Categorie

Posturi Populare

1 Bronșită
Un exces de acid ascorbic: cum să recunoască și să prevină
2 Laringită
Frisoane - cauze ale simptomelor, metode de tratament
3 Clinici
Cum să eliminați surditatea după otitis
Image
Principal // Bronșită

Cât de mult poți distruge temperatura?


Creșterea temperaturii corporale din când în când se observă la aproape fiecare persoană. După ce a constatat că coloana de mercur a trecut granița roșie de 37.0 grade, o parte semnificativă a oamenilor ia măsuri pentru a reduce indicatorii de temperatură. Dar, în măsura în care este cazul? Ce temperatură ar trebui să fie împușcată, conform medicilor?

Ce temperatură ar trebui să aducă un adult?

Temperatura ridicată - cel mai adesea un indicator potrivit căruia sistemul imunitar se opune bacteriilor sau virușilor care au provocat procesul inflamator-infecțios din organism. În această privință, experții susțin în unanimitate: creșterea temperaturii ar trebui redusă doar în unele cazuri, având în vedere:

 • indicatoare termice;
 • durata perioadei în care crește temperatura;
 • natura bolii;
 • starea generală a pacientului.

Temperatura normală a corpului uman este de 36,6 grade, dar gama de indicatori de temperatură a unei persoane complet sănătoase poate fi cuprinsă între 35,5 și 37,4 grade. Crește ușor temperatura în timpul exercițiilor fizice, tensiunii nervoase, supraîncălzirii, unei reacții alergice. La femei, temperatura se poate schimba cu încălcarea fondului hormonal obișnuit în timpul menstruației, sarcinii, menopauzei.

Medicii cred că nu merită să interfereze cu procesele naturale, prin urmare, nu este necesar să se tragă în așa-numita temperatură subfebrilă.

Ce temperatură ar trebui să fie împușcată pentru o răceală, gripă, durere în gât?

Bolile infecțioase sunt însoțite de o creștere semnificativă a temperaturii. Atunci când marca 38 este depășită, vine un moment în care este necesar să se ia măsuri pentru a reduce temperatura. Dar chiar si in acest caz, medicii recomanda sa nu utilizeze medicamente la o temperatura de pana la 39 de grade. recomandat:

 • calorii phytoteas, băuturi fructe de fructe de pădure, supă de cățel pentru a spori transpirația;
 • ștergerea cu apă la temperatura camerei.

Depășind marca de 39 de grade, este necesar să se utilizeze medicamente antipiretice, deoarece o creștere suplimentară a temperaturii chiar cu 10 poate fi periculoasă nu numai pentru sănătate, ci și pentru viața pacientului. Cele mai eficiente metode cu o astfel de acțiune sunt Paracetamolul și Ibuprofenul, precum și medicamentele bazate pe acestea, de exemplu, Theraflu, Nurofen, etc.

În medicină, se consideră că este un exces de 41 de temperatură corporală critică. În corpul pacientului începeți procesele ireversibile asociate cu modificările structurii proteinei. Și amenință cu complicații grave de sănătate care pot dura o viață, chiar dacă boala poate fi depășită.

Creșterea temperaturii corporale este unul dintre cele mai frecvente semne ale diferitelor boli infecțioase, incluzând ARVI, ARD, otrăvire etc. Creșterea temperaturii este necesară pentru ca organismul să înceapă să producă în cantități mari diferite substanțe necesare pentru distrugerea microorganismelor patogene care cauzează febră. Prin urmare, întrebarea cum și când să se răcească temperatura copilului este extrem de relevantă, iar răspunsul la acesta este ambiguu.

Copiii tolerează temperatura în mod diferit. Un copil cu o temperatură de 38,0 ° C joacă liniștit, iar celălalt la 37,0 ° C se află și aproape își pierde conștiința. Prin urmare, nu există un răspuns universal, cu câte grade este necesar să se reducă temperatura. În majoritatea cazurilor, necesitatea de a reduce temperatura este determinată de bunăstarea copilului. Asta este, dacă copilul se simte bine, atunci nu este nevoie să scadă temperatura. Dacă copilul este lent, somnoros, palid, starea sa generală este nesatisfăcătoare, atunci temperatura trebuie scăzută.

Cu toate acestea, există o serie de situații în care temperatura copilului trebuie redusă:

 • Prezența bolilor sistemului nervos;
 • Temperaturi peste 38 ° C la nou-născuți sau copii cu vârsta de 1-2 luni;
 • Temperatura corporală de peste 39,0 ° C la un copil cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 2 ani;
 • Temperatura de peste 39,5 ° C pentru un copil de peste 2 ani;
 • Slabă toleranță la temperaturi ridicate.

Pentru a reduce temperatura corpului, înainte de utilizare

, este necesar să se creeze condițiile necesare în camera în care este copilul. Pentru a face acest lucru, ventilați camera bine, umeziți aerul și aduceți temperatura aerului la 18

C. Un copil trebuie să fie suficient de cald pentru a purta (un pulover de lână cu o vestă și pantaloni calzi). În al doilea rând, copilul trebuie să primească o mulțime de băuturi calde. Numai după ce bebelușul a avut o băutură bună, poate primi medicamente antipiretice.

La domiciliu, un copil poate fi bătut cu medicamente care conțin substanțe active paracetamol sau ibuprofen. Și în primul rând este necesar să se utilizeze medicamente de paracetamol, cum ar fi Panadol, Kalpol, Meksalen, Dolomol, Efferalgan, Dofalgan etc. Dacă copilul poate bea o pilulă sau un sirop, atunci trebuie să i se administreze medicamentul în aceste forme de dozare. Dacă nu poate să ia drogul înăuntru, ar trebui să utilizați lumânări rectale. Dacă paracetamolul este ineficient, medicamentul pe bază de ibuprofen poate fi administrat copilului, cum ar fi Motril, Advil, Ibufen, Nurofen etc.

În principiu, este posibilă alternarea medicamentelor cu paracetamol și ibuprofen, deoarece ambele substanțe au aproximativ aceeași eficacitate. Dar nu poți folosi medicamentul până la oră. Paracetamolul sau ibuprofenul sunt administrate unui copil numai atunci când există o temperatură. Dacă temperatura rămâne normală, medicamentul nu trebuie administrat copilului. Nu utilizați medicamentul cu paracetamol mai mult de patru ori pe zi și mai mult de trei zile la rând.

Temperatura ridicată cauzează adesea anxietate și dorința de a reduce rapid. Dar mai intai trebuie sa intelegeti exact ce a cauzat temperatura si de la ce semn pe termometru ar trebui sa incepeti sa il impuscati cu metode folclorice sau medicale. Într-adevăr, de multe ori temperatura indică o muncă bună a sistemului imunitar uman. Care este temperatura de care trebuie să tragi un adult?

Să aflăm mai întâi de ce apare o temperatură ridicată. Motivele pot fi diferite: infecții virale, infecții bacteriene, alergii, infarct miocardic, sângerări, inflamație în articulații sau țesuturi. Temperatura însăși nu este o boală, ci doar arată că sistemul imunitar a detectat inamicul.

Majoritatea medicilor sunt de părere că apariția temperaturii în boli este un semn bun, confirmând faptul că organismul poate lupta independent împotriva virușilor. Dar aceasta este dacă o persoană era sănătoasă înainte și nu avea probleme cu imunitatea. Dacă o persoană a suferit o intervenție chirurgicală, chimioterapie, a luat medicamente pentru o perioadă îndelungată de agravare a sistemului imunitar sau pur și simplu din cauza vârstei sale și a câtorva alți factori are un sistem imunitar slab, atunci ar trebui să acordați o atenție deosebită febrei.

Deci ce temperatură puteți să trageți în jos? Toată lumea știe că temperatura normală este de 36,6 grade. Creșterea temperaturii la 37,2 în absența altor simptome este, de asemenea, considerată normă, dar dacă această temperatură durează câteva zile, nu ar trebui să o dați jos, ci să consulte un medic pentru a determina cauza apariției acesteia.

Dacă temperatura abia depășește pragul de 38 de grade, atunci nu trebuie să vă panicați și să-l sunați pe medic, trebuie doar să îl monitorizați. În acest caz, pacientul are nevoie de odihnă și abundență (pahare cu nouă până la zece lichide pe zi), ștergând cu prosoape umede. Deoarece temperatura de 38.5 grade poate lua antipiretice. Dacă temperatura crește încă și atinge 39 și jumătate de grade, este necesar să apelați o ambulanță.

Nu este nevoie să recurgeți la auto-tratament atunci când temperatura se apropie de 41 de grade, deoarece este nevoie de ajutorul unui medic aici. Punctul critic este de 42 de grade, după care încep să apară schimbări ireversibile în organism, care pot afecta funcția creierului.

Ce temperatură ar trebui să-l duc pe copil?

Multe mamici încep să bată temperatura friabilelor lor, merită să crească puțin. Deci nu. Ani de cercetare au arătat că medicamentele ar trebui să fie recurs la dacă temperatura a depășit 38 de grade, altfel boala poate fi amânată de două ori. Dar aici merită să faceți o rezervare. Dacă copilul dvs. a suferit anterior convulsii la temperaturi ridicate sau dacă copilul are boli cronice ale sistemului nervos, tractului respirator, plămânilor și defectelor cardiace, atunci nu trebuie să așteptați creșterea temperaturii peste 37,8 grade.

Părinții se plâng adesea că nu pot urmări copilul ca urmare a creșterii temperaturii și încearcă imediat să-l diminueze. Dar nu uitați că trupul încearcă să se auto-vindece, că ar trebui să i se ofere o șansă de a-și îmbunătăți sistemul imunitar. În mod ideal, merită să nu plictisești asupra temperaturii copilului, ci să-i apelezi la doctor și să-i urmezi recomandările.

Deci, înainte de a lua medicamente antipiretice și chiar mai mult înainte de a le da copilului, merită să cântăriți avantajele și dezavantajele, pentru a nu provoca daune corpului după aceea. Amintiți-vă că, dacă semnul de pe termometru depășește numărul 37 - acest lucru nu este un motiv pentru a reduce temperatura.

Temperatură ridicată

temperatură ridicată

Temperatura ridicată este adesea primul simptom al multor boli grave, deci trebuie să fii deosebit de atent în cazurile de chiar o ușoară creștere a temperaturii. O temperatură normală a corpului este considerată a fi de 36,6 ° C. Temperatura ridicată indică cel mai adesea o infecție rece, virale, gripa, reumatism, procese inflamatorii ale organelor interne. Diagnosticarea în timp util și tratamentul acestor boli pot elimina complicații grave. La copii, temperatura poate crește în timpul creșterii dinților din lapte.

Temperatura ridicată este răspunsul organismului uman la ingerarea diferitelor tipuri de infecții, viruși care pot provoca o boală sau o scădere a sistemului imunitar uman. Încălzirea în sine nu este o boală - este un semn sau un simptom al unei boli. Sistemul imunitar este conceput astfel încât atunci când agenții patogeni intră în sânge, un număr mare de celule protectoare, leucocite, sunt eliberate în sânge, care elimină sursa de infecție, dar în același timp cresc temperatura corpului. Prin urmare, este foarte important să se diagnosticheze și să se elimine cauza, care a cauzat acest simptom, în timp. Calificat și în timp util poate face doar un medic, dar înainte de sosirea sa, există câteva sfaturi care trebuie aplicate la temperaturi ridicate.

Fiecare creștere a temperaturii trebuie să fie alarmantă, deoarece este un simptom grav care poate ascunde o boală gravă. Chiar dacă nu există semne de boală la temperaturi înalte, această condiție ar trebui luată foarte serios, mai ales la copii.

La copii și adulți, febra frecventă este deosebit de alarmantă. Aceasta poate indica o scădere patologică a imunității sau dezvoltarea unei boli cronice.

Accesul în timp util la un medic, diagnosticarea și tratamentul pot preveni acest lucru și pot preveni multe boli neplăcute. Există 2 cazuri în care este necesar să se consulte un medic:

1. Dacă febra este însoțită de convulsii, dureri de cap severe, tulburare de conștiență, dificultăți de respirație.

2. Temperatura a crescut peste 39 de grade.

Cum se măsoară temperatura?

Cea mai ușoară și mai bună metodă de a determina dacă totul este în ordine în organism sau nu este măsurarea temperaturii în axilă. Pentru a face concluziile corecte din date, trebuie să cunoaștem mai multe trăsături ale corpului nostru.

Gama de temperatura normală a corpului de la 36,4 la 36,9 grade. Deci, dacă vedeți cifre pe termometru care diferă de 36.6, nu ar trebui să sunați imediat clopotele și să apelați o ambulanță.

Temperatura corpului fluctuează în timpul zilei. Cea mai scăzută temperatură este dimineața între orele 4 și 6, iar cea mai înaltă seara de la 16 la 18.

Diferite părți ale corpului au diferite temperaturi "normale". De exemplu, pentru oprire este 20 - 24 de grade.

Dacă febra durează mai mult de 7 zile, trebuie să contactați medicul pentru a identifica cauzele acestei situații. Este foarte riscant să încercați să reduceți singuri temperatura corpului dacă durează mai mult de 7 până la 10 zile. În acest caz, organismul dezvoltă un proces inflamator, poate fi ca și bronșita și infecția sângelui. Și pentru a identifica localizarea procesului inflamator și cauza sa poate fi doar într-un cadru spitalicesc.

Cauzele temperaturii ridicate

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, cauzele temperaturii ridicate a corpului sunt externe - acestea sunt viruși și bacterii care au pătruns în organism și, în timp, produsele lor metabolice. De îndată ce corpul uman detectează invazia bacteriilor și a virușilor, organele mari încep să producă proteine ​​speciale - pirogenii. Aceste proteine ​​sunt mecanismul de declanșare prin care se declanșează procesul de creștere a temperaturii corpului. Ca rezultat, protecția naturală este activată și, pentru a fi mai precisă, anticorpii și proteina interferonului.

Interferonul este o proteină specială destinată combaterii microorganismelor dăunătoare. Cu cât este mai mare temperatura corpului, cu atât mai mult este produsă. Prin scăderea artificială a temperaturii corporale, reducem producția și activitatea interferonului. În acest caz, anticorpii intră în arena luptei împotriva microorganismelor și îi datorăm recuperarea, dar mult mai târziu. Cel mai eficient organism lupta boala la 39 de grade.

Un alt rezultat al temperaturii înalte este deshidratarea corpului, deci trebuie să oferiți pacientului o cantitate foarte mare de băutură. Cel mai bun instrument în acest caz sunt decocțiile de ierburi cu efect antiinflamator sau ceai cu suc de fructe proaspete de lamaie, zmeură și suc de fructe proaspete.

Boli în care crește temperatura corpului

Există boli și condiții care sunt însoțite de febră.

SARS, care includ gripa, infecții cauzate de adenovirusuri (tonzilită, faringită, rinită, amigdalită, bronșită etc.), infecții cauzate de rinovirusuri (pneumonie, inflamația urechii medii, inflamația sinusurilor), meningita, nevrită etc.

Tratamentele complexe ajută la eliminarea simptomelor neplăcute ale infecțiilor virale și respiratorii acute, mențin performanța, dar conțin adesea fenilefrină - o substanță care crește tensiunea arterială, ceea ce dă un sentiment de vitalitate, dar poate provoca efecte secundare din sistemul cardiovascular. Prin urmare, în unele cazuri este mai bine să alegeți un medicament fără componente de acest tip, de exemplu, produsul AntiGrippin din produsul Natures A, care ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute ale ARVI fără a provoca o creștere a presiunii.
Există contraindicații. Trebuie să consultați un specialist

Exercițiile fizice excesive, inclusiv pregătirea sportivă, pot duce la o creștere a temperaturii corporale. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care o persoană este angajată în temperaturi ridicate ale mediului înconjurător.

Boli ale sferei mentale cu curs cronic.

Procesele inflamatorii ale organelor interne ale cursului cronic: ooforită, inflamația glandei prostatei, inflamația gingiilor etc.

Penetrarea infecției în sistemul urinar sau digestiv al unei persoane.

Infecția sângelui, aderarea infecției după o intervenție chirurgicală sau după rănire.

Hyperfuncția glandelor tiroide, patologia naturii autoimune.

Supraîncălzirea la soare sau expunerea prelungită la căldură (accident vascular cerebral).

Boala sistemică inflamatorie a țesutului conjunctiv.

Perioada după ovulație poate duce la o creștere a temperaturii corpului cu o jumătate de grad. Această condiție este observată exclusiv la femei.

Experții nu recomandă reducerea temperaturii, dacă nu depășește valoarea de 37,5 grade. Acest lucru permite organismului să distrugă singură infecția, ceea ce a dus la creșterea acesteia. Cu toate acestea, este necesar să se consulte un medic oricum, astfel încât un specialist poate determina cauza febrei.

Uneori, temperatura corpului se schimbă pe tot parcursul zilei, apoi crește, apoi cădea. În același timp, persoana va experimenta slăbiciune și disconfort, transpirația va crește, iar ganglionii limfatici pot deveni mai mari. Această situație necesită consiliere de specialitate. Mergeți la o întâlnire cu un medic ar trebui să fie cât mai curând posibil.

Nu puteți ezita să căutați ajutor medical dacă temperatura crește la un copil. Tratamentul trebuie început numai atunci când este cunoscută cauza acestei afecțiuni.

Ce să nu faceți la temperaturi ridicate

Dacă temperatura a crescut la un adult, dacă pacientul nu are boli patologice și cronice, atunci nu ar trebui să fie împușcat cu medicamente antipiretice sau prin alte mijloace, dacă nu depășește 38 ° C-39 ° C. Organismul trebuie să lupte singură cu temperatura, dacă temperatura se pierde, atunci dă lumina verde la infecție și amenință cu complicații care pot duce la aportul de agenți antibacterieni.

La temperaturi ridicate ale corpului, nu trebuie să utilizați niciun mijloc care poate crește și temperatura corpului. Prin urmare, dacă există febră, nu trebuie să faceți comprese de alcool, tencuieli de muștar pentru a merge în camera de aburi și pentru a bea băuturi calde și cu atât mai mult cu cât nu ar trebui să beți alcool.

La temperaturi ridicate, corpul este răcit prin transpirație. Cu ajutorul separării, corpul este răcit în mod natural, astfel încât nu ar trebui să acoperiți adulții cu pături calde și, în special, copiii, acest lucru împiedică răcirea naturală a corpului.

Nu ar trebui să încălziți camera și să umidificați aerul. Umiditatea excesiv de umedă, adesea împreună cu o infecție, pătrunde în plămâni, care, în cazul congestiei nazale, respiră prin gură. Acest lucru este plin de complicații, cum ar fi bronșita sau pneumonia. De asemenea, aerul prea umed perturbe transpirația și corpul nu se poate răci singur. Temperatura optimă a aerului este de 22 ° C - 24 ° C, iar dacă o persoană este fierbinte și la această temperatură, atunci nu ar trebui să fie acoperită.

La o temperatură este necesar să se utilizeze cât mai mult lichid posibil. La temperaturi este bine să beți băuturi din fructe, de exemplu, merișor sau afine, cel mai important fiind faptul că băuturile din fructe nu sunt prea dulci. Cea mai bună băutură este apa minerală. Băutura dulce conduce la faptul că bacteriile dăunătoare sunt întărite de glucoză, ceea ce duce la pielonefrită sau cistită.

Ștergerea cu vodcă, alcool sau oțet nu numai că nu este de ajutor, ci și foarte dăunătoare. Ideea nu este că alcoolul poate intra în sânge prin piele, este doar o cantitate mică absorbită, dar vaporii de alcool pot provoca amețeli și leșin. În plus, alcoolul se evaporă instantaneu de pe suprafața corpului, ceea ce duce la o răcire puternică a corpului, iar acest lucru este foarte dăunător. Corpul trebuie să se încălzească și mai mult, începe să tremure, o persoană își pierde ultima putere și energie.

Copiii cu temperaturi ridicate

Copiii spun rareori părinților lor că febra lor a crescut. Și acest lucru este adevărat chiar și în ceea ce privește copiii adulți (elevi de școală primară). Faptul este că copiii nu sunt capabili să evalueze în mod corespunzător starea lor de sănătate. Prin urmare, sarcina părinților este de a monitoriza starea copilului. Pentru a înțelege că temperatura corpului se ridică din următoarele motive:

Activitate fizică scăzută. Copilul devine letargic, poate începe să acționeze, să fie anxietate nedorită.

Copilul cere adesea să bea, setea lui crește.

Buzele și limba devin uscate.

Obrajii primesc o roșie nesănătoasă, iar pielea, prin contrast, devine foarte palidă.

În ochi există un luciu caracteristic, proteinele se umple cu sânge.

Copilul poate începe să transpire.

Pulsul se înrăutățește, respirația devine tot mai frecventă. În mod normal, pulsul unui copil variază de la 100 la 130 bătăi pe minut (în timpul odihnei) și de la 140 la 160 bătăi pe minut în timpul vegherii. La vârsta de 2 ani, rata respiratorie și scăderea pulsului. Dacă un copil de 2 luni respira 35-48 de ori pe minut, după un an, această cifră scade la 28-35 respirații.

Un termometru cu mercur determină temperatura corpului cu o precizie ridicată. Pot măsura temperatura corpului în axilă. Pentru a măsura temperatura rectală, este permisă utilizarea doar a unui termometru electronic. Nu trebuie să torturați copilul prin introducerea unui termometru în anus. Temperatura corpului în axilă vă permite să evaluați complet situația reală. Cu toate acestea, dacă nu există nicio modalitate de a refuza această procedură neplăcută, ar trebui să fărâmiți vârful termometrului cu cremă pentru copii, să ridicați picioarele copilului în sus și numai după ce introduceți termometrul în anus. Adâncimea inserției nu trebuie să depășească 2 cm.

La vârsta de un an, temperatura normală a corpului copilului este considerată a fi de 37,5 grade. Aceasta nu înseamnă că bebelușul este bolnav. Nu ar trebui să începeți măsurarea temperaturii corporale a zgârieturilor, care sufla doar plângând sau mișcându-se activ sau făcând o îmbrăcăminte foarte caldă. Toți acești factori pot declanșa o creștere a temperaturii corpului, chiar și pe fondul sănătății absolute. Părinții pot fi induși în eroare de o baie caldă sau de un copil într-o cameră fierbinte. Toate acestea vor duce, de asemenea, la o creștere a temperaturii corpului.

Astfel, temperatura copilului poate crește, nu numai pe fondul unei boli.

Următorii factori pot provoca un salt:

Supraîncălzirea corpului. Acest lucru se întâmplă în timpul expunerii prelungite la soare, cu un aport insuficient de lichid în organism, în timp ce purtați haine foarte calde. În special, supraîncălzirea se produce adesea la copiii sub 3 luni.

Un strigăt puternic sau un strigăt.

Perioada de dentiție.

Cu toate acestea, dacă acești factori sunt excluși și temperatura corpului continuă să rămână la înălțimi mari, este necesar să se consulte un medic.

Cum să coborâți căldura unui copil?

Scăderea temperaturii cu ajutorul medicamentelor antipiretice poate fi posibilă numai în cazul în care nu poate fi normalizat consumul suficient de apă. Este important să vă asigurați că bebelușul nu se supraîncălzește din cauza unor haine prea calde și că camera are o temperatură și o umiditate normală a aerului. Faptul este că atunci când copilul este îmbrăcat călduros, se află într-o cameră caldă cu aer uscat și nu bea apă, nu va fi posibilă reducerea temperaturii cu droguri. Pentru a avea ceva de transpirație, copilul trebuie să fie beat.

Mai mult decât atât, atunci când un copil respiră aer de 18 grade sau aer de 26 de grade, există o diferență de pierdere de căldură pe care corpul său o cedează. Este logic ca inhalarea aerului rece să contribuie la scăderea posibilă a temperaturii. În cele mai multe cazuri, temperatura nu poate fi scăzută datorită faptului că părinții nu pot crea condiții adecvate pentru acest lucru. Cu toate acestea, dacă toate punctele sunt observate, dar copilul are o temperatură ridicată a corpului, pot fi utilizate medicamente antipiretice.

Copiilor li se pot oferi două medicamente numai pentru a reduce temperatura corpului lor - paracetamol și ibuprofen. Este necesar să le folosiți corect. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât mai subțire trebuie să fie forma de medicament. Acest lucru îi va permite să absoarbă rapid. Fluidul din stomac va fi absorbit numai atunci când temperatura sa este egală cu temperatura sângelui. Prin urmare, siropul de 36-37 de grade va lucra foarte repede. Când temperatura corpului depășește 38,5 grade, apare un proces numit centralizarea circulației sângelui. Spasmul vaselor periferice. Acest lucru se aplică vaselor din piele, membre și intestine. Prin urmare, lumânările cu o temperatură atât de ridicată a corpului nu vor ajuta la reducerea acesteia. Medicamentul nu este absorbit. Astfel, cu cât temperatura este mai mare, cu atât mai puține valori vor fi folosite pentru a coborî lumânarea. Acestea pot fi folosite, de exemplu, în cazul în care temperatura corpului este de 38 de grade, iar în noaptea viitoare.

Paracetamolul și Ibuprofenul sunt compatibile cu alte medicamente. Deci, copilului i sa dat Paracetamol, dar el nu a avut efectul dorit, după care după aproximativ 30-40 de minute Ibuprofenul îi poate fi oferit. Cu toate acestea, este important să înțelegem că "Paracetamolul" este denumirea internațională a substanței medicamentoase. Există mii de tablete, siropuri și supozitoare care conțin paracetamol, dar ele însele au un nume complet diferit (Calpol, Panadol, Cefecon). Cu toate acestea, toate acestea, de fapt, sunt paracetamol. Prin urmare, părinții trebuie să fie vigilenți și să nu ofere copilului primul "paracetamol numit A", și după o jumătate de oră "paracetamol numit B". În caz contrar, puteți preveni o supradoză a medicamentului. Intervalul dintre administrarea de Paracetamol trebuie să fie de 4 ore, dar nu mai puțin. Intervalul dintre administrarea de Ibuprofen trebuie să fie de cel puțin 6 ore. Cu condiția ca nici un medicament să nu scadă temperatura corpului, este necesar să se ceară ajutor medical.

În același timp, trebuie să înțelegeți că luarea unui antipiretic nu vă va permite să reduceți temperatura de 39 de grade la o temperatură de 36,6 grade. În mod normal, aceasta ar trebui redusă cu 1-0,5 grade, ceea ce este deja un indicator al eficacității medicamentului. Adică dacă copilul avea o temperatură corporală de 39 de grade și după ce a luat medicamentul, a ajuns la 38,3 grade, înseamnă că medicamentul funcționează.

Deci, condiții importante pentru întreținerea unui copil bolnav: haine calde, aer umed, curat și rece, o mulțime de băuturi. Nu ar trebui să încercați să hrăniți bebelușul dacă nu-l dorește.

Video: "Școala Doctorului Komarovsky" - îngrijire de urgență când crește temperatura corpului copilului

Medicamente la temperaturi ridicate

Luarea de medicamente pentru a reduce temperatura corporală ridicată necesită consultarea prealabilă cu un medic. Agenții antipiretici trebuie utilizați numai atunci când nu este posibilă scăderea temperaturii cu ajutorul altor metode de acțiune descrise mai sus.

Medicamentele antipiretice includ:

Paracetamolul și medicamentele bazate pe acesta.

Ibuprofenul și preparatele pe baza acestuia, de exemplu, MIG, Nurofen, Naproxen, etc.

Diclofenac și alte medicamente bazate pe acesta: Voltaren, Diklak, etc.

Nimesulid. Acest medicament nu este utilizat pentru a trata copiii sub 12 ani, deoarece are un efect hepatotoxic.

Acid acetilsalicilic sau Aspirină. La vârsta de 12 ani, acest medicament este utilizat numai după consultarea medicală.

Alte medicamente antipiretice: Butadion, Citramon, Nimesil, Movimed, Nise, Celebrex, Movalis, Arcoxia, Metindol.

Asigurați-vă că respectați doza de medicamente, precum și instrucțiunile atașate.

Cum de a reduce temperatura la domiciliu?

Este de dorit să scadă temperatura dacă crește până la 40 ° C sau dacă temperatura de 38-38.5 ° C durează câteva zile.

Este necesar să consumați mai mult lichid la temperatura camerei.

Reducerea temperaturii este posibilă dacă luați băi de picioare din apă rece.

Compresele la rece contribuie la temperaturi mai scăzute. Prosoapele proaspete trebuie așezate pe zona frunții, gâtului, încheieturii mâinii, a axei sau a zonei înghinale.

La o temperatură ridicată a corpului, este necesară ștergerea corpului cu apă caldă la 27-35 ° C. Ștergerea începe de pe față, trece peste mâini și apoi șterge picioarele.

Pentru a reduce temperatura, puteți face o baie. Un efect bun este imersarea în baie a taliei, iar partea superioară a corpului se freacă cu apă, în timp ce nu numai temperatura corpului scade, dar toxinele sunt îndepărtate. Temperatura optimă a apei este de 35-35,5 ° C. Reduce temperatura corpului și a băii de răcire, pentru început, pacientul are o baie caldă și se adaugă treptat apă rece, temperatura scade la 30 ° C.

Trebuie să respectați repausul de pat. Pe pacient nu ar trebui să fie îmbrăcăminte sintetică, lenjeria de corp din bumbac este optimă, asigură o absorbție mai bună. Lenjeria trebuie schimbată cât mai des posibil.

Cea mai eficientă modalitate de a reduce temperatura este termoregularea, care se exprimă prin transpirație. Ajută la scăderea frisoanelor și durerilor musculare.

La temperaturi ridicate (37 - 39 grade) este cel mai util pentru a se conforma cu odihna patului. Purtați pijamale naturale (bumbac, in) și beți lichide - ceaiurile din plante cu lămâie sunt cele mai bune. Este necesar să excludem din alimentație alimente grele (grase, prajite, picante) pentru a da preferințe fructelor și legumelor.

Pacientul trebuie izolat de ceilalți membri ai familiei, pentru a evita infecția în cazul bolilor virale și infecțioase suspectate. În cazul în care temperatura este scăzută, până la 37,7 °, nu este recomandat să o învingeți cu medicamente antipiretice, în această perioadă organismul trebuie să depășească boala însăși. În nici un caz, înainte de sosirea medicului nu poate lua antibiotice, deoarece acestea pot fi neputincioase în acest caz, dar dăunează sistemului imunitar, agravând astfel numai boala.

Produsele alimentare în această perioadă ar trebui să fie fructe cu piure de fructe, supă de legume, mere sau cartofi. Dieta suplimentară va determina medicul. Dacă pacientul nu vrea să mănânce, înseamnă că organismul are nevoie de el, nu îl forțează cu alimente. Dacă aveți starea de spirit, puteți să vă înfometați deloc în timpul zilei.

Dacă temperatura este foarte ridicată, înainte de sosirea medicului, trebuie să dați o febrrifugă și să aplicați comprese reci cu apă și oțet (1: 1) pacientului în zona pulsării brațelor, picioarelor și capului. Acestea trebuie schimbate frecvent, astfel încât acestea să nu dau un efect de încălzire.

În cazul în care situația nu este critică, atunci puteți lua o baie rece (34 - 36 grade) sau înfășurați o coală umedă.

În secolul al XIX-lea, corpurile de iluminat medicale credeau că temperatura ridicată este bună pentru corp. Odată cu inventarea aspirinei și cu publicitatea excesivă a proprietăților sale benefice, a început o luptă activă împotriva temperaturii corporale crescute. Dar oamenii de stiinta au aratat ca, odata cu cresterea temperaturilor, functiile de protectie ale corpului se intorc si recuperarea are loc mai repede, in timp ce exista o eliberare de toxine, iar bolile infectioase sunt mai putin infectioase. Prin urmare, o scădere prea ridicată a temperaturii nu numai că poate ajuta, ci și să dăuneze.

Când trebuie să chem imediat un medic?

Medicul trebuie chemat în următoarele cazuri:

Temperatura corpului depășește 38,5 grade.

Omul nu poate bea apă.

Durata febrei este mai mare de 2-3 zile la un adult și mai mult de 1-2 zile la un copil.

Atunci când apar semne de conștiență defectuoasă: halucinații, delir, agitație.

Cu dureri de cap severe, cu apariția crizelor, tulburărilor respiratorii.

Dacă timpul nu ia măsuri, crește riscul de sepsis.

Autor al articolului: Alekseeva Maria Yurievna | Medic de familie

Despre doctor: Din 2010 până în 2016 Practicant al spitalului terapeutic al unității centrale medicale și sanitare nr. 21, orașul Elektrostal. Din anul 2016 lucrează în centrul de diagnostic №3.

Cum sa masurati temperatura corpului si cum ar trebui sa fie

Temperatura corpului este un indicator al stării termice a corpului. Datorită acestui fapt, există o reflectare a relației dintre generarea căldurii organelor interne, schimbul de căldură între ele și lumea exterioară. În același timp, indicatorii de temperatură depind de vârsta unei persoane, ora din zi, impactul lumii înconjurătoare, starea de sănătate și alte caracteristici ale organismului. Deci ce ar trebui să fie temperatura corpului unei persoane?

Tipuri de indicatoare de temperatură

Oamenii sunt obișnuiți cu faptul că, cu modificări ale temperaturii corporale, este obișnuit să vorbim despre probleme de sănătate. Chiar și cu o ușoară ezitare, persoana este gata să sune alarma. Dar nu este întotdeauna atât de trist. Temperatura normală a corpului uman variază de la 35,5 la 37 de grade. Cifra medie în majoritatea cazurilor este de 36,4-36,7 grade. De asemenea, aș dori să menționez că indicatorii de temperatură pot fi individuali pentru fiecare. Regimul normal al temperaturii este considerat atunci când o persoană se simte complet sănătoasă, capabilă și nu are nici un eșec în procesele metabolice.

Care este temperatura normală a corpului la adulți, depinde și de ce naționalitate este o persoană. De exemplu, în Japonia, este păstrat la 36 de grade, iar în Australia, temperatura corpului crește până la 37 de grade.

Este, de asemenea, de remarcat faptul că temperatura normală a corpului unei persoane poate fluctua pe tot parcursul zilei. Dimineața este mai mică, iar seara crește semnificativ. În plus, fluctuația acestuia pe parcursul zilei poate fi de un grad.

Temperatura persoanei este împărțită în mai multe tipuri, printre care:

 1. temperatura scăzută a corpului. Cifrele sale scad sub 35,5 grade. Un astfel de proces se numește hipotermie;
 2. temperatura corporală normală. Indicatorii pot varia de la 35,5 la 37 de grade;
 3. creșterea temperaturii corporale. Se ridică peste 37 de grade. În același timp, este măsurată în axilă;
 4. temperatura scăzută a corpului. Limitele sale variază de la 37,5 la 38 de grade;
 5. temperatura corpului febril. Indicatorii variază de la 38 la 39 de grade;
 6. temperatură corporală ridicată sau piretică. Se ridică la 41 de grade. Aceasta este o temperatură critică a corpului, care duce la perturbarea proceselor metabolice din creier;
 7. temperatură corporală hiperpiretică. O temperatură mortală care se ridică peste 41 grade și este fatală.

De asemenea, temperatura internă este clasificată de alte tipuri în forma:

 • hipotermie. Atunci când indicatorii de temperatură sub 35,5 grade;
 • temperatura normală. Acesta variază de la 35,5-37 grade;
 • hipertermie. Temperatura este peste 37 de grade;
 • febră de stat. Indicatorii cresc peste 38 de grade, în timp ce pacientul are frisoane, strălucirea pielii, plasă de marmură.

Reguli pentru măsurarea temperaturii corpului

Toți oamenii sunt obișnuiți să, în funcție de indicatorii standard de temperatură ar trebui să fie măsurate în axilă. Pentru a efectua procedura, trebuie să respectați câteva reguli.

 1. Axilla trebuie să fie uscată.
 2. Apoi, termometrul este luat și ușor scuturat până la o valoare de 35 de grade.
 3. Vârful termometrului este situat în axilă și presat manual de mână.
 4. Țineți-l necesar de la cinci la zece minute.
 5. După aceea, rezultatul este evaluat.

Cu un termometru mercurial merită să fii extrem de atent. Este imposibil să-l rupeți, altfel mercurul se va revărsa și va emite vapori dăunători. Copiilor nu li se permite să ofere astfel de lucruri. Pentru înlocuire, puteți avea un termometru infraroșu sau electronic. Astfel de dispozitive măsoară temperatura în câteva secunde, dar valorile din mercur pot varia.

Nu toată lumea consideră că temperatura poate fi măsurată nu numai în axilă, ci și în alte locuri. De exemplu, în gură. Cu această metodă de măsurare, valorile normale vor fi în intervalul de 36-37,3 grade.

Cum sa masurati temperatura in gura? Există mai multe reguli.
Pentru a măsura temperatura din gură, trebuie să vă odihniți timp de cinci până la șapte minute. Dacă există proteze, brațe sau plăci în gură, acestea trebuie îndepărtate.

După aceea, termometrul cu mercur trebuie să fie șters și să fie poziționat sub limbă din orice parte. Pentru a obține rezultatul, trebuie să îl țineți timp de patru până la cinci minute.

Este de remarcat faptul că temperatura orală este semnificativ diferită de măsurătorile din zona axilară. Măsurarea temperaturii în gură poate arăta rezultatul mai mare cu 0,3-0,8 grade. Dacă un adult se îndoiește de performanță, atunci trebuie făcută o comparație între temperatura obținută în axilă.

Dacă pacientul nu știe cum să măsoare temperatura în gură, atunci puteți urma tehnologia obișnuită. În timpul procedurii trebuie să se respecte tehnica de execuție. Termometrul poate fi instalat atât în ​​spatele obrajii cât și sub limbă. Însă strângerea dispozitivului cu dinții este strict interzisă.

Temperatură scăzută a corpului

După ce pacientul a învățat ce temperatură are, trebuie să-i determini caracterul. Dacă este sub 35,5 grade, este obișnuit să vorbim despre hipotermie.

Temperatura internă poate fi scăzută din anumite motive, printre care:

 • funcția imună slabă;
 • hipotermie severă;
 • o boală recentă;
 • afecțiuni endocrine;
 • utilizarea anumitor medicamente;
 • hemoglobină scăzută;
 • insuficiență în sistemul hormonal;
 • prezența hemoragiilor interne;
 • intoxicarea corpului;
 • oboseala cronica.

Dacă temperatura internă a pacientului este redusă considerabil, atunci se va simți slăbiciune, pierderea puterii și amețeli.
Pentru a crește indicatorii de temperatură la domiciliu, trebuie să vă puneți picioarele într-o baie de picioare fierbinte sau pe un tampon de încălzire. După aceea, purtați șosete calde și beți ceai fierbinte cu miere, o perfuzie de plante medicinale.

Dacă indicatorii de temperatură scad treptat și ajung la 35-35,3 grade, atunci putem spune:

 • despre oboseala simpla, efort fizic greu, privarea cronica de somn;
 • pe dieta necorespunzătoare sau aderarea la o dietă strictă;
 • despre insuficiența hormonală. Apare în stadiul de gestație, cu menopauză sau menstruație la femei;
 • Tulburări ale metabolismului carbohidraților din cauza bolii hepatice.

Creșterea temperaturii corpului

Cea mai frecventă apariție a unui astfel de fenomen, cum ar fi creșterea temperaturii corporale. Dacă se menține la altitudini de la 37,3 la 39 de grade, atunci este obișnuit să se vorbească de o leziune infecțioasă. Atunci când virusurile, bacteriile și ciupercile pătrund în corpul uman, apare intoxicație severă, care se manifestă nu numai prin creșterea temperaturii corpului, dar și prin nasul curgător, ruperea, tusea, somnolența și înrăutățirea stării generale. Dacă temperatura internă crește peste 38,5 grade, atunci medicii sfătuiesc să luați medicamente antipiretice.

Temperaturile pot să apară la arsuri și leziuni mecanice.
În situații rare, există hipertermie. Această condiție este cauzată de o creștere a indicatorilor de temperatură de peste 40,3 grade. Dacă apare o astfel de situație, trebuie să apelați o ambulanță cât mai curând posibil. Când indicatorii au ajuns la 41 de grade, este obișnuit să vorbim despre o condiție critică care amenință viața ulterioară a pacientului. La o temperatură de 40 de grade, începe să apară un proces ireversibil. Există o distrugere progresivă a creierului și deteriorarea organelor interne.

Dacă temperatura internă este de 42 de grade, pacientul moare. Există astfel de cazuri când pacientul a prezentat o astfel de stare și a supraviețuit. Dar numărul lor este mic.

Dacă temperatura internă se ridică deasupra burrowului, atunci pacientul are simptome sub forma:

 1. oboseală și slăbiciune;
 2. starea generală a bolii;
 3. pielea uscată și buzele;
 4. ușoară sau severă. Depinde de citirea temperaturii;
 5. durere in cap;
 6. dureri în structurile musculare;
 7. aritmie;
 8. scăderea și pierderea totală a apetitului;
 9. transpirație excesivă.

Fiecare persoană este individuală. Prin urmare, temperatura normală a corpului va fi pentru toată lumea. Cineva cu indicatori de 35,5 grade se simte normal, și cu o creștere de 37 de grade este deja considerat bolnav. În altele, chiar și 38 de grade pot fi limita normei. Prin urmare, este necesar să se concentreze asupra stării generale a corpului.

Ce temperatură ar trebui să fie împușcată și nu

Un indicator normal al temperaturii corpului uman este de 36,6 ° C. Aceste cifre nu sunt o valoare clară, deoarece variază considerabil în funcție de starea fizică, de sex și chiar de timpul zilei. În plus, locul de măsurare este important: axila, rectul, gura. Conform standardelor moderne, intervalul optim este de la 36 la 37.4ºС.

Temperatura ca biomarker principal

Temperatura corporală, ca indicator, arată relația dintre producția de căldură a corpului și schimbul său cu mediul. Un biomarker este o cantitate biologică care reflectă starea fiziologică a corpului. Acest indicator este reglementat de hormoni tiroidieni, hormoni sexuali, activitatea hipotalamusului (centrul de căldură).

Temperatura scăzută a corpului poate indica:

 • oboseală;
 • lipsa de vitamine, microelemente;
 • hipotermie;
 • diabet zaharat;
 • patologice ale ficatului.

Excepția poate fi un sindrom de mahmureală, care rulează la rate scăzute. Creșterea temperaturii corpului are loc atunci când:

 • boli inflamatorii și infecțioase;
 • otrăvire;
 • masă;
 • efort fizic;
 • supraîncălzire.

La femei, această cifră poate varia în funcție de ciclul menstrual (creșterea celei de-a doua faze și scaderea primei) și în timpul sarcinii. Problemele cu termoreglarea pot vorbi despre distonie vegetativ-vasculară, apoi pacientul are nevoie de o corectare a regimului nutrițional și zilnic.

Acest indicator este măsurat utilizând un termometru. Există mai multe modalități de măsurare:

 1. Oral (sublingual, sub limbă).
 2. În axilă
 3. Rectal (în rect).
 4. Cu ajutorul benzilor de unică folosință, care sunt atașate cu bandă adezivă pe frunte, în apropierea arterei temporale.
 5. Timpanului. Metoda este cea mai fiabilă. Măsurătorile sunt efectuate cu un termometru special în zona canalului auditiv extern, acest punct fiind cel mai apropiat de hipotalamus, unde este localizat centrul de termoreglare.

Numerele "normale" pentru fiecare persoană sunt diferite, precum și ritmul valorilor lor zilnice. Prin urmare, este de dorit să se măsoare și să se înregistreze temperatura optimă în perioada de bunăstare, precum și să se înregistreze în cardul de date la fiecare vizită la medic.

Motivele pentru creșterea temperaturii

Febra este considerată a fi temperatura corpului dimineața de peste 37,2 ° С și peste 37,7 ° C seara. Măsurătorile sunt fiabile dacă nu sunt luate mai devreme de 2 ore de la masă. Temperatura ridicată este împărțită în grupuri:

 • Grad scăzut: 37 ° С-37,5 ° С.
 • Febril: 38 ° С-39 ° С.
 • Piretic 39 ° C-41 ° C
 • Hyperpyretic peste 41 ° C.

Simptomele febrei sunt: ​​slăbiciune, frisoane, dureri musculare și transpirații. Cauza acestei afecțiuni este adesea bacteriile, virușii care intră în corpul unei persoane cu arsuri, răniri sau picături din aer.

Atunci când înregistrați temperatura corpului de la 37 la 37,5 ° C pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să contactați o instituție medicală. Această afecțiune se numește stare subfebrară și însoțește o serie de patologii:

 • SARS;
 • tuberculoza;
 • tulburări de sânge;
 • tulburări ulcerative, colită;
 • sângerare internă;
 • patologiile sistemului limfatic;
 • boli cronice ale organelor interne (bronșită, pleurezie, inflamația rinichilor, mușchi al inimii);
 • intoxicație.

Starea subfebrilă este caracteristică stadiului inițial al disfuncției tiroidiene cu tirotoxicoză (creșterea sintezei hormonilor), starea menopauzală, cu infecție helmintică. Pentru a diferenția subfebrul, este important să cunoașteți temperatura normală a corpului și fluctuațiile posibile ale acestuia.

Creșterea numărului de persoane de peste 39 ° C este un motiv pentru a apela o cameră de urgență, mai ales dacă nu o puteți lua de mult timp.

Astfel de indicatori însoțesc bolile cu intoxicație severă. Cel mai adesea ele apar cu infecție bacteriană acută:

 • durere în gât;
 • pielonefrită acută;
 • inflamație a plămânilor;
 • infecții intestinale: salmoneloză, holeră;
 • sepsis;
 • meningită, encefalită.

Temperatura corpului la care are loc decesul - 42 ° C Încălcarea termoregulării poate fi în absența bolii. Acest lucru se întâmplă în timpul unei șederi îndelungate într-o cameră înfundată, în căldură, când corpul nu este în măsură să regleze transferul de căldură. Acest proces se numește hipertermie, poate avea consecințe dezastruoase pentru persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular. Creșterea producției de căldură este caracteristică indivizilor extrem de excitabili în situații stresante.

Când trebuie să stingem temperatura

Există situații în care temperatura corpului nu trebuie scăzută, deoarece este un asistent al celulelor sistemului imunitar în lupta împotriva agenților infecțioși. Proprietăți ale febrei:

 • activarea sintezei interferonului, care afectează negativ virușii și bacteriile;
 • creșterea ratei de fagocitoză și producerea de anticorpi la celulele infecțioase;
 • scăderea activității umane (de exemplu, pierderea apetitului), care contribuie la o luptă mai eficientă împotriva patologiei.

Majoritatea bacteriilor și virusurilor patologice se dezvoltă cel mai bine la temperatura normală a corpului uman. Când mediul este ridicat, condițiile de mediu devin inacceptabile pentru ele, ele mor, deci merită să ne gândim înainte de începerea măsurilor antipiretice.

La adulți

Majoritatea proceselor infecțioase sunt rareori însoțite de numere de peste 39 ° C. Dar există situații în care este necesar să se efectueze măsuri antipiretice și să se utilizeze medicamente:

 • orice febră, cu agravarea stării generale (amețeli, vărsături);
 • o istorie de diagnostice neurologice;
 • numere de peste 39,5 ° C;
 • pacienți cu diabet zaharat, patologii cardiovasculare.

În plus față de medicație, pacientul este plasat într-o cameră răcoroasă, nu este înfășurată, iar figurile hiperpiretice fac o comprimare pe frunte, baia de răcire. Nu trebuie să uităm că pentru a reduce temperatura cu 1 grad ar trebui să ia cel puțin 15-20 de minute.

La copii

Orice stare febrei a unui copil necesită sfatul unui specialist. Un diagnostic precis în acest caz poate fi făcut numai de către un medic. Înainte de sosirea medicului, este important ca părinții să decidă dacă trebuie sau nu să se răcească temperatura. Se crede că pentru un copil numerele de peste 39 ° C sunt periculoase.

Reacția la temperatura ridicată depinde de vârsta și starea sistemului nervos al bebelușului. La copiii cu vârsta de până la un an, termoreglarea nu este încă stabilită, în această perioadă organismul se adaptează la mediul înconjurător, prin urmare, diferențele de până la 37,5 sunt destul de naturale cu bunăstarea normală. La astfel de copii, în absența patologiilor, numerele pot crește datorită:

 • Supraîncălzirea. Temperatura ridicată în cameră sau prea înfășurat copilul în timpul unei plimbări.
 • erupția dinților. În acest caz, există slăbire, umflarea gingiilor, scaune libere. După ce "apariția" unui indicator dinte este normalizată independent.

Înainte de sosirea medicului, temperatura trebuie să fie împușcată în următoarele cazuri:

 • numere de peste 39 º C;
 • căldură cu număr mare pe parcursul zilei și mai mult;
 • copilul respiră puternic în absența unui nas curbat;
 • rigid gât;
 • letargie concomitentă, regurgitare;
 • copilul este predispus la apariția crizelor febrile;
 • vârstă mai mică de 2 luni.

În cazul unei creșteri a temperaturii la un copil mai mare de 1-2 ani, cauzele, împreună cu cele de mai sus, ar putea fi: erupția molarilor, reacția la vaccinare și procesele alergice în organism. Medicamentul pentru febră, în astfel de cazuri, ar trebui să fie coordonat cu pediatrul.

Consecințele churning-ului necorespunzător

Utilizarea nejustificată a antipireticelor, în special în patologiile virale, contribuie la redresarea pe termen lung. Din acest motiv, răspândirea bolii. Utilizarea excesivă a medicamentelor antipiretice, antiinflamatoare, duce la încălcări ale mecanismelor naturale de apărare ale corpului. Din cauza ignoranței părinților, în lumea modernă există atât de mulți "copii deseori bolnavi".

Anumite medicamente antipiretice nu pot fi administrate copiilor. De exemplu, Aspirina provoacă dezvoltarea unei stări periculoase la un copil, sindromul Ray. Analgin are capacitatea de a reduce brusc temperatura, până la șocul anafilactic. Nu este de dorit să le dăm copiilor. Coloranții care conțin siropuri pentru copii pot provoca alergii.

Febra este sistemul natural de apărare al corpului, dar nu este mai puțin important să începeți lupta. Cu hipertermie prelungită apare un "accident vascular cerebral", însoțit de procese ireversibile:

 • dehidratare critică;
 • afectarea circulației renale și hepatice;
 • proteina denaturare;
 • întreruperea sistemului nervos central (amețeli, halucinații).

La o temperatură de 42 ° C, o persoană poate trăi câteva minute, prin urmare, asistența acordată unui astfel de pacient trebuie să fie făcută în câteva secunde.

Temperatura normală, ridicată și joasă a corpului

Timpul optim pentru măsurarea temperaturii normale a corpului unei persoane sănătoase adulte este mijlocul zilei, în timp ce subiectul trebuie să fie în repaus înainte de măsurători și în timpul testului, iar parametrii microclimatului se află în intervalul optim. Chiar și în aceste condiții, temperatura diferitelor persoane poate diferi ușor, ceea ce se poate datora vârstei și sexului.

În timpul zilei, viteza metabolică se schimbă și, odată cu aceasta, se schimbă temperatura în repaus. În timpul nopții, corpul nostru se răcește, iar dimineața termometrul va arăta valori minime. Până la sfârșitul zilei, metabolismul accelerează din nou, iar temperatura crește în medie cu 0,3-0,5 grade.

În orice caz, în mod normal, temperatura corpului nu trebuie să scadă sub 35,9 ° C și să crească peste 37,2 ° С.

Temperatură foarte scăzută a corpului

Temperatura corporală sub 35,2 ° C este considerată foarte scăzută. Printre cauzele posibile ale hipotermiei se numără:

 • Hipotiroidism sau scăderea funcției tiroidiene. Diagnosticul este stabilit pe baza testelor de sânge pentru conținutul de hormoni TSH, St.4, SVT3. Tratament: numit de endocrinolog (terapie de substituție hormonală).
 • Perturbarea centrelor de termoreglare în sistemul nervos central. Acest lucru se poate întâmpla cu leziuni, tumori și alte leziuni organice ale creierului. Tratament: eliminarea cauzei leziunilor cerebrale și a terapiei de reabilitare după leziuni și intervenții chirurgicale.
 • Reducerea producției de căldură de către mușchii scheletici, de exemplu, cu încălcarea inervației lor ca urmare a leziunii măduvei spinării, cu afectarea măduvei spinării sau a trunchiurilor nervoase mari. O scădere a masei musculare datorată parezei și paraliziei poate duce, de asemenea, la o scădere a producției de căldură. Tratamentul: tratamentul medicamentos este prescris de un neurolog. În plus, ajutați: masaj, fizioterapie, terapie de exerciții.
 • Postul lung. Corpul pur și simplu nu are nimic de a produce căldură. Tratament: restabilirea unei diete echilibrate.
 • Deshidratarea corpului. Toate reacțiile metabolice apar în mediul acvatic, prin urmare, cu o lipsă de lichid, rata metabolică scade în mod inevitabil, iar temperatura corpului scade. Tratament: compensarea în timp util a pierderilor de fluide în timpul sportului, atunci când lucrează într-un microclimat de încălzire, cu boli gastro-intestinale, însoțite de vărsături și diaree.
 • Hipotermia generală a corpului. La temperaturi ambiante foarte scăzute, mecanismele de termoreglare nu pot face față funcției lor. Tratament: încălzirea treptată a victimei din exterior, ceai fierbinte.
 • Intoxicarea greoaie de alcool. Etanolul este o otravă neurotropică care afectează toate funcțiile creierului, inclusiv termoregulator. Ajutor și tratament: chemați o brigadă de ambulanță. Măsuri de detoxifiere (lavaj gastric, fluide intravenoase de soluție salină), administrarea medicamentelor care normalizează funcția sistemului nervos și cardiovascular.
 • Efectul unor niveluri ridicate de radiații ionizante. Scăderea temperaturii corpului în acest caz este o consecință a tulburărilor metabolice ca urmare a acțiunii radicalilor liberi. Ajutorul și tratamentul: detectarea și eliminarea surselor de radiație ionizantă (măsurarea nivelului izotopilor radonului și MED de radiații gamma în spațiile rezidențiale, măsuri de siguranță la locul de muncă la locul de utilizare a surselor de radiații), tratamentul este prescris după confirmarea diagnosticului (medicamente care neutralizează radicalii liberi, terapia)

Când temperatura corpului scade la 32,2 ° C, o persoană intră într-o stare de uimire, la 29,5 ° C - apare o pierdere de conștiență, iar atunci când este răcită sub 26,5 ° C, corpul este probabil să moară.

Temperatură moderată scăzută

Temperatura corpului în intervalul de la 35,8 ° C la 35,3 ° C este considerată a fi moderat redusă. Cele mai probabile cauze de hipotermie ușoară sunt următoarele:

 • Sindromul de oboseală cronică, sindromul astenic sau depresia sezonieră. În aceste condiții, în sânge se poate detecta o deficiență a unor elemente micro și macro (potasiu, calciu, fosfor, sodiu, clor, magneziu, fier). Tratament: normalizarea nutriției, asimilarea complexelor vitamin-minerale, adaptogeni (imună, ginseng, rhodiola rosea etc.), cursuri de fitness, stăpânirea tehnicilor de relaxare.
 • Epuizare datorită stresului fizic sau mental prelungit. Tratament: ajustarea muncii și a odihnei, luarea de vitamine, minerale, adaptogeni, fitness, relaxare.
 • Dieta gresita, dieta neechilibrata pentru o lunga perioada de timp. Hipodinamia exacerbează scăderea temperaturii și contribuie la încetinirea metabolismului. Tratament: normalizarea dieta, dieta corectă, dieta echilibrată, consumul de complexe vitamin-minerale, creșterea activității motorii.
 • Modificări hormonale pe fondul sarcinii, menstruației, menopauzei, scăderii funcției tiroidiene, insuficienței suprarenale. Tratamentul: prescris de un medic după stabilirea cauzei exacte a hipotermiei.
 • Luând medicamente care reduc tonusul muscular, cum ar fi relaxantele musculare. În acest caz, mușchii scheletici sunt parțial opriți din procesele de termoreglare și produc mai puțină căldură. Tratament: contactați medicul pentru recomandări privind o eventuală înlocuire a medicamentului sau o întrerupere în administrarea medicamentului.
 • Perturbarea ficatului, care duce la modificări ale metabolismului carbohidraților. Condiția va ajuta la detectarea numărului complet de sânge, a testului de sânge biochimic (ALAT, ASAT, bilirubinei, colesterolului, glucozei etc.), ultrasunete a ficatului și a conductelor biliare. Tratamentul: prescris de un medic după proceduri de diagnostic adecvate. Terapia medicamentoasă vizează cauza bolii hepatice, măsuri de dezintoxicare, administrarea de hepatoprotectori.

Temperatura corpului subfebril

Aceasta este o ușoară creștere a temperaturii corpului când valorile sale se situează în intervalul 37 - 37,5 ° C Cauza acestei hipertermii poate fi influențe externe complet periculoase, boli infecțioase comune și boli care prezintă o amenințare gravă la adresa vieții, de exemplu:

 • Sport intensiv sau muncă fizică dificilă într-un microclimat de încălzire.
 • O vizită la saună, baie, solar, baie fierbinte sau duș, câteva proceduri de fizioterapie.
 • Consumul de alimente calde și condimentate.
 • Infecții virale respiratorii acute.
 • Hipertiroidismul (boala este însoțită de creșterea funcției tiroidiene și metabolismul accelerat).
 • Infecții cronice (inflamația ovarelor, prostatită, inflamația gingiilor etc.).
 • Tuberculoza este una dintre cele mai periculoase cauze ale creșterilor frecvente ale temperaturii corpului până la valorile subfebrile.
 • Bolile oncologice - reprezintă o amenințare gravă la adresa vieții și duc adesea la o ușoară creștere a temperaturii corpului în stadiile incipiente ale dezvoltării.

Dacă temperatura nu depășește 37,5 ° C, nu trebuie să încercați să o reduceți cu ajutorul medicamentelor. Mai întâi de toate, este necesar să se consulte un medic, astfel încât imaginea generală a bolii să nu se dovedească a fi "neclară".

Dacă temperatura nu revine la normal pentru o perioadă lungă de timp sau episoadele de subfebril se repetă zi de zi, ar trebui să mergeți la medic, mai ales dacă acest lucru este însoțit de slăbiciune, pierdere în greutate inexplicabilă, transpirații nocturne, lărgirea ganglionilor limfatici. După testarea suplimentară, pot fi detectate mai multe probleme grave de sănătate decât vă așteptați.

Temperatura febrilă

Dacă termometrul arată 37,6 ° C sau mai mult, atunci în majoritatea cazurilor acest lucru indică prezența unui proces inflamator acut în organism. Focalizarea inflamației poate fi localizată oriunde: în plămâni, rinichi, tractul gastro-intestinal etc.

În acest caz, majoritatea dintre noi încearcă să reducă imediat temperatura, dar această tactică de tratament nu se justifică întotdeauna. Faptul este că creșterea temperaturii corpului este o reacție naturală de protecție a corpului, menită să creeze condiții nefavorabile pentru viața agenților patogeni.

Dacă o persoană bolnavă nu are boli cronice și dacă febra nu este însoțită de convulsii, atunci nu se recomandă reducerea temperaturii la 38,5 ° C cu medicamente. Tratamentul trebuie să înceapă cu o băutură grea (1,5 - 2,5 litri pe zi). Apa ajută la reducerea concentrației de toxine și eliminarea lor din organism cu urină și apoi, ca urmare, scade temperatura.

La citirile mai mari ale termometrului (39 ° C și peste) se pot iniția antipiretice, adică medicamente care reduc temperatura. În prezent, gama de astfel de instrumente este destul de mare, dar poate cel mai celebru medicament este aspirina, realizată pe bază de acid acetilsalicilic.

Top