Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Care este leacul pentru gripă și răceală mai bun și mai eficient?
2 Rinită
Este posibil să se facă fără antibiotice în tratamentul anginei
3 Rinită
Cum să vindecați rinita cronică la copii și să preveniți complicațiile
Image
Principal // Profilaxie

După hipotermie, temperatura a crescut


În vremurile îndepărtate antice și medievale, temperatura era determinată pur și simplu - punând o mână pe fruntea pacientului, au exclamat: "Da, aveți o febră!". Este destul de ciudat, dar măsurarea metodei actuale (folosind un termometru cu mercur) a început relativ recent, de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Acum pare destul de natural ca daca cineva se simte rau, febra sau, dimpotriva, febra, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa cautati un termometru in casa pentru a masura temperatura, care este considerata a fi un indicator important al unei boli care se apropie.

"Am o temperatură", "aveți o temperatură?", Omiterea definiției (care), toată lumea înțelege că este ridicată, adică, pentru a nu vorbi multe cuvinte, folosesc una, implicând răspunsul organismului la influența factorilor adversi. Medicii adaugă cuvântul "subfebrilă, febrilă", numesc-o febră, dar în orice caz înseamnă abaterea de la valorile normale și, de regulă, în sus.

Variante de variație

O persoană nu observă o temperatură normală a corpului. Sistemele endocrine și nervoase sunt implicate în termoreglarea și menținerea acesteia la un anumit nivel. Dacă există ceva în neregulă în organism, termometrul trece peste numărul roșu de 37 ° С, îl face alertă și află cauza ce sa întâmplat. Dar care este temperatura și unde este norma ei? Deci, deosebiți:

 • Temperatura normală este o diferență de aproximativ 1 ° C pe un termometru cu mercur situat în trusa de prim ajutor (de la 36 la 37 ° dacă este măsurat în axilă). Între timp, uneori sub influența proceselor fiziologice sau în funcție de ora din zi, acest interval se poate extinde (35,6 - 37,3 °), dar în același timp nu oferă nici un motiv de îngrijorare;
 • Febra cu grad scăzut, care se caracterizează printr-o creștere a indicelui la 38 de grade, de obicei, indică faptul că un agent infecțios a intrat în organism și a provocat o reacție imunologică, adică corpul uman a reacționat și a început o luptă activă. Modul de a aduce temperatura la 38 ° C (chiar până la 38,5) - de obicei întrebarea nu merită, deoarece reducerea acesteia poate suprima imunitatea naturală, iar boala va fi prelungită. Singurele excepții sunt unele circumstanțe (în istoricul convulsiilor la temperatura copilului, prezența bolilor cardiovasculare, bolilor hepatice și rinichilor);
 • Febră febrilă - până la 39 de grade și mai mare, care, în funcție de valoarea indicelui, este împărțită în pietre (39-40 °) și hiperpiretice (peste 41 ° C). În astfel de cazuri, puteți încerca să aduceți temperatura în jos cu remedii la domiciliu,, dă o persoană o odihnă, dar nu rezolvă toate problemele. La o temperatură de 39 grade, nu mai este un medic district care trebuie să fie chemat, ci o brigadă de ambulanță. În ceea ce privește temperatura foarte ridicată (aproape 40-42 ° C), probabil că fiecare adult înțelege cât de periculos este.

Trebuie remarcat faptul că temperatura pielii, în contact și interacțiune cu mediul înconjurător și, în același timp, adaptarea la ea este oarecum mai scăzută decât în ​​interiorul corpului. Această diferență în alte cazuri poate ajunge la 10 °, dar nu toate organele au acces direct, deci trebuie să luați cuvântul.

Între timp, această caracteristică trebuie luată în considerare la măsurarea temperaturii corpului în diferite puncte:

  Cel mai obișnuit loc de măsurare la adulți este regiunea axilară, rata așteptată de 36,6 ° nu coincide întotdeauna cu valorile reale, totuși, după cum sa menționat mai sus, abaterile de o parte sau de alta cu câteva zeci de grade nu trebuie să provoace excitare;

Ritmurile circadiane, sexul, vârsta și alte circumstanțe

Oamenii au observat mult timp că în diferite momente ale zilei se schimbă temperatura corpului, cele mai mari rate fiind observate seara, în timp ce undeva între 5 și 7 dimineața pot ajunge cu greu la 36 ° C. Acestea sunt fluctuațiile zilnice fiziologice asociate cu activitatea organismului, astfel încât temperatura de 35,8 grade în dimineața devreme, exact ca 37,2 după o jogging de seară, nu ar trebui să fie percepută ca ceva neobișnuit.

Temperatura corpului (adică măsurarea în zona axilară) variază în funcție de vârstă și depinde ușor de sex. Trecând vârsta copiilor, copiii își recuperează temperatura în moduri diferite:

 • Fetele completează procesul după vârsta de 13-14 ani;
 • Băieții "trag" până la maturitate.

La femeile adulte, această cifră este în medie cu 0,6 ° mai mare decât cea a colegilor de sex masculin.

În plus, toată lumea știe că temperatura la copii crește mai des și arată un număr mai mare, iar copiii o tolerează mai bine. Copilul are o temperatură de 38 de ani și mai sus, și el alergă și sare ca unul sănătos. Corpul persoanelor în vârstă și al persoanelor în vârstă, datorită imunității reduse și a proceselor de termoreglare depreciate (din cauza vârstei și a diferitelor boli cronice), nu mai este capabil să răspundă atât de repede la diferiți factori. Prin urmare, infecțiile virale respiratorii acute, infecțiile respiratorii acute, alte infecții virale pot apărea pe fundalul temperaturii normale a corpului.

Motivul creșterii temperaturii pe termen scurt poate fi:

 1. Stare de mare entuziasm;
 2. Intenție fizică și psihică;
 3. Cosmaruri.

Temperatura scade cu o lungă ședere în frig. Toți am înghețat pentru o perioadă scurtă de timp (nu au pornit încălzirea, nu a existat un autobuz mult timp etc.), în acest caz, temperatura în condițiile de lucru la domiciliu nu crește: ceaiul fierbinte, o cameră caldă - și totul este în ordine. Chilul trece rapid, obrajii devin roz, mâinile și picioarele devin calde.

Nou-născuți și copii - o categorie specială de cetățeni

La un nou-născut, sistemul de termoreglare, ca și alte procese de viață, este imperfect, copilul abia începe să se adapteze la noile condiții, fiind astfel într-o cameră încălzită și îmbrăcat cald, va produce o temperatură de 37,4 ° C, care va corespunde normei condițiile existente, care, cu toate acestea, ar trebui modificate. De asemenea, bebelușul se va răcori rapid dacă este lăsat gol. De aceea, întrebarea cum să îmbrăcați un copil este mereu pe agenda unei tinere mame.

Copilul este ușor de supraîncălzit și supercool, nu are mecanisme stabile de termoreglare. Cu toate acestea, din cele două extreme, poate că temperatura ridicată este mai periculoasă pentru el decât hipotermia, deoarece transferul de căldură al copilului încetinește considerabil, în timp ce schimbul este în plină desfășurare.

La televizor, povestea periodic cu privire la lăsarea nou-născuților în aer rece (din păcate, există astfel de "mame nefericite", care încearcă să scape prin orice mijloace de "încărcătură" inutilă). Se pare, cât de mult este, dar, agățându-se de viață, copilul nu petrece o oră în frig, în ciuda a tot ceea ce supraviețuiește și crește sănătos în viitor, doar, din păcate, într-un orfelinat. Dar într-o cameră excesiv de caldă, copiii se simt mult mai răi, astfel încât dorința părinților de a încheia copilul, deoarece este mic și lipsită de apărare, nu este întotdeauna justificată.

Nou-născutul și bebelușul sunt mai confortabili la 18-22 de grade decât în ​​condițiile de temperatură care se apropie de temperatura corpului uman. Fiind într-o astfel de climă "tropicală", corpul copilului nu are altă posibilitate decât să-și ridice temperatura.

Temperatura este ridicată și scăzută

Febră mare este un semn al unei game foarte largi de boli, care pur și simplu nu pot fi enumerate, deoarece vom fi nevoiți să reamintim toate condițiile patologice cunoscute. Cel mai adesea, temperatura corpului crește datorită proceselor inflamatorii infecțioase sau otrăvurilor, forțând organismul să reziste:

 • Produceți anticorpi pe un substrat străin;
 • Reconstruirea mecanismului de termoreglare pentru a crea condiții nefavorabile pentru agenții patogeni care se reproduc activ, de exemplu, în intestin atunci când se otrăvesc cu produse de calitate slabă.

Temperatura înaltă în astfel de cazuri este considerată ca o reacție protectoare a corpului, care este inițiată de acesta.

În plus, datorită anumitor circumstanțe, adesea destul de grave, corpul însuși scade nivelul de temperatură, de exemplu, o temperatură scăzută a corpului este observată atunci când:

Pot apărea și temperaturi scăzute:

 • Au astenikov, cu o lipsă de greutate;
 • La pacienții epuizați prin boală sau dietă;
 • Ca rezultat al suprasolicitării;
 • Cu o scădere a zahărului din sânge (postul prelungit sau utilizarea insulinei într-o doză inadecvată);
 • Datorită consumului insuficient de acid ascorbic (vitamina C) în organism;
 • Cu distonie vegetativ-vasculară (mai ales într-o stare de criză);
 • Cu intoxicație (acută și cronică).

Cu toate acestea, se întâmplă ca o persoană să se găsească în condiții neobișnuite datorită anumitor situații de viață atunci când temperatura corpului ridică sau scade mediul. La aceasta ne întoarcem mai aproape de sfârșitul povestirii.

Mai multe despre creșterea temperaturii

Adesea, corpul se descurcă adesea cu corpul însuși, și uneori pur și simplu nu îl observăm.

Cel mai adesea temperatura crește atunci când se întâlnește cu o infecție, virală sau bacteriană:

În speranța capacităților corpului, trebuie avut în vedere că temperatura copilului, chiar dacă nu atinge 38 ° C, poate duce la apariția crizelor, astfel încât acești copii pot fi reduse de la 38 de grade. Acțiuni similare sunt prescrise pentru adulții care suferă de boli de inimă, ficat și rinichi.

 • Abordarea termometrului la figura 39 înseamnă că trebuie să acționați, chiar dacă simptomele de infecție sunt absente. În orice caz, corpul în condiții de temperatură înaltă nu va simți normal: dureri de cap, frisoane, dureri de corp și alte semne de temperatură nu vor trece neobservate. În cazul în care temperatura de 39 de grade și mai mult este însoțită de simptome de infecție, atunci devine evident faptul că organismul "renunță", anticorpii încetează să mai fie sintetizați, deoarece, fiind structuri proteice, după 38,5 grade coagulează, în general, producția de anticorpi este suspendată.

Video: febră la copil - Doctor Komarovsky

Nimeni nu este imun împotriva frigului și a manifestărilor sale.

Kohl are încrederea că cauza creșterii temperaturii ilegale (peste 38,5 ° la adulți, 38 ° și uneori mai mică la copii) este o răceală și o infecție respiratorie, apoi acasă poate fi redusă nu numai, ci și Este necesar, dar utilizarea aspirinei populare anterior este încă de dorit pentru a evita. În cazul unei infecții virale, el, diluând sângele, poate agrava manifestările hemoragice în căile respiratorii (microcirculație, edem) și complică în continuare evoluția bolii. În plus, aspirina "nu este indiferentă" față de mucoasa gastrică și aceasta trebuie de asemenea luată în considerare. Alte pastile de temperatura au devenit oarecum lucruri din trecut, au fost inlocuite cu amestecuri pe baza de paracetamol cu ​​vitamina C - atat gustoase cat si eficiente.

În ceea ce privește copiii, pentru mulți dintre aceștia este dificil să se dea tablete, mai ales dacă copilul este mic. Medicii pediatrici cu aspirină nu sunt ceea ce ei nu recomandă - ei interzic până la 16 ani, alte medicamente în comprimate pot provoca un imens protest din partea copilului. Slavă Domnului, acum pentru cele mai mici forme de dozare, cum ar fi lumanari și siropuri, au fost inventate, substanța activă a căruia este paracetamolul sau ibuprofenul.

În plus față de tablete, se folosesc alte mijloace la domiciliu: ceai cald cu var sau ceai de zmeură cu miere, lubrifierea pielii cu vodcă sau oțet, procedurile termice sunt excluse. În același timp, părinții trebuie să-și amintească faptul că astfel de remedii folclorice populare pentru adulți ar putea să nu fie potrivite pentru un copil:

 1. Mierea și zmeura sunt produse hiperalergenice;
 2. Zmeură în sine plus toate meritele sale conține salicilați naturale, care sunt datorate și are un efect antipiretic, prin urmare, împotriva sfatul bunicilor, infecții virale din utilizarea acestui gem gustoase și parfumat este mai bine să se abțină;
 3. Utilizarea alcoolului, a vodciei și a oțetului trebuie să fie strict măsurată, deoarece aceste lichide sunt absorbite prin porii pieii delicate, iar inhalarea vaporilor nu poate fi inofensivă dacă apare o forță bruta.

Video: când paracetamolul nu ajută - Doctor Komarovsky

Sindromul hipertermal în caz de otrăvire

De asemenea, otrăvirile sunt diferite. Să spunem că o persoană a mâncat ceva "nu este bine" și după un timp a primit semne de intoxicație: sa îmbolnăvit, au apărut vărsături, diaree "a suflat", temperatura a crescut puțin, dar condiția nu a fost amenințătoare. Cu ajutorul carbonului activ, alimentației, ceaiului de musetel, mezim, în câteva zile totul a fost restaurat într-un fel și, curând, a fost complet uitat. Dar există o altă variantă a cursului de otrăvire acută - cu dezvoltarea unor sindroame care pun în pericol viața (durere, respirație insuportabilă, circulație sanguină, convulsii, insuficiență renală acută... și sindrom hipertermic).

În caz de otrăvire, însoțită de leziuni cerebrale toxice, pe fundalul tulburărilor respiratorii și circulatorii, ceea ce duce la înfometarea în oxigen a țesuturilor, zona excitată a creierului este excitată, rezultând o creștere semnificativă a temperaturii corpului. Acesta este un sindrom hipertermic. În aceste situații, termometrul poate ajunge la 42 ° C, ceea ce necesită, desigur, asistență de urgență. După ce a chemat o ambulanță, oamenii apropiați ar trebui să încerce să ajute organismul pacientului să crească transferul de căldură, pentru a scădea temperatura într-o oarecare măsură. La domiciliu, gama de activități nu este largă, pastilele de temperatură sunt inutile ca antipiretice și dăunătoare stomacului, dar puteți face acest lucru:

 • În timpul iernii, deschideți fereastra pentru a răci camera;
 • Așezați pacientul cu bule de gheață (sau ceea ce se află în congelatorul unui frigider de uz casnic);
 • Umpleți corpul cu apă sau lichide volatile - alcool, vodcă (la copii cu prudență!).

După finalizarea acestor acțiuni simple, deja în stadiul pre-spitalicesc, se pot realiza anumite succese, care pot salva viața unei persoane.

Temperatura și simptomele

Există temperatură, nu simptome - este posibil?

Unii oameni măsoară adesea temperatura, având semne de boală sau în absența lor și de multe ori se întreabă de ce numărul 37 devine obișnuit. Motivul acestei creșteri poate fi:

 1. Stările neurologice și nevrozate;
 2. Faza de ovulație și sarcină;
 3. Debutul unei boli infecțioase;
 4. Procese inflamatorii lente cronice.

Desigur, temperaturile de până la 37 ° C și ușor mai mari pot să crească de la supraîncălzire, excitare, stres mental, totuși în astfel de cazuri o persoană nu se grăbește să apucă termometrul și, prin urmare, nu știe nimic despre el.

Temperatura este de 38 ° și, în plus, 39 de grade, fără simptome, este imposibilă, deoarece febra însăși se simte instantaneu cu frisoane, dureri de cap, senzații neplăcute în oase etc., așa cum poate spune un adult, dar nu copilul mic va spune, el va plânge și va fi capricios.

Temperatura unui copil fără semne de infecție poate fi un precursor al acestuia sau poate însoți dentiția. Anterior, medicii pediatri au respins complet orice manifestare a bolii (febră, anxietate, indigestie) atunci când dentiția spune, scotând dinții, puteți să pierdeți o patologie gravă. Este, desigur, adevărat, dar de mult timp sa dovedit științific că un copil este în durere, asemănător senzațiilor în timpul nașterii. În plus, este puțin probabil ca roșeața și mâncărimea gingiilor să se bucure de copil și el va rămâne calm și sănătos. Copiii sunt nervoși, plângând, dormind prost - temperatura corpului crește, iar alte simptome se pot uni (scaune libere, semne de infecție respiratorie). În astfel de cazuri, trebuie să sunați la medicul local pentru a privi, pentru a asculta copilul și pentru a vă risipi sau a confirma îndoielile privind o altă boală.

Simptomele bolii fără febră

În alte situații, se poate observa imaginea opusă: boala este prezentă, simptomele sunt acolo, iar termometrul se află la înălțimi normale, ca și cum ar fi săpat. Nu vom enumera toate cazurile separat, considerăm ca un exemplu cele mai frecvente simptome care adesea însoțesc stările febrile:

 1. Pe termen lung (3-4 luni), tuse, ca o complicație a gripei sau a altor infecții virale respiratorii acute (traheită, bronșită), apare de obicei fără a ridica temperatura, mai ales greu să-l trateze la copii și la vârstnici, deoarece sistemul imunitar este încă sau deja perfectă. Este de remarcat faptul că tusea fumătorilor nu este însoțită de febră, dar oamenii care au acest obicei prost știu astfel de subtilități și nu pun întrebări inutile.
 2. În caz de otrăvire, în plus față de creșterea temperaturii, se observă simptome de intoxicație: vărsături, diaree, transpirații reci, frisoane etc., totuși vărsăturile pe fundalul temperaturii scăzute indică intoxicații semnificative și acest lucru trebuie luat în considerare atunci când pacientul are grijă. Ca întotdeauna, organismul copiilor necesită o abordare specială - la copii, multe dintre boli se manifestă diferit. Vărsăturile la un copil fără febră (mare sau scăzută) pot fi consecința înghițării alimentelor și eliberarea simultană a aerului în esofag și stomac (la sugari). Dar astfel de fenomene sunt mai frecvent denumite regurgitare și nu sunt considerate a fi semne ale bolii, alt lucru este atunci când voma fără temperatură devine persistentă și spre deosebire de revenirea obișnuită a alimentelor. Aceste simptome nu indică bunăstarea, ci indică un fel de leziuni ale creierului (hipertensiune intracraniană, hidrocefalie).
 3. frisoane provoca fără febră sunt: ​​crize vegetative vasculare (simpatoadrenal, vagoinsulyarnye), endocrine patologie (hipotiroidism, lipsa de hormoni hipofizari), cosmaruri si simptomele menopauzei cu transpirație, după care persoana acoperită de „pielea de găină“ și un pic frisoane „pumn“. Statul după hipotermie ca urmare a unei plimbări prea lungi într-o zi înghețată, probabil, nu are nevoie de comentarii, o dată într-o cameră caldă, o persoană va "lăca" de ceva timp. De regulă, în astfel de cazuri, atunci când se măsoară, se înregistrează temperatura redusă, iar în cazul supracoolei puternice, este foarte scăzută.

Cum de a crește temperatura pentru referința prețuită?

Copiii școlare nelegiuiți și studenții cu ajutorul World Wide Web continuă să caute rețete pentru creșterea temperaturii pentru a obține un voucher în caz de absenteism. Cum de a crește temperatura corpului, dacă nu există semne ale bolii? În principiu, sfaturile găsite pe internet asigură crearea artificială a condițiilor de îmbolnăvire (lapte rece, gheață, fereastră deschisă în timpul iernii și Dumnezeu știe ce...), dar vă puteți îmbolnăvi că trebuie să-l regretați.

Elevii din ultimul secol și-au frecat axile cu substanțe iritante, provocând inflamații locale - neplăcute, dar în alte locuri nu le doare (nu vreau să merg). Dar doctorul, suspectând o înșelăciune, poate măsura temperatura în alte puncte sau poate cere să arate regiunea axilară? Și nu toată lumea poate să o facă.

De asemenea, de asemenea, din secolul trecut: a existat o astfel de pastă de dinți Pomorin, așa că a fost amestecată cu apă și băut. Temperatura poate să fi crescut, dar au fost furnizate vărsături repetate, astfel încât nimeni nu a folosit această metodă mai mult de o dată. Și nu ne recomandăm. În plus, pastele au dispărut de mult timp de pe rafturi.

Temperatura poate fi crescută prin umplerea baie cu apă caldă, care rulează în jurul casei, supraîncălzit la soare pe o zi fierbinte, dar atunci va avea mai mult timp pentru a citi secțiunea următoare despre hipertermie (ce este și ceea ce este), și să decidă dacă este sau nu risc de sănătate pentru kakogo- apoi o zi suplimentară de odihnă. Da, iar restul poate fi discutabil.

Stările hiper- și hipotermice

Deasupra sa spus că abaterile de temperatură ale corpului de la normă pot cauza condiții de mediu. Deoarece astfel de state pot fi periculoase, vom trăi mai mult în această privință.

Scăderea temperaturii corpului indică termenul „hipotermie“, și o creștere, respectiv, a folosit cuvântul „hipertermia“, si, noi nu vorbim despre câteva zecimi de o unitate, dar cu câteva grade, care se deplasează într-o direcție sau alta, sunt în măsură să perturba în mod semnificativ toate procesele de viață și determină corpul să moară.

Soarele, aerul și apa nu sunt întotdeauna cei mai buni prieteni.

Pe fondul influenței factorilor externi care transportă căldură, temperatura corpului unei persoane poate crește inacceptabil, provocând diverse modificări ale organelor și sistemelor, perturând astfel abilitățile lor funcționale. Încălzirea în corpul uman se formează ca urmare a proceselor metabolice neîncetate și a funcționării sistemului muscular - de ce temperatura scade în somn (mușchiul în repaus) într-o persoană sănătoasă și crește într-un pacient datorită accelerării metabolismului. Organismul acumulează constant căldura acumulată în mediul extern (transpirație, respirație etc.) și, astfel, menține un echilibru între producție și producție.

Creșterea temperaturii mediului în aer până la 25 - 30 grade crește transferul de căldură, dar reduce formarea acestuia. Cu toate acestea, transferul de căldură scade proporțional cu creșterea "gradului" pe stradă sau într-o încăpere caldă - la o temperatură de 34,4 ° se apropie de 0, dar totuși rulourile neplăcute se datorează evaporării transpirației. Organismul pentru copii este deosebit de sensibil la o creștere a temperaturii ambientale, deoarece procesele de eliberare a căldurii sunt încă slab dezvoltate și metabolismul este ridicat.

În cazul în care vremea fierbinte se va desfășura într-o activitate fizică intensă, beți băuturi alcoolice, rămâneți sub soarele fierbinte pentru o lungă perioadă de timp și chiar cu umiditate ridicată (și dacă totul este împreună?) Transferul de căldură se poate opri cu totul: la 37 de grade și mai mult, corpul uman încetează să mai dea căldură excesivă, folosindu-l deja pentru încălzirea proprie.

La început, organismul încearcă cu disperare să mărească transferul de căldură pentru ce:

 1. Dilata vasele de sange;
 2. Crește ritmul cardiac (tahicardia) și mișcările respiratorii pentru a asigura o ventilație adecvată și o alimentare cu oxigen a țesuturilor;
 3. Îmbunătățește transpirația.

Între timp, rămânând în condiții de temperatură ridicată, corpul nu poate suporta sarcina suplimentară pentru o lungă perioadă de timp: "transpirația și grindina" conduc la întreruperea echilibrului de apă și electrolitică și acest lucru este însoțit de retragerea fluidului din celule, de dezvoltarea hipovolemiei și de scăderea tensiunii arteriale. Metabolismul crescut în creier nu crește alimentarea cu sânge, astfel încât structurile cerebrale suferă de foame de oxigen: o persoană își pierde conștiința, apar convulsii. Manifestările clinice depind de cât timp o persoană se află într-un climat nefavorabil pentru sine și cum a reacționat corpul său:

 • Primul grad Starea pacientului rămâne satisfăcătoare, presiunea este normală, deși există o tahicardie și un sentiment de slăbiciune generală, temperatura corpului se ridică la nivelul subfebrului, durerea de cap, dar moderat, roșeața pielii.
 • Supraîncălzirea semnificativă: capul "se descompune", apare greata, începe vărsăturile, leșinul este posibil, mișcările frecvente ale respirației, pulsul și tigaia, termometrul arată 39-40 °, tensiunea arterială crește.
 • Foarte grav: temperatura este mai mare de 40 de grade, compartimentul transpirație se oprește complet, pielea este roșie, uscată, pacienții sunt dificil de contactat, agitați, convulsii și comă sunt posibile, BP picături. În cazul supraîncălzirii severe, pulsul se schimbă semnificativ (este imposibil de numărare) și respirația (puțin adâncă, frecventă) - riscul de apnee.

Tratamentul depinde de gradul de supraîncălzire: nu este necesară o ușoară supraîncălzire a spitalizării, este suficient să se pună pacientul într-un loc răcoros și să se lase apă rece. În alte cazuri, la domiciliu, trebuie să plasați pacientul într-o cameră răcoroasă, să-l înfășurați cu o foaie rece și să sunați la echipa de ambulanță, deoarece nu veți putea să vă alunecați singur cu tablete și pulberi dintr-un kit de prim ajutor.

Problema specială a nordului și a Siberiei

Supracolirea este posibilă în toate zonele climatice, dar, desigur, riscul de a simți efectele negative ale frigului este mai mare în latitudinile nordice. Efectul global al aerului rece asupra corpului duce la hipotermie și scăderea temperaturii corpului la 35 de grade și mai jos. Vântul puternic, umiditatea ridicată agravează considerabil situația, iar apoi o persoană poate îngheța la moarte la aparent nu la o temperatură scăzută (de la -4 la +10 grade). Cum și cum se va termina supraîncălzirea, depinde de corpul victimei, timpul de expunere, mediul și citirea termometrului.

Hipotermia, care duce la moarte, are loc la 0 ° C timp de 10-12 ore, acest proces fiind accelerat în apă, prin urmare, căzând prin gheață, o persoană moare în 5-10 minute. În special, astfel de nuanțe ar trebui să fie luate în considerare de către oamenii care fac greu de muncă fizică în frig sau iubitorii de a se calmeze cu ajutorul băuturilor alcoolice - ele îngheață mai repede și nu simt ei înșiși.

Lupta corpului trece prin două faze:

 1. În primul rând, există stimularea tuturor propriilor sale mecanisme: organismul încearcă să producă în mod activ căldură, fără a renunța la mediul extern.
 2. Lucrările intense asupra termoregulării conduc în cele din urmă la epuizarea rezervelor de energie și la dispariția abilităților funcționale ale organismului.

În prima etapă, apar modificări în structurile sistemului nervos central:

 • Inhibarea cortexului cerebral și apariția excitației patologice în subcortex (conștiență afectată, delir, convulsii);
 • Procesul include sistemul simpatic-suprarenale, care răspunde la efectul frigului prin formarea de catecolamine, o creștere a nivelului zahărului din sânge, o creștere a capacității cardiace, spasmul în microvasculatură;
 • Abilitățile compensatorii ale organismului se usucă în curând, țesuturile suferă de foame de oxigen, funcția sistemului nervos central este afectată;
 • Opțiunile de reglare a temperaturii sunt inhibate, scăderea temperaturii corpului.

În a doua etapă:

 1. Scade progresiv temperatura corpului;
 2. Inima și activitatea respiratorie sunt afectate;
 3. Alte organe și sisteme corporale refuză să lucreze.

Respirația se oprește la o scădere a temperaturii corpului până la 20 - 15 de grade, dar inima continuă să scadă pentru câteva minute. Procesul de a muri la o temperatură scăzută durează mai mult decât în ​​alte condiții patologice, ceea ce, în alte cazuri, face posibilă o resuscitare reușită la o dată ulterioară, adică condițiile de hipotermie dau șansa de a readuce persoana la viață după 30 de minute sau chiar o oră.

În cazul răcirii generale, se disting și 3 grade de gravitate, însă, indiferent de acestea, pacientul trebuie adus la spital pentru a oferi asistență calificată. Creșterea temperaturii corporale în afara spitalului este foarte problematică, deoarece nu este doar un indicator al gradului de îngheț, ci și cauza tuturor tulburărilor și tulburărilor din organism. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru un pacient este acela de a preveni expunerea la frig:

 • Pacientul aduce o cameră caldă;
 • Scoateți hainele umede;
 • Înfășurați o pătură caldă, pătură (că există în economie);
 • În nici un caz nu aplicați metode populare, cum ar fi frecarea cu zăpadă, alcool, lână etc.
 • Chemă o ambulanță.

Trebuie remarcat faptul că, atunci când se răcește, o persoană își pierde capacitatea de a gândi în mod adecvat și de a evalua situația, prin urmare, nu este nevoie să reacționăm în mod special la refuzul de a fi spitalizat și tratat. Condițiile de bază pentru o astfel de stare (scăderea critică a temperaturii corpului) nu sunt absolut potrivite.

În general, temperatura corporală este un indicator care reflectă funcționarea întregului organism și schimbarea acestuia este aproape întotdeauna un semn de patologie, prin urmare, atât creșterea cât și scăderea necesită control și acțiuni deliberate. Aducerea rapidă a temperaturii sau ridicarea acesteia pentru un anumit scop poate fi o chestiune simplă, dar trebuie să ținem seama de cât de justificată este o astfel de reglementare artificială și de ce pot avea consecințe din aceasta.

Video: febră - ajutor cu droguri, dr. Komarovsky

Factorii negativi care contribuie la hipotermie

Acești factori sunt destul de numeroși, dar cei mai semnificativi pot fi identificați:

 • temperatură ambiantă scăzută (aer, apă);
 • umezeala umeda;
 • vânt puternic;
 • umiditate ridicată.

Deoarece apa îndepărtează căldura mult mai repede, este vorba de umiditatea aerului sau de starea în apă care sunt printre factorii cei mai frecvenți care contribuie la dezvoltarea simptomelor hipotermiei la un copil.

Simptomele copilului hipotermie

Simptomele hipotermiei copilului depind de vârstă, de toleranța individuală a factorilor negativi, inclusiv de frigul. În plus, de exemplu, oboseala cauzată de suprasolicitarea unui copil poate duce la creșterea simptomelor și efectelor hipotermiei asupra copilului. Cea mai rapidă hipotermie survine ca urmare a menținerii copilului în haine umede sau în apă.

Cele mai frecvente simptome ale hipotermiei sunt

 • schimbarea culorii pielii la palid, și mai târziu - la albăstrui;
 • apariția de "piele de gâscă";
 • inima palpitații;
 • respirație rapidă;
 • tremor necontrolabil pe tot corpul.

Temperatura copilului în timpul hipotermiei. Stadiile hipotermiei

În funcție de durata și intensitatea expunerii la rece a corpului copilului, se disting patru etape de supercoolizare.

Prima etapă este o ușoară hipotermie. Când se măsoară temperatura din rectul copilului (numai în acest fel este posibil să se obțină informații obiective despre temperatura corpului și nu despre piele), se observă o scădere la 35 de grade Celsius. În acest stadiu, copilul are o piele palidă, se observă un efect de "piele de gâscă", numărul de bătăi ale inimii (tahicardie), creșterea presiunii arteriale și stimularea motorie marcată.

A doua etapă este hipotermia moderată. Temperatura metodei rectale de măsurare este redusă la 30 de grade Celsius. Copilul devine lent, slab, există un tremor de mușchi al întregului corp, tahicardia crește, dar tensiunea arterială scade, pot aparea dificultăți de respirație și alte probleme de respirație.

A treia etapă este o hipotermie puternică. Temperatura scade la 28 de grade, circulația sângelui încetinește, apare rigiditatea mușchilor, respirația este inhibată. De obicei, în acest stadiu, copilul își pierde deja conștiința, dacă nu acordă ajutor de urgență, cade într-o comă.

A patra etapă este stadiul glaciării locale. De regulă, această etapă are loc atunci când nu se oferă asistență la etapa anterioară. Temperatura scade la 26 grade Celsius, circulația sângelui încetinește foarte mult, se produce moartea clinică. În practica serviciilor de urgență moderne, au existat cazuri de îndepărtare reușită a pacienților tineri din această stare, dar condiția este de moarte.

Consecințele copilului hipotermie

Expunerea prelungită la condițiile adverse (în acest caz, sub influența temperaturii ambientale scăzute) conduce la apariția simptomelor descrise mai sus, agravarea afecțiunii generale, somnolență, scăderea frecvenței cardiace la valori critice, scăderea tensiunii arteriale, scăderea temperaturii corporale generale. Dacă factorii negativi care afectează organismul copiilor nu sunt eliminați, acest lucru va duce la pierderea conștiinței și, în viitor, la moarte.

Trebuie să se înțeleagă că hipotermia la sugari apare foarte rapid, datorită sistemului neformat de termoreglare naturală a corpului. Prin urmare, de la apariția primelor simptome la cele mai tragice consecințe, durează de obicei foarte puțin timp.

Cistita poate fi unul dintre efectele hipotermiei. Deseori se dezvoltă ca rezultat al hipotermiei locale. De aceea, dacă un copil are sentimente neplăcute sau chiar dureroase atunci când urinează, iar frecvența călătoriilor la toaletă sau urinarea însăși (pentru copiii care folosesc scutece) a crescut, este necesar să se ceară ajutor medical.

O consecință destul de frecventă a hipotermiei la un copil de orice vârstă este scăderea protecției imune naturale și, prin urmare, apariția răcelii, a virușilor și a altor boli. Atunci când se răcește cea de-a doua, a treia și a patra etapă, este posibilă înghețarea extremităților și a altor părți ale corpului și în forme severe - modificări organice ale vaselor, inclusiv vasele creierului.

Măsuri de prim ajutor pentru suprasolicitarea unui copil în apă

Cea mai frecventă cauză de hipotermie la copiii mici este înotul în ape reci. Spre deosebire de adulții care simt declanșarea hipotermiei (dacă conștiința lor nu este acoperită de alcool), copiii nu au această conștiință. În plus, efectele negative ale hipotermiei apar la copii mult mai repede decât la adulți.

Prima acțiune obligatorie în timpul răcirii, indiferent de gradul acesteia - copilul trebuie scos din apă și șters. Încălțămintele de costume de baie sau de înot au nevoie imediat să schimbe hainele. După aceea, se recomandă frecarea copilului (pentru a stimula expansiunea vaselor de sânge în piele), a mâinilor și / sau a țesutului moale (de exemplu, flanelul) și pentru ao împacheta cu grijă.

Dacă este posibil, copilul poate fi încălzit într-o baie caldă (dar nu fierbinte!) - temperatura apei nu este mai mare de 32 de grade la începutul procedurii și nu mai mult de 37 de grade la sfârșitul acesteia. Masajul subacvatic este o soluție excelentă pentru hipotermie; Acesta va ajuta la încălzirea copilului mult mai devreme decât o baie caldă. După baie, bebelușul trebuie să fie șters și apoi să fie așezat sub o pătură sau învelit cu grijă.

La acordarea primului ajutor pentru supracolirea unui copil în apă, trebuie avut în vedere că cea mai bună soluție este de a plasa copilul într-o temperatură ambiantă confortabilă, fără măsuri forțate. Dacă copilul este inconștient și membrele sale sunt foarte reci, poate fi folosită frecarea ușoară. Cu toate acestea, un non-specialist nu ar trebui să fie zelos în această direcție, deoarece încălzirea intensă poate duce nu la o îmbunătățire, ci la o agravare a situației.

Cel mai bun poate fi considerat fie o creștere naturală a temperaturii corpului într-un mediu confortabil (pentru înfășurarea copilului, plasarea acestuia la temperatura camerei), fie stimularea simultană a unei creșteri a temperaturii interne și a temperaturii pielii. În caz contrar, poate apărea o diferență semnificativă de temperatură între periferie și organele interne, ceea ce poate duce la eșecul acesteia.

Supercooling un copil în apă

De regulă, supracolirea unui copil în apă se datorează unui complex de motive fiziologice și psihologice. În ceea ce privește fiziologia, am examinat această problemă de mai sus. Psihologia copilului atunci când comunică cu apa este destul de simplă - la început, apa, ca orice mediu nou, este înfricoșătoare. Apoi, copilul se bucură de noul mediu, de noi senzații și / sau se joacă și refuză să părăsească apa. Ca urmare, mulți părinți, mai ales dacă nu înțeleg clar amenințările care se ascund în apă, chiar și în apropierea țărmului, pot renunța la încercările lor de a scoate copilul din apă. Copilul este mult timp sub influența frigului (chiar și într-o zi fierbinte, apa într-un iaz deschis va fi considerabil mai rece), dar jocul în apă nu reprezintă întotdeauna mișcare - adesea în picioare, așezat sau chiar în apă puțin adâncă, cu mișcare mică sau deloc.

Prin urmare, părinții trebuie să monitorizeze permanent culoarea pielii copilului, apariția "loviturilor de gâscă", dacă este posibil - verificați temperatura straturilor de suprafață ale corpului. Când primele semne de hipotermie apar la un copil, trebuie luate măsuri pentru a elimina această condiție.

Hipotermie sugari

Atunci când copilul hipotermie primul lucru de făcut este să intri într-o cameră caldă (ridica temperatura ambientală). Dacă este posibil, este mai bine să o atașați la pielea maternă, contactul piele-cu-piele. Dacă acest lucru nu este posibil, va trebui să așteptați casa.

În cazul în care casa nu este departe, este mai bine să faceți drumul prin tremurarea ușoară a copilului (de exemplu, săriți pe drum, imitând un joc pentru copil). În plus, puteți juca "avion", adică să dați copilului câțiva pași într-o poziție în care capul va fi sub preoți. Acest lucru va cauza o grabă suplimentară de sânge la cap și mai degrabă să facă față efectelor hipotermiei.

De îndată ce te-ai întors acasă, copilul ar trebui să fie schimbat în haine uscate și calde, să-i dea o băutură caldă. După aceea, se poate controla transpirația (cel mai probabil după prima cană de băut cald, se va observa transpirația excesivă), ștergeți bebelușul în timp și din nou mutați-l într-unul uscat. Doar după ce transpirația a revenit la normal, vă puteți relaxa.

Dacă, după hipotermie, copilul a crescut urinarea, febra și alte semne de boală, trebuie să consultați un medic și, în special, să faceți o analiză de urină pentru a detecta procesele inflamatorii ale sistemului urinar.

Cuvântul "rece" este folosit foarte des în limba rusă. Iar semnificația acestui cuvânt pare destul de evidentă. Pentru a confirma, ne referim la citate din dicționarele explicative:

Frigul comun este o boală din cauza răcirii bruscă a pielii.

Pentru a prinde frigul - pentru a provoca boala cu frig, efectul frigului asupra unui corp viu.

Răcirea rece, schimbarea bruscă a temperaturii, pe care corpul a suferit-o. Bolilor cauzate de frig.

Răceala comună este o boală cauzată de răcirea corpului; o astfel de răcire.

Deci, nu pot exista două opinii: frigul este o boală cauzată de hipotermie. Am înghețat, am așteptat autobuzul în seara de gheață din ianuarie, ne-am udat picioarele, am studiat adâncimea bății, în cele din urmă am băut compot rece și am devenit bolnav.

De ce esti bolnav? Aceasta este o întrebare separată și vom răspunde. Principalul lucru este acum diferit. Ar trebui să înțelegem în mod clar diferența dintre o răceală și ARVI.

Teoretic, aici, se pare că nu este nimic de înțeles: SARS este o infecție specifică, este infectată prin contactul cu pacientul sau purtătorul virusului. Cold "câștiga" prin overcooling. Adică, totul este evident.

Din păcate, totul este evident doar teoretic, pentru că utilizarea practică a cuvântului "rece" în majoritatea covârșitoare a cazurilor nu are nimic de-a face cu adevăratul său înțeles. Luați în considerare semnificația frazelor: "Avem o frig în jumătate de clasă"... Înseamnă într-adevăr că în această clasă nefericită, fiecare al doilea copil a înghețat în ajun? Bineînțeles că nu!

Și cum vă place ștampila favorită a presei - "sezonul de răceală"! Și, probabil, datorită declanșării acestui sezon, școlile sunt în carantină, grădinițele sunt goale și medicii sunt bătut... Dar tu și cu mine înțelegem bine: carantina, grădinițele abandonate și medicii obosiți sunt rezultatul infecțiilor virale, și nu o supraîncărcare masivă a populației.

De îngrijorare deosebită sunt numeroasele recomandări pentru prevenirea răceliilor. La prima vedere, bine, aici este incomprehensibil - se imbraca, purta pantofi, monitorizeaza temperatura in camera, nu bea, nu mananca frig - deci nu va exista hipotermie - raceli. Ei bine, este doar la prima vedere: ascultați radioul, citiți ziarele, vizitați farmacia, vizionați televizorul, discutați cu prietenii dvs. - aflați mii de modalități de a vă proteja de frig cu picături de nas, unguente, clisme, ierburi și pastile.

O întrebare separată - tratamentul frigului. Se pune deja un accent real pe medicamente, iar lista remediilor recomandate este înspăimântător de mare. Mai mult decât atât, termenul "răceli", pe care l-am menționat deja, este foarte des folosit, în timp ce orice răceală este considerată "răceală". Nu este surprinzător faptul că pentru tratamentul acestor răceli, ambele medicamente antivirale, antibacteriene și antialergice, se oferă numeroase mijloace și metode de terapie simptomatică.

Cel mai trist lucru este că noțiunile de "răceală" și "boli reci" sunt folosite nu numai de către populare, populare, populare, ca să spunem așa, surse, dar și de publicații medicale destul de profesionale. Atunci când un manual conține expresia "virusuri reci" sau "într-o serie de răceli, angina atrage atenția specială" - această stare de lucruri poate confunda și confunda pe oricine.

Să rezumăm câteva rezultate preliminare.

 • Expunerea frigului la corpul uman poate duce la boli.
 • Boala asociată cu hipotermia se numește o răceală.
 • O răceală nu este un diagnostic, este doar o indicație a cauzei bolii.
 • Cuvântul "rece" este considerat foarte des și nerezonabil ca un sinonim al termenului "ARD".

Deci, sa remarcat din timpuri stravechi: hipotermia poate provoca boala intr-o stare supercoolata. Această observație este foarte puțin legată de diagnosticul specific...

Luați în considerare următoarele exemple.

Copilul a dat peste un pahar de ceai fierbinte.

Diagnostic: arsură de gradul întâi al suprafeței anterioare a abdomenului.

Motivul - a transformat geamul.

... a alergat, a căzut, și-a rupt degetul.

Diagnostic: fractura degetului drept

Motivul - a fugit, a căzut.

În ambele cazuri, un efect fizic specific (sticlă inversată, cădere) duce la apariția unei boli specifice (arsură, fractură).

În același timp, nimeni nu consideră fenomenul fizic un diagnostic, bine, nimeni în mintea potrivită nu ar numi boala "alerga, cădea".

Rece (hipotermie) - un fenomen fizic specific, cauza specifică a bolii. Și ce boală, ce diagnostic este de fapt?

Din punctul de vedere al gospodăriei, neprofesionist, răspunsul este evident: răceala comună este diagnosticul. Dar știința medicală nu este de acord cu aceasta - este vagă, de neînțeles și, în general, răspunsul nu este la fel de simplu cum ar părea la prima vedere și necesită o mică excursie în domeniul fiziologiei. De fapt, trebuie să înțelegem:

Ce se întâmplă cu corpul uman sub influența frigului?

Se întâmplă multe lucruri diferite. Se activează mecanismele de adaptare inerente în noi: metabolizarea este activată și astfel crește producția de căldură, apare un spasm al vaselor cutanate și membranelor mucoase și, prin urmare, eliberarea de căldură în mediul extern scade.

În unele cazuri destul de rare, procesul de expunere la corpul uman cu frig se dovedește a fi lung și intens (pierdut în timpul iernii în pădure, a căzut prin gheață în apă rece etc.). În această situație, rezervele ar putea să nu fie suficiente: adică creșterea producției de căldură și scăderea transferului de căldură nu sunt în măsură să mențină temperatura corespunzătoare a corpului. Și apoi există semne de hipotermie generală cu simptome foarte specifice - somnolență severă, paloare a pielii, scăderea frecvenței cardiace, scăderea temperaturii corpului.

Pentru un copil normal care trăiește într-o societate civilizată, hipotermia generală este un fenomen extrem de rar, aproape întotdeauna asociat fie cu un accident, fie cu o crimă.

Hipotermia generală este un fenomen excepțional.

Răceala comună este un fenomen de masă. Și la prima vedere, inexplicabilă. De ce mulți, foarte mulți copii au nevoie să-și înmoaie pantofii, să meargă desculți, să stea într-o pescaj, să alerge în jur, să transpire, să bea apă rece, să mănânce, nu, măcar să mănânce, ci doar să lingă înghețată și... Gâtul meu doare, tuse, febră - prin vorbire.

Imediat, observăm că de mulți ani știința medicală studiază mecanismul de apariție a răcelii. Și rămân multe lucruri neclare. Dar, în general, cauzele bolii sunt mai mult sau mai puțin clare și sunt după cum urmează.

Tractul respirator, în special tractul respirator superior, este un habitat pentru un număr enorm de microorganisme, în special bacterii. Acești microbi sunt într-o stare neutră cu corpul uman. Existența și reproducerea lor este restrânsă și reglementată de un sistem de imunitate locală.

Printre locuitorii tractului respirator, bacteriile pot fi identificate în mod clar ca fiind pașnice, adică cele care nu provoacă niciodată boli la om. Amintiți-vă, cel mai recent, în capitolul despre infecția hemofilică, am vorbit despre formele de tije hemofile care nu au capsule și, prin urmare, sigure - acesta este un exemplu tipic de bacterii pașnice care trăiesc în nazofaringe de aproape 90% din oameni.

Dar există și alte bacterii, ele sunt numite oportuniste.

Bacteriile condiționate patogene sunt bacterii care pot provoca apariția bolii în anumite circumstanțe.

În anumite circumstanțe, aproape întotdeauna se face referire la o scădere a apărării organismului, iar apararea, așa cum este aplicată pe tractul respirator, este reprezentată în primul rând de imunitatea locală.

Cu alte cuvinte, membrana mucoasă a tractului respirator chiar și într-o persoană absolut sănătoasă este populată cu microbi potențial periculoși - stafilococi, streptococi, tije intestinale și hemofilice etc. Sistemul local de imunitate nu permite microorganismelor menționate mai sus să arate potențialul lor rău și starea armata neutralitate poate dura ani de zile.

Ca rezultat al hipotermiei, apare vasospasmul și aprovizionarea cu sânge a mucoasei respiratorii este perturbată. Rezultatul este o scădere a concentrației substanțelor protectoare, o încălcare a caracteristicilor fizico-chimice ale mucusului, o scădere a activității epiteliului ciliar și, în cele din urmă, activarea microorganismelor patogene condiționate.

Apropo, trebuie menționat faptul că spasmul vaselor membranei mucoase poate să apară sub influența a patru tipuri de factori reci:

 1. hipotermie generală (înot în apă rece, îngheț, haine "rele");
 2. pierderea rapidă de căldură din cauza transpirației atunci când pielea fierbinte, umedă intră în contact cu aerul rece sau când există pur și simplu un curent de aer;
 3. spasmul reflex al vaselor membranelor mucoase care apare atunci când zonele sensibile ale piciorului intră în contact cu frigul ("picioarele ude", desculți pe podea rece etc.);
 4. răcirea locală a membranelor mucoase ale tractului respirator: înghețată, băuturi reci, aer înghețat.

Ce se va întâmpla în continuare? Depinde de numeroși factori: numărul de bacterii și diversitatea speciilor, cât de severe sunt tulburările de aprovizionare cu sânge ale membranei mucoase, starea imunității locale față de hipotermie, durata și intensitatea factorului catarrhal.

Este foarte posibil și chiar foarte probabil că nu se va întâmpla nimic: un vasospasm pe termen scurt va reduce doar pe termen scurt apărarea organismului, dar restaurarea rapidă a circulației sângelui elimină amenințarea chiar în germenul său. Dar poate exista un proces inflamator și atunci vor apărea simptome ale bolii, va fi necesară mobilizarea întregului organism: imunitatea generală va veni la salvarea imunității locale.

În tractul respirator, habitatul principal al bacteriilor sunt organele țesutului limfoid - amigdalele, adenoidele. Nu este surprinzător faptul că amigdalele și adenoidita sunt cele mai frecvente manifestări ale frigului comun.

Trebuie remarcat aici că posibilitatea fundamentală de a dezvolta răceli se datorează două factori principali:

 • starea imunității locale;
 • rezistența organismului la efectele episodice reci.

Severitatea acestor factori este asociată cu stilul de viață al unui anumit copil. Procedurile de înrăutățire care sporesc rezistența organismului la fenomene "teribile", cum ar fi pescăriile, apa rece și mersul în picioare, cresc, de regulă, imunitatea locală

Un copil cu imunitate locală bună în marea majoritate a cazurilor nu este susceptibil la răceli. La rândul său, imunitatea locală slabă aproape întotdeauna conduce la faptul că în nazofaringe se formează focare de infecție cronică, în special amigdalită cronică.

Consecința cea mai comună a hipotermiei este exacerbarea infecțiilor cronice ale căilor respiratorii.

Cea mai comună afecțiune catarrală este exacerbarea amigdalei cronice.

Deci, conceptul vag, popular-de zi cu zi al unei "friguri" a dobândit mai mult sau mai puțin contururi specifice și a fost transformat într-un adevărat diagnostic - o exacerbare a amigdalei cronice.

Acum, un fenomen paradoxal, la prima vedere, devine ușor de explicat: se pare că copiii din primul an de viață nu se îmbolnăvesc niciodată de răceli, pentru că ei încă nu au fost răsfățați de "educația adecvată" și nu au avut timp să "câștige" buzunarele de infecții cronice - nu există nimic exacerbat.

autor Komarovsky E.O.
publicat 03/16/2009 13:05
actualizat 06/07/2017
- Boli și tratamente

Top