Categorie

Posturi Populare

1 Rinită
Cum sa respirati peste cartofi cand tusiti si frigati. inhalare
2 Bronșită
Rece în timpul sarcinii decât pentru a trata o răceală
3 Profilaxie
Poate exista o temperatura dupa Mantoux la un copil, e varianta de vina?
Image
Principal // Profilaxie

Pot să fac din nou gripa?


Iarna este o perioadă de vânturi, înghețuri și, desigur, epidemii de gripă. În primul rând, oamenii încep să se îngrijoreze atunci când mass-media avertizează că mai multe valuri de gripă sunt așteptate. Fiecare persoană care a suferit un virus încearcă să facă tot posibilul pentru a evita să devină victimă a celui de-al doilea sau al treilea val al epidemiei.

În astfel de cazuri, majoritatea bărbaților și femeilor se adresează terapeutului cu o întrebare - este posibilă reluarea gripei și ce trebuie făcut în acest caz? Medicii susțin că, în ciuda simplității sale aparente, virusul este o boală gravă, chiar mortală.

Ei cer vaccinarea obligatorie, însă ei înșiși recunosc că nici măcar vaccinarea nu reprezintă o garanție absolută împotriva SARS. Ce să facem în acest caz - este posibil să se dezvolte imunitatea și cum să nu se îmbolnăvească din nou cu gripa în caz de infecție?

Caracteristici și soiuri

Acest virus aparține varietăților infecțiilor virale respiratorii acute (ARVI), având o origine infecțioasă. Potrivit statisticilor medicale, aceasta este considerată cea mai frecventă boală infecțioasă, epidemia acesteia fiind înregistrată cel mai des în perioada de iarnă și toamnă a anului.

Pana in prezent, mai mult de 2000 de virusuri gripale au fost identificate, astfel incat in fiecare an apar tot mai multe epidemii noi. Toți virușii sunt împărțiți condiționat în 3 grupuri mari - A, B și C. În plus, această boală infecțioasă poate să apară într-o formă ușoară sau complicată. Complicațiile pot fi atât de severe încât să fie fatale.

 • Otita.
 • Bronșită.
 • Pneumonie.
 • Encefalita.
 • Meningita.
 • Puternicitatea creierului sau a plămânilor.

În forma ușoară a bolii, recuperarea are loc după aproximativ 7-8 zile, dar slăbiciunea și senzația de rău pot deranja o persoană timp de încă 2-3 săptămâni. În această perioadă puteți să obțineți din nou gripa - cum să o evitați și să vă protejați un organism slăbit de virus? Depinde direct de faptul dacă boala a fost diagnosticată în timp util și dacă cursul tratamentului a fost ales corect.

Diagnostic și tratament

Scopul principal al diagnosticului este identificarea unui virus specific, pentru care sunt prescrise teste speciale de laborator pentru gripa și alte studii. Acest lucru este necesar pentru a stabili care virus a devenit agentul cauzator al gripei și pentru a găsi tratamentul optim.

În majoritatea cazurilor, tratamentul bolii implică numirea medicamentelor antivirale și antipiretice, medicamente pentru a ușura respirația și pentru a ușura durerea gâtului. Cu implementarea strictă a tuturor recomandărilor medicului, vă puteți recupera în 7-8 zile.

Ca urmare a medicației, sistemul imunitar uman începe să lupte independent cu procesul inflamator. Dacă tratamentul a fost ales corect și a început în timp util, încă mai devreme de 5-6 zile de la începerea acestuia, anticorpii specifici care luptă activ cu virusul încep să se dezvolte intens în organismul uman. Cu alte cuvinte, în acest moment se produce producția de imunitate împotriva unui anumit virus.

Foarte des există o situație în care o femeie re-infectată cu gripa sau un om re-infectat, ca rezultat al bolii care începe să se dezvolte. Prin urmare, la întrebarea dacă este posibilă reluarea gripei într-o săptămână, experții răspund cu încredere - din păcate, este posibil.

Gripa repetată este aproape întotdeauna rezultatul unei boli necitite.

Este imunitatea la virusul produs?

Pot să prind din nou gripa? Medicii sunt absolut siguri că acest lucru este posibil. În cele mai multe cazuri, boala recurentă este diagnosticată la adulți, oarecum mai puțin frecvent o situație similară este observată la copii (A se vedea de asemenea: Cât durează SARS la adulți?). Motivele re-infectării pot fi diferite:

 • Tratamentul necorespunzător al infecțiilor virale respiratorii acute, luând medicamente greșite.
 • De asemenea, puteți obține din nou gripa dacă procesul de tratament nu a fost finalizat - de exemplu, o persoană a oprit tratamentul imediat după ce starea sa sa îmbunătățit ușor.
 • Pot să iau a doua oară gripa? Da, mai ales dacă persoana are obiceiul de a duce boala "pe picioarele sale".
 • Tratamentul cu medicamente auto-selectate fără consultarea unui medic generalist.

Pot să fac din nou gripa pentru sezon? Desigur, puteți, mai ales dacă nu aduceți procesul de tratament la concluzia sa logică. Mulți oameni, simțind o ușurare, revin imediat la locul de muncă și un stil de viață activ. Dar ele nu iau în considerare faptul că un organism slăbit, a cărui forță imună este redus considerabil, nu poate suporta pe deplin gripa.

Vorbind despre posibilitatea de a obține gripa de două ori la rând, trebuie subliniat că, în majoritatea cazurilor, re-infectarea nu este o boală nouă, ci activarea vechiului, subtratat.

Dar nu credeți că un caz repetat este posibil numai dacă boala nu a fost complet vindecată. În unele cazuri, infecția este posibilă chiar și după ce o persoană este complet vindecată după primul virus SARS - timp de 2-3 săptămâni după boală, corpul rămâne slab și nivelul forțelor de protecție este minim. Drept urmare, nu poate rezista nici unei infecții în aer.

Este posibil să se îmbolnăvească din nou cu gripa sau după o primă infecție o persoană dezvoltă anticorpi specifici care luptă activ împotriva virusurilor gripale? Medicii sunt absolut siguri că este aproape imposibil să se dezvolte o imunitate stabilă la virus. Acest lucru se datorează faptului că infecțiile în fiecare an, și uneori de mai multe ori pe an, sunt modificate radical.

În ceea ce privește virușii SARS pe care o persoană le-a avut deja, el dezvoltă o așa-numită imunitate parțială, care durează 2-3 ani.

Reinfectarea depinde de tipul de virus

Este posibil să vă îmbolnăviți din nou cu gripa? Răspunsul la această întrebare depinde direct de grupul de virusi despre care vorbim. După cum sa menționat mai sus, toate tulpinile de virusuri sunt împărțite condiționat în trei categorii principale - A, B și C.

 • Categoria C este cea mai ușoară și cea mai rapidă. Aceasta este, de fapt, ARVI obișnuit, care nu reprezintă un pericol grav pentru corpul uman. Este posibil să vă îmbolnăviți de două ori cu gripa C? Desigur, este posibil, dar chiar re-infectarea este ușoară și nu este însoțită de complicații grave.
 • Categoria B este caracterizată de un curs mediu al bolii infecțioase. Grupa B virusuri se disting printr-o tendință minimă la modificări și mutații, și, prin urmare, odată ce au avut gripă B, o persoană dezvoltă o imunitate puternică la această tulpină.
 • Categoria A este considerată cea mai severă și periculoasă nu numai pentru sănătate, ci și pentru viața umană. Pot obține gripa dacă am deja o boală? Dacă vorbim despre virusul grupului A, atunci răspunsul este fără echivoc - este posibil, deoarece, în ciuda infecției, o persoană nu dezvoltă imunitate rezistentă la gripa categoriei A.

Prevenirea reinfecției

Răspunsul la întrebarea dacă este posibilă reluarea gripei după ce o boală este de înțeles - este posibil. Cum să evitați al doilea val de gripă și să vă protejați pe dumneavoastră și pe familia dumneavoastră împotriva unei alte infecții? Pentru a face acest lucru, ar trebui să încercați să evitați orice contact cu bolnavii. Este important să rețineți că din momentul infectării o persoană pentru aproximativ 7-10 zile rămâne infecțioasă.

Desigur, în perioada epidemiei este aproape imposibil să se evite complet contactul cu persoanele infectate. În acest caz, asigurați-vă că purtați o tifon special de protecție din tifon, care poate fi cumpărat în orice farmacie.

Este necesar să se acorde o atenție deosebită altor măsuri preventive, una dintre acestea fiind vaccinarea și consolidarea sistemului imunitar. Cel mai bun moment pentru vaccinare este octombrie sau noiembrie. Vaccinarea este considerată cea mai eficientă în timpul epidemiilor sezoniere.

În ceea ce privește eficacitatea vaccinărilor, mulți experți consideră că acest instrument nu poate fi considerat o garanție absolută împotriva gripei. Dar chiar dacă o persoană devine infectată după vaccinare, boala infecțioasă este mult mai ușoară și mai rapidă. În plus, datorită vaccinării în timp util, gripa este ușor de tratat și riscul de complicații este redus la minimum.

Un rol imens în prevenirea re-influenței devine igiena personală. Este necesară spălarea mâinilor cu săpun după ce ați venit de pe stradă, contactați cu bani sau călătoriți în transportul public, precum și înainte de mese. O soluție excelentă pentru viața de zi cu zi va fi o pulverizare specială cu efect antibacterian care poate fi purtată în jurul dvs. și aplicată pentru dezintoxicare manuală în orice moment al zilei.

Încercați zilnic sau cel puțin în fiecare zi să faceți o curățare umedă în casă, să ventilați în mod regulat camera, să nu uitați să schimbați sistematic lenjeria de pat și prosoapele.

Pentru a evita reinfectarea ARVI, este necesar să conduceți cel mai sănătos stil de viață - să combinați munca și odihna corect, să dormiți în mod regulat suficient, să mergeți la sport, să renunțați la diferite obiceiuri nesănătoase. Antrenamentul sportiv poate fi înlocuit de mersul pe jos în aerul proaspăt.

Este foarte important să mănânci bine, inclusiv în dieta dvs. zilnică o mulțime de legume proaspete, fructe, fructe de padure.

Pentru a întări imunitatea, puteți să luați medicamente special-modulatori imuni, care măresc nivelul de apărare a corpului. În plus, în sezonul de toamnă, puteți lua în plus complexe cu multivitamine, dar acest lucru nu ar trebui făcut singur, fără consultarea prealabilă a terapeutului.

Ce să faci când re-infectați cu gripa?

Dacă, în ciuda respectării stricte a tuturor măsurilor preventive, re-infectarea nu poate fi evitată, este necesar să vă contactați imediat medicul. Nu se recomandă întârzierea, deoarece după prima boală organismul uman este slăbit și, prin urmare, orice proces infecțios este mult mai dificil și mai dificil.

În nici un caz nu pot prescrie medicamentele proprii sau nu pot urma sfaturile prietenilor. Este necesar să respectați cu strictețe toate sfaturile și recomandările medicului, precum și să luați medicamente antipiretice și antivirale exact așa cum aveți nevoie de un terapeut de prescripție medicală.

După ameliorarea și îmbunătățirea stării, este imposibil să oprim tratamentul. Acest lucru se poate face numai după ce medicul va efectua un examen și va confirma recuperarea completă.

Pot să fac din nou gripa?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care practicanții generali și practicienii de la medicină generală le aud în timpul epidemiilor de gripă. Într-adevăr, dacă ați avut deja această boală virală periculoasă în acest an, există un pericol de re-infectare?

În primul rând, oamenii încep să se îngrijoreze când spun în televiziune sau în alte mass-media că există un al doilea val de gripă. Sau al treilea. Pur și simplu puneți următoarea. Să vedem.

Este corpul nostru capabil să dezvolte imunitate împotriva gripei?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegeți mai întâi modul în care ne recuperăm din cauza gripei. Când aceste virusuri penetrează corpul uman, ele sunt inserate în celulele mucoasei nazofaringiene. După aceea, acești microbi determină celulele să reproducă propriul lor tip. Procesul inflamator începe. Sistemul imunitar al pacientului începe să lupte împotriva bolii.

Dacă tratamentul a fost inițiat în timp util și efectuat cu metodele corecte, atunci în ziua 5-7, organismul va începe să producă anticorpi specifici care neutralizează virusul gripal. Se poate spune că în acest moment sistemul nostru imunitar dezvoltă imunitate împotriva acestei infecții virale.

Cu toate acestea, există cazuri în care, după ce ați avut gripă, o persoană se îmbolnăvește din nou după un timp. În plus, astfel de situații nu pot fi numite foarte rare.

Când mă pot îmbolnăvi din nou?

Există mai multe opțiuni posibile. Acest lucru se întâmplă de obicei cu tratamentul greșit al bolii. Cel mai adesea acest lucru este remarcat la pacienții adulți. Cu toate acestea, uneori pot apărea evoluții similare la copii.

Vorbim despre cazurile în care gripa este corporală. Nu avem timp să fim bolnavi. Avem întâlniri, rapoarte, negocieri urgente și așa mai departe. Mulți oameni, după ce au simțit o anumită îmbunătățire, și după ce au acceptat o doză de paracetamol de cal, revin la lucru. Se pare că boala este lăsată în urmă. Cu toate acestea, de fapt, ea doar a mințit. Într-o astfel de situație, este mai corect să vorbim despre continuarea bolii inițiale, și nu despre apariția unei noi boli.

De asemenea, există cazuri în care o persoană poate re-contracta cu gripa. Aceasta este și o explicație simplă. Faptul este că există mai multe tipuri de virus gripal: A, B și C. În fiecare dintre aceste grupuri există multe varietăți sau tulpini. În plus, virusul gripal are o înclinație mare pentru mutații constante. Aceasta duce la apariția unor noi tulpini.

Cea mai periculoasă și cea mai gravă este gripa A. Este cea care provoacă epidemia. Tipul B este ușor inferior celui în pericol. Influența C nu reprezintă o amenințare gravă.

Potrivit statisticilor medicale, în cazul în care o persoană a avut un virus de tip A în anul curent, atunci probabilitatea ca el să se îmbolnăvească din nou este extrem de scăzut. Dacă ar fi bolnav cu gripa B, riscurile ar crește ușor. Virusul transferat de tip C nu oferă nicio garanție.

Se crede că imunitatea specifică dezvoltată împotriva unei anumite tulpini de infecție operează în medie de la 1 an la 3 ani. În plus, vă sfătuim să vă familiarizați cu publicația "Ce este carantina gripei".

Erori de diagnosticare

Nu uitați că gripa este un caz special de ARVI sau infecție virală respiratorie acută. Aceste boli sunt cauzate de virusurile pneumotropice.

Simptomele tuturor SARS sunt incredibil de asemănătoare. Din acest motiv, acestea sunt adesea confundate. Dacă un adult sau un copil a avut gripă, atunci acest lucru nu sporește șansele acestuia de a contracara cu succes alte infecții virale respiratorii acute. Dimpotrivă, probabilitatea apariției unei alte infecții virale respiratorii acute crește doar. Acest lucru se datorează faptului că orice boală slăbește sistemul imunitar și, prin urmare, scade potențialul de protecție al corpului uman.

În acest sens, pot fi luate de multe ori alte boli respiratorii pentru gripa. De exemplu, infecția cu adenoviral, reovir, rinovirus sau parainfluenza. Informații detaliate cu privire la această problemă pot fi găsite în articolul "Cum este gripa diferită de ARVI?".

Fie ca și cum ar putea, acțiunile noastre corecte pot și trebuie să fie exprimate într-un singur lucru. Dacă aveți gripa, trebuie să fiți extrem de responsabilă și atentă la tratamentul acesteia și asigurați-vă că ați finalizat acest proces.

Pot lua gripa

În sezonul rece din Letonia, un număr mare de persoane suferă de gripa, iar în unele zone este declarată o epidemie. Ce ajută într-adevăr să lupte împotriva bolii, și că numai mituri? Doctorul de serviciu al filialei Ziepniekkalns Rīgas veselības centrs Ilya Menis a spus despre acest lucru portalului Riga.

Mitul 1. "Am fost bolnav anul trecut, așa că nu o voi prinde"

Acest lucru nu este adevărat. O caracteristică distinctivă a gripei este variabilitatea. Virusul este în mod constant mutant, astfel încât cei care au fost bolnavi sau au fost în contact cu virusul anul trecut se pot îmbolnăvi în acest caz.

Mitul 2. "Nu primești gripa mai des decât o dată pe an".

Iar această opinie este greșită. Trei subtipuri de gripă H3N2 și H1N1 (tipuri de gripa porcină, tip A) sunt așteptate în acest sezon, iar gripa de tip B este mai aproape de februarie. Deci, dacă aveți o combinație necorespunzătoare de circumstanțe, puteți obține sezonul de trei ori. Mai mult, virusul transmis prin picăturile din aer este foarte stabil - poate fi luat de pe o placă spălată prost într-o cafenea sau dintr-un mînă pe un autobuz.

Mitul 3. "Puteți obține gripa dacă ați vaccinat"

Aceasta este cea mai frecventă greșită concepție! Vaccinarea se face pentru a preveni îmbolnăvirea sau ușoară ușoară a gripei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 80% dintre persoanele vaccinate cu gripa nu se îmbolnăvesc deloc și 20% transportă virusul într-o formă ușoară.

Dar este necesar să se ia în considerare faptul că anticorpii în cantitatea necesară se formează numai în decurs de două săptămâni. Într-adevăr, în aceste două săptămâni, până când imunitatea nu se formează, o persoană poate obține gripa. În plus, vaccinul împotriva gripei nu protejează împotriva altor virusuri pe care le putem percepe drept gripa.

Când să fii vaccinat?

Vaccinarea se face cel mai bine la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie, când gripa nu circulă încă. Dar, în principiu, este posibil să fii vaccinat acum. Trebuie doar să știți: imunitatea se va forma în două săptămâni! Dar va fi suficient pentru întregul sezon (efectul vaccinului durează până la 24 de săptămâni). În țara noastră, doar 10% din populație este vaccinată împotriva gripei. Pentru a reduce incidența bolii, este necesar ca acoperirea să fie de 50-70% din populație.

Cine trebuie să fie vaccinat?

Toți cei care sunt expuși riscului de a dezvolta complicații și boli grave. Printre acestea se numără:

- Pacienți cu vârsta peste 65 de ani;

- Persoane cu boli respiratorii cronice (inclusiv astm bronșic), inimă (de asemenea, suferă de atacuri de inimă și hipertensiune arterială), diabet, rinichi și ficat (toate tipurile de hepatită, ciroză), sistemul nervos (accidente vasculare cerebrale, scleroză multiplă);

- pacienții aflați în tratament în spital, în centrele sociale pentru o perioadă lungă de timp;

- persoanele cu obezitate, imunitate deprimată;

- cei care primesc chimioterapie și medicamente steroizi;

- femeile gravide (gripa cu complicații este foarte greu pentru ei);

- copii mici (de la 6 luni).

Este posibil să vă răzgândiți la o reducere? În Letonia, există compensații pentru vaccinurile anumitor grupuri de pacienți. O reducere de 50% este acordată persoanelor de peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice și femeilor însărcinate. Compensare 100% - copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 24 de luni. Pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani cu boli cronice sau cu tratament pe termen lung cu aspirină. Costul vaccinului este de aproximativ cinci euro.

Vaccinările împotriva gripei sunt posibile în ramurile Centrului de Sănătate din Riga Imanta (Imantas 8. līnija 1, korpuss 1) și Bolderāja (Kapteiņu iela 7). Informații detaliate sunt disponibile la un singur telefon central - 20028801, 8801

Cine este contraindicat vaccinul?

Dacă în trecut a existat o reacție alergică la un vaccin sau există anumite tipuri de intoleranțe, de exemplu, albusul de ou. În cazuri grave, vaccinarea se face la Centrul de Vaccinare de Stat, iar pentru copii - chiar și în spital. Prin urmare, decizia privind vaccinarea este mai bine să se ia împreună cu un medic de familie. El va sfătui locul în care să o facă și vaccinul însuși.

Citiți mai multe despre vaccinări aici.

Mitul 4. "mănânc usturoi, beau medicamente pentru imunitate, așa că nu mă voi îmbolnăvi"

Un stil de viață sănătos vă poate proteja, în parte, de o coliziune cu gripa. Prin urmare, este important:

- spălați mâinile în mod regulat cu săpun și apă după vizitarea locurilor publice, a străzilor;

- consuma suficient lichid (apa, ceai verde);

- mai puțin pentru a vizita locurile publice - teatru, cinema, piață, concerte, transport public etc;

- includeți în dieta dvs. o mulțime de legume (varză, usturoi, ceapă, citrice, coacăze), fructe de padure și fructe (kiwi, trandafir sălbatic, portocale, grapefruit), produse lactate (stimulează sistemul imunitar);

- în plus, să ia vitamine, în special D, C și ulei de pește.

Dar, în ceea ce privește medicamentele care măresc imunitatea - rolul lor în prevenirea și tratamentul este controversat. Nu vor scăpa de gripă și pot fi luate numai după consultarea unui medic.

Mitul 5. "Gripa este bolnava numai iarna"

În latitudinile noastre, sezonul de gripă începe la începutul lunii octombrie și durează până la sfârșitul lunii aprilie. Vârful este la trei luni de iarnă. Dar, dovedit stiintific ca incidenta gripei dureaza tot timpul anului. În unele țări, gripa circulă în timpul iernii, în altele în timpul verii.

Mitul 6. "Dacă aveți un nas curbat și tuse - aceasta este gripa"

Răceala obișnuită, ARD, ARVI și gripa sunt afecțiuni complet diferite, cu debut și curs diferit, și cu riscul complicațiilor. Dacă boala este lentă, începe cu un nas abundent sau cu o temperatură scăzută, care "devine" bine, atunci este cel mai probabil un alt virus.

Gripa poate fi recunoscuta de un inceput asemanator fulgerului: dureri in muschi si articulatii, temperatura creste brusc la 38,5 grade, durerea de cap sau durerea sau ameteala creste. Complicațiile apar de asemenea rapid și dramatic. Nu există nici un nas pronunțat și lipsit de strănut, dar de multe ori există o tuse enervantă și durere în spatele sternului.

Virusul moare încet, astfel încât slăbiciunea după gripă poate dura 2-3 săptămâni.

Mitul 7. "Virusul este un nonsens. Zi rău

- și să lucrezi! "

Aproximativ 10% din populație primește gripa în fiecare an. Și dacă o persoană este inițial sănătoasă, atunci foarte des este bolnav fără complicații. Simptomele sunt puțin pronunțate, nu țineți mai mult de 3-5 zile. Fiecare al cincilea este bolnav. Dar chiar dacă gripa este ușor de tolerat, este mai bine să vă odihniți acasă timp de cinci zile, să beți antipiretic la o temperatură de peste 38,5 grade, să beți abundent.

Dacă te duci într-un loc public, ar trebui să fii conștient de responsabilitatea ta: există riscul de a infecta alte persoane, inclusiv pe cei care pot fi grav bolnavi.

Mitul 8. "Doar în cazul în care trebuie să beți un antibiotic"

Nici un fel! Antibioticele pentru virusuri, inclusiv gripa, nu functioneaza. Antibioticele sunt prescrise numai de un medic dacă apare o complicație, de exemplu, pneumonie.

Ce altceva puteți să faceți cu gripa:

- tratați siropurile de tuse în gât. Tusea este o reacție naturală defensivă a corpului. Dacă este enervant, este mai bine să utilizați clătirea și inhalarea. În orice caz, tuse - un motiv pentru a consulta un medic!

- Nu bate căldura. Dacă termometrul a arătat 38.5, atunci nu trebuie să așteptați până când "temperatura omoară virusul"; Este mai bine să luați ibuprofen antipiretic sau paracetamol. Dar aspirina este imposibil!

- să luați în mod necontrolat antihistaminice și stimulente imune. Numai conform recomandărilor medicului!

- îndepărtate excesiv de căile de atac folclorice, în loc să meargă la un medic. Uneori băncile, tencuielile de muștar, patch-urile și frecarea pot dăuna. De exemplu, același ceai cu zmeură: ajută la scăderea temperaturii, dar în doze mari este contraindicat pentru probleme cardiace - poate provoca aritmie.

Mitul 9. "Te poți infecta numai prin contact strâns"

Gripa este una dintre cele mai contagioase boli! Potrivit statisticilor, o persoană cu gripa poate infecta până la 5 persoane. Și în echipa copiilor, dacă există cel puțin un copil cu acest virus, atunci din 28 de persoane se pot îmbolnăvi 20!

Infecția este transmisă de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă, cu cele mai mici picături de saliva atunci când vorbește, tuse, strănută. În timpul unei conversații normale, particulele virusului zboară la o distanță de un metru, tusea acoperi doi metri și când strănută - până la trei metri. Puteți deveni infectați cu gripa prin vase, prosoape, jucării, dacă o persoană bolnavă le-a atins.

Mitul 10. "Pericolul gripei este exagerat"

Nu este. Din păcate, în cazuri rare, chiar moartea este posibilă. Numai nu de la gripa in sine, ci de complicatiile cauzate de ea. De aceea, dacă în timpul bolii apar simptome precum febră, durere toracică, tuse severă, spută cu sânge, dificultăți de respirație, buze albastre sau piele, respirație rapidă, dezorientare, slăbiciune severă, scăderea presiunii, dureri abdominale atunci medicul trebuie chemat imediat.

Dacă există o boală cronică, este necesar să consultați un medic chiar și cu simptomele clasice ale gripei, deoarece este posibil să aveți nevoie de tratament în spital.

Unde să mergeți dacă sunteți deja bolnav:

- la un medic de familie (în săptămâna epidemiei, medicii de familie merg la pacienți adulți pentru 2,85 euro pentru o casă, pentru anumite grupuri de pacienți, inclusiv copii, gratuit);

- medicului de serviciu în clinica sa, în cazul în care familia nu acceptă;

- la medicul de consultanță (în zilele de lucru între orele 17:00 - 8:00, în weekend și în sărbătorile legale) prin telefon 66016001;

De ce este imposibil să prindeți un alt virus atunci când aveți deja gripă sau ARVI?

Infecțiile virale respiratorii acute (ARVI) - poate cel mai extins grup de infecții care cauzează manifestări respiratorii de diferite grade de severitate: de la o rinită ușoară până la bronșită sau pneumonie. Frecvente la infecții este calea de transmitere a agenților patogeni - în aer. Întregul grup este unit într-un termen colectiv datorită similitudinii simptomelor clinice. ARVI aparține unui grup separat de infecții respiratorii cauzate exclusiv de viruși. ARVI este bolnav pentru fiecare persoană, în medie, copiii suferă de la ei de la unu până la cinci ori pe an, adulți de la una la două ori pe an. Există aproximativ 250 de tipuri de viruși care pot cauza SARS. Toate acestea aparțin anumitor grupuri: rinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri, enterovirusuri, parvavirusuri, paramyxovirusuri, virusuri gripale, virusuri parainfluenza, virusuri sentimentale respiratorii, virusuri coxsack, alte virusuri respiratorii. Particulele virusului sunt transmise prin tuse, vorbire, stranut. SARS este inerent în cursul sezonului, cel mai adesea focarele de boală apar în toamna târzie și primăvara devreme.

Simptomele SARS sunt destul de tipice. Clinica bolii are un curs etapizat. Perioada de incubație, de la momentul infectării până la primele semne, variază de la câteva ore la 3-7 zile. În timpul perioadei de manifestare clinică, toate infecțiile virale respiratorii acute au manifestări similare de severitate variabilă. Imaginea clinică a infecțiilor virale respiratorii acute este compusă din simptome cum ar fi congestia nazală, nasul curbat, descărcarea nazală (de la rar la greu și apoasă), strănutul și mâncărimea nasului; durere în gât, disconfort sau durere la înghițire, înroșire la nivelul gâtului, tuse (uscată sau umedă), febră - moderată (37,5-38˚С) până la severă (38,5-40˚С). De asemenea, există stare generală de rău, refuzul de a mânca, dureri de cap, somnolență, roșeață a ochilor, arsură, rupere, tulburări digestive cu un scaun slăbit. Uneori există o reacție a ganglionilor limfatici în maxilar și gât, sub forma unei creșteri cu o ușoară durere. Manifestările ARVI depind de tipul specific de virus și pot varia de la un nas malrid și de la tuse la manifestări febrile și toxice pronunțate. În medie, manifestările durează de la 2-3 la șapte sau mai multe zile, perioada febrilă durează până la 2-3 zile.

SARS se caracterizează prin infecții ridicate pentru alții, ale căror condiții depind de tipul de virus. În medie, pacientul este infecțios în ultimele zile ale perioadei de incubație și în primele 2-3 zile de manifestare clinică, treptat, numărul de viruși scade și pacientul nu devine periculos în ceea ce privește răspândirea infecției. În unele cazuri, ARVI poate fi dificilă și poate provoca complicații.

În tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute este necesar să se respecte următoarele reguli: izolarea față de ceilalți copii și adulți, odihnă în pat, consum abundent de lichide, alimentație în funcție de pofta de mâncare (masa de legume și lapte). Ca tratament suplimentar în combinație cu terapia cu interferon, remedii simptomatice sunt indicate în funcție de indicații: medicamente antipiretice pentru febră peste 38,5-39 ° C și stare de rău, preparate pentru rinită, medicamente antiseptice și antiinflamatoare pentru faringe, agenți antitusivi, expectoranți și agenți de subțiere a sputei.

Când este infectat cu virusuri gripale și ARVI, există o producție puternică de interferon endogen, care este un "antibiotic natural antiviral" și vizează distrugerea agenților patogeni care au intrat în organism. În momentul creșterii producției de interferon, organismul devine imun la alte infecții de natură virală, deoarece acestea sunt blocate sau distruse atunci când intră în el. Acest fenomen se numește "interferență" și se folosește cu succes în medicină pentru a proteja împotriva infecțiilor virale deosebit de periculoase. În unele cazuri, cu amenințarea cu virusuri periculoase, tulpinile non-periculoase sunt injectate într-o persoană. Ca răspuns la introducerea lor, producția de interferon este activată, ceea ce asigură protecție împotriva infecției cu alți viruși.

Gripa: cum să fii tratat și nu te poți îmbolnăvi?

Cum să nu te îmbolnăvesti

- Acum citim zeci de recomandări adesea contradictorii despre cum să tratăm gripa. Dar, cu adevărat, toată lumea se ocupă de întrebarea "Cum să nu te îmbolnăvești?".

- Singura prevenire specifică dovedită este vaccinarea. Omenirea nu a inventat încă nimic altceva. La nivel mondial, vaccinarea este considerată o modalitate de a nu, desigur, preveni 100%, dar reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire.

Aici puteti argumenta ca gripa se muta in fiecare an. Acest lucru este adevărat - o dată pe an sau pe doi ani, se schimbă. Dar vaccinurile se schimba odata cu aceasta, iar cercetarile sunt in curs de desfasurare care prezic ce tulpina a virusului va fi in acest an.

Cei care au fost vaccinați în acest an au toate șansele de a nu se îmbolnăvi, deoarece OMS a ghicit tulpina de vaccin.

Anul trecut a existat o lipsă, deci chiar și persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit.

- Poți să te infectezi de vaccinul însuși? Sau poate o persoană vaccinată să infecteze nevinecată?

- Din anumite motive, această întrebare este adesea întrebată. Exact: din vaccinări nu se poate infecta. În întreaga lume, se utilizează numai vaccinul "ucis" sau inactivat, în care structura virusului este distrusă ireversibil, astfel încât acesta nu mai este capabil să provoace boala, ci oferă și un răspuns imun.

Dacă o persoană spune că "am rădăcit și m-am îmbolnăvit" - acesta este cazul când "după" nu înseamnă "din cauza". Nu s-ar putea ghici cu tulpina de vaccin în acest an, nu ar putea stoca în mod corespunzător vaccinul. Mulți oameni cumpără ei înșiși, într-o farmacie. Prick ceva ușor, un ac subțire, o lovitură în umăr. Dar vaccinul este un produs foarte capricios, în timpul transportului este necesar să se respecte cu strictețe lanțul rece. Dacă ați cumpărat un vaccin, puneți-l într-o pungă, duceți-l la metrou și apoi uitați de el pe dulap pentru o zi - totul poate fi aruncat.

- Acum, la o înălțime a epidemiei, mai are sens să fii vaccinat?

- Numai anul viitor nu mai vorbim de acest lucru, pragul de epidemie a fost depășit.

Dar ar fi bine să vă amintiți în septembrie-octombrie a acestui an - este timpul să vă răzgândiți.

Pentru ca vaccinul să funcționeze, trebuie să dureze cel puțin două și, de preferință, trei săptămâni, astfel încât să existe un răspuns imun complet.

Apropo, o atenție deosebită ar trebui acordată femeilor gravide - acesta este un grup de risc, începând cu al doilea trimestru, femeile gravide pot și ar trebui să fie vaccinate împotriva gripei. Cu toții spunem: "Cum? Ei bine, e însărcinată! Nu poți respira! Poți să respiri. Și poți să o vaccinezi. Pentru că dacă o femeie însărcinată se îmbolnăvește de gripă, atunci nu există probleme.

- Și dacă nu s-ar descurca ce să facă?

- Totul se referă la așa-numita prevenire nespecifică. Metodele sunt foarte simple, ieftine, accesibile tuturor. Implementarea lor în practică este dificilă.

Principala poruncă: încercați să nu fiți în locuri cu concentrații mari de oameni!

Cum se face acest lucru? Nu trebuie să meargă la teatru, să nu meargă la cinema, să nu meargă la expoziții... Pentru a fi sincer, există puțini oameni care sunt atât de rătăciți pentru a renunța la viața normală și la activitatea socială.

- Acum mamele sunt preocupate de a lua sau nu copiii în grădină și școală.

- Nu conduceți, desigur, dacă aveți pe cineva cu care puteți lăsa copilul. Cu școala este mai dificilă, există un program educațional. Și în grădină - nu trebuie să conduceți, mai ales dacă există cazuri de boală înregistrate.

- Este adevărat că trebuie să vă spălați de multe ori mâinile pentru a reduce riscul bolii?

- Recomandare excelentă. Atât infecția gripei, cât și alte infecții virale respiratorii acute, pe lângă calea cunoscută pe calea aerului, sunt transmise prin metoda "contact". De exemplu, o persoană bolnavă strănută, acoperind gura cu mâna, pe ea - particule de saliva cu agentul patogen. El a luat mânerul ușii cu această mână, câteva minute mai târziu o altă persoană a luat acest mâner, iar apoi nasul său a început să mancarimi. Totul prin membranele mucoase ale virusului poate intra în corp.

Spălați-vă pe mâini, spălați-vă și clătiți nasul cu apă sub robinet.

Necesitatea de a utiliza transportul public? Nu scoateți mănușile din metrou și autobuz. Pentru a procesa mâinile pe drum, puteți cumpăra alcool antiseptic într-o farmacie. Funcționează.

- Și unguent oxolinic, spray-uri antibacteriene și antivirale?

- Este absolut inutil, este chiar ciudat faptul că cineva își amintește praful de unguent oxolinic. Că nu funcționează, era cunoscut chiar și în timpul studiilor mele. Recomandarea pur sovietică - substanța care interacționează aparent are un fel de efect antiviral, creează un film în nas. Acesta este un tribut adus antichității adânc și nu se poate baza pe ea în mod serios.

Am auzit despre spray-urile antivirale pentru prima data si ma tem ca aceasta este o reclama comuna.

Bolnav cu gripă în casă

- Dacă cineva este bolnav la domiciliu, există o șansă ca ceilalți să nu se îmbolnăvească?

- Întotdeauna există șansa să nu se îmbolnăvească.

Este necesar să se limiteze contactul cu persoana bolnavă.

Dacă este posibil, ar trebui amplasat într-o cameră separată și ventilat în mod regulat.

- Nu sunt sigur că lămpile cu cuarț de uz casnic pot deteriora serios virusul gripal. Aer suficient, în timp ce pe pacient ar trebui să fie o mască. Venind în cameră la o persoană bolnavă ar trebui să-l poarte, de asemenea. Acesta este cazul rar când este logic să se pună o mască pe o persoană sănătoasă. Mai multe dintre aceste straturi, cu atât mai bine. Dar acest lucru nu se extinde deloc la ideea de a fi protejat de măști în general în transportul public, este lipsit de sens.

- În jurul măștilor s-au întors bătălii reale. Să poarte, să nu poarte, sănătos, bolnav?

- Regula de bază, pe care insistă experții din întreaga lume, este că o mască este pusă pe o persoană bolnavă. Sau medicul care examinează pacientul este în contact direct cu el. Desigur, această regulă poate fi extinsă la rudele pacientului.

Purtați doar o mască pe stradă, în transportul public - este complet lipsită de sens.

Din cauza penetrării virusului, nu protejează, măștiază sputa ecranului și particule de saliva.

- Poate fi transmis un virus prin terțe părți? Tata sa dus la serviciu, a dat mâna cu cineva, a adus bani - și cu ei virusul gripei.

- Virusul gripal nu este foarte stabil și nu se află pe bancnote de luni de zile. Pe de altă parte, am discutat deja metoda de contact - și cum sunt banii mai buni decât mânerul ușii? Spălați-vă mâinile după ce ați relatat banii.

- Există prevenire a consumului de droguri atunci când există o persoană bolnavă în casă?

"Nu este necesar să luați medicamentele, dar dacă cineva este bolnav la domiciliu, puteți atrage și farmacologie". Relenza (zanamivir) este cel mai bine utilizat.

- Care nu mai este la Moscova.

- Toate celelalte medicamente, Arbidol, Kagocel, tot felul de imunomodulatoare, -ferone, vitamine, nu au o bază reală de dovezi.

Chiar și vitamina C, care, se pare, este sigură, care timp de secole a fost considerată o metodă de prevenire și tratament, nu a dovedit nici o eficacitate într-o mare varietate de studii clinice.

Gripa sau SARS?

- Când sunteți bolnav, cum să înțelegeți - este sau nu gripa?

- Aici, ca și în binecunoscuta frază "O instanță poate recunoaște doar o persoană ca pe un criminal". În mod oficial, diagnosticul de "gripă" ar trebui făcut numai pe baza cercetărilor de laborator.

- Unde să o faci?

- Teoretic - în centrele epidemiologice sanitare. Practic, cercetarea este efectuată de cei care merg la spital. Doar așa, în clinici, din câte știu, nimeni nu face teste pentru nimeni.

- Și servicii comerciale?

Probabil. Pentru cercetare trebuie să faceți o răzuire din cavitatea nazală și să izolați agentul patogen. Dar, din punct de vedere clinic, bineînțeles, prezentăm modul în care putem distinge gripa de ARVI.

Gripa se caracterizează printr-un debut brusc, o febră foarte mare - peste 39 de ani, uneori mai mare de patruzeci de ani. Intoxicație foarte severă, dureri bine cunoscute în mușchi și articulații, slăbiciune teribilă, durere în ochii în mișcare.

Fenomenele catarre - mucoasa, gâtul - apar, de obicei, începând cu a treia zi. Al doilea diagnostic comun - ARVI nu este o boală, este o multitudine de boli diferite care se desfășoară în moduri diferite. De regulă, totul începe imediat cu o răceală, cu dureri în gât, temperatura adesea nu se întâmplă atât de înaltă. Simptome, posibil din punct de vedere clinic, de a distinge boala astfel. Dar verificarea finală trebuie să fie de laborator.

- Dacă există sentimentul că sunteți bolnav, trebuie să beți?

- Până în prezent, doar două medicamente au fost înregistrate în lume pentru tratamentul gripei. Acestea aparțin grupului așa-numitelor inhibitori de neuraminidază, adică una dintre enzimele care fac parte din virus. Este oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza). În ceea ce privește medicamentele rusești, desigur, ele spun întotdeauna că au fost supuse și studiilor clinice. În opinia mea și în opinia multora dintre colegii mei, rezultatele acestor studii și calitatea lor nu ne permit să spunem că aceste medicamente sunt cu adevărat eficiente.

- Remantadin este un medicament vechi, are cu adevărat un efect dovedit. Este ieftin. Este uneori folosit. Cu toate acestea, virusul actualei "gripei porcine", numit virusul pandemic H1N1, este insensibil la rimantadină. Nu are rost să folosiți rimantadina în acest sezon.

- Dacă o persoană a avut virusul H1N1 cu 5-6 ani în urmă, ce se întâmplă cu imunitatea? Există șansa să nu te îmbolnăvesti?

- Pentru orice virus gripal, imunitatea este în esență stabilă, dar trucul este că virusul H1N1 din acest sezon este oarecum diferit față de cel care a fost acum 6 ani.

Dacă o persoană s-a îmbolnăvit acum cinci ani, este puțin probabil ca el să fie 100% protejat de a se îmbolnăvi acum.

- Ce trebuie să faceți în timpul bolii?

- Bea mult. Ceea ce se numește detoxifiere pe un limbaj medical brut, adică o încercare de a "spăla" toxinele, pentru a compensa pierderea lichidului de băut din sudoare. Toată farmacoterapia se referă la medicamente de acțiune simptomatică. Putem oferi medicamente antipiretice. Medicii spun că temperatura este o proprietate protectoare a corpului și pur și simplu nu este necesară reducerea acestuia, dar când ajunge la 39, 40 grade...

- Trebuie să tragi în jos? De ce nivel?

- Copii de la 38.5 ani, adulți - de la 39 de ani. Primul medicament de droguri este Paracetamol, deși se știe că nu funcționează la fel ca și gripa ca și gripa. Medicamentul este a doua linie - Ibuprofen.

În plus, puteți utiliza metode fizice de răcire. Aceasta este, în termeni simpli, înfășurarea unei foi umede.

În nici un caz nu este imposibil, în special pentru copii, să fie frecat cu alcool și oțet.

La adulți, acest lucru este cel mai probabil nu se va întâmpla nimic groaznic, dar, totuși, trebuie să ne amintim că alcoolul și oțetul sunt foarte bine absorbiți prin piele. Dacă copilul, în special cel mic, este complet șters cu alcool, puteți avea o adevărată intoxicare cu alcool.

Gripa nu este la fel de rea ca și complicațiile ei.

- Cum să evitați complicațiile?

- Ascultați și examinați îndeaproape starea dumneavoastră sau starea pacientului. Influența este o infecție letală. Din gripa obișnuită, așa-numita gripa sezonieră, cu care nu ne temem atât de mult, rata mortalității este de aproximativ 0,7% - șapte persoane din mii de oameni mor. Din această pandemie, "gripa porcină" mai mulți oameni vor muri, acolo rata mortalității este de aproximativ 1,5%. Adică, unul sau doi oameni dintr-o sută de bolnavi pot muri. Acest lucru, chiar și cu un tratament adecvat, este o statistică mondială.

Este necesar să se monitorizeze nivelul de conștiență al pacientului.

Dacă apar tulburări de conștiință, persoana nu mai răspunde în mod corespunzător la situația din jur - spitalizare imediată. Gripă pandemică dă destul de des complicații pulmonare, aceasta se numește pneumonie virală. Și poate face debutul cu leziuni pulmonare și poate fi leziuni pulmonare timp de 5-7 zile.

Chiar dacă perioada de acută de 2-3 zile am trecut, temperatura a început să scadă - atunci pericolul mai persistă.

Nu este nevoie să vă relaxați, nu trebuie să mergeți la muncă, perioada periculoasă este de 5-7 zile.

Acesta este un moment critic pentru dezvoltarea pneumoniei, care, în plus, este extrem de dificil de tratat. Medicamentele antivirale lucrează numai în prima zi, în a cincea zi nu vor mai funcționa, deși va trebui să le numim conform protocolului. Antibioticele nu afectează pneumonia virală, pe care, desigur, o vom prescrie. Nu există un tratament specific. Vom folosi anumite medicamente antiinflamatoare, interferoni și așteptăm ca organismul să facă față acestei probleme.

Prevenirea complicațiilor - tratamentul antiviral inițiat în timp util și ceea ce vechile cărți sovietice numite "regim de tratament și protecție". Nu trebuie să sari și să sari. Infecția cu gripă este gravă, potențial letală. - Stai acasă!

Tusea uscata pentru gripa este tipica. Dar, dacă crește, în special insuficiența respiratorie, adică apariția scurtă a respirației, o creștere a frecvenței mișcărilor respiratorii chiar și în repaus - acesta este un simptom foarte periculos.

- Ai complicații specifice cu inima ta?

- Da, dar, de regulă, întârziată. Foarte adesea, pacienții vin la noi, cu tulburări de ritm destul de grave. Uneori vin oameni care brusc au avut insuficiență cardiacă fără niciun motiv. Și când promovăm această poveste, se pare că această persoană a suferit o gripă severă acum câteva luni. Desigur, nu putem spune cu certitudine că există o legătură de cauzalitate. Dar de multe ori înțelegem că această miocardită, adică inflamarea inimii, este deja imună și este asociată cu gripa.

Epidemia de gripă: recesiune sau recuperare?

- Care este situația actuală cu gripa din Rusia? Știri incomprehensibile. Fie că există o epidemie, fie nu există, cineva spune că "a intrat în declin", cineva - că creșterea este în continuare înainte.

- Există o epidemie și ea nu a intrat în recesiune.

- Unde găsiți informații fiabile?

- Strict vorbind, aceste date ar trebui să fie publicate pe site-ul web al Rospotrebnadzor, responsabil cu lucrările sanitare și epidemice. Toate acestea sunt duplicate pe site-ul Ministerului Sănătății.

Cu trei zile în urmă am vorbit despre faptul că în 14 regiuni, inclusiv în Moscova, pragul epidemic pentru gripa și ARVI este depășit, încep să se ia măsuri tradiționale de carantină. Vizitele și spitalizările planificate în spitale vor fi limitate, vor exista restricții în școli și grădinițe.

- Mulți nu au încredere în informațiile medicale oficiale, mai ales când vine de la oficiali. Dacă spun "calm, fără epidemie" - oamenii cred imediat că este. Și invers.

- Vedeți, atunci când se anunță o epidemie, înseamnă că statul a dezlipit acum o cană și va începe să cheltuiască foarte mulți bani. Este neprofitabil ca statul să anunțe o ultimă epidemie. Dacă a fost deja anunțată, este imposibil să ascundeți coaserea în sac, există o epidemie și aceste informații pot fi de încredere.

Cunoscătorii, prietenii și colegii mei spun că există numeroase apeluri la domiciliu și apeluri de urgență. Desigur, situația este serioasă. Dar vom supraviețui. Vom conduce și în acest an, să nu murim, destul de ciudat. Foarte mult media folosesc acest lucru ca o ocazie de știri. În fiecare zi vorbesc de una sau de două ori. Prietenii suna, scrie: "Sunt atât de îngrijorat. Și ce să fac?

Ei bine, ce să fac? Nu vă uitați la televizor, mergeți și mergeți.

- Deci, pare să stați acasă!

- Nu, în nici un caz. Nu stați acasă. Nu te duci la o mulțime de oameni, și așa - în parc, pe o pistă de schi, respira aer.

- Asta va fi o "grămadă de oameni"!

- Dacă toată lumea merge pe jos în pădure - în mod normal, pădurea va îndura.

Principalele medicamente utilizate în Rusia pentru tratamentul SRAS și al gripei (pe materialele din cartea "Droguri: cum să alegi medicamentul potrivit și sigur") (click pentru mărire)

Cum să nu obțineți gripa când sunteți în contact cu pacientul. Sfaturi importante

Majoritatea oamenilor nu au asocieri plăcute din cuvântul "gripa". Fiecare adult, cel puțin o dată în viața sa, a suferit această infecție destul de periculoasă. Este gripa - flagelul principal al sezonului rece. Nimeni nu este imun la această boală: în fiecare an virusul este actualizat și îmbunătățit, astfel încât apărarea organismului nu poate salva întotdeauna o persoană de la infecție.

Dacă epidemia de gripă nu este departe, este nevoie nu numai de a vă întări imunitatea și de a pune vaccinurile la timp, dar și de a încerca să aveți mai puține contacte cu persoanele care au reușit deja să prindă această boală insidioasă.

În locurile publice (în special în spitale) astfel de persoane pot fi destul de multe. Pentru astfel de cazuri, trebuie să cumpărați cu siguranță o mască medicală.

Prin cât de mult puteți obține gripa când sunteți în contact cu un pacient

Această boală poate fi infectată în orice loc public sau prin contact personal și strâns cu un pacient: infecția este transmisă prin sfera aerului când strănută sau tuse.

Este important! Se crede că acești viruși sunt destul de rezistenți și pot supraviețui în mediul înconjurător de ceva timp, în special cu aer uscat.

Dacă virusul reușește să pătrundă în corpul uman, atunci deja în prima zi (de obicei 3-5 ore este suficient), începe să infecteze tractul respirator și laringel.

Când apar primele simptome, este imposibil de spus cu siguranță, deoarece în acest caz totul depinde într-o mare măsură de imunitate. Boala poate fi simțită imediat după infectare sau după câteva zile.

Gripa cea mai periculoasă pentru persoanele cu imunitate slabă, care includ copiii și persoanele în vârstă. În această categorie de persoane, boala este severă și adesea dă diverse complicații.

Primele simptome! Primele simptome ale bolii devin de obicei: dureri în gât, se poate simți că gâtul este umflat; adesea arde în nas, ceea ce provoacă strănutul.

Nu toți oamenii se ocupă imediat de aceste simptome și este în stadiile inițiale ale infecției că trebuie să înceapă lupta împotriva gripei.

Și chiar dacă simptomele au început să se manifeste, pacientul devine deja periculos pentru ceilalți, deoarece el însuși îi poate infecta pe alții, involuntar.

După o zi sau două zile, de regulă, simptomele devin deja evidente: din cauza luptei, persoana se poate ridica în mod constant la înălțimi mari, iritația apare periodic în nas și în mod constant dorește să strănută, înghițirea cauzează durere etc.

Și numai atunci poate apărea o tuse. De asemenea, persoanele infectate nu au de obicei dorința de a mânca ceva în timpul bolii.

Puteți obține gripa pe stradă

În sezonul rece, virușii de pe stradă nu sunt periculoși, deoarece la temperaturi scăzute supraviețuirea lor este aproape imposibilă.

Cu toate acestea, boala se poate întâmpla nu numai din cauza pătrunderii virușilor în organism, ci și datorită hipotermiei elementare.

Este suficient să ieșiți în timpul iernii fără pălărie sau în pantofi demi-sezon și să petreceți ceva timp pe stradă, deoarece boala nu durează mult.

După hipotermie, corpul uman va lupta împotriva declanșării inflamației, astfel încât simptomele, din nou, să nu apară imediat, ci într-o zi sau chiar câteva zile.

Dar dacă temperatura exterioară nu este prea scăzută și în loc de zăpadă mai degrabă băltoacii sau slăbiciune, atunci în astfel de condiții virușii de pe stradă pot supraviețui cu ușurință.

Dar totuși se crede că pe stradă oamenii le consideră mai greu să se infecteze cu un virus.

Există mai multe motive pentru aceasta:

 • Există întotdeauna o anumită distanță între pietoni, deci o acumulare mare de agenți infecțioși dăunători într-un singur loc este imposibilă.
 • În plus, acest spațiu este întotdeauna deschis, astfel încât virușii nu vor putea fi într-un singur loc.
 • Din cauza mișcării aerului în spațiu deschis, agenții nocivi infecțioși trebuie să se miște, ceea ce înseamnă că nu au mișcări intense pe stradă.

Dar un alt lucru, dacă vine vorba de opriri sau de alte locuri care pot fi numite pe jumătate deschise. Acolo, prevalența microorganismelor dăunătoare este mai semnificativă, ceea ce înseamnă că infecția este foarte posibilă.

Cel mai simplu mod de a prinde o infecție este într-un spital, într-un mall, într-o instituție de învățământ sau la locul de muncă etc.

În astfel de locuri în anotimpurile de gripă și răceli, trebuie să purtați întotdeauna o mască medicală pentru a vă proteja de viruși.

Cum să nu obțineți gripa când sunteți în contact cu pacientul

Pentru a preveni virușii de la o persoană cu gripa care ți-a trecut, trebuie să urmezi câteva recomandări simple și măsuri preventive:

 • Încercați să fiți la o distanță de cel puțin un metru de la o persoană bolnavă. Acest lucru este valabil pentru acele cazuri în care sunteți forțat dintr-un anumit motiv să fiți în aceeași cameră cu cei infectați.
 • De asemenea, dacă trebuie să fiți în aceeași cameră cu pacientul, atunci este recomandat să aerulizați periodic camera sau cel puțin aerosol pulverizat cu usturoi în aer. Aceasta este cea mai ușoară, dar foarte eficientă metodă de viruși: câteva cuișoare de usturoi sunt zdrobite, plasate într-o sticlă de pulverizare și umplută cu apă.
 • De asemenea, nu uitați să curățați camera: folosiți dezinfectanți, este necesar să curățați cel puțin o dată pe zi, astfel încât virușii să nu se înmulțească.
 • Puteți utiliza medicamente antivirale speciale. De exemplu, unguentul evamenol sau unguentul oxolinic a funcționat bine în lupta împotriva agenților patogeni infecțioși. Este recomandabil să începeți să utilizați astfel de instrumente în perioada de toamnă, pentru că atunci încep să apară primele exacerbări.
 • Luați vitamine și agenți de îmbunătățire a imunității. În timpul iernii, sistemul imunitar al multor oameni este slăbit, deci trebuie să vă consolidați sistemul imunitar în orice mod posibil. Sau cel puțin utilizați acid ascorbic - vitamina C protejează foarte bine organismul de tot felul de infecții.
 • De asemenea, puteți încerca (cu permisiunea infectate) aromoterapia. Pentru a face acest lucru, luați lampa de aromă cu uleiuri esențiale, care sunt bine recomandate împotriva gripei și ARVI. Aceste uleiuri includ eucalipt, salvie, menta, busuioc.

Și, din nou, în contact direct cu pacientul, nu uitați să puneți o mască medicală - aceasta este o modalitate simplă și eficientă de a preveni intrarea virușilor în corpul dumneavoastră.

Cum să nu obțineți gripa de la colegi la locul de muncă

În birou, de asemenea, puteți prinde cu ușurință o infecție. Mai ales dacă o persoană care are gripa este forțată să meargă la serviciu, deși trebuie să ia concediu medical imediat.

Spațiul de birou în acest caz va permite virușilor să se înmulțească rapid și să se răspândească, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri va crește doar.

Există câteva sfaturi pentru a ajuta la reducerea riscului ca microbii nocivi să intre în organism:

 • Monitorizați igiena mâinilor și spălați-le în mod constant. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece se acumulează o mulțime de bacterii în mâini. În loc să spălați frecvent, puteți utiliza geluri de mână cu proprietăți dezinfectante - acum acestea sunt vândute în orice supermarket și farmacii.
 • La locul de muncă se recomandă ștergerea periodică cu șervețele umede cu alcool - alcoolul distruge perfect microbii dăunători.
 • Calculatorul și alte echipamente trebuie, de asemenea, să fie curățate cel puțin o dată pe zi lucrătoare. Pentru a face acest lucru, puteți achiziționa special concepute pentru acest șervețele tehnica.
 • Înainte de a merge la muncă și după ce v-ați întors de la ea, este recomandat să dobândiți un obicei atât de simplu ca garglingul. Pentru aceasta, este mai bine să cumpărați cea mai simplă sare de mare și să faceți o soluție de clătire cu ea. De asemenea, datorită acestei metode în timpul zilei de lucru, nu veți lăsa mirosul de prospețime.
 • Mănâncă alimente care conțin o mulțime de vitamina C. Dimineața trebuie să beți ceai sau apă cu lămâie și miere. Aceste două ingrediente (lămâie și miere) sunt o armă mare împotriva bacteriilor și a virușilor.
 • Puteți pune un umidificator pe desktop, astfel încât aerul din încăpere să nu fie uscat. În aerul uscat, virușii trăiesc cel mai mult.

Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să nu vă infectați în birou dacă cineva de la colegii dvs. este deja bolnav.

Pot să mă infectez de la un copil și cum să îl împiedic

Adulții se pot infecta, de asemenea, cu ușurință de la copii, deoarece virusul este același, atât la copii, cât și la adulți. Dar singura diferență este că imunitatea copiilor este mai slabă, astfel că boala este mai dificilă la copii.

Pentru a vă ajuta să nu vă infectați de la un copil, puteți să vă spălați nasul de câteva ori pe zi cu o soluție de sare de mare.

De asemenea, asigurați-vă că ventilați apartamentul și faceți curățenie umedă. Nu uitați că în timpul difuzării copilul nu ar trebui să fie în cameră, pentru a nu suprasolicita.

Este foarte bine ca cuișoarele de usturoi să fie așezate în timpul carantinei acasă. După cum știe toată lumea, usturoiul ucide perfect toți microbii posibili și în același timp consolidează sistemul imunitar. Această metodă va ajuta copilul să se recupereze cât mai curând posibil.

Poți să speli nasul cu un "Evamenol" sau un unguent oxolinic, care a fost deja discutat mai sus.

Un copil în timpul carantinei trebuie să aibă propriile feluri de mâncare, de la care adulții să nu mănânce și să nu bea tacâmurile.

Este important! Merită, de asemenea, să aveți grijă de un prosop personal pentru fiecare membru al familiei. Toate lucrurile cu care copilul va fi în contact în timpul bolii, aveți nevoie de timp să vă spălați cu ajutorul unor instrumente speciale care ucid germenii.

Este recomandabil să purtați o mască acasă și să o schimbați periodic (de 4-5 ori pe zi).

Mâinile trebuie spălate la fiecare două ore.

Sfat! Pentru a monitoriza umiditatea în cameră: în timpul iernii, în apartamente, de obicei aer uscat, deci ar trebui să aibă grijă de a cumpăra un umidificator.

Sau umidificați independent aerul în fiecare oră cu o sticlă de pulverizare. Apropo, daca adaugi cateva catei de usturoi acolo, efectul va fi de doua ori util.

Dacă un membru al familiei este bolnav, este foarte dificil să nu se infecteze, deoarece carantina durează câteva zile și este imposibil să se evite contactul cu copilul.

Prin urmare, este încă necesar ca un adult să ia medicamente care să servească drept prevenire a răcelii și a gripei.

În acest sens, Kagocel, Grippferon, Immunal și alții cu efect similar s-au dovedit bine. Dar principalul lucru este să încercăm să-l recuperăm pe copil cât mai curând posibil, deoarece gripa dă adesea complicații altor organe.

Top