Categorie

Posturi Populare

1 Profilaxie
12 motive pentru temperatură scăzută a corpului
2 Clinici
Groprinozina pentru copii: instrucțiuni de utilizare
3 Laringită
Viburcol în timpul sarcinii
Image
Principal // Clinici

Este infecțios pentru alții? Cauze de frig


ARI - o boală care are o natură infecțioasă. Mulți sunt interesați dacă alte persoane sunt contagioase și cum se pot îmbolnăvi.

Pacientul este contaminat cu infecții respiratorii acute?

Primele simptome se resimt în ziua a doua a infecției. O persoană cu un sistem imunitar puternic este capabilă să depășească o boală fără a-și agrava cursul. La un pacient cu un sistem imunitar slăbit, ARD se manifestă sub formă de indispoziție, temperatură corporală crescută, tuse și mușchi. În această perioadă, pacientul este deosebit de periculos pentru ceilalți, deoarece devine un purtător al infecțiilor respiratorii acute. Deci, câte persoane sunt contagioase cu ARI?

Modalități de transmitere a ARI

Boala este transmisă prin picături de aer, prin tuse și strănut. Activitatea vitală într-un mediu umed este de 4 ore. După uscarea mușchiului și saliva pacientului, acesta atinge 2 săptămâni. Într-o cameră murdară și mult praf, virusul trăiește până la 5 săptămâni. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă monitorizarea conformității cu standardele sanitare în cameră. Aerisirea zilnica a camerei, curatarea umeda, procesarea camerei cu dezinfectanti este una din directiile importante in victoria asupra virusului.

Primele simptome ale unei friguri

Principalele simptome ale infecțiilor respiratorii acute sunt:

 • dureri articulare și mușchi
 • dureri de cap
 • slăbiciune și amețeli
 • umflarea mucoasei
 • congestie sinusală
 • creșterea temperaturii corpului
 • probleme de respirație

Când apar aceste simptome, pacientul are nevoie de odihnă și odihnă de pat. Vitamina și o dietă sănătoasă vor ajuta la întărirea sistemului imunitar și la redresarea rapidă.

Cum apare o infecție a unei infecții respiratorii acute?

Modalitățile de transmitere a infecțiilor respiratorii acute nu sunt bine înțelese. Informațiile despre ele se bazează în principal pe studii experimentale de infecție cu rinovirus. Nu se cunoaște modul în care aceste date sunt aplicabile condițiilor naturale și altor agenți patogeni.

Se pare că rinovirusurile sunt transmise numai prin comunicarea strânsă cu pacientul. Într-un studiu în care cuplurile căsătorite fără copii au participat, infecția experimentală cu rinovir a unui soț a condus la boala celui de-al doilea în 38% din cazuri. Studiile efectuate pe voluntari au arătat că riscul de infecție este direct proporțional cu durata contactului cu pacientul. În cazul în care a durat 150 de ore, 44% dintre voluntari s-au îmbolnăvit; în cazul în care au fost 45 de ore, niciunul dintre cei 5 voluntari nu sa îmbolnăvit. În cadrul unei activități similare, contactul pe termen scurt (de la 3 la 36 de ore) cu pacienții a condus la apariția bolii în mai puțin de 10% din cazuri.

Experimentele au arătat că infecția cu rinovirusuri apare în principal prin contact direct cu secretele infectate. Virușii sunt transferați din mână în mână în timpul unei strângeri de mîine de zece secunde. Rinovirusurile pot fi izolate de pe suprafața mâinilor pacienților în 40% din cazuri, iar mai puțin de 10% din descărcări prin tuse și strănut. Pe mâini și obiecte de uz casnic virușii rămân viabili timp de câteva ore. În experiment, infecția a apărut prin mânerele ceștilor și prin plăcile din plastic. Dacă pacienții și-au tratat mâinile cu un antiseptic, atunci familia sa îmbolnăvit mult mai rar. Acest lucru subliniază încă o dată importanța transmiterii infecțiilor respiratorii virale acute prin mâini.

Probabilitatea infecției depinde în mod semnificativ de infecția cu poarta. Pentru infecția prin mucoasa nazală, doza medie infecțioasă este de aproape 8000 de ori mai mică decât pentru infecția prin mucoasa orală. Într-un studiu, riscul de infectare cu un sărut lung a fost evaluat: infecția a apărut numai în 8% din cazuri. Chiar și cu imaginea clinică extinsă, majoritatea pacienților din saliva nu detectează viruși. Când un virus este aplicat conjunctivului, probabilitatea de infectare este aproximativ aceeași ca și când a fost lovită pe mucoasa nazală. În același timp, virusul cel mai probabil nu infectează conjunctiva, dar penetrează mucoasa nazală prin conducta nazolacrimică.

Astfel, mecanismul principal de transmitere a infecției cu rinovirus în condiții naturale este contactul, cu inserarea ulterioară a virusului cu mâinile pe mucoasa nazală sau oculară. Studiile au arătat că atît adulții, cît și copiii îi ating ochii și nasul de mai multe ori pe zi, riscând astfel infecții.

Experimentele au arătat că transmisia în aer a infecției cu rinovirus, deși posibilă, are o importanță mai mică. Rolul său in vivo nu este cunoscut. Transmiterea altor virusuri respiratorii poate avea propriile caracteristici. De exemplu, virusurile gripale și adenovirusurile sunt transmise, aparent, prin pulberi în aer.

"Cum este infecția infecțiilor respiratorii acute, căile de transmitere" - un articol din secțiunea Terapie

Modalități de transmitere a ARVI

Adăugată pe site de: Snike989 · 4 aprilie 2018

Pentru a determina metodele de prevenire a ARVI, este necesar să începem să ne dăm seama: exact cum apare infecția? Se pare că totul este evident, dar există o opinie neîntemeiată că este posibil să se îmbolnăvească de curenți sau picioare umede. În același timp, foarte puțini oameni știu despre unele dintre metodele de infectare care există într-adevăr, deci merită analizat această problemă.

Toata lumea stie despre posibilitatea de a infecta ARVI de la un pacient de aceasta infectie. Într-adevăr, un pacient cu ARVI este cel mai infecțios de la perioada de incubație și în primele două până la patru zile de boală (adică 2-4 zile de la apariția primelor simptome). Mai mult, pacientul începe să lupte împotriva virusului, ca urmare, particulele de virus devin mai mici, iar infectarea cu cineva este mai dificilă.

Organismul îndepărtează particulele virale cu picături de lichid prin aer expirat, tuse, strănut. De exemplu, în timpul strănutului, sute de mii de microorganisme zboară către mediul înconjurător la o viteză de 160 km / h, iar intervalul lor este de 2-5 metri. De aceea, o lungă perioadă de timp a fost considerată cea mai frecventă cale de circulație pe calea aerului (unii chiar și acum o iau în considerare). În acest mod, virusul gripal și coronavirusul sunt de obicei transmise.

Cu toate acestea, după cum știm deja din articolul "Ce este ARVI?", Cei mai frecvenți viruși care provoacă ARVI sunt rinovirusurile, care de obicei nu sunt transmise prin contactul cu picăturile infectate de lichid. De asemenea, de obicei, nu se răspândesc prin saliva (de exemplu, sărutări). Poarta de intrare a unei infecții cu rinovirus este mucoasa nazală și conjunctiva a ochiului și, prin urmare, conversațiile sau chiar sărutările sunt mai puțin importante decât o strângere de mână. Este necesar să ștergeți mușcătura pacientului (de fapt, în rinovirusurile nazale și preferați să provocați inflamații) și apoi, fără să vă spălați mâinile înainte, să vă agitați de mâini cu o altă persoană - virusul a fost deja transmis. Rămâne doar să vă zgâriați nasul sau să frecați ochii. Astfel, al doilea mod de infectare cu ARVI (majoritatea specialiștilor îl numesc acum cel mai frecvent) este calea de contact.

Un virus care sa stabilit pe mâini poate infecta o altă persoană timp de cel puțin două ore. Imaginați-vă cât de mult puteți atinge în aceleași două ore! Și cât de mult puteți strănut dacă nu vă acoperiți gura în acest proces! Aici mergem la a doua parte a căii de contact a infecției - prin obiectele personale ale pacientului și alte obiecte. Faptul că batitele pacienților nu trebuie împrăștiate în apartament și că vasele folosite de el ar trebui dezinfectate temeinic, poate că este bine cunoscut și ușor de înțeles pentru majoritatea acestora. Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că unele viruși care cauzează ARVI pot trăi pe suprafața obiectelor (de exemplu pe mânerele ușilor, robinetele în baie, hainele, jucăriile etc.) până la câteva zile. De exemplu, pe țesuturi și hârtie, virușii își pot menține activitatea timp de 8-12 ore, pe suprafețe din plastic și metal - până la două zile, iar pe sticlă - până la 10 zile.

Căile de transmisie discutate mai sus sunt cele mai comune și mai mult sau mai puțin bine cunoscute. Cu toate acestea, există și alte modalități. De exemplu, căile navigabile ale infecției, care sunt caracteristice unui număr mic de viruși. Practic - pentru adenovirus. Astfel, procedurile de apă în masă (parcuri de apă, bazine etc.) reprezintă un factor de risc suplimentar. Mai ales dacă apa în care are loc băile este tratată prost.

Există, de asemenea, o transmisie fecal-orală a anumitor virusuri. De exemplu, enterovirusuri, reovirusuri. Mai mult, reovirusurile pot fi transmise de la animale. În acest sens, nu trebuie să uitați să vă spălați mâinile după ce ați vizitat toaleta și ați schimbat scutecul, dezinfectați mânerele și robinetele ușilor din baie etc.

În ceea ce privește picioarele umede, proiectele și alte proceduri de răcire - contrar opiniei stabilite, nu au nicio legătură directă cu ARVI. Prin urmare, ARVI este numit viral. În consecință, este imposibil să se infecteze fără contact cu virusul. Răcirea poate reduce doar temporar imunitatea locală într-o persoană care nu este temperată (nu este utilizată la răceală și schimbări de temperatură). Dacă în acest moment corpul întâlnește un virus, probabilitatea ca virusul să devină rădăcină crește doar puțin, dar este posibil ca infecția să fi avut loc fără răcire.

Astfel, un ARVI poate fi infectat în următoarele moduri:

 • picăturile din aer (în special virusul gripal și coronavirusul);
 • contactul: prin mâinile pacientului sau, mai degrabă, calea nasului-mâini-mâini-nas / ochi (tipice pentru rinovirusuri); prin obiectele personale ale pacientului și alte elemente pe care pacientul le atinge cu mâinile murdare (după ce își acoperea gura în timpul tusei / strănutului sau al mucegaiului) sau pe care particulele virale cad cu picături lichide secretate de pacient când tuse / strănut;
 • pe apă (adenovirusuri);
 • fecal-orală (enterovirusuri, reovirusuri).

Pe baza celor de mai sus, este posibil să se tragă unele concluzii cu privire la metodele de prevenire. Pentru bolnavi: este necesar să se acopere gura în timp ce tuse și strănut; pentru toți: este necesar să respectăm regulile de igienă personală (în special să spălăm mâinile, mai ales după ce ne jucăm cu animale și mergem la toaletă) și, de asemenea, să nu vizităm piscine, parcuri acvatice și alte locuri de îmbăiere în masă în timpul epidemiilor de adenovirusuri.

ARI - Cauze, simptome și tratament

Ce este o frig

ARI sunt cauzate de un număr mare de virusuri diferite: gripa, parainfluenza, adenovirusurile, rinovirusurile (cauza rinitei infecțioase) și alți agenți patogeni (mai mult de 200 de soiuri). Ele sunt rezistente la îngheț, dar mor rapid atunci când sunt încălzite, sub acțiunea diferitelor substanțe dezinfectante, cu iradierea ultravioletă.

Cauzele ARI

Sursa de infecție a infecțiilor respiratorii acute este o persoană cu o formă severă sau eronată a bolii respiratorii acute. Transmisia are loc prin picături de aer. Dar infecția poate apărea prin obiecte de uz casnic (tacamuri, prosoape etc.). Infecția cu adenovirus poate fi, de asemenea, infectată cu calea alimentară de transmitere prin fecale și apă de la piscină și chiar lacuri.

Incidența este înregistrată pe tot parcursul anului, dar crește în sezonul rece. Acest lucru se datorează deficienței de vitamină a populației în această perioadă, un factor rece și supraaglomerarea în sezonul rece. Bolile se găsesc sub formă de cazuri individuale și focare.

Virușii infectează mucoasa tractului respirator. În țesutul de bază se dezvoltă un proces inflamator. Produsele toxice ale virusurilor acționează asupra diferitelor părți ale sistemului nervos. Severitatea bolii este asociată cu virulența virusului și cu starea sistemului imunitar al pacientului.

Infecția virală determină o scădere a imunității, ceea ce contribuie la aderarea unei infecții secundare bacteriene și apariția complicațiilor. Complicațiile apar adesea la persoanele cu boli cronice cardiovasculare și pulmonare, cu diabet zaharat. Imunitatea după ce boala este instabilă, astfel încât fiecare persoană la fiecare 3-4 ani sau mai mult se poate îmbolnăvi de orice boală respiratorie acută.

Simptomele ARI

Perioada de incubare, adică timpul dintre contactul cu pacientul și debutul bolii durează de la 12-48 ore cu gripa până la 1-14 zile cu alte infecții respiratorii acute. În funcție de severitatea fluxului distinge lumina, forme moderate, grele și foarte severe. Boala începe acut, adesea cu frisoane. Temperatura corpului în prima zi atinge un nivel maxim, adesea în intervalul 38-40С.

Printre simptomele infecțiilor respiratorii acute se numără semnele de intoxicație - dureri de cap cu o localizare caracteristică în regiunea frontală, durere în bulgări, spate inferior și diferite grupuri musculare. Tulburările respiratorii se caracterizează prin simptome cum ar fi apariția tusei uscate, durerii în gât, durerii pe stern, congestiei nazale și, uneori, sângerării nasului.

Există roșeață a feței și a gâtului, membrana mucoasă a palatului moale, transpirație crescută. Temperatura ridicată a corpului durează până la două zile, după care scade. Durata totală a perioadei febrile nu depășește 4-5 zile. ARD provocată de alte virusuri poate începe atât acut, cât și treptat, caracterizată prin toxicitate moderată și febră până la 38 ° C.

Înfrângerea tractului respirator se manifestă prin diverse semne de leziuni acute ale mucoasei nazale:

 • strănut;
 • congestie nazală și apoi, după câteva ore, descărcare abundentă, apoasă din nas;
 • în gât - un sentiment de hrănire, zgârieturi în gât;
 • în tusea laringelui - "lătrat";
 • o voce groaznică de severitate variabilă.

Descrierea simptomelor infecțiilor respiratorii acute

Tratamentul infecțiilor respiratorii acute

În plus față de odihnă în pat, există o serie de recomandări care trebuie urmate de pacienți în tratamentul infecțiilor respiratorii acute. În ciuda diversității sale, toate bolile respiratorii acute au simptome identice, destul de dureroase, care pot și trebuie tratate.

Dureri în gât

Pentru a îmbunătăți starea faringelui, se utilizează clătirea, inhalarea, măcinarea. De asemenea, pentru a elimina rapid senzațiile neplăcute în gât, puteți lua medicamentul pe bază naturală, care are efecte analgezice, antiinflamatorii și imunomodulatoare. De exemplu, drogul Tonsipret. În compoziția sa există trei ingrediente active: capsicum, guaiac tree, laconosa American.

Aceste ingrediente contribuie la ameliorarea rapidă a durerii și disconfortului în gât, la creșterea imunității, precum și la producerea de interferon în organism, care inhibă activitatea virusurilor. Tonzipret acționează mai moale și mai eficient decât medicamentele antibacteriene, care, apropo, mulți experți nu recomandă să luați în timpul tratamentului.

tuse

A doua sarcină este să transformi o tuse uscată neplăcută într-o tuse umedă, care se numește de asemenea productivă. O tuse productivă este mai ușor tolerată și favorizează organismul, ameliorând bronhiile de la spută. Bronchipret, un medicament care stimulează producerea sputei și facilitează expectorarea, poate face față cu ușurință tusei.

Rasă nas

Diverse picături și spray-uri nazale se pot descurca cu ușurință cu un nas înfundat și fără respirație. Din nefericire, ele au și un efect secundar - constau în vasele de sânge, nu numai în nas, ci și în tot corpul. Ca o alternativă la medicamentele vasoconstrictoare, încercați Sinupret - un remediu eficient pe bază de plante pentru rinită și sinusită. Ca parte a Sinupret numai ingrediente naturale care nu numai ajuta la curatarea pasajele nazale de la mucus, dar, de asemenea, lupta impotriva agentilor infectiosi.

Mai multe reguli

 • Consumul este doar cald, nu fierbinte.
 • Aer curat - nu uitați să aerisiți camera.
 • Puteți aduce numai în jos temperatura ridicată, peste 38-38.5 grade.
 • Vitamina C - un asistent fiabil în lupta împotriva infecțiilor respiratorii acute.

Tratamentul infecțiilor respiratorii acute remedii populare

Pacienții cu forme ușoare și moderate necomplicate ale bolii sunt tratați acasă. Pacienții cu forme severe și complicate sunt trimiși la spital. În timpul perioadei febrile, pacientul trebuie să fie ținut în pat chiar și cu un curs ușor de boală, să ia multivitamine 2 pastile de 3 ori pe zi. Bed de odihnă în primele zile ale bolii contribuie la o recuperare mai rapidă și prevenirea complicațiilor.

Pentru a elimina deshidratarea și eliminarea produselor toxice din organism, se recomandă să beți o mulțime de băuturi calde. Pentru aceasta sunt folosite cranberries cu patru frunze - fructe de padure coapte, zmeura, flori de tei, in forma de inima ("flori de var"), "ceai Averin". Ei au antipiretice, diaforetice, și "ceaiul Averin" și efecte diuretice. Cranberries sunt folosite sub formă de sirop, suc, băuturi acru.

Bauturile de afine potoli setea bine. Puteți folosi merișorul cu miere. Băutură de afine cu suc de cartofi ajută la febră: 200 g de cartofi curățați sunt frecați cu un răzuitor fin, suc stoarse; Sucul de cartofi este lăsat să stingă amidonul timp de 2 ore, apoi sucul se toarnă cu grijă și se amestecă cu suc de merișor crud (50 g afine), se adaugă 15 g de zahăr.

Zmeura este consumată în stare proaspătă, uscată și congelată. Zmeură uscată preparată ca ceai: 2 lingurițe până la 1 cană apă clocotită, bea fierbinte. Când se utilizează frunze de zmeură: 4 lingurițe de produse zdrobite se prepară în două cesti de apă fiartă, filtrate, beți sub formă de căldură de 4 ori pe zi. Îmbunătățirea bunăstării vine după 40 de minute după transpirații grele.

Florile de floare sunt preparate sub formă de perfuzie: 2 linguri de lenjerie de vie zdrobită pe 2 cești de apă clocotită insistă 30 de minute, filtrați, luați 1/3 cană după mese de 4 ori pe zi. "

Averin Tea "este o serie de trei părți cu un violet de trei culori (" Ivan-da-Marya ") în mod egal și 0,5 părți din tulpini de stanza dulce-negru. Infuzarea plantei din seria: 20 de grame de iarbă sunt zdrobite fin, introduse într-o tigaie smalțată, se toarnă 200 ml de apă la temperatura camerei, se închide, se menține într-o baie de apă timp de 15 minute.

Sunt preparate infuzii de ierburi "Ivan da Marya" și nopți, precum și secvența, respectând proporțiile de mai sus. Luați 1 lingură de 3 ori pe zi. Efectul este observat după 8-10 ore.

Se recomandă includerea alimentelor care măresc rezistența corporală și au efecte antiinflamatorii și bronhodilatatoare în alimente:

 • Sos de rhesus cu morcovi, condimentata cu 1 lingura de ulei de floarea-soarelui si 2 linguri de smantana.
 • Desert din lămâie, tocată cu pielea printr-o mașină de măcinat cu carne și amestecată cu miere (la gust).
 • Salata din ceapa verde cu ou si smantana.
 • Suc de morcovi și morcovi.
 • Morcov vinaigrettes cu sfeclă roșie și verde sau ceapă, turnat cu ulei de floarea-soarelui.
 • Merele crude pe stomacul gol.
 • Sare de orz, jeleu, terci de ovăz.
 • Dovleac de dovleac sau terci.
 • Suc de sfecla

Să se străduiască, cu orice preț, să reducă temperatura corpului la numărul normal prin luarea de medicamente antipiretice nu trebuie să fie, deoarece este o reacție protectoare a corpului și un efect negativ asupra virusului. Pentru a îmbunătăți funcția de drenaj a tractului respirator și a preveni pneumonia, este prescrisă inhalarea (inhalarea aburului cald peste o cratiță cu cartofi proaspeți).

În cazul unui răcit, miere, suc de sfeclă, suc de aloe, uleiul de ceapă cu usturoi, suc de lamaie, muștar, urzică, colza. Asigurarea respirației nazale libere este prevenirea inflamației urechii medii și a sinusurilor paranasale.

Orz moduri de infecție

Infecții respiratorii acute - un grup de boli infecțioase acute, caracteristică a căruia este înfrângerea tractului respirator superior. Calea de transmitere a infecțiilor respiratorii acute (boli respiratorii acute) este în aer. Infecția survine prin contactul cu o persoană bolnavă.

Dacă se stabilește originea virală a bolii, aceasta din urmă se numește ARVI - o infecție virală respiratorie acută. Cu toate acestea, având în vedere că în majoritatea cazurilor de ARD provoacă infecții virale (cazurile de ARD bacterian sunt puține), acești termeni sunt aproape sinonimi.

I. Etiologia infecțiilor respiratorii acute (cauze ale infecțiilor respiratorii acute)

Cauza dezvoltării și dezvoltării infecțiilor respiratorii acute este activitatea vitală a virusurilor gripale, parainfluenza, adenovirusurile, rinovirusurile etc. Agentul cauzal - virusul sau asocierea virală, care pătrunde în straturile epiteliale ale membranelor mucoase, începe să se înmulțească în mod activ în ele. Activitatea virusurilor provoacă apariția unor modificări necrotice în epiteliu, care începe să se varsă. Țesutul subiacent expus ca urmare a acestui fapt este implicat într-un proces inflamator acut cu formarea exudatului și dezvoltarea edemului în stratul submucosal. În timpul acestor procese, circulația sângelui în zona afectată este deteriorată, iar funcțiile de barieră sunt perturbate.

Locul mucoasei este vulnerabil la activitatea agentului patogen, care pătrunde cu ușurință prin acesta în circulația generală, împreună cu produsele de spargere a celulelor și bacterii. Acest lucru cauzează manifestările de intoxicare generală, deteriorarea țesuturilor și a organelor interne.

II. Prevalența ARI

Infecția cu aer a infecțiilor respiratorii acute a provocat o prevalență extremă a bolii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul total de cazuri de boli infecțioase reprezintă aproximativ 90% din cazurile de infecții respiratorii acute (ARVI), inclusiv gripa. Statisticile arată că, pentru un an, o persoană adultă suferă de o boală de 2-3 ori. Infecțiile respiratorii acute la copii apar de 3-4 ori mai des decât la adulți, ceea ce se explică prin lipsa rezistenței imunității copiilor la o serie de virusuri care provoacă boala. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani sunt cei mai sensibili la agenți patogeni, deoarece la această vârstă nu există cazuri de contact anterior cu viruși care contribuie la producerea de anticorpi. Totuși, cu vârsta, anticorpii sunt produși de tot mai mulți agenți patogeni, care se manifestă sub forma unei scăderi a incidenței.

Cel mai mare număr de cazuri de infecții respiratorii acute apar în sezonul rece (octombrie-aprilie), incidența maximă fiind de obicei înregistrată în februarie. Cazuri larg răspândite de infecții respiratorii acute în condiții climatice temperate și reci.

III. Manifestările clinice ale ARD (simptome ARD)

Sursa infecției este o persoană bolnavă. Din momentul infectării până la apariția primelor semne de ARD, poate dura între 2 și 10 zile. Dar, sub influența anumitor factori (doza ridicată și toxicitatea virusului, imunitate redusă), perioada de incubație poate dura doar câteva ore.

În unele cazuri (10-15%), după 2-3 ore după infecție, există o ușoară indispoziție, dureri musculare și o creștere pe termen scurt a temperaturii. După apariția simptomelor, aceste simptome dispar, de asemenea, în decurs de 2-3 ore.

Cele mai frecvente simptome ale infecțiilor respiratorii acute sunt febră, cefalee, frisoane, febră, slăbiciune, stare generală de rău, dureri musculare și articulare, ceea ce reprezintă o manifestare a intoxicației generale rapide. Câteva zile mai târziu, există gâdilă în gât, tuse, nas curbat, durere în caz de înghițire. În cazul dezvoltării gripei există durere în bulgări, agravată de mișcarea ochilor.

Cefaleea cu boală respiratorie acută este localizată în principal în partea fronto-parietală a capului, regiunea temporală și creasta frunții. La persoanele care suferă de boli vasculare cronice, se observă adesea amețeli și leșin.

În cele mai multe cazuri, dezvoltarea infecțiilor respiratorii acute este însoțită de febră, care este o reacție protectoare a corpului. Cu toate acestea, specialiștii în medicină consideră că eliminarea sa este nerezonabilă, deoarece mulți viruși și bacterii mor în fundalul febrei, în același timp corpul începe să formeze un răspuns complet al sistemului imunitar.

IV. Diagnosticul infecțiilor respiratorii acute

Diagnosticul bolii respiratorii acute stabilește un specialist pe baza manifestărilor clinice ale bolii. Pe lângă examinarea unui pacient cu o boală respiratorie acută, pot fi atribuite o serie de teste, printre care se numără: o analiză generală a urinei și sângelui, o examinare bacteriologică a mucoasei orofaringiene, o analiză biochimică a sângelui, o examinare cu ultrasunete a organelor abdominale etc.

V. Tratamentul ARI

Tratamentul formelor ușoare și moderate de infecții respiratorii acute se realizează în majoritatea cazurilor la domiciliu. O persoană bolnavă trebuie să fie izolată de membrii familiei sănătoși și să își limiteze contactul cu societatea pe durata bolii.

Obiectivul principal al tratamentului simptomatic al infecțiilor respiratorii acute este de a reduce manifestările caracteristicilor clinice ale bolii, agravarea sănătății. În complexul de tratament se utilizează protivokashlevye (pertussin, bronholitină), expectorant (rădăcină de lemn dulce, mukaltin), antipiretice (pe bază de paracetamol) și medicamente care elimină frigul comun.

Indiferent de gravitatea bolii, pacientii sunt prescrise pat de odihna si o dieta speciala bazata pe lactate si alimente vegetale bogate in vitamine. Neutralizarea efectului negativ al intoxicației permite o băutură abundentă - apă minerală alcalină, ceaiuri fierbinți, băuturi din fructe de fructe.

Medicii recomandă eliminarea febrei la copiii cu medicamente antipiretice la temperaturi de peste 39 ° (la copiii anterior sănătoși cu vârsta mai mare de 3 luni) - în caz de dureri de cap severe sau dureri musculare și disconfort. La copiii cu afecțiuni ale plămânilor și inimii, cu convulsii febrile în istorie, se utilizează medicamente antipiretice dacă temperatura este mai mare de 38-38,5 °.

În primele zile ale bolii, copiii cu vârsta peste 2 ani au dreptul să efectueze inhalări utilizând infuzii din plante (mușețel, oregano, salvie, sunătoare, calendula). Pacienții cu infecții respiratorii acute primesc de asemenea complexe de vitamine, acid ascorbic (nu mai mult de 200 mg pe zi) și, dacă este necesar, medicamente antihistaminice (suprastin, tavegila etc.).

Antibioticele sunt prescrise de un specialist în cazul confirmării naturii bacteriene a bolii, precum și în cazul unor complicații (pneumonie, sinuzită etc.) Dacă se stabilește originea virală a bolii, specialistul poate prescrie medicamente antivirale (Rimantadina, Arbidol).

VI. Prevenirea infecțiilor respiratorii acute

Având în vedere că ARD se manifestă cel mai activ în sezonul rece, este necesar să se ia în prealabil măsurile necesare pentru consolidarea sistemului imunitar. În cazul focarelor înregistrate de infecție în masă a infecțiilor respiratorii acute - este de dorit refuzul de a vizita locurile publice. Dacă această condiție este dificil de îndeplinit, se recomandă tratarea mucoasei nazale înainte de a ieși la stradă cu 0, 25% unguent oxolinic.

Prevenirea specifică a infecțiilor respiratorii acute și a gripei se face în vaccinări. Cele mai populare vaccinuri includ Vaxigripp (Franța), Agrippal S1 (Germania), etc.

VII. Prognoza infecțiilor respiratorii acute

Cu diagnosticul în timp util și tratamentul complex realizat, prognosticul este favorabil.

ARVI: cauze și mecanisme de apariție, simptome la adulți

Ponderea infecțiilor virale respiratorii acute (ARVI) reprezintă mai mult de 90% din toate bolile infecțioase. În timpul epidemiei, boala transportă aproximativ 30% din populația de toate vârstele. Bineînțeles, copiii și vârstnicii predomină în rândul pacienților, dar cauza leului de pliante temporare pentru persoanele cu handicap este, de asemenea, ARVI. În absența tratamentului în timp util, apar complicații ale ARVI care reprezintă o amenințare la adresa vieții umane. Despre ceea ce constituie această boală, veți învăța din articolul nostru. Să începem...

SARS (infecții virale respiratorii acute) este un grup de boli virale caracterizate prin debut acut și lezarea oricărei părți a tractului respirator. Transferat la ARVI nu lasă o imunitate persistentă după sine, de aceea o persoană poate suferi de aceeași boală de mai multe ori pe an. Frecvent repetate infecții virale respiratorii acute conduc la o scădere a imunității și provoca alergizarea corpului pacientului.

Ce cauzează ARVI

Majoritatea agenților cauzali ai infecțiilor virale respiratorii acute sunt virusurile care conțin ARN: virusurile gripale A, B și C, parainfluenza, virusurile sincițiale respiratorii și rinovirusurile, enterovirusurile Coxsackie și ECNO. Din virusurile care conțin ADN din grupul de agenți patogeni ai SARS este adenovirusul.

Mulți agenți patogeni ARVI mor rapid în mediul înconjurător și sub influența dezinfectanților, cu excepția adeno-și reovirusurilor - pot persista în mediu pentru o perioadă foarte lungă de timp.

epidemiologie

Așa cum sa spus la începutul articolului, persoanele cu toate vârstele de ARVI sunt bolnavi, dar copiii cu vârsta între 3-14 ani și cei mai în vârstă sunt mai susceptibili la boală.

Sursa infecției este o persoană bolnavă. Virusul este transmis prin picături de aer (când vorbim, tuse, strănut) și, mai puțin frecvent, prin contact - de zi cu zi (prin mâini murdare și obiecte de uz casnic). Cel mai infecțios pacient în decurs de 5-7 zile de la debutul semnelor bolii. După boală, se formează totuși imunitatea specifică tipului, deoarece fiecare virus are multe tipuri (adenovirus - mai mult de 40, rinovirus - aproximativ 100), aceeași persoană poate avea chiar aceeași infecție virală respiratorie chiar de mai multe ori pe an.

Virușii se mută în mod constant - periodic există noi tulpini care provoacă ocazional epidemii.

Mecanismul de dezvoltare a bolii

Virusul intră în organism prin tractul respirator, conjunctiva ochilor și, rareori, tractul digestiv. Ea este legată de celulele epiteliale, prin urmare, care se încadrează pe ele, este fixată și inserată în celulă, unde se multiplică apoi. Aceasta din urmă conduce la deteriorarea celulelor și la inflamația membranei mucoase în jurul locului de introducere a virusului.

Fiecare tip de virus are o predispoziție la anumite organe ale sistemului respirator. Astfel, rinovirusul afectează în principal mucoasa cavității nazale, virusul parainfluenza - laringelui, virusul gripal și virusul sincițial respirator - atât tractul respirator superior cât și cel inferior. Adenovirusul în plus față de tractul respirator afectează, de asemenea, mucoasa conjunctivală și țesutul limfoid.

Prin distrugerea celulelor vaselor de sânge, virusul intră în sânge și, eliberând produsele de descompunere și toxinele în sânge, are un efect toxico-alergic asupra organismului infectat. Rezultatul este semne de intoxicare generală, precum și tulburări hemodinamice în alte organe și sisteme.

Prin celulele epiteliale deteriorate, bacteriile intră în mucoasă, cauzând aceste sau alte complicații.

Manifestări ale ARVI

Semnele clinice ale bolii nu apar întotdeauna imediat după infectare - în mod obișnuit în decurs de 2-10 zile virusul se multiplică în celulele epiteliale și numai atunci când numărul devine semnificativ, pacientul apare într-o formă sau alta. Această perioadă se numește incubare.

O persoană care suferă de ARVI se poate plânge de:

 • slăbiciunea generală, letargia, iritabilitatea, oboseala, mușchii și oasele dureroase, somnul și pofta săracă - acestea sunt manifestări ale intoxicației generale a corpului cauzate de pătrunderea toxinelor virale în sânge;
 • creșterea temperaturii de la subfibril (37,2-30 ° C) până la numerele febrile (39-40 ° C);
 • congestie nazală, descărcare de pe nas a unui caracter mucus;
 • strănut;
 • disconfort, durere în gât cu intensitate variabilă;
 • tuse - productivă sau neproductivă;
 • răgușeală;
 • ruperea, descărcarea din ochi, mâncărime în pleoape;
 • umflarea ganglionilor limfatici;
 • dificultăți de respirație;
 • durere toracică asociată sau nu asociată cu tuse;
 • greață, vărsături;
 • dureri abdominale;
 • tulburări ale scaunului.

Boala cauzată de un virus specific SARS are propriile sale semne și caracteristici caracteristice cursului, deci este logic să vorbim despre fiecare dintre ele separat.

Infecția cu rinovirus

Cea mai ușoară afecțiune a tuturor SARS. Perioada de incubare este de 2-4 zile. Manifestările de intoxicare sunt practic absente. Temperatura corpului este normală sau se ridică la numerele subfebril. O caracteristică caracteristică este eliberarea serioasă și mucoasă din nas, însoțită de congestie nazală și strănut. Uneori, secreția nazală este atât de abundentă încât irită pielea din jurul pasajelor nazale. În plus față de rinita la infecția cu rinovirus, pacientul se plânge de tuse uscată și lacrimare. Complicațiile sunt extrem de rare.

SM (infecție sincițială respiratorie)

Pe lângă infecția cu rinovirus, în majoritatea cazurilor la adulți nu este greu. Perioada de incubație este de la 2 zile la o săptămână. Temperatura corpului crește până la numărul de subfebril, simptomele de intoxicație sunt ușoare sau absente. Pacienții sunt îngrijorați de un nas curbat, de strănut, de gâdilire, de dureri în gât ușoare. Tusea mai întâi uscată, rară, apoi devine intruzivă, paroxistică, dobândește o nuanță de lătrat. La sfârșitul unei tuse, se secretă o spută groasă și vâscoasă.

Durata bolii, de obicei, nu depășește 10-12 zile, dar în unele cazuri boala devine prelungită.

La copii, infecția cu PC este mai severă, însoțită de respirație zgomotoasă, dificultăți de respirație și chiar apariții de apnee (stop respirator).

Infecția cu adenovirus

Perioada medie de incubare pentru acest tip de virus este de 2-10 zile. Boala debuteaza acut cu o crestere a temperaturii la numere febrile. Este caracteristic faptul că în câteva zile valorile temperaturii cresc, apoi încep să scadă. În general, temperatura ridicată durează 5-6 zile, adesea după ce temperatura normalizează, apare un al doilea val de febră.

Fenomenele de intoxicare au fost exprimate moderat.

Semnalul patognomonic al infecției cu adenovirus este o mucoasă conjunctivală - conjunctivită. Mai întâi, conjunctivul unui ochi este afectat, iar după 2-3 zile cel de-al doilea ochi este implicat în procesul patologic. De asemenea, în cazul unei infecții adenovirale a pacientului:

 • congestie nazală, descărcare profundă a mucoasei din acesta;
 • durere în gât de intensitate moderată;
 • răgușeală;
 • tuse productivă;
 • umflarea ganglionilor limfatici.

La examinarea unui pacient, medicul poate detecta un ficat și splină mărită.

gripă

Infecția cea mai agresivă a tuturor SARS. Perioada de incubație durează de la câteva ore până la câteva zile. Boala își face debutul acut, cu simptome de intoxicație severă: temperatura corpului crește brusc până la cifrele febrile, care este însoțită de frisoane, slăbiciune ascuțită, dureri de cap, articulații și mușchi dureroase, amețeală, senzație de slăbiciune; în cazuri severe pot să apară vărsături și semne meningeale. Fenomenele catarre în această perioadă nu sunt puternic pronunțate - pacienții sunt îngrijorați de durere în gât, ușoară descărcare din nas, strănut, tuse uscată. Uneori apare sângerare nazală. Examinarea obiectivă atrage atenția asupra tonurilor amorțite ale inimii și asupra tahicardiei (număr crescut de bătăi ale inimii). Injectarea vaselor de sclera și hemoragiile punctuale în palatul moale pot fi, de asemenea, vizibile.

3-4 zile după debutul bolii, starea pacienților se îmbunătățește: temperatura se normalizează treptat, simptomele de intoxicare devin mai puțin pronunțate. Fenomenele catarale pot, dimpotrivă, să se intensifice.

În medie, durata bolii este de 10-14 zile.

În cazuri severe de gripă, dispnee, cianoză și hemoptizie pot să apară și să progreseze în câteva ore - acestea sunt semne de pneumonie fulminantă, ceea ce duce adesea la moartea pacientului.

parainfluenza

Perioada de incubație pentru această boală este între 2 zile și o săptămână. Debutul bolii este acut: temperatura corpului crește până la cifrele febrile, există semne de intoxicație moderată, simptome catarrale. Acestea din urmă sunt dominate de un nas înfundat, gâlhâind și dureri în gât, de intensitate medie, răgușeală, tristețe tuse neproductivă.

Simptomatologia crește în 3-4 zile, apoi starea pacientului se îmbunătățește. În majoritatea cazurilor, boala durează nu mai mult de 7-10 zile și se termină cu recuperarea completă.

Deci, în acest articol am vorbit despre cum și de ce există ARVI, care sunt manifestările clinice ale fiecărei forme. Cu posibile complicații ale bolii, metode de diagnostic, principii de tratament și prevenire, puteți găsi în a doua parte a articolului despre ARVI.

Top