Categorie

Posturi Populare

1 Profilaxie
Tamiflu pentru gripa
2 Clinici
sumamed
3 Profilaxie
Ce medicamente sunt folosite în tratamentul anginei la un copil
Image
Principal // Bronșită

Pot suferi bronșită?


Bronșita este o afecțiune care afectează plămânii și tractul respirator. Se caracterizează prin inflamația bronhiilor - principalele canale respiratorii ale plămânilor. În unele cazuri, bronșita poate fi contagioasă, adică transmisă de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă.

Pentru a înțelege mai bine căile de răspândire a bronșitelor, vă sugerăm să luați în considerare tipurile de boală.

Cum este transmisă bronșita?

Oamenii trebuie să procedeze din cauza faptului că pot transmite boala și altora, chiar dacă bronșita nu a fost încă confirmată de un medic.

Există două tipuri de bronșită - acute și cronice. În cele mai multe cazuri, bronșita acută apare sub influența virusului. Bronsita cronică este un tip de boală pulmonară cronică.

Pacienții cu bronșită cronică pot dezvolta, de asemenea, bronșită acută. Este suficient pentru ca organismul pacientului să devină sub influența virusului. Tusea este un simptom comun al ambelor forme de bronșită.

Persoanele care suferă de bronșită acută pot transmite boala la alții deja când apar primele simptome.

În primele etape, este adesea dificil să se determine cauza tusei, deoarece acest simptom poate fi cauzat atât de bronșită, cât și de multe alte probleme medicale. Ca măsură preventivă, este mai bine ca oamenii să treacă de la faptul că sunt capabili să transmită infecții.

În cele mai multe cazuri, bronșita se răspândește mai ușor în fazele timpurii decât în ​​cele ulterioare.

Cum apare infecția cu bronșită?

Virusul bronșită poate fi transmis de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă atunci când sunt aproape unul de celălalt.

Dacă o persoană cu bronșită strănută sau tuse, picăturile infectate ajung în aer și pot rămâne pe suprafețele obiectelor.

Bronșita se poate răspândi atunci când picăturile infectate intră în următoarele părți ale corpului:

 • nas;
 • gura;
 • tractul respirator.

Simptome târzii

În multe cazuri de bronșită acută, unele simptome sunt observate pentru o perioadă lungă de timp după ce organismul a reușit deja să facă față infecției. De exemplu, tusea de obicei continuă să alarme oamenii timp de câteva săptămâni.

Odată ce o persoană se recuperează, își pierde capacitatea de a transmite infecția. Cu toate acestea, atât pacientul cât și cei din jurul lui trebuie să continue să mențină igiena sănătoasă, în special să-și spele în mod regulat mâinile.

Tipuri de bronșită

Principalul simptom al bronșitei este tusea obișnuită. De obicei, această tuse este umedă, adică conține o cantitate mare de mucus. Se observă o tuse umedă datorită faptului că căile respiratorii devin inflamate și, ca răspuns la inflamație, încep să producă mucus.

Diferența dintre bronșita acută și cea cronică este descrisă mai jos.

Bronșită acută

Bacteria acută este considerată inflamare pe termen scurt a plămânilor și a tractului respirator. De obicei, această problemă îngrijorează o persoană timp de cel mult trei săptămâni. Bronsita acută se dezvoltă cel mai adesea la vârstnici, sugari și copii mici.

De regulă, bronșita acută devine o consecință a unei infecții virale, deoarece această boală este mult mai probabil ca oamenii să sufere în timpul lunilor de iarnă, când virușii au condiții mai confortabile pentru reproducere.

În cazul bronșitei acute, se observă de obicei simptome precum o răceală sau o gripă. În plus față de tuse, acestea includ următoarele:

 • durere în piept;
 • dureri de cap;
 • oboseală;
 • dureri musculare;
 • durere în gât.

Bronșită cronică

Persoanele care fumează sau fumează mai devreme au o probabilitate mai mare de a dezvolta bronșită cronică.

Spre deosebire de bronșita acută, cronica este diagnosticată în cazurile în care simptomele prezintă următoarele caracteristici:

 • nu te opri;
 • observat cel puțin trei luni într-un an calendaristic;
 • să apară cel puțin doi ani la rând.

Bronsita cronică aparține unui grup de afecțiuni care sunt descrise în practica medicală de termenul generic "boală pulmonară obstructivă cronică" sau "BPOC".

Dacă simptomele de bronșită se recidivă și nu dispăreau timp de trei săptămâni consecutive, atunci într-o astfel de situație o persoană trebuie să consulte un medic pentru un examen medical. Medicul va efectua anumite proceduri de diagnostic care vă vor ajuta să înțelegeți dacă bronșita este cronică.

În cazul bronșitei cronice, sunt mai probabile următoarele simptome:

 • tuse pe termen lung cu cantități semnificative de mucus și spută;
 • dispnee constantă.

Persoanele care au o istorie de BPOC, au fumat sau afumate mai devreme sunt mai susceptibile de a dezvolta bronșita cronica.

Deoarece simptomele bronșitei sunt similare simptomelor multor alte boli, medicii trebuie să efectueze diagnostice exacte pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul potrivit.

motive

O varietate de factori diferiți pot provoca bronșită acută sau cronică. Motivele pentru ambele tipuri de bronșită sunt descrise mai detaliat mai jos.

Viruși și bacterii

Bronsita acută se dezvoltă, de obicei, sub influența unei infecții virale, adică la fel ca gripa sau frigul comun. Aceasta înseamnă că bronșita acută poate fi transmisă de la o persoană bolnavă la una sănătoasă.

În cazuri rare, infecțiile bacteriene devin cauza bronșitei acute.

Factori de mediu

Unii factori de mediu pot crește riscul de a dezvolta bronșită acută. Ele cauzează inflamația căilor respiratorii și fac ca plămânii să fie mai susceptibili la infecții.

Acești factori includ următoarele.

 • Aerul poluat. Aerul poate fi poluat de substanțe nocive care rezultă din activitatea întreprinderilor industriale, a automobilelor, a centralelor termice.
 • Agenți chimici agresivi. Vopselele, solvenții și alte substanțe chimice pot inhala plămânii și tractul respirator dacă sunt inhalate.
 • Țigară de fum. Fumătorii nu numai că își sporesc propriul risc de a dezvolta bronșită acută și cronică, dar, de asemenea, pun în pericol sănătatea altor persoane care inhalează fumul de țigară prin fumatul pasiv.
 • Alți factori de mediu. Inflamația căilor respiratorii poate provoca praf, fum sau incendii mari.

profilaxie

Spălarea regulată a mâinilor ajută la prevenirea răspândirii bronșitelor.

Pentru a evita sau a reduce riscul de a dezvolta bronșită acută și cronică, oamenii pot urma indicațiile de mai jos.

 • Renunță la fumat. Este important ca oamenii să nu renunțe doar la fumat, ci și să evite inhalarea accidentală a fumului de țigară. Fumatul slăbește sistemul imunitar și astfel face mai greu organismul să lupte împotriva infecției. Renunțarea la fumat este cel mai simplu pas din cele pe care oamenii le pot lua pentru a îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a sistemului respirator.
 • Evitați aerul poluat. Fumul de evacuare din automobile, praful sau vaporii dăunători duc la creșterea riscului de apariție a bronșitelor și a altor probleme respiratorii, cum ar fi astmul.
 • Purtați o mască. Mastile care acopera atat gura cat si nasul ajuta la evitarea expunerii organismului la iritanti si la reducerea inflamatiei cailor respiratorii.
 • Rădăcină. Majoritatea oamenilor trebuie să fie vaccinate împotriva gripei în fiecare an și, de asemenea, să fie vaccinate împotriva pneumoniei și a tusei convulsive. Astfel de măsuri preventive ajută la menținerea sănătății întregului corp la un nivel mai înalt pe tot parcursul anului.
 • Spală-ți mâinile. Spălarea manuală a mâinilor și curățarea camerei umede împiedică răspândirea virușilor.

tratament

Tratamentul pentru bronșita acută și cronică este diferit.

Tratamentul bronșitei acute

Antibioticele nu sunt utilizate, de obicei, pentru tratamentul bronșitei acute, deoarece agentul cauzal al acestei afecțiuni este în majoritatea cazurilor infecții virale, nu bacteriene.

De regulă, bronșita acută dispare după câteva săptămâni. Printre strategiile terapeutice recomandate pentru această boală sunt următoarele:

 • consumul de volume mari de lichide;
 • asigurarea odihnei corpului;
 • utilizați un umidificator pentru ameliorarea tusei;
 • inhalarea aburilor de la duș sau de la un recipient cu apă fierbinte;
 • Acceptarea medicamentelor OTC recomandate de medic.

Fumatul la țigări poate exacerba simptomele bronșitei acute și poate crește perioada necesară pentru recuperare. Prin urmare, medicii recomandă renunțarea la țigări cel puțin pentru perioada bolii și, în mod ideal, pentru totdeauna.

Tratamentul bronșitei cronice

Din păcate, bronșita cronică este o boală incurabilă. Eforturile terapeutice ale medicilor tind să se concentreze asupra gestionării și atenuării simptomelor.

Foarte des, medicii recomandă controlul simptomelor bronșitei cronice prin modificarea pozitivă a stilului de viață. Aceste modificări includ, în special, o dietă sănătoasă și echilibrată, precum și o activitate fizică regulată.

Reabilitarea pulmonară ajută, de asemenea, persoanele cu bronșită cronică. În unele cazuri, medicii le prescriu medicamente. De obicei, aceste unelte sunt disponibile în următoarele forme:

 • aerosoli și soluții pentru nebulizatoare;
 • agenți mucolitici;
 • steroizi;
 • bronhodilatatoare.

Agenții mucolitici fac mucusul mai rar, iar bronhodilatatoarele ajută la deschiderea căilor respiratorii. Steroizii pot elimina sau reduce inflamația.

Menținerea echilibrului de apă este unul din punctele importante în tratamentul bronșitelor. Aportul adecvat de lichide diluează descărcarea și ușurează tusea.

Este important să se coordoneze metodele optime de tratament pentru bronșita acută și cronică cu un medic specialist. Doar un specialist este capabil să dezvolte o astfel de schemă terapeutică care să ia în considerare starea actuală de sănătate a pacientului, precum și problemele care încep să se dezvolte sau pot apărea în viitorul apropiat.

Este bronșita într-adevăr contagioasă pentru alții sau este doar o ficțiune?

În ceea ce privește dacă bronșita este contagioasă, mulți adulți nu pot ajunge la un consens. Unii sunt reasigurați și stau acasă, iar alții merg în echipă imediat ce temperatura scade. Cu toate acestea, această întrebare are un răspuns foarte clar, pe care toți doctorii îl cunosc și îl pot explica oricărui pacient.

Pe scurt despre bronșită

Bronșita se numește inflamația membranei mucoase a bronhiilor. Cu toate acestea, dacă este inflamat, nu înseamnă întotdeauna că persoana este contagioasă. După origine, boala poate fi:

 1. Infecțioase (virale și bacteriene). Cauza inflamației mucoasei bronhice este infecția.
 2. Toxic. Inflamația apare ca urmare a acțiunii iritante a substanțelor chimice care sunt inhalate prin tractul respirator.
 3. Alergice. Procesul inflamator, care se dezvoltă adesea rapid și brusc, este declanșat de hiperactivitatea sistemului imunitar și a caracteristicilor individuale ale corpului. Cauza este intrarea unui alergen, de obicei pe calea respiratorie.

simptome

Cursul bolii poate varia, în funcție de cauză:

 1. Bacteria infecțioasă are loc cu creșterea temperaturii. În stadiul inițial, pacientul poate fi deranjat de alte simptome - durere în gât, stare generală de rău, slăbiciune, lipsă de apetit, cefalee.
 2. Tipul alergic are un curs destul de caracteristic - apare numai ca răspuns la intrarea unui alergen. Poate începe rapid și trece repede. Tusea este predominant uscată, are un caracter spasmodic, respirația este dificilă. Simptomele însoțitoare pot fi lacrimare sau nas curbat.
 3. Poate fi suspectată bronșita toxică dacă o persoană a fost recent implicată în produse chimice. Inhalarea fumului dăunător și apariția tusei are o relație de cauzalitate și necesită o abordare separată a tratamentului.

Ce fel de boală este contagioasă?

Ce este "contagios"? Aceasta înseamnă că starea dvs. poate fi transferată într-un fel într-o altă persoană. Luați în considerare acest lucru în ceea ce privește diferite tipuri de bronșită:

 1. Infecție. Acest tip este infecțios. O persoană bolnav răspândește infecția prin picături, tuse și chiar vorbind. Pentru perioada de boală, este interzisă vizitarea grupurilor organizate, astfel încât să nu fie periculoase pentru ceilalți.
 2. Alergice. Factorul provocator este alergenul. O substanță care este alergen la o persoană poate fi complet sigură pentru o altă persoană. Inflamația care apare după ce un alergen intră în tractul respirator nu poate fi transferat la altul, deoarece este o reacție individuală. Cu reacții alergice puternice, psihosomia bronșitei este importantă atunci când spasmul apare nu atât din punct de vedere fiziologic, cât și din motive psihologice.
 3. Toxic. Toxinele irită mucoasa bronhială, după care are loc un proces inflamator. O astfel de persoană nu este contagioasă altora. Tusea in acest caz indica o crestere a productiei de secretii bronsice pentru indepartarea toxinelor si vindecarea membranei mucoase.

Trebuie reamintit faptul că probabilitatea de infectare depinde de starea imunității umane. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar luptă împotriva infecției în timp și previne boala.

Obstructivă și cronică

Cursul bronșitelor poate fi acut și cronic. Inflamația acută este uneori însoțită de sindromul obstructiv, în care mucoasa umflată închide lumenul bronhiilor și respirația devine dificilă. Spray-urile speciale pentru bronșită ajută la înlăturarea spasmului. Forma cronică, dimpotrivă, se caracterizează prin simptome șterse și un curs lung. Deseori, aceasta duce la bronșita atrofică, în care mucoasa devine mai subțire și organismul nu își poate îndeplini complet funcțiile.

Indiferent dacă aceste două forme de bronșită sunt contagioase, depinde de ce le-a cauzat. Ele pot fi atât infecțioase, cât și alergice. În consecință, persoana va fi contagioasă altora numai în prezența infecției.

Cum să nu te infectezi?

Infecția este transmisă prin picături de aer. Dacă există o persoană bolnavă în mediul înconjurător, următoarele măsuri preventive vor contribui la evitarea infecției:

 1. În perioadele de vârf ale bolilor respiratorii, se recomandă evitarea locurilor aglomerate, în special în zonele închise. Înainte de a ieși afară, puteți bloca nasul cu un unguent oxolinic.
 2. Ar trebui să vă mențineți în mod constant imunitatea - mai mult pentru a fi în aer proaspăt, există vitamine, pentru a se întări.
 3. Mâinile trebuie spălate cât mai des, mai ales după stradă, și încercați să nu vă atingeți fața.
 4. Asigurați o temperatură optimă (20 grade) și umiditate (60%) în cameră. Acest lucru va ajuta la mentinerea sanatatii sistemului respirator si cresterea rezistentei la infectii.

Pentru cine este bronșita contagioasă?

Răspândirea infecției la tuse sau strănut este deosebit de periculoasă pentru copiii mici și femeile însărcinate. La acești pacienți, boala poate duce la complicații, iar opțiunile de tratament sunt limitate.

Pentru a se îmbolnăvi, o anumită concentrație a virusului trebuie să intre în organism. Un copil are mai multe șanse de a fi infectat de un adult, iar un adult dintr-un copil nu poate. În orice caz, transportatorul infecției este periculos pentru toți cei din jur.

Boala video

Aflați ce este bronșita și care sunt simptomele sale de la expert de la video de mai jos.

Bronșita: infecțioasă sau nu

Mulți dintre noi ne întrebăm adesea: este bronșita contagioasă sau nu? Pentru a răspunde la această întrebare, este necesar să înțelegem cauzele apariției acestui proces patologic, cursul și simptomele acestuia.

Descrierea bronșitei

Bronșita este o boală infecțioasă a sistemului respirator, însoțită de un proces inflamator în bronhiile și alveolele pulmonare. Boala se manifestă frecvent prin tuse, care are o natură prelungită. Forma neglijată a bolii are loc cu apariția dispneei severe și a uscăciunii în membranele mucoase ale cavității bucale.

Există trei forme ale bolii: acută, cronică și obstructivă. Semnele inițiale sunt o creștere accentuată a temperaturii corpului și o tuse puternică. Aceste manifestări indică prezența SARS sau a gripei. Când este ingerat, microflora virală se acumulează pe membranele mucoase și bronhiile. Ca urmare, schimbul normal de gaze este întrerupt, ceea ce provoacă edem bronhial. Odată cu răspândirea puffiness, începe producția de mucus, care conține o concentrație crescută de microflore patogene.

Tratamentul întârziat provoacă stagnarea mucusului în alveolele pulmonare, ceea ce provoacă un curs lung al bolii. Pot să primesc bronșită de la pacient? Pentru a determina gradul de leziuni bronsite va ajuta culoarea mucusului. Dacă este transparent, atunci persoana nu este periculoasă pentru societatea înconjurătoare.

Orice modificare a culorii și a consistenței fluidului secretat indică o evoluție rapidă a procesului inflamator și atașarea microorganismelor dăunătoare. De regulă, virușii se răspândesc de la o persoană la alta prin picături de aer.

Forma de alergare a ARVI provoacă un curs lung al bolii.

Soiuri de bronșită și simptome ale bolii

În practica medicală, există mai multe tipuri de bronșită. Acestea includ:

 • bronșită acută;
 • bronșită cronică;
 • obstrucție bronșită.

În bronșita acută, se observă o creștere accentuată a temperaturii corpului uman, care este însoțită de o tuse uscată. Pacientul se confruntă cu o stare generală de rău, amețeli și gură uscată.

La două zile după infectare, apare secreția de mucus excesiv. Destul de des apare dimineața. Diagnosticarea ulterioară a bolii este însoțită de adăugarea microflorei bacteriene, microplasme și virale. Câte zile este persoana bolnavă contagioasă? Durata bolii este de la 5 la 14 zile. În acest moment, se recomandă reducerea oricărui contact cu pacientul, în special pentru copii. Faptul este că virușii pătrund repede în corpul uman, răspândind astfel procesul patologic de la o altă persoană.

În bronșita cronică, se observă o tuse de lungă durată, care este însoțită de o spută rară de culoare clară. Atacurile sunt reduse de mai multe ori. Această formă a bolii nu este transmisă copiilor și adulților. Care este forma periculoasă a bolii?

Tratamentul necorespunzător contribuie la creșterea țesutului conjunctiv al plămânilor. Ca urmare, ele devin mai puțin elastice, care este însoțită de scurtarea respirației frecvente și dificultatea respirației. În plus, schimbul de gaz perturbat în plămâni. Acest lucru se reflectă în fluxul sanguin, care alimentează sistemul pulmonar și întregul corp.

Bronsita obstructivă este însoțită de edeme severe ale membranei mucoase. În plus, apar leziuni minore pe suprafața mucoasei bronhice, ceea ce provoacă o îngustare a lumenului vascular. Țesuturile sistemului pulmonar se umflă foarte mult, perturbând astfel procesul de schimbare a gazelor.

Cu fiecare tuse, începe un atac de respirație, care poate duce la sufocare severă.

Acest tip de boală rezultă din adăugarea unei infecții pneumococice. Microorganismele patogene penetrează rapid în țesutul pulmonar, provocând astfel o nouă concentrare a procesului inflamator.

Este bronșita contagioasă în formă obstructivă? Există o spută vâscoasă de culoare verde sau galben-portocalie. Microflora patogena se răspândește rapid prin aer. Orice contact poate provoca o evoluție prelungită a bolii, care este însoțită de apariția pneumoniei.

Cauzele bronșitei

Experții experimentați identifică mai multe cauze ale acestei boli. Acestea includ:

 1. Viruși de microplazma și origine bacteriană. Acest tip de microfloră este cel mai periculos pentru copiii mici. Faptul este că un mic organism nu poate face față acestei patologii pe cont propriu. Tratamentul include inhalări frecvente și injecții cu corticosteroizi. Puteți să ridicați astfel de microorganisme în locuri publice: grădiniță, școală, spital, transport public. Virusii rău intenționează să supraviețuiască pe o suprafață solidă timp de trei săptămâni.
 2. Schimbarea frecventă a condițiilor climatice. Imunitatea slabă este, cel mai adesea, atacată de viruși patogeni. Ei intră repede în corp, provocând astfel un proces inflamator.
 3. Fumatul și produsele chimice de uz casnic. Sa dovedit științific că substanțele chimice afectează în mod negativ sănătatea umană. Ele pot provoca bronșită cronică. Substanțele caustice, care se depun pe suprafața membranelor mucoase, accelerează apariția reacțiilor alergice. Ei, la rândul lor, sunt însoțiți de o tuse uscată și de atacuri puternice de sufocare.
 4. Slabă apărare imună a corpului. De regulă, orice infecție are un efect negativ asupra sănătății umane. Persoanele cu imunitate redusă sunt cel mai frecvent atacate de infecția pneumococică.
 5. Radiație înaltă.

Cum se transmite bronșita

Cum este transmisă bronșita copiilor și adulților din jur? Procesul de infectare are loc cu fiecare strănut și tuse al pacientului. După cum sa menționat mai sus, răspândirea infecțiilor și a virușilor are loc prin picături de aer. Când pacientul inhalează oxigenul, împreună cu masele de aer, el expiră microflora infecțioasă sub forma celui mai mic mucus. Cu fiecare tuse, se răspândește la o distanță de 4 metri. Oamenii din această rază sunt supuși unui atac al mediului viral, este contagios.

Procesul de incubare a virușilor durează de la 3 la 5 zile de la contactarea unei persoane sănătoase și infectate. Virușii, care pătrund în sânge, încep un atac activ asupra apărării imune. În unele cazuri, persoanele care au o funcție normală de protecție a corpului nu se pot îmbolnăvi.

Dacă un copil mic este bolnav, atunci este necesar să aflați metoda de infectare.

Penetrarea infecției are loc în același mod ca și la adulți. Cel mai adesea, virusii stau pe tractul respirator superior, dar nu coboară pe bronhii.

Tratamentul bronșitelor

Dacă se constată stare de rău și tuse uscată, este necesar, cât mai curând posibil, să solicitați asistență de înaltă calificare. Un specialist cu experiență va selecta tratamentul adecvat care va împiedica apariția pneumoniei.

Acesta include:

 • frecvente inhalări cu soluție salină și ambroxol. Aceste componente elimină în mod activ mucusul stagnant din cavitatea bronhică;
 • în bronșita acută, este prescris un curs de medicamente cu corticosteroizi. Reduce procesul inflamator;
 • fizioterapie. Aceste activități vă permit să începeți procesul de regenerare la nivel celular și să îmbunătățiți circulația sângelui în zona membranelor mucoase deteriorate;
 • o băutură caldă abundentă. Ar trebui să existe un lichid bogat în vitamina C. Acest oligoelement hrănește perfect sistemul imunitar și promovează recuperarea rapidă după boală.

Tratamentul trebuie să aibă loc în spital sub supravegherea medicului curant. Nu faceți auto-medicamente - alegerea greșită a medicamentelor poate agrava situația. Odată cu aderarea unei infecții secundare, pacientul dezvoltă rapid pneumonie, ceea ce poate duce la sufocare. Amintiți-vă că tratamentul la timp poate reduce riscul de complicații în corpul uman.

Măsuri preventive

Prevenirea bronșitelor include următoarele aspecte:

 1. Primul pas este reducerea oricărui contact cu o persoană infectată. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați o mască de protecție care împiedică introducerea de viruși și bacterii în sistemul respirator.
 2. În perioada epidemiilor este necesar să se evite locurile publice.
 3. Spălarea frecventă a mâinilor și spălarea nazală reduce riscul bolilor de mai multe ori.

Indiferent dacă bronșita este contagioasă altora - opinia unui medic pediatru

Odată cu debutul timpului rece și în afara sezonului, riscul bolilor respiratorii, care sunt adesea complicate de bronșită, crește.

Prin urmare, fiecare persoană într-o anumită perioadă, se întreba - este posibil să prindă această boală, mai ales un copil.

Nu există un răspuns fără echivoc la această întrebare, iar probabilitatea de contractare și îmbolnăvire cu bronșită, cum ar fi pneumonia, depinde de mulți factori. Mai întâi de toate, cauza primordială a bolii la sursa de infecție (proces viral, bacterian sau cronic), condițiile de contact strâns cu ea, precum și gradul de auto-protecție (reactivitate imunologică) a organismului

Pentru a face acest lucru, este necesar să se cunoască modalitățile de transmitere și gradul de contagiune a diferitelor tipuri de bronșită - forme virale, bacteriene, obstructive și cronice ale bolii.

Gradul de infecție a bronșitelor depinde de forma bolii și de prezența unui agent infecțios.

Dar trebuie să știți că bronșita nu este o boală contagioasă și nu poate fi transmisă de la un pacient la o persoană sănătoasă, dar riscul apariției acesteia crește odată cu imunitatea slăbită, stresul, bolile cardiace cronice și sistemul bronhopulmonar, anomaliile congenitale ale bronhiilor, numărul de persoane în perioada epidemiei infecțiilor respiratorii.

Ce este infectiozitatea si este posibil sa apara bronsita?

În medicină, termenul "infecțiozitate" este definit ca contagiozitatea anumitor tipuri de boli - gradul de probabilitate de transmitere a unui factor infecțios de la o persoană bolnavă și probabilitatea de a dezvolta o boală la o persoană în contact.

Pe această bază este evaluat gradul de pericol al infecției și necesitatea de a lua anumite măsuri de protecție împotriva diferiților agenți infecțioși.

Esența bronșitei este un proces inflamator care apare în membranele mucoase și pereții bronhiilor.

Dar trebuie amintit că inflamația bronhiilor poate fi cauzată atât de factori infecțioși, cât și de agenți non-infecțioși (fumatul pasiv, alergeni, praf și gazele chimice și ecologia săracă în zona de ședere și alte pericole).

Agenți infecțioși provocând bronșită:

 • virusuri respiratorii;
 • bacterii (cel mai adesea această formă de bronșită este cauzată de pneumo - și stafilococ, hemofil și pseudomonas aeruginosa);
 • ciupercile - Candida (tip de drojdie) și Actinomyces (tip radiant) sunt agenții cel mai frecvent cauzali ai bronșitei fungice;
 • protozoare (cei mai frecvenți agenți patogeni intracelulare sunt chlamydia și micoplasma).

Asociații ale mai multor agenți patogeni:

 • virusuri + bacterii;
 • bacterii + fungi;
 • viruși + bacterii + ciuperci

Pe baza celor de mai sus, răspunsul la întrebarea: "Este posibil să prindeți bronșita?" - Da, dacă este cauzată de factori infecțioși.

Având în vedere factorii etiologici infecțioși, bronșita este împărțită în următoarele forme:

Bronșită virală

Bacteriile infecțioase se dezvoltă cel mai adesea din cauza infecțiilor cu diferite virusuri (mai mult de 90% din toate formele de inflamație bronșică cauzate de factorii infecțioși).

Cel mai adesea este o complicație a infecțiilor gripale sau respiratorii virale:

 • parainfluenza;
 • infecția cu adenovirus;
 • infecții cu rhinovirus;
 • boli de citomegalovirus;
 • enterovirus.

Virusul sincițial respirator este cel mai periculos pentru copiii din primul an de viață - cauzează dezvoltarea formelor obstructive de bronșită și bronșiolită.

Focarele incidentei proceselor inflamatorii bronșice acute coincid cu exacerbările sezoniere ale infecțiilor virale respiratorii acute și se explică prin natura virală a bolii.

Această statistică nu lasă nici o îndoială, deci răspunsul la întrebarea dacă este posibil să se contracteze o persoană cu bronșită de la o persoană cu bronșită - da, și mai des este transmisă prin picături de aer.

Virușii intră în organism cu particule de saliva și mucus atunci când tuse, strănut și vorbesc

Cel mai adesea, o infecție apare atunci când o persoană este aproape de o persoană bolnavă în zone cu concentrații mari de persoane într-o cameră slab ventilată (transport, grupuri organizate pentru copii, la locul de muncă, într-un magazin).

Virușii au rezistență diferită în mediul înconjurător, dar pot să rămână suspendați pentru mult timp în aer, să se așeze pe membranele mucoase ale nasului, gâtului și ochilor și să provoace apariția bolii în câteva ore după intrarea virusului în sânge.

În plus, infecția cu bronșită virală este posibilă atunci când se utilizează obiecte de igienă obișnuite și obiecte de uz casnic, mâncăruri și contact strâns, mai ales când se săruie.

Datorită acumulării mari a oamenilor într-un singur loc, se creează o oportunitate excelentă pentru răspândirea infecției, iar riscul de infectare cu bronșită virală devine mult mai mare.

Infecțiile virale și gripa sunt cele mai contagioase în primele zile ale bolii.

Prin urmare, atunci când apar primele simptome ale bolii, cel mai bine este să se întocmească o listă bolnavă sau să se ia o pauză la locul de muncă, să se lase copilul acasă ca fiind cea mai contagioasă în această perioadă.

Este important să știți că este extrem de periculoasă să purtați o infecție virală la nivelul picioarelor fără repaus în pat - aceasta este cauza dezvoltării complicațiilor de gripă și ARVI.

În timpul epidemiilor, este necesar să se ia toate cerințele sanitare și igienice necesare pentru a evita infecțiile.

Acestea includ:

 • excluderea completă a contactului cu oamenii sănătoși atunci când apar semne ale unei infecții virale, odihnă în pat și băut abundent;
 • tratamentul corect al SARS și al bronșitei virale;
 • purtarea unei măști, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului strâns cu o sursă probabilă de infecție;
 • în perioada epidemiei, în măsura în care este posibil, să evite locurile de concentrare mare de persoane și să consolideze imunitatea.

Cele mai periculoase complicații ale infecțiilor virale respiratorii acute sunt persoanele vârstnice, slăbite, copiii mici sau pacienții cu patologii cronice ale sistemului respirator, boli ale inimii și vaselor de sânge, rinichi și ficat.

Este o bronșită virală extrem de periculoasă în orice perioadă de sarcină - trebuie să consultați urgent un specialist și să tratați boala

Viroză bronșică în infecțiile copilariei

De asemenea, bronșita poate fi la fel de dificilă pentru un curs complicat de infecții virale din copilărie - rujeola, varicela și parotidita.

Bronșita, care se dezvoltă pe fundalul unei infecții din copilărie, este considerată o complicație.

De aceea, atunci când un copil are semne de inflamație a bronhiilor sau a bronhiilor (tuse neproductivă, febră, dificultăți de respirație, letargie, slăbiciune, stare de spirit) necesită consultanță medicală imediată și spitalizare în zona bolii infecțioase (dacă este necesar).

Este important să ne amintim că cursul complicat al infecțiilor copilariei este cel mai dificil:

 • la copii mici;
 • dacă copilul prezintă tulburări funcționale de bază sau boli cronice (sistemul bronhopulmonar, defectele congenitale ale inimii și vasculare, patologia sistemului nervos, tulburările endocrine și metabolice, afecțiunile ficatului și rinichilor);
 • în starea de imunodeficiență congenitală sau dobândită;
 • atunci când un copil este slăbit de recentele procese grave infecțioase sau somatice;
 • pe fundalul alergiilor.

Numai medicul observator poate evalua severitatea stării copilului și poate prescrie tratamentul corect.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât mai dificilă este evoluția bronșitei virale și este nevoie de o monitorizare constantă de către un medic pediatru sau specialist în boli infecțioase

Este bronșita contagioasă pentru copiii cu infecții copilarie - nu, este doar o complicație a unei boli infecțioase, se dezvoltă numai în cazul unei boli complicate severe.

În această situație, vaccinarea în timp util este considerată cea mai bună prevenire a bolii. Este efectuată imunizarea care protejează corect copilul de complicații grave ale infecțiilor virale din copilărie (gripă, rujeolă, rubeolă, oreion și, dacă este necesar, de la varicela și infecția rinocenticoasă).

Adesea, prețul unui refuz gratuit al vaccinării este o complicație gravă în formă de tulburări auditive după otită, bronșită obstructivă și bronhiolită la sugari, pneumonie și inflamații ale creierului.

Bacterii bronsite

Bacteria infecțioasă, provocată de microflora bacteriană, apare datorită penetrării bacteriilor patogene în bronhii și provocând un proces inflamator, care este însoțită de o producție intensă de spută mucoasă sau muco-purulentă și tuse.

Bacteria bronșită este, de asemenea, contagioasă, dar, spre deosebire de inflamația virală a bronhiilor, ea nu este transmisă prin vorbire și tuse, și este imposibil de obținut în timpul comunicării normale.

Această formă de bronșită este transmisă într-un contact - pe cale domestică - prin feluri de mâncare comune, sărutări, în contact strâns cu copiii.

În starea normală a sistemului imunitar local și general și a absenței deteriorării epiteliului bronșic, bacteriile nu sunt în măsură să se stabilească și să se înmulțească în mucoasa bronșică.

În majoritatea cazurilor, o infecție bacteriană se unește în prezența unei infecții virale, o reducere persistentă a imunității sau o complicație în prezența inflamației cronice în bronhiile genezei non-infecțioase (bronșita fumătorului, bronșita alergică sau profesională).

Cel mai adesea, bronșita bacteriană provoacă:

 • pneumo și stafilococ;
 • hemophilus bacillus;
 • hemolitic streptococ;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • catarrhal diplococcus neusser;
 • legionella și moraccella.

Forma bacteriană a bronșitei trebuie tratată în mod cuprinzător cu utilizarea antibioticelor.

Micoplasma și bronșita chlamydială

Incidența ridicată a inflamației bronhiilor și a bronhioalilor provocate de agenții patogeni atipici (intracelulari) este bronhoita mioplasmică și chlamydială, în special la copiii din primul an de viață (până la 40%).

Micoplasmele sunt cele mai simple microorganisme care parazitează în interiorul celulelor epiteliale ale bronhiilor și provoacă bronșită mioplasmică. În plus față de bronhii, micoplasmele pot provoca inflamația sinusurilor paranazale, a faringelui, a traheei și a plămânilor.

Acest tip de inflamație a bronhiilor este considerat a fi colorectal, dar există încă focare ale bolii.

Transmiterea agentului patogen apare atât prin picăturile aeropurtate, cât și prin contactul - gospodăria, adesea prin jucării, vase, obiecte de uz casnic.

Cel mai adesea această boală se găsește în grupurile organizate de copii (grădinițe și școli)

Condițiile favorabile pentru dezvoltarea bronșitei micoplasmale sunt următorii factori:

 • un grup mare de copii;
 • încălcarea normelor de igienă (ventilarea camerei rare, circulația slabă a aerului în cameră);
 • toamna-iarna;
 • lipsa de mers pe jos în aerul proaspăt și întărirea;
 • imunitate redusă la copii.

Infecția cu chlamydia afectează mai des sistemul urogenital la pacienții adulți, dar, în anumite condiții, infecția căilor respiratorii poate apărea și prin picăturile de aer sau prin căile domestice.

În același timp, se dezvoltă bronșita chlamydială.

Dar, printre copii și adolescenți, această formă a bolii reprezintă mai mult de 15%.

Este legată, pe de o parte, de infecția intrauterină frecventă a nou-născutului atunci când trece prin canalul de naștere sau prin căile cotidiene de la mama care suferă de chlamydis imediat după naștere.

În plus față de bronșită, se observă simptome ale conjunctivitei purulente prelungite, rinitei sau etmoiditei.

Diagnosticarea imediată și tratamentul bolii sunt necesare pentru a preveni trecerea acesteia la forme recurente sau cronice.

Adesea, această patologie este diagnosticată la adolescenți după declanșarea activității sexuale timpurii și a lipsei de respectare a standardelor sanitare și igienice și a echipamentului individual de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Infecția cu chlamidiană (bronșită, conjunctivită, rinită, uretrită, vulvovaginită) este o patologie complexă care necesită un tratament urgent și adecvat.

Bronșită alergică

Acest tip de boală este asociat cu o reacție alergică a bronhiilor la diferiți factori care determină hiper-reactivitatea și inflamația membranelor mucoase.

Factorii etiologici ai acestei forme de bronșită includ:

 • praf de casă;
 • produse alimentare;
 • polen de flori și plante;
 • saliva de animale și păr;
 • medicamente;
 • aer rece;
 • parfumuri;
 • produse chimice de uz casnic.

Această formă de bronșită nu este transmisă de la pacient la persoana sănătoasă.

Bronșită cronică

Inflamația cronică a bronhiilor la copii este mai puțin frecventă, poate fi cauzată de factori atât infecțioși, cât și non-infecțioși.

Factorii infecțioși provoacă adesea o exacerbare a procesului inflamator și sunt infecțioși, în funcție de tipul de agent patogen, de viruși sau de agenți patogeni.

Bronsita cronică de natură non-infecțioasă (bronșita alergică, ocupațională sau fumător) nu aparține bolilor infecțioase și nu este transmisă de la o persoană la alta.

Bronsita are adesea un curs complex, astfel încât, atunci când apar simptome, în special cu spută expectorantă dificilă, cu semne de insuficiență respiratorie și alte semne de evoluție complicată a bolii, este urgent să se consulte un specialist.

Pediatrul Sazonova Olga Ivanovna

Bronșita - o boală contagioasă sau nu

Este bronșita contagioasă altora? Întrebarea va fi discutată în detaliu în acest articol.

Bronșita este o boală inflamatorie difuză a tractului respirator. Inflamația afectează bronhiile și membrana mucoasă a plămânilor. Tratamentul durează de la două săptămâni la trei luni, în funcție de tipul bolii. Simptomele, cum ar fi tusea, scurtarea respirației, pot deranja o persoană pentru o perioadă mai lungă. Acesta este motivul pentru care mulți oameni sunt preocupați de întrebarea "Este bronșita contagioasă sau nu?"

Ce este bronșita? Opiniile lui

Cel mai adesea, bronșita este o complicație a bolilor virale, SARS, infecții respiratorii acute, gripa. Agenții patogeni în majoritatea cazurilor (90%) sunt parainfluenza și virusurile gripale, rinovirusurile, adenovirusurile. Rar, datorită înfrângerii organismului de bacterii patogene: pneumococi, streptococi, hemophilus bacilli.

Există două tipuri de bronșită - cronice și acute.

Bronșită acută

Boala în forma acută se dezvoltă rapid și este însoțită de febră, tuse umedă, însoțită de descărcare prin spută, rinită, bronhospasm, durere toracică. Persoana devine letargic. Inflamația acută a mucoasei bronhice implică traheea.

Bronșită cronică

Bronsita cronică este o inflamație de lungă durată a copacului bronșic. Diagnosticul bronșitei cronice se face de către specialiști atunci când simptomele bolii nu dispar în decurs de trei luni (un total de un an sau un caz) timp de doi ani la rând. În toate celelalte cazuri, se diagnostichează bronșita acută sau recurentă. Bronsita cronică rezultă din reorganizarea morfologică a peretelui bronșic și a țesutului peribronchial. Exacerbarea bolii poate apărea de mai multe ori pe an și este însoțită de tuse crescută cu eliberarea sputei purulente, precum și cu dificultăți de respirație.

Este bronșita cronica contagioasa altora?

Este bronsita acuta contagioasa? Răspunsul este da. Când este în contact cu o persoană bolnavă, probabilitatea de a fi infectată este ridicată. Riscul de infectare crește dacă intri în contact cu purtătorul virusului: îmbrățișări, sărutări. Posibilitatea îmbolnăvirii există și în cazul în care o persoană consumă alimente sau băuturi din vasele pacientului. Merită să ne amintim că bacteriile patogene și virușii care provoacă boala, și nu boala însăși, sunt transmise de la o persoană la alta. Cunoscând că boala este contagioasă pentru ceilalți, trebuie respectate măsuri de precauție elementare: spălați-vă cu mâna cu săpun sau alt detergent în mod regulat, curățați umed (de preferință cu antiseptice), ventilați camera, luați vitamine și preparate pentru a întări sistemul imunitar. Din contactul cu pacientul este mai bine să refuzați. Cel puțin până când temperatura corpului infectate nu va reveni la normal. În caz contrar, se recomandă utilizarea unei măști de protecție.

Bronsita acută la copii este contagioasă sau nu? Bineînțeles. Merită să ne amintim că corpul copilului este expus riscului de infecție mai mult decât corpul unui adult. Copiii de vârstă școlară primară se află în zona cu risc special, deoarece sistemul lor imunitar nu a fost complet format.

Bronșită cronică. Contagiu sau nu

Pentru a răspunde la întrebarea "Este bronșita cronică contagioasă", este necesar să se ia în considerare cauzele formei cronice a inflamației arborelui bronșic. Boala este asociată cu factori chimici sau fizici: contactul cu aerul rece sau cu aer cald, contactul frecvent cu praful și gazul (de exemplu, atunci când se lucrează pe un șantier), radiații. Iritarea excesiva a bronhiilor de catre tutun (la fumatori grei) poate fi cauza. Reapariția infecțiilor cauzate de bacili și pneumococi gripali și o complicație după o inflamație anterioară a tegumentelor pulmonare și inflamația tractului respirator superior sau inferior pot contribui la formarea acută a bolii la cronică.

Dacă bronșita cronică a fost cauzată de viruși care au rămas în organism din cauza unei boli care nu a fost tratată anterior, atunci în perioadele de boală acută există o șansă de infecție. Dacă cauzele excesului de bronșită acută în forma cronică sunt factorii chimici și fizici de mai sus, boala nu este contagioasă.

Este demn de remarcat că tratarea formei cronice a bolii este mult mai dificilă decât în ​​cazul bronșitei acute. Cel mai adesea, consecința bronșitei cronice cronice cronice este astmul bronșic. În cazurile severe, forma cronică poate provoca emfizem pulmonar și dezvoltarea pulmonară a inimii (atunci când ventriculul drept al inimii este întins ca urmare a unei creșteri a presiunii în circulația pulmonară).

concluzie

Bronșita este o boală respiratorie gravă care poate apărea într-o formă acută și cronică. Cauza bolii sunt bacteriile patogene, virușii, utilizarea excesivă a tutunului, saturația pulmonară cu frig sau, dimpotrivă, aerul cald, praful și gazul care intră în organism regulat, sedimentarea substanțelor nocive pe mucoasa căptușită. Forma acută a bolii este contagioasă. Agenții cauzali ai bolii sunt transmiși de la o persoană la alta, nu de boala în sine. Prin urmare, o persoană infectată poate avea simptome diferite sau o severitate diferită. Și dacă imunitatea unei persoane infectate este puternică, atunci agenții patogeni pot fi distruși de apărarea organismului și poate să nu apară bronșita.

Prevenirea bronșitelor constă în respectarea standardelor de igienă de bază și de întărire a sistemului imunitar al organismului prin luarea de vitamine. În timpul unei epidemii de boli virale, este necesar să se utilizeze o mască protectoare și să se utilizeze mai mulți nutrienți.

Un mijloc excelent de prevenire sunt produsele care conțin producție volatilă (substanțe care ucid bacterii patogene și viruși). Utilizarea regulată a cepei și a usturoiului va întări semnificativ sistemul imunitar și va reduce riscul îmbolnăvirii.

Este bronsita foarte contagioasa si ce caracteristici are aceasta boala?

În perioada toamna-iarnă, frecvența bolilor sistemului respirator crește în mod semnificativ: amigdalită, faringită, bronșită, traheită. Acest lucru este adesea asociat cu focare de infecții virale sau bacteriene. În acest articol, veți afla dacă bronșita este în fapt contagioasă și ce metode de prevenire există.

Caracteristicile bolii

Bronșita este o afecțiune a tractului respirator inferior, care se caracterizează prin inflamarea bronhiilor și este adesea infecțioasă în natură. În patogeneza bronșitei, două grupuri de factori joacă un rol semnificativ:

 1. Reducerea protecției locale. Structura membranei mucoase include mai mulți factori de protecție: cilia și mucus, care trag un dispozitiv de protecție special - clearance-ul mucociliar. Cilia, în mișcare, conduce la îndepărtarea particulelor străine împreună cu mucusul. Dacă acest dispozitiv este rupt, atunci mucoasa este mai susceptibilă la inflamație și un risc mai mare de a dezvolta o infecție.
 2. Factorii patogeni care afectează în mod negativ mucoasa bronșică. Toate acestea sunt împărțite în infecțioase și non-infecțioase. Bolile infecțioase includ diverse microorganisme: viruși, bacterii, ciuperci. Pentru non-infecțioase: diverse alergene, inclusiv praf, substanțe toxice, fumatul.

Bronșita se dezvoltă pe fondul modificărilor mucoasei bronhice, dar factorul etiologic (cel care este cauza directă a bolii) este cel mai adesea microorganismele.

Principalul simptom caracteristic bronșitelor este tusea. De asemenea, o persoană poate fi deranjată de febră, slăbiciune generală, producție de spută. În acest caz, în cazul naturii virale a bronșitei, sputa este mai des transparentă și are un caracter slim, iar în cazul unei bacterii, este verde sau galben, purulent.

Modalități de transmitere

Bronșita este o inflamație a bronhiilor, iar inflamația nu poate fi transmisă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, agenții infecțioși, care sunt tocmai cauza bolii, sunt transmiși.

Ce microorganisme pot fi cauza bronșitei și, prin urmare, transferate la altul?

 1. Viruși. Cei mai frecvenți agenți patogeni ai bronșitei pot fi virusurile gripale, parainfluenza, adenovirusul, rinovirusul și alți viruși nespecifici. Bolile virale sunt mai contagioase, deoarece virusurile sunt mai volatile și mai contagioase decât alte microorganisme.
 2. Bacterii. Agenții bacterieni pot provoca, de asemenea, dezvoltarea bronșitelor: stafilococ, streptococ, mycoplasma, hemophilus bacilli. Infecțiile bacteriene sunt mai puțin contagioase decât cele virale.

Agenții infecțioși care infectează mucoasa bronșică sunt transmiși prin picături din aer. Cele mai multe microorganisme sunt transmise prin tuse (și tusea este principalul simptom al bronșitei) și strănutul. Cu toate acestea, puteți deveni infectat în timpul unei conversații normale.

Este semnificativ mai puțin probabil să contractăm modul de contact al gospodăriei, dar există încă. Atunci când tuse, strănut, poate să apară sputa vorbind, care conține multe microorganisme. Bacteriile sau virușii sunt depozitați pe obiecte de uz casnic: vase, jucării, produse de îngrijire personală. Astfel, dacă o altă persoană profită de un obiect infectat, el poate deveni infectat. Pentru a face acest lucru, este suficient să folosiți o ceașcă sau o sticlă de apă de la care băiatul bea.

Dacă imunitatea unei persoane este redusă și factorii locali de protecție nu funcționează, cel mai probabil se va îmbolnăvi.

Prevenirea infectării

Toate măsurile preventive destinate prevenirii dezvoltării bolii sunt împărțite în două grupe: specifice și nespecifice.

Profilaxia specifică include vaccinarea (vaccinarea în programul de vaccinare, precum și vaccinarea anuală împotriva gripei).

Profilaxia nespecifică nu acționează direct asupra agentului patogen, ci include măsuri care vizează prevenirea contactului cu agentul patogen sau, în general, întărirea organismului. Pentru a reduce riscul de apariție a bronșitei, trebuie să respectați următoarele reguli:

 1. Evitați contactul cu persoanele infectate (inclusiv necesitatea de a limita vizitele în locurile aglomerate în timpul epidemiei de gripă sau alte infecții).
 2. Purtați echipament personal de protecție în zone cu risc ridicat (bandaje de tifon, măști speciale când vizitați spitale și alte locuri aglomerate).
 3. În timpul apariției bolilor infecțioase, asigurați-vă protecție suplimentară (aplicați unguent oxolinic pe mucoasa nazală).
 4. Pentru a realiza întărirea generală a corpului (întărirea).
 5. Adere la un stil de viață sănătos: mâncați bine, faceți-vă exerciții regulate.
 6. În perioada de exacerbări intensificate a bolilor, este necesar să se ia în plus suplimente de vitamine (în special vitamina C) sau să se mărească conținutul de vitamine din alimente.
 7. Se efectuează examinări medicale regulate (inclusiv fluorografia sau radiografia toracică).
 8. Să renunțe la obiceiurile proaste (fumatul), care afectează negativ starea tractului respirator.

Este bronșita contagioasă altora?

Bronșita este o boală a tractului respirator. Astăzi este una dintre cele mai frecvente patologii care afectează atât copiii, cât și adulții. În acest caz, bronșita, în funcție de etiologie și curs, poate fi atât periculoasă pentru ceilalți, cât și complet neinfecțioasă.

Este bronșita contagioasă altora?

Caracteristică patologică

Bronșita este o patologie în care apare inflamația mucoasei bronhice. În cazuri rare, este de asemenea posibil să se implice întregul perete al bronhiei în procesul distructiv. Deteriorarea epiteliului tractului respirator poate fi primară, adică izolată și secundară, care se produce pe fundalul oricărui proces patologic care se dezvoltă în organism.

Datorită proceselor patologice de diverse etiologii, integritatea membranelor mucoase este întreruptă, se produce o secreție excesivă, funcționalitatea cilia a epiteliului este perturbată. În funcție de originea bolii este împărțită în mai multe subspecii, în funcție de etiologie și patogeneză:

 1. Bronsita acută este un proces inflamator acut care afectează stratul epitelial al peretelui bronșic. La pacienți, datorită cantității mari de secreție crescută, se dezvoltă o tuse umedă și se separă sputa lichidă de mucus.
 2. Bronsita cronică este un proces lung, distructiv, ca urmare a modificării glandelor secretoare ale tractului respirator superior. Ca urmare a unei tulburări cronice în bronhii, purificarea naturală a organelor respiratorii se oprește practic.

Atenție! Bronsita acută și cronică variază foarte mult nu numai în cursul și metoda de tratament, dar și în nivelul de invazivitate.

Caracteristicile diferitelor tipuri de bronșită

Top