic. Probioticele sunt remedii naturale și conțin bacterii care există în intestinul uman. Aceste medicamente sunt sigure și nu produc efecte secundare. Acestea sunt utilizate pentru tratamentul complex al bolilor cronice și infecțioase ale tractului gastrointestinal și în acele cazuri în care este necesară restabilirea microflorei intestinale după antibiotice. Drogurile din acest grup pot fi împărțite în trei tipuri:

- Medicamente care conțin bifidobacterii: "Bifidumbacterin", "Bifiform" și altele. Aceste microorganisme sunt cele mai frecvente în intestinul uman. Aceștia pot inhiba activitatea bacteriilor patogene. Prin urmare, aceste medicamente sunt eficiente pentru salmoneloză, dizenterie, boli alergice.

- Preparate cu lactobacili vii: "Lactobacterin", "Biobacton", "Atsilakt" și altele. Acestea sunt bine utilizate în timpul tratamentului antibiotic pentru protejarea microflorei intestinale. Dar, deoarece conțin doar un singur tip de microorganisme, ele nu ajută la combaterea disbiozelor complexe.

- Fonduri multi-componente: Linex, Atsipol, Bifiliz, Florin Forte, Bifikol și altele. Acestea conțin aditivi care sporesc acțiunea bacteriilor.

Cele mai bune medicamente pe bază de lactuloză

Efectul unor astfel de medicamente se bazează pe proprietatea acestei substanțe care trebuie defalcată în intestin în acizi organici cu greutate moleculară mică. Acestea inhibă activitatea microorganismelor patogene, iar acestea permit bacteriilor benefice să crească în mod normal. Lactuloza conține "Duphalac", "Portalak", "Normaze" și altele. Ele aproape nu produc efecte secundare, dar există încă unele restricții privind utilizarea lor. Nu se recomandă utilizarea unor astfel de medicamente la pacienții cu diabet zaharat, la cei care au intoleranță la lactoză sau la sângerări intestinale.

Medicamente complete

Mulți cred că cea mai bună pregătire pentru restaurarea microflorei intestinale este Hilak Forte. În plus față de lactobacili, conține acizi lactici și alți organici, care au un efect pozitiv asupra celulelor epiteliale deteriorate. Ei, de asemenea, restabilește aciditatea în tractul gastro-intestinal. Aceste picături pot fi aplicate la orice vârstă, sunt bine tolerate și eliberează efectiv simptomele dysbiosis: durere abdominală, flatulență și scaun deranjat. Laminolactul este, de asemenea, un drog popular. Acesta vine sub formă de dragei delicioase. Compoziția lor include, pe lângă bacteriile benefice, proteine ​​vegetale, ovăz și șobolan, care servesc ca mediu nutritiv pentru creșterea microorganismelor.

Restaurarea microflorei la copii

La un copil, intestinele sunt complet colonizate de bacterii benefice numai până la vârsta de 11 ani. Prin urmare, ele sunt disbacterioza mult mai frecventă. Stresul, alimentele nefamiliare, bolile infecțioase - toate acestea determină moartea microorganismelor benefice și reproducerea agenților patogeni. În mod obișnuit, este necesară o restaurare a microflorei intestinale după antibiotice. Pregătirile pentru copii nu sunt toate adecvate, deci numai un medic ar trebui să prescrie un tratament. Și un copil care se hrănește cu laptele matern nu este recomandat să fie tratat deloc pentru dysbioza. Principalul lucru este ca mama sa manance corect si sa nu mai dea bebelusului. Dar, în cazuri dificile și cu hrănire artificială, sunt încă necesare preparate speciale pentru a restabili microflora intestinală. Nu toate sunt potrivite pentru copii:

- "Linex" sub formă de pulbere poate fi administrat copiilor de la naștere. Se adaugă în apă sau în laptele matern. Dar medicamentul conține lactoză, deci nu poate fi administrat tuturor.

"Primadophilus" este, de asemenea, o pulbere diluată în orice lichid. Doar este necesar să se respecte doza recomandată de medic.

- Medicamentul "Hilak Forte" este disponibil în picături. Particularitatea sa este că este incompatibilă cu produsele lactate.

- "Bifidumbacterin" este luat împreună cu mesele. Acest medicament sub formă de pulbere poate fi, de asemenea, dizolvat în orice lichid.

Dacă un copil suferă de colici, tulburări ale scaunului și distensie abdominală, nu cântărește bine și de multe ori strigă, el trebuie să restaureze definitiv microflora intestinală.

Pregătiri: recenzii ale celor mai frecvente

Recent, o încălcare a microflorei intestinale este tot mai frecventă. Și nu toți pacienții merg la un doctor despre acest lucru. Având droguri la sfatul prietenilor sau farmaciștilor, adesea nu obțin rezultate dorite. Dar există și astfel de mijloace pe care toată lumea le place, iar medicii le prescriu cel mai des. Acestea sunt Hilak Forte și Linex. Ei nu au contraindicații și sunt bine tolerați. Este convenabil să beți aceste medicamente, în special capsulele de Linex. Și mulți se bucură de gustul acru al lui Hilaka Forte. Ce medicamente pentru restaurarea microflorei intestinale nu sunt foarte mulțumiți de pacienți? Acestea sunt în principal cele care trebuie depozitate în frigider și diluate cu apă. Acest lucru este destul de incomod, deși această formă este mai acceptabilă pentru copiii mici. Dar, în orice caz, trebuie să luați medicamente numai pe bază de rețetă.

Organismul uman și microflora internă este un sistem foarte organizat care se autoreglează în cazul unor circumstanțe neprevăzute. Menține continuu homeostazia, constanța de echilibru a mediului în mișcare. Reglementarea apare la nivelul metabolic, molecular-genetic și celular. Disbacterioza după administrarea de antibiotice apare atunci când factorii externi patogeni depășesc capacitatea de adaptare a pragului. Tulburările minore și invaziile în organism sunt eliminate spontan, fără a necesita intervenție, invazii mari forțează începerea tratamentului.

Atunci când se iau antibiotice, tulburările sistemului sunt cele mai frecvente. Medicamentele antibacteriene cu spectru larg cauzează tulburări permanente ale tulpinilor de cultură intestinală. Pe fondul antibioticelor, compoziția calitativă și cantitativă a microflorei se schimbă. Efectele afectează celulele corpului, schimbă metabolismul. La adulți, diareea provocată de... medicamentele luate este înregistrată în 5-25% din cazuri. Aceasta se numește diaree asociată cu antibiotice. Antibioticele pentru disbacterioza sunt, de asemenea, utilizate pentru tratament, doar efectul terapeutic al medicamentelor este îndreptat spre alte tipuri de bacterii.

Ce este un antibiotic

Mulți pacienți au întâlnit antibiotice în timpul tratamentului și, uneori, adulții au dificultăți în a înțelege compoziția și modul de acțiune al acestor agenți. Luați în considerare problema în detaliu. Antibioticele au devenit o măsură evolutivă de protecție împotriva microorganismelor. Sunt produse de mucegai din genul Penicilla, alți ciuperci, reprezentanți ai regnurilor naturii. De exemplu, chinina, care a permis să cucerească malaria, este izolată de un organism vegetal. Antibioticele sunt produse de animale individuale.

Din istorie

Primul care a observat proprietățile benefice ale mucegaiului Polotebnov, bunicul dermatologiei ruse. Cercetătorul a avut cunoștințe remarcabile despre defectele cutanate, făcând experiența:

 1. A luat spori sau mucegai (de la penicilli).
 2. Amestecat cu unt.
 3. A mâncat compoziția ulcerului.
 4. Defectele de piele s-au vindecat mult mai repede.

Profesorul Polotebnov a fost ferm convins că bacteriile sunt rezultatul mucegaiului. Microbiologia, cu depunerea lui Pasteur, a făcut primii pași experimentali, astfel de iluzii sunt complet scuzabile pentru acea vreme.

Politebnov a explicat vindecarea accelerată a ulcerelor prin activitatea pozitivă a mucegaiului, argumentând că bacteriile produse de mucegai nu dăunează. Experimentele adversarului rus au repetat Manassein, demonstrând că mucegaiul nu produce bacterii, dar el nu a putut explica schimbările pozitive în tratamentul bolilor de piele.

În 1877, Louis Pasteur a renunțat la o expresie de captură: "Viața interferează cu viața", ceea ce implică lupta microbilor pentru habitat. Pe baza unor astfel de idei, sub îndrumarea unui om de știință, a fost dezvoltat primul medicament, care acționează prin combaterea metaboliților anumitor tulpini cu populația altora. Nu mai este cunoscut cine a izolat inițial activitatea vitală a piacenazei patogene Pseudomonas aeruginosa, care astăzi provoacă disbioză intestinală, spunând că substanța se luptă împotriva:

Când medicamentul era în funcțiune, ar fi intrat în clasa de probiotice și antibiotice, dar pyacinaza nu îndeplinea criteriile menționate. Datorită eșecului, când Gozio a primit primul antibiotic din matrița verde în sensul modern al cuvântului - acid micofenolic - evenimentul a trecut neobservat, chiar a fost criticat de public. După ce Gosio a făcut descoperiri și alte persoane, nu a găsit recunoaștere. Din cauza greșelii prostești, antibioticele au fost uitate aproape o jumătate de secol.

Primul antibiotic

Rămâne de văzut câte vieți ar fi fost salvate în timpul primului război mondial, dacă statul ar fi avut un medicament atât de puternic împotriva bacteriilor în mâinile sale. Onoarea de a deschide primul antibiotic este acum hotărâtă să nu se dea Polotebnovului, ci lui Alexander Fleming, celui care dă dovadă de rapiditate. În laborator, Fleming a fost implicat în cercetarea culturii stafilococului pentru a scrie o notă științifică, observând în mod neașteptat moartea culturii în apropierea mucegaiului genului Penicillium.

Omenirea datorează o coincidență fericită făcută descoperire. Mulți, inclusiv Polotebnova, au văzut un rezultat similar, fără a înțelege semnificația mare a ceea ce se întâmplă. Gândiți-vă - cel puțin 70 de ani de la istoria medicinei sunt pierduți. Cercetătorii disting două epoci:

 1. Până în anii 40 ai secolului XX.
 2. După anii '40 ai secolului XX.

A existat o sinteză (în URSS) a primei peniciline. Tehnica a fost departe de a fi perfectă, dar în 1942 a salvat viețile multor soldați sovietici. Sensul descoperirii a fost în lucrarea lui Fleming, cu secreții ale membranei mucoase a nazofaringei, saturată cu lizozim. Cercetătorul a observat un model de suprimare a unor culturi selectate relativ inofensive de către un antibiotic uman specific. Nu a existat nici un sens practic într-un astfel de fenomen, lizozima a fost slabă și neputincioasă împotriva florei patogene.

Pentru scrierea lucrărilor științifice s-au dezvoltat tulpini foarte statice de stafilococ. Forma verde le-a suprimat. Fleming văzuse o repetare a imaginii cu lizozim, văzută probabil de sute de ori, dar acum omul de știință avea o ocazie uimitoare de a face față unor infecții cu adevărat periculoase. Ironia soartei - raportul bacteriologului din nou nu a trezit interesul comunității mondiale. Omenirea a continuat să ignore propria mântuire. În mod corect, remarcăm - cauza unei astfel de recepții reci a servit ca antiseptic - roșu streptosid - a atras atenția oamenilor de știință.

Penicilina este obligată la nașterea celui de-al doilea război mondial. Atunci când un stafilococ rușinos provoca sepsis, streptocidul era adecvat doar pentru eliberare, atât de mic a fost efectul produs. În Marea Britanie, apoi în URSS, ei au reamintit experimentele cu culturile de Staphylococcus Fleming, care au primit primele tulpini de mucegai care produc medicamentul potrivit. După război în populația de mucegai, mutațiile artificiale au reușit să sporească calitățile utile de sute de ori. Compoziția mediului s-a schimbat (adăugarea infuziei de boabe germinative de porumb a accelerat brusc procesul de producție).

Lumea a aflat despre antibiotice, Fleming a primit recunoașterea, infecția cu sânge a încetat să conducă la o mortalitate ridicată a pacienților.

De ce un antibiotic conduce la dezvoltarea dysbacteriosis

Sa dovedit că penicilina a distrus tulpinile împotriva cărora streptocidul a fost lipsit de putere. Ambele sunt antibiotice. Cum să explici diferența în acțiune?

Protecție naturală

Ciupercile reprezintă cea mai bună modalitate de a face față amenințării obișnuite de a vedea în natură. Aparent, ciupercile Penicillium în procesul de evoluție au fost adesea afectate de stafilococ. Efectul rezultat este uimitor - eliminarea majorității stafilococilor.

Fleming a testat soluția de penicilină (foarte slabă la acel moment) pentru un membru al personalului care suferă de sinuzită. Medicamentul a fost capabil să provoace moartea stafilococilor în sinusuri, iar bastoanele lui Pfeifer au supraviețuit. Sinusita a fost ușurată, dar nu complet. Periodic există tulpini rezistente la acțiunea unui medicament anume.

Cele menționate mai sus au inițiat căutarea de către medici a mijloacelor cu un spectru maxim de acțiune, care a distrus, în mod figurat, toată viața din microfloră. Grupul descris de medicamente provoacă disbacterioză după antibiotice la un copil și la un adult. Compoziția suprimă toate bacteriile găsite pe cale, chiar benefice. După ce o astfel de mucoasă nu mai este capabilă să se recupereze singură, trebuie să luați medicamentul pentru dysbioză.

Experimente pe șoareci

Pentru a nu fi neîntemeiată, oferim o descriere a experienței plasate în URSS pe șobolani. Au fost selectate 36 de specimene mature albe. Experimentele au fost împărțite în trei serii, trei grupuri de câte 4 bucăți fiecare. Animalele au fost administrate injecții cu metronidazol și ampicilină timp de trei zile, urmate de o perioadă de recuperare a funcțiilor gastrointestinale cu ajutorul tulpinilor de lapte și bacterii. Populația a prezentat manifestări clinice ale disbiozelor:

 1. Constipație.
 2. Apetit scăzut.
 3. Pierdere în greutate
 4. Diaree.
 5. Schimbați scaunul.

Un grup care înțepă în mod regulat bacteriile speciale a scos simptomele mult mai repede (până la două zile). Animalele tratate cu antibiotice cu spectru larg, au pierdut în greutate până la 30 g. Studiile bacteriene au demonstrat dominanța în microflora Klebsiell, Escherichia, Proteus, Clostridia, ciuperci și alte flori patogene și patogene condiționate. Introducerea probioticelor este marcată de eliminarea reprezentanților dăunători din microworld.

Lactobacilus profilaxie

Bifidobacteriile și lactobacilii creează condiții care sunt insuportabile pentru existența florei patogene. Utilizarea Bifidoc în timpul perioadei de recuperare după ce un curs antibiotic are un rol pozitiv. Un studiu pe șobolani sugerează că, în paralel cu antibioticele cu spectru larg, se recomandă administrarea lactobacililor pentru prevenirea disbiozelor.

Cum un antibiotic tratează dysbacterioza

Majoritatea pacienților vin ca un șoc când află că pilulele prescrise de un medic pentru disbacterioză sunt... antibiotice. Din acest grup de droguri tocmai am intrat în necazuri.

Simptomele dysbacteriosis sunt cauzate nu de pierderea microflorei, ci de înlocuirea cu patogen. Spațiul eliberat este stăpânit de plăcerea stafilococului sau Proteus. În acest caz, este necesar să se trateze disbacterioza. Până în momentul tratamentului (sub rezerva unor reguli simple), există speranța că flora va putea să se refacă singură.

Luați, de exemplu, copilul. Intestinul unui nou-născut nu este populat la fel de gros ca un adult. Formarea florei are loc prin:

 • Mama de lapte.
 • Populația de tulpini de pe pielea din jurul mamelonului.
 • Modificări adaptate.

Din motivele enumerate mai sus, grupul la risc include sugarii cu un proces afectat de livrare, care au trecut la alimentația artificială devreme, care nu au văzut sânii mamei lor. Copilul nu are unde să ia microflora normală. Dacă copilul nu bea laptele matern, formarea de tulpini în intestine este perturbată permanent.

Adulții în astfel de cazuri consumă chefir, alte produse pe bază de acid lactic, iaurturi. După administrarea antibioticelor, se recomandă suplimentarea dietei cu Colibacterin, Bifiform și alte probiotice. Mâncarea naturală este mai sănătoasă, microflora este mai rezistentă la acțiunea sucului gastric. Intestinul atinge ponderea sutime din procentajul numărului de bacterii consumate, dacă utilizați medicamente simple.

Dacă vorbim despre antibiotice ca remediu pentru disbacterioză, vorbim despre substanțe specifice care vizează combaterea proteusului, stafilococului, Klebsiellei și a altor agenți patogeni ai dysbacteriosis. Astfel de medicamente sunt caracterizate de un spectru îngust de acțiune care nu dăunează altor bacterii din organism.

Modul în care medicul alege medicamentul

Tratamentul dysbacteriosis se face cu medicamente cu efect directional. Instrumentul vizează uciderea numai a florei patogene. Medicul nu prescrie medicamente arbitrar. Examinarea bacteriologică a florei este efectuată înainte de tratamentul disbacteriozelor. O însămânțare se efectuează în laborator, identificând agentul infecțios, se verifică rezistența tulpinii la anumite antibiotice. Similar cu experimentele lui Fleming cu o sută de ani în urmă.

Un medicament care se confrunta mai bine cu flora patogena decat oricare alta este prescris de un medic. Doctorul știe că antibioticul nu este singura componentă a terapiei complexe. În același timp, primesc sorbenți, probiotice. Dieta adaptată.

Probiotice - un tratament eficient. Folosirea medicamentelor este prevenirea dysbiosis. În preparatele probiotice se găsesc microorganisme care formează flora normală (lactobacili, bifidobacterii). Favoritele se găsesc în alimente regulate sau suplimente alimentare. Microorganismele de mai sus inhibă reproducerea florei patogene, sporesc imunitatea, stimulează regenerarea țesuturilor și restaurează absorbția lipidelor și a carbohidraților. Formarea de vitamine începe și semnul tulburării gastrointestinale la o persoană dispare.

Ce trebuie să știți despre dysbioza

Prevenirea dysbacteriosis în perioada de luare a antibioticelor este introducerea paralelă în dieta bifidobacteriilor și lactobacililor. Sursele pot fi oricare, începând cu kefirul, care se termină cu preparate specializate. Acceptarea acestor culturi reduce semnificativ capacitatea antibioticelor cu spectru larg de a provoca disbioză.

După terminarea cursului, aportul de probiotice accelerează revenirea organismului la normal. În consecință, utilizarea produselor lactate fermentate - pe care Mechnikov le-a considerat sursa tinereții - normalizează funcțiile tractului gastro-intestinal.

În diferite perioade de viață, o persoană trebuie să se confrunte cu multe probleme. Acest articol va acoperi un subiect precum disbacterioza după antibiotice. Veți învăța cum să tratați această patologie. De asemenea, aflați ce a cauzat această boală.

Disbacterioza după antibiotice: cum apare patologia?

Pentru început, merită spus ce fel de afecțiune este. Terapia antibacteriană este prescrisă în multe cazuri. Medicamentele antimicrobiene tratează perfect angina, amigdalita, procesele inflamatorii și infecțioase ale sistemului digestiv și ale sistemului urinar. Cu toate acestea, simultan cu eliminarea microorganismelor patologice, are loc și exterminarea bacteriilor benefice. În acest sens, se dezvoltă disbioză intestinală. După antibiotice, un dezechilibru de microorganisme poate apărea și în stomac, vagin (la femei) și alte organe umane.

Simptomele bolii

Uneori manifestarea patologiei apare inactivă. În acest caz, persoana poate simți disconfort ușor în stomac și intestine după ce a mâncat. Unii pacienți au raportat creșterea gazelor și a balonării.

În situații mai severe, disbacterioza după antibiotice se manifestă prin încălcarea scaunului. O persoană poate avea probleme cu defecarea sau, dimpotrivă, o masă rapidă și lichidă. Această manifestare este însoțită de durere în intestine și de călcare constantă.

Disbacterioza după antibiotice la un copil poate fi însoțită de spasme, care aduc mari suferințe. În acest caz, putem vorbi despre colici intestinali sau chiar inflamații intestinale.

Disbacterioza după antibiotice: tratament

Dacă disconfortul în intestine și stomac este cauzat de un dezechilibru al bacteriilor din cauza utilizării medicamentelor antimicrobiene, tratamentul depinde în mod direct de cât de severe sunt simptomele. Există mai multe modalități de a corecta această patologie. Luati-le in detaliu.

Dieta de recuperare

Disbacterioza după administrarea antibioticelor este bine tratată prin ajustarea dietei. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai în cazul unei situații pulmonare, când nu există durere și stare generală de rău.

După administrarea unui medicament antimicrobian, alegeți alimente care conțin cantități mari de fibre sau fibre nedestinabile. Aceste produse includ toate legumele și fructele, verdele și cerealele integrale. Pentru micul dejun, este preferabil să folosiți terci de cereale fără zahăr, fierte în apă. La masa de prânz, puteți consuma supe din bulion cu conținut scăzut de grăsimi, cu un conținut ridicat de legume sau cereale. La cină puteți găti o tocană de legume sau o carne fiartă.

Încearcă să abandonezi pâine, produse de patiserie dulci și dulciuri. Aceste produse pot provoca o fermentare crescută în intestine și, ca rezultat, durere și disconfort. Este strict interzis să beți băuturi carbogazoase și alcoolice. Utilizarea mare a unui astfel de lichid conduce la deshidratare. Încercați să beți mai multă apă curată.

Pentru a îmbunătăți activitatea intestinului și a stomacului, se recomandă utilizarea produselor lactate. Acestea includ smântâna, kefirul, iaurtul fără aditivi artificiali și conservanți.

Consumul de droguri

Dacă disbacterioza a apărut după antibiotice, tratamentul poate fi și medicamentos. Se recurge la cazurile în care simptomele patologiei sunt deosebit de pronunțate. În situații severe, poate fi oferit tratament în spitalizare.

Când terapia este prescris de medicamente bacterii utile. Acestea permit într-un timp scurt restaurarea microflorei intestinale și stabilirea digestiei. Merită menționat faptul că puteți alege un produs complet sau produse individuale.

Produsele complexe includ o gamă completă de bacterii. Astfel de medicamente includ următoarele: "Acipol", "Linex", "Baktisubtil" și alte medicamente. Dacă doriți să efectuați un tratament pe etape, atunci veți fi însărcinat să primiți lactobacili, și după aceasta un curs de bifidobacterii. Aceste medicamente includ următoarele: "Lactobacterin", "Bifidumbacterin", "Normoflorin" și așa mai departe.

De asemenea, pacientul este recomandat să ia fonduri care să îmbunătățească funcția digestivă și să ajute organele abdominale să funcționeze corect. Aceste medicamente includ următoarele medicamente: "Mezim", "Hofitol", "Essentiale", "Heptor" și altele.

În cazul unor probleme cu scaunul, se recomandă o ajustare adecvată. Astfel, pentru constipație, sunt prescrise supozitoarele de glicerină, comprimatele Senade sau siropul Duphalac. În cazul în care pacientul suferă de scaune libere, fixativii sunt prescrise, de exemplu, comprimate Imodium.

Dacă în timpul tratamentului există crampe puternice în intestin, atunci puteți ajuta tabletele "No-Spa", "Drotaverin", "Solpadein" și alte analgezice. Trebuie să fie utilizate după cum este necesar.

Căi populare

Disbacterioza după administrarea de antibiotice poate fi vindecată prin folosirea unor rețete populare.

Deci, cu o gazare puternică poate lua un decoct de fenicul. Pentru prepararea sa, veți avea nevoie de o parte din mararul farmaciei și două părți de apă fierbinte. Lăsați amestecul să stea și să se dilueze cu apă pură unu-la-unu. Luați acest remediu de două sau trei ori pe zi.

Dacă există colici sau doar doare intestinele după o masă, un decoct de mușețel vă va ajuta. Acest instrument scutește perfect spasmele și reduce peristaltismul. Totuși, nu uitați că acest decoct nu trebuie utilizat în caz de constipație.

Concluzie mică

Deci, acum știți care sunt metodele de tratament a disbacteriozelor după administrarea de antibiotice. Amintiți-vă că dezechilibrul de microorganisme poate fi cauzat de alte motive. În acest caz, corecția va fi foarte diferită de această descriere.

Nu faceți auto-medicamente, ci contactați un specialist dacă apare o patologie cum ar fi dezvoltarea disbiozelor după agenții antibacterieni. Numai în acest caz, terapia va fi aleasă corect și veți simți efectul rapid al tratamentului.

DISBACTERIOZĂ INTESTINĂ

Ce se înțelege prin disbacterioză? Ce metode de diagnosticare sunt moderne și de încredere? Ce medicamente sunt utilizate pentru disbacterioză? Există peste 500 de tipuri diferite de microbi în intestinul uman, numărul total al acestora

Ce se înțelege prin disbacterioză?
Ce metode de diagnosticare sunt moderne și de încredere?
Ce medicamente sunt utilizate pentru disbacterioză?

Există peste 500 de tipuri diferite de microbi în intestinul uman, numărul total care ajunge la 10 14, care este cu un ordin de mărime mai mare decât compoziția celulară totală a corpului uman. Numărul de microorganisme crește în direcție distală, iar în colon în 1 g de fecale conține 10 11 bacterii, ceea ce reprezintă 30% din reziduul uscat al conținutului intestinal.

Fibră microbiană intestinală normală

În jejunul persoanelor sănătoase există până la 10 5 bacterii în 1 ml de conținut intestinal. Majoritatea acestor bacterii sunt streptococi, stafilococi, bacili ai acidului lactic, alte bacterii aerobe gram-pozitive și ciuperci. În ileumul distal, numărul microbilor crește până la 10 7-108, în principal datorită enterococi, Escherichia coli, bacteroizi și bacterii anaerobe. Recent, am constatat că concentrația microflorei parietale a jejunului este de 6 ordine de mărime mai mare decât în ​​cavitatea sa și este de 10 11 celule / ml. Aproximativ 50% din biomasa microflorei din peretele apropiat este actinomicită, aproximativ 25% este cocci aerobi (stafilococi, streptococi, enterococci și bacterii coryneform), de la 20 la 30% cade pe bifidobacterii și lactobacili.

Numărul de anaerobi (peptostreptokokki, bacteroizi, clostridia, propionobacterii) este de aproximativ 10% în mic și până la 20% în colon. Enterobacteria reprezintă 1% din microflora totală a membranei mucoase.

Până la 90-95% dintre microbii din colon sunt bacterii anaerobe (bifidobacterii și bacteroizi) și numai 5-10% din toate bacteriile cad în floră aerobă și facultativă strictă (acid lactic și E. coli, enterococci, stafilococi, ciuperci, proteus).

E. coli, enterococi, bifidobacterii și bastoane acidofile au proprietăți antagoniste pronunțate. În condițiile unui intestin normal funcțional, aceștia pot inhiba creșterea microorganismelor neobișnuite pentru microflora normală.

Suprafața suprafeței interioare a intestinului este de aproximativ 200 m 2. Este protejat în mod fiabil de penetrarea antigenelor alimentare, a microbilor și a virușilor. Un rol important în organizarea acestei apărări este sistemul imunitar al corpului. Aproximativ 85% din țesutul limfatic uman este concentrat în peretele intestinal, unde se produce IgA secretor. Microflora intestinală stimulează apărarea imună. Antigenii intestinali și toxinele microbiene intestinale cresc semnificativ secreția de IgA în lumenul intestinal.

Digestia substanțelor alimentare nedigerate în colon este efectuată de enzime bacteriene, formând astfel diverse amine, fenoli, acizi organici și alți compuși. Produsele toxice ale metabolismului microbian (cadaverina, histamina și alte amine) sunt excretate în urină și, în mod normal, nu afectează organismul. Folosind carbohidrații nedestabili (celuloza) de microbi, se formează acizi grași cu lanț scurt. Acestea furnizează celulele intestinului cu energie și, prin urmare, îmbunătățesc trofismul membranei mucoase. Cu o deficiență a fibrelor, permeabilitatea barierei intestinale poate fi afectată datorită lipsei de acizi grași cu catenă scurtă. Ca urmare, microbii intestinali pot intra în sânge.

Sub influența enzimelor microbiene din ileonul distal, se produce deconjugarea acizilor biliari și transformarea acizilor biliari primari în secundari. În condiții fiziologice, 80 până la 95% din acizii biliari sunt reabsorbiți, restul fiind excretați sub formă de metaboliți bacterieni cu fecale. Acestea din urmă contribuie la formarea normală a masei fecale: inhibă absorbția apei și astfel împiedică deshidratarea excesivă a fecalelor.

disbacterioza

Conceptul de disbioză intestinală include însămânțarea microbiană excesivă a intestinului subțire și schimbările în compoziția microbiană a colonului. Perturbarea microbiocenozelor are loc în grade diferite în majoritatea pacienților cu patologia intestinului și a altor organe digestive. Prin urmare, disbacterioza este un concept bacteriologic. Aceasta poate fi considerată ca una dintre manifestările sau complicațiile bolii, dar nu o formă nosologică independentă.

Gradul extrem de disbioză intestinală este apariția bacteriilor din tractul gastrointestinal în sânge (bacteremia) sau chiar dezvoltarea sepsisului.

Compoziția microflorei intestinale este perturbată de bolile intestinelor și ale altor organe digestive, tratamentul cu antibiotice și imunosupresoare și efectele factorilor de mediu nocivi.

Manifestările clinice ale disbiozelor depind de localizarea modificărilor dysbiotice.

Disbacterioza intestinului subțire

În disbacterioza intestinului subțire, numărul de microbi din membrana mucoasă a intestinului subțire este crescut, în timp ce numărul altor microbi este redus. Există o creștere a Eubacterium (de 30 de ori), a-streptococi (de 25 de ori), enterococci (de 10 ori), candida (de 15 ori), apariția bacteriilor din genul Acinetobacter și virusurile herpetice. Numărul celor mai multe anaerobe, actinomicite, Klebsiella și alte microorganisme care sunt locuitori naturali ai intestinului scade de la 2 la 30 de ori.

Cauza dysbiosis poate fi: a) fluxul excesiv de microorganisme în intestinul subțire cu ahilia și funcția defectuoasă a valvei ileoceculare; b) condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor patologice în cazurile de tulburări digestive intestinale și absorbție, dezvoltarea imunodeficienței și a tulburărilor de obstrucție intestinală.

Creșterea proliferării microbilor din intestinul subțire duce la deconjugarea prematură a acizilor biliari și pierderea acestora prin fecale. Un exces de acizi biliari mărește motilitatea colonului și cauzează diaree și steatoree, iar o deficiență a acizilor biliari duce la o absorbție insuficientă a vitaminelor solubile în grăsimi și la dezvoltarea colelithiasisului.

Toxinele bacteriene și metaboliții, cum ar fi fenolii și aminele biogene, pot lega vitamina B12.

Unele microorganisme au un efect citotoxic și afectează epiteliul intestinului subțire. Aceasta duce la o scădere a înălțimii vililor și la adâncirea criptelor. Microscopia electronică dezvăluie degenerarea microvililor, mitocondriilor și reticulului endoplasmatic.

Dysbacterioza colonului

Compoziția microflorei de colon se poate schimba sub influența diverșilor factori și a efectelor adverse care slăbesc mecanismele de apărare ale organismului (condiții climatice și geografice extreme, poluarea biosferei cu deșeuri industriale și diverse substanțe chimice, boli infecțioase, boli digestive, malnutriție, radiații ionizante).

În dezvoltarea dysbacteriozei colonului un rol important îl joacă factorii iatrogenici: utilizarea antibioticelor și sulfonamidelor, imunosupresoarele, hormonii steroizi, radioterapia, intervenția chirurgicală. Medicamentele antibacteriene inhibă semnificativ nu numai flora microbiană patogenă, ci și creșterea microflorei normale în colon. Ca urmare, se înmulțesc microbii care au căzut din afară sau speciile endogene rezistente la medicamente (stafilococi, proteus, fungi de drojdie, enterococci, bacili pseudomusculare).

Caracteristicile clinice ale disbiozelor

Manifestările clinice ale creșterii excesive a microorganismelor din intestinul subțire pot fi complet absente, acționează ca unul dintre factorii patogeni ai diareei cronice recurente și în unele boli, cum ar fi diverticuloza intestinului subțire, obstrucția intestinală parțială sau după intervenția chirurgicală la stomac și intestine, conduc la diaree severă, steatrhea și anemia de deficiență B12.

Caracteristicile cursului clinic al bolii la pacienții cu diferite variante de disbacterioză a colonului, în conformitate cu analizele bacteriologice ale fecalelor, în majoritatea cazurilor nu pot fi stabilite. Se poate observa că pacienții cu boli intestinale cronice sunt mai des infectați cu infecții intestinale acute decât cei sănătoși. Aceasta se datorează, probabil, scăderii proprietăților lor antagoniste ale microflorei intestinale normale și, mai presus de toate, absența frecventă a bifidobacteriilor.

Foarte periculoasă este colita pseudomembranoasă, care se dezvoltă la unii pacienți care au fost mult timp tratați cu antibiotice cu spectru larg. Această variantă severă de disbacterioză este cauzată de toxinele secretate de bacilul pustular albastru Clostridium difficile, care se înmulțește în intestin atunci când este inhibată flora microbiană normală.

Principalul simptom al colitei pseudomembranoase este diareea apoasă profundă, debutul căruia a fost precedată de antibiotice. Apoi, există crampe dureri abdominale, creșterea temperaturii corpului, leucocitoză crește în sânge. Imaginea endoscopică a colitei pseudomembranoase este caracterizată prin prezența "membranelor" asemănătoare plăcilor, de tip bandă și continue, moi, dar strâns sudate de membrana mucoasă. Modificările sunt cele mai pronunțate în colonul și rectul distal. Mucoasa este umflată, dar nu ulcerată. Examenul histologic a evidențiat edemul subepitelial cu infiltrarea cu celule rotunde a laminei propria, staza capilară cu eliberarea eritrocitelor în afara vaselor. În stadiul formării pseudomembranelor, infiltrațiile exudative apar sub epiteliul de suprafață al mucoasei. Stratul epitelial se ridică și absent în locuri; petele goale ale membranei mucoase sunt acoperite numai cu epiteliu desquamated. În stadiile ulterioare ale bolii, aceste zone pot ocupa segmente mari ale intestinului.

Colita pseudomembranoasă fulminantă asemănătoare cu holera este foarte rar observată. Deshidratarea se dezvoltă în câteva ore și se termină cu moartea.

Astfel, evaluarea semnificației clinice a modificărilor dysbiotice ar trebui să se bazeze în primul rând pe manifestările clinice și nu numai pe rezultatele unui studiu al microflorei fecale.

Metode de diagnosticare

Diagnosticul disbiozelor este o sarcină complexă și consumatoare de timp. Pentru diagnosticul de disbacterioză a intestinului subțire se utilizează însămânțarea sucului intestinului subțire, obținut utilizând o sondă sterilă. Debbacterioza coloanei este detectată prin examinarea bacteriologică a fecalelor.

Flora microbiană formează o cantitate mare de gaze, inclusiv hidrogenul. Acest fenomen este folosit pentru a diagnostica dysbioza. Concentrația de hidrogen în aerul expirat pe stomacul gol este direct dependentă de severitatea contaminării bacteriene a intestinului subțire. La pacienții cu afecțiuni intestinale cu diaree recurentă cronică și contaminare bacteriană a intestinului subțire, concentrația de hidrogen din aerul expirat depășește în mod semnificativ 15 ppm.

Pentru diagnosticul de disbioză se utilizează și sarcina de lactuloză. În mod normal, lactuloza nu se descompune în intestinul subțire și este metabolizată de flora microbiană a colonului. Ca urmare, cantitatea de hidrogen din aerul expirat crește (figura 1).

Cele mai frecvente semne bacteriologice de disbacterioză a colonului sunt absența principalelor simbionte bacteriene - bifidobacterii și scăderea numărului de bile de acid lactic. Numărul de E. coli, enterococi, clostridii, stafilococi, ciuperci asemănătoare drojdiei și creșteri ale proteazelor. Simbioții bacterieni individuali apar forme patologice. Acestea includ flora hemolizantă, E. coli cu proprietăți enzimatice slab exprimate, E. coli enteropatogenice etc.

Un studiu aprofundat al microbiocenozelor a arătat că metodele tradiționale nu permit obținerea de informații reale despre starea microflorei intestinale. Dintre cele 500 de specii microbiene cunoscute, numai 10-20 microorganisme sunt studiate de obicei în scopuri de diagnosticare. Este important în care departament - în hernia, ileu sau colon - compoziția microbiană să fie investigată. Prin urmare, perspectivele de dezvoltare a problemelor clinice ale dysbacteriosis sunt în prezent asociate cu utilizarea unor metode chimice de diferențiere a microorganismelor, permițând obținerea de informații universale despre starea microbiocenozei. Cele mai utilizate în acest scop sunt cromatografia în gaz (GC) și cromatografia de gaz în combinație cu spectrometria de masă (GC-MS). Această metodă permite obținerea unor informații unice despre compoziția componentelor chimice monomere ale celulei microbiene și a metaboliților. Markerii de acest tip pot fi identificați și utilizați pentru detectarea microorganismelor. Principalul avantaj și diferența fundamentală a acestei metode de la bacteriologică este posibilitatea determinării cantitative a mai mult de 170 de taxoni de microorganisme semnificative din punct de vedere clinic în diferite medii corporale. Rezultatele studiului pot fi obținute în câteva ore.

Studiile noastre privind microbiocenoza din sânge și probele de biopsie ale membranei mucoase a intestinelor mici și mari la pacienții cu sindrom de intestin iritabil au făcut posibilă detectarea abaterilor de la norma până la o creștere sau scădere de 30 de ori în multe componente. Este posibil să se evalueze modificările microflorei intestinale pe baza datelor dintr-un test de sânge folosind metoda GC-MS a markerilor microbieni.

tratament

Tratamentul disbiozelor trebuie să fie complex (schemă) și să includă următoarele activități:

 • eliminarea contaminării bacteriene excesive a intestinului subțire;
 • restaurarea florei microbiene normale a colonului;
 • îmbunătățirea digestiei intestinale și a absorbției;
 • restabilirea motilității intestinale depreciate;
 • stimula reactivitatea organismului.

Medicamente antibacteriene

Medicamentele antibacteriene sunt necesare în primul rând pentru a suprima creșterea excesivă a florei microbiene în intestinul subțire. Cele mai utilizate antibiotice sunt din grupul de tetracicline, peniciline, cefalosporine, chinolone (tarride, nitroxolină) și metronidazol.

Cu toate acestea, antibioticele cu spectru larg încalcă în mare măsură eubioza din colon. Prin urmare, ele trebuie utilizate numai pentru bolile însoțite de absorbție și motilitate redusă a intestinului, în care, de regulă, există o creștere marcantă a florei microbiene în lumenul intestinului subțire.

Antibioticele sunt prescrise pe cale orală în doze normale timp de 7-10 zile.

În cazul bolilor însoțite de disbacterioză a colonului, este mai bine să se trateze cu medicamente care au un efect minim asupra florei microbiene simbiotice și să inhibe creșterea proteinelor, stafilococilor, fungiilor de drojdie și a altor tulpini agresive de microbi. Acestea includ antiseptice: Intrix, ersefuril, nitroxolină, furazolidonă etc.

În formele severe de disbacterioză stafilococică, se utilizează antibiotice: tarivid, palin, metronidazol (trichopol), precum și Biseptol-480, nevigramona.

Medicamente antibacteriene prescrise timp de 10-14 zile. Dacă apar ciuperci în fecale sau în sucul intestinal, este indicată utilizarea nystatin sau levorin.

La toți pacienții cu diaree asociată cu antibiotice, care apar cu intoxicație și leucocitoză, apariția diareei acute trebuie asociată cu Cl. difficile.

În acest caz, faceți urgent fecale de însămânțare pe Cl. difficile și să prescrie vancomicină 125 mg pe cale orală de 4 ori pe zi; dacă este necesar, doza poate fi crescută la 500 mg de 4 ori pe zi. Tratamentul continuă timp de 7-10 zile. De asemenea, eficace este metronidazolul într-o doză de 500 mg pe cale orală de 2 ori pe zi, bacitracina 25 000 UI pe cale orală de 4 ori pe zi. Bacitracina nu este aproape absorbită și, prin urmare, în colon, puteți crea o concentrație mai mare a medicamentului. La deshidratare, pentru corectarea echilibrului hidro-electrolitic se utilizează o terapie perfuzabilă adecvată. Pentru a lega toxina Cl. utilizați colestiramină (questran).

Medicamente bactericide

Culturile vii ale florei microbiene normale supraviețuiesc în intestinul uman de la 1 la 10% din doza totală și sunt capabile, într-o oarecare măsură, să îndeplinească funcția fiziologică a florei microbiene normale. Medicamentele bacterale pot fi prescrise fără o terapie antibacteriană anterioară sau după aceasta. Se utilizează bifidumbacterin, bifikol, lactobacterin, baktisubtil, linex, enterol, etc. Cursul tratamentului durează 1-2 luni.

O altă modalitate de a elimina disbacterioza este posibilă - expunerea florei microbiene patogene la produsele metabolice ale microorganismelor normale. Aceste medicamente includ hilak forte. Acesta a fost creat acum 50 de ani și este încă folosit pentru a trata pacienții cu boală intestinală. Hilak Forte este un concentrat steril de produse metabolice ale microflorei intestinale normale: acid lactic, lactoză, aminoacizi și acizi grași. Aceste substanțe contribuie la restabilirea în intestin a mediului biologic necesar pentru existența microflorei normale și inhibă creșterea bacteriilor patogene. Este posibil ca produsele metabolice să îmbunătățească trofismul și funcția celulelor epiteliale și a colonoizelor. 1 ml de medicament corespunde substanțelor biosintetice active de 100 miliarde de microorganisme normale. Hilak Forte este prescris pentru 40-60 picături de 3 ori pe zi timp de până la 4 săptămâni în combinație cu medicamente de acțiune antibacteriană sau după utilizarea lor.

Mai recent, s-au raportat cazuri de tratare a diareei acute asociate cu terapia antibacteriană și Cl. dificultăți, doze mari de pre- și probiotice.

Regulatori ai digestiei si motilitatii intestinale

La pacienții cu tulburări de digestie abdominală se utilizează creon, pancitrat și alte enzime pancreatice. Pentru a îmbunătăți funcția de absorbție, este recomandat Essentiale, legalon sau Kars, deoarece ele stabilizează membranele epiteliului intestinal. Funcția propulsivă a intestinului este îmbunătățită prin imodiu (loperamidă) și trimebutin (debridat).

Stimulatori ai reactivității corporale

Pentru a crește reactivitatea pacientului slăbit, este recomandabil să se utilizeze tactivin, timanină, timogen, imună, imunofan și alți agenți imunostimulatori. Cursul de tratament ar trebui să fie de 4 săptămâni în medie. În același timp, numi vitamine.

Prevenirea disbiozelor

Prevenirea primară a disbiozelor este o sarcină foarte dificilă. Soluția sa este legată de probleme generale de prevenire: îmbunătățirea ecologică, nutriția rațională, îmbunătățirea bunăstării și alți factori numeroși ai mediului extern și intern.

Prevenirea secundară implică utilizarea rațională a antibioticelor și a altor medicamente care încalcă eubioza, tratamentul optim și optim al bolilor sistemului digestiv, însoțite de o încălcare a microbiocenozelor.

Top