Categorie

Posturi Populare

1 Bronșită
Cum să luați vitamina C: schema exactă pentru fiecare vârstă și recomandările medicului
2 Profilaxie
Oscillococcinum
3 Rinită
Rinita vasomotorie cronică
Image
Principal // Profilaxie

Poate femeile gravide să obțină vaccinul împotriva gripei?


Pot obține o lovitură de gripă în timpul sarcinii? În majoritatea cazurilor, experții spun: nu numai că este posibilă, dar necesară: în perioada de gestație, femeia aparține grupului cel mai vulnerabil al populației, împreună cu copiii mici, vârstnicii și bolnavii cronici.

Conducerea unui copil face ca organismul să lucreze cu stres crescut, iar vaccinul împotriva gripei îi ajută pe femeile gravide să nu se îmbolnăvească sau este mai ușor să facă față unei infecții virale. Care este perioada de timp pentru vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii, există contraindicații absolute și temporare pentru vaccinare și ce complicații pot apărea după vaccinare?

Gripa este periculoasă în timpul sarcinii?

Gripa este o boală infecțioasă, în funcție de tulpina și răspunsul imun al organismului, poate apărea destul de ușor și poate provoca complicații și consecințe grave. Sarcina este o afecțiune fiziologică în care sistemul de apărare a organismului este redus în mod natural, imunitatea mamei este suprimată pentru a reduce probabilitatea respingerii fetale, ceea ce conduce la o capacitate redusă de a rezista la diferiți agenți infecțioși, iar virusul gripal nu face excepție.

Femeile gravide sunt mult mai predispuse decât în ​​aceeași perioadă de vârstă în afara perioadei de gestație, se observă complicații ale gripei: pneumonie virală, bacteriană și pneumonie cu etiologie mixtă, sinuzită, bronșită, otită, pielonefrită etc.

În cazul bolilor severe, care se observă și la femeile gravide, se pot dezvolta complicații ale sistemului cardiovascular (miocardită, insuficiență cardiacă). Pe fondul gripei, boli ale sistemului endocrin (diabet zaharat), ale sistemului urinar (nefrită, cistită) sunt deseori exacerbează sau debutează și se observă episoade de astm bronșic.

Bolile bacteriene care nu sunt direct legate de influența virusului gripal, de exemplu candidoza, pot de asemenea să se înrăutățească sau să se dezvolte după o infecție virală anterioară datorată scăderii imunității generale. Pe lângă cursul mai sever al bolii și complicațiile gripei la femeile gravide, aceasta poate implica amenințarea nașterii premature, a avortului spontan. În stadiile incipiente, virusul gripal și unele medicamente pot afecta negativ organele și sistemele fetale, iar în stadiile ulterioare de gestație, un virus care a pătruns în bariera placentară poate provoca gripă la un copil.

Poate femeile gravide să primească o lovitură de gripă?

Organizația Mondială a Sănătății implementează un program de vaccinare a femeilor gravide cu vaccin împotriva gripei. În absența contraindicațiilor, experții recomandă ca toate femeile însărcinate să fie vaccinate împotriva gripei, deși nu sunt incluse în lista obligatorie de vaccinare, iar alegerea depinde de mama însărcinată.
Care sunt motivele pentru o lovitură de gripă în timpul sarcinii?

 • Un sistem imunitar slăbit al unei femei însărcinate o pune într-un risc mai mare de a deveni infectat cu virusul gripei în timpul focarelor și focarelor sezoniere.
 • Când este infectat, evoluția bolii poate fi mult mai dificilă decât media pentru această tulpină, iar atunci când apar tulpini de gripă noi mutante, femeile gravide sunt unul dintre grupurile cu cea mai mare mortalitate.
 • Riscul de a dezvolta complicații ale gripei la femeile gravide este mult mai mare.
 • Influenza poate afecta nu numai corpul mamei, ci poate provoca avort spontan sau dezvoltarea patologică a fătului.
 • Vaccinarea vă permite să formați anticorpi împotriva gripei, care sunt transmiși copilului și servesc drept protecție împotriva infecțiilor în primele 6 luni de viață.

Există contraindicații pentru vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii?

O contraindicație absolută este prezența unei reacții alergice la proteinele de pui, substanța de bază pentru a crea un vaccin, precum și intoleranța individuală la componentele vaccinurilor.

Contraindicațiile relative care trebuie evaluate pentru fiecare femeie separat includ alergii la diferite grupe de antibiotice, o reacție alergică în timpul vaccinărilor anterioare. Nu este recomandat să puneți un vaccin împotriva gripei în primele etape (în primul trimestru înainte de formarea placentei). Vaccinarea profilactică anuală înainte de concepție ajută la evitarea pericolului bolii în sezonul de încărcare virală mare.

Contraindicațiile temporare pentru care este necesară amânarea perioadei de vaccinare până la perioada de sănătate completă includ bolile respiratorii, exacerbarea bolilor somatice, alergiile, gestația celui de-al doilea și al treilea trimestru.

Când să vă vaccinați în timpul sarcinii și când ați planificat concepția?

Femeile gravide sunt recomandate să aibă vaccinul antigripal la începutul celui de-al doilea trimestru, mai ales dacă survine o sarcină în timpul unei perioade sezoniere de epidemii. Vaccinarea este preferabilă cu o lună înainte de începerea creșterii activității infecțioase a virusului, cel mai adesea în septembrie și începutul lunii octombrie.


Procesul de formare a răspunsului imun are nevoie de 2 până la 4 săptămâni, deci cu o lună înainte de începerea activității medii a virusului, trebuie să fiți vaccinat.
Când planificați o sarcină, vaccinarea se efectuează cu o lună înainte de încercarea de concepție. Trebuie reținut faptul că valabilitatea vaccinării este de aproximativ 12 luni, deci pentru o protecție regulată este necesară revaccinarea anuală.

Pregătirea pentru vaccinarea împotriva gripei

În cazuri extrem de rare, reacțiile alergice de natură pronunțată (până la edemul lui Quincke), care nu au fost așteptate în timpul examinării anterioare a femeii, apar pe componentele vaccinului. Pentru a reduce probabilitatea alergiilor de orice severitate, trebuie să urmați regulile de pregătire pentru vaccinare:

 • vaccinarea se efectuează pe fundalul sănătății complete și nu mai devreme de 2 săptămâni după ce a suferit o boală virală sau bacteriană;
 • stare de rău în ziua vaccinării este un motiv care trebuie examinat de un medic și amână data vaccinării;
 • Cu 2-3 zile înainte de vaccinare, în ziua vaccinării și o săptămână după ce este necesar să se evite alimentele neobișnuite, băuturile, potențialii alergeni în produsele alimentare, produsele cosmetice etc.

Alegerea unui vaccin pentru femeile însărcinate

Toate vaccinurile oferite pentru dezvoltarea imunității față de cele mai frecvente tulpini de gripă sunt inactive, adică virusul viu nu intră în organism, ceea ce elimină atât efectul negativ al agentului infecțios asupra mamei insarcinate, cât și efectul teratogen asupra fătului. Cu toate acestea, vaccinurile pot diferi prin prezența și cantitatea de conservant, direcționalitatea efectului asupra uneia sau a două tulpini ale virusului prezis pentru următoarea epidemie etc.
Cele mai frecvent alese medicamente pentru vaccinarea femeilor însărcinate de către specialiști includ:

 • Influvac;
 • Vaksigripp;
 • Grippol;
 • Begrivak;
 • Grippo Plus și altele.

Cele mai frecvente vaccinuri din Rusia, Grippol și Grippol Plus, sunt accesibile. A doua opțiune este considerată cea mai potrivită pentru femei în perioada de gestație, deoarece nu există conservanți în vaccin.

În ciuda faptului că acțiunea vaccinului nu este o protecție absolută împotriva infecției cu virus, în caz de boală, imaginea clinică la pacienți, inclusiv femeile însărcinate, este simptome mai puțin pronunțate, forme ușoare de boală și complicații rare. Vaccinarea împotriva gripei vaste ajută la protejarea nu numai a mamei, ci și a copilului și este recomandată pentru aproape toate femeile însărcinate și cele care planifică un copil.

Locuri interesante din Moscova

Ultima dată când am elaborat un ghid detaliat privind vaccinările împotriva gripei pentru copii și adulți, astăzi vom aborda subiectul vaccinării femeilor însărcinate. Articolul de mai jos a fost scris de Elena Savinova, autorul canalului de telegrame "Despre vaccinări fără isterie".

Întrebările legate de posibilitatea și necesitatea vaccinării împotriva gripei la femeile gravide sunt întrebate cu regularitate de invidiat. Și, deși răspunsurile din Internetul popular rusesc medical nu le-au dat doar leneș, ele continuă să vină. Am decis să scriu un post detaliat pe acest subiect îngust. Nimic special - vor exista citate din poziția OMS, ghidurile clinice federale ruse (în continuare - RFCR) și bazele științifice.

Mai întâi, după cum a spus Serghei Butriy, în orice situație incomprehensibilă, a se vedea poziția OMS privind vaccinurile, în acest caz - privind vaccinurile antigripale. Să ne cunoaștem unele dintre prevederile acestei poziții (toate citatele sunt luate din poziția OMS, dacă nu se specifică altfel):

Dar după toate... femeile gravide nu pot fi vaccinate? Am spus așa în LCD

Nu este. Nu este deloc: nu este posibilă, dar necesară pentru vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinul împotriva gripei este recomandat direct de OMS și de aceea:

Femeile gravide prezintă un risc crescut de a dezvolta gripa severă și deces, infecția poate duce, de asemenea, la complicații precum nașterea unui făt mort, moartea unui nou-născut, nașterea prematură și nașterea unui copil mic. Când au fost infectate cu tulpina A (H1N1) pdm2009, femeile însărcinate din New York au fost de 7,2 ori mai multe sanse de a fi spitalizate, iar frecvența spitalizării datorată gripei severe a fost de 4,3 ori mai mare decât în ​​cazul femeilor care nu sunt însărcinate.

Dar, după toate, în consultarea femeilor au spus!

Uitați ce ați spus acolo. Să presupunem că acest lucru nu contribuie la aderarea la tratament, dar încă mai scriu: cu cunoștințe despre vaccinare, totul este rău, nu numai în rândul populației, ci și în rândul unor medici. Dacă medicul de pe ecranul LCD spune că vaccinările pentru femeile însărcinate sunt interzise, ​​atunci pur și simplu nu sa familiarizat cu documentele OMS și recomandările rusești, ceea ce sugerează o concluzie practică: nu ar trebui să ascultați acest medic în probleme de vaccinare.

E în siguranță?

Studiile controlate randomizate (RCT) din Statele Unite și Bangladesh privind analiza siguranței vaccinării împotriva gripei în timpul sarcinii nu au demonstrat prezența unor reacții adverse semnificative, precum și a complicațiilor intrauterine, perinatale sau a complicațiilor în copilărie la descendenții femeilor.

Și oricând poți?

Femeile gravide trebuie vaccinate cu TIV [vaccin trivalent inactivat - traducerea mea] în orice stadiu al sarcinii. Această recomandare se bazează pe dovezi privind prezența unui risc semnificativ de boală severă la acest grup de persoane și dovezi că vaccinul împotriva gripei sezoniere este sigur pentru vaccinare în timpul sarcinii și este eficient în prevenirea gripei la femei și copiii lor, de mare.

Este sigur pentru un copil?

Este nu numai sigur, ci protejează copilul în primele șase luni ale vieții, când a) nu poate primi un vaccin împotriva gripei după vârstă și b) nu poate primi terapie antivirală dacă se îmbolnăvește brusc. Prin vaccinări de vârstă, la fel ca și tusea convulsivă.

Vaccinarea împotriva gripei femeilor gravide va proteja atât femeile însărcinate cât și nou-născuții de infecție.

Copiii cu vârsta sub 6 luni nu sunt eligibili pentru vaccinarea cu vaccinurile antigripale autorizate în prezent și ar trebui protejate împotriva infecțiilor prin vaccinarea mamei lor în timpul sarcinii, precum și asigurarea vaccinării persoanelor de contact pentru a limita transmiterea virusurilor gripale la sugari.

Vaccinarea împotriva gripei copiilor în prima jumătate a anului este ineficientă; Până în prezent, nu este permisă utilizarea terapiei antivirale împotriva gripei la copiii din prima jumătate a anului de viață.

Și nu sunt doar însărcinată, dar am și astm, obezitate, diaree și scrofula. Probabil nu pot fi vaccinat împotriva gripei?

Aveți nevoie de ea mai mult. Poziția OMS:

Riscul de a dezvolta o infecție gravă în timpul sarcinii crește odată cu prezența astmului concomitent, a diabetului zaharat și a obezității.

Cei mai importanți factori de risc care determină spitalizarea femeilor gravide cu gripă sunt: ​​exacerbarea astmului bronșic preexistent, obezitatea, diabetul zaharat, sarcina târzie.

Declarațiile OMS

Pentru țările care au în vedere introducerea sau extinderea programelor de vaccinare sezonieră împotriva gripei, OMS recomandă ca femeile gravide să fie grupul cu cea mai mare prioritate pentru vaccinare.

Comentariul meu și traducerea în rusă non-medicale. În plus, poziția se referă la următoarele categorii: copii mici, vârstnici, bolnavi gravi etc. Această expresie înseamnă următoarele: OMS pledează în genunchi: ministere de sănătate scumpe din țările sărace, bine, dacă nu aveți bani pentru vaccinarea întregii populații, atunci ar fi de a vaccina gravidă găsi! Mai întâi trebuie!

Statistici din recomandările ruse

Analiza cazurilor de deces de la gripă confirmată de laborator a evidențiat faptul că cele mai frecvente circumstanțe complicate au fost [...] sarcină - 4,5%, boli pulmonare cronice - 3,6%.
Pandemia de gripă A / H2N2 / 1957 a ucis mai mult de 50% dintre femeile aflate în diferite stadii ale sarcinii, care au reprezentat până la 10% din totalul deceselor cauzate de această infecție în timpul epidemiei.

Doar gândiți-vă, gripa: poate fi tratată, mai ales că există medicamente cu eficacitate dovedită. Pe "Medusa" a scris!

Vaccinarea împotriva gripei poate reduce necesitatea ca femeile însărcinate să ia medicamente antivirale care sunt teoretic mai periculoase decât utilizarea unui vaccin inactivat.

Utilizarea terapiei antivirale și vaccinarea împotriva gripei la copiii cu vârsta sub șase luni este inacceptabilă, prin urmare, lipsa unei alternative la protecția eficientă împotriva posibilelor infecții și consecințele grave ale bolii la sugari fac ca vaccinarea mamei însărcinate să devină o prioritate.

Și, poate, totodată este mai bine să transferați anticorpi la copil cu lapte matern?

Anticorpii sunt transmiși copilului în primul rând prin placentă. Acesta este mecanismul care stă la baza programului de vaccinare pentru femeile gravide împotriva gripei și a tusei convulsive pentru a proteja copiii nenăscuți. În ceea ce privește copiii, în primul rând, doar nou-născuții (adică copiii cu vârsta de aproximativ o lună) sunt capabili să absoarbă anticorpi prin tractul gastro-intestinal și aceasta nu este principala cale de transmitere a anticorpilor la sugari. Principala este transplacenta. Trist, dar adevărat. Trist, dar adevărat. În plus, undeva se susține că bebelușii umani, spre deosebire de vițeii rozătoarelor, rumegătoarelor, etc., nu primesc anticorpi din laptele matern.

În al doilea rând, pentru a transmite anticorpilor la virusul gripal nou-născutului cu lapte matern, trebuie să obțineți gripa în prima lună de naștere - un virus care provoacă 3-5 milioane de cazuri de boli grave și 250000-500000 de decese în lume. O perspectivă distractivă, nu-i așa? În cele din urmă, dacă ridicați adenovirus, parainfluenza sau orice alt virus din grupul de infecții virale respiratorii acute, acesta nu va proteja copilul de gripa în nici un fel.

Dar ce zici de tiomersal?

În 2009, OMS a mai spus că nu există dovezi ale efectului negativ al tiomersalului (o componentă conservantă a unor vaccinuri inactivate) asupra sugarilor și adulților, inclusiv femeilor însărcinate.

Ei bine, convins. Ce vaccin gripal poate fi vaccinat la femeile gravide?

Numai vaccinul inactivat. Vaccinurile antigripale vii pentru femeile gravide sunt interzise. Poziția OMS menționează doar vaccinurile trivalente care sunt aprobate pentru utilizare la femeile gravide, prin urmare, cu vaccinurile cvadrivalente prezentate în străinătate, merită să așteptați și să optați pentru vaccinuri trivalente.

Locuiesc în Kukuyev. Întrebat despre vaccinarea singurului ginecolog și terapeut în capul lui Kukuyev, părul a început să se miște pe cap și mi-au spus strict: nu am reușit. Unde vei fi?

Ei bine, ce să faceți: imprimați poziția OMS în limba rusă și RFCR, marcați locurile potrivite cu un marker și lăsați medicii pentru examinare.

Și ce-i cu temele? Și să le inoculezi?

Vaccinările împotriva gripei ar trebui să fie supuse tuturor persoanelor care au contact direct cu o femeie însărcinată (în special copiii din primii 5 ani de viață). Această cerință reduce riscul contactului epidemiologic al unei femei gravide cu o persoană bolnavă și crește fiabilitatea prevenirii generale și specifice a gripei în familie.

Și cine este încă contraindicat pentru vaccinarea împotriva gripei?

Nu puteți fi vaccinat împotriva gripei la persoanele cu hipersensibilitate la ouă (cei care au o reacție anafilactică) și sulfuri. Nu confunda reacția anafilactică cu alte reacții alergice la ouă. Medskeyp scrie chiar separat că cei care au urticarie pe ouăle lor pot fi vaccinați împotriva gripei.

Poate femeile gravide să primească o lovitură de gripă?

Cel mai mare rău pentru gripă este provocat pe segmentele cele mai vulnerabile ale populației, inclusiv femeile însărcinate. De exemplu, în timpul unei pandemii din 1957, femeile gravide decedate au reprezentat 50% din femeile în vârstă fertilă. Epidemia gripei "porcine" din Rusia în 2009 a revendicat viața a 83 de femei. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru protecția mamei și copiilor acordă prioritate vaccinării femeilor însărcinate împotriva gripei. Consiliul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP) a recomandat vaccinarea sezonieră pentru femeile însărcinate.

Conform rezultatelor studiilor efectuate, utilizarea vaccinurilor inactivate (ucise) nu are un efect teratogen asupra fătului și nu dăunează sănătății femeii însărcinate. Deci, este posibil ca femeile gravide să obțină un vaccin împotriva gripei, este periculos pentru copilul nenăscut?

Care este pericolul de gripă în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, imunitatea unei femei este slăbită, ea devine susceptibilă la orice infecție. Cel mai adesea, mama insarcinata poate fi expusa riscului de infectare datorita epidemiei anuale de gripa. Această boală la o femeie gravidă se desfășoară într-o formă mai severă și cu complicații. Această boală este periculoasă pentru o femeie însărcinată din cauza complicațiilor sale:

În cazurile severe, se poate dezvolta miocardită cu insuficiență cardiacă. Bolile cronice sunt exacerbate: diabet, astm bronșic, bronșită, nefrită.

Fiți conștienți! Consecința cea mai periculoasă a gripei la femeia gravidă este amenințarea cu avortul spontan sau nașterea prematură.

Gripa la o femeie gravidă poate afecta starea de sănătate a fătului. Mai presus de toate, este periculoasă în stadiile incipiente ale sarcinii, când sunt așezate și formate țesuturile și organele embrionului uman. Infecția virală sau expunerea la medicament pot duce la o patologie a organelor copilului. În stadiile ulterioare ale sarcinii există riscul de infectare a fătului.

De ce vaccinarea femeilor gravide pentru gripa este importantă

O viitoare mamă în timpul sarcinii se îngrijorează nu numai despre sănătatea ei, ci și despre faptul dacă bebelușul se va naște sănătos și puternic. Și este foarte natural ca mamele viitoare să se întrebe adesea dacă să inoculeze sau nu.

Motive importante pentru vaccinare sunt următoarele.

 1. O femeie în timpul sarcinii este mult mai expusă riscului de infecție cu gripă, deoarece imunitatea ei este slăbită.
 2. În cazul unei infecții cu gripa, evoluția bolii la o femeie însărcinată este mult mai dificilă și cu complicații.
 3. Vaccinarea femeilor însărcinate împotriva gripei protejează mama și copilul ei. O femeie gravidă, vaccinată în timpul sarcinii, transmite anticorpi împotriva gripei prin placentă către făt. Un copil născut dintr-o mamă vaccinată primește imunitate timp de cel puțin 6 luni. Conform rezultatelor studiilor, se știe că vaccinarea mamă reduce riscul de infectare cu gripa a unui nou-născut cu 63%.

Pro și contra fotografiilor de gripa pentru femeile gravide

În prezent, nu există un consens în comunitatea medicală cu privire la faptul dacă un vaccin împotriva gripei trebuie administrat femeilor însărcinate. Medicii care recomandă vaccinarea explică necesitatea pentru următoarele motive.

 1. În cazul unei infecții cu gripa, boala la o femeie gravidă poate fi severă și cu complicații.
 2. Gripă severă poate provoca avort spontan sau avort spontan.
 3. Infestarea virală a mamei poate provoca anomalii de dezvoltare sau întârzierea în dezvoltarea fizică sau mentală a copilului.
 4. O femeie însărcinată vaccinată este protejată împotriva infectării și oferă protecție copilului ei născut timp de mai multe luni.

Medicii care se abțin de la folosirea vaccinurilor susțin astfel de argumente.

 1. Vaccinul nu oferă o garanție de 100% pentru formarea imunității.
 2. Ca orice medicament, vaccinul prezintă riscul unei reacții adverse.

Indiferent dacă doriți sau nu să faceți o vaccinare împotriva gripei la o femeie însărcinată? Cel mai bine este să luați această decizie împreună cu medicul. Într-adevăr, în fiecare caz, condițiile sunt inegale. Dacă epidemia de gripă este inevitabilă și femeia gravidă nu are contraindicații, atunci vaccinarea trebuie făcută. Dacă o femeie însărcinată are un risc nesemnificativ de infecție, ea nu este în contact cu un număr mare de persoane sau se opune vaccinării, atunci nu o puteți face. După consultarea unui medic cu privire la acest vaccin, puteți ajunge la o soluție optimă.

Contraindicații pentru vaccinare în timpul sarcinii

Boala respiratorie acută sau exacerbarea oricărei alte boli cronice au contraindicații temporare - vaccinul este întârziat până la recuperare.

Contraindicațiile generale pentru femeile gravide la vaccinul antigripal sunt următoarele:

 • alergică la ouă, antibiotice;
 • intoleranță individuală la vaccin;
 • reacție alergică la o vaccinare anterioară;
 • primul trimestru de sarcină.

Când se recomandă vaccinarea gravidă

Vaccinarea cu gripă la planificarea sarcinii trebuie ținută în minte pentru a se asigura că mama și copilul sunt libere de infecție în viitor. Vaccinarea este indicată în special femeilor gravide care suferă de boli cronice (diabet, nefrită, bronșită). Această categorie de persoane este deosebit de susceptibilă la evoluția gravă a bolii în caz de infecție.

Când să fii vaccinat?

 1. Prevenirea gripei sezoniere se desfășoară în septembrie, octombrie. Vaccinările pentru femeile gravide sunt recomandate în al doilea trimestru de sarcină.
 2. În timpul sarcinii planificate, vaccinul antigripal se face cu o lună înainte.
 3. Vaccinarea împotriva gripei înainte de sarcină este planificată prin calculul că formarea imunității are loc 2-4 săptămâni. Protecția după vaccinare durează aproximativ un an.

Efectele rare ale vaccinării

Vaccinurile antigripale moderne sunt sigure pentru femeile însărcinate. Dar, uneori, pot fi totuși consecințe dificile.

 1. Șoc anafilactic, însoțit de o scădere bruscă a tensiunii arteriale a mamei. Deteriorarea oxigenului rezultat din făt poate necesita terminarea sarcinii.
 2. Reacția alergică în formă severă de angioedem periculoasă.
 3. Dezvoltarea reacțiilor alergice la nou-născutul.

Cum să vă pregătiți pentru vaccinare pentru femeile gravide

Mama insarcinata, stiind cum un vaccin antigripal poate afecta sarcina, ar trebui sa consulte un medic despre viitoarea vaccinare. Dacă o femeie obișnuia să aibă o reacție alergică, în special la proteinele de pui și la antibiotice, asigurați-vă că informați-vă medicul despre acest lucru.

 1. În ziua vaccinării, mama însărcinată ar trebui să fie sănătoasă.
 2. Cu 2 săptămâni înainte de ea, nu ar trebui să aibă nici o infecție.
 3. Cu câteva zile înainte de vaccinare, alimentele neobișnuite ar trebui eliminate din dietă.

Ce vaccin să alegeți

Conform datelor disponibile, vaccinurile divizate (împărțite) inactiva moderne nu au un efect toxic sau teratogen asupra corpului unei femei gravide și a fătului. Vaccinurile cele mai inofensive conțin un minim de substanțe nocive. Acestea includ:

 • Influvac produs de compania farmaceutică Solvay Pharmak (Țările de Jos);
 • Germană Begrivak, vaccinuri și diagnostice Novartis;
 • Compania de producție "Vaxigrip" Sanofi Pasteur (Franța);
 • Grippol, produs în Rusia, este produs de compania farmaceutică NPO Microgen;
 • Grippol Plus, o companie rusă produsă de NPO PETROVAKS FARM.

Dacă alegeți între ultimele două vaccinuri de producție internă, atunci "Grippol Plus" este mai potrivit pentru femeile însărcinate, deoarece nu conține un conservant.

În concluzie, observăm că vaccinarea protejează mama și fătul pe durata sarcinii. Copilul de la mama vaccinată primește anticorpi prin placentă, iar după naștere îi primește și cu lapte. Toate vaccinurile antigripale pentru mulți ani de utilizare în Rusia și în străinătate au justificat siguranța pentru mamă și pentru făt. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate în timpul alăptării.

Vaccin gripal în timpul sarcinii

Femeile gravide sunt expuse riscului de a dezvolta diverse boli infecțioase. Acest lucru se datorează restructurării colosale a corpului și scăderii naturale a imunității. Toate acestea se fac în beneficiul dezvoltării copilului nenăscut, dar virușii nu-i pasă de acest lucru și, odată ce se află în organism, își încep activitatea.

Gripa este o boală contagioasă extrem de contagioasă, care este periculoasă pentru toate grupurile populației. Patologia poate duce la complicații grave, chiar și la moarte. La purtarea fătului, pericolul principal constă în avortul spontan la începutul sarcinii. Posibilul rezultat poate fi favorabil, în funcție de numeroși factori.

Soțul este alcoolic?

Anna Gordeeva a avut aceeași problemă - soțul ei a băut, a bătut, a tras totul de acasă.

Dar Anya a găsit o soluție! Soțul ei a încetat să mai meargă și totul era bine cu familia.

Citește, cu ajutorul a ceea ce a făcut-o - articol

Singura protecție fiabilă împotriva gripei este vaccinul antigripal atunci când planificați o sarcină sau începând cu a 14-a săptămână de purtare a fătului. Vaccinările împotriva gripei se pot face pe parcursul unei anumite perioade de sarcină, însă alegerea făcută trebuie să fie suficient motivată de către experți.

Problema vaccinării îngrijorează multe femei care reușesc să rămână gravide, dar experții încă nu pot da un răspuns clar.

Obosit de bețivi veșnici?

Mulți sunt familiarizați cu aceste situații:

 • Soțul dispare undeva cu prietenii și se întoarce acasă "pe coarne".
 • Casele dispare de bani, nu sunt suficiente nici chiar din plată pentru a plăti.
 • Odată ce un om iubit devine furios, agresiv și începe să renunțe.
 • Copiii nu-i văd pe tatăl lor treji, doar bețivă nemulțumită pentru totdeauna.
Dacă vă recunoașteți familia - nu-l tolerați! Există o cale!

Anna Gordeeva a reușit să-i scoată soțul din groapă. Acest articol a creat o senzație reală între gospodine!

Să examinăm dacă este posibil vaccinarea vaccinului împotriva gripelor la femeile gravide atunci când este cea mai sigură perioadă și cum un vaccin împotriva gripei poate afecta negativ fătul.

Vaccinarea gravidă

În timpul sarcinii, o femeie încearcă prin toate mijloacele să-și protejeze viitorul copil, dar uneori trebuie să facă o alegere, fără să știe de ce va duce. Există multe concepții greșite și mituri despre vaccinare, deoarece multe femei cred că vaccinul împotriva gripei în timpul sarcinii va dăuna copilului.

Dar femeile gravide pot fi vaccinate cu o garanție de siguranță completă? Din păcate, opinia specialiștilor este împărțită, iar dacă un doctor vă va spune să vaccinați, o altă alegere prematură nu va fi aprobată, având în vedere pericolul vaccinării deasupra potențialelor infecții.

Alegerea finală este făcută de o femeie după aprobarea unui specialist.

Argumentele medicilor care sunt "pentru" vaccinare:

 • După vaccinare, se formează anticorpi specifici în organism, care sunt transmiși fătului, astfel încât copilul va avea imunitate la gripă în termen de șase luni de la naștere;
 • infecția cu gripă în timpul sarcinii poate duce la moartea fătului, întârzierea dezvoltării, infecția creierului, desigur, acestea sunt cele mai adverse consecințe;
 • vaccinurile care sunt utilizate astăzi sunt în curs de cercetare și sunt considerate sigure pentru o femeie gravidă și pentru făt;
 • În cazul unei boli cronice la o femeie, virusul transferat poate provoca o exacerbare și poate duce la probleme de sănătate și mai mari.

Argumentul medicilor care sunt împotriva vaccinării:

 • vaccinarea nu oferă o garanție absolută că o femeie nu va primi o infecție virală și că riscul unui vaccin pentru făt rămâne;
 • nimeni nu garantează că după vaccinare nu vor exista complicații, deoarece fiecare organism poate reacționa în felul său;
 • vaccinul este un medicament medicamentos, acesta, ca și ceilalți, intră în mediul nutrițional al fătului și modul în care copilul nenăscut va reacționa la acesta nu este cunoscut.

Există incertitudine în toate aspectele, dar vaccinarea femeilor însărcinate împotriva gripei generează o mulțime de controverse și generează noi întrebări. Este la fel de dificil de evaluat riscurile efectelor gripei și ale vaccinărilor. Așa că ai pus o lovitură de gripă sau nu? O femeie ar trebui să ia decizia după ce a ascultat ambele părți. Desigur, este rațional să se vaccineze atunci când o epidemie este inevitabilă, iar cazurile de efecte dăunătoare asupra fătului sunt deja cunoscute.

Contraindicații

Chiar și cu toată dorința femeilor, vaccinul împotriva gripei în timpul sarcinii nu va fi efectuat în cazul contraindicațiilor.

Punerea unui vaccin împotriva gripei nu este posibilă în astfel de cazuri:

 • primul trimestru de sarcină - dacă sunteți vaccinat devreme, amenințarea la făt este inevitabilă;
 • exacerbarea bolilor cronice sau a cursului acut al unei noi boli infecțioase;
 • creșterea temperaturii corporale;
 • intoleranță individuală la componentele medicamentului;
 • alergic la medicament, în special la ouă.

Selecția vaccinurilor

Există mai multe medicamente care sunt considerate sigure în timpul transportului fătului. Unele dintre ele sunt deosebit de distinse de medici, ca cele mai fiabile, care afectează minim dezvoltarea intrauterină.

Aceste vaccinuri includ:

 • Influvac;
 • Fluarix;
 • Monogrippol;
 • Inflexal V;
 • MonoGrippolNeo;
 • MonoGrippolPlyus.

Aceste medicamente sunt permise în timpul sarcinii, dar nu există nici o garanție de 100% a siguranței lor, prin urmare sunt posibile diferite complicații din partea femeii și a copilului nenăscut.

complicații

Cazurile de complicații sunt rare, dar acest lucru nu poate calma o femeie care așteaptă nașterea copilului ei cu siguranță sănătoasă. Consecințele enumerate sunt posibile în orice caz, dar în special riscul acestora crește atunci când contraindicațiile sunt ignorate.

Posibile consecințe:

 • reacție alergică, angioedem;
 • viitoarele alergii la copil;
 • scăderea tensiunii arteriale, șocul anafilactic;
 • înfometarea de oxigen a fătului cu necesitatea avortului.

Gripa in timpul sarcinii

Lista consecințelor posibile ale vaccinării în timpul sarcinii va părea inofensivă în comparație cu complicațiile pe care o poate provoca o infecție virală.

Complicații după infecție

 • exacerbarea bolilor sistemice cronice, care deja afectează în mod negativ formarea intrauterină a fătului, acestea putând fi patologice cardiovasculare, disfuncții ale sistemului urogenital, alergii;
 • întreruperi hormonale, travaliu prematur, dezvoltare întârziată și anormală a fătului, afectarea circulației sanguine în placentă;
 • insuficiența cardiacă și inflamația mucoasei inimii;
 • tulburări ale sistemului respirator - sinuzită, bronșită, pneumonie, traheobronchită, adenoide și altele.

O femeie trebuie să consulte imediat un medic cu astfel de simptome:

 • creșterea temperaturii corporale de peste 37 de grade;
 • tuse, durere în gât, durere;
 • congestie nazală și nas curbat;
 • dureri de cap prelungite, oboseală constantă;
 • simptome dispeptice, greață, vărsături, diaree.

La femeile gravide, aceste simptome pot dura mai mult decât de obicei, deci trebuie să începeți tratamentul de urgență. Pentru a evita gripa, se recomanda in continuare vaccinarea dupa 14 saptamani de gestatie.

tratament

Dacă gripa nu poate fi evitată, începe tratamentul complex.

Următoarele medicamente și manipulări sunt prescrise pentru tratamentul gripei la femeile gravide:

 • pentru a reduce temperatura corporală prescrisă în condiții de siguranță medicament Paracetamol;
 • cu congestie nazală, se recomandă picături de pinosol;
 • puteți ameliora durerea gâtului cu decocții naturale de musetel, cu soluție Furacilin;
 • sunt prescrise imunomodulatoarele;
 • remedii homeopatice sunt de asemenea permise - Influenza Hel și Ocillococcinum;
 • fitoterapia și tratamentele folclorice aprobate de medic sunt utilizate.

Antibioticele pentru gripa nu sunt prescrise în nici un fel, ele nu afectează virusul, ci doar ajuta în cazul unei complicații bacteriene.

profilaxie

În primul trimestru înainte de vaccinarea intenționată ar trebui să fie implicată în prevenirea infecțiilor. În acest scop, preparatele Viferon-gel și unguentul oxolinic, care trebuie aplicate pe mucoasa nazală, sunt adecvate. Se recomandă să nu se neglijeze bandajul de tifon atunci când călătoriți în transport și în locuri publice, în special în sezonul rece, atunci când se așteaptă o epidemie.

Poate femeile gravide să fie vaccinate împotriva gripei

Sarcina este o condiție specială a unei femei în care sarcina pe toate organele și sistemele crește de mai multe ori. Slăbiciunea, oboseala indică faptul că mama în așteptare are nevoie de odihnă și sprijin bun al sistemului imunitar. Sarcina asupra sistemului imunitar crește, susceptibilitatea la infecții crește.

Gripa este deosebit de periculoasă în timpul sarcinii pentru o perioadă scurtă de timp. În această perioadă, de stabilire a tuturor organelor fătului. Orice virus poate provoca daune ireparabile sănătății organismului în curs de dezvoltare. Adesea, dizabilitatea congenitală este o consecință a infecției.

De ce în timpul sarcinii crește riscul de prindere a gripei

O femeie trebuie să se pregătească în avans pentru o perioadă specială. Ei bine, atunci când informațiile despre maternitate timpurie nu vine ca o surpriză. Cu 2 luni înainte de concepție, trebuie să vă revizuiți complet stilul de viață:

 1. elimina obiceiurile proaste;
 2. începeți să luați vitamine;
 3. mâncați alimente proaspete sănătoase;
 4. efectuați vaccinările necesare.

Sarcina dureaza 9 luni. În această perioadă, o parte a termenului va cădea neapărat în sezonul rece, când răcelii afectează cu viteză incredibilă toate segmentele populației.

Femeile care planifică o sarcină sunt sfătuite să obțină fotografii de gripa înainte de apariția unei epidemii. Agentul patogen atunci când intră în organism are un efect negativ asupra fătului, care penetrează prin bariera placentară. Placenta se formează abia la sfârșitul celei de-a 16-a săptămâni, astfel încât infecția gripală în timpul infecției mamei devine ușor în sângele embrionului.

De ce să cheltuiți imunizarea în timpul sarcinii

Gripa in timpul sarcinii este un mare pericol. În perioada de așteptare pentru copil, boala trece sub o formă severă. Este imposibil să se prevadă modul în care virusul va afecta copilul, care organe vor suferi cel mai mult.

Shoturi de gripă pot fi administrate în timpul sarcinii. Aceasta contribuie la dezvoltarea imunității la făt. După naștere, bebelușii sunt protejați de infecție timp de aproximativ șase luni, iar substanțele antivirale suplimentare sunt alimentate cu lapte matern.

Pentru imunizare, se utilizează un vaccin cu un virus mort. Probabilitatea apariției efectelor secundare după folosire este minimă. Vaccinarea nu este capabilă să provoace boli, dar uneori apar reacții la componentele vaccinului.

Odată cu înfrângerea embrionului în uter, există consecințe imprevizibile. Copilul se poate naște cu patologie inimă, rinichi, probleme cu auzul și vederea. Nu este întotdeauna posibil să se identifice încălcările chiar și cu ajutorul ultrasunetelor. Pentru a evita consecințele grave fără imunizare este dificilă, dacă o femeie însărcinată conduce o viață activă, vizitează locuri publice.

Cine este recomandat pentru focurile de gripa

Agenții patogeni ai gripei se mută în mod regulat, nu este ușor să se lupte cu ei. Boala este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit. Sarcina se referă la astfel de condiții.

Nu este ușor să vă protejați de gripa, chiar dacă respectați toate regulile de igienă. Singura modalitate pentru femeile gravide de a reduce riscul de infecție - vaccinări. Ele ajută să reziste eficient la gripa, deoarece compoziția antigenică în timpul pregătirii pentru epidemie se schimbă în mod constant, adaptându-se tulpinii de mutație a infecției.

În timpul perioadei de gestație, activitatea celulelor imune este inhibată în mod natural. Acest lucru se întâmplă pentru a reduce probabilitatea respingerii embrionului. Dacă acest lucru nu sa întâmplat, corpul a încercat să scape de embrion și sarcina a fost întreruptă.

Următoarele date indică beneficiile vaccinurilor împotriva gripei:

 • imunitatea apare în mama și în copilul nenăscut;
 • bebelușii sunt protejați împotriva gripei timp de încă șase luni;
 • Vaccinul este ușor de tolerat și durează un an.

Absența vaccinării ar trebui să se facă în următoarele cazuri:

 • reacții alergice la mamă;
 • primele luni de sarcină;
 • exacerbarea bolilor cronice.

În multe moduri, cursul prosper al sarcinii depinde de femeia însăși. Orice mamă viitoare ar trebui să aibă grijă de sănătatea ei, deoarece este responsabilă pentru viața și sănătatea unui viitor membru al societății.

Contraindicații la femeile gravide pentru vaccinare

O femeie însărcinată trebuie să facă teste înainte de orice vaccinare. Pe baza rezultatelor obținute, medicul evaluează riscurile pentru a se asigura că vaccinarea nu este contraindicată.

Există indicații pentru care este mai bine să nu faceți focuri de gripă în timpul sarcinii:

 • prezența bolilor cronice în faza acută;
 • alergie la proteinele de pui;
 • temperatură ridicată;
 • termen scurt;
 • intoleranță la componentele vaccinului.

Dacă există cel puțin o contraindicație, este mai bine să anulați vaccinarea. Dacă o sarcină recentă a devenit cunoscută, este necesar să așteptați. Când apar simptomele, trebuie să așteptați recuperarea, numai după ce puteți injecta injectarea.

Care sunt complicațiile vaccinării?

Uneori, pentru persoanele perfect sănătoase, loviturile de gripă cauzează complicații neașteptate. Medicii examinează foarte atent pacienții cu sarcină, dar chiar și după trecerea tuturor testelor după vaccinare apar complicații:

 • încălcarea inimii;
 • scăderea critică a tensiunii arteriale;
 • șoc anafilactic;
 • pierderea conștiinței și comă.

Orice perturbare a stării de a rămâne însărcinată necesită o atenție deosebită. Dacă mama este rea, atunci copilul nenăscut suferă. Efectele agresive ale unor astfel de factori pot determina lipsa de oxigen, funcționarea defectuoasă a organelor și moartea fetală.

Complicațiile de la gripă se produc mult mai des decât de la utilizarea unui vaccin. Atunci când faceți vaccinări, este important să luați în considerare starea de sănătate a femeii și să selectați numai medicamente inactivate pentru gripa.

Pregătirea pentru vaccinare

Orice vaccinare reprezintă o intervenție în activitatea coordonată a organismului. Atunci când substanțele străine intră în sânge, creierul reacționează prin producerea de celule, sarcina căreia este de a distruge inamicul. În timpul acestui proces, persoanele vaccinate pot prezenta o deteriorare a stării de sănătate, aceasta fiind în special pronunțată la femei în perioada de gestație a copilului. Pregătirea corectă pentru imunizare va ajuta la reducerea riscului de reacții negative, se recomandă:

 • măsurați temperatura corpului;
 • trec testele necesare;
 • nu au boli în stadiul acut;
 • să se abțină de la alimente și băuturi neobișnuite.

Alegerea unui vaccin sigur

Shoturile de gripă pot conține viruși gripați vii și morți. Dacă o femeie rămâne gravidă înainte de a fi imunizată, medicul va selecta cel mai sigur medicament pentru ea. Se preferă injecțiile inactive. Protejează ușor împotriva gripei în timpul sarcinii.

Există medicamente antigripale care sunt utilizate în timpul gestației. Grippol Plus este utilizat pentru injectare la sugari, adolescenți și femei în timpul sarcinii. Vaccinul nu conține conservanți și conține tulpini de gripă A și B, care se modifică în funcție de mutația așteptată.

Pentru a preveni incidența sarcinii în timpul utilizării medicamentelor Vaxigripp, Begrivak, Influvac. Fiecare dintre ele are o diferență, deci alegerea trebuie să fie coordonată cu medicul. Vaccinarea nu oferă o protecție completă împotriva gripei, dar boala este ușoară fără complicații.

Puteți obține un vaccin împotriva gripei pentru femeile gravide și care sunt contraindicațiile

Sarcina în viața oricărei femei este un moment foarte important atunci când îndoielile și experiențele apar literalmente de la zero. Si cu atat mai mult, daca toata lumea a inceput sa vorbeasca despre vaccinarea sezoniera impotriva virusului gripal. Într-adevăr, pe de o parte, în această perioadă de viață, sistemul imunitar slăbește și este cel mai susceptibil la atacuri din afară. Dar, pe de altă parte, orice medicament care a intrat în corpul feminin în aceste 9 luni va afecta într-un fel fătul. Vaccinul împotriva gripei la femeile gravide reprezintă un pericol și ce anume este - răspunsurile la aceste întrebări sunt mai bine cunoscute chiar înainte de a concepe un copil.

Pro și contra

Astăzi, medicii nu au un răspuns fără echivoc la întrebarea dacă este posibil ca femeile gravide să fie vaccinate împotriva gripei și cât de periculoasă este această vaccinare pentru făt. Pentru a face singura decizie corectă și corectă, o femeie ar trebui să consulte un specialist și să cântărească argumentele pro și contra înainte de procedură.

Are avantaje incontestabile care vor da un sentiment de încredere viitorului mama:

 • dacă infecția cu gripă survine în timpul sarcinii, aceasta poate avea ca rezultat întreruperea vieții fetale, anomaliile congenitale, întârzierea fizică și mentală deja la un nou-născut: vaccinarea va proteja împotriva unor astfel de complicații, deoarece riscul de infecție este minim;
 • dacă o femeie gravidă are boli cum ar fi astmul, diabetul, probleme cu inima, ficatul, rinichii, sistemul nervos, consecințele după gripa sunt chiar mai rele și șansa de a fi infectate cu ele este foarte mare;
 • vaccinurile moderne sunt supuse unor studii diferite, iar majoritatea medicilor cred că multe dintre ele sunt absolut sigure pentru făt și pentru mama insarcinată;
 • ca răspuns la vaccinul împotriva gripei, anticorpii sunt produși în corpul femeii însărcinate, care penetrează copilul prin placentă până la formarea intrauterină pasivă a unei imunități specifice la gripă - persistă timp de 6 luni după naștere.

Aceste argumente sunt date de acei medici care spun că un vaccin împotriva gripei pentru femeile însărcinate nu reprezintă un pericol pentru făt sau pentru femeia însăși. Cu toate acestea, există medici care avertizează viitoarele mame de la această vaccinare. Ei au propriile motive:

 • Vaccinul antigripal este un medicament care se încadrează cu siguranță în mediul nutrițional al unui copil nenăscut: modul în care reacționează la acesta - nu vă va spune nici un medic, deci există întotdeauna un anumit risc;
 • Vaccinul antigripal nu oferă o garanție de 100% că infecția nu va avea loc;
 • nimeni nu este imun la complicațiile care pot apărea după vaccinare și pot afecta atât femeia însărcinată, cât și copilul ei nenăscut.

Mama viitoare trebuie să asculte toate sfaturile ambelor părți, să consulte medicul care își conduce sarcina și numai după aceea să ia o decizie cu privire la consimțământul față de acest vaccin sau la refuzul acestuia. Dacă epidemia de gripă este inevitabilă și posibilitatea infecției este foarte mare, este mai bine să vă asigurați și să vă vaccinați. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai în absența contraindicațiilor.

Contraindicații

Există o serie de contraindicații pentru vaccinul antigripal în timpul sarcinii. Pentru prezența lor, este necesar să se efectueze o examinare înainte de procedură, pentru a evita complicațiile ulterioare. Acestea includ:

 • o alergie la albusul de ou;
 • I trimestrul de sarcină;
 • intoleranță individuală la vaccin;
 • temperatură;
 • cursul acut al oricărei boli.

Toate aceste contraindicații pentru o femeie însărcinată trebuie să fie sigur că sunt informate în timp util despre prezența lor la medic. Acest lucru va evita complicațiile nedorite în viitor atât pentru făt cât și pentru femeie.

Posibile complicații

Este foarte dificil să se prevadă exact ce complicații pot apărea după vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii, deoarece astfel de cazuri sunt rare. Poate fi o astfel de patologie ca:

 • reacție alergică severă până la angioedem;
 • Șoc anafilactic - o scădere a tensiunii arteriale, o încălcare a activității cardiace, care poate duce la foamete prelungită de oxigen a fătului, cu avortul ulterior;
 • diverse alergii la copil în viitor.

Astfel, după vaccinarea împotriva gripei în timpul sarcinii nu au existat astfel de consecințe, este necesar să se respecte contraindicațiile și să se ia în considerare cu atenție alegerea unui vaccin - la urma urmei, compoziția lor este foarte diferită.

Ce vaccin să alegeți

Înainte de vaccinare, aflați ce vaccin gripal este considerat cel mai sigur în timpul sarcinii. Compoziția acestora ar trebui să aibă un efect minim asupra dezvoltării fetale. Acestea trebuie să fie subunități inactivate sau vaccinuri divizate (divizate) care nu au un efect toxic și teratogen asupra fătului. Acestea includ:

 • Monogrippol;
 • MonoGrippolPlyus;
 • MonoGrippolNeo;
 • Fluarix;
 • Inflexal V;
 • Vaksigripp;
 • Influvac.

Ce este mai periculos: vaccinările pentru femeile gravide pentru gripă sau complicațiile după virus pentru dezvoltarea ulterioară și nașterea - medicamentele de astăzi nu oferă un răspuns clar la acest punctaj. În acest caz, starea de sănătate a mamei viitoare decide totul și cât de probabil este să se infecteze cu gripa ei. În orice caz, consimțământul pentru această vaccinare este o decizie echilibrată și competentă pe care o femeie ar trebui să o ia numai în strânsă colaborare cu medicul ei.

Pot obține o lovitură de gripă pentru femeile însărcinate?

Acasă »Influenza» Pot obține un vaccin împotriva gripei pentru femeile însărcinate?

Pot fi vaccinate în timpul sarcinii (de exemplu împotriva hepatitei sau a gripei

răspunsuri:

Lesona

Poate un vaccin să dăuneze unui copil nenăscut?

Anumite tipuri de vaccinuri, în special vaccinurile cu virus viu, nu ar trebui să fie administrate femeilor însărcinate, deoarece acestea pot dăuna copilului lor nenăscut (un vaccin cu virus viu se face folosind tulpini de virus viu). Unele vaccinuri trebuie trimise în al doilea sau al treilea trimestru, altele - cu trei luni înainte sau imediat după nașterea copilului.

Ce vaccinuri se pot face în timpul sarcinii?

Vaccinurile enumerate mai jos sunt considerate sigure pentru femeile gravide care prezintă riscul unei boli infecțioase:
Hepatita B: vaccinurile pentru această boală pot fi administrate femeilor însărcinate care sunt expuse riscului de hepatită B și ale căror teste nu au evidențiat un virus. Vaccinarea va proteja o femeie și copilul ei înainte și după naștere. Pentru dezvoltarea imunității vor fi necesare trei doze. A doua și a treia doză de vaccin sunt administrate la 1 și 6 luni după prima doză.
Influenza: Acest vaccin poate împiedica o mamă să dezvolte o boală gravă în timpul sarcinii. Toate femeile gravide, al doilea și al treilea trimestru din care intră pe mesonul gripei, trebuie să fie vaccinate. Dacă o femeie gravidă suferă de o boală care crește riscul de gripă, vaccinul este administrat în orice stadiu al sarcinii. Medicul vă va spune mai multe despre vaccinare.
Tetanus / difteric: aceste vaccinări sunt recomandate femeilor însărcinate care nu au fost niciodată vaccinate și celor care nu au fost vaccinați împotriva acestor boli în ultimii 10 ani.

Ce vaccinuri nu ar trebui să se acorde femeilor însărcinate?

Vaccinurile enumerate mai jos pot fi transmise unui copil nenăscut, ceea ce duce la avortul spontan, nașterea prematură și defectele la naștere la un copil:
Hepatita A: Siguranța acestui vaccin pentru femeile gravide nu a fost dovedită. Femeile expuse riscului de hepatită A ar trebui să discute cu medicul despre riscurile și beneficiile potențiale ale acestui vaccin.
Rupturi, oreion și rubeolă: după vaccinarea împotriva acestor boli, femeia nu trebuie să rămână gravidă mai devreme de 1 lună. Acest vaccin este un vaccin viral viu, pe care l-am descris mai devreme. Dacă testul inițial al rubeolei arată că femeia nu are imunitate la boală, vaccinul trebuie administrat după naștere.
Varicela: Această vaccinare trebuie făcută și cu cel puțin o lună înainte de fertilizare.
Pneumococi: siguranța acestor vaccinuri pentru femeile gravide nu a fost dovedită, deci nu ar trebui să se facă în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care o femeie este expusă riscului unei boli sau este bolnavă cronic.
Poliomielita: ambele vaccinuri poliomielite virale vii și inactivate nu sunt recomandate femeilor însărcinate.

Rock'n'Roll

Anton

Ești într-adevăr atât de prost că ați decis să întrebați acest lucru nu cu un medic, ci cu utilizatori incompetenți pe internet?

Vaccin gripal pentru femeile gravide: vaccinare și contraindicații

În timpul sarcinii, infecția cu gripa este deosebit de periculoasă. Boala poate amenința atât femeia, cât și copilul ei. Din acest motiv, vaccinarea femeilor însărcinate acordă o atenție deosebită, dar o cheltuiește conform unor reguli speciale.

Nevoia de vaccinare a femeilor gravide din cauza gripei

În perioada de toamnă-iarnă, organismul femeilor însărcinate este expus în mod special riscului de infecție cu infecții virale. Gripa la o femeie în timpul purtării unui copil poate provoca următoarele consecințe:

 • avort spontan;
 • defectele de dezvoltare intrauterină;
 • moartea fetală;
 • livrare prematură;
 • infecție a fătului.

Pe fondul bolilor cronice exacerbează gripa. Principalele motive pentru necesitatea imunizării femeilor gravide:

 • În timpul sarcinii, corpul este slăbit, astfel încât riscul de îmbolnăvire este mult mai mare.
 • La femeile gravide, patologia este mult mai dificilă.
 • Vaccinul protejează atât femeia, cât și copilul, deoarece anticorpii îi sunt transmiși prin placentă. Potrivit statisticilor, vaccinarea reduce riscul de infectare a nou-născutului cu 63%.

Avantajele și dezavantajele imunizării

Medicii nu dau un răspuns clar dacă aveți nevoie de vaccin împotriva gripei în timpul sarcinii. Toți experții s-au împărțit condiționat în 2 tabere. Unii indică beneficiile vaccinării, altele în dezavantaje:

 • reducerea riscului de anomalii congenitale;
 • prevenirea întârzierii fizice și mentale a copilului chiar și atunci când este infectată cu o femeie gravidă cu un virus;
 • dezvoltarea unui copil cu anticorpi împotriva virusului care îi protejează primele șase luni de viață;
 • evoluția bolii într-o formă mai blândă după vaccinare.
 • vaccinul nu este o protecție absolută împotriva infecției;
 • unele femei datorate imunității slăbite după vaccinare se îmbolnăvesc;
 • compoziția anumitor vaccinuri nu este sigură;
 • există contraindicații;
 • posibilele efecte secundare ale vaccinului.

Vaccinuri împotriva gripei

Vaccinul antigripal pentru femeile gravide este mai sigur astăzi, deoarece medicii folosesc medicamente care nu afectează procesul de dezvoltare intrauterină a fătului. Se utilizează un vaccin inactivat constând din particule microbiene care au fost crescute și apoi ucise prin tratament termic.

Vaccinul nu are un efect toxic, deoarece nu conține antibiotice, stabilizatori. Se prepară pe bază de embrioni de pui și se prepară în seringi de unică folosință. Acestea sunt concepute pentru o singură doză de vaccinare. Aceste vaccinuri sigure includ:

 • Grippol Plus (Rusia);
 • Begrivak (Germania);
 • Influvac (Olanda);
 • Waxigripp (Franța);
 • Fluarix (Olanda).

Vă rugăm să rețineți că vaccinul împotriva gripei este disponibil și sub formă de spray nazal. Se utilizează pentru injectarea în pasajele nazale. Pentru femeile gravide, această metodă de administrare a unui vaccin este periculoasă, deoarece medicamentul conține în continuare fragmente ale organismelor virale, deși este slăbit. Spray poate fi utilizat de către membrii de familie ale unei femei în poziție.

Recomandări și contraindicații

Când se planifică o sarcină, se recomandă vaccinarea în avans - cu aproximativ 4 săptămâni înainte de încercarea de concepție, deoarece în această perioadă se formează un răspuns imun. Indicatii pentru vaccinarea femeilor gravide - profilaxia sezoniera. Se desfășoară în septembrie și octombrie. Femeile sunt vaccinate din al doilea trimestru. Vaccinul antigripal pentru femeile gravide are următoarele contraindicații:

 • idiosincrazia vaccinurilor;
 • alergie la proteinele de pui;
 • primul trimestru de sarcină;
 • intoleranță la antibiotice;
 • alergii la imunizată anterior;
 • o perioadă de exacerbare a bolilor cronice;
 • virale.

Efecte posibile după vaccinare

Dezvoltarea complicațiilor după vaccinare este extrem de rară. Ele apar ca urmare a unei reacții pur individuale a corpului cu medicamentele administrate. Deși incidența complicațiilor este scăzută, medicul le ia în considerare la prescrierea vaccinării. Efectele mai frecvente includ:

 • o alergie care se dezvoltă la un copil după naștere;
 • arsuri rapide, moarte fetală;
 • Angioedem;
 • o scădere bruscă a tensiunii arteriale;
 • reacții alergice severe;
 • șoc anafilactic.

Pregătirea pentru vaccinare

În momentul vaccinării, o femeie trebuie să fie complet sănătoasă. Dacă are infecții, vaccinarea este amânată până la debutul recuperării. După tratament, ar trebui să dureze cel puțin 2 săptămâni. Regula de bază a pregătirii este să scape noi feluri de mâncare și hrană exotică în câteva zile. Înainte de procedură, o femeie se consultă cu un medic, îl informează despre o posibilă alergie la proteinele de pui sau la antibiotice.

Top