Categorie

Posturi Populare

1 Laringită
Ganglioni limfatici toracici
2 Bronșită
Inhalator nebulizator la o temperatură de 37-38
3 Bronșită
Gimnastică respiratorie eficientă cu pneumonie
Image
Principal // Rinită

Poate trece un ganglion de sine


Inflamația ganglionilor limfatici - reacția sistemului imun la ingerarea microorganismelor patogene. Acestea sunt reținute de țesut limfoid, distruse acolo de celulele protectoare și îndepărtate din corp. Uneori inflamația ganglionilor limfatici nu dispare mult timp. Acest lucru se datorează unei imunități slabe, re-infectării sau din alte motive. La ce medic să tratăți pentru inflamația ganglionilor limfatici și ce amenință limfadenita prelungită?

Ce este inflamația ganglionilor limfatici

Inflamația ganglionilor limfatici - limfadenită - apare atunci când o infecție intră în organism. În același timp, agentul patogen este reținut în țesuturile limfoide și este distrus acolo de celulele imune. Rareori, reacțiile autoimune și apariția tumorilor canceroase în ganglionii limfatici provoacă inflamații.

Simptomele limfadenitei sunt luminoase:

 • febră mare;
 • o creștere semnificativă a ganglionilor limfatici în gât, în spatele urechilor, în partea din spate a capului, sub claviculă;
 • roșeața pielii în jurul ganglionilor limfatici afectați;
 • slăbiciune severă;
 • cefalee, care poate da dintilor, daca limfadenita la nivelul gatului;
 • pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

De ce nu trece inflamația

Ce cauzează inflamația ganglionilor limfatici pentru o lungă perioadă de timp? Există mai multe motive care provoacă o limfadenită prelungită:

 • lipsa tratamentului sau terapia necorespunzătoare;
 • infecție repetată în organism;
 • hipotermie;
 • reacție alergică;
 • oncologie.

Primul motiv este tratarea incorectă sau lipsă. Pentru tratamentul limfadenitei, este necesar să se consulte un medic, să se efectueze teste pentru a afla tipul de agent patogen și a începe să se ia medicamentele adecvate: antibiotice sau medicamente antivirale. Dacă acest lucru nu este făcut sau făcut în mod incorect, infecția va continua să se dezvolte în țesuturile ganglionilor limfatici, susținând procesul inflamator. Este ușor de observat.

În cazul tratamentului necorespunzător, febra durează mai mult de 5 zile.

Infecția repetată în organism este posibilă dacă pacientul tratează limfadenita acasă sau adesea în locuri aglomerate. Apoi, de exemplu, o infecție bacteriană poate adăuga, de asemenea, o infecție virală, care va agrava numai afecțiunea.

Ganglionii limfatici nu permit ca sângele să treacă prin ele, în consecință, ele primesc căldură numai din țesutul muscular înconjurător. Când corpul devine frig, ganglionii limfatici nu pot menține o temperatură normală, iar acest lucru afectează negativ capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor. Ganglionii limfatici pe gât sau pe spatele gâtului sunt deosebit de vulnerabili la frig.

O reacție alergică este un alt motiv pentru care inflamația ganglionilor limfatici nu dispare mult timp. Există boli autoimune atunci când organismul își ucide propriile țesuturi cu ajutorul celulelor imune, fără a le "recunoaște". O astfel de patologie se poate dezvolta în orice parte a corpului, cel mai adesea apare cu celulele țesutului limfoid și a celulelor sanguine. În acest caz, numai antihistaminice și supresoare imune pot ajuta la ameliorarea inflamației.

Din cauza oncologiei, există și o inflamație a ganglionilor limfatici. Țesutul limfatic se împarte rapid, ceea ce duce la creșterea riscului de apariție a celulelor canceroase. Această problemă este deosebit de relevantă pentru ganglionii limfatici în gât și sub claviculă, deoarece acestea sunt una dintre cele mai mari din organism. Atunci când o tumoare de cancer apare în ganglionii limfatici, celulele imune încearcă să o omoare, deci există o inflamație pe care nici antibioticele, nici medicamentele antivirale nu le pot vindeca.

Consecințele inflamației prelungite

Inflamația prelungită în ganglionii limfatici este periculoasă pentru sănătate, deoarece elimină sistemul imunitar, perturbă reglarea balanței de apă, care este ocupată de sistemul limfatic, iar toxinele sunt de asemenea agravate, de aceea se dezvoltă intoxicația generală.

Nu uitați că în ganglionii limfatici celulele imune "învață", amintirea caracteristicilor diferitelor microorganisme patogene pentru o luptă eficientă viitoare. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci organismul devine fără apărare împotriva unei infecții virale sau bacteriene. Căldura constantă perturbă structura proteinelor din sânge, poate coagula și acest lucru pune în pericol viața.

Durata normală a inflamației

Este important să vă amintiți cât durează lungul limfadenitei. Dacă este unilateral, inflamația trebuie să dispară în 5-8 zile, în funcție de cauza și intensitatea tratamentului. Temperatura scade de obicei cu 3-4 zile.

În cazul limfadenitei bilaterale, durata acesteia va depinde de cauză. Cu infecție directă, inflamația poate dura 10-15 zile, dacă tratamentul este ales corect, este important să se monitorizeze temperatura, care ar trebui să scadă 3-4 zile după începerea tratamentului. Când limfadenita este alergică, antihistaminicele și supresoarele imune suprimă inflamația în 4-5 zile.

Limfadenită oncologică

De asemenea, trebuie să ne reamintim limfadenita oncologică. Dacă este inhibată, tumoarea începe să crească în dimensiune, stoarce ganglionii limfatici și provoacă atrofie în țesutul limfoid și în etapele ulterioare, complet "oprește" sistemul imunitar și începe metastazele periculoase. Tratamentul este doar chirurgical, mai puțin frecvent cu chemoterapia necesară. Neoplasmul de pe gât strânge vasele care hrănesc creierul și transportul oxigenului este perturbat.

Cine să contacteze

Imediat trebuie spus că un anumit medic care tratează limfadenita nu este. Alegerea unui specialist depinde de localizarea inflamației și de vârsta pacientului. În cazul în care ganglionii limfatici în cap, gât și gât sunt inflamați la un adult, atunci merită vizitat ORL. Când limfadenita este localizată numai pe gât, este necesar să mergeți la medicul dentist pentru o consultație.

Ori de câte ori ganglionii limfatici inflamați sunt localizați la un copil, merită să luați legătura cu un pediatru, deoarece acest specialist tratează multe boli la copii.

În plus față de acești trei medici primari, o limfadenită poate fi adresată unui specialist în boli infecțioase atunci când motivul specific al infecției este cunoscut de oncolog dacă ganglionii limfatici au crescut semnificativ în gât sau sub claviculă.

tratament

Când inflamația este întârziată, este necesar să se înceapă tratamentul dacă nu a fost. Și dacă cursul terapiei este deja definit, merită corectat. Acest lucru trebuie făcut de un medic care tratează tipul adecvat de limfadenită. El trebuie să determine din nou ce a cauzat inflamația ganglionilor limfatici. Pentru aceasta există o analiză specială - însămânțarea bacteriană a sputei pacientului, care trebuie repetată dacă tratamentul nu produce rezultate.

În plus, este necesar să se efectueze o inspecție și palparea ganglionilor limfatici. După aceea, este prescris un curs de antibiotice sau medicamente antivirale pentru agenți patogeni specifici.

Dacă se suspectează o tumoare de cancer, este necesară o analiză cu raze X, pentru că numai el va spune sigur dacă există tumori în imagine care vor arăta ca un grup de celule neregulate care diferă de structurile limfoide normale. Tratamentul în acest caz constă în îndepărtarea chirurgicală a tumorii de la ganglionul limfatic. Dacă oncologia nu a fost detectată într-o fază incipientă, chimioterapia poate fi necesară după o intervenție chirurgicală.

În cazurile în care inflamația nu dispare din cauza unei infecții secundare, este logic să se determine natura ei (virale, bacteriene, fungice) și cursul terapiei pentru a adăuga medicamente adecvate. Trebuie reamintit faptul că nu pot fi aleși în mod independent, deoarece multe medicamente sunt incompatibile sau reduc eficiența unii altora.

Inflamația prelungită a ganglionilor limfatici este periculoasă pentru sănătatea întregului corp, deoarece slăbește sistemul imunitar, perturbă procesele metabolice, iar temperatura ridicată dăunează structurii proteinelor din sânge. Dacă limfadenita nu trece, trebuie să contactați specialistul adecvat care va determina ce a cauzat procesul inflamator în ganglionii limfatici și va prescrie tratamentul corect.

Noduri limfatice lărgite în gâtul unui copil

Ce indică inflamația ganglionilor limfatici în gât la copii? Și este posibil să se observe pe cont propriu, fără un examen medical? Cum sunt tratați ganglionii limfatici și de ce medicul prescrie inițial o examinare completă a copilului? Astfel de întrebări apar frecvent de la părinți tineri. În plus, după cum arată practica, creșterea ganglionilor limfatici a fost anterior un caz rar. Acum, aproape fiecare al treilea copil sub vârsta de 10 ani este găsit. De ce se întâmplă acest lucru?

Informații generale despre boală

Inițial, este necesar să se înțeleagă ce sunt necesare nodurile limfatice. De fapt, acestea sunt filtre prin care trece toată limfa, care formează baza sângelui. Toxinele, deșeurile de bacterii și alte incluziuni de proteine ​​sunt eliminate în ganglionii limfatici, care în nici un caz nu ar trebui să fie prezenți în sângele unei persoane sănătoase. Mărimea ganglionilor limfatici în stare normală variază de la 0,5 până la 5 centimetri, în cea mai mare parte apărând sub formă de creșteri uiforme în apropierea navelor mari.

Unde sunt ganglionii limfatici în gâtul unui copil? Există mai multe grupuri:

 • sublingual;
 • bărbie;
 • submandibulară;
 • supraclavicularǎ;
 • față (gât).

Într-un copil sănătos, mărimea lor este întotdeauna menținută la un singur nivel, nu este vizibilă, este simțită doar pe palpare. Dacă există inflamație a ganglionilor limfatici în gâtul copilului, atunci acestea apar doar ca să le puteți observa chiar și fără o examinare specială. Pielea din acest loc poate avea atât nuanță normală, cât și roșie, în funcție de cauza primară a înfrângerii.

Cauzele inflamației?

Ce face ca ganglionii limfatici să fie inflamați? Cea mai comună cauză este prezența unei boli infecțioase sau ARVI (infecție cu rinovirus). Din acest motiv, organismul crește brusc concentrația de toxine pe care bacteriile patogene sau virușii le secretă în procesul de viață. Iar ganglionii limfatici, așa cum am menționat deja mai sus, funcționează ca un filtru, eliminând acele otrăviri. În unele cazuri, acesta este exact ceea ce face ca nodul să înceapă să inflameze. Dar, de regulă, după recuperarea de la aceeași infecție virală respiratorie acută, mărimea ganglionilor limfatici este normalizată.

De asemenea, provoacă creșterea lor poate:

 • infecții ale organelor ORL;
 • procese inflamatorii sau chiar purulente în cavitatea orală, faringe (aceasta ar trebui să includă, de asemenea, carii complicate, gingivita);
 • tumori maligne (cancer care metastazizează în stadiul critic și provoacă o creștere a dimensiunii ganglionilor limfatici);
 • tulburări metabolice;
 • boli ale naturii autoimune;
 • luând anumite medicamente.

Dar nu este posibil să stabiliți cauza bolii pe cont propriu. Da, și amânarea călătoriei la medic nu este recomandată, deoarece creșterea mărimii ganglionilor limfatici poate fi declanșată de acumularea de mase purulente în ea. Iar aceasta este o nevoie directă de intervenție chirurgicală.

Nu este întotdeauna mărită și chiar inflamația ganglionilor limfatici în gâtul unui copil poate indica prezența unor tulburări grave. În multe cazuri, aceasta este norma și doar răspunsul organismului la unele iritante externe. Nodul poate fi inflamat chiar și din cauza unui atac de alergie sau beriberi banale. Și pentru unii copii, acest lucru se întâmplă periodic. Medicii cred că acest lucru se datorează, într-o oarecare măsură, factorului ereditar.

Și, apropo, toate cauzele de mai sus provoacă o creștere a ganglionilor limfatici la adulți. Dar la copii este mai frecventă. Și acest lucru se poate întâmpla, fără alte simptome. Și uneori se întâmplă că copilul se plânge de durere în gât, care crește atunci când vă întoarceți capul în lateral. Fiecare astfel de caz este considerat separat.

Cum se trateaza?

Deci, baza tratamentului este diagnosticul. Situația complicată sunt următoarele:

 • ganglionii limfatici la atingere - cald, dur;
 • există semne de aderări ale mai multor ganglioni limfatici;
 • pielea peste nod este inflamată sau complet drenată;
 • când este atins, nodul doare;
 • împreună cu o creștere a ganglionilor limfatici, există, de asemenea, o creștere a temperaturii corpului.

În acest caz, trebuie să contactați imediat medicul, deoarece semnele de mai sus sunt, în majoritatea cazurilor, o infecție care a intrat în cavitatea nodului și se dezvoltă în mod activ în acest domeniu. Aceleași simptome pot indica prezența unei tumori maligne și nu neapărat în zona ganglionului în sine. Cel mai grav este atunci când acestea sunt lărgite nu numai la nivelul gâtului, ci se regăsesc și pe palpare în zona pieptului, în zona inghinala. Aceasta indică în mod direct etapa critică a oncologiei.

Cine ar trebui să ceară ajutor? Pentru pediatru, descriind pe scurt motivele posibile pentru creșterea nodulilor limfatici. Este imperativ să raportați dacă un copil a avut recent un fel de boală sau a fost vaccinat, orice proceduri medicale. De asemenea, trebuie să indicați toate medicamentele pe care copilul le-a luat sau le-a luat în ultimul timp. Acest lucru este valabil și pentru vitaminele obișnuite.

Și medicul pediatru determină cum va fi tratată inflamația ganglionilor limfatici în gâtul copilului. Dacă este necesar, va fi programată o consultare suplimentară cu un chirurg, oncolog, endocrinolog, dermatolog sau dentist.

Dacă nu a fost posibil să se stabilească motivul pentru care nodul limfatic a început să crească, atunci este prescrisă o biopsie. Adică, conținutul ganglionilor limfatici (numărul minim) este extras cu un ac special și trimis pentru analize de laborator. Asigurați-vă că faceți și semănatul cu semințe pentru a determina exact ce bacterii patogene sunt în limfa.

Inflamația poate să dispară singură?

Medicii afirmă că dacă ganglionii limfatici sunt lărgiți fără un motiv aparent și copilul se simte normal, nu există nici un motiv pentru panică. De regulă, după 1-4 săptămâni, dimensiunea sa revine la normal datorită scăderii concentrației de toxine din limf. Dacă există o deteriorare a bunăstării copilului, tratamentul va fi neapărat efectuat. El va fi prescris antibiotice cu spectru larg, imunomodulatoare și picături cu ajutorul cărora toxinele sunt eliminate din organism (de exemplu, Reosorbilact în combinație cu glucoză). Durata medie de tratament este de la 5 la 14 zile, în funcție de starea copilului bolnav și de încheierea medicului curant.

Dacă se prescrie un tratament chirurgical, chirurgul are grija de observație. Nodulul limfatic nu este deschis, ci este complet eliminat, împreună cu grupurile din apropiere situate (decizia se face pe baza rezultatelor sondajului).

Astfel, inflamația ganglionilor limfatici la un copil nu este un motiv pentru panică. În cele mai multe cazuri, organismul se va întoarce independent la normal și fără tratament specializat. Dar pentru a amâna călătoria la medic nu mai merită. Este mai bine să se stabilească cauza inflamației cât mai curând posibil și să se prevină dezvoltarea complicațiilor.

Noduri limfatice lărgite: când trebuie să vă fie frică?

Cu puțin peste 400 de ani în urmă, la 20 octombrie 1616, Thomas Bartholin, omul care a descoperit sistemul limfatic, sa născut în Danemarca. Astăzi, o examinare a ganglionilor limfatici la cabinetul medicului este o procedură obișnuită. De ce este necesar și ce spun ganglionii limfatici?

De ce am nevoie de sistemul limfatic?

Sistemul limfatic, în opinia majorității populației, este un lucru incomprehensibil. Cu sânge, totul este clar. Arterele, venele, capilarele - stacojiu și roșu închis, răniți cu degete, transferuri de oxigen, dacă mai mult de jumătate din ele se scurge - o persoană moare.

Limfa nu este mai puțin importantă decât sânge, dar nu este atât de vizibilă. Ea pătrunde în tot corpul nostru, sursa lui este fluidul tisular. Sistemul limfatic are, de asemenea, limfo capilare, care fuzionează în rețele, nave, trunchiuri și conducte. Mai mult de 500 de ganglioni limfatici sunt împrăștiați în acest sistem imens de ramificație - acestea sunt un fel de puncte vamale în care limfa trece prin controlul imun, deoarece ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar și sunt umpluți cu limfocite.

Organismul nostru produce zilnic 2 litri de limf și, în general, volumul său este de aproximativ 4 litri. Este o soluție saturată de proteine ​​și limfocite. Limfa joacă un rol protector, curăță corpul nostru de proteine, care nu poate fi eliminat cu ajutorul sistemului circulator, este important pentru absorbția lipidelor și a substanțelor solubile în grăsimi și are, de asemenea, o funcție de drenaj și menține echilibrul fluidelor în organism.

Limfața se mișcă întotdeauna de la marginile corpului până la centrul său, de la vârfurile degetelor până la cele mai mari vase limfatice - canalele toracice și cele drepte. În vasele limfatice ale mușchilor netede există vane speciale care nu permit curgerea inversă. Din tubulatură, fluxurile limfatice se introduc în vene - vasele sistemului circulator, alimentându-l astfel.

Sistemul limfatic și sănătatea umană

Ce se întâmplă atunci când un patinator de amatori rulează pe asfalt brut fără protecție? Celulele de scavenger imunitar, care detectează proteine ​​străine - antigene care au intrat în organism cu murdărie și microbi din exterior - sunt imediat colectate în zona de piele ruptă din cot. Aceste antigene sunt transmise la cel mai apropiat ganglion limfatic, unde limfocitele T și B sunt activate, care sunt echipate cu receptori pentru diferite antigene. Astfel, reacția defensivă a organismului se dezvoltă: celulele T vor prelua reglementarea procesului de distrugere a "străinilor", iar celulele B vor dezvolta producția de anticorpi pentru proteine ​​străine.

Sistemul limfatic reacționează activ la toate efectele asupra corpului nostru. În diferite condiții patologice, vedem manifestări ale muncii sale. Dacă s-a format edem, înseamnă că în acest loc fluxul limfatic este distrus - de exemplu, dacă țesuturile sunt deteriorate sau dacă sunt zdrobite. Pentru leziuni, este adesea o scurgere a unui lichid limpede, nodul, și aceasta este și o limfă. Și în timpul unei răceli care se află sub maxilar, aveți posibilitatea să înfruntați formațiunile rotunjite și dense - ganglioni limfatici extinse.

Umflarea ganglionilor limfatici: reacție sau boală?

Astfel, sistemul limfatic răspunde la tot ceea ce se întâmplă cu corpul, astfel încât evaluarea ganglionilor limfatici este un punct important în diagnosticarea multor boli. Uneori, ganglionii limfatici vorbesc despre boli ale organelor și țesuturilor din jur și uneori despre patologiile sistemului limfatic în sine.

limfadenopatie

Lărgirea ganglionilor limfatici cu mai mult de 1-1,5 cm (și inghinală cu mai mult de 2 cm) se numește limfadenopatie. Absolut se spune despre problemele cu sănătatea corpului. Dar despre ce - îi poate spune medicului la cine să se întoarcă.

Există 4 cauze principale ale limfadenopatiei:

1. Infecții - bacteriene, fungice sau virale.

2. Răspunsul imun al celulelor B și T.

3. țesut limfoid tumoral (diferite limfoame și unele tipuri de sarcoame).

4. Metastaza unei tumori maligne.

Nu numai mărimea ganglionilor limfatici, ci și structura suprafeței lor (poate fi netedă sau poate deveni coloană), consistența (moale sau densă, chiar greu), mobilitatea nodurilor (se pot lipi unul cu celălalt și cu țesuturile în jur). Modificările ganglionilor limfatici pot fi, de asemenea, reflectate pe pielea din jurul lor - pot deveni umflate, hiperemice (înroșite).

Cel mai frecvent caz este o creștere a ganglionilor limfatici cervicali și submandibulari în diferite boli în care gâtul și faringele sunt afectate, de exemplu, în amigdalită sau faringită, precum și în alte boli ale tractului respirator.

Ganglionii limfatici pot deveni un refugiu pentru infecțiile prionice. De exemplu, în 2007, oamenii de știință germani au demonstrat cum prionii s-au răspândit de la locul infectării la sistemul nervos central.

Rubella provoacă o creștere a ganglionilor limfatici occipitali, parotidieni și cervicali și cu câteva ore înainte de apariția unei erupții cutanate, acesta este unul dintre primele simptome ale bolii.

Tuberculoza afectează adesea ganglionii limfatici toracici, care sunt adânci și nu pot fi palpabili, după care este rândul ganglionilor limfatici superficiali, dar acest lucru se întâmplă de obicei într-un stadiu târziu al bolii.

În sifilis, ganglionii limfatici inghinali sunt lărgiți - și, de asemenea, într-un stadiu destul de avansat al bolii, când un chancre greu sa format deja. Pe fundalul sifilisului, inflamația vaselor limfatice - se poate dezvolta limfangita.

În contextul HIV, orice ganglioni limfatici pot crește oriunde. Dacă se dezvoltă SIDA, ganglionii limfatici rămân măriți în mod constant și devin inflamați.

Ganglionii limfatici regionali, adică cei care sunt localizați direct lângă unul sau alt organ, cresc în boli autoimune, în funcție de organul la care se face referire. În acest caz, sistemul imunitar și "controlul vamal" sub formă de ganglioni limfatici încep să fie considerați celule "străine" ale propriului corp. Ca urmare a acestei lupte, există o creștere a țesutului limfoid în zona nodurilor.

În cele din urmă, ganglionii limfatici regionali lărgiți sunt observați în caz de cancer. Ele sunt situate în apropierea organului afectat. Creșterea lor este un simptom caracteristic care spune unui oncolog despre progresia bolii.

Unele tumori maligne pot imita ganglionii limfatici. În 2010, cercetătorii elvețieni au raportat că celulele canceroase produc proteine, care există în mod normal în ganglionii limfatici sănătoși. Ca rezultat, stratul exterior al tumorii devine țesut limfoid. Pentru celulele T, se pare că suprafața unui ganglion limfatic nu este periculoasă. În acest fel, tumorile maligne se ascund cu succes de sistemul imunitar.

limfadenită

Limfadenopatia este un semnal pentru prezența inflamației în alte organe sau țesuturi. Și limfadenită - aceasta înseamnă că infecția a pătruns în ganglionii limfatici și le-a provocat inflamarea. Cel mai adesea este rezultatul introducerii de microorganisme patogene - stafilococi sau streptococi - de la un organ bolnav cu sânge sau limf. Focarele de infecție pot fi panaritium, furuncle sau carbuncle, o rană care a fost infectată, erizipel, abces, etc. Limfadenita se dezvoltă și împotriva unor infecții periculoase precum sifilisul, gonoreea, tuberculoza, tularemia, antraxul etc. Inflamarea ganglionilor limfatici - Este o barieră care împiedică răspândirea bacteriilor prin corp. Dacă nu începeți tratamentul în timp util, se poate dezvolta limfadenita purulentă și se poate produce o amenințare cu sepsis.

limfedemul

În această boală, fluxul limfatic este perturbat, începe să stagneze (limfostazia) și se dezvoltă edemul, cel mai adesea extremitățile inferioare. În majoritatea cazurilor, motivul pentru aceasta este patologia vaselor limfatice: valvele din ele nu mai funcționează sau pereții vaselor nu pot contracta într-un mod sănătos. Lymphedema se poate dezvolta, de asemenea, în mijlocul cancerului, erizipelului sau poate fi un efect secundar al chimioterapiei.

limfom

Există, de asemenea, cancer care afectează sistemul limfatic în sine. Vorbim despre limfoamele de două tipuri: limfomul Hodgkin (limfoagranulomatoza) și limfoamele non-Hodgkin, care combină aproximativ 80 de tipuri de tumori maligne.

constatări

1. Creșterea ganglionilor limfatici este un semn alarmant, indicând prezența unui proces inflamator în organism și necesitând observarea unei persoane.

2. Dacă vorbim de o infecție respiratorie obișnuită, atunci ușoară mărire a ganglionilor limfatici cervicali, submandibulari și parotidieni sunt norma, cu recuperarea pacientului, ei se vor întoarce la dimensiunea lor anterioară. Același lucru se aplică la leziuni - ganglionii limfatici localizați în apropiere cresc ușor, ceea ce indică activitatea lor activă de a proteja organismul de infecția din exterior.

3. În cazul în care ganglionii limfatici au crescut, dar nu există motive vizibile sau volumul lor a crescut în mod semnificativ și ei înșiși au devenit densi, acesta este motivul pentru care mergem la un doctor. Organismul nu este în zadar care semnalează probleme, este mai bine să se ocupe de ele înainte de a fi prea târziu.

Top