Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Cefazolin pentru copii:
instrucțiuni de utilizare
2 Profilaxie
Rasă de nas în timpul sarcinii - tratamentul remediilor populare la domiciliu Rețete tradiționale pentru tratamentul rinitei în timpul sarcinii
3 Profilaxie
Subpozitele imunomodulatoare: ce sunt și când sunt prescrise mijloacele
Image
Principal // Clinici

Toate aspectele legate de tratamentul pneumoniei la domiciliu


Este posibilă tratarea pneumoniei la domiciliu, dacă respectați toate recomandările medicilor.

Inflamația plămânilor este împărțită în funcție de prevalența: focală, segmentală, lobară și totală. Ultimele două forme ale bolii sunt tratate numai în condiții staționare, deoarece este imposibil ca la domiciliu să se creeze condiții confortabile pentru pacient și să se conecteze aparatele de respirație.

Inflamația focală și segmentată a plămânilor este tratată chiar de terapeuți în condițiile monitorizării dinamice constante prin raze X. Este vorba de aceste tipuri de patologie dezvoltate sub recomandări.

Plasați medicamentul pe bază de plante în termeni de tratament

Pentru a trata pneumonia la domiciliu se pot baza pe rețete populare care au fost testate timp de secole și și-au demonstrat eficacitatea. Medicii nu interzic utilizarea lor, ci sfătuiesc utilizarea "medicamentului bunici" împreună cu medicamente antibacteriene și agenți simptomatici recomandați de un specialist pentru tratamentul modificărilor inflamatorii ale țesutului pulmonar.

Rețete populare pentru pneumonie:

 1. Un decoct de stafide se prepară după cum urmează: 1/2 cană de stafide se mășcă într-un măcinător de carne și se adaugă apă fiartă la un pahar. Apoi timp de 10 minute amestecul se aprinde. După oprire, lăsați soluția să se răcească și apoi să se tensioneze. Pentru a vindeca pneumonia, trebuie să luați un decoct de 3 ori pe zi timp de 2 săptămâni;
 2. Un decoct de smochine consolidează sistemul imunitar, prin urmare, ajută să facă față pneumoniei virale. Pentru prepararea sa: mai multe fructe de padure uscate sunt umplute cu apa si aburite la foc timp de 15 minute. Luați băutura înainte de mese;
 3. Amestecul de musetel are acțiune antiinflamatorie. Pentru al pregăti, luați câteva frunze, tăiați și adăugați la vodcă. După o infuzare timp de o săptămână, remedia este gata să mănânce 1-2 linguri după mese.

Cu ajutorul acestor infuzii și decoctări, tratamentul pneumoniei la domiciliu poate fi efectuat numai în combinație cu preparate farmaceutice.

Recomandări generale pentru tratamentul pneumoniei:

 • Urmăriți aportul de calorii. Din dietă, eliminați alimentele care conțin carbohidrați (tort, bomboane, ciocolată și chifle);
 • Grăsimile sunt indigestibile și, prin urmare, necesită energie. Pe fondul bolilor inflamatorii, rezervele de energie ale organismului sunt reduse, astfel încât consumul de alimente grase nu este recomandat;
 • Vitaminele și oligoelementele sunt folosite în mod activ în reacțiile de agenți patogeni neutralizanți (bacterii și viruși), îmbogățind astfel alimentele cu fructe și legume naturale;
 • Conținutul ridicat de lichid din sânge neutralizează substanțele toxice și mărește separarea sputei. Beți cel puțin 2 litri de lichid pe zi. Medicii recomandă apă minerală alcalină, dar puteți, de asemenea, bea lapte și sucuri de fructe;
 • Recomandări interesante ale unor medici în legătură cu terapia fizică. Se crede că poate vindeca pneumonia mai repede decât antibioticele. Opinia este controversată, din moment ce a doua parte a pulmonologilor sfătuiește odihnă în pat și nu are mișcări în caz de boală;
 • Nu puteți dormi pe partea inflamată, deoarece crește riscul apariției benzilor pleurale care împiedică funcționalitatea plămânilor.

Pot să iau antibiotice singur

Medicamentele antibacteriene pentru pneumonie nu sunt doar potabile, ci necesare. Nu există alte medicamente care să poată elimina rapid factorul etiologic al patologiei - bacterii și viruși.

Ce să luați antibiotice pentru pneumonie:

 • Dacă boala este observată la persoanele mai tinere de 50 de ani și nu există boli asociate, penicilinele și macrolidele reprezintă o opțiune. Drogurile sunt luate acasă, dar numai la recomandarea unui medic;
 • Al doilea grup - pacienți cu vârsta peste 50 de ani cu prezența bolilor secundare: diabet, tulburări mintale, insuficiență renală și alcoolism cronic. În scopuri terapeutice, aminopenicilinele și cefalosporinele de 3 generații sunt luate în această categorie de pacienți. Datorită severității bolii la acești pacienți, este posibilă contaminarea agenților patogeni (prezența mai multor specii împreună);
 • Pneumonia craniană (cu leziuni la ambii plămâni) este tratată cu fluorochinolone, dar numai în condiții staționare, deoarece respirația artificială este necesară pentru insuficiența respiratorie.

Schema de mai sus este recomandată de medici americani. În practică, a arătat o eficiență ridicată, deoarece permite tratarea pneumoniei bacteriene în decurs de 10 zile.

Principiile alegerii modului ambulator sau spitalicesc

Semnele tipice ale modificărilor inflamatorii în plămâni sunt:

 • Durerea de respirație;
 • tuse;
 • Creșterea temperaturii;
 • Cianoza pielii;
 • Creșterea tensiunii arteriale și / sau accelerarea ritmului cardiac.

În cazul unei scurte respirații (rata respiratorie mai mare de 30 pe minut), boala ar trebui tratată numai într-o instituție medicală. Simptomele periculoase sunt de asemenea:

 • Cianoza pielii;
 • Temperatura corporală de peste 39 de grade;
 • Ritm cardiac accelerat de peste 90 de bătăi pe minut;
 • Scăderea tensiunii arteriale este mai mică de 100/60 mm Hg.

În prezența simptomelor de mai sus, boala poate fi vindecată numai într-un spital. Terapia unei astfel de patologii la domiciliu va duce, fără supraveghere medicală, la complicații grave și chiar moarte ale unei persoane.

Durata medie a tratamentului pentru patologia necomplicată este de aproximativ 4 săptămâni. Forma legionelă specifică este tratată în medie pentru aproximativ 3 săptămâni.

Tactica la domiciliu

Odată cu acumularea de experiență privind cauzele și simptomele bolii, abordările tratamentului acesteia s-au schimbat. În orice moment, tacticile de a păstra pacientul la domiciliu au rămas neschimbate.

Ea implică odihnă în pat, observarea zilnică a pacientului de către medic și monitorizarea dinamică a stării sale cu ajutorul testelor de laborator, precum și radiografia toracelui în proiecții frontale și laterale.

În pneumonie, pacientul trebuie să respecte un regim de economisire, altfel va fi dificil să se vindece modificări inflamatorii în plămâni. Pentru mobilizarea pentru combaterea infecțiilor, organismul folosește toate posibilitățile, inclusiv energia. Când se efectuează lucrări și mișcări fizice, se consumă calorii care ar putea fi utilizate pentru a neutraliza agentul patogen.

Nu puteți să întrerupeți consumul de antibiotice fără permisiune, chiar dacă starea dumneavoastră sa îmbunătățit. Relieful în prezența medicamentelor antibacteriene apare ca urmare a încetării reproducerii patogenului. Acest lucru nu înseamnă că este complet eliminat din organism.

Dacă o persoană nu mai bea medicamentul, doza eficientă de ingredient activ este redusă în sânge și microorganismele au posibilitatea de a se replica. Acest mecanism dezvoltă infecții cronice, care nu pot fi vindecate în mod eficient.

Țesutul pulmonar afectat este foarte sensibil la alte leziuni. Ca urmare, după tratamentul pneumoniei, se observă deseori diverse complicații:

 • bronșită;
 • traheită;
 • pleurezie;
 • sinuzita;
 • tuberculoza;
 • Aberații pulmonare;
 • Pneumotorax.

Ar fi putut fi evitate dacă tratamentul antibacterian ar fi fost susținut de om până la sfârșit.

Terapia pneumoniei la domiciliu necesită o atenție deosebită persoanei de la ceilalți și de oameni apropiați. Primul pas este de a organiza o îngrijire adecvată. El cere atitudine atentă față de om. Dacă identificați orice modificare a stării de sănătate a pacientului, trebuie să vă adresați imediat unui medic. Pneumonia este o patologie care pune viața în pericol, cu care nu glumești.

Camera trebuie să fie aer curat, așa că se recomandă să o aerisiți cel puțin 3 ori pe zi.

Medicii nu recomandă utilizarea de conserve și muștar acasă, dar în medicina populară aceste medicamente sunt adesea folosite. Acest lucru se datorează faptului că efectul iritant local al receptorilor din spate duce la o creștere a funcției respiratorii a țesutului pulmonar. Încălzirea jumătății bolnave a pieptului cu lână sau comprese antiinflamatoare are o proprietate similară.

La temperaturi ridicate, puteți lubrifia spatele și fața cu alcool. Pentru a preveni aderarea unei infecții bacteriene la focarele inflamatorii existente în țesutul pulmonar, este necesară monitorizarea igienei orale: lubrifiați membranele mucoase cu 1% peroxid de hidrogen.

Ce trebuie făcut pentru a vindeca pneumonia la domiciliu:

 1. Se va respecta recepția și dozajul medicamentului prescris de medic;
 2. Bea multe lichide;
 3. Monitorizați permanent starea;
 4. Monitorizați igiena orală.

Dietă specială de restaurare

Caracteristica principală a dietelor pentru pneumonie este aceea că ar trebui să fie ușor de digerat. Această abordare se datorează costurilor ridicate ale energiei sistemului imunitar, menite să elimine patogenul. Ca rezultat, calorii ar putea să nu fie suficiente pentru a digera grăsime, astfel încât va exista o încălcare a activității tractului gastro-intestinal.

În stadiile inițiale ale bolii, pacientul își pierde apetitul, care este cauzat de prezența în sânge a produselor toxice rezultate din defalcarea țesuturilor. Nu trebuie să vă obligați să luați mâncare într-o astfel de situație. Mananca legume si fructe organice care ofera vitamine si microelemente.

Dieta se extinde când apare apetitul. Supa de pui și supă de lumină sunt permise în această perioadă.

În toate etapele tratamentului trebuie să beți o mulțime de fluide pentru a "dilua" toxinele din sânge. Este util să consumăm ceai cu zmeură, lapte cu sifon.

Astfel, în ciuda faptului că medicii trata pneumonia în spital, tratamentul competent al bolii se poate face acasă. Cu toate acestea, nu ar trebui să credem că este suficient să ne odihnim câteva săptămâni și totul va trece de la sine. O astfel de opinie este plină nu numai de dizabilitate, ci și de moarte. Nu există glume cu pneumonie, așa că medicii trimit pacienți la spitalele pulmonare.

Cum să tratăm pneumonia la domiciliu?

Tratamentul pneumoniei la domiciliu la adulți și copii.

Pneumonia este o inflamație a plămânilor, care poate lua mai multe forme.

Boala este considerată suficient de gravă.

Poate duce la acte grave la domiciliu dacă boala este ușoară sau pacientul însuși a refuzat spitalizarea.

Alegerea medicamentelor pentru pneumonie

Tratamentul pentru pneumonie include de obicei:

 • terapie împotriva agentului cauzator;
 • Medicamentele expectorante;
 • complexe de vitamine, tonice;
 • medicamente antipiretice și analgezice, după cum este necesar.

Alegerea corectă a medicamentelor principale depinde de tipul de pneumonie pe care persoana a contractat-o.

Medicii primesc aceste informații pe baza rezultatelor testelor și examinării bolnavilor.

La copii, pneumonia virală, care este tratată cu medicamente antivirale, este mai frecventă.

La adulți, se găsește pneumonie bacteriană, împotriva căreia se utilizează antibiotice.

Atunci când agentul patogen nu a fost încă identificat și este urgent necesară tratarea unei persoane, se selectează antibiotice cu spectru larg.

Unele forme ale bolii nu sunt afectate de nici un medicament, iar pentru tratamentul lor, medicii stimulează imunitatea unei persoane.

În funcție de forma pneumoniei, de vârsta pacientului, de prezența altor boli și de severitatea afecțiunii, medicul selectează individual medicamentul adecvat.

Independent de a alege este foarte dificil, mai ales dacă nu există rezultate ale analizelor și setul necesar de cunoștințe.

În orice caz, merită să luați o imagine a plămânilor pentru a confirma diagnosticul și pentru a afla ce va spune specialistul despre astfel de inflamații.

Cum este tratată pneumonia?

Cele mai bune cure pentru pneumonie

Majoritatea antibioticelor care provin din inflamația bacteriană a plămânilor sunt medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală.

Utilizarea necorespunzătoare a acestora poate dăuna sănătății umane.

Este dificil să tratați pneumonia, așa că ar trebui să vă ascultați corpul - uneori medicamentul potrivit pentru toți indicatorii nu vă ajută.

În acest caz, trebuie să contactați medicul pentru selectarea altui instrument sau să consultați mai mulți experți.

Unele medicamente sunt disponibile în comerț, dar cele mai multe dintre acestea pot fi utilizate numai în spitalele.

Un medic poate fi repartizat la diferite antibiotice:

 • macrolide;
 • peniciline cu inhibitori beta-lactază;
 • tetracicline;
 • fluorochinolone de respirație;
 • generațiile cicalosporine 2 sau 3.

Penicilinele semisintetice combinate sunt prescrise împotriva unor agenți patogeni, de exemplu, de la Pseudomonas aeruginosa.

Aceste medicamente includ:

 • Amoxicilină (Flemoxine Soluteb, Hikontsil);
 • piperacilina și tazobactam (Tazocin);
 • oxacilina;
 • oxacilină și ampicilină (Oxamp, Ampioks);
 • ampicilina și sulbactamul (Unazin, Sulacilina);
 • amoxicilina și clavulanatul de potasiu (Augmentin, Amoxiclav, Ko-Amoxiclav).

Dacă cefalosporinele sunt necesare pentru tratament, atunci este selectat unul din cele patru grupe de astfel de medicamente.

Cel mai frecvent utilizat:

 • Cefuroximă (Zinatsef, generație Ketacef - II);
 • Zinnat (Cefuroxim Axetil - II);
 • Cefaclor (Ceclare - II);
 • Ceftriaxona (Lendacin, Rosedin, Forzef, Ceftriabol - generație III);
 • Cefotaximă (Claforan - III);
 • Sulperazon (cefoperazonă și sulbactam - III);
 • Cefoperazona (Cefobid - III);
 • Cefiximă (Cefspan, Supraks - III);
 • Ceftibuten (Cedex, III);
 • Cefipina (Maxipim, IV);
 • Cefpyr (IV).

Dintre tetracicline, doxiciclina (Vibramicin, Unidox Soluteb) este considerată cea mai bună în tratamentul pneumoniei, iar Aztreonam (Azaktam) se numără printre monobactame.

Din aminoglicozidele care merită notate Amikacin (Amikin), care este prescris în cazul inflamației cauzate de microorganismele gram-negative.

Dacă tulpinile bacteriilor detectate sunt rezistente la cefalosporine, utilizați carbapenemuri:

 • Meropenem (Meronem);
 • Tienam;
 • Impenem (cilastatin și imipenem).

Dacă pneumonia provoacă pneumococi, atunci sunt adecvate fluoroquinolonele - Levofloxacin (Tavanic) sau Moxifloxacin (Avelox).

Din grupul de macrolide prescrie:

 • Azitromicina (Sumamed);
 • Medicamicină (Macropenă);
 • Claritromicina (Klacid, Fromilid).

Printre medicamentele expectorante sunt populare și disponibile în farmacii:

 • ambrogeksal;
 • ambrobene;
 • Haliksol;
 • Broncho San;
 • Lasolvan;
 • Bronhogeks;
 • Mukosolvan;
 • Gedeliks;
 • Sinupret.

Medicamentele pot fi utilizate:

 • Aciclovir de la varicela și herpes;
 • Gantsilovar din citomegalovirus;
 • Tamiflu sau Relenza pentru gripa A și B.

Antibiotice pentru pneumonie la adulți

Tratamentul pneumoniei la domiciliu

Inflamația plămânilor poate duce la multe complicații la diferite organe.

Pentru a le preveni, trebuie să urmați cu strictețe planul de tratament stabilit și să urmați regimul.

Pentru un tratament eficient la domiciliu, trebuie să creați următoarele condiții:

 • să controleze regularitatea medicamentelor prescrise dacă copilul este bolnav;
 • aerul în cameră regulat;
 • asigură odihnă pentru pat;
 • să efectueze curățarea umedă a încăperii în care persoana este tratată;
 • eliberați bolnavul de munca fizică acasă și scutul din situații stresante;
 • asigurați mese cu calorii ridicate cu alimente bogate în proteine ​​și vitamine.

În dieta este de dorit să includeți:

 • bulion și carne fiartă;
 • fructe și legume proaspete;
 • produse lactate fermentate;
 • sucuri.

Un aport separat de complexe vitamin-minerale, care sunt cel mai adesea prescrise de un medic, este util.

Fizioterapie pentru pneumonie la domiciliu

Inflamația plămânilor este mai rapidă cu ajutorul fizioterapiei obișnuite.

La domiciliu, cea mai populară inhalare.

Pentru punerea lor în aplicare, există dispozitive speciale, dar puteți face fără ele:

 • toarnă apă foarte fierbinte într-o farfurie adâncă;
 • adăugați 1 - 3 picături de ulei esențial de conifere sau eucalipt;
 • să plantezi o persoană bolnavă astfel încât capul și farfuria să fie acoperite cu un prosop.

Un alt mod de a efectua inhalarea este turnarea apei cu ulei esențial în cupe și împachetarea acesteia cu o pungă de hârtie, astfel încât să rămână o gaură îngustă de hârtie. Din acesta puteți inhala aburul prin gură sau nas.

Inhalarea aburilor calde cu ulei esențial ar trebui continuată timp de 10 până la 15 minute.

Sunt recomandate exerciții de respirație pentru a accelera îndepărtarea sputei.

Copilul poate oferi bile să se umfle.

Efectuarea exercițiilor fizice simple - îndoirea, îndoirea și îndoirea membrelor - are de asemenea un efect bun.

Tratamentul pneumoniei la adulții folk remedii

Recuperarea de la pneumonie

Pentru a trata pneumonia, aveți nevoie de cel puțin 10 zile.

Boala severă poate fi tratată mult mai mult.

Chiar și în momentul evacuării din spital, unii pacienți nu se simt bine și au febră.

Pentru scurt timp după boală, trebuie să limitați activitatea fizică.

Se recomandă să vă petreceți mai mult timp în repaus.

Printre complicațiile după vindecarea pneumoniei se numără nu numai boli ale inimii și ale sistemului respirator, ci și nevroze.

Din acest motiv merită să menținem un mediu psihologic favorabil fără stres.

O corecție mică a dietei contribuie la accelerarea recuperării - este necesar să se adauge mijloacele de întărire a sistemului imunitar în dietă.

Fructele, băuturile din fructe pe bază de fructe, vitamina C sunt potrivite pentru acest lucru.

Este posibilă tratarea pneumoniei la domiciliu dacă nu există indicații de spitalizare și boala nu pune viața în pericol.

Un început rapid al tratamentului, alegerea corectă a medicamentelor și aderarea la regim sunt baza pentru o recuperare rapidă.

Cum să tratăm pneumonia la domiciliu

Tratamentul pneumoniei nu este în prezent dificil. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să faceți un diagnostic, să alegeți medicamente, să prescrieți doza corectă - toate acestea sunt în competența și responsabilitatea medicului.

Acest articol va lua în considerare caracteristicile tratamentului pneumoniei la domiciliu. Informațiile prezentate mai jos sunt doar pentru referință și nu ar trebui utilizate pentru auto-tratamentul pneumoniei la domiciliu.

Când puteți trata pneumonia la domiciliu?

Tratamentul pentru pneumonie la domiciliu este un caz excepțional.

Inflamația plămânilor este o boală gravă care, dacă este tratată incorect, poate amenința viața pacientului. Aceasta afectează persoanele cu imunitate slăbită, cu comorbidități. Pneumonia se dezvoltă brusc și rapid, însoțită de intoxicație severă, febră. Pacienții aflați în afara obiceiului solicită ajutor medical în ultimul moment, cauzând o echipă de urgență de medici. La sosirea unei ambulanțe, pacienții sunt adesea în stare critică, confuzi (deliranți). Terapia de detoxifiere de urgență, administrarea intravenoasă a antibioticelor, examinarea cu raze X și alte teste sunt necesare. Toate acestea se pot face imediat numai prin spitalizarea unei persoane într-un spital.

Spitalizarea fără ambiguitate a copiilor și a persoanelor în vârstă. Chestiunea spitalizării pacienților tineri în vârstă de 20-40 de ani este soluționată separat. Se crede că în această grupă de vârstă cu boală ușoară și rezistență corporală bună, este posibilă tratarea pneumoniei la domiciliu.

Problema tratamentului la domiciliu sau spital este la discreția medicului. Există criterii clare prin care un pacient cu pneumonie este supus spitalizării obligatorii. Aceste criterii vor fi discutate mai jos.

Tactica tratamentului pneumoniei la domiciliu la adulți

Pneumonia este o boală periculoasă, care, în primul rând, trebuie stabilită cu exactitate și, în al doilea rând, trebuie tratată sub supravegherea unui medic.

Nu permiteți auto-tratamentul bolii, însoțit de febră și tuse.

antibiotice

Tratamentul la domiciliu al pneumoniei cu antibiotice și medicamente antibacteriene implică utilizarea de medicamente din următoarele grupuri:

 • peniciline;
 • macrolide;
 • cefalosporine;
 • fluorochinolone.

Penicilinele (Amoxiclav, Augmentin, Flemoksin) prescrise la o doză de 500 mg +125 mg sau 875 mg + 125 mg la fiecare 8 ore la începutul mesei.

Macrolidele (Azitromicina, Claritromicina, Sumamed) au utilizat 500 mg o dată pe zi.

Cefalosporinele (Supraks, Pantsef, Ceftriaxone) sunt administrate la o doză de 200 mg de două ori pe zi, în timpul mesei sau după masă.

Fluoroquinolonele (Levofloxacin, Sparfloxacin) sunt atribuite la 500 mg de două ori pe zi după mese.

La tratamentul pneumoniei, primele 2-3 zile de administrare a antibioticelor sunt recomandate pentru administrarea intravenoasă. Tratamentul ulterior este continuat în aceeași doză pe cale orală.

Recepția antibioticelor trebuie să dureze cel puțin 10 zile.

expectorante

Tusea este un simptom indispensabil al pneumoniei la adulți. În inflamația plămânilor în majoritatea cazurilor, tusea este umedă și este însoțită de descărcare prin spută. În același timp, microbii care provoacă inflamația schimbă compoziția și consistența sputei, făcând-o mai densă. În spută pot apărea componente purulente, ceea ce complică în continuare producția sa spre exterior. Pentru a facilita drenajul tractului respirator inferior, pacienții cu pneumonie trebuie să ia mucolitice. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt medicamente pe bază de acetilcisteină:

Preparatele pe bază de acetilcisteină își păstrează proprietățile de secreție în prezența puroiului, ceea ce le face indispensabile în tratamentul pneumoniei și a complicațiilor acesteia.

Doza de acetilcisteină pentru pneumonie la adulți este de 600 mg pe zi, care poate fi împărțită în mai multe doze sau administrată o dată.

agenţi bronhodilatator

Pneumonia este adesea însoțită de obstrucție bronhopulmonară, adică îngustarea lumenului căilor respiratorii. Ca urmare, respirația devine dificilă, apare dificultatea de respirație, care poate însoți o persoană chiar și în repaus. În aceste cazuri, este necesară inhalarea agenților bronhodilatatori:

Berodual și Berotek își petrec inhalarea cu ajutorul unui nebulizator. Doza inițială este de 20 de picături după cum este necesar, dar nu mai mult de 4 ori pe zi.

Aerosolul Salbutamol este pulverizat în faza de inspirație 1 de patru ori pe zi.

Remedii populare

Remediile populare sunt de importanță secundară în tratamentul pneumoniei. Eficacitatea infuziilor și decocturilor din plante este semnificativ inferioară medicamentelor. Cu toate acestea, atunci când vă îngrijiți acasă, ar fi greșit să ignorați complet beneficiile pe care le oferă natura.

Prin acțiunea lor, remediile populare utilizate în tratamentul pneumoniei pot fi împărțite în următoarele grupuri:

 • bacteriostatic;
 • expectorante;
 • întărirea imunității.

Agenți bacteriostatici

Plantele au "imunitate", care le protejează de microorganisme. Aceste substanțe - volatile, cu o aromă pronunțată, agresive, arse - se numesc phytoncides.

Ce este o producție volatilă:

Majoritatea acestor produse nu ucid microorganismele, ci creează un mediu în care abilitatea lor de a se multiplica este redusă. Acest lucru are un efect bacteriostatic. Prin urmare, în cazul pneumoniei, nu trebuie să mâncați mai mult usturoi și ghimbir, ci și să inhalați ceapa sau vaporii de hrean de 2-3 ori pe zi.

Și pentru ca ceapa să nu miroasă, se recomandă folosirea uleiurilor esențiale, evaporându-le cu ajutorul lămpii cu aromă. Toate uleiurile sunt utile, dar extractele din următoarele plante au un efect antimicrobian pronunțat:

expectorante

Plante medicinale cu acțiune expectorantă:

Acestea pot fi adăugate în ceai sau insistă separat, se pot amesteca mai multe plante în același timp.

Decocțiile pe bază de plante se efectuează cel mai bine într-o baie de apă, încălzindu-le timp de 15-20 de minute.

Farmacii vând colecții speciale de piept în 4 versiuni. Toate acestea sunt la fel de eficiente și nu acționează doar expectorant, ci au un efect bronhodilatator și antiinflamator.

Agenți de întărire a imunității

Toate plantele pe care o persoană le utilizează pentru scopuri medicinale conțin substanțe biologic active care au, în grade diferite, un efect de întărire a imunității. Dintre acestea, există mai multe cu un efect stimulativ pronunțat:

Ca regulă generală, aceste ierburi nu ar trebui să fie fierte cu apă fiartă sau fierte. Baie de apă - cel mai bun mod de a pregăti perfuzii. Ca o regulă, folosiți 1 lingură. l. materii prime vegetale la 1 ceașcă de apă. După baia de apă, infuzia este răcită, volumul evaporat este restabilit, adăugându-se cu apă fiartă obișnuită.

Exerciții de respirație și masaj

În perioada de recuperare, nu trebuie subestimat rolul gimnastica respiratorie. Exercițiile sunt ușoare și pot fi efectuate de o persoană de orice vârstă.

Esența gimnasticii respiratorii se află în stimularea naturală a organelor respiratorii. Datorită ei, procesele pozitive sunt inițiate în plămâni și bronhii:

 • îmbunătățește fluxul de sânge către țesuturi;
 • metabolismul se accelerează;
 • procesele de regenerare merg mai repede, celulele sunt înlocuite cu altele noi;
 • țesuturile regeneratoare sunt purificate din toxinele bacteriene.

Masajul spatelui și pieptului are un efect similar. Cu toate acestea, exercițiile de respirație, fiind un complex de exerciții active, sunt mai preferabile.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul pneumoniei la domiciliu

Tratamentul pneumoniei la domiciliu implică respectarea regimului și îndeplinirea anumitor condiții, în special:

 • minimizarea mobilității (odihnă în pat);
 • nu ieși;
 • dormi mai mult;
 • mănâncă bine;
 • bea mai multe lichide (apă, sucuri, ceai, decoctări și infuzii);
 • fără fumat

Tratamentul pneumoniei la copii la domiciliu

Nu există diferențe principale în tratamentul pneumoniei la copii. Dozele la adulți trebuie reduse în funcție de vârstă:

 • 6-14 ani - 2/3 din doza pentru adulți.
 • 2-6 ani - 1/3 din doza pentru adulți.

Copiii cu pneumonie sunt întotdeauna spitalizați. La domiciliu, tratamentul pneumoniei la copii nu este efectuat.

Atunci când spitalizarea este necesară

Tratamentul la pacienți este clar evidențiat în cazurile de evoluție severă sau complicată a bolii.

Criterii pentru spitalizarea fără echivoc pentru pneumonie:

 • confuzie;
 • temperatura peste 40 grade C;
 • tahicardie mai mare de 120 bpm;
 • tensiunea arterială sub 90/60 mm Hg;
 • scurtarea respirației cu o frecvență a mișcărilor respiratorii de peste 30 pe minut;
 • wheezing, astm bronșic, tulburări respiratorii;
 • leziuni ale mai multor segmente, lobi sau plămâni întregi;
 • inflamație bilaterală;
 • prezența bolii bronhopulmonare cronice;
 • prezența bolilor asociate (inimă, rinichi, ficat);
 • copii, vârstnici.

Semne de eșec al tratamentului

Tratamentul inflamației infecțioase este considerat ineficient dacă simptomele rămân intense sau continuă să progreseze în a treia zi de tratament. Lipsa efectului tratamentului sugerează alegerea greșită a antibioticelor. Pentru a reduce probabilitatea unui astfel de rezultat, sunt adesea prescrise 2 agenți antibacterieni din diferite grupuri.

Posibile complicații ale auto-medicației

pneumotorax

Zonele inflamate ale plămânului în unele cazuri rare pot crea condiții pentru penetrarea aerului din tractul respirator în membrana pulmonară - în cavitatea pleurală. Presiunea de aer creată în cavitate duce la prăbușirea părții plămânului imediat adiacent zonei pneumotoraxului.

Ca rezultat, funcția respiratorie a plămânului este redusă. Începe stagnarea, care creează condiții pentru răspândirea ulterioară a infecției și provoacă inflamație. Suprafața pneumotoraxului poate crește cu timpul, ducând la o mai mare colaps a plămânului.

pleurezie

O altă complicație asociată cu cavitatea pleurală este pleurezia. Inflamația progresivă a plămânilor conduce la o expansiune treptată a sursei de infecție în țesutul pulmonar. Bacteriile, care lovesc membrana din jurul plămânilor, provoacă inflamații, acumularea de lichide și, uneori, puroi (empyema). Simptomele sunt, în general, similare cu cele observate la pneumonie. Pericolul pleureziei este în apariția aderențelor, care pot limita mobilitatea plămânilor, pot reduce funcționalitatea acestora, pot duce la stagnare și pot crește riscul unei noi infecții a plămânilor.

abces

Abcesul pulmonar este în esență aceeași pneumonie, dar cu formarea de cavități purulente în plămân. Însoțită de dureri în piept severe, scăderea funcției respiratorii pulmonare. După ce puroul trece prin bronhii, pacientul tuse substanța neplăcută, adesea cu sânge. Necesită introducerea de doze mari de antibiotice. Zona afectată nu este bine dezinfectată. Prin urmare, adesea abcesul intră într-o formă prelungită, când îmbunătățirea stării este înlocuită de o perioadă de inflamație următoare.

Eșecul respirator

Insuficiența respiratorie apare la pacienții cu pneumonie asociată cu boli bronhopulmonare cronice: obstrucție bronșică, BPOC, emfizem pulmonar. Se poate forma, de asemenea, pe fundalul abcesului pulmonar, pleurezie, pneumotorax, alte patologii pulmonare, tulburări cardiovasculare.

În același timp, schimbul de gaze în plămâni se deteriorează într-o asemenea măsură încât concentrația de oxigen din sânge scade critic și încetează să satisfacă nevoile corpului. Dispariția apare, membranele mucoase și pielea dobândește o nuanță albăstrui. Pacientul suferă de abilități cognitive, poate pierde conștiința. Există un risc de insuficiență respiratorie.

Insuficiență cardiacă

Infirmarea cu oxigen rezultată din insuficiența respiratorie determină intensificarea activității inimii. La pacienții vârstnici, precum și la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, compensarea de acest tip în timp duce la o supraîncărcare a celui dintâi, apoi ventriculului stâng.

concluzie

Astfel, tratamentul pneumoniei la domiciliu este posibil în cazuri excepționale, atunci când evoluția bolii și starea de sănătate sugerează succesul terapiei în afara spitalului. În acest caz, pacientul trebuie să primească medicamente, îngrijiri medicale calificate, să trăiască în condiții sanitare și de viață satisfăcătoare.

Severitatea bolii, complicațiile potențiale, nevoia de asistență medicală de urgență, prezența comorbidităților - toți acești factori, în majoritatea cazurilor, pun la îndoială fezabilitatea tratării pneumoniei la domiciliu.

Principiile terapiei cu pneumonie

Răspunzând la întrebarea cum trebuie tratată pneumonia pulmonilor, trebuie spus că terapia optimă se bazează pe trei principii de bază:

 • - eliminarea cauzei;
 • - eliminarea accentului;
 • - tratamentul simptomelor.
 • la

Bazat pe utilizarea de medicamente antimicrobiene și antibiotice.

Inflamația trebuie eliminată cu:

 • - medicamente care reduc temperatura;
 • - medicamente antiinflamatoare;
 • - beți multă apă.
 • la

Cat dureaza tratamentul pneumoniei?

Acest lucru va depinde de durata simptomelor. Terapia este efectuată cu expectoranți, care îmbunătățesc separarea sputei și ameliorarea reacțiilor alergice.

Diagnosticul pneumoniei

O boală cum ar fi pneumonia, a cărei terapie depinde de diagnosticul corect, poate fi identificată în moduri diferite.

Procedurile de diagnosticare includ:

 • - număr total de sânge;
 • - analiza sputei pentru însămânțare;
 • - analiza volumului pulmonar;
 • - Radiografia obligatorie.
 • la

De îndată ce simptomele sunt identificate în cele din urmă, tratamentul trebuie început imediat, în caz contrar pot apărea complicații.

Simptomele pneumoniei la adulți și copii

Este tratată pneumonia

Da, este într-adevăr tratată. Cu toate acestea, eficacitatea tratamentului și calitatea terapiei în general depind de cea mai precisă detectare a simptomelor precoce.

Asemenea simptome ale bolii ca nasul curg, tusea și expectorația - vorbesc nu numai despre prezența ARVI. Acestea pot fi semne clare de pneumonie de tip bacterian.

Patologia se manifestă după cum urmează:

 • - scurtarea respirației;
 • - creșterea temperaturii pentru mai mult de două zile la rând;
 • - dureri în piept. la

Cauza scurgerii de respirație este un proces inflamator extins care afectează țesutul pulmonar.

O creștere a temperaturii este, în majoritatea cazurilor, un semn clar al apariției pneumoniei bacteriene.

În ceea ce privește durerea toracică, apare atunci când volumul plămânilor este redus, ceea ce este necesar pentru respirație. În caz de durere, ventilarea artificială a plămânilor poate fi prescrisă pentru pneumonie, în special pentru a reduce încărcătura inimii.

Aceste simptome precoce permit pacientului să identifice independent progresia bolii. Dacă există îndoieli cu privire la medicul care tratează pneumonia, atunci ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Terapia antibacteriană pentru pneumonie

Acest tip de terapie este prescris special pentru a preveni procesele patologice în căile respiratorii.

Mărimea focarelor patologice ale pneumoniei este împărțită în patru forme:

 • - focal;
 • - segmental;
 • - acțiuni;
 • - lobar.
 • la

În cazul inflamației focare a plămânilor, inflamația are loc în mai multe alveole. Inhalările sunt eficiente.

În formă segmentată, leziunea afectează întregul segment pulmonar. Aici medicamentele antimicrobiene cu spectru variat de acțiune vor fi o soluție eficientă pentru pneumonia de acest tip.

Ventilarea plămânilor în pneumonie este aplicată fără probleme atunci când forma lobară a bolii împreună cu antibioticele eficiente. Faptul este că apare o înfrângere a întregului lob pulmonar, iar spitalizarea devine aproape întotdeauna obligatorie.

Când apare forma crupa a unei boli cum ar fi pneumonia, un spital este de asemenea extrem de necesar. În aproape toate cazurile, această pneumonie este însoțită de febră. Medicamentele sunt selectate strict pe bază individuală după toate procedurile de diagnostic necesare.

Tratamentul pneumoniei la domiciliu

Concluzia clinică despre locul tratamentului unui pacient cu pneumonie este luată de un medic. Regula de spitalizare obligatorie, care a existat o lungă perioadă de timp în rândul medicilor, și-a pierdut relevanța. Convingerea că este mai sigur să se supună unui tratament într-un spital este un mit, spune profesorul I. U. Leshchenko de la Universitatea Ural Medical. Cramparea în saloane determină răspândirea infecției, precum și riscul de pneumonie nosocomială. Un factor suplimentar în preferința pentru terapia home a fost determinat de studiile internaționale. Potrivit oamenilor de știință, tratamentul pneumoniei la domiciliu cheltuiește de 20 de ori mai puțini bani decât în ​​spital.

Este posibilă vindecarea pneumoniei la domiciliu?

Procesul inflamator din plămâni este o manifestare a unui grup de boli cauzate de bacterii, infecții virale, ciuperci și substanțe toxice. Dezvoltarea bolii este asociată cu un sistem imunitar slăbit. În cele mai multe cazuri, pneumonia este predominantă, provocată de bacterii și viruși.

Problema numirii terapiei la domiciliu este asociată cu gradul de complexitate al cursului bolii, răspândirea patologiei. Inflamația poate afecta un plămân sau poate fi bilaterală. Prezența simptomelor, o evoluție ușoară a bolii fără patologia însoțitoare reprezintă baza pentru numirea tratamentului pneumoniei la domiciliu. Boala este tratată moderat pe bază de ambulatoriu. În absența rezultatelor tratamentului, pacienții trebuie spitalizați.

Pneumonia nu este întotdeauna recunoscută cu un stetoscop și cu radiografii. O boală complexă se caracterizează prin diferite cauze de apariție, o varietate de simptome și un grad de deteriorare a țesutului pulmonar. De aceea, dacă suspectați pneumonia, trebuie să contactați imediat un medic.

Decizia privind tratamentul la domiciliu nu poate fi luată independent din următoarele motive:

Pulmonologist Concluzie

 1. Pneumonia ucide 12% dintre pacienți. Profesorul RNIMU le. Pirogov A. Karabinenko afirmă: 65% din decesele din ARVI (inclusiv pneumonia) se întâmplă acasă.
 2. Opinia eronată potrivit căreia antibioticele pot fi cumpărate la farmacie și tratate la domiciliu duce la o deteriorare a stării și la rezistența la medicamente rezistente. Tratamentul ulterior devine problematică.
 3. Prin ordin al Ministerului Sănătății al Federației Ruse, este interzisă tratamentul la domiciliu pentru copii cu vârsta de până la trei ani în prezența pneumoniei lobare. La sugarii cu vârsta de până la trei luni boala este considerată severă, indiferent de gradul și amploarea procesului inflamator. Copiii sunt supuși spitalizării obligatorii.
 4. Persoanele în vârstă sunt mai greu decât restul pacienților să aibă pneumonie. Un corp slăbit, patologia recunoscută (insuficiență renală, diabet, o inimă bolnavă) sunt considerați factori de risc pentru prognosticul negativ al pneumoniei.

Pneumonia este tratată cu succes la domiciliu, dacă pulmonologul a dat recomandări și a prescris un curs de terapie. Cu un tratament adecvat și în timp util, recuperarea corpului pacientului are loc în decurs de una până la două săptămâni.

Acasă Tratamente pentru pneumonie

După diagnostic, sunt luate în considerare metode de tratament. Baza pentru începerea tratamentului este următoarea:

Tuse și febră

 • debut acut, temperatură (38 ° C);
 • tuse neproductivă cu spută;
 • wheezing, respirație bronșică tare;
 • durere toracică care apare atunci când respirați adânc.

Tratamentul simptomatic este destinat ameliorării stării pacientului. Terapia la domiciliu ar trebui să rezolve o serie de probleme:

 1. Pentru a opri simptomele bolii.
 2. Distruge agentul patogen.
 3. Normalizați citirile de laborator.
 4. Restaurați țesutul pulmonar.
 5. Preveniți complicațiile bolii.
 6. Utilizați tratament non-drog.

În cazul pneumoniei la stânga și pe partea dreaptă, se utilizează regimuri de medicamente și non-medicamente pentru terapia home. Singura metodă științifică de tratament este tratamentul cu antibiotice. Rețetele medicale se bazează pe medicamente cu activitate antibiotică dovedită. Medicamentele antipiretice se utilizează în caz de intoleranță individuală la temperatură, deoarece utilizarea acestor tablete face dificilă evaluarea eficacității tratamentului.

Se constată că bacteriile au un ceas intern care afectează corpul uman. Autorul studiului, D. McFadden, a aflat: eficacitatea tratamentului pneumoniei crește de mai multe ori, dată fiind această caracteristică a bacteriilor. Oamenii de știință din Chicago au confirmat opinia clinică a colegilor. S-au stabilit următoarele:

 1. În timpul somnului, corpul unei persoane bolnave este mai predispus la terapie, în special la acțiunea antibioticelor.
 2. Eficacitatea tratamentului crește noaptea când bacteria hibernează și scade în timpul zilei cu creșterea organismelor microscopice.

Bacteriile din plămâni

Tehnica universală în lupta împotriva pneumoniei - proceduri la domiciliu. După ce temperatura este redusă, se utilizează tencuieli de muștar, conserve și muștar. Boala reduce rezistența organismului. După recuperarea rapidă, pneumonia focală poate să reapară, să afecteze noi zone ale organului și să provoace complicații. Prin urmare, în tratamentul acasă al medicamentelor antibacteriene nu va fi suficient.

Măsurile non-de droguri vor ajuta la vindecarea pneumoniei:

Nebulizator prin inhalare

 • odihnă la pat;
 • consumul ridicat de alcool (cel puțin trei litri pe zi);
 • aerisirea și umezirea aerului;
 • inhalare;
 • comprese de încălzire;
 • întărire;
 • consolidarea imunității;
 • terapie cu vitamine.

Eficacitatea terapiei la domiciliu vă permite să treceți de la regimul patului la modul general timp de 6-10 zile de boală. După două săptămâni puteți relua întărirea. Educația fizică și sportul sunt permise după două luni după pneumonie. Acest timp este necesar pentru a restabili fluxul de sânge și apetitul. Funcția țesutului pulmonar este complet restaurată în decurs de un an. Durata reabilitării depinde de stadiul bolii.

Caracteristici ale medicinii tradiționale

Utilizarea remediilor populare este permisă numai sub o singură condiție - ca supliment la metodele medicale tradiționale. Când plămânii devin inflamați, autoimprimarea devine amenințătoare pentru pacient. În urma tradițiilor populare, în tratamentul pneumoniei la domiciliu se utilizează ceai din plante, inhalarea în perechi de produse vegetale, unguente naturale pentru efectul de încălzire, infuzii de tuse. Laptele cu miere, ceaiuri și infuzii cu ghimbir, salvie, suc de ridiche negru au efecte antiinflamatoare, expectorante, imunomodulatoare.

Candidatul științelor biologice, specialist în domeniul fitoterapiei, G. I. Lushanova, a studiat comportamentul medicamentelor naturale în corpul uman. Studiile de tehnici ale vindecătorilor din diferite țări au contribuit la stabilirea celor mai valoroase produse și plante pentru tratamentul pneumoniei.

Rezultatele omului de știință sunt prezentate în tabel.

Cum să vindeci pneumonia la domiciliu sau în spital, medicamente și remedii folclorice

Pneumonia este o boală inflamatorie gravă a plămânilor, în care alveolele (saculete mici în plămânii umplută cu aer) sunt umplute cu lichid sau cu puroi. Ca rezultat al inflamației, o persoană nu este capabilă să obțină suficient oxigen în sânge. Dacă este diagnosticată inflamația pulmonară, este urgent să rezolvăm problema modului de vindecare a pneumoniei. Boala poate avea un curs diferit, în funcție de vârsta pacientului și starea imunității sale, de bolile concomitente, precum și de factorul care a provocat infecția.

Cu toate acestea, simptomele tipice și cele mai frecvente ale pneumoniei includ:

 • Febră mare (peste 38 ℃, frisoane, transpirație).
 • Senzație de slăbiciune, asemănătoare cu gripa și frigul.
 • Tulburări și dureri în piept (crescute la respirație și tuse).
 • Cresterea inimii.
 • Tuse cu spută purulentă.

Pneumonia are cel puțin treizeci de cauze diferite. Deși majoritatea cazurilor de pneumonie sunt cauzate de bacterii, viruși sau alți agenți patogeni, boala poate fi cauzată și de cauze non-infecțioase. Acestea includ: afectarea chimică a plămânilor, inflamația cauzată de alimentele care au intrat accidental în tractul respirator și pneumonia alergică. În acest sens, pneumonia este clasificată după tip, în funcție de cauza bolii.

Cum de a vindeca pneumonia la domiciliu?

Mulți oameni se întreabă deseori: poate fi vindecată pneumonia la domiciliu? Pneumonia este o boală care poate afecta o persoană la orice vârstă și cum să o tratați acasă depinde de tipul de infecție și de vârsta pacientului. În unele cazuri, inflamația plămânilor poate duce la septicemie, adică la infecția sistemului circulator.

Cei mai bolnavi pot avea grijă de ei înșiși acasă, pot lua medicamente prescrise și se pot odihni foarte mult. Este important ca o persoană care se află în tratament la domiciliu să nu se întoarcă prematură la activitățile sale obișnuite, deoarece pneumonia poate să reapară. Recăderile pot fi mai severe decât în ​​boala inițială.

Medicamente pentru tratamentul pneumoniei

Metodele terapeutice includ folosirea diferitelor medicamente. De aceea, se pune imediat întrebarea: este posibilă vindecarea pneumoniei cu antibiotice? Tratamentul medicamentos depinde de cauza pneumoniei. Inflamația pulmonară provocată de bacterii sau micoplasme este tratată cu un curs de antibiotice de zece zile. La rândul său, pneumonia virală nu este tratată cu antibiotice, în astfel de cazuri sunt prescrise medicamente antivirale, cum ar fi rimantadina, care este adesea folosită în tratamentul anumitor tipuri de gripă.

Lista medicamentelor necesare include:

 1. Antibiotice.
 2. Tuburi de tuse.
 3. Medicamente antivirale.
 4. Medicamente expectorante.
 5. Probioticele.

antibiotice


Antibioticele sunt substanțe produse de microorganisme care, în doze mici, au un efect dăunător asupra altor microorganisme și inhibă dezvoltarea lor. Acestea pot fi antibiotice naturale, semi-sintetice sau sintetice. Acestea pot acționa bactericid sau bacteriostatic sau pot fi ambele în funcție de concentrația utilizată. În plus, antibioticele pot fi împărțite în funcție de gama lor de acțiune. Cele mai frecvente antibiotice utilizate pentru pneumonie includ următoarele:

 • Peniciline (Ampicilină, Carbenicilină, Amoxiclav, Augmentin, Piperacilină).
 • Macrolide (azitromicină, claritromicină, eritromicină).
 • Cefalosporine (cefuroximă, ceftriaxonă, cefalexină).
 • Fluorochinolone (Ofloxacin, Ciprofloxacin).
 • Aminoglicozide (gentamicină, streptomicină, Tobramycin).

antitusive

În timp ce lupta împotriva pneumoniei, unul dintre simptomele enervante este o tuse plictisitoare. Uscat sau umed provoacă iritații, dureri în gât și agravă vizibil starea de sănătate. În acest sens, pentru pneumonie se utilizează medicamente pentru tuse, lista cărora include:

 • Sub formă de siropuri (Doctor mama, Bronhikum, Suprima-Bronkho).
 • Sub formă de sirop, tablete și soluție pentru inhalare (Ambrobene, Lasolvan, Ambroxol).
 • Sirop și capsule (carbocisteină).
 • Sirop și tablete (bromhexină).
 • Tablete (Thermopsis, Mukaltin).

Medicamente antivirale

Medicamentele antivirale arată o eficacitate mai mare în tratamentul pneumoniei virale. Acestea reduc severitatea simptomelor, precum și stoparea riscului de complicații. Printre lista de medicamente esențiale se numără:

 • Tamiflu și Relenza (cu etape severe).
 • Didanozină și zidovudină (cu virusul imunodeficienței).
 • Cytotect și Humaglobin.

medicamentele expectorante

Medicamentele expectorante pot lichefia mucusul bronșic și pot contribui la eliberarea acestuia. Grupul de droguri moderne include:

probiotice

Tratamentul cu antibiotice subminează microflora intestinală sănătoasă, deci este important să se utilizeze probiotice în tratamentul pneumoniei. Cele mai frecvente sunt:

 • Hilak forte.
 • Lactuloza.
 • Laktilol.
 • Fructooligozaharide.

Poate pneumonia virală să fie tratată cu antibiotice?

Nu se recomandă tratarea pneumoniei virale cu antibiotice, prin urmare se utilizează medicamente antivirale. Cu toate acestea, este necesar să se ia în considerare un punct important - agenții antivirali au un efect efectiv numai atunci când sunt utilizați nu mai târziu de 48 de ore după apariția semnelor de boală.

În cazul în care pneumonia virală este complicată, un curs de utilizare a antibioticelor poate fi prescris de un medic. Un medicament specific este selectat în funcție de vârsta pacientului și de severitatea bolii.

Cum de a trata remedii folclorice?


În plus față de medicamentele prescrise, puteți utiliza metode de tratament folcloric și inofensiv. De exemplu, o baie fierbinte, cu adăugarea de peroxid de hidrogen, este capabilă să elibereze plămânii și să reducă în mod semnificativ pufarea.

Baie cu peroxid de hidrogen

Datorită acestei metode disconfortul și durerea toracică dispar. Pentru aceasta aveți nevoie de:

 1. Umpleți baia cu apă fierbinte.
 2. Adăugați un pahar cu sare și 2 cupe de peroxid de hidrogen.
 3. În timp ce vă aflați în baie, ar trebui să respirați uniform și să inhalați aburul.
 4. Rămâi în apă timp de 20 de minute.
 5. Repetați procedura în fiecare zi.

Ceai de ghimbir

Pentru următoarea rețetă aveți nevoie de rădăcină de ghimbir. Reduce perfect inflamația, are efect relaxant și este un antibiotic natural. Ghimbirul trebuie preparat cu ceai (3 felii de ghimbir pe 1 ceasca de ceai). Ceaiul de ghimbir trebuie consumat de cel puțin 2 ori pe zi.

Ceapa si usturoiul

Nu este un medicament foarte gustos, lăsând în urmă un miros neplăcut, totuși combinația acestor două componente oferă un efect uimitor în tratamentul pneumoniei. Proprietățile cepei și usturoiului ajută la reducerea umflăturilor și sunt antibiotice naturale. Cum să pregătești medicamentul?

 1. Se toaca 2 cuișoare de usturoi și 50 g de ceapă.
 2. Adăugați un pahar de apă fiartă (dacă doriți, o lingură de miere).
 3. Toate se amestecă bine și beau în fiecare dimineață pe o lingură.

Suc de morcovi

Morcovul este o leguma bogata in antioxidanti, care sunt necesare pentru regenerarea tesuturilor. În plus, morcovii conțin vitamina A, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor și vitamine din grupa B. Pentru a face cartofi piure, gratarul se prăjește cu gust și se adaugă apă fiartă. Este foarte simplu și eficient!
Vă recomandăm să urmăriți videoclipul - sfaturi privind tratamentul remediilor folclorice:

Tratamentul pneumoniei în spital

O formă mai severă de boală pulmonară implică tratament în spital. Testele sanguine slabe, scăderea clară a tensiunii arteriale, conștiența afectată, precum și vârsta unei persoane bolnave care este de peste 65 de ani poate fi motivul spitalizării. Printre altele, sunt spitalizați și cei care au pneumonie bilaterală, deversări purulente, o rată respiratorie ridicată sau, dimpotrivă, dificultăți de respirație. Deshidratarea severă, febra cu senzație de greață, precum și persoanele care nu au rude și prieteni necesită terapie spitalicească.

După spitalizare, medicii efectuează toate diagnosticările necesare, pe baza cărora se prevede tratamentul adecvat. Diagnosticul poate include:

 • Examinarea vizuală de către un medic.
 • difracție cu raze X.
 • SUA.
 • CT.
 • Spute și teste de sânge.
 • PCR.

Terapia cu spitale nu este fundamental diferită de tratamentul la domiciliu, implică, de asemenea, antibiotice, medicamente expectorante, analgezice, medicamente pentru tuse, etc. Cu toate acestea, în plus față de medicamente, pot fi folosite exerciții de respirație și fizioterapie.

Durata șederii în spital depinde în mod direct de modul de tratament, și anume de caracteristicile individuale ale organismului. Pacientul este considerat sănătos în cazurile în care temperatura corpului este în intervalul normal, iar imaginile cu raze X nu prezintă semne ale bolii. În medie, pneumonia este eliminată în 3 săptămâni.

Cum de a vindeca pneumonia la un copil?

La un număr mai mare de copii cu pneumonie, tratamentul este efectuat acasă. Dar, din păcate, unii dintre ei sunt spitalizați. De regulă, motivul tratamentului într-un spital este:

 • Starea generală gravă a copilului, cianoza, dificultăți de respirație, tulburare de conștiență, convulsii.
 • Deshidratarea.
 • Numărul de inhalări este de peste 40 de ori pe minut (la sugari mai mult de 70 pe minut).
 • Saturație scăzută a oxigenului din sânge.
 • Schimbări semnificative în radiografii.
 • Copilul are mai puțin de 6 luni.
 • Există o suspiciune rezonabilă că copilul nu va avea îngrijire adecvată la domiciliu.

Metoda de tratare a inflamației pulmonare la copii depinde în principal de factorul care provoacă boala. La nou-născuți se utilizează antibiotice intravenoase. Medicamentele utilizate frecvent sunt cefalosporine de generația a 3-a sau ampicilină cu gentamicină. La copiii cu vârsta sub 5 ani, se utilizează în principal amoxicilina sau ampicilina. În caz de boală ușoară și la temperaturi scăzute, se utilizează doar tratamentul simptomatic (medicamente antipiretice, medicamente expectorante, inhalări, etc.). Trebuie să se asigure o hidratare adecvată a copilului, și anume temperatura și umiditatea adecvată a camerei. Aerul ar trebui să fie ușor răcit și umidificat.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani, aplicați un grup de macrolide antibiotice. În cazul pneumoniei bacteriene, se utilizează amoxicilină sau ampicilină. În acele cazuri în care simptomele bolii nu dispar, există o schimbare a antibioticelor.

Vă recomandăm să vizionați videoclipul de la Dr. Komarovsky - Cum să tratați pneumonia la copii:

Caracteristicile tratamentului la adulți

Pneumonie suspectată necesită un început imediat al tratamentului cu antibiotice. În cele mai frecvente cazuri, este amoxicilină cu acid clavulanic. De asemenea, pot fi utilizate antibiotice macrolide. Tratamentul simptomatic al pneumoniei la adulți include repaus în pat, consumul de cantități mari de lichid (acest lucru este important în special pentru persoanele în vârstă care sunt adesea îngrijorate de sete) și încetarea obligatorie a fumatului.

Pentru a decide unde va rămâne un adult în timpul tratamentului, vârsta lui este crucială. Persoanele mai în vârstă de 65 de ani sau persoanele cu conștiență confuză, respirație rapidă (mai mult de 30 de ori pe minut), precum și cu tensiune arterială scăzută trebuie spitalizate. De asemenea, motivul pentru tratamentul adulților într-un spital trebuie să includă:

 • Boala cronică (astm, insuficiență cardiacă, diabet, insuficiență renală, insuficiență hepatică).
 • Persoanele în vârstă care trăiesc singure sau cu un grad semnificativ de invaliditate.

Adulții din spital folosesc medicamente cu o rază mare de acțiune. În plus, în spital este posibilă utilizarea terapiei cu oxigen, iar în caz de tulburări respiratorii grave se utilizează ventilație.

Vă recomandăm să citiți articolul: Este posibil să mergeți cu pneumonie

Cât de repede poate fi vindecată pneumonia?

Așa cum am menționat mai devreme, durata inflamației depinde de caracteristicile individuale ale organismului și de tipul de pneumonie. Unele tipuri de pneumonie durează doar câteva zile, dar cel mai adesea durata tratamentului este de 2-3 săptămâni. Ca regulă, pneumonia cauzată de bacterii este mai gravă decât cea cauzată de o infecție virală. Prin urmare, este nevoie de mai mult timp pentru al trata. Durata pneumoniei depinde, de asemenea, de faptul dacă boala este o inflamație bilaterală sau are o formă ușoară. "Piciorul", care este cauzat de gripă sau frig, este foarte diferit de inflamația bacteriană și poate fi vindecat în câteva zile cu antibiotice.

În plus, evoluția bolii depinde, de asemenea, de vârsta persoanei, de greutatea sa, de modalitatea individuală de regenerare tisulară, de fitness fizic și de medicamentele prescrise. Mediul in care se va efectua tratamentul este, de asemenea, important. Prin urmare, întrebarea: Este posibilă vindecarea rapidă a pneumoniei? - Răspunsul este evident. Totul depinde de forma bolii, de droguri și de ceilalți factori menționați anterior.

Majoritatea tipurilor de pneumonie se vindecă în decurs de 1-2 săptămâni, deși tusea poate persista pentru câteva săptămâni, iar dacă apare o complicație, tratamentul durează mai mult.

Complicații în tratamentul pneumoniei

Inflamația plămânilor poate cauza complicații dacă nu este tratată. Mai jos este o listă de complicații care pot apărea dacă boala este lăsată fără tratament:

 1. Bacteriemie.
 2. Șoc șocant.
 3. Aberații pulmonare
 4. Pleurezia.
 5. Insuficiență renală.
 6. Eșecul respirator.

Dacă pneumonia este de tip bacterian, atunci, dacă nu este tratată, bacteriile pot intra în sânge - aceasta se numește bacteremie. Bacteriemia, la rândul ei, poate duce la o complicație gravă - șoc septic. Această reacție poate reduce tensiunea arterială la niveluri periculoase. Când tensiunea arterială este prea scăzută, inima nu poate furniza suficient sânge organelor și poate să nu mai funcționeze.

Uneori, pneumonia poate duce la abces pulmonar. Acest lucru se datorează adesea bacteremiei, unui sistem imunitar slăbit și abuzului de alcool. De asemenea, un risc ridicat de abces pulmonar este prezent la bărbați și tineri. La rândul său, insuficiența respiratorie este un fenomen în care plămânii se umple cu lichid. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci plămânii își pierd capacitatea de a transfera suficient cantitatea de oxigen în sânge. Aceasta este o condiție gravă, deoarece oxigenul este necesar pentru funcționarea normală a organelor.

Cu excepția celor de mai sus, există, de asemenea, un număr considerabil de complicații diverse și care pun viața în pericol. Prin urmare, este foarte important să nu întârzieți tratamentul.

Pericolul auto-vindecării la domiciliu

Ideea de auto-tratament, chiar și cu probleme minore de sănătate, poate duce la complicații. Se pare că luarea de medicamente fără a consulta mai întâi un medic economisește timp și bani. Cu toate acestea, poate fi mult mai scump pentru sănătate. De exemplu, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor are consecințe foarte periculoase. Dozajul inexact al medicamentelor este, de asemenea, periculos pentru sănătatea și viața oamenilor (în special pentru un copil!).

Exerciții de respirație

Gimnastica respiratorie pentru pneumonie este un set de acțiuni, ca pacientul însuși, care efectuează în mod independent anumite exerciții și fizioterapeutul care îi ajută pe pacient.

Esența exercițiilor de respirație este respirația profundă, mobilitatea crescută a toracelui și utilizarea corectă a respirației diafragmatice. Trei grupe de proceduri contribuie la îmbunătățirea mecanicii respiratorii:

 1. Masajul pieptului.
 2. Gimnastică respirând.
 3. Metode mecanice care facilitează respirația.

Respirația gimnastică dă efectul dorit numai atunci când mobilitatea pieptului crește, iar acest lucru este într-o anumită măsură realizat prin utilizarea masajului. Gimnastica respiratorie poate fi practicată după un masaj sau în paralel cu acesta.

Exercițiul # 1

Poziția de pornire - situată pe spate, pe brațe de-a lungul corpului.

 1. Ejectarea toracelui (inhala).
 2. Întoarceți-vă la poziția de plecare (pe măsură ce expirați).

Exercițiul # 2

Poziția de pornire - situată pe partea dreaptă, capul de pe antebrațul mâinii drepte îndoit la cot.

 1. Înălțimea capului și torsul se înclină spre stânga (în timp ce se inhalează).
 2. Întoarceți-vă la poziția de plecare (pe măsură ce expirați).

Apoi schimbați poziția din partea stângă și repetați exercițiul.

Exercițiul # 3

Poziția de plecare - ședința cu mâinile pe șolduri.

 1. Înclinarea torsului spre dreapta (în timp ce se inhalează).
 2. Întoarceți-vă la poziția de plecare (pe măsură ce expirați).
 3. Panta torsului la stânga (inspira).
 4. Întoarceți-vă la poziția de plecare (pe măsură ce expirați).
 5. Torsul înainte (inhalare).
 6. Întoarceți-vă la poziția de plecare (pe măsură ce expirați).
 7. Înclinarea torsului înapoi (inspirați).
 8. Întoarceți-vă la poziția de plecare (pe măsură ce expirați).

Astfel de exerciții pot fi efectuate într-o poziție așezată pe un scaun, apoi într-o poziție în picioare.

Prevenirea pneumoniei

Cel mai bun tratament pentru pneumonie este prevenirea bolilor. Vaccinările pot ajuta la prevenirea unor tipuri de pneumonie. Un vaccin care reduce riscul de apariție a pneumoniei este vaccinul pneumococic. Acest vaccin este considerat gratuit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2,4 și 12 luni.

Deoarece pneumonie apare adesea la persoanele care au fost infectate cu virusul gripal, în fiecare an este necesar să se utilizeze un vaccin adecvat pentru a reduce riscul apariției bolii (în special la persoanele în vârstă și copiii cu boli cronice, cum ar fi astmul, fibroza chistică, bolile de inimă, diabetul, ).

În plus față de vaccinare ar trebui să urmeze un stil de viață sănătos, și anume:

 • Nu fumați.
 • Nu beți alcool.
 • Exercițiu în mod regulat.
 • Includeți în alimentația dvs. alimente sănătoase.
 • Să se îmbrace în funcție de condițiile meteorologice.

De asemenea, trebuie să vă protejați și să reduceți riscul transmiterii diferitelor infecții.

 1. Limitați vizitele în locuri cu concentrații mari de persoane (în special la vârfurile de răceală).
 2. Spălați-vă în mod regulat mâinile cu săpun și apă.
 3. Evitați să împărtășiți alimente, băuturi și feluri de mâncare altor persoane.

Inflamația plămânilor este o boală gravă care poate pune viața în pericol. Pneumonia este o boală cu potențial letal dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Pneumonia la un copil poate determina simptome severe care pot fi înspăimântătoare atât pentru copil cât și pentru părinții săi, mai ales când respirația este dificilă sau se observă cianoză. Când simptomele se aseamănă cu pneumonie, trebuie să vă adresați imediat unui medic pentru ajutor.

Top