Categorie

Posturi Populare

1 Profilaxie
Poate fi utilizat Ceftriaxone în timpul sarcinii?
2 Profilaxie
La revedere!
3 Rinită
Lista de medicamente imunostimulante
Image
Principal // Rinită

Când trebuie să-i răsuciți temperatura copilului și când nu este necesar


Medicii spun că antipireticul cu ARVI este un "dezavantaj" pentru formarea imunității la un copil. De aceea este atât de important să aflăm în ce situație sunt necesare curele de căldură și când este posibil să le faci fără ele.

Ce temperatură ar trebui să fie distrusă la un copil? Cel care este periculos pentru viață și sănătate. Intervalul de febră pyretic (de la 39 la 41 ° C) poate provoca deja răni organismului dacă febra durează mult timp. Rinichii, sistemele nervoase și cardiovasculare suferă cel mai mult. În căldură, procesele metabolice cresc și acest lucru duce rapid la epuizarea energiei, la întreruperea echilibrului apă-sare și deshidratare severă. pe termen lung la temperaturi ridicate chiar și fără complicații ale inimii și a sistemului nervos poate duce la umflarea creierului, creșterea vâscozității sângelui, o scădere bruscă a tensiunii arteriale, hipoxie. Febra hiperpiretică pentru orice durată (creșteri de peste 41 ° C) în copilărie este fatală.

Contra antipiretice

 • În cererea lor, interferonul nu este produs, ceea ce este necesar pentru combaterea virușilor.
 • Reacții adverse: complicații ale rinichilor, inimii, ficatului, stomacului.
 • Reacție alergică: urticarie, prurit, umflare.
 • Reluarea falsă a unei afecțiuni dincolo de care nu puteți vedea o complicație a SARS - pneumonie.

Condiții de refacere a căldurii

Care este temperatura de care trebuie să tragi un copil?

 • Temperatură peste 39 ° C Bolile de natură bacteriană, virale, fungice o pot provoca. Altitudine peste 39 ° C poate fi la SARS, otite, sinuzite, faringite, stomatite, bronșită, pneumonie, varicela, pojar, dureri în gât, scarlatina, meningita, pielonefrită, infecția sistemului genitourinar, apendicita, gastroenterite si alte boli. Dacă există o îndoială de a trage în jos sau de a nu trage în jos, trebuie să observați starea copilului și să urmați trendul ascendent. Dacă febra nu crește peste 39 ° C, copilul bea mult și reacționează normal la febră, puteți aștepta cu medicamente. Cu o creștere rapidă, puteți să pierdeți momentul și să faceți o reducere a febrei cu o întârziere. Citiți mai multe despre temperatura ridicată la un copil în celălalt articol.
 • Temperaturi peste 38 ° C la sugari. Copiii sub un an sunt o categorie specială de vârstă. Procesele metabolice în timpul febrei sunt mai active, deshidratarea apare foarte rapid, iar complicațiile din sistemul nervos și miocard sunt destul de reale. Prin urmare, se recomandă să bateți căldura, care depășește 38-38,5 ° C. Și, desigur, trebuie să luați în considerare un caz specific, care poate fi efectuat în mod adecvat de către un medic în timpul unui examen vizual. Citiți mai multe despre temperatura copilului în celălalt articol.
 • Temperaturi peste 38 ° C la copiii predispuși la convulsii febrile. Dacă a existat cel puțin un caz de convulsii la temperaturi ridicate, este necesară aplicarea febrei antipiretice înainte de salt. Ce este important să știți? Convulsiile epileptice nu sunt epilepsie, nu o boală, ci o intoleranță individuală la febră mare. De obicei, există convulsii la copii sub 6 ani. După această vârstă, sistemul nervos devine mai matur, convulsiile încetează. După primul atac de convulsii febrile, copilul este de obicei trimis pentru examinare unui neuropatolog pentru a exclude patologiile SNC.
 • Dificilă respirație nazală. Când nasul este înfundat, copilul respiră prin gură, membrana mucoasă se usucă, virusul se răspândește, se poate localiza în tractul respirator inferior. În timpul febrei, toate aceste procese sunt intensificate. De asemenea, este important să știți că rezultatele hipoxiei nazale obstrucționate. O lipsă generală de oxigen poate fi periculoasă pentru sănătate, în special la copii mici.
 • Afecțiuni cardiace, neurologice, boli pulmonare. În acest caz, medicii recomanda pentru a trage în jos temperatura după marcarea 38,5 ° C, pentru a evita complicații în inima și sistemul nervos central, sistemul respirator.

Vaccinarea

Temperatura după vaccinare este una dintre cele mai frecvente reacții. Subliniem că aceasta este o reacție normală, nu o complicație. Febra sugerează că organismul produce anticorpii necesari, sistemul imunitar a răspuns la antigenul vaccinului și a început să-l neutralizeze. Unii copii ar putea să nu aibă hipertermie după vaccinare, alții ar putea să fie slabi, în timp ce alții ar putea avea febră până la 39 ° C. Reactogenitatea unui vaccin depinde nu numai de componentele sale, ci și de gradul de purificare. Dacă copilul a avut o reacție acută la vaccinare, data viitoare cu revaccinare este mai bine să obțineți un vaccin mai bun și mai scump.

După ce vaccinări se poate aștepta hipertermia cel mai adesea?

 • DTP.
 • BCG.
 • PDA-uri.

Temperatura după vaccinare poate apărea în ziua următoare sau după 2 zile. Cu vaccinuri vii, temperatura crește după 7-10 zile. O astfel de reacție târzie este norma.

Când este necesar să se utilizeze antipiretice în hipertermia post-vaccinare și când nu?

 • De obicei după vaccinare timp de 2 sau 3 zile, starea de subfebril durează. Această căldură nu este necesară pentru a reduce. Este mai bine să permiteți corpului să dezvolte o imunitate puternică față de antigen.
 • La temperaturi ridicate de până la 39 ° C și sănătate precară a copilului, trebuie să apelați imediat la un medic. Înainte de sosirea pediatrului, este necesar să se acorde o febrrifugă: paracetamol sau ibuprofen. Citiți mai multe despre antipiretice pentru copii de orice vârstă în celălalt articol.
 • Hipertermia excesivă poate fi cauzată de DTP datorită componentei pertussis. După aceasta, căldura se poate ridica la 40 ° C. Problema este că o astfel de febră post-vaccinare poate dura 3 zile și se poate foarte rău. Următoarea vaccinare se recomandă pentru a elimina componenta pertussis și a aplica ADS-ul vaccinului.

Dacă un copil are hipertermie crescută și afecțiuni neurologice progresive după vaccinare, el va primi un medicament. Vaccinarea este amânată până la o dată ulterioară sau anulată cu totul.

Când ar trebui să revin temperatura copilului? Atunci când este posibil efecte negative reale și riscurile asupra sănătății - o notă peste 39 ° C, la orice boli, reacție acută la vaccin, iar perioada lungă de febră continuă ridicată, convulsii febrile, intoxicație severă, dificultăți de respirație nazală. În alte cazuri, temperatura poate fi redusă în mod natural: beți mult, nu supraîncălziți, respirați aerul umed și rece.

Este necesar să bateți temperatura la un copil 38

Aduceți temperatura la 38 de grade la un copil?

Atunci când temperatura copilului crește, de obicei provoacă panică în părinți. Dar corpul copilului este proiectat astfel încât nu fiecare citire crescută a termometrului trebuie luată ca un semnal de primejdie. În unele situații, nu trebuie făcut nimic, deși uneori vor fi necesare măsuri. Luați în considerare o situație specifică - atunci când temperatura - 38 de grade. Merită să-l împușc?

Punctul important este că temperatura trebuie măsurată cu ajutorul unui termometru. Uneori, părinții ating un copil cu senzație de rău cu buzele sau mâinile - și le pare frig. Acesta nu este un indicator, în unele cazuri, și cu un corp rece la atingere în multe locuri, o măsurătoare poate arăta prezența unei temperaturi ridicate.

Cea mai comună cauză a creșterii temperaturii este ARVI. Dacă sunteți sigur că copilul are exact această problemă, atunci 38 de grade este nivelul permis de căldură care nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea sa. Amintiți-vă că temperatura medie a copilului în majoritatea cazurilor este întotdeauna mai mare decât cea a unui adult.

În loc să luați febrifugi, este mai bine să țineți bebelușul într-o cameră aerisită sistematic și să-i dați o mulțime de băuturi. Dacă temperatura nu scade deloc de-a treia zi sau în declin lent, dar nu și-a revenit la niveluri normale în cinci zile, asigurați-vă că să se consulte un medic.

În caz de supraîncălzire

O greșeală obișnuită pe care părinții o fac este nerespectarea regimului de temperatură. Într-o încercare de a împiedica copilul lor să prindă o răceală, adulții ajung la exact opusul - copilul se supraîncălzește. Este dăunător pentru sănătatea corpului copilului, poate fi dăunător pentru el. O altă situație în care se poate manifesta această problemă este atunci când un copil doar joacă mult timp sau merge la soare cu capul descoperit.

Supraîncălzirea se caracterizează prin următoarele simptome:

 • Copilul devine lent.
 • Dacă este un copil, atunci refuză să se hrănească.
 • Comportamentul copilului aparține uneia dintre cele două extreme - fie se va comporta foarte calm, fie va fi nervos și capricios.

Temperatura la aceste simptome, de obicei, nu se confundă cu antipiretice. Trebuie luate următoarele măsuri:

 • Dați copilului o mulțime de băutură, nu rece, dar nu fierbinte.
 • Ștergeți corpul cu o cârpă umedă.
 • Luați copilul într-o cameră bine ventilată (temperatura în el nu trebuie să depășească 22 de grade), îndepărtați hainele sale calde.

Dacă ați făcut ceea ce trebuie, atunci temperatura ar trebui să fie adormită timp de aproximativ o oră. Dacă nu a dormit, atunci ar trebui să consulte un doctor.

Când se îngroapă

Acest motiv pentru creșterea temperaturii este cel mai caracteristic pentru copiii de la 8-10 luni. Fiecare copil reacționează diferit la acest proces, unii încep să crească temperatura corpului. Un simptom suplimentar în acest caz este respingerea alimentelor și încercarea constantă de a zgâria gingiile. Dacă aceste simptome se manifestă, nu trebuie luate măsuri suplimentare. Maximum puteți cumpăra un gel special pentru gingii, care va reduce simptomele durerii.

Dacă problema nu dispare după trei zile, atunci este recomandat să consultați un medic pentru sfaturi.

Din alte motive

Există și alte motive pentru care apare o temperatură de 38 de grade. Dacă problema este cauzată de o durere în gât sau de o infecție intestinală, atunci bateți-o sau nu - medicul curant ar trebui să aleagă. O situație similară poate apărea în faringita acută sau în alte patologii infecțioase.

Uneori, corpul devine foarte cald din cauza stresului normal. Dacă copilul avea un motiv să fie foarte nervos, atunci imediat ce se calmează, atunci totul se va întoarce la indicatorii obișnuiți.

De asemenea, uneori copilul poate reacționa la vaccinare. În cazul în care temperatura începe să scadă după un timp, atunci este evident că nu merită împușcat.

Rezumă

În cele mai multe cazuri, temperatura de 38 de grade la un copil va fi superfluă. Există multe cauze foarte inofensive care pot speria părinții, dar, de fapt, nu le purtați cu nici un rău special. Cu toate acestea, fiecare caz este unic, deci nu lăsați să fie în panică, dar nu va fi superfluă să vă reasigurați. Consultați pediatrul - și vă va spune ce trebuie să faceți dacă doriți ca acțiunile dvs. să nu dăuneze copilului.

Este necesar să trageți în jos dacă copilul are o temperatură de 38 de grade

Nu este atât de ușor să luați decizia de a bate copilul sau de a nu bate copilul așa cum s-ar părea la prima vedere. Pe de o parte, o creștere a temperaturii ne spune că organismul a început să lupte împotriva microorganismelor patogene. În cazul în care copilul are o temperatură de 38 pentru a treia zi și observați deteriorarea stării copilului, atunci nu este cel mai bun mod de a ghici dacă doriți sau nu să eliminați temperatura. Adresați-vă medicului și urmați sfatul unui specialist.

Ar trebui să trag în jos

Opinia pediatrilor despre cum să scadă temperatura, împrăștiați. Cei care susțin că trebuie să lași totul așa cum este și să nu interfereze cu corpul pentru a depăși singură infecția, oferă argumente convingătoare:

 • temperatura ridicată contribuie la activarea rezervelor locale de imunitate, care stimulează formarea de anticorpi care ajută corpul să facă față pericolului;
 • la o temperatură de 38 la un copil, toate forțele sunt îndreptate numai spre combaterea infecțiilor, deoarece activitatea motrică și apetitul sunt reduse.

Dar acest lucru nu înseamnă că temperatura de 38 este foarte bună, deoarece poartă cu ea un pericol ascuns că părinții nu pot nici măcar să suspecteze.

Respirația rapidă și transpirația excesivă intensifică procesul de pierdere excesivă de lichide, ceea ce provoacă cheaguri de sânge și afectarea alimentării cu sânge a organelor, uscarea membranelor mucoase. Toate acestea nu numai că înrăutățesc starea copilului, dar, de asemenea, reduc eficacitatea drogurilor.

La un copil de un an, o temperatură prea ridicată poate declanșa convulsii febrile. Dacă mâncarea are probleme cu sistemul nervos, probabilitatea apariției crizelor crește, astfel încât părinții trebuie să fie foarte atenți. Mai ales dacă temperatura este păstrată pentru a treia zi.

Este util să reamintim că o încălcare a termoregulării este rea pentru bunăstarea generală și starea de spirit a copilului.

În același timp, nimeni nu cunoaște un copil de un an, precum și mama lui. Fiecare copil are toleranță individuală la schimbările de temperatură. Dacă un copil se simte bine despre el însuși la o temperatură de 38 de grade, atunci altul poate avea nevoie de ajutor la 37.5. Uita-te la copil. Dacă mănâncă bine, zâmbește, atunci nu trebuie să vă faceți griji.

Metode populare

Dacă vă este frică să utilizați medicamente pentru a normaliza starea copilului lunar, metode populare pot să vină întotdeauna la salvare.

Pentru a reduce temperatura, puteți utiliza o metodă frumoasă și complet sigură de împachetare la rece. Este foarte ușor de făcut.

 1. Puneți o pătură de lână pe o suprafață tare (de exemplu, o masă schimbătoare), acoperă partea de sus cu un prosop.
 2. Luați o bucată de pânză de in, apoi înmuiați-o cu apă rece.
 3. Scoateți țesătura din exces de apă și apoi împachetați copilul în jurul acesteia.
 4. Acoperiți miezul cu un prosop uscat deasupra.

O altă modalitate excelentă este frecarea cu apă rece și oțet de cidru de mere. Se diluează o lingură de oțet cu un litru de apă și se freacă axile copilului, tocurile, fruntea, whisky-ul. De asemenea, sa observat mult timp că uleiul esențial de lavandă are proprietăți antipiretice.

Rețineți că este imposibil să îmbraciți un copil la temperaturi ridicate, dar nu refuzați scăldatul. La urma urmei, temperatura poate rămâne timp de trei zile, și apoi ce să facă, să refuzi procedurile de igienă? Copilul poate transpira, iar o baie caldă va curăța pielea și, de asemenea, va elimina toxinele.

Dar dacă temperatura este menținută pentru a treia zi - contactați medicul pentru a prescrie un medicament eficient.

Video "Reducerea temperaturii copilului"

Ce medicamente să utilizați

Dacă sunteți sigur că temperatura ar trebui să fie împușcată, atunci o puteți face rapid și eficient cu ajutorul medicamentelor. Companiile farmaceutice ne oferă o mare selecție de antipiretice de diverse forme și tipuri. Dar ar trebui să știți că, de cele mai multe ori, toate pastilele diferă doar în etichetele de pe etichetă sau în strălucirea pachetului. Baza este aceeași substanță activă.

Paracetamolul este unul dintre cele mai sigure medicamente care pot fi utilizate chiar și pentru a normaliza starea copilului. Forma de eliberare poate fi foarte diferită: sirop, pastile, lumânări. Cu toate acestea, dacă intenționați să utilizați medicamente pentru tratamentul nou-născuților, atunci acest lucru se poate face numai sub supravegherea unui medic.

Amintiți-vă că paracetamolul poate amortiza și reduce febra. Dar nu elimină sursa inflamației. Prin urmare, după terminarea acțiunii medicamentului, toate simptomele se vor întoarce.

Când trebuie să scadă instantaneu temperatura - utilizați sirop. Dar dacă starea bebelușului permite, puneți o lumânare noaptea. Acest lucru este deosebit de convenabil pentru sugari, deoarece bebelușii sunt greu de luat medicamente amare pentru a bea, iar lumânarea este absorbită rapid.

Ibuprofen. Dacă paracetamolul este neputincios cu o infecție bacteriană, deoarece nu are un efect antiinflamator, atunci ibuprofenul poate ajuta. Nu va reduce doar temperatura, ci va elimina și o sursă periculoasă de inflamație. Dar, când utilizați medicamentul, citiți cu atenție instrucțiunile și calculați cât de mult medicamente pot fi administrate bebelușului pe zi pentru a preveni supradozajul.

Analgină. Acest medicament ameliorează perfect durerea și normalizează termoreglarea. Este mai eficient decât cele două enumerate mai sus, totuși, nu vă grăbiți să le dați copiilor. Medicii din numeroase țări au refuzat utilizarea dipyronei, deoarece reduc cantitatea de hemoglobină și, de asemenea, au un efect distructiv asupra anumitor tipuri de globule albe.

Doctori sfaturi

Părinții pot atenua simptomele copilului fără a utiliza medicamente antipiretice. Medicii oferă sfaturi universale, pe care toate mamele trebuie să le rețină, fără excepție:

 • Aerul trebuie să fie umed. Dacă nu doriți ca mucoasele inflamate să se usuce, puneți prosoape umede lângă patul bebelușului.
 • Dă-i copilului să bea, să bea și să bea... Chiar dacă mirosul refuză să bea, trebuie să te duci la truc și să faci, deoarece cantitatea de lichid pe care o bei direct afectează viteza de recuperare.
 • Să mâncăm numai atunci când copilul o cere - procesul de digerare a alimentelor este însoțit de febră.
 • Nu-ți înfășeri copilul - nu ar trebui să fie prea cald. Ventilați camera în care bebelușul se află în fiecare zi.

Și, cel mai important, dacă vă îndoiți de ce să faceți și dacă este necesar să scadă temperatura, numai copilul însuși, sau mai degrabă starea lui, vă poate spune.

Video "Cum să bat un copil sau temperatura copilului"

Dacă febra durează câteva zile, atunci este timpul să începeți să vă îngrijorați. Pentru ao aduce rapid și eficient, vă recomandăm să vizionați videoclipul lui Elena Malysheva.

Ar trebui să mă răzgândesc la 38 de copii?

8. Vizitator 12.12., 14:41:56 [1511620037]

Vizitatorul
Bineînțeles! de ce torturați un copil. Până la 38 - aspirine, nurofenice. După 38 numai analgin (1/2) - orice altceva va avea un efect timp de 20 de minute.
Ești un copil până la otravă aspirină t38, și apoi ai nevoie și de analgin? Kapets, aparent, dintr-o familie de medici sau din Evul Mediu))
Pentru autor: temperatura este un ajutor pentru organism în lupta împotriva virușilor, înțelegeți asta, nu? Până la 39 nu există nici un motiv să vă faceți griji deloc. Este necesar să se analizeze bunăstarea copilului. Dacă este greu pentru el, împușcați-l, dacă în limitele normale, nu atingeți, el se va recupera mai repede)


Depinde de copil. Cei 39 mi-au făcut deja ochii. albul devine și pierde pentru scurt timp conștiința. ciudat vedere. Nu aduc asta. 37.7 deja începe să tragă în jos, ajunge la 37.2 și de ceas.

9. Vizitator 12.12., 14:47:17 [3066504431]

GostGost
Bineînțeles! de ce torturați un copil. Până la 38 - aspirine, nurofenice. După 38 numai analgin (1/2) - orice altceva va avea un efect timp de 20 de minute.
Ești un copil până la otravă aspirină t38, și apoi ai nevoie și de analgin? Kapets, aparent, dintr-o familie de medici sau din Evul Mediu))
Pentru autor: temperatura este un ajutor pentru organism în lupta împotriva virușilor, înțelegeți asta, nu? Până la 39 nu există nici un motiv să vă faceți griji deloc. Este necesar să se analizeze bunăstarea copilului. Dacă este greu pentru el, împușcați-l, dacă în limitele normale, nu atingeți, el se va recupera mai repede)
Depinde de copil. Cei 39 mi-au făcut deja ochii. albul devine și pierde pentru scurt timp conștiința. ciudat vedere. Nu aduc asta. 37.7 deja începe să tragă în jos, ajunge la 37.2 și de ceas.


Autorul nu a indicat abateri speciale la copil. Copiii normali tolerează în mod normal temperatura, fără ochelari înfiorători (în general, toate în cadrul simptomelor generale - aceasta este de la start-up-uri). Toți eram bolnavi în copilărie, toată lumea avea febră. Cazul dvs. rar nu este un motiv pentru a vă sfătui să vă uitați copiii cu pilule inutil.

10. Vizitator | 12.12., 14:55:08 [549664274]

Bineînțeles! de ce torturați un copil. Până la 38 - aspirine, nurofenice. După 38 numai analgin (1/2) - orice altceva va avea un efect timp de 20 de minute.


Din stejar a căzut. Ce fel de sfat sălbatic, și chiar atât de categoric! Aspirina nu poate fi administrată copiilor și ce are analginum și chiar efect pentru 20 de minute! Pe tema: orice medic obișnuit sfătuiește să scadă temperatura peste 38.5-39, dacă există o tendință la convulsii - atunci, firește, nu este necesar să așteptați o creștere a acestor valori, să trageți mai devreme. În general, autorul, este copilul dumneavoastră bolnav pentru prima dată cu o temperatură pe care o puneți astfel de întrebări de bază?

11. Vizitator 12.12., 15:09:49 [1511620037]

Guest Guest Guest
Bineînțeles! de ce torturați un copil. Până la 38 - aspirine, nurofenice. După 38 numai analgin (1/2) - orice altceva va avea un efect timp de 20 de minute.
Ești un copil până la otravă aspirină t38, și apoi ai nevoie și de analgin? Kapets, aparent, dintr-o familie de medici sau din Evul Mediu))
Autor: Până la 39 nu există nici un motiv să vă faceți griji.
.

12. Vizitator 12.12., 15:15:09 [3237893612]

Copilul este bătut după 38 de ani și adulți
Dupa 38.4

13. Vizitator | 12.12., 15:16:21 [1511620037]


Cazul meu este departe de a fi rar. Nici măcar nu trebuie să merg departe. Și nașul meu nu a bătut-o ultima oară pe băiatul ei. când eram bolnavă Și când temperatura a ajuns deja la 39,5. ea nu a putut să coboare nimic, copilul a început să respire mult și apoi a căzut, a sunat o ambulanță. Văd că credeți că sunteți cei mai inteligenți aici, luați prea mult pe voi înșivă. Toate acestea sunt foarte grave, de fapt.

14. Natalie | 12.12., 15:19:52 [951138817]

Îmi bat copii dacă se ridică deasupra lui 38.5. Nu mă pot împușca.

15. Vizitator | 12.12., 15:20:27 [1511620037]

Copilul este bătut după 38 de ani și adulți
Dupa 38.4


Sunt de acord cu tine. Și eu mă uit. de îndată ce copilul 38 se împușcă imediat.

Utilizatorul site-ului Woman.ru înțelege și acceptă că este singurul responsabil pentru toate materialele publicate integral sau parțial de către acesta, folosind serviciul Woman.ru.
Utilizatorul site-ului Woman.ru garantează că plasarea materialelor prezentate nu încalcă drepturile terților (inclusiv, dar fără a se limita la drepturile de autor), nu aduce atingere onoarei și demnității lor.
Utilizatorul site-ului Woman.ru, prin trimiterea materialelor, este prin urmare interesat să le publice pe site și își exprimă consimțământul pentru utilizarea ulterioară de către editorii site-ului Woman.ru.

Utilizarea și reimprimarea materialelor tipărite pe site-ul woman.ru este posibilă numai cu o legătură activă cu resursa.
Utilizarea materialelor fotografice este permisă numai cu acordul scris al administrării site-ului.

Plasarea proprietății intelectuale (fotografii, videoclipuri, opere literare, mărci comerciale etc.)
pe site-ul woman.ru este permis numai persoanelor care au toate drepturile necesare pentru o astfel de plasare.

Drepturi de autor (c) - Hurst Shkulev Publishing LLC

Ediția de rețea "WOMAN.RU" (Woman.RU)

Certificatul de înregistrare a mass-media EL nr. FS77-65950, eliberat de Serviciul Federal de Supraveghere în domeniul comunicațiilor,
Tehnologia informației și comunicațiile în masă (Roskomnadzor) 10 iunie. 16+

Fondator: Compania cu răspundere limitată "Hurst Shkulev Publishing"

Ce temperatură ar trebui să fie distrusă la un copil și când nu merită

Fiecare mama știe prima dată emoția zilnică a copilului ei. Copiii nu pot sta liniștiți: vreau să alerg cât mai repede posibil, să urc peste tot cât mai sus posibil. Dar nici o anxietate pentru un copil sănătos nu poate fi comparată cu experiențele asociate bolii sale. Mai ales dacă este însoțită de o temperatură ridicată a corpului. De fapt, nu orice creștere a temperaturii trebuie privită ca un simptom periculos. Mai departe, în articol vom examina cauzele creșterii temperaturii și vom afla dacă este întotdeauna necesară împușcarea acesteia.

Luați în considerare aceste puncte:

 1. Ce temperatură este considerată ridicată.
 2. Cauzele căldurii.
 3. În unele cazuri, nu puteți bate căldura.
 4. Când este necesar să se răcească temperatura.

Ce temperatură este considerată ridicată

Temperatura normală a unui copil sănătos variază de la 36 ° la 37 ° C, tot ceea ce este mai mare este considerat o temperatură ridicată și necesită atenție.

Există 3 tipuri de căldură:

 • Temperatura 37,2-38 ° C - febra subfebrilă;
 • Temperatura 38-39,1 ° C - căldură febrilă;
 • Temperaturi peste 39,1 ° C - căldură hipertermică.

În primul caz, temperatura nu poate fi lovită, în acest din urmă caz ​​- este necesar să se ia măsuri antipiretice. În ceea ce privește căldura febrilă, nu se recomandă reducerea temperaturii sub 38,5 ° C, iar pentru valorile de la 38,5 la 39 ° C este necesar să se concentreze asupra comportamentului copilului și a caracteristicilor sale individuale.

Cauzele căldurii

Cauza principală a căldurii este prezența infecției, pe care corpul încearcă să o distrugă. Pentru aceasta, produce substanțe speciale, principala din care este interferonul. Acesta este un tip special de proteine ​​care poate neutraliza agenții patogeni. Cu cât este mai mare cantitatea de interferon produsă, cu atât este mai mare temperatura corpului. Cu ORVI obișnuit, corpul este capabil să facă față în trei zile, cu condiția ca nimic să nu împiedice dezvoltarea acestor substanțe speciale de salvare.

Dacă temperatura nu este scăzută în timp sau copilul are un corp slăbit, boala va dura mai mult - până la 7 zile și mai mult. Atunci când părinții permit organismului copilului să facă față cu infecție în sine, cu febră mare, își întăresc imunitatea. Iar data viitoare, același virus nu poate cauza nici o boală sau boală la copil.

Totuși, ARVI nu este singura cauză a căldurii la copii. Temperaturile crescute pot provoca:

 • Dentiție la sugari.
 • Situație stresantă în viața unui copil. Poate fi asociată cu schimbări majore (grădiniță, relocare etc.), cu o situație de conflict, chiar dacă copilul nu a fost un participant direct, ci a urmărit o ceară din afară. Experiențele puternice pot fi cauzate și de evenimente pozitive, mult așteptate.
 • Imbracaminte gresita. Adesea, îngrijorându-se în mod inutil că copilul nu se răcește, părinții îl pun într-un loc prea cald afară sau în interior. Supraîncălzirea este una dintre cele mai frecvente cauze ale creșterii temperaturii după ARVI.
 • Sunstroke - cu o lungă ședere în soarele fierbinte. Riscul apariției acestuia crește dacă copilul nu primește suficientă apă pentru plimbare sau merge la soare fără pălărie.
 • Un joc lung, activ în unele cazuri poate provoca febră pe termen scurt.
 • Reacție alergică.
 • Reacția la vaccinare.
 • Intoxicație.
 • Bolile grave care necesită consultare imediată cu un medic pediatru: rujeolă, procese inflamatorii în organism, probleme cu organele interne, bronșită, varicelă și altele.

În ce cazuri este posibil să nu se aprindă căldura

Așa cum a fost scris mai sus, medicii nu recomandă creșterea temperaturii sub 38,5 ° С (la copiii sub un an - sub 38 ° С). Dacă febra este cauzată de o infecție virală, scăderea temperaturii împiedică corpul să se confrunte cu virusul pe cont propriu și, prin urmare, să-și întărească imunitatea.

Dacă entuziasmul și experiențele puternice au dus la o temperatură ridicată, este suficient să se asigure o odihnă liniștită și condiții confortabile pentru copil. În loc de medicamente antipiretice, în acest caz, îngrijirea mamei va fi mai bine ajutată de îngrijirea mamei și capacitatea de a arunca emoții.

În caz de supraîncălzire, copilul trebuie să fie înlăturat într-un loc răcoros, să furnizeze o mulțime de băutură și să se odihnească.

Este important să se monitorizeze bunăstarea copilului. Dacă este activ, curios și relativ viguros, nu este nevoie să se reducă căldura.

Când este necesar să se răcească temperatura

La orice temperatură ridicată a corpului, trebuie adesea să îi dați copilului să bea apă curată. În plus, este important să se asigure o temperatură a aerului rece, adesea pentru ventilarea încăperii. Aceste metode simple vă vor ajuta copilul să transfere căldura mai ușor.

Reducerea temperaturii medicamentului este recomandată în următoarele cazuri:

 • Temperatura corpului este peste 38,5 ° C (la un copil sub 1 an - peste 38 ° C).
 • Creșterea rapidă a temperaturii corporale la copiii mici, mai ales dacă în trecut au existat convulsii.
 • Mâinile și picioarele reci - pot fi un precursor al crizelor.
 • Prezența vărsăturilor și a diareei.
 • Febră prelungită timp de 4 zile sau mai mult.
 • La copiii din primele 3 luni de viata, ele bat orice febra. Asigurați-vă că îi arătați copilului medicul.
 • Temperatura sub 38,5 ° C poate fi împinsă în cazul în care copilul nu este bine tolerat. Dacă copilul este palid, prea lent, încep crampe.
 • Copiii cu probleme cardiace nu pot tolera febră mare.
 • Problemele neurologice sunt, de asemenea, indicii pentru utilizarea antipireticelor, fără a aștepta un vârf.

constatări

Temperatura ridicată, ca și tot ceea ce se referă la starea de sănătate a unui copil, este un concept mai degrabă individual. Atunci când se decide dacă se utilizează medicamente antipiretice, este necesar să se ia în considerare starea copilului, rezistența corpului său și istoricul bolilor sale. Dacă aveți simptome suspecte, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Cu un tratament adecvat și în timp util, orice boală devine mai devreme sau mai târziu. Să vă binecuvânteze!

Citiți aici pe site-ul nostru despre temperatura scăzută a corpului, așa-numita hipotermie - atunci când termometrul arată 35,5 °.

Ce temperatură ar trebui să fie împușcată la un copil și când nu este necesar: 2 comentarii

Cu noi când temperatura crește peste 37,5, temperatura nu crește. Dar cu otita la 39 a ajuns. Pentru noaptea pe care o scot, în jur de 38 de ori. Churned 39, desigur, cu analgezice. În general, nu-mi pot imagina că atunci când apa ajunge la 39, temperatura ar ajunge. Totul depinde de cauza creșterii temperaturii și de copilul particular, cum se transferă.

În cazul în care temperatura la copii depășește 38, începem imediat să-l churn. Și chemăm medicul pentru examinare. Un prieten crede că organismul ar trebui să lupte singură și până la 38,5 niciodată nu bate o astfel de temperatură ridicată. Pentru a nu fi îndoieli, este mai bine să sunați la doctor, astfel încât să-l examineze bine pe copil și, pe baza stării sale, să numească tratamentul corect și să dea recomandări corecte.

Copilul are febră

Un partener constant al oricărei boli infecțioase este o creștere a temperaturii corpului. Și în ciuda faptului că aceasta este o reacție standard a corpului, mulți părinți nu știu cum să acționeze în acest caz. Ei se întreabă când să distrugă temperatura unui copil și dacă merită deloc. În acest articol vom discuta această problemă de îngrijorare pentru mulți părinți, precum și motivele pentru care se întâmplă acest lucru, principalele simptome, cum să trageți în jos corect și alte informații utile.

Informații generale

Temperatura corpului este un indicator al stării termice a corpului, care reflectă relația dintre producerea de căldură de către întregul corp și schimbul de căldură cu mediul extern. Temperatura normală a corpului variază între 36,5 ° și 37,2 °. Orice peste sau sub acești indicatori este considerat o abatere de la starea normală. Creșterea temperaturii corpului este un semnal pentru organism că ceva nu este în regulă cu acesta. Cel mai adesea acest lucru înseamnă că sistemul imunitar a lansat procesul de combatere a unei boli. Aceasta este o reacție naturală de apărare, care, prin conectarea diferitelor reacții biochimice, distruge microorganismele străine. Este împărțită în mai multe subspecii datorită gradului de creștere a acesteia:

 • grad scăzut - 37-38 grade;
 • febră - 38-39 de grade.
Tot ceea ce este deasupra punctului de 39 de grade se numește temperatură înaltă și are și clasificarea proprie:

 • piretic - 39-41 grade;
 • hiperpiretic - mai mult de 41 de grade.
Există o altă gradare a temperaturii corporale:

 • Rata normală este de la 35 la 37 de grade (poate varia în limitele respective, în funcție de sex, vârstă, moment de măsurare, caracteristici individuale etc.).
 • Hipertermia - temperatura corpului de peste 37 de grade.
 • Febră - temperatură ridicată a corpului, care păstrează procesele de reglare a căldurii de către corp, spre deosebire de temperatura scăzută a corpului.

O creștere a temperaturii corporale este întotdeauna însoțită de anumite simptome și cu cât este mai mare, cu atât vor apărea mai mult aceste simptome:

 • maladii generale;
 • dureri ale corpului;
 • dureri musculare;
 • dureri de cap;
 • frisoane;
 • durere la nivelul ochilor;
 • transpirație crescută;
 • convulsii;
 • amețeli;
 • insuficiență cardiacă și dificultăți de respirație;
 • iluzii și halucinații.
Atunci când temperatura corpului este foarte mare, activitatea sistemului nervos central este inhibată, apare o deshidratare severă, circulația sângelui este perturbată și tensiunea arterială scade.

Cauzele temperaturii la copii

Să vedem de ce crește temperatura copilului. În primul rând, bacteriile străine și virușii intră în organism prin tractul respirator sau prin alte surse. De îndată ce lovitura lor este fixată, creierul nostru trimite un semnal către toate organele interne pentru a produce proteine ​​speciale - pirogeni. Prezența acestor substanțe în organism începe procesul de creștere a temperaturii.

De îndată ce se întâmplă acest lucru, alte substanțe sunt trimise pentru a combate oaspeții neinvitați - proteine ​​interferon și anticorpi. Interferonul - principalul luptător împotriva microorganismelor nedorite. Și aici există o relație directă: temperatura corpului devine mai mare, iar proteina necesară va fi produsă și mai mult.

Atunci când îl reducem în mod artificial, producția de interferon scade, iar anticorpii încep să joace rolul principal. Ei, de asemenea, depășesc cu succes infecția, dar nu o faceți cât mai repede decât interferonul, astfel încât procesul de vindecare este întârziat în mod semnificativ.

Dar organismul poate eșua, mai ales la copii, în care sistemul imunitar nu este la fel de stabil ca la adulți. Și în acest caz, temperatura poate fi apropiată de indicatorii periculoși pentru copil - de la 39,5 ° la 41 °.

Când trebuie să bateți căldura copilului

Luați în considerare ce temperatură ar trebui să fie bătută de un copil. Dacă analizăm toate cele de mai sus și ne întoarcem la opinia majorității medicilor, putem concluziona că temperaturile de până la 38,5 grade sunt normele unei boli infecțioase și nu trebuie bătute.

La urma urmei, o astfel de reacție a corpului înseamnă doar că sistemul imunitar funcționează bine. Dacă reduceți performanța crescută a termometrului cu medicamente speciale, acesta va slăbi protecția și poate afecta cursul de recuperare ulterioară.

Excepțiile sunt copii cu orice patologie neurologică, convulsii și sensibilitate la schimbările meteorologice. În astfel de cazuri, se recomandă aplicarea măsurilor la o temperatură de 37,5 grade. De asemenea, dacă copilul se simte foarte rău, suferă de o durere musculară puternică sau de durere de cap, atunci, în asemenea cazuri, este mai bine să recurgeți la o scădere a performanței, dar înainte de aceasta este mai bine să se consulte mai întâi cu un specialist.

Dacă nu știți ce indicator să bată temperatura, atunci rețineți că nu există o normă clară a temperaturii, variază de la 36 la 37 de grade pentru fiecare copil, în funcție de vârstă. De exemplu, la sugari, acest indicator este, de obicei, mai aproape de 37 de grade, iar la copiii mai mari este deja mai mic. Dar toate acestea sunt individuale, iar standardul 36.6 ° nu este de obicei implementat în practică.

Cum să reduceți corect termometrul dacă nu puteți folosi droguri

Dacă observați că temperatura la copilul dumneavoastră bolnav atinge 39 de grade, iar medicamentele sunt contraindicate din orice motiv, puteți încerca să le aduceți fără ele.

În primul rând, vom explica procesele care apar în țara noastră și vor afecta indicatorii de temperatură corporală.

Corpul uman produce caldura, astfel incat daca bebelusul are o temperatura ridicata, este necesara reducerea productiei. Pentru a face acest lucru, nu lăsați copilul să se miște foarte mult, să mănânce bine și să bea băuturi calde. Este mai bine să îi oferiți un mod de minciună, o mâncare ușoară și o băutură rece.

Un alt proces important este eliberarea căldurii. Aici este invers, trebuie să fie sporită. Acesta va ajuta în acest aer rece în cameră, aproximativ 18 de grade. În acest caz, copilul nu trebuie să înghețe, este suficient dacă el va inhala un astfel de aer. Și încă nevoie de transpirație activă, ajutați cu această băutură abundentă.

Astfel, prin reducerea producției de căldură și creșterea impactului, puteți reduce în mod natural citirile termometrului.

În ceea ce privește primul ajutor medical în cazul în care nu există antipiretic în casă sau nu doriți să recurgeți la medicamente încă, puteți aplica o ștergere cu apă. Cu toate acestea, nu utilizați apă rece pentru acest lucru și nici nu trebuie să aplicați gheață sau alte obiecte reci. Dar cu această metodă veți obține doar răcirea pielii însăși, dar în interiorul corpului temperatura nu numai că nu va scădea, ci va crește și ea! Acest lucru se datorează unui spasm al vaselor de piele, care se închid și de ceva timp nu dau căldură. Firește, din cauza unor astfel de evenimente, bunăstarea copilului se va înrăutăți.

Există o altă metodă de frecare, care este folosită numai pentru adulți, dar nu este recomandată copiilor - frecarea cu alcool sau oțet. Din punct de vedere fizic, această metodă este destul de eficientă, deoarece transpirația cu vapori de alcool sau oțet se evaporă mai repede și, prin urmare, îndepărtează o parte din căldură. Dar prin pielea delicată și subțire a copilului există o penetrare rapidă a acestor substanțe în sânge, otrăvind corpul. Aici, cu cât este copilul mai tânăr, cu atât mai repede se acumulează substanțele nocive în sângele lui. Prin urmare, ca o ștergere, folosiți numai apă.

Ce poate schimba temperatura și ce ar trebui să fie aruncat

Dacă metodele de mai sus nu ajută și temperatura copilului nu scade, atunci părinții trebuie să știe ce să trateze în astfel de cazuri.

Până în prezent, există două substanțe a căror utilizare este aprobată de medici din întreaga lume ca tratament independent de febră mare la un copil. Aceste substanțe fac parte dintr-o varietate de medicamente, dar au nume internaționale - acesta este paracetamolul și ibuprofenul. În farmacie, întrebați substanța activă, care vă va spune dacă să luați acest agent antipiretic. Drogurile bazate pe aceste două substanțe sunt eficiente și sigure și merg bine între ele. Dar, firește, toate aceste proprietăți pozitive vor avea loc în timp ce se respectă doza prescrisă și regulile de administrare.

Adesea, în căutarea unor medicamente antipiretice eficiente, se pot cumpăra medicamente greșite și se pot folosi fără a se cunoaște pericolul. Acestea includ aspirina și analginul. Primul este periculos pentru copii în cazul SARS. Se confirmă faptul că aspirina poate provoca sindromul Ray într-o copilă - distrofie hepatică acută grasă. Acest lucru duce uneori la deteriorarea ireparabilă a celulelor hepatice și, în multe cazuri, la moarte. Apropo, vârsta în care nu este sigur să luați aspirină se extinde până la 18 ani.

Un alt medicament, analgin, este adesea folosit de medici de urgență în condiții critice. Medicii nu recomandă utilizarea în mod independent. La urma urmei, acest medicament are o grămadă de efecte nedorite care sunt în mod special periculoase pentru un copil. Analgin poate provoca cele mai multe leziuni ale sistemului circulator.

Opinia dr. Komarovsky

Faimosul doctor Evgeny Olegovich Komarovsky sa stabilit ca pediatru competent, care oferă sfaturi practice și îi ajută pe mulți părinți să primească răspunsuri la întrebări presante pentru ei. Aflăm ce gândește Komarovsky despre temperatura ridicată a unui copil.

Evgheni Olegovici crede că fiecare copil este individual în felul său și este imposibil să se determine pentru toți copiii indicatorul de termometru la care să se ia măsurile necesare. Cineva chiar la 39 grade se simte bine, iar cineva deja la 37,5 ° este rău. Prin urmare, el recomandă monitorizarea stării copilului și, dacă nu este deloc bine, este necesară scăderea temperaturii înainte de sosirea medicului. În aceste scopuri, Komarovsky aderă la aceleași puncte de vedere pe care le-am menționat mai sus, și anume:

 • Furnizați aer rece în cameră (în timp ce copilul însuși trebuie îmbrăcat în haine calde și uscate).
 • Dați-i să bea o mulțime de fluide pentru o transpirație mai bună. În aceste scopuri, Komarovski recomandă să se decoreze stafidele sau compoturile de fructe uscate. Adesea folosit de către oamenii ceai de zmeură, el nu recomandă de a oferi copiilor de până la un an, iar copiii mai mari doar ca o băutură suplimentară. Faptul este că zmeura provoacă prea mult transpirație și apoi deshidratare.
 • Komarovsky nu consideră eficiente ventil, oțet, alcool, apă rece, gheață și alte metode populare și, în unele cazuri, chiar periculoase.

El consideră că agentul de reducere a febrei este de dorit să accepte în astfel de cazuri:

 • copilul are o stare de sănătate foarte proastă;
 • prezența oricăror patologii ale sistemului nervos care pot provoca convulsii;
 • indicatoare termometrice de peste 39 de grade.
Komarovsky consideră că paracetamolul este cel mai potrivit antipiretic pentru copii, deoarece este sigur, eficient și vine în mai multe forme.

Acestea sunt punctele principale, cum să scadă în mod adecvat temperatura copilului la domiciliu și ce activități pot face mai rău. Întotdeauna cereți ajutor de la specialiști și nu tratați singur copilul. Vă dorim sănătate familiilor voastre!

Reduceți temperatura la 38,1 la un copil. Temperatură ridicată la un copil: provoacă, dă sau nu căldură

Atunci când un copil are brusc o febră mare, majoritatea părinților moderni nu se panică pentru că sunt siguri că știu cum să facă față acestui flagel. Dar părinții iubitori fac întotdeauna ceea ce trebuie, sunt cunoștințele lor bazate exclusiv pe sfaturile bunicilor și vecinilor, astfel de acțiuni nu vor dăuna sănătății bebelușului?

În primul rând, măsurați corect temperatura corpului. Există mai multe moduri. Măsurarea în rect (metoda rectală) este considerată cea mai precisă, cu o temperatură normală de 37 ° C ± 0,5 °. Următoarea în precizie este metoda orală, pentru care se utilizează termometre electronice. Cu această măsurătoare, valoarea normală este de 37,2 ° până la 37,7 °. Și metoda cea mai puțin cunoscută este cea mai puțin precisă pentru noi - măsurarea în axilă, citirile termometrului din această măsurătoare ar trebui să varieze în regiunea de 36,6 °. Deci, temperatura corpului pe care ai măsurat-o, acum apare întrebarea principală - ce temperatură ar trebui să fie redusă?

Mulți părinți tineri sunt convinși că este necesar să se împuște în jos cu 37 de grade, dar acest lucru nu este adevărat, deoarece fiecare persoană are temperatura proprie, care variază ușor în timpul zilei. Pentru copiii cu vârsta de până la un an, aceste creșteri de temperatură sunt considerate normale și, dacă nu se observă alte simptome ale bolii, nu este necesară tratarea a 37 ° C. Dacă temperatura corpului bebelușului a crescut peste valoarea de 37 de grade, dar nu a depășit 38 °, atunci nu trebuie să vă grăbiți cu siropul antipiretic. La urma urmei, o creștere a temperaturii este o reacție defensivă, ceea ce indică faptul că corpul uman a început să lupte împotriva oricărei infecții. În acest moment, se secretă o proteină specială - și cu cât aceasta este produsă mai mult de corp, cu atât mai mare este viteza de umflare a termometrului. Experții consideră că nu trebuie să distrugeți temperatura la 38-38,5 ° C, cu condiția ca bebelușul să se simtă bine, acest lucru îi permite corpului copilului să lupte împotriva infecției în sine, întărind imunitatea.

Dar dacă temperatura copilului a crescut brusc, condiția este însoțită de dureri abdominale, convulsii, vărsături indompete, diaree sau fotofobie, apelați imediat la o ambulanță. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, chiar și cu o ușoară creștere a temperaturii peste 37 °, ar trebui să fie apelat un pediatru. Un pediatru competent vă va examina copilul și vă va oferi toate recomandările necesare. Deci, medicul ți-a prescris un medicament pentru febră, când va începe să scadă? Efectul oricărui medicament va apărea nu mai devreme de 20-30 de minute, când medicamentul intră în sânge. Timpul de acțiune depinde de medicamentul însuși și de faptul dacă copilul a luat medicamentul pe stomacul gol sau după un prânz consistent. Trebuie să oferiți copilului dumneavoastră orice medicament strict conform instrucțiunilor, fără a depăși dozele indicate și numărul de doze. În nici un caz nu trebuie să dați mai multe medicamente simultan, deoarece acestea pot conține același tip de substanță activă, ceea ce va duce la o supradoză a medicamentului.

Dacă temperatura bebelușului durează mai mult de 3 zile și medicamentele antipiretice nu o dă deloc, aruncați-o ușor sau pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie să-l contactați din nou, deoarece boala copilului poate fi cauzată de bacterii (pneumonie, angină). În acest caz, pediatrul, după examinarea copilului, va prescrie un agent antibacterian adecvat. Mulți părinți se întreabă - este posibil ca un copil să dea medicamente destinate adulților dacă nu există un copil antipiretic la îndemână? Nu puteți, în niciun caz! În primul rând, puteți găsi întotdeauna o farmacie de noapte la serviciu sau, în cazuri extreme, numiți o "cameră de urgență", iar în al doilea rând, medicamentul pentru adulți este de obicei vândut sub formă de tablete, care nu poate fi împărțit cu precizie la doza potrivită și chiar categoric este imposibil deoarece capsulele și comprimatele din cochilie trebuie înghițite întregi. O supradoză a substanței active poate duce la consecințe foarte negative și poate afecta sănătatea copilului dumneavoastră. Adăugăm faptul că Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizarea la copii este recomandată de medicamente care au un ingredient activ sau. Antipireticele supozitoare sau clisme s-au dovedit bine într-o situație critică. Este adevărat că utilizarea lor este posibilă dacă copilul nu are probleme cu intestinele.

Ce temperatură ar trebui redusă?

Cum de a reduce temperatura?

Deoarece pierderea fluidului prin piele crește la temperaturi ridicate, copilul trebuie udat abundent. Copiii în vârstă trebuie să ofere, cât mai des posibil, sucuri de fructe diluate și fructe suculente, apă. Copiii trebuie aplicați mai frecvent la sân sau li se administrează apă. Încurajați frecvent să beți puțin (de la o linguriță), dar nu forțați copilul. Dacă copilul refuză să ia lichide timp de câteva ore pe zi, informați-l pe medicul dumneavoastră.

Frecție. Se utilizează ca adjuvant în combinație cu alte măsuri de reducere a temperaturii sau în absența medicamentelor antipiretice. Îndepărtarea este indicată numai pentru copiii care nu au avut anterior crize convulsive, în special pe fondul creșterii temperaturii sau al bolilor neurologice.

Pentru ștergere trebuie să se utilizeze apă caldă, a cărei temperatură este apropiată de temperatura corpului. Apa rece sau rece sau alcoolul (o dată utilizată pentru frecare antipiretică) nu poate determina o scădere, ci o creștere a temperaturii și provoacă un frison care îi provoacă organismului "confuz" că este necesar să nu se reducă, ci să crească eliberarea de căldură. În plus, inhalarea vaporilor de alcool este dăunătoare. Utilizarea apei calde ridică, de asemenea, temperatura corpului și, ca și înfășurarea, poate provoca accidente de căldură. Înainte de a începe procedura, puneți trei cârpe într-un castron sau într-un bazin cu apă. Puneți un pânză de ulei pe pat sau pe poală, pe partea de sus a unui prosop și pe el - un copil. Scoateți copilul și acoperiți-l cu o foaie sau scutec. Strângeți una din pânză, astfel încât să nu picure apa, să o pliți și să-i puneți copilul pe frunte. Când se usucă, cârpa trebuie umezită din nou. Luați o cârpă secundă și începeți să frecați ușor pielea bebelușului în timp ce vă deplasați de la periferie spre centru. Acordați o atenție deosebită picioarelor, picioarelor, pliurilor popliteale, pliurilor inghinale, mâinilor, coatelor, axelor, gâtului, feței. Sângele s-au grabit la suprafața pielii cu o ușoară frecare, va fi răcit datorită evaporării apei de pe suprafața corpului. Continuați să ștergeți bebelușul, schimbând cârpa după cum este necesar timp de cel puțin douăzeci până la treizeci de minute (durează exact acel moment pentru a scădea temperatura corpului). Dacă în timpul procesului de ștergere apa din bazin se răcește, adăugați puțină apă caldă acolo.

Puteți îngheța apa în bule mici și, după ce le împachetați într-un scutec, se aplică în zonele unde există vase mari: zone inghinale, axilare.

Utilizarea antipireticelor. Medicamentele de alegere pentru febră la copii sunt PARACETAMOL și IBUPROFEN (denumirile comerciale ale acestor medicamente pot fi foarte diverse). IBUPROFEN a recomandat numirea în cazurile în care paracetamolul este contraindicat sau ineficient. A existat o scădere mai accentuată și mai accentuată a temperaturii după utilizarea IBUPROFEN decât după PARACETAMOL.

AMIDOPIRIN, ANTIPIRIN, FENACETIN sunt excluse din lista de antipiretice din cauza toxicității lor.

() este interzisă pentru utilizare la copiii cu vârsta sub 15 ani.

Utilizarea pe scară largă a metamizolului (ANALGINA) ca febrrifugă nu este recomandată de OMS, deoarece inhibă formarea sângelui, poate provoca reacții alergice grave (șoc anafilactic). Posibila pierdere prelungita a constientei cu o scadere a temperaturii la 35.0-34.5 grade C. Numirea METAMIZOL (ANALGINA) este posibila numai in cazurile de intoleranta la medicamentele de alegere sau, daca este necesar, administrarea intramusculara, care trebuie facuta numai de un medic.

Atunci când alegeți o formă de medicament (amestec lichid, sirop, comprimate masticabile, lumânări), trebuie menționat faptul că medicamentele în soluție sau sirop acționează după 20-30 minute, în lumânări - după 30-45 de minute, dar efectul lor este mai lung. Lumânările pot fi folosite în situațiile în care un copil are vărsături în timp ce ia un lichid sau refuză să bea medicamentul. Lumânările sunt mai bune de utilizat după defecarea copilului, este convenabil să le introducem noaptea.

Pentru medicamentele sub formă de siropuri dulci sau comprimate masticabile, pot apărea alergii datorită aromei și a altor aditivi. Substanțele active în sine pot provoca, de asemenea, o reacție alergică, deci trebuie să fiți deosebit de atenți la prima doză.

Dacă acordați medicamente copilului dumneavoastră, în special celor legate de doza la anumite vârste, trebuie să studiați cu atenție instrucțiunile pentru a nu depăși doza recomandată. Trebuie avut în vedere faptul că medicul poate schimba doza pentru copilul dumneavoastră.

Cu utilizarea alternativă a diferitelor forme ale aceluiași medicament (lumanari, siropuri, comprimate masticabile), este necesar să rezumați toate dozele primite de copil pentru a evita supradozarea. Reutilizarea medicamentului nu poate fi mai devreme de 4-5 ore după prima doză și numai în cazul creșterii temperaturii la niveluri ridicate.

Eficacitatea unui antipiretic este individuală și depinde de copilul particular.

Ce nu trebuie făcut dacă copilul are febră

Când trebuie să-l sună pe doctor pe copil?

În toate aceste cazuri, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră chiar și în timpul nopții sau să contactați camera de urgență. Un alt sfat. Dacă copilul este bolnav, are febră mare, nu trebuie să-l hrănească violent, dacă refuză să mănânce, deoarece organismul are nevoie de putere pentru a lupta împotriva unei boli infecțioase și a nu digera alimente. De asemenea, este necesar să se limiteze alimentele pe bază de proteine, acordând prioritate cerealelor și legumelor și, de asemenea, este necesar să se aprovizioneze copilul cât mai des posibil. Și nu uitați că iubirea părintească și mângâierea sunt cele mai bune medicamente pentru copilul dumneavoastră!

Temperatura ridicată la un copil determină de obicei părinților o dorință imediată de a recurge la medicamente antipiretice. Cu toate acestea, aproape toți uită că febra este, mai presus de toate, o reacție protectoare a corpului, ceea ce indică posibilitatea luptei independente a organismului împotriva infecțiilor. În acest moment, sistemul imunitar este activat, producția de anticorpi necesare organismului va crește. Prin urmare, înainte de a utiliza medicamente, trebuie să evaluați fezabilitatea reducerii temperaturii și să utilizați agentul antipiretic numai atunci când este necesar.
Organizația Mondială a Sănătății identifică patru grupuri de copii care au nevoie de o utilizare imediată.
antipiretice:

. Copiii sănătoși sunt mai mari de trei luni, cu o temperatură a corpului mai mare de 39 de grade și / sau cu disconfort muscular (durere), dureri de cap.
. Copii cu antecedente de convulsii febrile (convulsii la temperaturi ridicate la copiii sub 4 ani), cu temperaturi ale corpului peste 38-38,5 grade.
. Copiii cu boli severe ale inimii, plămânilor, sistemului nervos central, cu o temperatură mai mare de 38,5 grade.
. Copiii din primele trei luni de viață, când temperatura crește peste 38 de grade.
Aceste citiri se referă la metoda tradițională de măsurare a temperaturii în axilă.

Dacă copilul dvs. se încadrează în descrierea uneia dintre aceste grupuri, ar trebui să începeți imediat să reduceți temperatura corpului. Cu toate acestea, nu numai medicamentele sunt aplicabile în acest scop.

La început, se recomandă utilizarea metodelor fizice de răcire, și anume: deschideți copilul, luați hainele, în special lucrurile din țesături groase, puneți frig pe frunte și vasele mari, de exemplu, un prosop înmuiat în apă. Dacă este necesar, ștergeți cu apă la temperatura camerei. Amintiți-vă că frecarea cu apă rece sau soluție de alcool poate provoca spasm al vaselor periferice și poate interfera cu transferul de căldură!

Pediatrii experimentați cunosc un simptom în care puteți aplica metode fizice de răcire - mâinile și picioarele calde. Aceasta înseamnă că vasele de piele sunt dilatate, iar atunci când pielea se răcește, întregul corp se va răci. Dacă mâinile și picioarele copilului sunt mai reci decât restul corpului, nu trebuie să recurgeți la metode de răcire fizică - vasele de piele sunt înguste, nu va avea efect. În acest moment, copilul, dimpotrivă, trebuie îmbrăcat și acoperit.

Nu uitați să aerulizați în mod regulat camera în care se află copilul. Temperatura recomandată în cameră trebuie să fie la nivelul de 20-23 grade.
În cazul ineficienței răcirii fizice, puteți merge la metoda terapeutică.
În prezent, pe piața farmaceutică, paracetamolul și ibuprofenul, care au o formă de dozaj pentru copii - sirop, sunt cele mai bune medicamente pentru reducerea temperaturii la copii. Aceste medicamente sunt aprobate de Organizația Mondială a Sănătății. Aspirina nu este recomandată pentru a reduce temperatura.
Nu trebuie să încercați să reduceți temperatura la normă, este suficient să o micșorați cu un grad pentru a ușura copilul. O scădere bruscă a temperaturii este periculoasă pentru sănătatea copilului.
Controlul necontrolat și nerezonabil al medicamentelor, inclusiv al agitaților, este dăunător copilului. În cazul febrei persistente, în ciuda utilizării antipiretice, trebuie să vă adresați medicului pediatru.

Atunci când temperatura copilului crește, de obicei provoacă panică în părinți. Dar corpul copilului este proiectat astfel încât nu fiecare citire crescută a termometrului trebuie luată ca un semnal de primejdie. În unele situații, nu trebuie făcut nimic, deși uneori vor fi necesare măsuri. Luați în considerare o situație specifică - atunci când temperatura - 38 de grade. Merită să-l împușc?

măsurare

Punctul important este că temperatura trebuie măsurată cu ajutorul unui termometru. Uneori, părinții ating un copil cu senzație de rău cu buzele sau mâinile - și le pare frig. Acesta nu este un indicator, în unele cazuri, și cu un corp rece la atingere în multe locuri, o măsurătoare poate arăta prezența unei temperaturi ridicate.

Cu ARVI

Cea mai comună cauză a creșterii temperaturii este ARVI. Dacă sunteți sigur că copilul are exact această problemă, atunci 38 de grade este nivelul permis de căldură care nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea sa. Amintiți-vă că temperatura medie a copilului în majoritatea cazurilor este întotdeauna mai mare decât cea a unui adult.

În loc să luați febrifugi, este mai bine să țineți bebelușul într-o cameră aerisită sistematic și să-i dați o mulțime de băuturi. Dacă temperatura nu scade deloc de-a treia zi sau în declin lent, dar nu și-a revenit la niveluri normale în cinci zile, asigurați-vă că să se consulte un medic.

În caz de supraîncălzire

O greșeală obișnuită pe care părinții o fac este nerespectarea regimului de temperatură. Într-o încercare de a împiedica copilul lor să prindă o răceală, adulții ajung la exact opusul - copilul se supraîncălzește. Este dăunător pentru sănătatea corpului copilului, poate fi dăunător pentru el. O altă situație în care se poate manifesta această problemă este atunci când un copil doar joacă mult timp sau merge la soare cu capul descoperit.

Supraîncălzirea se caracterizează prin următoarele simptome:

 • Copilul devine lent.
 • Dacă este un copil, atunci refuză să se hrănească.
 • Comportamentul copilului aparține uneia dintre cele două extreme - fie se va comporta foarte calm, fie va fi nervos și capricios.

Temperatura la aceste simptome, de obicei, nu se confundă cu antipiretice. Trebuie luate următoarele măsuri:

 • Dați copilului o mulțime de băutură, nu rece, dar nu fierbinte.
 • Ștergeți corpul cu o cârpă umedă.
 • Luați copilul într-o cameră bine ventilată (temperatura în el nu trebuie să depășească 22 de grade), îndepărtați hainele sale calde.

Dacă ați făcut ceea ce trebuie, atunci temperatura ar trebui să fie adormită timp de aproximativ o oră. Dacă nu a dormit, atunci ar trebui să consulte un doctor.

Când se îngroapă

Acest motiv pentru creșterea temperaturii este cel mai caracteristic pentru copiii de la 8-10 luni. Fiecare copil reacționează diferit la acest proces, unii încep să crească temperatura corpului. Un simptom suplimentar în acest caz este respingerea alimentelor și încercarea constantă de a zgâria gingiile. Dacă aceste simptome se manifestă, nu trebuie luate măsuri suplimentare. Maximum puteți cumpăra un gel special pentru gingii, care va reduce simptomele durerii.

Dacă problema nu dispare după trei zile, atunci este recomandat să consultați un medic pentru sfaturi.

Din alte motive

Există și alte motive pentru care apare o temperatură de 38 de grade. Dacă problema este cauzată de o durere în gât sau de o infecție intestinală, atunci bateți-o sau nu - medicul curant ar trebui să aleagă. O situație similară poate apărea în faringita acută sau în alte patologii infecțioase.

Uneori, corpul devine foarte cald din cauza stresului normal. Dacă copilul avea un motiv să fie foarte nervos, atunci imediat ce se calmează, atunci totul se va întoarce la indicatorii obișnuiți.

De asemenea, uneori copilul poate reacționa la vaccinare. În cazul în care temperatura începe să scadă după un timp, atunci este evident că nu merită împușcat.

Rezumă

În cele mai multe cazuri, temperatura de 38 de grade la un copil va fi superfluă. Există multe cauze foarte inofensive care pot speria părinții, dar, de fapt, nu le purtați cu nici un rău special. Cu toate acestea, fiecare caz este unic, deci nu lăsați să fie în panică, dar nu va fi superfluă să vă reasigurați. Consultați pediatrul - și vă va spune ce trebuie să faceți dacă doriți ca acțiunile dvs. să nu dăuneze copilului.

Atunci când febra unui copil este combinată cu tuse, anxietate, diaree sau alte manifestări, este mai ușor de determinat boala. Dar se întâmplă ca părinții să întrebe: "Un copil are un an, temperatura este 38,5 fără simptome, de ce și cum să acționăm?". Să ne uităm de ce se întâmplă acest lucru și ce să facem în astfel de situații.

De ce crește temperatura?

O creștere a temperaturii corporale sugerează că organismul se luptă cu celule sau substanțe străine. Poate fi infecții virale, protozoare, bacteriene, corpuri străine, degerături, arsuri.

Majoritatea organismelor care cauzează boli nu pot trăi la 38 de grade sau mai mult.

Mecanismul creșterii temperaturii corporale este asociat cu activarea celulelor albe din sânge - celulele albe din sânge care asigură imunitatea organismului. Incepand lupta impotriva agentilor patogeni, ei secreta compusi (interleukina si altii) care stimuleaza centrul de termoreglare din creier. Ca rezultat, metabolismul este accelerat, iar producția de căldură crește.

Valorile temperaturii sunt diferite și sunt împărțite în tipuri:

 1. Grad scăzut - 37,1-38 ° C;
 2. Febră moderată - 38,1-39 ° C;
 3. Febră ridicată - 39,1-40 ° C;
 4. Febră febrilă - peste 40 ° C

Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai des creșterea temperaturii nu este însoțită de alte simptome, iar semnul de pe termometru nu crește de obicei peste 38,5 ° C. Motivele pentru aceasta pot fi următoarele:

 • Conflictul primar al imunității cu agenți patogeni nefamiliarizați cu el - corpul luptă cu succes împotriva pericolului, astfel încât nu există alte manifestări ale bolii;
 • Impactul stresului - frică, împrejurimile nefamiliare, zgomote puternice;
 • Supraîncălzirea - corpul copiilor mici nu este capabil de termoreglarea optimă, de exemplu, atunci când sunt într-o cameră înfundată, dacă copilul este îmbrăcat călduros în vară, temperatura lui poate crește până la 37-38 și mai mult;
 • Primele zile ale unei boli infecțioase, semne de care pot apărea după 2-3 zile - faringită, durere în gât, otită medie, exanthema sau altele.

Temperatura copilului fără simptome se află în patologiile infecțioase ale tractului urinar, deci dacă nu scade, ar trebui să consultați un medic și să treceți un test de urină.

Un alt motiv - boala exanthema () - are loc la vârsta de 9 luni până la doi ani. Adesea, singura sa manifestare în decurs de 2-5 zile este creșterea temperaturii.

Termometrul se poate accesa fără simptome și în perioada de dentiție, dar cel mai adesea se adaugă hiperemia gingiilor și anxietatea copilului. Reacția corpului copilului la vaccin se poate manifesta prin ridicarea temperaturii la 37,5-38 ° C.

Motivul poate fi începutul dezvoltării alergiilor alimentare sau de droguri. În unele cazuri, părinții pot pur și simplu să nu observe alte simptome, astfel încât, dacă temperatura nu scade, trebuie să consultați un medic.

Un copil are febră fără simptome - ce să facă?

O creștere a termometrului nu se manifestă întotdeauna în febră - pielea bebelușului poate fi rece, de exemplu, din cauza spasmelor vaselor membrelor. Fruntea unui copil nu se calmează întotdeauna cu o temperatură în creștere. Pentru o măsurare precisă, utilizați un termometru, în mod ideal unul electronic.

Natura acțiunii atunci când copilul crește temperatura fără simptome:

 • Cu ARVI de 37,5 ° și mai jos, nu ar trebui bătut, deoarece organismul se descurcă singur cu agenți patogeni, iar eliberarea crescută de căldură este îndreptată în mod special spre combaterea agenților patogeni.
 • Pentru exantem, inflamație în gât și infecții intestinale, valorile subfebrile și febrile ar trebui să fie doborâte și medicul trebuie consultat cât mai curând posibil.
 • La 38,5 ° și peste, se utilizează agenți antipiretici - preparatele admise recomandate de medic trebuie să fie întotdeauna în trusa de prim ajutor. Exemple de remedii sunt Ibuprofen, Paracetamol, Nurofen, Panadol.
 • În caz de boli neurologice, defecte cardiace congenitale, hipoxie sau hemoragie la creier la naștere, este imposibil să se permită o creștere a temperaturii peste 39 °. În cazul unor astfel de probleme de sănătate, efectuați măsurători regulate și, dacă este necesar, luați măsuri de reducere a acesteia.
 • Dacă temperatura crește din cauza excitării copilului, o situație stresantă, atunci îi dați un sedativ ușor, ales de medic.

Este necesar să batăm temperatura de 38.5 și mai mult la un copil?

Ce se întâmplă dacă copilul are o temperatură de 38,5 fără simptome? Este necesar să se reducă în astfel de cazuri:

 • În istoria bolii există convulsii febrile și un copil de la 3 la 5 ani;
 • La vârsta de două luni;
 • Cu patologii grave ale sistemului nervos, respirator, inimii și altor organe;
 • Cu deteriorarea sănătății și comportamentul agitat;
 • Dacă copilul refuză să mănânce.

Ce să nu faci:

 1. Pentru a reduce temperatura cu Aspirin, Analgin, Amidopirin, Phenacetin și alte medicamente pe baza acestor agenți;
 2. Îndepărtați copiii sub vârsta de 5 ani cu alcool sau oțet - aceste substanțe sunt absorbite în mod activ prin piele și pot provoca otrăviri;
 3. Ștergeți corpul copilului cu o cârpă umedă și puneți-l în apă rece.

La o temperatură fără simptome, este important să se monitorizeze îndeaproape starea copilului. Modificați în mod regulat hainele umede pentru a se usca, dați mai multă băutură caldă, nu încercați să hrăniți bebelușul dacă refuză să mănânce.

Dacă terapia antipiretică nu produce efect și căldura rămâne și chiar crește, trebuie să fie chemat un medic.

Când să mergem la doctor?

Asigurați-vă că solicitați ajutor medical dacă:

 • După ce a temperat, copilul refuză să mănânce sau să scuipă - aceasta poate indica o infecție intestinală sau;
 • Copilul are febră de până la 39 ° fără simptome și nu dispare după utilizarea antipiretică;
 • Temperatura durează 3-4 zile și mai mult;
 • Au fost convulsii - pot apărea cu patologii respiratorii, după vaccinare, cu tulburări neurologice și presiune intracraniană crescută.

Odată cu apariția convulsiilor febrile înainte de sosirea medicului, este necesară reducerea temperaturii cu un agent antipiretic sub formă de supozitoare rectale, plasarea copilului pe o suprafață tare, întoarcerea capului pe partea sa și îndepărtarea excesului de îmbrăcăminte care poate împiedica respirația sau poate preveni căldură din corp.

În timpul unui atac, respirația artificială, medicamentele parenterale sau apa sunt interzise.

Copiii antipiretice trebuie să fie întotdeauna disponibili. Utilizarea lor este simptomatică și are ca scop atenuarea stării copilului. Iar baza tratamentului este de a combate cauza creșterii temperaturii.

Când un copil este bolnav, părinții îl experimentează - ceea ce este destul de natural. Și dacă indicele de temperatură al corpului crește brusc la copii, atunci primul lucru care vine în minte este că trebuie să chemați o ambulanță sau să mergeți la un pediatru. Dacă nu există această posibilitate, atunci cel puțin mergeți la farmacie și dați pacientului antipiretic. Dar, știi la ce valori ale temperaturii înalte trebuie să-l împuști și când nu ar trebui să faci asta? La urma urmei, puteți răni fără a cunoaște aceste informații. Astfel, în articol vom lua în considerare:

 • Părinții trebuie să se teamă de un semnal de temperatură ridicat pe termometru?
 • Toți copii tolerează 38-40 de grade?
 • Este posibilă scăderea temperaturii, în caz afirmativ, cazurile în care este necesar și în ce cazuri nu este necesar să o facem, sau putem face acest lucru fără acest tratament?

La unii copii, temperatura creste foarte des - de cateva ori pe luna, pentru cineva - o data pe an. În plus, majoritatea bolilor copilariei sunt însoțite de febră.

Trageți sau nu?

Atât la adulți cât și la copii, aceasta este o reacție protectoare a corpului. Nu ne putem proteja de viruși, bacterii și infecții din jurul nostru. Dar dacă în timpul pătrunderii lor în celulele organelor interne și, prin urmare, cu o creștere a temperaturii corpului, începem să luăm analgezice și medicamente antipiretice, apoi trucurile corporale. Ce înseamnă asta?

Persoana umană are imunitate, care vizează protejarea împotriva factorilor externi negativi care duc la boli. Când ne îmbolnăvește, corpul începe să se protejeze: sângele circulă mai rapid, mai mult oxigen și nutrienți intră în țesuturi - organele afectate (de exemplu, tractul respirator superior) încep o luptă activă împotriva infecției. Ca rezultat, conductivitatea căldurii în organism crește, după cum indică figura de pe termometru.

Așadar, atenție: dacă cauza temperaturii corpului copilului este o infecție sau un virus (de exemplu, ARVI), atunci în acest caz nu trebuie să luați medicamente care să bată numerele mari pe termometru.

Care este limita pe termometru?

Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este necesar să se reducă temperatura de peste 38 de grade:

 • La copiii cu vârsta de până la 3 luni;
 • La copiii de un an și mai în vârstă - după 39 de grade.

Dacă o creștere a temperaturii corpului a avut loc în timpul infecțiilor respiratorii acute, atunci nu este de dorit să-l împușcați - de ce? Pediatrii spun: părinții nu ar trebui să se teamă de numere ridicate pe termometru. Este normal când copiii se îmbolnăvesc cu febră mare, deoarece corpul lor răspunde la invazia bacteriilor în celulele organelor interne.

Fiți atenți! O creștere a temperaturii corpului este un semn al unui organism sănătos, nu al unui pacient. Dacă temperatura nu crește într-un adult sau copil în timpul bolilor inflamatorii sau infecțioase, acest lucru nu este normal și nu invers.

dentiție

Procesul de dentiție la majoritatea copiilor este dureros. Copiii din această perioadă sunt capricioși, nervoși, iritabili. Temperatura corpului lor crește, există o slăbiciune a corpului. Ce să facem în acest caz? Este necesar să se coboare numerele ridicate pe termometru și, în consecință, în corpul copilului?

Pediatrii răspund la următoarele: în primii trei ani de viață ai bebelușilor, metabolismul principal în corpul lor este calciul. În consecință, forța fizică și energia vizează menținerea proceselor imune. Corpul copiilor se concentrează pe dentiție și nu mai luptă atât de violent împotriva virușilor și bacteriilor. Prin urmare, părinții sunt forțați să lupte nu numai cu durerea dinților, ci și cu boala concomitentă. Cu o creștere accentuată a temperaturii corpului la 39 de grade, trebuie să fie împușcată cu antipiretic - ibuprofen și sub formă de sirop.

În ce alte cazuri este necesar să nu se stingă temperatura ridicată, ci să se monitorizeze bunăstarea copilului?

Temperatura este un semn al faptului că procesele dureroase nesănătoase apar în corpul unui adult sau al unui copil. Pe fundalul temperaturii ridicate, simptomele primare ale bolii apar mai repede - erupții cutanate, alergii, tuse, nas curg, slăbiciune în organism, stomac deranjat etc. De ce? Deoarece temperatura sângelui crește, apare o disfuncție a organelor interne și toate semnele de sănătate se manifestă în afara. Dacă, în acest moment, dorim să ajutăm copilul, să îi dăm antipiretică, atunci imaginea generală a bolii se pierde. Și este deja dificil sau chiar aproape imposibil ca un medic cu experiență să facă un diagnostic și să prescrie un tratament adecvat.

Pericol de medicamente antipiretice

Nu toți părinții știu că pot fi periculoși pentru copiii mici. Pentru a scădea temperatura la copii de la naștere și la vârste mai mari, sunt permise numai 2 medicamente - ibuprofen și paracetamol, restul fiind interzise. Dar, și aceste două medicamente provoacă complicații toxice la copii. Acestea se manifestă sub formă de leziuni hepatice și de formare a sângelui afectate.

Are copilul o temperatură de 38-38,5 grade - este critică?

Oamenii de stiinta au aratat ca chiar si indicatorii de temperatura mai inalti, adica 39-40 de grade, nu afecteaza in nici un fel activitatea creierului, nu-i vor deteriora departamentele si nu pot provoca tulburari neurologice.

Ce sunt convulsii febrile?

Ar putea să apară o temperatură excesivă a corpului. Ce sunt periculoase? Cele mai multe convulsii pe fondul indicatorilor de temperatură ridicată apar la copiii din primul an de viață și durează până la 5 ani. Nu se poate spune că astfel de convulsii sunt dăunătoare - ele nu afectează funcționarea creierului și a sistemului nervos.

Când trebuie să reluăm temperatura?

 • Cu termice sau de soare - trebuie să aplicați răcirea fizică (dacă nu puteți răci cu frig, este permisă utilizarea antipiretică).
 • În caz de otrăvire toxică a corpului.

Principala cale de a reduce temperaturile ridicate este să beți multă apă. Chiar dacă copilul nu bea apă curată, puteți folosi ceai, suc, infuzii de plante etc. În plus, trebuie să faceți baie în apă caldă. De exemplu, la o temperatură a corpului de 38 de grade, facem o baie cu apă la 37 de grade și scăldăm bebelușul. Puteți verifica - un grad va merge cu siguranță din corp în apă și copilul dumneavoastră se va simți mai bine.

Concluzionăm: dacă copiii dvs. cresc indicatorii de temperatură la niveluri ridicate, atunci nu trebuie să administrați imediat antipiretice. Așteptați câteva ore - în această perioadă imunitatea va începe să lupte împotriva bolii însăși. Este posibil să nu trebuiască să utilizați nici măcar medicamente.

Top