Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Ce ajuta Paracetamol
2 Profilaxie
Antivirale pentru adulți - listă după compoziție, mecanism de acțiune și preț
3 Laringită
Cum să tratezi gâtul rapid și eficient în 1 zi
Image
Principal // Bronșită

Este bronșita într-adevăr contagioasă pentru alții sau este doar o ficțiune?


În ceea ce privește dacă bronșita este contagioasă, mulți adulți nu pot ajunge la un consens. Unii sunt reasigurați și stau acasă, iar alții merg în echipă imediat ce temperatura scade. Cu toate acestea, această întrebare are un răspuns foarte clar, pe care toți doctorii îl cunosc și îl pot explica oricărui pacient.

Pe scurt despre bronșită

Bronșita se numește inflamația membranei mucoase a bronhiilor. Cu toate acestea, dacă este inflamat, nu înseamnă întotdeauna că persoana este contagioasă. După origine, boala poate fi:

 1. Infecțioase (virale și bacteriene). Cauza inflamației mucoasei bronhice este infecția.
 2. Toxic. Inflamația apare ca urmare a acțiunii iritante a substanțelor chimice care sunt inhalate prin tractul respirator.
 3. Alergice. Procesul inflamator, care se dezvoltă adesea rapid și brusc, este declanșat de hiperactivitatea sistemului imunitar și a caracteristicilor individuale ale corpului. Cauza este intrarea unui alergen, de obicei pe calea respiratorie.

simptome

Cursul bolii poate varia, în funcție de cauză:

 1. Bacteria infecțioasă are loc cu creșterea temperaturii. În stadiul inițial, pacientul poate fi deranjat de alte simptome - durere în gât, stare generală de rău, slăbiciune, lipsă de apetit, cefalee.
 2. Tipul alergic are un curs destul de caracteristic - apare numai ca răspuns la intrarea unui alergen. Poate începe rapid și trece repede. Tusea este predominant uscată, are un caracter spasmodic, respirația este dificilă. Simptomele însoțitoare pot fi lacrimare sau nas curbat.
 3. Poate fi suspectată bronșita toxică dacă o persoană a fost recent implicată în produse chimice. Inhalarea fumului dăunător și apariția tusei are o relație de cauzalitate și necesită o abordare separată a tratamentului.

Ce fel de boală este contagioasă?

Ce este "contagios"? Aceasta înseamnă că starea dvs. poate fi transferată într-un fel într-o altă persoană. Luați în considerare acest lucru în ceea ce privește diferite tipuri de bronșită:

 1. Infecție. Acest tip este infecțios. O persoană bolnav răspândește infecția prin picături, tuse și chiar vorbind. Pentru perioada de boală, este interzisă vizitarea grupurilor organizate, astfel încât să nu fie periculoase pentru ceilalți.
 2. Alergice. Factorul provocator este alergenul. O substanță care este alergen la o persoană poate fi complet sigură pentru o altă persoană. Inflamația care apare după ce un alergen intră în tractul respirator nu poate fi transferat la altul, deoarece este o reacție individuală. Cu reacții alergice puternice, psihosomia bronșitei este importantă atunci când spasmul apare nu atât din punct de vedere fiziologic, cât și din motive psihologice.
 3. Toxic. Toxinele irită mucoasa bronhială, după care are loc un proces inflamator. O astfel de persoană nu este contagioasă altora. Tusea in acest caz indica o crestere a productiei de secretii bronsice pentru indepartarea toxinelor si vindecarea membranei mucoase.

Trebuie reamintit faptul că probabilitatea de infectare depinde de starea imunității umane. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar luptă împotriva infecției în timp și previne boala.

Obstructivă și cronică

Cursul bronșitelor poate fi acut și cronic. Inflamația acută este uneori însoțită de sindromul obstructiv, în care mucoasa umflată închide lumenul bronhiilor și respirația devine dificilă. Spray-urile speciale pentru bronșită ajută la înlăturarea spasmului. Forma cronică, dimpotrivă, se caracterizează prin simptome șterse și un curs lung. Deseori, aceasta duce la bronșita atrofică, în care mucoasa devine mai subțire și organismul nu își poate îndeplini complet funcțiile.

Indiferent dacă aceste două forme de bronșită sunt contagioase, depinde de ce le-a cauzat. Ele pot fi atât infecțioase, cât și alergice. În consecință, persoana va fi contagioasă altora numai în prezența infecției.

Cum să nu te infectezi?

Infecția este transmisă prin picături de aer. Dacă există o persoană bolnavă în mediul înconjurător, următoarele măsuri preventive vor contribui la evitarea infecției:

 1. În perioadele de vârf ale bolilor respiratorii, se recomandă evitarea locurilor aglomerate, în special în zonele închise. Înainte de a ieși afară, puteți bloca nasul cu un unguent oxolinic.
 2. Ar trebui să vă mențineți în mod constant imunitatea - mai mult pentru a fi în aer proaspăt, există vitamine, pentru a se întări.
 3. Mâinile trebuie spălate cât mai des, mai ales după stradă, și încercați să nu vă atingeți fața.
 4. Asigurați o temperatură optimă (20 grade) și umiditate (60%) în cameră. Acest lucru va ajuta la mentinerea sanatatii sistemului respirator si cresterea rezistentei la infectii.

Pentru cine este bronșita contagioasă?

Răspândirea infecției la tuse sau strănut este deosebit de periculoasă pentru copiii mici și femeile însărcinate. La acești pacienți, boala poate duce la complicații, iar opțiunile de tratament sunt limitate.

Pentru a se îmbolnăvi, o anumită concentrație a virusului trebuie să intre în organism. Un copil are mai multe șanse de a fi infectat de un adult, iar un adult dintr-un copil nu poate. În orice caz, transportatorul infecției este periculos pentru toți cei din jur.

Boala video

Aflați ce este bronșita și care sunt simptomele sale de la expert de la video de mai jos.

Bronsita contagioasă pentru alții sau nu

Este bronsita contagioasa sau nu? Această problemă este îngrijorătoare pentru mulți oameni, deoarece boala este larg răspândită și mulți oameni ar prefera să ia măsuri preventive pentru a nu se infecta cu ea. Este posibil? Este bronșita contagioasă pentru copii? Este bronsita transmisă prin picături de aer? Să analizăm în detaliu aceste întrebări.

De ce apar diferite tipuri de bronșită?

Bronșita este o inflamație a traheei și a bronhiilor cauzată de infecții (virusuri, bacterii, ciuperci) sau non-infecțioase (alergeni, particule de fum și praf, radiații). În funcție de ceea ce a determinat dezvoltarea procesului inflamator în bronhii, se disting următoarele tipuri de bronșită:

 1. Virale. Cauzate de virusurile gripale, adenovirusuri, virusuri sincițiale respiratorii. Dezvoltarea bolii este de obicei precedată de simptomele ARVI: slăbiciune generală, durere în gât, tuse, congestie nazală, strănut. Tusea este uscată la început, dar devine umedă odată cu eliberarea sputei mucoase.
 2. Bacteriene. Agenții patogeni sunt bacterii patogene (streptococi, pneumococi). Boala se dezvoltă în majoritatea cazurilor ca o complicație a bronșitei virale, așa-numitul al doilea val de infecție, dar poate fi, de asemenea, o patologie independentă. Pentru bronșita bacteriană se caracterizează prin intoxicație severă, tuse cu spută mucopurulentă sau purulentă.
 3. Alergice. Cauza procesului inflamator în bronhii este în acest caz alergeni. Acestea pot intra în pacient cu un curent de aer inhalat sau prin tractul gastro-intestinal (alergeni alimentari). Frecvent bronșita alergică repetată se poate transforma în astm bronșic.
Uneori cauza inflamației alergice sunt agenți infecțioși, în aceste cazuri, bronșita alergică va fi contagioasă față de cei din jurul pacientului.

Pentru durata cursului de bronșită poate fi acută (durează nu mai mult de 1 lună), subacută și cronică. În cazul bronșitei cronice se referă la un proces inflamator cronic în bronhii, exacerbarea cărora durează cel puțin trei luni timp de doi ani.

Există o întreagă listă de factori a căror influență asupra corpului uman crește semnificativ riscul de apariție a bronșitei. Acestea includ:

 • factori ereditori - anomalii congenitale ale structurii căilor respiratorii, predispoziție alergică;
 • prezența comorbidităților - boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), congestia în cercul mic de circulație a sângelui, focarele cronice de infecție (sinuzită, amigdalită, carii);
 • factori fizici - fum, praf, radiații, schimbări bruște de temperatură, umiditate, aer rece;
 • factori chimici - prezența poluanților (poluanților) în aerul înconjurător, de exemplu fum de tutun, vapori alcalini sau acidici, clor, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon;
 • obiceiuri proaste - abuzul de alcool, dependența de droguri, abuzul de substanțe, fumatul.

Astfel, bronșita poate fi cauzată atât de cauze infecțioase, cât și de cele neinfecțioase.

Cum se răspândește bronsita de la o persoană la alta

Calea de transmitere a bronșitei virale și bacteriene acute este în aer. În aceste cazuri, agentul patogen este tractul respirator al pacientului, și în timpul tuse și strănut sub forma unui aerosol eliberate în mediu, unde curentul de aer la momentul inhalării cade pe mucoasa cailor respiratorii ale altora. Astfel, formele infecțioase de bronșită pot fi infectate de o altă persoană.

Este bronșita contagioasă altora dacă dezvoltarea acesteia este declanșată de o reacție alergică? Un răspuns neechivoc la această întrebare nu poate fi dat. Explicați de ce.

În timpul tusei, microbi împreună cu cele mai mici picături de mucus bronșic intră în mediul înconjurător, de unde pot intra în tractul respirator al altor persoane cu aer inhalat.

În bronșita alergică (atopică, astmatică), inflamația bronhiilor este provocată de expunerea la anumite substanțe la care această persoană are o sensibilitate crescută. Aceste substanțe se numesc alergeni. Ele pot fi oricare, dar cel mai adesea este:

 • plante polen;
 • pasăre de pene;
 • păr de păr;
 • praful de uz casnic;
 • produse chimice de uz casnic.

Dacă dezvoltarea bronșitei alergice este asociată cu astfel de alergeni, atunci această formă a bolii nu prezintă un risc epidemiologic. Cu toate acestea, în unele cazuri, bacteriile patogene sau ciupercile, precum și produsele lor metabolice, acționează ca un alergen. Cu alte cuvinte, uneori cauza inflamației alergice sunt agenți infecțioși, în aceste cazuri, bronșita alergică va fi contagioasă față de cei din jurul pacientului, transmiterea infecției cu picături din aer. Cu toate acestea, la alte persoane, aceiasi agenti microbieni nu pot provoca bronsita bacteriana alergica, dar acuta.

Caracteristicile răspândirii bronșitei cronice

Bronsita cronică este o patologie comună, conform statisticilor, această boală afectează mai mult de 10% din populația adultă. În același timp, o creștere a ratei de incidență este observată odată cu vârsta. Pentru a înțelege dacă un pacient cu bronșită cronică este capabil să infecteze pe alții sau nu, este necesar să aflăm care sunt cauzele și procesele patologice care stau la baza dezvoltării acestei boli.

Principalele cauze ale bronșitei cronice sunt:

 • tratamentul precoce și inadecvat al bronșitei acute;
 • inhalarea prelungită a aerului poluat (aceasta include și fumatul, contribuind la dezvoltarea unui fumător pentru bronșită).

Procesul inflamator cronic conduce la modificări sclerotice în pereții bronhiilor, hipersecreție a mucusului.

În cazul bronșitei cronice se referă la un proces inflamator cronic în bronhii, exacerbarea cărora durează cel puțin trei luni timp de doi ani.

În perioada de remisiune a bolii, pacientul are o tuse cu caracter mucopurulent al sputei. Cu toate acestea, în această perioadă, pacienții nu sunt contagioși la alții, deoarece procesul inflamator din ele nu este asociat cu agenți infecțioși.

Exacerbările bronșitei cronice sunt, de obicei, cauzate de adăugarea unei infecții secundare (parazitare, fungice, virale sau bacteriene). În timpul tusei, microbi împreună cu cele mai mici picături de mucus bronșic intră în mediul înconjurător, de unde pot intra în tractul respirator al altor persoane cu aer inhalat. Astfel, în timpul exacerbării bronșitei cronice va fi infecțios pentru alții.

video

Vă oferim pentru vizionarea unui videoclip pe tema articolului.

Este bronsita foarte contagioasa si ce caracteristici are aceasta boala?

În perioada toamna-iarnă, frecvența bolilor sistemului respirator crește în mod semnificativ: amigdalită, faringită, bronșită, traheită. Acest lucru este adesea asociat cu focare de infecții virale sau bacteriene. În acest articol, veți afla dacă bronșita este în fapt contagioasă și ce metode de prevenire există.

Caracteristicile bolii

Bronșita este o afecțiune a tractului respirator inferior, care se caracterizează prin inflamarea bronhiilor și este adesea infecțioasă în natură. În patogeneza bronșitei, două grupuri de factori joacă un rol semnificativ:

 1. Reducerea protecției locale. Structura membranei mucoase include mai mulți factori de protecție: cilia și mucus, care trag un dispozitiv de protecție special - clearance-ul mucociliar. Cilia, în mișcare, conduce la îndepărtarea particulelor străine împreună cu mucusul. Dacă acest dispozitiv este rupt, atunci mucoasa este mai susceptibilă la inflamație și un risc mai mare de a dezvolta o infecție.
 2. Factorii patogeni care afectează în mod negativ mucoasa bronșică. Toate acestea sunt împărțite în infecțioase și non-infecțioase. Bolile infecțioase includ diverse microorganisme: viruși, bacterii, ciuperci. Pentru non-infecțioase: diverse alergene, inclusiv praf, substanțe toxice, fumatul.

Bronșita se dezvoltă pe fondul modificărilor mucoasei bronhice, dar factorul etiologic (cel care este cauza directă a bolii) este cel mai adesea microorganismele.

Principalul simptom caracteristic bronșitelor este tusea. De asemenea, o persoană poate fi deranjată de febră, slăbiciune generală, producție de spută. În acest caz, în cazul naturii virale a bronșitei, sputa este mai des transparentă și are un caracter slim, iar în cazul unei bacterii, este verde sau galben, purulent.

Modalități de transmitere

Bronșita este o inflamație a bronhiilor, iar inflamația nu poate fi transmisă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, agenții infecțioși, care sunt tocmai cauza bolii, sunt transmiși.

Ce microorganisme pot fi cauza bronșitei și, prin urmare, transferate la altul?

 1. Viruși. Cei mai frecvenți agenți patogeni ai bronșitei pot fi virusurile gripale, parainfluenza, adenovirusul, rinovirusul și alți viruși nespecifici. Bolile virale sunt mai contagioase, deoarece virusurile sunt mai volatile și mai contagioase decât alte microorganisme.
 2. Bacterii. Agenții bacterieni pot provoca, de asemenea, dezvoltarea bronșitelor: stafilococ, streptococ, mycoplasma, hemophilus bacilli. Infecțiile bacteriene sunt mai puțin contagioase decât cele virale.

Agenții infecțioși care infectează mucoasa bronșică sunt transmiși prin picături din aer. Cele mai multe microorganisme sunt transmise prin tuse (și tusea este principalul simptom al bronșitei) și strănutul. Cu toate acestea, puteți deveni infectat în timpul unei conversații normale.

Este semnificativ mai puțin probabil să contractăm modul de contact al gospodăriei, dar există încă. Atunci când tuse, strănut, poate să apară sputa vorbind, care conține multe microorganisme. Bacteriile sau virușii sunt depozitați pe obiecte de uz casnic: vase, jucării, produse de îngrijire personală. Astfel, dacă o altă persoană profită de un obiect infectat, el poate deveni infectat. Pentru a face acest lucru, este suficient să folosiți o ceașcă sau o sticlă de apă de la care băiatul bea.

Dacă imunitatea unei persoane este redusă și factorii locali de protecție nu funcționează, cel mai probabil se va îmbolnăvi.

Prevenirea infectării

Toate măsurile preventive destinate prevenirii dezvoltării bolii sunt împărțite în două grupe: specifice și nespecifice.

Profilaxia specifică include vaccinarea (vaccinarea în programul de vaccinare, precum și vaccinarea anuală împotriva gripei).

Profilaxia nespecifică nu acționează direct asupra agentului patogen, ci include măsuri care vizează prevenirea contactului cu agentul patogen sau, în general, întărirea organismului. Pentru a reduce riscul de apariție a bronșitei, trebuie să respectați următoarele reguli:

 1. Evitați contactul cu persoanele infectate (inclusiv necesitatea de a limita vizitele în locurile aglomerate în timpul epidemiei de gripă sau alte infecții).
 2. Purtați echipament personal de protecție în zone cu risc ridicat (bandaje de tifon, măști speciale când vizitați spitale și alte locuri aglomerate).
 3. În timpul apariției bolilor infecțioase, asigurați-vă protecție suplimentară (aplicați unguent oxolinic pe mucoasa nazală).
 4. Pentru a realiza întărirea generală a corpului (întărirea).
 5. Adere la un stil de viață sănătos: mâncați bine, faceți-vă exerciții regulate.
 6. În perioada de exacerbări intensificate a bolilor, este necesar să se ia în plus suplimente de vitamine (în special vitamina C) sau să se mărească conținutul de vitamine din alimente.
 7. Se efectuează examinări medicale regulate (inclusiv fluorografia sau radiografia toracică).
 8. Să renunțe la obiceiurile proaste (fumatul), care afectează negativ starea tractului respirator.

Pot suferi bronșită?

Bronșita este o afecțiune care afectează plămânii și tractul respirator. Se caracterizează prin inflamația bronhiilor - principalele canale respiratorii ale plămânilor. În unele cazuri, bronșita poate fi contagioasă, adică transmisă de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă.

Pentru a înțelege mai bine căile de răspândire a bronșitelor, vă sugerăm să luați în considerare tipurile de boală.

Cum este transmisă bronșita?

Oamenii trebuie să procedeze din cauza faptului că pot transmite boala și altora, chiar dacă bronșita nu a fost încă confirmată de un medic.

Există două tipuri de bronșită - acute și cronice. În cele mai multe cazuri, bronșita acută apare sub influența virusului. Bronsita cronică este un tip de boală pulmonară cronică.

Pacienții cu bronșită cronică pot dezvolta, de asemenea, bronșită acută. Este suficient pentru ca organismul pacientului să devină sub influența virusului. Tusea este un simptom comun al ambelor forme de bronșită.

Persoanele care suferă de bronșită acută pot transmite boala la alții deja când apar primele simptome.

În primele etape, este adesea dificil să se determine cauza tusei, deoarece acest simptom poate fi cauzat atât de bronșită, cât și de multe alte probleme medicale. Ca măsură preventivă, este mai bine ca oamenii să treacă de la faptul că sunt capabili să transmită infecții.

În cele mai multe cazuri, bronșita se răspândește mai ușor în fazele timpurii decât în ​​cele ulterioare.

Cum apare infecția cu bronșită?

Virusul bronșită poate fi transmis de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă atunci când sunt aproape unul de celălalt.

Dacă o persoană cu bronșită strănută sau tuse, picăturile infectate ajung în aer și pot rămâne pe suprafețele obiectelor.

Bronșita se poate răspândi atunci când picăturile infectate intră în următoarele părți ale corpului:

 • nas;
 • gura;
 • tractul respirator.

Simptome târzii

În multe cazuri de bronșită acută, unele simptome sunt observate pentru o perioadă lungă de timp după ce organismul a reușit deja să facă față infecției. De exemplu, tusea de obicei continuă să alarme oamenii timp de câteva săptămâni.

Odată ce o persoană se recuperează, își pierde capacitatea de a transmite infecția. Cu toate acestea, atât pacientul cât și cei din jurul lui trebuie să continue să mențină igiena sănătoasă, în special să-și spele în mod regulat mâinile.

Tipuri de bronșită

Principalul simptom al bronșitei este tusea obișnuită. De obicei, această tuse este umedă, adică conține o cantitate mare de mucus. Se observă o tuse umedă datorită faptului că căile respiratorii devin inflamate și, ca răspuns la inflamație, încep să producă mucus.

Diferența dintre bronșita acută și cea cronică este descrisă mai jos.

Bronșită acută

Bacteria acută este considerată inflamare pe termen scurt a plămânilor și a tractului respirator. De obicei, această problemă îngrijorează o persoană timp de cel mult trei săptămâni. Bronsita acută se dezvoltă cel mai adesea la vârstnici, sugari și copii mici.

De regulă, bronșita acută devine o consecință a unei infecții virale, deoarece această boală este mult mai probabil ca oamenii să sufere în timpul lunilor de iarnă, când virușii au condiții mai confortabile pentru reproducere.

În cazul bronșitei acute, se observă de obicei simptome precum o răceală sau o gripă. În plus față de tuse, acestea includ următoarele:

 • durere în piept;
 • dureri de cap;
 • oboseală;
 • dureri musculare;
 • durere în gât.

Bronșită cronică

Persoanele care fumează sau fumează mai devreme au o probabilitate mai mare de a dezvolta bronșită cronică.

Spre deosebire de bronșita acută, cronica este diagnosticată în cazurile în care simptomele prezintă următoarele caracteristici:

 • nu te opri;
 • observat cel puțin trei luni într-un an calendaristic;
 • să apară cel puțin doi ani la rând.

Bronsita cronică aparține unui grup de afecțiuni care sunt descrise în practica medicală de termenul generic "boală pulmonară obstructivă cronică" sau "BPOC".

Dacă simptomele de bronșită se recidivă și nu dispăreau timp de trei săptămâni consecutive, atunci într-o astfel de situație o persoană trebuie să consulte un medic pentru un examen medical. Medicul va efectua anumite proceduri de diagnostic care vă vor ajuta să înțelegeți dacă bronșita este cronică.

În cazul bronșitei cronice, sunt mai probabile următoarele simptome:

 • tuse pe termen lung cu cantități semnificative de mucus și spută;
 • dispnee constantă.

Persoanele care au o istorie de BPOC, au fumat sau afumate mai devreme sunt mai susceptibile de a dezvolta bronșita cronica.

Deoarece simptomele bronșitei sunt similare simptomelor multor alte boli, medicii trebuie să efectueze diagnostice exacte pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul potrivit.

motive

O varietate de factori diferiți pot provoca bronșită acută sau cronică. Motivele pentru ambele tipuri de bronșită sunt descrise mai detaliat mai jos.

Viruși și bacterii

Bronsita acută se dezvoltă, de obicei, sub influența unei infecții virale, adică la fel ca gripa sau frigul comun. Aceasta înseamnă că bronșita acută poate fi transmisă de la o persoană bolnavă la una sănătoasă.

În cazuri rare, infecțiile bacteriene devin cauza bronșitei acute.

Factori de mediu

Unii factori de mediu pot crește riscul de a dezvolta bronșită acută. Ele cauzează inflamația căilor respiratorii și fac ca plămânii să fie mai susceptibili la infecții.

Acești factori includ următoarele.

 • Aerul poluat. Aerul poate fi poluat de substanțe nocive care rezultă din activitatea întreprinderilor industriale, a automobilelor, a centralelor termice.
 • Agenți chimici agresivi. Vopselele, solvenții și alte substanțe chimice pot inhala plămânii și tractul respirator dacă sunt inhalate.
 • Țigară de fum. Fumătorii nu numai că își sporesc propriul risc de a dezvolta bronșită acută și cronică, dar, de asemenea, pun în pericol sănătatea altor persoane care inhalează fumul de țigară prin fumatul pasiv.
 • Alți factori de mediu. Inflamația căilor respiratorii poate provoca praf, fum sau incendii mari.

profilaxie

Spălarea regulată a mâinilor ajută la prevenirea răspândirii bronșitelor.

Pentru a evita sau a reduce riscul de a dezvolta bronșită acută și cronică, oamenii pot urma indicațiile de mai jos.

 • Renunță la fumat. Este important ca oamenii să nu renunțe doar la fumat, ci și să evite inhalarea accidentală a fumului de țigară. Fumatul slăbește sistemul imunitar și astfel face mai greu organismul să lupte împotriva infecției. Renunțarea la fumat este cel mai simplu pas din cele pe care oamenii le pot lua pentru a îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a sistemului respirator.
 • Evitați aerul poluat. Fumul de evacuare din automobile, praful sau vaporii dăunători duc la creșterea riscului de apariție a bronșitelor și a altor probleme respiratorii, cum ar fi astmul.
 • Purtați o mască. Mastile care acopera atat gura cat si nasul ajuta la evitarea expunerii organismului la iritanti si la reducerea inflamatiei cailor respiratorii.
 • Rădăcină. Majoritatea oamenilor trebuie să fie vaccinate împotriva gripei în fiecare an și, de asemenea, să fie vaccinate împotriva pneumoniei și a tusei convulsive. Astfel de măsuri preventive ajută la menținerea sănătății întregului corp la un nivel mai înalt pe tot parcursul anului.
 • Spală-ți mâinile. Spălarea manuală a mâinilor și curățarea camerei umede împiedică răspândirea virușilor.

tratament

Tratamentul pentru bronșita acută și cronică este diferit.

Tratamentul bronșitei acute

Antibioticele nu sunt utilizate, de obicei, pentru tratamentul bronșitei acute, deoarece agentul cauzal al acestei afecțiuni este în majoritatea cazurilor infecții virale, nu bacteriene.

De regulă, bronșita acută dispare după câteva săptămâni. Printre strategiile terapeutice recomandate pentru această boală sunt următoarele:

 • consumul de volume mari de lichide;
 • asigurarea odihnei corpului;
 • utilizați un umidificator pentru ameliorarea tusei;
 • inhalarea aburilor de la duș sau de la un recipient cu apă fierbinte;
 • Acceptarea medicamentelor OTC recomandate de medic.

Fumatul la țigări poate exacerba simptomele bronșitei acute și poate crește perioada necesară pentru recuperare. Prin urmare, medicii recomandă renunțarea la țigări cel puțin pentru perioada bolii și, în mod ideal, pentru totdeauna.

Tratamentul bronșitei cronice

Din păcate, bronșita cronică este o boală incurabilă. Eforturile terapeutice ale medicilor tind să se concentreze asupra gestionării și atenuării simptomelor.

Foarte des, medicii recomandă controlul simptomelor bronșitei cronice prin modificarea pozitivă a stilului de viață. Aceste modificări includ, în special, o dietă sănătoasă și echilibrată, precum și o activitate fizică regulată.

Reabilitarea pulmonară ajută, de asemenea, persoanele cu bronșită cronică. În unele cazuri, medicii le prescriu medicamente. De obicei, aceste unelte sunt disponibile în următoarele forme:

 • aerosoli și soluții pentru nebulizatoare;
 • agenți mucolitici;
 • steroizi;
 • bronhodilatatoare.

Agenții mucolitici fac mucusul mai rar, iar bronhodilatatoarele ajută la deschiderea căilor respiratorii. Steroizii pot elimina sau reduce inflamația.

Menținerea echilibrului de apă este unul din punctele importante în tratamentul bronșitelor. Aportul adecvat de lichide diluează descărcarea și ușurează tusea.

Este important să se coordoneze metodele optime de tratament pentru bronșita acută și cronică cu un medic specialist. Doar un specialist este capabil să dezvolte o astfel de schemă terapeutică care să ia în considerare starea actuală de sănătate a pacientului, precum și problemele care încep să se dezvolte sau pot apărea în viitorul apropiat.

Poate bronșita să fie considerată contagioasă?

Bronșita este o boală care afectează un număr foarte mare de persoane. În condițiile ecologiei moderne, fiecare a doua persoană a suferit cel puțin o dată în viața sa de bronșită acută. Cum se răspândește această boală, este bronșita contagioasă?

Cum de a determina infecția?

Mai întâi de toate, trebuie să stabiliți ce este infecția. Termenul medical pentru infecție este contagios. Toate bolile infecțioase au propriul grad de contagiune - adică unele sunt mai infecțioase pentru oameni, altele - într-o măsură mai mică. Acest semn este folosit pentru a judeca pericolul infecției, capacitatea acesteia de a provoca epidemii, a dezvolta anumite măsuri de protecție împotriva diferitelor infecții.

Bolile infecțioase se pot răspândi în diferite moduri, în funcție de proprietățile microorganismului.

Pentru infecțiile virale și unele caracteristici bacteriene mai transmisie pe cale aeriană, uneori există un contact. Afecțiunile fungice se pot răspândi în același mod - ciupercile au spori care se răspândesc ușor în aer. Majoritatea infecțiilor bacteriene sunt transmise prin mâini murdare sau piele deteriorată. Există, de asemenea, o cale de transmitere transmisibilă - în contact cu sângele pacientului.

Contagiozitatea este determinată de prezența în organism a unui agent infecțios - un microorganism care se poate răspândi în mediul înconjurător și provoca aceleași boli la diferite persoane.

Astfel, numai bolile infecțioase pot fi contagioase. O persoană nu poate obține aritmie sau dureri de cap de la oamenii din jur. Este bronșita contagioasă, dacă este cauzată de o infecție, o persoană poate transmite boala la altul?

Esența bronșitei este un proces inflamator care se dezvoltă în pereții bronhiilor și în membranele lor mucoase. De ce apare această inflamație? Bronsita clasică este rezultatul unei combinații de mai mulți factori - hipotermie, reacție alergică, fumat, pericole profesionale.

Sub influența factorilor de mai sus, membrana mucoasă suferă anumite modificări și se formează în ea un proces inflamator. Se manifestă prin umflarea membranei mucoase a peretelui bronhial, prin extinderea vaselor de sânge. Ca urmare, secreția de fluid crește - apare sputa. În acest caz, nu există un agent infecțios, adică nu există niciun purtător care ar provoca același proces inflamator la o altă persoană.

Cu toate acestea, nu există bronșită ca o boală independentă, ci ca un simptom al unor boli infecțioase care afectează tractul respirator. În aceste cazuri, este cauzată de un microorganism. O astfel de bronșită se numește specifică.

Cu toate acestea, un anumit context este necesar și pentru formarea sa - o persoană cu bronhii inițial sănătoși, chiar dacă este afectată de o astfel de infecție, nu are neapărat o inflamație a peretelui bronșic.

Cum se transmite bronșita și este posibil să se evite boala?

Cum să aflăm dacă bronșita este contagioasă sau nu? Bronșita clasică acută sau cronică nu poate fi transmisă de la o persoană la alta deoarece este cauzată de un agent non-infecțios.

Astfel, bronșita nu este acoperită în nici unul dintre următoarele moduri:

 • picături;
 • de contact;
 • hematogeni sau limfogeni.

Transmiterea de la persoană la persoană nu apare chiar și atunci când tuse cu spută - care este principalul simptom al bronșitei.

Cu toate acestea, o infecție bacteriană se acumulează ușor pe fondul inflamator al bronhiilor - apoi bronșita devine purulentă și apare un purtător probabil. Dar chiar și în acest caz, boala nu devine contagioasă pentru alții.

Pentru debutul patologiei bronhice nu este necesar doar un agent infecțios, ci și factorii predispozanți care afectează peretele bronșic. Ele nu pot fi transferate de la o persoană la alta în vreun fel.

Dacă o persoană cu bronhii sănătoși primește un alt microorganism de la o altă persoană, patologia bronhiilor nu se va dezvolta, deoarece mucoasa este protejată și microorganismul nu-și poate arăta efectul.

Bolile catarre sunt adesea descoperite printre copii, în special în grupurile organizate. Acolo se întâmplă ca o reacție în lanț, deoarece copiii sunt în contact strâns.

Astfel, puteți prinde răcelile, afecțiunile respiratorii, infecțiile intestinale, infecțiile copilariei. Cu toate acestea, nu toți copiii sunt bolnavi de patologia bronșică, dar numai cei care au suferit deja o leziune bronșică și au slăbit imunitatea. Acest lucru confirmă din nou ne-comunicabilitatea bolii însăși.

Patologia bronșică specifică, care este un simptom al unei infecții respiratorii, este, de asemenea, dificil de capturat. O persoană devine infectată de o altă persoană bolnavă, nu de bronșită, ci de o infecție care se poate manifesta într-un mod ușor diferit. Și deja o infecție în condiții favorabile poate declanșa dezvoltarea bronșitei la o altă persoană.

În ciuda faptului că bronșita nu este încă o boală contagioasă și nu este transmisă prin metode tipice de infecție, sunt necesare anumite măsuri preventive, mai ales atunci când vine vorba de copii. În corpul uman există întotdeauna un anumit set de microorganisme care nu mai sunt agenți patogeni pentru aceasta.

Dar dacă un microorganism străin de la alții, în special prin picături din aer, intră în corpul copiilor sau adulților, poate provoca inflamații. Procesul poate fi limitat la răceala obișnuită, dar pot apărea și boli mai grave.

Prin urmare, în sezonul rece - în primăvară și toamnă - este necesar să se protejeze tractul respirator de penetrarea microorganismelor. Acest lucru se poate face mecanic - spălați nasul cu soluții speciale (Marimer, Aquamaris). Pentru o protecție mai eficientă se utilizează unguente și geluri cu conținut de interferon (Viferon).

Copiilor trebuie să li se interzică accesul la grădiniță dacă există o incidență masivă a infecțiilor virale. Elevii și adulții pot folosi măști de unică folosință.

Este posibil să prindă bronșita cu picături în aer?

Cu debutul de vreme rece vine vârful incidenței bolilor respiratorii. Cel mai adesea începe procesul inflamator al mucoasei bronhice, care se dezvoltă în bronșită, iar în absența unei terapii adecvate, este plină de diverse complicații. Întrebarea dacă bronșita este contagioasă și cum intră în interesul organismului mulți oameni.

Simptomele și factorii bolii

Bronșita include un grup mare de afecțiuni bronșice, care diferă în ceea ce privește originea, etiologia și cursul clinic.

Există câteva forme principale ale bolii, care includ: bronșită acută simplă, cronică, recurentă, bacteriană, obstructivă, traheobronchită. Această boală este caracterizată de raze uscate sau ude, însoțite de tuse și uneori chiar de respirație grea cu fluierul.

Majoritatea agenților virali sunt transmiși de la o persoană bolnavă prin picături din aer, iar cei mai frecvenți agenți de bronșită sunt ARVI.

La risc nu sunt numai adulți, dar și nou-născuți. La sugari și copii mici de vârstă fragedă, boala se dezvoltă cu sindrom obstructiv.

Poate să apară bronșită obstructivă acută la copiii care au un fond alergic crescut, imunitate slăbită și predispoziție genetică.

De asemenea, probabilitatea mare de apariție a bolii la femeile gravide. Prezența lor în timpul răspândirii infecțiilor în locurile publice nu este sigură.

Cel mai probabil să se îmbolnăvească cu bronșită are loc în afara sezonului, din cauza epidemiilor ARVI, care includ gripa, parainfluenza, rinovirus, PC-virus, adenovirus și ECNO-virusuri. Boala infecțioasă este, de obicei, virală în natură, bacteriile sale sunt agenți care pot provoca boala sau agravarea acesteia.

În plus, există factori fizici și chimici care pot declanșa bronșită: praf (în mediul profesional), produse chimice, fum de tutun și altele.

Dezvoltarea bronșitelor - factori de risc

Puteți deveni infectat cu bronșită, fiind în contact direct cu purtătorul infecției, astfel încât se pune adesea întrebarea cum să vă protejați și cine este mai susceptibil la acest lucru.

Această boală contagioasă poate fi declanșată de mai mulți factori:

 • Hipertrofia amigdalelor și adenoidelor faringiene;
 • Fumatul, inclusiv pasiv;
 • Bolile alergice, tusea;
 • Disponibile boli cronice respiratorii și conexe;
 • Anomalii ale sistemului cardiovascular și respirator;
 • Foci de infecție cronică (sinuzită cronică, carii și așa mai departe);
 • Starea imunodeficienței (dobândită sau congenitală);
 • hipotermie;
 • Lucrați în producție cu condiții de muncă periculoase.

Lucrați în producție cu condiții de muncă periculoase

Diagnosticul bronșitelor se bazează pe date radiologice, auscultatorii și pe rezultatele unui studiu respirator.

Moduri de transmitere

Pentru a înțelege dacă puteți deveni infectat cu bronșită, prin picături de aer sau nu, trebuie să fiți familiarizați cu metodele de expunere la agenții infecțioși care declanșează dezvoltarea bolii.

Bronsita acută poate fi contagioasă dacă este o consecință a ARVI. Pentru alții, probabilitatea bolii este crescută în timpul sezonului infecțiilor respiratorii și virale.

O situație diferită este observată în cazul bronșitei praf cronice și ocupaționale. Această infecție bacteriană aparține florei patogene condiționate, care se găsește la majoritatea oamenilor. De la un pacient cu bronșită cronică, acesta nu este transmis și nu este periculos pentru ceilalți.

Pentru a evita bolile, pur și simplu urmați regulile de bază ale igienei:

 • În scopuri preventive, efectuați curățarea zilnică umedă și respectați modul de aerisire;
 • Dacă boala este însoțită de tuse, acoperi-ți gura cu o batistă;
 • Pentru a nu deveni infectat cu bronșită, nu este necesar să fiți aproape de o persoană cu tuse puternică;
 • O persoană contagioasă ar trebui să scuipă toată sputa în locuri care sunt sterilizate cu dezinfectanți (spittoon, chiuvete).

Aceste măsuri sunt necesare pentru a exclude probabilitatea de îmbolnăvire și pentru a nu acumula microflora bactericidă în mediul înconjurător.

Tratamentul bolii

Bronșita este o boală respiratorie care necesită un tratament complex. Dacă vă auto-medicați sau ignorați recomandările specialiștilor în general, există riscul de a câștiga bronșită cronică.

O atenție deosebită trebuie acordată faptului că, dacă terapia este aleasă incorect sau dacă boala este complet vindecată, adulții (și chiar copilul) pot dezvolta astm sau pneumonie, ceea ce poate duce la consecințe grave.

Pentru tratamentul bronșitei provocate de o infecție virală, setul de măsuri este similar cu tratamentul altor afecțiuni respiratorii.

În cazul unui apel prompt la un specialist, sunt prescrise medicamente antivirale, bronhodilatatoare, precum și medicamente expectorante, care curăță în mod eficient copacul bronșic și îmbunătățesc eliberarea sputei.

Câți oameni suferă de bronșită depinde de forma și severitatea bolii. În cazul în care procesul a trecut departe, va fi necesară o gamă mai largă de agenți antibacterieni. În plus, pacientul trebuie să ofere o mulțime de băuturi calde și odihnă în pat.

În absența temperaturii și contraindicațiilor, este posibilă efectuarea unor proceduri de încălzire - tencuieli de muștar, inhalări de aburi, exerciții de respirație și sesiuni de masaj.

Indiferent de vârsta pacientului, fie că este vorba de un copil sau de un adult, indiferent dacă este contagioasă sau nu, este necesar să se adreseze unui specialist. Este interzisă administrarea oricărui medicament fără permisiunea medicului, deoarece acest lucru va complica tratamentul și va face mai lung.

Măsuri de prevenire a infectării

Cele mai eficiente și simple metode de prevenire și protecție a infecțiilor cu bronșită:

 • Vaccinarea. Puteți să vă protejați împotriva bolii prin vaccinare. Această metodă este relevantă în special pentru copii, vârstnici și cei care suferă de boli cronice.
 • Igiena. Igiena personală poate reduce semnificativ riscul de viruși în organism. Astfel de acțiuni includ spălarea mâinilor după vizitarea locurilor publice și înainte de a mânca.
 • Utilizarea echipamentului de protecție. În perioada de apariție a focarelor de ARVI, se recomandă purtarea unei măști speciale care protejează organismul de penetrarea infecțiilor și a altor tipuri de virusuri. Unguentul oxolinic va contribui, de asemenea, la prevenirea virușilor care cauzează apariția agenților patogeni în organism. În perioada de exacerbare a infecțiilor, este recomandabil să se utilizeze în locuri publice: grădinițe, școli, universități și alte instituții.
 • Aerisire, curatare umeda. Măsura obligatorie, care nu poate fi neglijată - difuzarea camerei în orice vreme. Acest lucru ar trebui făcut atât acasă, cât și în locurile publice. În plus, este necesar să se respecte nivelul de umiditate, valoarea sa ar trebui să se situeze în intervalul 40-60%, deoarece, în prezența infecției, aerul umed și aerul rece contribuie la o cale mai ușoară a bolii și contribuie la expectorarea sputei rezultate.
 • Evitați zonele de fumat. Dacă fumați, încercați să o faceți cât mai puțin posibil, dacă nu - nu ar trebui să vă apropiați de fumători, deoarece răul de fumat pasiv pe corp a fost deja dovedit.
 • Consolidarea imunității. Această întrebare este relevantă în toate anotimpurile. În sezonul cald este necesar să se mențină corpul cu un număr mare de fructe și legume, iarna - cu ajutorul medicamentelor (așa cum recomandă imunologul). De asemenea, sistemul imunitar este întărit prin înot, întărire și efort fizic zilnic.

Aceste măsuri preventive pot reduce semnificativ riscul de a contracta bronșită de la o persoană la alta. Acestea ar trebui să fie aplicate în instituții preșcolare, școli, organizații care lucrează cu persoane, locuri de catering.

Este bronșita contagioasă? În sine, bronșita nu este o boală contagioasă, dar dacă se dezvoltă pe fundalul ARVI, răspunsul este neechivoc - da, ei pot fi infectați. Cu toate acestea, din cauza respectării măsurilor preventive, vă puteți proteja.

Indiferent dacă bronșita este contagioasă altora - opinia unui medic pediatru

Odată cu debutul timpului rece și în afara sezonului, riscul bolilor respiratorii, care sunt adesea complicate de bronșită, crește.

Prin urmare, fiecare persoană într-o anumită perioadă, se întreba - este posibil să prindă această boală, mai ales un copil.

Nu există un răspuns fără echivoc la această întrebare, iar probabilitatea de contractare și îmbolnăvire cu bronșită, cum ar fi pneumonia, depinde de mulți factori. Mai întâi de toate, cauza primordială a bolii la sursa de infecție (proces viral, bacterian sau cronic), condițiile de contact strâns cu ea, precum și gradul de auto-protecție (reactivitate imunologică) a organismului

Pentru a face acest lucru, este necesar să se cunoască modalitățile de transmitere și gradul de contagiune a diferitelor tipuri de bronșită - forme virale, bacteriene, obstructive și cronice ale bolii.

Gradul de infecție a bronșitelor depinde de forma bolii și de prezența unui agent infecțios.

Dar trebuie să știți că bronșita nu este o boală contagioasă și nu poate fi transmisă de la un pacient la o persoană sănătoasă, dar riscul apariției acesteia crește odată cu imunitatea slăbită, stresul, bolile cardiace cronice și sistemul bronhopulmonar, anomaliile congenitale ale bronhiilor, numărul de persoane în perioada epidemiei infecțiilor respiratorii.

Ce este infectiozitatea si este posibil sa apara bronsita?

În medicină, termenul "infecțiozitate" este definit ca contagiozitatea anumitor tipuri de boli - gradul de probabilitate de transmitere a unui factor infecțios de la o persoană bolnavă și probabilitatea de a dezvolta o boală la o persoană în contact.

Pe această bază este evaluat gradul de pericol al infecției și necesitatea de a lua anumite măsuri de protecție împotriva diferiților agenți infecțioși.

Esența bronșitei este un proces inflamator care apare în membranele mucoase și pereții bronhiilor.

Dar trebuie amintit că inflamația bronhiilor poate fi cauzată atât de factori infecțioși, cât și de agenți non-infecțioși (fumatul pasiv, alergeni, praf și gazele chimice și ecologia săracă în zona de ședere și alte pericole).

Agenți infecțioși provocând bronșită:

 • virusuri respiratorii;
 • bacterii (cel mai adesea această formă de bronșită este cauzată de pneumo - și stafilococ, hemofil și pseudomonas aeruginosa);
 • ciupercile - Candida (tip de drojdie) și Actinomyces (tip radiant) sunt agenții cel mai frecvent cauzali ai bronșitei fungice;
 • protozoare (cei mai frecvenți agenți patogeni intracelulare sunt chlamydia și micoplasma).

Asociații ale mai multor agenți patogeni:

 • virusuri + bacterii;
 • bacterii + fungi;
 • viruși + bacterii + ciuperci

Pe baza celor de mai sus, răspunsul la întrebarea: "Este posibil să prindeți bronșita?" - Da, dacă este cauzată de factori infecțioși.

Având în vedere factorii etiologici infecțioși, bronșita este împărțită în următoarele forme:

Bronșită virală

Bacteriile infecțioase se dezvoltă cel mai adesea din cauza infecțiilor cu diferite virusuri (mai mult de 90% din toate formele de inflamație bronșică cauzate de factorii infecțioși).

Cel mai adesea este o complicație a infecțiilor gripale sau respiratorii virale:

 • parainfluenza;
 • infecția cu adenovirus;
 • infecții cu rhinovirus;
 • boli de citomegalovirus;
 • enterovirus.

Virusul sincițial respirator este cel mai periculos pentru copiii din primul an de viață - cauzează dezvoltarea formelor obstructive de bronșită și bronșiolită.

Focarele incidentei proceselor inflamatorii bronșice acute coincid cu exacerbările sezoniere ale infecțiilor virale respiratorii acute și se explică prin natura virală a bolii.

Această statistică nu lasă nici o îndoială, deci răspunsul la întrebarea dacă este posibil să se contracteze o persoană cu bronșită de la o persoană cu bronșită - da, și mai des este transmisă prin picături de aer.

Virușii intră în organism cu particule de saliva și mucus atunci când tuse, strănut și vorbesc

Cel mai adesea, o infecție apare atunci când o persoană este aproape de o persoană bolnavă în zone cu concentrații mari de persoane într-o cameră slab ventilată (transport, grupuri organizate pentru copii, la locul de muncă, într-un magazin).

Virușii au rezistență diferită în mediul înconjurător, dar pot să rămână suspendați pentru mult timp în aer, să se așeze pe membranele mucoase ale nasului, gâtului și ochilor și să provoace apariția bolii în câteva ore după intrarea virusului în sânge.

În plus, infecția cu bronșită virală este posibilă atunci când se utilizează obiecte de igienă obișnuite și obiecte de uz casnic, mâncăruri și contact strâns, mai ales când se săruie.

Datorită acumulării mari a oamenilor într-un singur loc, se creează o oportunitate excelentă pentru răspândirea infecției, iar riscul de infectare cu bronșită virală devine mult mai mare.

Infecțiile virale și gripa sunt cele mai contagioase în primele zile ale bolii.

Prin urmare, atunci când apar primele simptome ale bolii, cel mai bine este să se întocmească o listă bolnavă sau să se ia o pauză la locul de muncă, să se lase copilul acasă ca fiind cea mai contagioasă în această perioadă.

Este important să știți că este extrem de periculoasă să purtați o infecție virală la nivelul picioarelor fără repaus în pat - aceasta este cauza dezvoltării complicațiilor de gripă și ARVI.

În timpul epidemiilor, este necesar să se ia toate cerințele sanitare și igienice necesare pentru a evita infecțiile.

Acestea includ:

 • excluderea completă a contactului cu oamenii sănătoși atunci când apar semne ale unei infecții virale, odihnă în pat și băut abundent;
 • tratamentul corect al SARS și al bronșitei virale;
 • purtarea unei măști, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului strâns cu o sursă probabilă de infecție;
 • în perioada epidemiei, în măsura în care este posibil, să evite locurile de concentrare mare de persoane și să consolideze imunitatea.

Cele mai periculoase complicații ale infecțiilor virale respiratorii acute sunt persoanele vârstnice, slăbite, copiii mici sau pacienții cu patologii cronice ale sistemului respirator, boli ale inimii și vaselor de sânge, rinichi și ficat.

Este o bronșită virală extrem de periculoasă în orice perioadă de sarcină - trebuie să consultați urgent un specialist și să tratați boala

Viroză bronșică în infecțiile copilariei

De asemenea, bronșita poate fi la fel de dificilă pentru un curs complicat de infecții virale din copilărie - rujeola, varicela și parotidita.

Bronșita, care se dezvoltă pe fundalul unei infecții din copilărie, este considerată o complicație.

De aceea, atunci când un copil are semne de inflamație a bronhiilor sau a bronhiilor (tuse neproductivă, febră, dificultăți de respirație, letargie, slăbiciune, stare de spirit) necesită consultanță medicală imediată și spitalizare în zona bolii infecțioase (dacă este necesar).

Este important să ne amintim că cursul complicat al infecțiilor copilariei este cel mai dificil:

 • la copii mici;
 • dacă copilul prezintă tulburări funcționale de bază sau boli cronice (sistemul bronhopulmonar, defectele congenitale ale inimii și vasculare, patologia sistemului nervos, tulburările endocrine și metabolice, afecțiunile ficatului și rinichilor);
 • în starea de imunodeficiență congenitală sau dobândită;
 • atunci când un copil este slăbit de recentele procese grave infecțioase sau somatice;
 • pe fundalul alergiilor.

Numai medicul observator poate evalua severitatea stării copilului și poate prescrie tratamentul corect.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât mai dificilă este evoluția bronșitei virale și este nevoie de o monitorizare constantă de către un medic pediatru sau specialist în boli infecțioase

Este bronșita contagioasă pentru copiii cu infecții copilarie - nu, este doar o complicație a unei boli infecțioase, se dezvoltă numai în cazul unei boli complicate severe.

În această situație, vaccinarea în timp util este considerată cea mai bună prevenire a bolii. Este efectuată imunizarea care protejează corect copilul de complicații grave ale infecțiilor virale din copilărie (gripă, rujeolă, rubeolă, oreion și, dacă este necesar, de la varicela și infecția rinocenticoasă).

Adesea, prețul unui refuz gratuit al vaccinării este o complicație gravă în formă de tulburări auditive după otită, bronșită obstructivă și bronhiolită la sugari, pneumonie și inflamații ale creierului.

Bacterii bronsite

Bacteria infecțioasă, provocată de microflora bacteriană, apare datorită penetrării bacteriilor patogene în bronhii și provocând un proces inflamator, care este însoțită de o producție intensă de spută mucoasă sau muco-purulentă și tuse.

Bacteria bronșită este, de asemenea, contagioasă, dar, spre deosebire de inflamația virală a bronhiilor, ea nu este transmisă prin vorbire și tuse, și este imposibil de obținut în timpul comunicării normale.

Această formă de bronșită este transmisă într-un contact - pe cale domestică - prin feluri de mâncare comune, sărutări, în contact strâns cu copiii.

În starea normală a sistemului imunitar local și general și a absenței deteriorării epiteliului bronșic, bacteriile nu sunt în măsură să se stabilească și să se înmulțească în mucoasa bronșică.

În majoritatea cazurilor, o infecție bacteriană se unește în prezența unei infecții virale, o reducere persistentă a imunității sau o complicație în prezența inflamației cronice în bronhiile genezei non-infecțioase (bronșita fumătorului, bronșita alergică sau profesională).

Cel mai adesea, bronșita bacteriană provoacă:

 • pneumo și stafilococ;
 • hemophilus bacillus;
 • hemolitic streptococ;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • catarrhal diplococcus neusser;
 • legionella și moraccella.

Forma bacteriană a bronșitei trebuie tratată în mod cuprinzător cu utilizarea antibioticelor.

Micoplasma și bronșita chlamydială

Incidența ridicată a inflamației bronhiilor și a bronhioalilor provocate de agenții patogeni atipici (intracelulari) este bronhoita mioplasmică și chlamydială, în special la copiii din primul an de viață (până la 40%).

Micoplasmele sunt cele mai simple microorganisme care parazitează în interiorul celulelor epiteliale ale bronhiilor și provoacă bronșită mioplasmică. În plus față de bronhii, micoplasmele pot provoca inflamația sinusurilor paranazale, a faringelui, a traheei și a plămânilor.

Acest tip de inflamație a bronhiilor este considerat a fi colorectal, dar există încă focare ale bolii.

Transmiterea agentului patogen apare atât prin picăturile aeropurtate, cât și prin contactul - gospodăria, adesea prin jucării, vase, obiecte de uz casnic.

Cel mai adesea această boală se găsește în grupurile organizate de copii (grădinițe și școli)

Condițiile favorabile pentru dezvoltarea bronșitei micoplasmale sunt următorii factori:

 • un grup mare de copii;
 • încălcarea normelor de igienă (ventilarea camerei rare, circulația slabă a aerului în cameră);
 • toamna-iarna;
 • lipsa de mers pe jos în aerul proaspăt și întărirea;
 • imunitate redusă la copii.

Infecția cu chlamydia afectează mai des sistemul urogenital la pacienții adulți, dar, în anumite condiții, infecția căilor respiratorii poate apărea și prin picăturile de aer sau prin căile domestice.

În același timp, se dezvoltă bronșita chlamydială.

Dar, printre copii și adolescenți, această formă a bolii reprezintă mai mult de 15%.

Este legată, pe de o parte, de infecția intrauterină frecventă a nou-născutului atunci când trece prin canalul de naștere sau prin căile cotidiene de la mama care suferă de chlamydis imediat după naștere.

În plus față de bronșită, se observă simptome ale conjunctivitei purulente prelungite, rinitei sau etmoiditei.

Diagnosticarea imediată și tratamentul bolii sunt necesare pentru a preveni trecerea acesteia la forme recurente sau cronice.

Adesea, această patologie este diagnosticată la adolescenți după declanșarea activității sexuale timpurii și a lipsei de respectare a standardelor sanitare și igienice și a echipamentului individual de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Infecția cu chlamidiană (bronșită, conjunctivită, rinită, uretrită, vulvovaginită) este o patologie complexă care necesită un tratament urgent și adecvat.

Bronșită alergică

Acest tip de boală este asociat cu o reacție alergică a bronhiilor la diferiți factori care determină hiper-reactivitatea și inflamația membranelor mucoase.

Factorii etiologici ai acestei forme de bronșită includ:

 • praf de casă;
 • produse alimentare;
 • polen de flori și plante;
 • saliva de animale și păr;
 • medicamente;
 • aer rece;
 • parfumuri;
 • produse chimice de uz casnic.

Această formă de bronșită nu este transmisă de la pacient la persoana sănătoasă.

Bronșită cronică

Inflamația cronică a bronhiilor la copii este mai puțin frecventă, poate fi cauzată de factori atât infecțioși, cât și non-infecțioși.

Factorii infecțioși provoacă adesea o exacerbare a procesului inflamator și sunt infecțioși, în funcție de tipul de agent patogen, de viruși sau de agenți patogeni.

Bronsita cronică de natură non-infecțioasă (bronșita alergică, ocupațională sau fumător) nu aparține bolilor infecțioase și nu este transmisă de la o persoană la alta.

Bronsita are adesea un curs complex, astfel încât, atunci când apar simptome, în special cu spută expectorantă dificilă, cu semne de insuficiență respiratorie și alte semne de evoluție complicată a bolii, este urgent să se consulte un specialist.

Pediatrul Sazonova Olga Ivanovna

Top