Categorie

Posturi Populare

1 Profilaxie
Ingavirin (30, 60 și 90 mg): instrucțiuni de utilizare
2 Clinici
Unidox Solutab
3 Profilaxie
Este posibil să joci sport cu o temperatură?
Image
Principal // Laringită

Efectele curbei septului nazal și a metodelor de tratare a patologiei


Uneori, o persoană simte cel mai puternic disconfort, gândindu-se că are o boală virală, însoțită de probleme reci și de respirație. Cu toate acestea, adevărata cauză poate fi curbura septului nazal.

Ce este septul nazal

Septul nazal: structura și funcția

Acest element aparține țesutului osos și cartilajului craniului facial și este situat într-o poziție verticală în deschiderea nazală, împărțind-o în două jumătăți. Este aproape niciodată strict verticală și chiar - din diferite motive, se poate abate de la poziția sa naturală, are înclinări, curburi, creșteri și alte tipuri de deformări.

Cartilajul nazal este în esență o continuare a structurii osoase a septului. Dimensiunea și forma nasului, precum și atractivitatea trăsăturilor faciale depind în mare măsură de structura acestei părți a craniului. Încălcarea structurii verticale poate provoca nu numai un defect cosmetic.

Patologiile septului nazal pot duce la numeroase boli, dintre care unele pot fi foarte dureroase și neplăcute.

Dacă există un sept curbat nazal, efectele asupra sănătății pot fi complet invizibile sau pot apărea semne clar definite.

Cauze și tipuri de curbură

Cauzele congenitale și dobândite ale curburii septale nazale

Curbura septului în nas poate fi congenitală și dobândită.

Există mai multe cauze principale ale unui astfel de defect:

 • Curbura care are loc în timpul perioadei de creștere a țesutului activ. Deoarece această parte a nasului este alcătuită din os și cartilagiu, în unele cazuri țesuturile diferite pot crește la diferite rate. Ca urmare, deformarea sau modificarea formei septului, formarea defectelor interne.
 • Deoarece jumperul este foarte subțire, fragil și ductil, diferite tumori în nas, de exemplu, polipi sau corpuri străine din cavitate pot cauza o deviere de la verticală și a deveni o curbă.
 • Deformarea poate apărea, de asemenea, ca urmare a dezvoltării unui proces inflamator puternic care afectează această parte a osului sau poate însoți unele boli asociate cu distrugerea țesutului osos al părului facial al craniului (sifilis în ultima etapă, lepră și așa mai departe).
 • Trauma - una dintre cele mai frecvente cauze ale distorsiunii. Poate fi cauzată de un accident, o cădere nereușită, dar cel mai adesea acest lucru se întâmplă când atingi fața care a provocat un accident sau un nas spart. Barbatii sufera de leziuni ale nasului mai des decat femeile, sportivii primesc lovituri la fata cu o curbura a nasului mai des decat oamenii care nu sunt implicati in sport, turism sau pur si simplu nu conduc un stil de viata activ.

Conform semnelor externe, nu este întotdeauna posibilă determinarea curburii septului nazal, deoarece ceea ce vedem este o structură cartilaginoasă, iar septul în sine este situat în adâncul nasului. Prin urmare, un nas curbat nu înseamnă întotdeauna prezența defectelor în sept și o curbură poate să însoțească un nas perfect neted.

simptomatologia

Simptome cu curbură a septului nazal

Imediat trebuie remarcat că pentru majoritatea oamenilor această parte a craniului este curbată până la un anumit grad. Este foarte rar complet complet, dar defectele mici nu manifestă fenomene patologice. La curbură sa observat, trebuie să fie destul de intensă.

Un sept curbat nazal, ale cărui efecte nu pot fi imediat evidente, pot avea manifestări "neclară" sau pot demonstra probleme de sănătate evidente.

Principalele simptome din patologie:

 • Cel mai adesea, există o încălcare a respirației prin nas și poate fi bilaterală sau unilaterală. Încălcarea poate fi completă sau parțială, depinde de cât de strâns este blocat pasajul nazal. În majoritatea cazurilor, acest lucru survine după rănire, când o bucată de os se schimbă sau se desparte, blocând complet sau parțial respirația.
 • Datorită deformării septului, în timpul somnului apar respirații zgomotoase și sforăit. În același timp, bărbații și femeile, chiar și copiii, pot sforăi.
 • O persoană cu o curbură poate avea un nas cronic cronic sau forme complicate ale acesteia - inflamația sinusurilor maxilare și frontale. Acest lucru se datorează faptului că curbura nasului nu permite ca conținutul sinusurilor, în special purulent, să se despartă liber și să iasă. Ca urmare, se produce o stagnare, se unește o infecție secundară și se dezvoltă boli grave cronice.
 • Organele de auz pot fi, de asemenea, afectate - datorită infecției cronice, apare inflamația urechii medii. Dacă infecția se situează aproape de sept, poate provoca tulpini mai mari.
 • Mulți pacienți notează o uscăciune crescută a membranelor mucoase, care este însoțită de iritație și strănut frecvent.
 • În cazul în care septul este curbat pentru o lungă perioadă de timp, se pot forma polipi pe el din cauza rănirii membranei mucoase. Ele pot fi simple sau multiple. Prezenta si marimea lor complica in mod semnificativ cursul bolii.

Curbură a nasului, vizibilă cu ochiul liber. Toate aceste simptome s-ar putea să nu fie neapărat diagnosticate împreună. Cele mai frecvente cauze ale căutării de îngrijiri medicale sunt frecvente probleme reci și respirație, în special sub efort.

Diagnosticul bolii

Pentru a identifica încălcarea formei septului nazal, istoricul pacientului poate ajuta. După ce a ascultat cu atenție plângerile, un medic experimentat poate concluziona că este posibil să existe o boală și să trimită pacientul pentru o examinare ulterioară. Dacă există dovezi privind leziuni, accidente sau fracturi, leziuni ale feței și ale nasului în cartea pacientului, examinarea trebuie continuată.

Următorul pas ar trebui să fie o inspecție vizuală. Uneori, acest lucru este suficient pentru a identifica problema, deoarece unele defecte externe ale nasului indică în mod clar prezența deformării septului.

Dacă defectele sunt evidente și necesită intervenție chirurgicală, instantanee fotografice sunt luate în proiecții diferite.

Apoi, medicul poate efectua o palpare a nasului pentru a identifica posibilele defecte ale cartilajului și nărilor. Apoi puteți merge la studiul instrumental. Aceasta include rinoscopia anterioară fără utilizarea unei oglinzi nazale, numai cu ajutorul unui reflector de frunte. Pentru un medic cu experiență, o astfel de examinare este în mare măsură suficientă, deoarece el poate evalua imediat gradul de curbură a diferitelor elemente ale structurii nasului.

Pentru examinarea părților profunde ale nasului cu rinoscopie anterioară, membranele mucoase sunt tratate cu un anestezic pentru a elimina senzațiile dureroase la examinare. În cazurile în care nu puteți înțelege problema cu ajutorul examinărilor convenționale sau în caz de leziuni ale oaselor faciale, se recomandă o radiografie a craniului și o tomogramă. Ele vă ajută să vedeți toate încălcările din complex.

Consecințele curburii nasului

Influența curbei septului nazal asupra activității umane

Odată ce septul nazal este diagnosticat, consecințele pot fi diferite. Dacă nu există probleme de sănătate semnificative, tratamentul special nu este necesar, totuși, în cazul în care deformitatea este vizibilă vizuală sau există afecțiuni cronice care cauzează inconveniente mari, tratamentul este pur și simplu necesar.

Consecința curburii septului nazal nu poate afecta imediat sănătatea. De exemplu, în repaus, o persoană nu consideră că nasul "funcționează" incorect, cu toate acestea, sub stres, corpul începe să sufere din cauza lipsei de oxigen. Acest lucru se poate manifesta ca dificultăți de respirație, respirație severă intermitentă, spasme, cefalee, amețeli și chiar pierderea conștienței.

O persoană cu o astfel de problemă se confruntă cu dificultăți în a juca sport, dans și alte sarcini intense, nu poate alerga repede, este dificil pentru el să citească cu voce tare mult timp, să cânte și chiar să vorbească.

Lipsa prelungită de aer poate afecta negativ sistemul cardiovascular și chiar și plămânii.

Uneori, efectele curburii septului în nas pot apărea doar la vârste înaintate.

Mai ales periculos este curbura nasului pentru copii:

 • Este posibil să nu se manifeste în nici un fel, dar lipsa cronică de oxigen afectează negativ dezvoltarea creierului, afectează abilitățile mentale ale copilului și învățarea lui.
 • În cazul în care un astfel de defect este congenital, copilul poate rămâne întotdeauna în urmă în dezvoltare.
 • În plus față de impactul negativ asupra dezvoltării copilului în termeni psihiatri, suprimarea prelungită a oxigenului poate afecta negativ starea de sănătate a copilului. Datorită restricției de admisie a aerului, copilul încearcă să respire prin gură, produce chiar și un aspect caracteristic - "față adenoidă", umflată, palidă, cu gură parțial împărțită și respirație gălăgioasă.
 • În cazul încălcării respirației nazale și inhalării aerului prin gură, bacteriile, virușii și ciupercile intră liber în corpul unui copil. Aceasta provoacă o varietate de boli, un astfel de bebeluș fiind mai predispus la răceli și infecții virale respiratorii acute, alergii, sinuzită și otita medie.
 • La randul sau, infectia constanta in organism "sta" sistemul imunitar, provoaca probleme cu sistemul cardiovascular, boli ale organelor interne.
 • Un astfel de copil este, de obicei, lent și sedentar, deoarece este dificil pentru el să alerge și acest lucru implică slăbiciune musculară și boli ale sistemului musculo-scheletic. Și motivul pentru toți poate fi un defect subtil al septului nazal.

Metode de tratament

Cursul septului nazal este tratat prin două metode principale - chirurgicale și laser.

Intervenția chirurgicală poate fi:

Chirurgia este prescrisă în cazul în care curbura este foarte semnificativă, însoțită de alte defecte și prezintă probleme serioase pacientului. Corecția endoscopică se realizează cu ajutorul unui instrument flexibil, endoscop, și se realizează cu instrumente miniatură sub controlul unei camere video. Nu se fac incizii externe - toate manipulările se fac prin pasajele nazale.

După operație, garniturile de tifon și garniturile de silicon speciale sunt plasate în nas, care sunt îndepărtate la o zi după intervenție. Pacientul este eliberat a doua zi. De îndată ce umflarea membranelor mucoase dispare și acest lucru se întâmplă aproximativ într-o săptămână, respirația nazală este restaurată și pacientul devine mult mai ușor. Acest tip de intervenție chirurgicală se numește septoplastie.

Mai multe informații despre curbura septului nasului pot fi găsite în videoclip.

Acest tip de intervenție chirurgicală poate fi efectuată la copii de la vârsta de 14 ani. Pentru copiii mici, o astfel de operație se face numai în cazuri excepționale, când riscurile posibile sunt suprapuse de beneficiile pentru sănătate. Această procedură se efectuează sub anestezie generală pentru copiii cu vârsta peste 6 ani după o examinare aprofundată.

Operația cu laser la nivelul nasului este posibilă numai dacă este vorba despre o deformare a cartilajului și absența unei fracturi.

Se efectuează sub anestezie locală și nu durează mai mult de un sfert de oră. La efectuarea rinoplastiei în chirurgia cosmetică, defectele septice nazale sunt deseori corectate în același timp, mai ales dacă acestea sunt direct legate de manifestările externe și afectează aspectul pacientului.

O reconstrucție completă a nasului cu refacerea septului și a cartilajului se realizează sub anestezie generală în caz de leziuni faciale extinse cu fracturi osoase, răni zdrobite și leziuni ale nasului. Aceasta este o operație foarte dificilă, care necesită reabilitare pe termen lung și, uneori, intervenție chirurgicală repetată.

Complicații cu un sept curbat nazal

Cele mai periculoase complicații sunt pline de curbură a septului nazal, care rezultă din leziuni. O lovitură puternică a feței sau o leziune a capului cu o încălcare a integrității nasului duce de obicei la sângerări nazale foarte extinse.

Poate fi foarte greu să o oprești, mai ales dacă victima are o față foarte deteriorată și nu este posibil să găsești sursa sângerării. Într-o astfel de situație, înainte de sosirea ambulanței, ar trebui să încercați să fixați victima astfel încât sângele să nu intre în tractul respirator, să încercați să opriți sângerarea cât mai mult posibil prin aplicarea oamenilor într-o tifon steril sau prin introducerea unor bucăți de burete hemostatic în nări.

Principalul pericol al unei curburi a septului nazal ca urmare a leziunii este că o bucată de os rupt poate ajunge în tractul respirator sau în sânge. Dacă victima este inconștientă și nimeni nu îi acordă prim ajutor, el poate pur și simplu să se sufocă pe sângele său în timpul sângerărilor nazale.

O complicație frecventă a curburii septului este formarea polipilor.

Ele complică foarte mult viața pacientului și fac o operație inevitabilă. În timpul intervenției chirurgicale, pacientul poate elimina simultan adenoidele și fixează septul nazal.

Deoarece curbura nasului este insotita de insuficienta respiratorie, aceasta poate fi periculoasa pentru persoanele care sufera de boli respiratorii, cum ar fi astmul. Ele au deja în mod constant lipsa aerului, iar prezența unor defecte complicate agravează semnificativ problema. Același lucru este valabil și pentru miezurile hipotensive. Lipsa aerului poate provoca dureri de cap, iritabilitate, tulburări de somn și poate duce la leșin, infarct miocardic, scăderea performanței. Indiferent cât de nesemnificativ pare să fie problema cu curbura septului nazal, aceasta necesită o atenție deosebită, o examinare atentă și un tratament adecvat în timp util.

Ați observat o greșeală? Selectați-l și apăsați pe Ctrl + Enter pentru a ne spune.

Curbarea septului nazal: efecte periculoase

Nașterea strâmbă nu pictează pe nimeni. Dar aceasta este doar partea estetică a problemei. În plus, curbura septului nasului este diferită și nu este întotdeauna prea vizibilă din exterior. Cu toate acestea, acesta este un defect grav care poate duce la dezvoltarea unui număr de boli cronice grave. La un copil cu curbură congenitală a septului nazal, consecințele pot fi clar manifestate doar în adolescență, deși primele simptome apar mai devreme de 6-7 ani. Prin urmare, este necesar, cât mai curând posibil, identificarea și eliminarea oricărei deformări.

Conținutul articolului

Structura și funcția

Pentru a înțelege cum și de ce apare deformarea septului nazal, este necesar, cel puțin în termeni generali, să cunoaștem principiile și trăsăturile structurii sale. Partea solidă a nasului, pe care o numim "spate", în interior, împarte cavitatea în două canale de dimensiuni egale. Acestea sunt pasajele nazale căptușite cu membrane mucoase acoperite cu fibre foarte mici.

Trecând prin aceste canale, aerul este încălzit, curățat de praf și murdărie (acestea sunt prinse de vilii), ușor umezite. Atunci când este inhalat în infecția tractului respirator superior sau iritația severă a mucoasei nazale, începe o secreție abundentă de mucus, ca reacție protectoare a corpului. Acesta curge prin pasajele nazale și curăță corpul de microorganisme patogene, împiedicându-le să penetreze în continuare.

Partea din față a septului nazal constă din țesut moale de cartilagiu, care este destul de ușor deformat. Și doar o mică zonă situată între orbite este un os subțire.

Septum nazal deosebit de rănit la sugari și copii cu vârsta de până la 2 ani. Poate fi afectată de o mișcare nepăsătoare. Deși un adult suferă o ușoară leziune a nasului, astfel încât acesta să fie deteriorat.

Cauze de curbură

Leziunile leziuni de severitate variază, rămân cea mai frecventă cauză a curburii septului nazal. Fracturile multiple ale cartilajului și ale oaselor nasului sunt deosebit de periculoase atunci când nu pot fi perfect ascuțite. Deformarea poate să apară în timpul intervențiilor chirurgicale plastice pentru a schimba forma nasului, dacă nu este efectuată de un specialist cu experiență.

Leziunile nasului la băieți sunt mult mai frecvente decât la fete. Acest lucru se poate întâmpla în timpul sporturilor active (în special box, karate de contact etc.), jocuri în aer liber, cu căderi nereușite. La adulți, nasul este adesea rănit atunci când un airbag este declanșat în timpul accidentelor de mașină. Și dacă o persoană nu este asigurată cu o centură de siguranță, fractura poate fi foarte gravă.

Deformările congenitale sunt extrem de rare și pot fi cauzate de diferite anomalii genetice. Nevăzătorii fără experiență în timpul nașterii dificile pot deteriora cartilajul nazal al unui copil sănătos. În copilărie, astfel de distorsiuni sunt mai ușor de corectat, dar este destul de dificil să le detectezi. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă din întâmplare pe o rază X în timpul tratamentului altor patologii.

Medicii disting, de asemenea, curbura compensatorie, atunci când deformarea apare ca urmare a creșterii neuniforme sau necorespunzătoare a oaselor faciale.

Septul nazal se îndoaie treptat când se formează polipi. În timp ce cresc, ei o presează și o fac să se depărteze. Poate curbura in structura asimetrica a conchilor nasului.

Simptome principale

Se pare că o ușoară curbură a cartilajului nasului, care nu este prea vizibilă la exterior și nu strică aspectul, poate fi complet ignorată. Aceasta este o opinie comună, dar fundamental greșită. Corpul uman este un sistem biologic foarte complex în care totul este interconectat. Și chiar și astfel de deviații aparent nesemnificative pot duce la consecințe extrem de nedorite.

Dar, înainte de a înțelege ce amenință septul nazal curbat, să aflăm ce simptome se manifestă această deformare:

 • Respirație dificilă când una dintre nări se suprapune. Observată în timpul îndoirii septului nazal la una dintre laturi, din care lățimea canalului nazal poate fi redusă semnificativ.
 • Sângerări nazale. Poate apare datorită faptului că într-un loc îngust al mucoasei trecătoare nazale este ușor deteriorat în timpul curățării nasului sau strănutului.
 • Sforăitul permanent. Aceasta se datorează faptului că aerul nu mai poate trece liber în timpul inhalării, dar întâmpină rezistență. Cu cât curbură este mai mare, cu atât mai mult este sforăitul.
 • Mucoase uscate. Apare din partea extinsă datorită curburii partiției. Prin ea trece un curent mai mare de aer, care nu are timp să se umezească. Pereții canalului nazal se usucă și se sparg, se formează cruste pe ele.
 • Bolile cronice. Cauza inflamațiilor persistente lentă în nas este acumularea de mucus, datorită faptului că datorită curburii septului nazal nu poate ieși liber în exterior.
 • Alergie. Alergia se poate dezvolta treptat, în cazul în care cu o curbură puternică a membranei mucoasei septului și a cochiliei nazale în permanență în contact.
 • Deformarea externă. Acest simptom nu este întotdeauna prezent. Curburile minore vizuale pot fi invizibile. Dimpotrivă, chiar și cu o deformare severă a cartilajului în afară, septul nazal poate rămâne uniform.

Atunci când, într-o fotografie luată la întâmplare, sa descoperit o ușoară curbură a septului nazal, dar semnele de mai sus sunt complet absente, este necesar să se consulte un medic pentru a determina cauza curburii.

Dacă nu este compensatorie, sau creșterea osoasă sa oprit deja, atunci nu este nevoie să interveniți. Dar, cu simptome pronunțate, efectele curburii nazale septului pot fi severe.

Ce este curbarea periculoasă?

În copilărie și în vîrstă fragedă, cele mai frecvente consecințe ale acestor deformări sunt diverse boli ale ORL. Mai mult, cu vârsta, astfel de oameni devin din ce în ce mai des pacienți ai departamentelor ENT. La urma urmei, cauza bolii nu dispare nicăieri, așa că devin treptat cronice, agravând de fiecare dată cînd apare imunitatea sau alte condiții favorabile.

De obicei începe cu rinita cronică. Cu o secreție abundentă de mucus, corpul încearcă să compenseze uscarea membranelor nazale, să împiedice mișcarea aerului rece prin tractul respirator superior și să ofere corpului o protecție minimă. Astfel, un nas curbat devine un companion constant al unei persoane, chiar dacă nu există alte simptome ale bolilor respiratorii: tuse, febră etc.

Datorită curburii septului nazal, mucusul care curge în mod constant nu poate ieși liber din nas și începe să se acumuleze în sinusuri: frontală, maxilară etc. Dacă apare o infecție (dacă este infectată cu SARS, gripa etc.), se creează un mediu ideal pentru reproducere: stagnarea mucusului, umiditate și căldură. Acest lucru provoacă un proces inflamator activ și apoi antritis sau sinuzită, transformându-se cu ușurință într-o formă cronică.

Dacă situația nu este monitorizată constant, mucusul infectat cu infecția curge în spatele laringelui și în bronhii sau prin tubul Eustachian în urechea medie. Rezultatul este o boală neplăcută, cum ar fi bronșita și otita medie (adesea purulente). Dacă sunt netratate, se dezvoltă meningită și pneumonie. Otita medie cronică poate duce la pierderea parțială sau completă a auzului. Bronșita netratată se transformă adesea în astm bronșic.

Adesea, adulții nu mai vor să ia măsuri pentru a elimina septul la vârsta adultă. Dar numai pentru că nu înțeleg pericolul curburii septului nazal pentru vârstnici. Scăderea constantă a imunității în prezența bolilor de ORL cronice conduce la faptul că acestea devin din ce în ce mai multe "capcane" diferite infecții, ceea ce devine mai dificil pentru organismul slăbit să facă față.

Plămânii și inima lucrează, de asemenea, cu sarcină crescută, deoarece trebuie să depășească în mod constant rezistența suplimentară la aer. Dar dacă la o vârstă fragedă sarcina suplimentară este transferată cu ușurință, atunci la vârstnici devine cauza dezvoltării insuficienței cardiovasculare și semne de înfometare a oxigenului. Lipsa oxigenului afectează în mod negativ activitatea tuturor organelor și sistemelor.

Ce să faci

Dacă aveți în mod constant simptomele de mai sus, trebuie să le contactați la otolaringolog. După o examinare vizuală, acesta va aloca testele necesare și metode suplimentare de examinare, care vor permite să se identifice cauzele, gradul de curbură al septului nazal, precum și tipul de deformare.

Conform rezultatelor examinării, medicul decide dacă este necesară o corecție chirurgicală sau dacă este posibil să se facă metode conservative de tratament. Dar, înainte de a face față deformării în sine, este necesar să eliminați toate procesele inflamatorii care apar în prezent în organism. Acest lucru se poate face cu ajutorul tratamentului medical și a procedurilor fizioterapeutice.

Metodele moderne non-chirurgicale de corecție permit corectarea curburilor minore ale septului nazal cu ajutorul unui laser sau a unui efect manual asupra țesuturilor moi ale cartilajului (osteopatie). La o vârstă fragedă, este uneori posibilă îndreptarea spatelui nasului cu o purtare suficient de lungă a unui cioc special, care, pe ambele părți, strânge ușor țesutul cartilajului, dându-i poziția dorită.

Cu toate acestea, cu distorsiuni semnificative, aceste metode nu vor aduce rezultatul dorit. Apoi septoplastia devine necesară - o operație specială pentru a corecta deformarea septului nazal. În funcție de situație, se poate face prin introducerea instrumentelor chirurgicale prin trecerea nazală sau printr-o mică incizie externă. Decizia privind progresul operațiunii se face individual în fiecare caz.

Măsuri preventive

Pentru a evita deformarea septului nazal este mult mai ușor decât să scapi de el. Prin urmare, îngrijirea pentru frumusețea și sănătatea unui astfel de organ respirator important este de la o vârstă fragedă. Copilului trebuie să i se ofere o îngrijire adecvată pentru cavitatea nazală de către mamă, de asemenea, însuflețește primele abilități igienice, a căror neglijență poate provoca, de asemenea, boli cronice de ORL.

Baza pentru prevenirea curburii septului nazal sunt următoarele măsuri:

 • curățarea regulată și corectă a nasului fără a folosi mugurii de bumbac și alte obiecte dure;
 • tratamentul în timp util al rinitei și inflamația acută a sinusurilor (sinuzită, sinuzită, sinuzită frontală);
 • vizite obligatorii la medic cu apariția periodică a simptomelor alergice sau inflamatorii pe mucoasele nazale;
 • utilizarea corectă a sistemului de securitate în timpul conducerii;
 • când se antrenează în sporturi traumatice, folosiți echipament special pentru a proteja o persoană de răniri.

Dacă decideți o operație estetică pentru a corecta forma nasului, asigurați-vă că va fi efectuată de un specialist la nivel înalt.

După ce suferiți o leziune nazală cu leziuni osoase de cartilaj, asigurați-vă că luați o radiografie pentru a vă asigura că septul nazal nu este deformat. Astfel, va fi posibil să nu avertizăm, cel puțin, să corectăm rapid curbura, fără a permite apariția consecințelor sale neplăcute.

Ce este curbura periculoasă a septului nazal, cauze, tratament și reabilitare, posibile complicații

O persoană care se luptă fără sfârșit împotriva rinitei suferă de o răceală sau de gripă de mai multe ori pe an, suferă de insomnie și de pierderea mirosului și poate că nu-și dă seama că problema nu este numai imunitatea și sistemul nervos. Curbură a septului nazal - un diagnostic care se face rar, dar este prezent în majoritate, deși forme mai grave sunt cele care necesită o corecție urgentă: spike, pieptene. Este posibil tratamentul fără intervenție chirurgicală și cât de periculoasă este această problemă?

Care este curbura septului nazal

Placa centrală plană subțire, care împarte fluxul de aer în părți egale, datorită cărora este procesat și furnizat în mod armonios - acesta este septul nazal format din cartilaj și țesutul osos. Dacă aerul începe să treacă inegal, medicul poate spune că există o deplasare a septului nazal (secțiunile cartilajului) sau deformarea acestuia sub forma unui vârf sau creastă în secțiunea osoasă. Curbura apare la 95% dintre oameni, dar cu grade diferite de severitate, astfel încât este posibil să nu știți despre asta până la sfârșitul vieții.

simptome

Septul nazal curbat poate fi simțit atât în ​​exterior, cât și prin schimbări interne ale corpului. Dacă există o deformare a țesuturilor cartilaginoase în apropierea părții anterioare sau în partea de sus a podului nas (secțiunea osoasă), aceasta va fi vizibilă datorită pierderii simetriei nasului. Curbura internă este exprimată în principal în:

 • frecvente sângerări nazale, declanșate de subțierea membranelor mucoase din nara îngustă;
 • dificultăți cu respirația nazală (senzația că aerul nu circulă deloc);
 • dureri de cap;
 • sforăi dacă persoana se culcă pe spate;
 • complicații frecvente (datorită hipoxiei datorate dificultății în respirația nazală);
 • reducerea imunității, care implică infecții respiratorii acute, gripa și alte boli, dificil de suportat;
 • boli cronice ale tractului respirator superior (în principal, medicii se concentrează asupra apariției rinitei cronice la pacienții cu curbură a septului).

Ce este curbura periculoasă a septului nazal

Dacă nu se produce purificarea aerului în timp util și complet, o cantitate suficientă de oxigen nu intră în sânge, iar creierul, imunitatea și activitatea creierului scad treptat, iar vasele suferă. Urmărirea curburii septului implică inflamația membranelor mucoase și hipoxia cronică, care poate provoca dureri de cap constante și poate provoca impotență masculină.

Simptomele bolii se dezvoltă treptat în tulburări cronice, iar rezultatul este:

 • nazii polipi;
 • probleme cu funcția olfactivă;
 • sinuzită cronică;
 • tulburări de auz;
 • apariția de rinită alergică.

Tipuri de curbură

Există 2 clasificări ale deformării septului nazal - în funcție de condițiile necesare pentru apariția sa și de forma pe care o ia placa. În principal se observă curbura brăzdarului frontal și, chiar dacă există un defect de spate, marginea acestuia rămâne uniformă. Cea mai largă clasificare a curburii partiției este următoarea:

 • Spike - apariția unui proces osos, poate fi unilaterală sau bidirecțională. În funcție de lungime și de direcție, poate provoca iritații ale membranei mucoase a peretelui opus, vătămând-o.
 • Combinația - o îngroșare locală a septului nazal la îndoială, cuplată cu deformarea sa, poate, de asemenea, să rănească membrana cavității nazale, intră în ea.
 • Curbura clasică a plăcii nazale este o deformare în formă de C, în care apare o ușoară deformare în principal în partea centrală. Astfel de curburi minore sunt foarte frecvente, dar nu întotdeauna o persoană știe despre existența lor, deoarece ele nu pot apărea în nici un fel.
 • Combinația dintre cele 3 tipuri -
 • Varianta cea mai dificilă a curburii, deoarece este deja vinovată nu doar de dificultăți de respirație, ci de deseori absența completă (dacă deformarea este bilaterală, există o schimbare a secțiunilor din față și mijloc).

Cauze de deviere a septului nazal

Doctorii împart întreaga listă de condiții prealabile pentru deformarea septului nazal în 3 categorii:

 • Post-traumatic. Cauzate de lovituri la zona facială a craniului, în principal această cauză se găsește la bărbați. Chiar și cu leziuni minore, curbura nasului nu este exclusă dacă acumularea oaselor și țesutului de cartilagiu a avut loc incorect.
 • Compensatorii. Acestea sunt rezultatul patologiilor cavităților nazale, inclusiv polipii, tumorile și chiar rinita permanentă, în privința căreia o persoană imperceptibilă datorită congestiei unuia dintre pasajele nazale, învață să respire numai liberă și provoacă această curbura a septului. Separat, este izolată hipertrofia compensatorie, în care, datorită dimensiunii sale crescute, una din concha este apăsată pe sept și poate să o înlocuiască. În distorsiunile compensatorii, cauza și efectul se schimbă adesea: chiar și un doctor nu poate spune mereu că a apărut ceva înainte - deformarea plăcii sau problemele de respirație datorate creșterii formelor osoase care împart cavitatea nazală în zone.
 • Fiziologice. Asocierea cu trăsăturile congenitale ale structurii craniului - dezvoltarea cea mai mare parte a oaselor sale. În cazuri rare, există o astfel de curbură fiziologică a septului, ca dezvoltarea unui rudiment dincolo de zona olfactivă, apăsând pe placa de separare nazală. Această abatere este rară.

Curbură a septului nazal - cauze, tipuri, simptome, efecte, metode de tratament

Ce este un sept nazal?

Septul nazal este o placă osoasă și cartilaj care separă cavitatea nazală în aproximativ două jumătăți. La nou-născuți, septul nazal este uniform și drept. Se compune în întregime din țesutul cartilajului, pe care se găsesc focare de osificare. Odată cu creșterea copilului, aceste focare de țesut osos se transformă în oase și cresc împreună într-un singur os. Acest proces este finalizat cu 10 ani. La un adult, partea din față a septului nazal este alcătuită din cartilaje, iar spatele este un os subțire. Ambele părți sunt acoperite cu membrane mucoase.

Datorită septului nazal, aerul inhalat este împărțit în fluxuri egale. Aceasta asigură mișcarea liniară în tractul respirator și o încălzire mai uniformă, hidratare și curățare. Orice încălcare a configurației acestei părți a sistemului respirator duce la încălcarea funcțiilor de mai sus și predispune la dezvoltarea diferitelor boli alergice și inflamatorii ale organelor respiratorii, dureri de cap, tulburări ale inimii, sistemului nervos și ale altor organe.

Cauze de deviere a septului nazal

Motivele care conduc la curbura septului nazal sunt foarte diverse. Otolaringologii le împărtășesc în:

 • fiziologice;
 • compensatorie;
 • traumatic.

Cauzele fiziologice sunt asociate cu creșterea afectată a oaselor craniului sau a anomaliilor congenitale. Printre acestea se numără:
 • creșterea neuniformă a oaselor din părțile cerebrale și faciale ale craniului - creșterea activă a părții cerebrale a craniului duce la scăderea dimensiunii cavității nazale și îndoirea septului nazal;
 • creșterea neuniformă a focarelor țesutului osos și cartilajului din septul nazal - creșterea mai activă a țesutului osos duce la deformarea secțiunilor septului nazal constând din țesutul cartilajului;
 • creșterea excesivă a organului rudimentar al lui Jacobson, localizat în regiunea olfactivă a nasului și alcătuit din clustere de țesut nervos, creșterea activă a acestui rudiment duce la limitarea spațiului pentru dezvoltarea normală a septului nazal și a curburii sale.

Motivele compensatorii datorate prezenței în cavitatea nazală a diferitelor formațiuni patologice:
 • hipertrofia unuia dintre concha nazale - o conică nazală mărită apasă pe septul nazal și provoacă deformarea și deplasarea;
 • tumorile și polipii mucoasei nazale - cu dimensiunea lor mare, respirația nazală este perturbată și septul nazal compensează această afecțiune și se îndoaie.

Cauzele traumatice sunt cauzate de diferite leziuni care contribuie la deplasarea oaselor nazale și a curburii septului nazal. Cele mai pronunțate deformări sunt observate la o fuziune incorectă a oaselor nasului după o fractură.

Cauza inițială a curburii septului nazal nu este întotdeauna posibilă să se identifice. Cel mai adesea, această deformare este detectată la copiii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani și foarte rar se simt simțită în copilăria timpurie.

Tipurile și tipurile de curbură a septului nazal

Simptomele curburii septului nazal

Plângerea principală și cea mai frecventă a unui pacient cu o curbură a septului nazal devine o încălcare a respirației nazale, care se poate manifesta prin dificultăți de respirație, uscăciune și congestie nazală, descărcarea mucoasă (uneori mucopurulentă). Cel mai adesea, acest simptom apare pe o parte.

Pacienții cu sept curbat nazal au deseori:

 • inflamația cronică a sinusurilor (sinuzită);
 • sensibilitate crescută la infecțiile virale ale tractului respirator;
 • sângerare nazală;
 • disconfort persistent în nas;
 • - rinita vasomotorie (datorită proliferării excesive a vaselor de sânge);
 • dureri in nas si fata;
 • zgomote respiratorii în timpul somnului (în special la copii);
 • sforăit;
 • umflarea mucoasei pe partea afectată;
 • dureri de cap;
 • oboseală;
 • tendință spre depresie;
 • scăderea concentrației de atenție și de memorie.

La pacienții cu sept curbat nazal, infecțiile respiratorii durează mai mult și sunt adesea însoțite de complicații, iar inflamația mucoasei nazale duce la deformarea sa uniformă. Perturbarea constantă a respirației prin nas duce la progresia sau dezvoltarea rinitei alergice, care poate deveni ulterior cauza astmului.

Cu curbura septului nazal datorită leziunilor (fracturi sau dislocări ale cartilajului), nasul se poate deplasa spre stânga sau spre dreapta și forma nasului se poate schimba. Aceste semne sunt rezultatul fuziunii incorecte a cartilajului septului nazal.

Curbura septului nazal la un copil

Curbura septului nazal la un copil se manifestă în mod constant perturbată și dificilă a respirației nazale, rinită cronică și frecvente sângerări nazale spontane. În unele cazuri, există o absență absolută a respirației nazale. Copiii cu septul nazal curbat adesea respira prin gură. Într-un vis, ei pot simți respirația zgomotoasă prin nas și chiar sforăitul.

La acești copii, infecțiile respiratorii sunt adesea complicate de sinuzită frontală sau sinuzită, care poate deveni cronică. Deformarea septului nazal poate provoca afecțiuni inflamatorii ale tuburilor auditive (tubo-otită), adenoiditei și rinitei vasomotorii.

Încălcarea respirației nazale la un copil poate duce la agravarea sau apariția unei rinite alergice. Mai mult, acești copii au nasul senzațional de mâncărime și o separare constantă a mucusului de nas. Cu progresia proceselor alergice pot fi observate atacuri de astm bronșic.

Datorită lipsei funcționării normale a sistemului respirator, creierul unui copil cu un sept curbat nazal se confruntă cu o înfometare permanentă a oxigenului. Lipsa oxigenului duce la:

 • dureri de cap;
 • oboseală rapidă;
 • memorarea necorespunzătoare a informațiilor noi;
 • atenție redusă;
 • frecvente capricii.

Consecințele curburii septului nazal

tratament

septoplastie

Septoplastia este o operație în care se efectuează corecția chirurgicală a formei curbe a septului nazal deformat. Scopul principal al acestei operații este îmbunătățirea respirației nazale.

Septoplastia se efectuează după formarea septului nazal. Este cel mai adesea prescris la vârsta de 18-21 ani, dar în unele cazuri excepționale se face la o vârstă mai mică. Acest lucru se datorează faptului că până la sfârșitul formării complete a septului osos există o șansă ca aceasta să se corecteze. În plus, o operație de la o vârstă fragedă poate provoca o nevoie de reoperare, deoarece până la sfârșitul formării finale a primului an nazal aceasta poate fi răsucită din nou.

Septoplastia poate fi efectuată prin tehnici chirurgicale tradiționale sau prin tehnici endoscopice minim invazive. Indicatiile pentru aceasta operatiune pot fi:

 • adesea sinuzită cronică exacerbată;
 • copleșirea cronică a mucoasei nazale;
 • frecvente răceli;
 • mâncărime persistente sau uscăciune în nas;
 • frecvente dureri de cap sau dureri faciale;
 • sforăit.

Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie locală sau generală. De regulă, operația durează aproximativ 1-2 ore. Chirurgul face o incizie și exfoliază membrana mucoasă. Apoi este excizia zonelor deformate ale cartilajului. După aceasta, membrana mucoasă revine la locul ei, suturile absorbante se aplică pe membrana mucoasă sau pe piele, iar tampoanele de tifon se introduc în golul pasajelor nazale, care ajută la oprirea sângerării și la protejarea plăgii de infecție. Se aplică un castron special pe nas. De regulă, după terminarea operației, nu mai există vânătăi și edeme pe față.

În ultimii ani, cea mai populară septoplastie endoscopică, care se efectuează folosind echipamente speciale și instrumente chirurgicale. Această intervenție chirurgicală minim invazivă se efectuează cu afectarea minimă a țesuturilor moi și a cartilajului, asigură un rezultat mai estetic și reduce durata perioadei de recuperare.

Ca orice intervenție chirurgicală, septoplastia are o serie de contraindicații:

 • tulburări de sângerare;
 • diabet zaharat;
 • boli infecțioase;
 • boli oncologice;
 • boli grave ale organelor interne.

Septoplastia, ca orice altă intervenție chirurgicală, poate fi complicată prin infecție sau sângerare. Complicațiile specifice și mai rare ale acestei operații includ formarea cheagurilor de fibrină în cavitatea nazală și perforația septului nazal.

Tratamentul cu laser

Tratamentul septului curbat al nasului cu un laser (septoplastie laser), în ciuda prezenței unor restricții asupra utilizării acestei tehnici, sa dovedit a fi o practică otolaringologică. Baza acestei tehnici promițătoare stabilește proprietățile laserului de a evapora zonele deformate ale țesutului cartilajului.

Septoplastia laser poate fi efectuată numai în cazurile în care numai partea sa cartilagină a suferit o deformare și cartilajul nu a fost rupt. Pentru a efectua această operație, se utilizează un echipament special, care permite chirurgului să controleze adâncimea de penetrare a fasciculului laser în țesut.

Operația are loc aproape fără sânge, deoarece laserul, tăind țesutul, aproape "sigilează" vasele de sânge deteriorate. Zonele de țesut cartilagian care trebuie îndepărtate sunt încălzite la o anumită temperatură. După terminarea operației, septul nazal este fixat în poziția necesară cu ajutorul tampoanelor de tifon și a tencuielilor.

Avantajele tratamentului curburii septului nazal cu laser:

 • fără vărsare de sânge;
 • traumatisme minime la țesutul moale și la cartilaje;
 • efect antiseptic asupra țesuturilor moi ale nasului;
 • stimularea sistemului imunitar al pacientului;
 • complicații postoperatorii extrem de rare;
 • reducerea perioadei de reabilitare.

Septoplastia laser este efectuată sub anestezie locală și durează aproximativ 15 minute. Această operație poate fi efectuată atît în spitalele, cît și în ambulatoriu.

Contraindicațiile pentru tratamentul cu laser sunt:

 • sarcinii;
 • antecedente de convulsii;
 • boli oncologice;
 • creșterea temperaturii corporale;
 • boli infecțioase;
 • unele afecțiuni endocrinologice.

Reabilitare după intervenție chirurgicală

După septoplastie, pacientul trebuie să respire prin gură, deoarece cavitatea nazală este presată cu tampoane din tifon pentru a fixa septul nazal într-o poziție normală. În această perioadă, este necesar să se excludă diferite modificări ale temperaturii ambientale. Imediat după intervenția chirurgicală, pacientului i se prescrie un curs de terapie antibacteriană, care vizează prevenirea complicațiilor infecțioase. Pentru ameliorarea durerii, sunt prescrise diferite analgezice.

Tampoanele sunt îndepărtate după câteva zile, iar majoritatea pacienților, în termen de 7-10 zile de la intervenția chirurgicală, pot fi evacuați din spital. În ciuda faptului că tampoanele sunt îndepărtate din cavitatea nazală, pacientul poate avea dificultăți de respirație prin nas. Acest lucru se datorează faptului că umflarea membranei mucoase este menținută pentru o perioadă lungă de timp.

Recuperarea după septoplastia endoscopică sau laser are loc într-un timp mai scurt. Puffiness dispare mai devreme decât după intervenția chirurgicală tradițională, iar vindecarea țesuturilor moi este mult mai rapidă.

După orice tip de septoplastie, vă puteți întoarce la stilul de viață normal în 2 săptămâni. În cursul unei luni, se recomandă evitarea efortului fizic greu și a schimbărilor bruște ale temperaturii.

Prețul tranzacției

Costul septoplastiei depinde de multi factori:

 • gradul de curbură al septului nasului;
 • tipul de operațiune;
 • tipul de anestezie (anestezie locală sau generală);
 • volumul activităților de reabilitare.

De exemplu, corectarea unei deformări congenitale minore va costa aproximativ 30-50 mii de ruble, iar restaurarea septului nazal după rănire poate costa de 2-3 ori mai mult.

Costul final al septoplastiei trebuie clarificat cu chirurgul după ce au fost luate toate măsurile de diagnostic.

Recenzii de tratament chirurgical

În ciuda faptului că mulți pacienți se tem de acest tratament chirurgical, toți observă îmbunătățiri semnificative ale calității respirației nazale după ce au fost finalizate și perioada de reabilitare sa încheiat. În studiile de septoplastie, pacienții emit următoarele rezultate pozitive:

 • capacitatea de a respira pe deplin prin nas;
 • nu este nevoie să utilizați picături nazale pentru a restabili respirația nazală;
 • lipsa sforăitului și a sniffing-ului;
 • dispariția durerii în nas;
 • lipsa de descărcare nazală;
 • o incidență mai rară a infecțiilor respiratorii, sinuzită, sinuzită etc.
 • lipsa cicatricilor;
 • îmbunătățirea aspectului nasului (mai ales după leziuni).

Majoritatea punctelor pozitive de mai sus sunt observate în termen de 10 zile de la intervenția chirurgicală.

Nu există recenzii privind pacienții cu complicații de septoplastie.

Curbură a septului nazal: cauze, consecințe, funcționare

Curbura septului nazal este o patologie comună. Diferitele grade de deviere a septului de la poziția mediană pot duce la diverse complicații. Operațiile de corectare a curbei septului nazal constituie o parte semnificativă a intervențiilor chirurgicale în spitalele ORL și într-adevăr ajută la eliminarea multor probleme.

Nasul sept

Septul nazal este o placă formată din cartilaje și oase, împărțind nasul în două jumătăți. În partea din față, partiția este reprezentată de un cartilaj quadrangular, iar în spate, de o vomeră și o placă perpendiculară a osului etmoid. Septul nazal este inserat într-un cadru al oaselor frontale de mai sus, palatul tare de dedesubt și oasele în formă de pană și etmoid.

De fapt, o astfel de structură multicomponentă este cel mai adesea o condiție prealabilă pentru curbura ei, deoarece există o creștere marcată inegală a diferitelor părți ale partiției și a oaselor care formează "cadrul" în care este inserată partiția.

Septul nazal este necesar pentru distribuirea uniformă a fluxului de aer. Separarea fluxului de aer în două părți este necesară pentru încălzirea rapidă, hidratarea și purificarea acestuia.

Cauze de deviere a septului nazal

Curbura septului nazal este mai mult sau mai puțin prezentă la 90% din oameni. Cu toate acestea, în general, acesta nu trece neobservat și nu provoacă neplăceri.

Motive pentru formarea curburii septului nazal:

 • Cauze fiziologice. Creșterea inegală a creierului și a părților faciale ale craniului, precum și a diferitelor părți ale septului conduc la faptul că septul se îndoaie într-o direcție sau alta, unele părți se îngroașă, se produc creșteri osoase - vârfuri și crestături. Astfel de defecte se formează cel mai intens în timpul adolescenței (12-16 ani), dar se constată și deformările congenitale care apar în perioada prenatală.
 • Leziuni. Aceasta este cea mai frecventă cauză a deformărilor de partiție. Cel mai adesea este un nas spart. Din motive evidente, sunt mai frecvente la adolescenți și bărbați (lupte, leziuni sportive). Dar, uneori, chiar și o leziune minoră a nasului fără fractură, primită în copilărie și trecută aproape imperceptibil, în viitor poate cauza o curbură semnificativă a septului. Motivul pentru deplasarea zonelor de creștere, care se află la marginea oaselor cartilajului și septului. La copii, dislocarea septală poate apărea în timpul nașterii, în special prin prezentarea facială.
 • Motive compensatorii. Se întâmplă ca partiția să se schimbe sub influența oricărui factor care exercită o presiune asupra ei. Aceasta poate fi o margine nazală mărită, polip, tumoare.

Formele curburii

Deformările septului nasului sunt împărțite în mai multe tipuri:

 • Deplasarea într-o direcție sau alta din poziția mediană. Arcul plăcii nazale poate fi în formă de S sau în formă de C, în diferite planuri.
 • Spini - vârfuri de vârf ale unei părți osoase a unei partiții.
 • Combs - creșteri osoase alungite.
 • Combinația a două sau trei tipuri de deformări. Acest tip este cel mai frecvent.

De asemenea, curbura poate fi una sau două fețe.

Cum afectează curbura septului nazal trupurile noastre?

Când septul nazal este deplasat, lumenul canalului nazal scade și aerul trece cu dificultate prin canalul nazal îngust. În plus, turbulența aeriană patologică rezultată se usucă în membrana mucoasă, epiteliul cilat pierde cilia, pierzând astfel funcția protectoare. Scăderea secreției de mucus, curățarea mucoaselor de la germeni. Se produce rinita cronică.

Nasul nostru are mesaje cu alte organe. În fiecare pasaj nazal se deschide fistula naturală patru sinusuri paranasale, tubul auditiv (comunicarea cu cavitatea timpanică a urechii medii), ruperea canalului. Se întâmplă ca septul nazal să fie curbat astfel încât să acopere aceste deschideri naturale. Evacuarea dificilă a conținutului, curățarea afectată și aerarea (aerul) sinusurilor paranazale, cavitatea urechii medii. Există boli cum ar fi sinuzita (sinuzită, sinuzită frontală, sneoidită, etmoidită), otită acută și cronică, dacryocistă (inflamarea sacului lacrimal).

Sinuzita cronică - o consecință comună a curburii septului nazal

Curbarea lungă a septului poate duce la o îngroșare compensatorie (hipertrofie) a unuia sau mai multor conchi pe partea opusă curburii. Acest lucru duce la agravarea problemelor cu respirația nazală, nu de pe o parte, ci din două părți.

Septul nazal poate fi atât de curbat încât poate atinge peretele lateral al nasului, provocând iritarea ramurilor sensibile ale nervului trigeminal. Acest lucru cauzează dureri de cap constante, spasme reflexe ale tractului respirator, tuse, frecati strănut.

Micșorarea pasajelor nazale conduce la faptul că mai puțin aer intră în tractul respirator și apare înfometarea în oxigen a țesuturilor întregului organism. Simptomele corespunzătoare sunt oboseala cronică, cefaleea, lipsa de respirație și somnul sărac. La copii, aceasta poate duce la întârzierea fizică și mentală.

Datorită încălcării respirației prin nas, o persoană este nevoită să respire în principal prin gură. Acest lucru duce la uscarea excesiva a mucoasei orale, dezvoltarea faringitei cronice, respiratia urat mirositoare. Aerul care intră în căile respiratorii nu prin nas nu este curățat și nu se încălzește în mod corespunzător și acest lucru poate provoca boli inflamatorii nu numai ale tractului respirator superior, dar și inferior (bronșită, pneumonie).

Simptomele curburii septului nazal

La prima vedere, omul este o creatură simetrică. Totuși, nu există simetrie perfectă în organismele vii, prea mulți factori influențează dezvoltarea lor. Deci, cu septul nazal. 90% dintre oameni au curburi ale plăcii nazale la un nivel sau altul.

Dar majoritatea nu suspectează nici măcar că au o astfel de patologie. În majoritatea cazurilor, persoanele cu un sept curbat nazal sau nu au plângeri sau nu își corelează plângerile cu acest defect.

Severitatea simptomelor nu este direct legată de gradul de curbură. Se întâmplă ca o persoană cu o curbură puternică să nu simtă absolut nici un disconfort. Dimpotrivă, chiar și o mică deviere a septului, poate provoca complicații.

Nu există simptome specifice (patognomonice) caracteristice doar pentru curbura septului nazal.

Dar este posibil să se identifice un număr de simptome cu care pacienții se adresează cel mai adesea unui medic, în timpul examinării ei dezvăluie o curbura a septului nazal și, după corectarea acestui defect, aceste plângeri dispar.

 1. Congestie nazală. Aceasta este probabil cea mai frecventă reclamație a pacienților cu curbură a septului nazal. O persoană pentru o lungă perioadă de timp nu poate respira, în mod normal, prin nasul său, picătură fără sfârșit picăturile vasoconstrictive în nas, care agravează numai situația din cauza dezvoltării rinitei vasomotorii.
 2. Sinuzită acută frecventă sau prezența unui proces inflamator cronic în unul sau mai multe sinusuri.
 3. Otita medie acută sau cronică.
 4. Dacriocistita. Încălcarea scurgerii lichidului lacrimal prin nas duce la o încălcare a curățării naturale a ochiului, la inflamarea sacului de lacrimă.
 5. Sforăitul.
 6. Perturbarea mirosului. În zona canalului nazal superior se află zona olfactivă. Dacă curbura este localizată în partea superioară a partiției, pacientul poate să nu miroasă.
 7. Frecvente dureri de cap.
 8. Sângerări nazale.
 9. Scăderea auzului.

Durerea în septul nazal nu este caracteristică curburii necomplicate, cu excepția cazului în care este o leziune proaspătă. Deci, dacă septul nazal doare, trebuie să căutați alte cauze - sinuzită, furuncle, nevralgie a nervilor nazali.

Este întotdeauna destul de dificil chiar și pentru un medic să asocieze aceste simptome cu curbura septului nazal, în special la pacienții cu patologie concomitentă (rinită vasomotorie cronică, rinită alergică) și hipertrofie turbinată. O operație de corectare a curburii septului nazal este oferită de obicei după tratamentul conservator al acestor boli.

Tratamentul curburii septului nazal

Cursul septului nazal este un defect anatomic și poate fi corectat numai chirurgical. Tratamentul chirurgical al curburii este arătat numai dacă există plângeri. În prezența unei curburi fără simptome clinice, operația nu este indicată, de obicei.

O operație de corectare a septului nazal este propusă în cazul unei combinații a acestui defect cu o încălcare de lungă durată a respirației nazale, sinuzită frecventă, otită.

Operațiile de îndreptare a septului nazal se numește septoplastie. Septoplastia are două tipuri:

 • Septoplastie normală standard (sau rezecție submucoasă, cea mai veche procedură chirurgicală la nivelul septului). În cavitatea nazală, membrana mucoasă este tăiată într-un arc, o secțiune a cartilajului cvadrangular este separată și tăiată, iar partea opusă curbată a septului este îndepărtată (pentru aceasta este folosit un ciocan și un daltă). Plăcile mucoase împreună cu perchondrul și periostumul sunt aduse împreună, fixate cu tampoane în poziția mediană.
 • Septoplastia endoscopică delicată este o metodă mai modernă, efectuată cu ajutorul echipamentului endoscopic. În timpul acestei operații, o revizuire aprofundată a cavității nazale se efectuează sub controlul vizual al endoscopului și numai acele zone care strânge trecerea nazală sunt îndepărtate cu un micro-unelte speciale.

Există diverse modificări ale ambelor operații. De exemplu, cartilajul rezecat poate fi îndreptat în mod specific și plasat în locul său între straturile perchondrului. După vindecare, un astfel de sept modulat ocupă o poziție fiziologică normală.

Adesea, în același timp cu septoplastia, se efectuează și alte manipulări operative în cavitatea nazală: conchotomie - tăierea unui turbinat îngroșat, îndepărtarea polipilor, vasotomia - rezecția vasculară în rinita vasomotorie cronică.

Operația de îndreptare a septului nazal se efectuează în spital. Înainte de operație, trebuie să fii examinat. Sunt prescrise teste de sânge, teste de urină, teste de sânge biochimice, ECG, fluorografie, se determină starea sistemului de coagulare, medicul trebuie examinat.

Există contraindicații la o astfel de operație: boli infecțioase acute, boli cronice severe, tulburări de sângerare, vârstă înaintată, boli psihice.

Nu se recomandă corectarea septului nazal la copiii cu vârsta sub 18 ani, dar cu o dificultate dificilă de respirație nazală la un copil, este posibilă efectuarea acestei operații chiar și la o vârstă mai mică, de la 5-6 ani.

Se recomandă femeilor să aibă septoplastie în 2 săptămâni după menstruație.

Operația de îndreptare a septului nazal poate fi efectuată gratuit în conformitate cu politica OMS. Costul de septoplastie în clinici plătite variază de la 20 la 100 de mii de ruble. Prețul depinde de volumul operației, de calificarea chirurgului, de categoria clinicii, de tipul anesteziei, de durata spitalizării după operație.

După operație, tampoanele sunt inserate în nas pentru a ține septumul în poziția corectă. Tampoanele sunt îndepărtate în 1-2 zile. În ziua 5-6, pacientul este evacuat, dar recuperarea completă apare de obicei după 2 săptămâni. În tot acest timp, este necesar să se observe medicul ENT, tratamentul zilnic al cavității nazale cu antiseptice, spălarea cu soluții de curățare sterile. După 2 săptămâni, respirația nazală este complet vindecată și restaurată.

Complicații ale septoplastiei

Ca și în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, se pot produce complicații după septoplastie:

 1. Sângerare. Este permisă o ușoară sângerare, în decurs de 1-2 zile după operație există o eliberare de sânge de mucoasă - mucoasă.
 2. Septul hematomului - acumularea de sânge între straturile de țesut.
 3. Perforarea septului nazal. O complicație destul de rară, dar neplăcută. Se întâmplă dacă se taie țesutul. Vindecă, de regulă, prost. Necesită o nouă re-operare pentru a restabili septul nazal.
 4. Retragerea șoldului spatelui nasului.
 5. Supurație.

Alte tratamente pentru curbarea septului

În ultimii ani, îndreptarea septală cu laser nazal a fost din ce în ce mai reclamată. Publicitatea este cu adevărat tentantă: operația este aproape nedureroasă, fără sânge, se efectuează pe bază de ambulatoriu, durează 15 minute, perioada de recuperare este de 1-2 zile.

Îndepărtarea curburii prin laser este efectuată prin încălzirea părții curbe a cartilajului și dându-i forma dorită. Costul repartizării prin laser a partițiilor - de la 20 la 50 de mii de ruble.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor avantajelor față de chirurgia convențională, utilizarea pe scară largă a corecției cu laser a septului nazal este limitată. Ideea este că doar partea cartilaginoasă a septului este deformată de laser, ceea ce este foarte rar. Cel mai frecvent tip de curbură este o combinație de deformare și părți osoase și cartilaj.

Trebuie să îndrept septumul curbat al nasului?

Mulți pacienți, pentru o perioadă lungă de timp, nu pot decide asupra intervenției chirurgicale pentru a elimina curbura septului. Mulți oameni se obișnuiesc cu nasul constant înfundat, sinuzita cronică și alte efecte ale curburii. Da, într-adevăr, patologia nu este fatală, puteți trăi așa. Și orice operație este un risc.

Dar există încă un lucru precum calitatea vieții. Potrivit recenziilor pacienților care au suferit alinierea septului, numai după operație, au realizat că această calitate poate fi diferită. Când respiri ca o persoană normală, începi să simți mirosurile, durerile de cap permanente și depresia dispar, viața începe să se joace cu culori noi.

Câteva cuvinte despre prevenire

Singura metodă de prevenire a curburii septului disponibilă oricui este o vizită în timp util la un medic pentru orice leziune a nasului. Acest lucru este necesar pentru a exclude sau a confirma o fractură a septului (în acest scop, este de dorit să efectuați o scanare CT) și, dacă septul este rupt, pentru a repoziționa oasele rupte în timp.

Top