Categorie

Posturi Populare

1 Profilaxie
Lista cu antibiotice cu spectru larg de generație nouă și utilizarea lor
2 Laringită
Cycloferon în fiole
3 Laringită
De ce nu pune bancurile pe spatele lui?
Image
Principal // Profilaxie

Poate bronșita să fie considerată contagioasă?


Bronșita este o boală care afectează un număr foarte mare de persoane. În condițiile ecologiei moderne, fiecare a doua persoană a suferit cel puțin o dată în viața sa de bronșită acută. Cum se răspândește această boală, este bronșita contagioasă?

Cum de a determina infecția?

Mai întâi de toate, trebuie să stabiliți ce este infecția. Termenul medical pentru infecție este contagios. Toate bolile infecțioase au propriul grad de contagiune - adică unele sunt mai infecțioase pentru oameni, altele - într-o măsură mai mică. Acest semn este folosit pentru a judeca pericolul infecției, capacitatea acesteia de a provoca epidemii, a dezvolta anumite măsuri de protecție împotriva diferitelor infecții.

Bolile infecțioase se pot răspândi în diferite moduri, în funcție de proprietățile microorganismului.

Pentru infecțiile virale și unele caracteristici bacteriene mai transmisie pe cale aeriană, uneori există un contact. Afecțiunile fungice se pot răspândi în același mod - ciupercile au spori care se răspândesc ușor în aer. Majoritatea infecțiilor bacteriene sunt transmise prin mâini murdare sau piele deteriorată. Există, de asemenea, o cale de transmitere transmisibilă - în contact cu sângele pacientului.

Contagiozitatea este determinată de prezența în organism a unui agent infecțios - un microorganism care se poate răspândi în mediul înconjurător și provoca aceleași boli la diferite persoane.

Astfel, numai bolile infecțioase pot fi contagioase. O persoană nu poate obține aritmie sau dureri de cap de la oamenii din jur. Este bronșita contagioasă, dacă este cauzată de o infecție, o persoană poate transmite boala la altul?

Esența bronșitei este un proces inflamator care se dezvoltă în pereții bronhiilor și în membranele lor mucoase. De ce apare această inflamație? Bronsita clasică este rezultatul unei combinații de mai mulți factori - hipotermie, reacție alergică, fumat, pericole profesionale.

Sub influența factorilor de mai sus, membrana mucoasă suferă anumite modificări și se formează în ea un proces inflamator. Se manifestă prin umflarea membranei mucoase a peretelui bronhial, prin extinderea vaselor de sânge. Ca urmare, secreția de fluid crește - apare sputa. În acest caz, nu există un agent infecțios, adică nu există niciun purtător care ar provoca același proces inflamator la o altă persoană.

Cu toate acestea, nu există bronșită ca o boală independentă, ci ca un simptom al unor boli infecțioase care afectează tractul respirator. În aceste cazuri, este cauzată de un microorganism. O astfel de bronșită se numește specifică.

Cu toate acestea, un anumit context este necesar și pentru formarea sa - o persoană cu bronhii inițial sănătoși, chiar dacă este afectată de o astfel de infecție, nu are neapărat o inflamație a peretelui bronșic.

Cum se transmite bronșita și este posibil să se evite boala?

Cum să aflăm dacă bronșita este contagioasă sau nu? Bronșita clasică acută sau cronică nu poate fi transmisă de la o persoană la alta deoarece este cauzată de un agent non-infecțios.

Astfel, bronșita nu este acoperită în nici unul dintre următoarele moduri:

 • picături;
 • de contact;
 • hematogeni sau limfogeni.

Transmiterea de la persoană la persoană nu apare chiar și atunci când tuse cu spută - care este principalul simptom al bronșitei.

Cu toate acestea, o infecție bacteriană se acumulează ușor pe fondul inflamator al bronhiilor - apoi bronșita devine purulentă și apare un purtător probabil. Dar chiar și în acest caz, boala nu devine contagioasă pentru alții.

Pentru debutul patologiei bronhice nu este necesar doar un agent infecțios, ci și factorii predispozanți care afectează peretele bronșic. Ele nu pot fi transferate de la o persoană la alta în vreun fel.

Dacă o persoană cu bronhii sănătoși primește un alt microorganism de la o altă persoană, patologia bronhiilor nu se va dezvolta, deoarece mucoasa este protejată și microorganismul nu-și poate arăta efectul.

Bolile catarre sunt adesea descoperite printre copii, în special în grupurile organizate. Acolo se întâmplă ca o reacție în lanț, deoarece copiii sunt în contact strâns.

Astfel, puteți prinde răcelile, afecțiunile respiratorii, infecțiile intestinale, infecțiile copilariei. Cu toate acestea, nu toți copiii sunt bolnavi de patologia bronșică, dar numai cei care au suferit deja o leziune bronșică și au slăbit imunitatea. Acest lucru confirmă din nou ne-comunicabilitatea bolii însăși.

Patologia bronșică specifică, care este un simptom al unei infecții respiratorii, este, de asemenea, dificil de capturat. O persoană devine infectată de o altă persoană bolnavă, nu de bronșită, ci de o infecție care se poate manifesta într-un mod ușor diferit. Și deja o infecție în condiții favorabile poate declanșa dezvoltarea bronșitei la o altă persoană.

În ciuda faptului că bronșita nu este încă o boală contagioasă și nu este transmisă prin metode tipice de infecție, sunt necesare anumite măsuri preventive, mai ales atunci când vine vorba de copii. În corpul uman există întotdeauna un anumit set de microorganisme care nu mai sunt agenți patogeni pentru aceasta.

Dar dacă un microorganism străin de la alții, în special prin picături din aer, intră în corpul copiilor sau adulților, poate provoca inflamații. Procesul poate fi limitat la răceala obișnuită, dar pot apărea și boli mai grave.

Prin urmare, în sezonul rece - în primăvară și toamnă - este necesar să se protejeze tractul respirator de penetrarea microorganismelor. Acest lucru se poate face mecanic - spălați nasul cu soluții speciale (Marimer, Aquamaris). Pentru o protecție mai eficientă se utilizează unguente și geluri cu conținut de interferon (Viferon).

Copiilor trebuie să li se interzică accesul la grădiniță dacă există o incidență masivă a infecțiilor virale. Elevii și adulții pot folosi măști de unică folosință.

Bronsita contagioasă pentru alții sau nu

Este bronsita contagioasa sau nu? Această problemă este îngrijorătoare pentru mulți oameni, deoarece boala este larg răspândită și mulți oameni ar prefera să ia măsuri preventive pentru a nu se infecta cu ea. Este posibil? Este bronșita contagioasă pentru copii? Este bronsita transmisă prin picături de aer? Să analizăm în detaliu aceste întrebări.

De ce apar diferite tipuri de bronșită?

Bronșita este o inflamație a traheei și a bronhiilor cauzată de infecții (virusuri, bacterii, ciuperci) sau non-infecțioase (alergeni, particule de fum și praf, radiații). În funcție de ceea ce a determinat dezvoltarea procesului inflamator în bronhii, se disting următoarele tipuri de bronșită:

 1. Virale. Cauzate de virusurile gripale, adenovirusuri, virusuri sincițiale respiratorii. Dezvoltarea bolii este de obicei precedată de simptomele ARVI: slăbiciune generală, durere în gât, tuse, congestie nazală, strănut. Tusea este uscată la început, dar devine umedă odată cu eliberarea sputei mucoase.
 2. Bacteriene. Agenții patogeni sunt bacterii patogene (streptococi, pneumococi). Boala se dezvoltă în majoritatea cazurilor ca o complicație a bronșitei virale, așa-numitul al doilea val de infecție, dar poate fi, de asemenea, o patologie independentă. Pentru bronșita bacteriană se caracterizează prin intoxicație severă, tuse cu spută mucopurulentă sau purulentă.
 3. Alergice. Cauza procesului inflamator în bronhii este în acest caz alergeni. Acestea pot intra în pacient cu un curent de aer inhalat sau prin tractul gastro-intestinal (alergeni alimentari). Frecvent bronșita alergică repetată se poate transforma în astm bronșic.
Uneori cauza inflamației alergice sunt agenți infecțioși, în aceste cazuri, bronșita alergică va fi contagioasă față de cei din jurul pacientului.

Pentru durata cursului de bronșită poate fi acută (durează nu mai mult de 1 lună), subacută și cronică. În cazul bronșitei cronice se referă la un proces inflamator cronic în bronhii, exacerbarea cărora durează cel puțin trei luni timp de doi ani.

Există o întreagă listă de factori a căror influență asupra corpului uman crește semnificativ riscul de apariție a bronșitei. Acestea includ:

 • factori ereditori - anomalii congenitale ale structurii căilor respiratorii, predispoziție alergică;
 • prezența comorbidităților - boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), congestia în cercul mic de circulație a sângelui, focarele cronice de infecție (sinuzită, amigdalită, carii);
 • factori fizici - fum, praf, radiații, schimbări bruște de temperatură, umiditate, aer rece;
 • factori chimici - prezența poluanților (poluanților) în aerul înconjurător, de exemplu fum de tutun, vapori alcalini sau acidici, clor, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon;
 • obiceiuri proaste - abuzul de alcool, dependența de droguri, abuzul de substanțe, fumatul.

Astfel, bronșita poate fi cauzată atât de cauze infecțioase, cât și de cele neinfecțioase.

Cum se răspândește bronsita de la o persoană la alta

Calea de transmitere a bronșitei virale și bacteriene acute este în aer. În aceste cazuri, agentul patogen este tractul respirator al pacientului, și în timpul tuse și strănut sub forma unui aerosol eliberate în mediu, unde curentul de aer la momentul inhalării cade pe mucoasa cailor respiratorii ale altora. Astfel, formele infecțioase de bronșită pot fi infectate de o altă persoană.

Este bronșita contagioasă altora dacă dezvoltarea acesteia este declanșată de o reacție alergică? Un răspuns neechivoc la această întrebare nu poate fi dat. Explicați de ce.

În timpul tusei, microbi împreună cu cele mai mici picături de mucus bronșic intră în mediul înconjurător, de unde pot intra în tractul respirator al altor persoane cu aer inhalat.

În bronșita alergică (atopică, astmatică), inflamația bronhiilor este provocată de expunerea la anumite substanțe la care această persoană are o sensibilitate crescută. Aceste substanțe se numesc alergeni. Ele pot fi oricare, dar cel mai adesea este:

 • plante polen;
 • pasăre de pene;
 • păr de păr;
 • praful de uz casnic;
 • produse chimice de uz casnic.

Dacă dezvoltarea bronșitei alergice este asociată cu astfel de alergeni, atunci această formă a bolii nu prezintă un risc epidemiologic. Cu toate acestea, în unele cazuri, bacteriile patogene sau ciupercile, precum și produsele lor metabolice, acționează ca un alergen. Cu alte cuvinte, uneori cauza inflamației alergice sunt agenți infecțioși, în aceste cazuri, bronșita alergică va fi contagioasă față de cei din jurul pacientului, transmiterea infecției cu picături din aer. Cu toate acestea, la alte persoane, aceiasi agenti microbieni nu pot provoca bronsita bacteriana alergica, dar acuta.

Caracteristicile răspândirii bronșitei cronice

Bronsita cronică este o patologie comună, conform statisticilor, această boală afectează mai mult de 10% din populația adultă. În același timp, o creștere a ratei de incidență este observată odată cu vârsta. Pentru a înțelege dacă un pacient cu bronșită cronică este capabil să infecteze pe alții sau nu, este necesar să aflăm care sunt cauzele și procesele patologice care stau la baza dezvoltării acestei boli.

Principalele cauze ale bronșitei cronice sunt:

 • tratamentul precoce și inadecvat al bronșitei acute;
 • inhalarea prelungită a aerului poluat (aceasta include și fumatul, contribuind la dezvoltarea unui fumător pentru bronșită).

Procesul inflamator cronic conduce la modificări sclerotice în pereții bronhiilor, hipersecreție a mucusului.

În cazul bronșitei cronice se referă la un proces inflamator cronic în bronhii, exacerbarea cărora durează cel puțin trei luni timp de doi ani.

În perioada de remisiune a bolii, pacientul are o tuse cu caracter mucopurulent al sputei. Cu toate acestea, în această perioadă, pacienții nu sunt contagioși la alții, deoarece procesul inflamator din ele nu este asociat cu agenți infecțioși.

Exacerbările bronșitei cronice sunt, de obicei, cauzate de adăugarea unei infecții secundare (parazitare, fungice, virale sau bacteriene). În timpul tusei, microbi împreună cu cele mai mici picături de mucus bronșic intră în mediul înconjurător, de unde pot intra în tractul respirator al altor persoane cu aer inhalat. Astfel, în timpul exacerbării bronșitei cronice va fi infecțios pentru alții.

video

Vă oferim pentru vizionarea unui videoclip pe tema articolului.

Cum este transmisă bronșita, este contagioasă pentru copii și adulți

Bronșita este o afecțiune respiratorie care se caracterizează prin implicarea în procesul inflamator al mucoasei bronhice, în raze uscate sau umede, care pot fi auzite când ascultă pieptul și spatele. Boala este însoțită de tuse, uneori respirând cu fluierul. Atât noii născuți cât și adulții sunt în pericol. Există câteva forme majore ale bolii, care sunt clasificate în funcție de simptomele și evoluția bolii.

Cauzele și factorii de dezvoltare

ARVI sunt cei mai frecvenți agenți ai bronșitei. La copiii mici, bronșita se dezvoltă cu sindrom obstructiv. Printre virusuri, gripa, parainfluenza, adenovirusul, virusul PC, virusul rinovirusului și ECHO sunt cele mai importante. Bacteriile sunt al doilea cel mai important agent care poate provoca bronsita sau exacerba. Cele mai semnificative în acest proces sunt pneumococii, streptococi, infecții hemofilice, micoplasme, stafilococi mai puțin frecvent, chlamydia.

În plus, nu trebuie uitat factorii chimici și fizici - praful (în special în mediul profesional), fumul de tutun și altele, inclusiv substanțele chimice.

Factorii de risc în dezvoltarea bronșitei:

 • fumatul, inclusiv pasiv;
 • bolile respiratorii existente, precum și prezența bolilor cronice concomitente;
 • starea imunodeficienței (congenitală sau dobândită);
 • boli alergice (provoacă hiperreactivitate bronșică);
 • hipertrofia adenoidelor și a amigdalelor faringiene;
 • focare de infecție cronică (carii, sinuzită cronică și așa mai departe);
 • să lucreze în condiții de muncă periculoase;
 • anomalii ale sistemelor respiratorii și cardiovasculare;
 • hipotermie.

Pentru a reduce riscurile, este necesară prevenirea dezvoltării infecției în organism.

Pericolul potențial al diferitelor tipuri de patologie

Moduri de transmitere

Pentru a înțelege și a înțelege dacă este posibilă contractarea bronșitei, este necesar să se familiarizeze cu metodele de transmitere a agenților infecțioși care provoacă dezvoltarea bolii. Dacă bronșita acută (sau exacerbarea formei cronice) este o consecință a infecțiilor virale respiratorii acute, devine clar că un virus specific (gripă, parainfluenză, adenovirus) este transmis prin picături din aer și simptome de bronșită se pot dezvolta la persoanele sensibile (din nou pe fundalul ARVI). Prin urmare, în sezonul epidemiilor de gripă și alte infecții virale respiratorii, se remarcă vârful incidenței bronșitei (și exacerbărilor sale).

O imagine cu totul diferită este observată cu praf ocupațional și bronșită cronică. Infecția bacteriană, care este însămânțată pe mediile nutritive (cultura de spută) pentru bronșita cronică, aparține florei patogene nespecifice condițional, care se găsește la majoritatea oamenilor din jur. În acest sens, în acest caz, un pacient cu bronșită cronică nu este periculos și contagios pentru ceilalți, este suficient doar să respectați regulile de igienă:

 1. Tăiați-vă, acoperiți-vă gura cu o batistă;
 2. Pentru a efectua curățenie zilnică umedă în incinta șederii, să se respecte modul de ventilație;
 3. Toate sputa spitue în acele locuri (spittoon, chiuveta), care sunt sterilizate cu atenție (în mod repetat în timpul zilei) dezinfectanți.

Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a nu acumula microflora în mediu care este rezistentă la acțiunea medicamentelor antibacteriene (acestea sunt prescrise de multe ori mai des la pacienții cronici).

Măsuri de prevenire a infectării

Înțelegând că practic orice persoană se află în grupul de risc atunci când este în contact cu un transportator de infecții, există întrebări destul de adecvate: cum poate fi protejat sau minimizat riscul de infectare cu această infecție? Cine este mai susceptibil la această boală și care nu se poate îngrijora?

Luați în considerare modalitățile cele mai simple și eficiente de a proteja și preveni infecția cu această boală.

 1. Cele mai simple reguli de igienă pot reduce foarte mult riscul unui virus în corpul dumneavoastră. Acestea includ acțiuni simple, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de a mânca și după vizitarea locurilor publice. În perioadele de epidemii, locurile publice trebuie evitate.
 2. O măsură obligatorie care trebuie respectată în orice vreme este difuzarea camerei, trebuie făcută atât în ​​locuri publice, cât și acasă. În plus, trebuie respectată umiditatea în intervalul 40-60%, deoarece aerul rece și umed în interior contribuie la o infecție virală respiratorie ușoară și la expectorarea sputei rezultate.
 3. Se recomandă să purtați o mască specială în timpul apariției unor focare de ARVI, care vă pot proteja organismul de viruși și infecții de diferite tipuri.
 4. Fumați cât mai puțin posibil și stați aproape de fumători. Răul fumatului pasiv a fost dovedit de mult timp. Echipați locuri speciale pentru fumat.
 5. Unguentul oxolinic normal poate salva o persoană de a fi infectată cu viruși care provoacă diverse boli, este indicat să se folosească în timpul exacerbării infecțiilor virale, în special în locuri publice, cum ar fi școli, grădinițe, universități și altele.
 6. Consolidarea imunității este o problemă urgentă în toate anotimpurile, în timpul iernii se poate face cu ajutorul medicamentelor (așa cum recomandă un imunolog), în perioadele de primăvară, vară și toamnă este necesar să se mănânce cât mai multe fructe și legume îmbogățite cu vitamine. Consolidarea imunității poate fi, de asemenea, asociată cu întărirea, înotul, efortul fizic zilnic.
 7. Vă puteți proteja, de asemenea, cu ajutorul vaccinării, acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care suferă de forme cronice ale bolii, copiii și vârstnicii.

Toate măsurile preventive de mai sus pot reduce riscul de infectare de către o persoană bolnavă. Acestea ar trebui să fie aplicate în școli, preșcolari, catering, organizații care lucrează cu oameni. Indiferent dacă bronșita este contagioasă sau nu, deși răspunsul la ARVI este neechivoc - da, puteți obține infecții, măsurile preventive vă pot proteja de infecție. În grădinițe și școli este necesar să se aibă grijă ca alimentația copiilor să contribuie la întărirea forțelor protectoare ale corpului copilului și există multe vitamine în dietă.

Tratament: Unele recomandări și sfaturi

Bronșita este o boală care necesită supravegherea medicului curant. Mai mult decât atât, este important să înțelegeți că vârstnicii mai tineri sau mai în vârstă, cu atât riscul de complicații este mai mare. Dacă vorbim despre nou-născuți, medicii recomandă de obicei spitalizarea obligatorie și imediată a copilului.

Atenția este cerută de faptul că, dacă este lăsată netratată, se poate dezvolta o tactică greșită de tratare a bolii la copii (și chiar la adulți), ceea ce poate fi ulterior fatală. Citiți câteva sfaturi pentru tratarea bronșitelor, acestea sunt potrivite atât pentru cele acute, cât și pentru cele cronice ale bolii.

 1. Asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră, care va efectua un examen și vă va prescrie medicamente pentru tratament. Consumă-le în mod necesar. Nu vă bazați pe auto-tratament, puteți complica lucrurile.
 2. Evitați nu numai procesul de fumat, ci și locurile pentru fumat.
 3. Consolidați imunitatea cu o nutriție adecvată.
 4. Exercițiu, sportul este sănătatea.
 5. Faceți cel puțin două inhalări pe zi, ceea ce va ajuta la eliminarea bronhiilor din sputa excesivă.
 6. Petreceți cât mai mult timp în aerul proaspăt. Dacă este rece, inspirați-l numai prin nas.

Bronșita este o boală care necesită un tratament special, dacă faceți auto-medicație sau dacă neglijați sfaturile și recomandările medicilor, riscați să obțineți bronșită cronică. Este bronșita contagioasă? Da, dacă se dezvoltă pe fondul unei infecții virale. Dar puteți evita această boală dacă nu neglijează măsurile preventive și nu monitorizează sănătatea.

Este bronsita foarte contagioasa si ce caracteristici are aceasta boala?

În perioada toamna-iarnă, frecvența bolilor sistemului respirator crește în mod semnificativ: amigdalită, faringită, bronșită, traheită. Acest lucru este adesea asociat cu focare de infecții virale sau bacteriene. În acest articol, veți afla dacă bronșita este în fapt contagioasă și ce metode de prevenire există.

Caracteristicile bolii

Bronșita este o afecțiune a tractului respirator inferior, care se caracterizează prin inflamarea bronhiilor și este adesea infecțioasă în natură. În patogeneza bronșitei, două grupuri de factori joacă un rol semnificativ:

 1. Reducerea protecției locale. Structura membranei mucoase include mai mulți factori de protecție: cilia și mucus, care trag un dispozitiv de protecție special - clearance-ul mucociliar. Cilia, în mișcare, conduce la îndepărtarea particulelor străine împreună cu mucusul. Dacă acest dispozitiv este rupt, atunci mucoasa este mai susceptibilă la inflamație și un risc mai mare de a dezvolta o infecție.
 2. Factorii patogeni care afectează în mod negativ mucoasa bronșică. Toate acestea sunt împărțite în infecțioase și non-infecțioase. Bolile infecțioase includ diverse microorganisme: viruși, bacterii, ciuperci. Pentru non-infecțioase: diverse alergene, inclusiv praf, substanțe toxice, fumatul.

Bronșita se dezvoltă pe fondul modificărilor mucoasei bronhice, dar factorul etiologic (cel care este cauza directă a bolii) este cel mai adesea microorganismele.

Principalul simptom caracteristic bronșitelor este tusea. De asemenea, o persoană poate fi deranjată de febră, slăbiciune generală, producție de spută. În acest caz, în cazul naturii virale a bronșitei, sputa este mai des transparentă și are un caracter slim, iar în cazul unei bacterii, este verde sau galben, purulent.

Modalități de transmitere

Bronșita este o inflamație a bronhiilor, iar inflamația nu poate fi transmisă de la persoană la persoană. Cu toate acestea, agenții infecțioși, care sunt tocmai cauza bolii, sunt transmiși.

Ce microorganisme pot fi cauza bronșitei și, prin urmare, transferate la altul?

 1. Viruși. Cei mai frecvenți agenți patogeni ai bronșitei pot fi virusurile gripale, parainfluenza, adenovirusul, rinovirusul și alți viruși nespecifici. Bolile virale sunt mai contagioase, deoarece virusurile sunt mai volatile și mai contagioase decât alte microorganisme.
 2. Bacterii. Agenții bacterieni pot provoca, de asemenea, dezvoltarea bronșitelor: stafilococ, streptococ, mycoplasma, hemophilus bacilli. Infecțiile bacteriene sunt mai puțin contagioase decât cele virale.

Agenții infecțioși care infectează mucoasa bronșică sunt transmiși prin picături din aer. Cele mai multe microorganisme sunt transmise prin tuse (și tusea este principalul simptom al bronșitei) și strănutul. Cu toate acestea, puteți deveni infectat în timpul unei conversații normale.

Este semnificativ mai puțin probabil să contractăm modul de contact al gospodăriei, dar există încă. Atunci când tuse, strănut, poate să apară sputa vorbind, care conține multe microorganisme. Bacteriile sau virușii sunt depozitați pe obiecte de uz casnic: vase, jucării, produse de îngrijire personală. Astfel, dacă o altă persoană profită de un obiect infectat, el poate deveni infectat. Pentru a face acest lucru, este suficient să folosiți o ceașcă sau o sticlă de apă de la care băiatul bea.

Dacă imunitatea unei persoane este redusă și factorii locali de protecție nu funcționează, cel mai probabil se va îmbolnăvi.

Prevenirea infectării

Toate măsurile preventive destinate prevenirii dezvoltării bolii sunt împărțite în două grupe: specifice și nespecifice.

Profilaxia specifică include vaccinarea (vaccinarea în programul de vaccinare, precum și vaccinarea anuală împotriva gripei).

Profilaxia nespecifică nu acționează direct asupra agentului patogen, ci include măsuri care vizează prevenirea contactului cu agentul patogen sau, în general, întărirea organismului. Pentru a reduce riscul de apariție a bronșitei, trebuie să respectați următoarele reguli:

 1. Evitați contactul cu persoanele infectate (inclusiv necesitatea de a limita vizitele în locurile aglomerate în timpul epidemiei de gripă sau alte infecții).
 2. Purtați echipament personal de protecție în zone cu risc ridicat (bandaje de tifon, măști speciale când vizitați spitale și alte locuri aglomerate).
 3. În timpul apariției bolilor infecțioase, asigurați-vă protecție suplimentară (aplicați unguent oxolinic pe mucoasa nazală).
 4. Pentru a realiza întărirea generală a corpului (întărirea).
 5. Adere la un stil de viață sănătos: mâncați bine, faceți-vă exerciții regulate.
 6. În perioada de exacerbări intensificate a bolilor, este necesar să se ia în plus suplimente de vitamine (în special vitamina C) sau să se mărească conținutul de vitamine din alimente.
 7. Se efectuează examinări medicale regulate (inclusiv fluorografia sau radiografia toracică).
 8. Să renunțe la obiceiurile proaste (fumatul), care afectează negativ starea tractului respirator.

Poți să apară bronșită sau nu

Până în prezent, prea multe zvonuri despre bolile infecțioase și respiratorii. Deci, mulți care se confruntă cu o astfel de boală ca bronșita nu știu cât de periculoasă este pentru alții. Mai mult, pericolele acestei patologii vor fi luate în considerare și principala întrebare este dacă bronșita este contagioasă sau nu?

Informații generale

Mai întâi trebuie să clarificați că bronșita este o leziune a naturii inflamatorii a mucoasei care se află pe suprafața interioară a copacului bronșic. Celulele acestei membrane sunt deteriorate de diverse microorganisme patogene, care includ bacterii și viruși. Mai puțin frecvent, procesul inflamator se dezvoltă ca urmare a unui efect lung și sistemic al iritantelor asupra tractului respirator inferior.

În cele mai multe cazuri, punctul principal este virusul - distruge direct celulele, provocând inflamația și îngroșarea peretelui bronșic. Datorită acestor fenomene se dezvoltă procese obstructive ușoare. După slăbirea protecției locale datorată atacului de viruși, se poate adăuga o infecție bacteriană.

Majoritatea agenților virali sunt transmiși prin picături de aer.

Adică, prin contact direct cu o persoană bolnavă, este posibil să se infecteze cu un agent patogen, cu toate acestea, este posibilă distingerea etiologiei virale de alta numai cu ajutorul unor metode speciale de diagnostic, produse în centre specializate.

Astfel, nu este întotdeauna posibil să se răspundă fără echivoc dacă bronșita contagioasă este contagioasă, dar trebuie remarcat faptul că ea însăși nu este o boală contagioasă. Aceleași infecții virale pe care le însoțește, se pot infecta cu ușurință, adică reprezintă o boală infecțioasă.

Primele manifestări

Deoarece bronșita, în cele mai multe cazuri, are o etiologie virală și procesul începe cu infecția virușilor, simptomele generale se dezvoltă în stadiile inițiale.

Primele simptome includ manifestarea ARVI, adică există o slăbiciune, un sentiment de slăbiciune, dureri difuze în mușchii extremităților, descărcări nazale limitate, dificultăți în respirația nazală, strănut și durează la fel de mult ca și în cazul gripei obișnuite. În viitor, pe măsură ce progresează procesul patologic, părțile inferioare ale sistemului respirator - traheea și bronhiile - sunt afectate. Câteva zile mai târziu, o infecție bacteriană se unește, mai ales atunci când sistemul imunitar este insuficient, iar un simptom mai caracteristic este tusea.

Ca și în cazul general al bronșitei, este mai întâi uscat în natură și apoi începe eliberarea sputei transparente vâscoase. Durerea toracică nu apare atât din bronșită, cât și din mușchii suprasolicitați atunci când tuse.

Condiții de transmitere

Indiferent dacă bronșita este contagioasă sau nu, doar un doctor poate afla, dar înainte de aceasta este mai bine să protejeze pacientul în avans. O astfel de infecție este cea mai caracteristică a transmisiei prin aer. Deci, atunci când tuse, strănut, sau doar vorbind, agentul patogen se răspândește de la pacient și circulă în aer, creând pericolul de infectare a celor din jurul lor. O persoană sănătoasă se poate infecta prin inhalarea aerului cu microparticule din saliva pacientului și se îmbolnăvește mai târziu.

Această caracteristică este extrem de importantă pentru copiii care frecventează școala sau grădinița. Datorită concentrației mari a oamenilor într-un singur loc, aceasta creează o oportunitate excelentă pentru răspândirea infecției, iar pericolul de infectare pentru alții este mult mai mare.

Dacă întâmpinați primele semne de boală, trebuie să vă adresați imediat unui medic. În ciuda faptului că boala nu este o consecință gravă, ea poate avea cel mai neplăcut, inclusiv trecerea la un curs cronic.

Pentru a vă proteja împotriva infecțiilor, trebuie să faceți o listă de acțiuni. Deci, o persoană bolnavă trebuie să poarte o mască medicală. Particulele de saliva care conțin virusul persistă și nu se mai extind. Pacientul trebuie să fie izolat de ceilalți într-o anumită măsură, în special pentru copii. Odată cu dezvoltarea primelor simptome ale bolii, este imposibil să se lase un copil într-o instituție de învățământ, deoarece el însuși va fi o sursă de infecție. În plus, această patologie nu este de dorit să-și poarte picioarele.

Camera în care există o persoană bolnavă trebuie să fie difuzată cât mai des posibil - aceasta va reduce concentrația de viruși în aer.

De asemenea, trebuie să întăriți corpul și să creșteți rezistența acestuia, mai ales în perioada toamnă-primăvară. Pentru a face acest lucru, puteți efectua proceduri de temperare, diversificați alimentele astfel încât să conțină o cantitate mare de vitamine. În plus față de îmbunătățirea imunității, este important să scapi de focare de inflamație cronică, în special, situate în sistemul respirator.

tratament

Complexul de măsuri pentru tratamentul bronșitelor din etiologia virală este foarte similar cu cel din alte motive. În cazul unei vizite precoce la medic, va prescrie medicamente antivirale, precum și expectorant și bronhodilatatoare, care vor îmbunătăți producția de spută și purificarea arborelui bronșic. În cazul în care procesul a trecut departe, se va folosi o gamă largă de agenți antibacterieni.

În ciuda motivelor care au provocat bronșita, fie că este contagioasă sau nu, este ușor sau dificil de făcut, este necesar un apel către un specialist. Trebuie reamintit că în niciun caz nu se poate angaja în auto-medicație și nu se iau antibiotice fără permisiunea unui medic. Utilizarea necorespunzătoare a acestor medicamente va crește bacteriile mai rezistente și va complica tratamentul ulterior.

În plus, trebuie să oferiți o odihnă de pat și o băutură caldă. Aceasta din urmă este necesară datorită faptului că, la temperaturi ridicate și spute, o cantitate mare de lichid este expulzată. În absența temperaturii și a altor contraindicații, puteți efectua proceduri de încălzire - bănci, tencuială de muștar, efectuați inhalarea aburilor.

Astfel, cu bronșită, trebuie să fiți întotdeauna atent și să nu ezitați să contactați un specialist.

Este posibil să prindă bronșita cu picături în aer?

Cu debutul de vreme rece vine vârful incidenței bolilor respiratorii. Cel mai adesea începe procesul inflamator al mucoasei bronhice, care se dezvoltă în bronșită, iar în absența unei terapii adecvate, este plină de diverse complicații. Întrebarea dacă bronșita este contagioasă și cum intră în interesul organismului mulți oameni.

Simptomele și factorii bolii

Bronșita include un grup mare de afecțiuni bronșice, care diferă în ceea ce privește originea, etiologia și cursul clinic.

Există câteva forme principale ale bolii, care includ: bronșită acută simplă, cronică, recurentă, bacteriană, obstructivă, traheobronchită. Această boală este caracterizată de raze uscate sau ude, însoțite de tuse și uneori chiar de respirație grea cu fluierul.

Majoritatea agenților virali sunt transmiși de la o persoană bolnavă prin picături din aer, iar cei mai frecvenți agenți de bronșită sunt ARVI.

La risc nu sunt numai adulți, dar și nou-născuți. La sugari și copii mici de vârstă fragedă, boala se dezvoltă cu sindrom obstructiv.

Poate să apară bronșită obstructivă acută la copiii care au un fond alergic crescut, imunitate slăbită și predispoziție genetică.

De asemenea, probabilitatea mare de apariție a bolii la femeile gravide. Prezența lor în timpul răspândirii infecțiilor în locurile publice nu este sigură.

Cel mai probabil să se îmbolnăvească cu bronșită are loc în afara sezonului, din cauza epidemiilor ARVI, care includ gripa, parainfluenza, rinovirus, PC-virus, adenovirus și ECNO-virusuri. Boala infecțioasă este, de obicei, virală în natură, bacteriile sale sunt agenți care pot provoca boala sau agravarea acesteia.

În plus, există factori fizici și chimici care pot declanșa bronșită: praf (în mediul profesional), produse chimice, fum de tutun și altele.

Dezvoltarea bronșitelor - factori de risc

Puteți deveni infectat cu bronșită, fiind în contact direct cu purtătorul infecției, astfel încât se pune adesea întrebarea cum să vă protejați și cine este mai susceptibil la acest lucru.

Această boală contagioasă poate fi declanșată de mai mulți factori:

 • Hipertrofia amigdalelor și adenoidelor faringiene;
 • Fumatul, inclusiv pasiv;
 • Bolile alergice, tusea;
 • Disponibile boli cronice respiratorii și conexe;
 • Anomalii ale sistemului cardiovascular și respirator;
 • Foci de infecție cronică (sinuzită cronică, carii și așa mai departe);
 • Starea imunodeficienței (dobândită sau congenitală);
 • hipotermie;
 • Lucrați în producție cu condiții de muncă periculoase.

Lucrați în producție cu condiții de muncă periculoase

Diagnosticul bronșitelor se bazează pe date radiologice, auscultatorii și pe rezultatele unui studiu respirator.

Moduri de transmitere

Pentru a înțelege dacă puteți deveni infectat cu bronșită, prin picături de aer sau nu, trebuie să fiți familiarizați cu metodele de expunere la agenții infecțioși care declanșează dezvoltarea bolii.

Bronsita acută poate fi contagioasă dacă este o consecință a ARVI. Pentru alții, probabilitatea bolii este crescută în timpul sezonului infecțiilor respiratorii și virale.

O situație diferită este observată în cazul bronșitei praf cronice și ocupaționale. Această infecție bacteriană aparține florei patogene condiționate, care se găsește la majoritatea oamenilor. De la un pacient cu bronșită cronică, acesta nu este transmis și nu este periculos pentru ceilalți.

Pentru a evita bolile, pur și simplu urmați regulile de bază ale igienei:

 • În scopuri preventive, efectuați curățarea zilnică umedă și respectați modul de aerisire;
 • Dacă boala este însoțită de tuse, acoperi-ți gura cu o batistă;
 • Pentru a nu deveni infectat cu bronșită, nu este necesar să fiți aproape de o persoană cu tuse puternică;
 • O persoană contagioasă ar trebui să scuipă toată sputa în locuri care sunt sterilizate cu dezinfectanți (spittoon, chiuvete).

Aceste măsuri sunt necesare pentru a exclude probabilitatea de îmbolnăvire și pentru a nu acumula microflora bactericidă în mediul înconjurător.

Tratamentul bolii

Bronșita este o boală respiratorie care necesită un tratament complex. Dacă vă auto-medicați sau ignorați recomandările specialiștilor în general, există riscul de a câștiga bronșită cronică.

O atenție deosebită trebuie acordată faptului că, dacă terapia este aleasă incorect sau dacă boala este complet vindecată, adulții (și chiar copilul) pot dezvolta astm sau pneumonie, ceea ce poate duce la consecințe grave.

Pentru tratamentul bronșitei provocate de o infecție virală, setul de măsuri este similar cu tratamentul altor afecțiuni respiratorii.

În cazul unui apel prompt la un specialist, sunt prescrise medicamente antivirale, bronhodilatatoare, precum și medicamente expectorante, care curăță în mod eficient copacul bronșic și îmbunătățesc eliberarea sputei.

Câți oameni suferă de bronșită depinde de forma și severitatea bolii. În cazul în care procesul a trecut departe, va fi necesară o gamă mai largă de agenți antibacterieni. În plus, pacientul trebuie să ofere o mulțime de băuturi calde și odihnă în pat.

În absența temperaturii și contraindicațiilor, este posibilă efectuarea unor proceduri de încălzire - tencuieli de muștar, inhalări de aburi, exerciții de respirație și sesiuni de masaj.

Indiferent de vârsta pacientului, fie că este vorba de un copil sau de un adult, indiferent dacă este contagioasă sau nu, este necesar să se adreseze unui specialist. Este interzisă administrarea oricărui medicament fără permisiunea medicului, deoarece acest lucru va complica tratamentul și va face mai lung.

Măsuri de prevenire a infectării

Cele mai eficiente și simple metode de prevenire și protecție a infecțiilor cu bronșită:

 • Vaccinarea. Puteți să vă protejați împotriva bolii prin vaccinare. Această metodă este relevantă în special pentru copii, vârstnici și cei care suferă de boli cronice.
 • Igiena. Igiena personală poate reduce semnificativ riscul de viruși în organism. Astfel de acțiuni includ spălarea mâinilor după vizitarea locurilor publice și înainte de a mânca.
 • Utilizarea echipamentului de protecție. În perioada de apariție a focarelor de ARVI, se recomandă purtarea unei măști speciale care protejează organismul de penetrarea infecțiilor și a altor tipuri de virusuri. Unguentul oxolinic va contribui, de asemenea, la prevenirea virușilor care cauzează apariția agenților patogeni în organism. În perioada de exacerbare a infecțiilor, este recomandabil să se utilizeze în locuri publice: grădinițe, școli, universități și alte instituții.
 • Aerisire, curatare umeda. Măsura obligatorie, care nu poate fi neglijată - difuzarea camerei în orice vreme. Acest lucru ar trebui făcut atât acasă, cât și în locurile publice. În plus, este necesar să se respecte nivelul de umiditate, valoarea sa ar trebui să se situeze în intervalul 40-60%, deoarece, în prezența infecției, aerul umed și aerul rece contribuie la o cale mai ușoară a bolii și contribuie la expectorarea sputei rezultate.
 • Evitați zonele de fumat. Dacă fumați, încercați să o faceți cât mai puțin posibil, dacă nu - nu ar trebui să vă apropiați de fumători, deoarece răul de fumat pasiv pe corp a fost deja dovedit.
 • Consolidarea imunității. Această întrebare este relevantă în toate anotimpurile. În sezonul cald este necesar să se mențină corpul cu un număr mare de fructe și legume, iarna - cu ajutorul medicamentelor (așa cum recomandă imunologul). De asemenea, sistemul imunitar este întărit prin înot, întărire și efort fizic zilnic.

Aceste măsuri preventive pot reduce semnificativ riscul de a contracta bronșită de la o persoană la alta. Acestea ar trebui să fie aplicate în instituții preșcolare, școli, organizații care lucrează cu persoane, locuri de catering.

Este bronșita contagioasă? În sine, bronșita nu este o boală contagioasă, dar dacă se dezvoltă pe fundalul ARVI, răspunsul este neechivoc - da, ei pot fi infectați. Cu toate acestea, din cauza respectării măsurilor preventive, vă puteți proteja.

Secretele de bronșită: este contagioasă pentru alte persoane?

Suntem cu toții expuși efectelor negative ale virușilor asupra corpului nostru. Creșterea incidenței este înregistrată în perioada de primăvară-primăvară, timpul restructurării organismului de la regimul de temperatură obișnuit la noul regim, care trebuie încă să se adapteze. De regulă, o imunitate puternică este capabilă să învingă un atac viral cu un tratament adecvat, dar de multe ori bronșita este o complicație a ARVI. Aceasta este o boală destul de complicată a tratamentului, astfel încât întrebarea logică este dacă bronșita este contagioasă la alții.

Mecanismul de dezvoltare a inflamației bronșice

Bronșita este o inflamație a membranei mucoase a copacului bronșic care o întinde din interior. Acest lucru se datorează introducerii de viruși și bacterii patogene în organism. Ele pot distruge celulele, penetrând mai adânc și mai adânc în membrana mucoasă. Ca urmare, cantitatea de secreții bronhice crește, lumenul lor este îngustat datorită îngroșării pereților. Uneori este posibil să se îmbolnăvească cu bronșită nu de microorganisme patogene, ci de iritanți: alergeni, substanțe chimice.

Nu este întotdeauna posibilă infectarea cu această boală, totul depinde de factorul care a cauzat aceasta și de forma bolii.

Forme de bronșită

Această boală este acută și cronică.

 1. Bronsita acută este caracterizată de o inflamație puternică și intensă a mucoasei bronhice, uneori inflamația se trage în trahee, corzile vocale (puteți chiar să vă pierdeți vocea pentru un anumit timp). O persoană adesea tuse, împreună cu sputa tusei, diagnosticată umflarea membranei mucoase, chiar și o încălcare a permeabilității bronhiilor, blocarea lor este posibilă, apar simptome de bronșită obstructivă.
 2. În forma cronică a bolii, astfel de exacerbări apar frecvent și se alternează cu perioadele de remisiune. Aceasta este o complicație a formei acute, nu o vindecare completă. În bronșita cronică, apar modificări structurale ale bronhiilor, sisteme de secreție, bronhiile sunt rareori în stare normală. Copacul bronșic își pierde treptat funcția de a proteja bronhiile și de a le purifica.

Deci, bronșita acută și cronică este contagioasă sau nu? Inflamația acută a copacului bronșic poate fi contagioasă dacă virușii devin cauza apariției acesteia. Bronsita cronică nu este întotdeauna contagioasă. În timpul perioadei de remisiune, procesul inflamator se dezvoltă în interiorul persoanei, dar nu apare în exterior. Dar și aici, cauza inflamării bronhiilor este importantă. Natura virală a exacerbării bronșitei cronice poate fi periculoasă pentru alții din cauza traseului ușor de transmisie - în aer.

Cauzele bronșitei

Cauzele dezvoltării bolii sunt anumite microorganisme, procesele interne ale corpului - o reacție alergică a organismului la un anumit iritant. Luați în considerare aceste motive în detaliu, este bronșita contagioasă în toate cazurile de apariție a acesteia?

 • Penetrarea virusilor - există mai mult de 200 de tipuri de viruși care pot provoca dezvoltarea bronșitei acute. Dar, de multe ori, inflamația bronhiilor provoacă ARVI.
 • Bacterii - dacă o persoană reproduce în mod constant bacterii în nazofaringe, atunci stafilococi, streptococi și alte bacterii pot duce la diferite forme de bronșită. În acest caz, medicamentele antivirale vor fi ineficiente și se vor folosi antibiotice. Se știe că bronșita cauzată de bacterii nu este transmisă prin picături de aer.
 • Cauze non-infecțioase - inflamația arborelui bronșic se poate dezvolta nu numai din microorganisme. Uneori cauza poate fi particule de substanțe bronșice iritante. Această boală se dezvoltă în mineriști și muncitori din industria minieră ca urmare a introducerii în bronhii a prafului de cărbune. De asemenea, lucrătorii din industria chimică suferă de boală ca urmare a inhalării particulelor de detergent de rufe, substanțe toxice. Avocații profesioniști suferă de bronșită cronică datorată inhalării particulelor mici de metal și a altor substanțe în timpul lucrului cu sudarea. În contact cu substanțe alergice, se dezvoltă bronșită alergică.

Infecție cu bronșită

Nu putem vedea toți agenții cauzatori ai bronșitei la oameni care sunt aproape de noi. Prin urmare, se pune întrebarea cu privire la modul în care puteți obține această boală, dacă comunicarea pe termen scurt cu un pacient nu va aduce inflamație pe termen lung a bronhiilor.

În perioada de toamnă-primăvară și după diverse stresuri, apărarea organismului încetează să-și îndeplinească funcțiile intensiv, ceea ce crește probabilitatea etiologiei virale. Odată cu penetrarea și înmulțirea virușilor și a bacteriilor din organism, sunt implicați și alte mecanisme de protecție ale unei persoane - reflexe protectoare necondiționate de strănut și tuse. Când strănut și tuse, microorganismele patologice sunt eliberate din corpul uman, fiind eliberate în mediul înconjurător. Ei, împreună cu picături mici de saliva, zboară în jurul bolnavilor, se așeză pe haine, corpuri de interlocutori și alte obiecte din jur. Dacă în acest moment să inhalați, cele mai mici picături cu viruși pot intra în tractul respirator al unei persoane sănătoase. Infecția din aer cu bronșită a etiologiei virale este cea mai comună.

În contact cu un pacient cu bronșită de etiologie bacteriană, infecția este de asemenea posibilă, bacteriile pot fi transmise prin contact, prin saliva.

Boala, declanșată de factori alergici și de alți factori iritabili, nu este infecțioasă pentru ceilalți, cu excepția cazului în care se vor alătura elemente constitutive virale sau bacteriene.

Bronșita poate fi infectată de alții, dar bacteriile și virușii care au intrat într-un corp sănătos nu pot provoca inflamarea bronhiilor, ci inflamația organelor tractului respirator superior. Poate fi laringită, amigdalită, durere în gât, faringită. Dacă acest lucru este exact procesul inflamator bronhial depinde de forțele de protecție ale fiecărui organism individual.

Prevenirea infectării cu bronșită

Cauza externă a infecției este o ventilare slabă a camerei în care există oameni sănătoși și bolnavi. Într-un astfel de spațiu închis, picăturile de strănut sau de tuse nu au unde să meargă, cât mai curând pe organele și îmbrăcămintea altor oameni. Pentru a evita infectarea cu această boală, trebuie să aveți grijă de punerea în aplicare a metodelor de prevenire a inflamației tractului respirator:

 • Este necesar să ventilați camera în care se acumulează în mod constant un număr mare de persoane.
 • Utilizați o batistă atunci când strănutați sau tuse pentru bolnavi și o persoană sănătoasă își poate închide nasul când respiră, dacă există o persoană bolnavă în apropiere.
 • După ce ați fost prezenți într-un loc unde există mulți oameni, trebuie să vă spălați mâinile cu săpun. Acest lucru va ajuta la prevenirea transmiterii contactelor.
 • Aveți grijă să creșteți imunitatea prin mijloace naturale, dacă este necesar, utilizați sezonier complexe de vitamine sau medicamente care stimulează sistemul imunitar al organismului.
 • La primele simptome ale unei infecții virale respiratorii acute, trebuie inițiat imediat un tratament adecvat și eficient, astfel încât complicația bolii să nu se dezvolte sub forma inflamației arborelui bronșic.

Pot suferi bronșită?

Bronșita este o afecțiune care afectează plămânii și tractul respirator. Se caracterizează prin inflamația bronhiilor - principalele canale respiratorii ale plămânilor. În unele cazuri, bronșita poate fi contagioasă, adică transmisă de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă.

Pentru a înțelege mai bine căile de răspândire a bronșitelor, vă sugerăm să luați în considerare tipurile de boală.

Cum este transmisă bronșita?

Oamenii trebuie să procedeze din cauza faptului că pot transmite boala și altora, chiar dacă bronșita nu a fost încă confirmată de un medic.

Există două tipuri de bronșită - acute și cronice. În cele mai multe cazuri, bronșita acută apare sub influența virusului. Bronsita cronică este un tip de boală pulmonară cronică.

Pacienții cu bronșită cronică pot dezvolta, de asemenea, bronșită acută. Este suficient pentru ca organismul pacientului să devină sub influența virusului. Tusea este un simptom comun al ambelor forme de bronșită.

Persoanele care suferă de bronșită acută pot transmite boala la alții deja când apar primele simptome.

În primele etape, este adesea dificil să se determine cauza tusei, deoarece acest simptom poate fi cauzat atât de bronșită, cât și de multe alte probleme medicale. Ca măsură preventivă, este mai bine ca oamenii să treacă de la faptul că sunt capabili să transmită infecții.

În cele mai multe cazuri, bronșita se răspândește mai ușor în fazele timpurii decât în ​​cele ulterioare.

Cum apare infecția cu bronșită?

Virusul bronșită poate fi transmis de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă atunci când sunt aproape unul de celălalt.

Dacă o persoană cu bronșită strănută sau tuse, picăturile infectate ajung în aer și pot rămâne pe suprafețele obiectelor.

Bronșita se poate răspândi atunci când picăturile infectate intră în următoarele părți ale corpului:

 • nas;
 • gura;
 • tractul respirator.

Simptome târzii

În multe cazuri de bronșită acută, unele simptome sunt observate pentru o perioadă lungă de timp după ce organismul a reușit deja să facă față infecției. De exemplu, tusea de obicei continuă să alarme oamenii timp de câteva săptămâni.

Odată ce o persoană se recuperează, își pierde capacitatea de a transmite infecția. Cu toate acestea, atât pacientul cât și cei din jurul lui trebuie să continue să mențină igiena sănătoasă, în special să-și spele în mod regulat mâinile.

Tipuri de bronșită

Principalul simptom al bronșitei este tusea obișnuită. De obicei, această tuse este umedă, adică conține o cantitate mare de mucus. Se observă o tuse umedă datorită faptului că căile respiratorii devin inflamate și, ca răspuns la inflamație, încep să producă mucus.

Diferența dintre bronșita acută și cea cronică este descrisă mai jos.

Bronșită acută

Bacteria acută este considerată inflamare pe termen scurt a plămânilor și a tractului respirator. De obicei, această problemă îngrijorează o persoană timp de cel mult trei săptămâni. Bronsita acută se dezvoltă cel mai adesea la vârstnici, sugari și copii mici.

De regulă, bronșita acută devine o consecință a unei infecții virale, deoarece această boală este mult mai probabil ca oamenii să sufere în timpul lunilor de iarnă, când virușii au condiții mai confortabile pentru reproducere.

În cazul bronșitei acute, se observă de obicei simptome precum o răceală sau o gripă. În plus față de tuse, acestea includ următoarele:

 • durere în piept;
 • dureri de cap;
 • oboseală;
 • dureri musculare;
 • durere în gât.

Bronșită cronică

Persoanele care fumează sau fumează mai devreme au o probabilitate mai mare de a dezvolta bronșită cronică.

Spre deosebire de bronșita acută, cronica este diagnosticată în cazurile în care simptomele prezintă următoarele caracteristici:

 • nu te opri;
 • observat cel puțin trei luni într-un an calendaristic;
 • să apară cel puțin doi ani la rând.

Bronsita cronică aparține unui grup de afecțiuni care sunt descrise în practica medicală de termenul generic "boală pulmonară obstructivă cronică" sau "BPOC".

Dacă simptomele de bronșită se recidivă și nu dispăreau timp de trei săptămâni consecutive, atunci într-o astfel de situație o persoană trebuie să consulte un medic pentru un examen medical. Medicul va efectua anumite proceduri de diagnostic care vă vor ajuta să înțelegeți dacă bronșita este cronică.

În cazul bronșitei cronice, sunt mai probabile următoarele simptome:

 • tuse pe termen lung cu cantități semnificative de mucus și spută;
 • dispnee constantă.

Persoanele care au o istorie de BPOC, au fumat sau afumate mai devreme sunt mai susceptibile de a dezvolta bronșita cronica.

Deoarece simptomele bronșitei sunt similare simptomelor multor alte boli, medicii trebuie să efectueze diagnostice exacte pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul potrivit.

motive

O varietate de factori diferiți pot provoca bronșită acută sau cronică. Motivele pentru ambele tipuri de bronșită sunt descrise mai detaliat mai jos.

Viruși și bacterii

Bronsita acută se dezvoltă, de obicei, sub influența unei infecții virale, adică la fel ca gripa sau frigul comun. Aceasta înseamnă că bronșita acută poate fi transmisă de la o persoană bolnavă la una sănătoasă.

În cazuri rare, infecțiile bacteriene devin cauza bronșitei acute.

Factori de mediu

Unii factori de mediu pot crește riscul de a dezvolta bronșită acută. Ele cauzează inflamația căilor respiratorii și fac ca plămânii să fie mai susceptibili la infecții.

Acești factori includ următoarele.

 • Aerul poluat. Aerul poate fi poluat de substanțe nocive care rezultă din activitatea întreprinderilor industriale, a automobilelor, a centralelor termice.
 • Agenți chimici agresivi. Vopselele, solvenții și alte substanțe chimice pot inhala plămânii și tractul respirator dacă sunt inhalate.
 • Țigară de fum. Fumătorii nu numai că își sporesc propriul risc de a dezvolta bronșită acută și cronică, dar, de asemenea, pun în pericol sănătatea altor persoane care inhalează fumul de țigară prin fumatul pasiv.
 • Alți factori de mediu. Inflamația căilor respiratorii poate provoca praf, fum sau incendii mari.

profilaxie

Spălarea regulată a mâinilor ajută la prevenirea răspândirii bronșitelor.

Pentru a evita sau a reduce riscul de a dezvolta bronșită acută și cronică, oamenii pot urma indicațiile de mai jos.

 • Renunță la fumat. Este important ca oamenii să nu renunțe doar la fumat, ci și să evite inhalarea accidentală a fumului de țigară. Fumatul slăbește sistemul imunitar și astfel face mai greu organismul să lupte împotriva infecției. Renunțarea la fumat este cel mai simplu pas din cele pe care oamenii le pot lua pentru a îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a sistemului respirator.
 • Evitați aerul poluat. Fumul de evacuare din automobile, praful sau vaporii dăunători duc la creșterea riscului de apariție a bronșitelor și a altor probleme respiratorii, cum ar fi astmul.
 • Purtați o mască. Mastile care acopera atat gura cat si nasul ajuta la evitarea expunerii organismului la iritanti si la reducerea inflamatiei cailor respiratorii.
 • Rădăcină. Majoritatea oamenilor trebuie să fie vaccinate împotriva gripei în fiecare an și, de asemenea, să fie vaccinate împotriva pneumoniei și a tusei convulsive. Astfel de măsuri preventive ajută la menținerea sănătății întregului corp la un nivel mai înalt pe tot parcursul anului.
 • Spală-ți mâinile. Spălarea manuală a mâinilor și curățarea camerei umede împiedică răspândirea virușilor.

tratament

Tratamentul pentru bronșita acută și cronică este diferit.

Tratamentul bronșitei acute

Antibioticele nu sunt utilizate, de obicei, pentru tratamentul bronșitei acute, deoarece agentul cauzal al acestei afecțiuni este în majoritatea cazurilor infecții virale, nu bacteriene.

De regulă, bronșita acută dispare după câteva săptămâni. Printre strategiile terapeutice recomandate pentru această boală sunt următoarele:

 • consumul de volume mari de lichide;
 • asigurarea odihnei corpului;
 • utilizați un umidificator pentru ameliorarea tusei;
 • inhalarea aburilor de la duș sau de la un recipient cu apă fierbinte;
 • Acceptarea medicamentelor OTC recomandate de medic.

Fumatul la țigări poate exacerba simptomele bronșitei acute și poate crește perioada necesară pentru recuperare. Prin urmare, medicii recomandă renunțarea la țigări cel puțin pentru perioada bolii și, în mod ideal, pentru totdeauna.

Tratamentul bronșitei cronice

Din păcate, bronșita cronică este o boală incurabilă. Eforturile terapeutice ale medicilor tind să se concentreze asupra gestionării și atenuării simptomelor.

Foarte des, medicii recomandă controlul simptomelor bronșitei cronice prin modificarea pozitivă a stilului de viață. Aceste modificări includ, în special, o dietă sănătoasă și echilibrată, precum și o activitate fizică regulată.

Reabilitarea pulmonară ajută, de asemenea, persoanele cu bronșită cronică. În unele cazuri, medicii le prescriu medicamente. De obicei, aceste unelte sunt disponibile în următoarele forme:

 • aerosoli și soluții pentru nebulizatoare;
 • agenți mucolitici;
 • steroizi;
 • bronhodilatatoare.

Agenții mucolitici fac mucusul mai rar, iar bronhodilatatoarele ajută la deschiderea căilor respiratorii. Steroizii pot elimina sau reduce inflamația.

Menținerea echilibrului de apă este unul din punctele importante în tratamentul bronșitelor. Aportul adecvat de lichide diluează descărcarea și ușurează tusea.

Este important să se coordoneze metodele optime de tratament pentru bronșita acută și cronică cu un medic specialist. Doar un specialist este capabil să dezvolte o astfel de schemă terapeutică care să ia în considerare starea actuală de sănătate a pacientului, precum și problemele care încep să se dezvolte sau pot apărea în viitorul apropiat.

Top