Categorie

Posturi Populare

1 Clinici
Pete reci pe față
2 Profilaxie
Mama e doctor. Pentru orice copil - cel mai bun doctor - mama.
3 Bronșită
Este posibil să beți alcool cu ​​angină
Image
Principal // Rinită

Azitromicină 500 mg - instrucțiuni pentru medicament, preț, analogi și revizuiri ale utilizării


Azitromicina este un antibiotic cu spectru larg care este macrolid. Ingredientul activ este azitromicina.

Acționează asupra agenților patogeni extra și intracelulari. Următoarele sunt microorganismele sensibile la azitromicină: Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalaciae, Streptococcus grupuri C, F și G, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans.

Microorganisme gram-negative: Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis, Legionella pneumophila, Haemophilus ducrei, Campylobacter jejuni, Neisse-ria gonorraeae și Gardnerella vaginalis.

Unele microorganisme anaerobe: Bacteroides bivius, Clostridium perfringens, Peptostreptocoiccus spp; precum și Chlamydia trachomatis, Mycoplasma pneumoniae, Ureaplasma urealyticum, Treponema pallidum, Borrelia burgdorferi.

Azitromicina este inactivă împotriva bacteriilor gram-pozitive care sunt rezistente la eritromicină. Când se creează în focalizarea inflamației concentrațiile mari are un efect bactericid.

În comparație cu alte antibiotice macrolide, azitromicina are cel mai pronunțat efect bactericid. Azitromicina penetrează cu ușurință țesuturile, celulele și fluidele corpului uman. În cele mai multe cazuri, un curs de tratament de trei zile este suficient pentru a obține un efect clinic.

Tranziție rapidă pe pagină

Prețul în farmacii

Informații despre prețul Azitromicinei în farmacii din Rusia sunt obținute de la aceste farmacii online și pot diferi ușor de prețul din regiunea dvs.

Puteți cumpăra drogul la farmacii din Moscova la prețul de: Azitromicină 500 mg 3 comprimate - de la 65 la 84 ruble, Azitromicină Ecomed 250 mg 6 capsule de la 158 ruble.

Condiții de vânzare de la farmacii - prescripție.

A se păstra într-un loc uscat, întunecos, la o temperatură care nu depășește 25 ° C. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Perioada de valabilitate - 3 ani.

Lista analogilor este prezentată mai jos.

Ce ajuta Azithromycinul?

Azitromicina este prescrisă pentru tratamentul bolilor cauzate de microorganismele sensibile la antibiotic.

 • stacojiu;
 • infecții ale pielii și ale țesuturilor moi: eritem cronologic migrat (stadiul inițial al bolii Lyme), erizipel, impetigo, piodermă.
 • infecții ale tractului respirator inferior (pneumonie bacteriană și atipică, bronșită acută, bronșită cronică în stadiul acut);
 • infecții ale tractului urogenital (uretriță necomplicată și / sau cervicită, colită), inclusiv chlamydioza urogenitală;
 • afecțiunile gastrice și duodenale asociate cu Helicobacter pylori (ca parte a terapiei combinate);
 • infecții ale tractului respirator superior și organelor LOP (amigdalită, faringită, sinuzită, amigdalită, otită medie).

Instrucțiuni de utilizare Azitromicină 500 mg doză și reguli

Tabletele sunt ingerate cu 1 oră înainte de mese sau după 2 ore după. Nu mestecați și spălați cu suficientă apă.

Doza standard de azitromicină 500 mg conform instrucțiunilor de utilizare:

 • Infecții ale tractului respirator superior și inferior, precum și țesuturilor și țesuturilor moi (cu excepția bolii Lyme) - 1 comprimat de 500 mg 1 dată pe zi, timp de 3 zile.
 • Boala Lyme - 2 comprimate Azitromicină 500 mg în prima zi, apoi 500 mg o dată pe zi, de la ziua 2 până la a 5-a zi de tratament (doză de curs - 3000 mg).
 • Boli ale tractului urogenital - 2 comprimate Azitromicină 500 mg o dată.
 • Acneea - 1 comprimat de 500 mg 1 pe zi într-un curs de 3 zile, apoi o pauză și din a 8-a zi de la începerea tratamentului este luat din nou 500 mg o dată pe săptămână timp de 9 săptămâni.
 • Pentru bolile stomacului și duodenului asociate cu H. pylori, medicamentul este prescris ca parte a terapiei combinate la o doză de 1000 mg / 1 timp pe zi timp de 3 zile.

Doza de azitromicină pentru copii este determinată pe baza greutății corporale. În cazul în care greutatea copilului este mai mare de 10 kg, în prima zi, este prescris 10 mg / kg greutate corporală și apoi la 5 mg / kg sau 3 zile la 10 mg / kg.

Doza nepreluată trebuie luată cât mai curând posibil, iar următoarea - cu o pauză de 24 de ore.

Informații importante

O concentrație ridicată a substanței active la locul inflamației asigură un efect bactericid persistent, care persistă după 5-7 zile de la administrarea ultimei doze. Acest lucru se datorează scurtei durate de tratament (3 și 5 zile).

Dacă se intenționează prescrierea simultană a agenților antacidici, atunci, în conformitate cu instrucțiunile pentru azitromicină, intervalul dintre administrarea medicamentelor trebuie să fie de cel puțin 2 ore.

Utilizare în timpul sarcinii și alăptării

Utilizarea antibiotică în timpul sarcinii nu este recomandată, cu excepția cazului în care beneficiul așteptat pentru mamă depășește riscul potențial pentru copil.

La momentul tratamentului cu medicamentul trebuie să întrerupă alăptarea.

Caracteristicile aplicației

Înainte de a utiliza medicamentul, citiți secțiunile din instrucțiunile de utilizare a contraindicațiilor, posibile efecte secundare și alte informații importante.

Efecte secundare ale azitromicinei 500

Instrucțiunile de utilizare avertizează cu privire la posibilitatea dezvoltării efectelor secundare ale medicamentului Azitromicina:

 • Din partea tractului gastro-intestinal: diaree (5%); greață (3%); dureri abdominale (3%); 1% sau mai puțin - dispepsie (flatulență, vărsături), melenă, icter colestatic, activitate crescută a transaminazelor "hepatice"; copiii au constipație, anorexie, gastrită; modificarea gustului, candidoza mucoasei orale (1% sau mai puțin).
 • Deoarece sistemul cardiovascular: palpitații, dureri în piept (1% sau mai puțin).
 • Din sistemul nervos: amețeli, cefalee, somnolență; la copii - dureri de cap (cu terapie cu otita media), hiperkinezie, anxietate, nevroză, tulburări de somn (1% sau mai puțin).
 • Din sistemul genito-urinar: candidoză vaginală, nefrită (1% sau mai puțin).
 • Reacții alergice: erupție cutanată tranzitorie, angioedem, mâncărime cutanată, urticarie; copiii au conjunctivită, prurit, urticarie.
 • Altele: oboseală crescută, fotosensibilizare.

Contraindicații

Azitromicina este contraindicată în următoarele boli sau afecțiuni:

 • cu hipersensibilitate la macrolide;
 • cu încălcări grave ale ficatului;
 • Încălcarea gravă a stării funcționale a ficatului;
 • Insuficiență renală severă;
 • Vârsta copilului până la 12 ani.

Fiți atenți în timpul sarcinii, cu aritmii, copii cu insuficiență hepatică și / sau rinichi.

supradoză

Supradozajul dezvoltă greață severă, pierderea temporară a auzului, vărsături, diaree.

Se recomandă imediat spălarea gastrică și tratamentul simptomatic.

Lista de analogi Azitromicină 500 mg

Dacă este necesar, înlocuiți medicamentul, poate două opțiuni - alegerea unui alt medicament cu același ingredient activ sau un medicament cu efect similar, dar o altă substanță activă.

Analogi Azitromicina, lista de medicamente:

Dacă alegeți un înlocuitor, este important să înțelegeți că prețul, instrucțiunile de utilizare și revizuirile Azitromicinei 500 pentru analogi nu se aplică. Înainte de înlocuire, este necesar să se obțină aprobarea medicului curant și să nu se înlocuiască medicamentul în sine.

Recenzile de azitromicină pentru chlamidii, dureri în gât, sinuzită, sinuzită frontală și alte boli cauzate de microbi care sunt sensibili la antibiotic sunt covârșitor pozitive. Medicamentul este un instrument puternic pentru combaterea infecțiilor bacteriene și este bine tolerat de către pacienți.

Informații speciale pentru lucrătorii din domeniul sănătății

interacțiune

Antacidele (aluminiu și magneziu), etanolul și alimentele încetinesc și reduc absorbția.

La administrarea concomitentă cu warfarină și azitromicină (în doze uzuale), nu sa înregistrat nicio modificare a timpului de protrombină, totuși, având în vedere că interacțiunea dintre macrolide și warfarină poate crește efectul anticoagulant, pacienții au nevoie de un control atent al timpului de protrombină.

Digoxină: creșterea concentrației de digoxină.

Ergotamina și dihidroergotamina: efecte toxice crescute (vasospasm, disestezie).

Triazolam: clearance-ul redus și creșterea acțiunii farmacologice a triazolanului.

Încetinește utilizarea, teofilină și alți derivați de xantină) - datorită inhibării oxidării microzomale în hepatocite de către azitromicină).

Lincosaminele afectează eficacitatea, cresterea tetraciclinei și cloramfenicolului. Farmaceutic incompatibil cu heparina.

Instrucțiuni speciale

În cazul în care o doză este ratată, doza ratată trebuie luată cât mai curând posibil și următoarea doză trebuie administrată la intervale de 24 de ore.

Este necesar să se observe o pauză de 2 ore cu utilizarea simultană a antiacidelor.

După întreruperea tratamentului, reacțiile de hipersensibilitate pot persista la unii pacienți, ceea ce necesită o terapie specifică sub supravegherea unui medic.

Ce ajuta Azithromycinul? Instrucțiuni de utilizare.

Medicamentul aparține grupurilor:

Azitromicina este un antibiotic popular, un reprezentant al unui nou subgrup de medicamente macrolide care au un efect bactericid în zona inflamației. De asemenea, acest medicament contribuie la suprimarea sintezei proteinei dependente de ARN a microorganismelor sensibile la aceasta.

Azitromicina își manifestă capacitatea de a lucra pe site. (Bacteroides fragilis și altele), precum și cu Toxoplasma gondii, iprama nparama, precum și în activitatea organismelor de îngrijire a anxietății, precum și în cazul anxietății și anesteziei. trachomatis.

Ce fac tabletele de azitromicină?

Acest medicament este prescris pentru bolile care sunt infectate și inflamatorii în natură și care au apărut pe fondul răspândirii bacteriilor susceptibile de a fi afectate. Tabletele de azitromicină ajută la combaterea patologiilor cum ar fi:

 • sinuzita;
 • durere în gât;
 • durere în gât;
 • uretrita non-gonoreică și gonoreică;
 • pneumonie;
 • Boala Lyme;
 • amigdalite;
 • otita media;
 • stacojiu;
 • bronșită;
 • boli ale duodenului și stomacului.

Acest medicament este absorbit rapid din tractul gastro-intestinal. Consumul de alimente afectează în mod semnificativ absorbția acestuia, deci este recomandabil să luați comprimate înainte sau după masă. Concentrația maximă a ingredientelor active se observă la 2 până la 3 ore după administrarea medicamentului. Aproximativ 59% din azitromicină este excretată în forma sa inițială în bilă și 45% în urină, iar 35% este metabolizată în ficat prin demetilare.

Contraindicații

Printre contraindicațiile la utilizarea acestui medicament se pot distinge următoarele fenomene:

 • hipersensibilitate la antibiotice macrolide;
 • afectarea severă a rinichilor și a ficatului;
 • perioada de sarcină și lactație;
 • tendința de manifestări alergice etc.

Dacă acest antibiotic nu este tratat corespunzător, poate apărea disconfort abdominal, erupție cutanată, diaree, vărsături și greață.

Metode de utilizare și dozare

Azitromicina nu trebuie consumată independent fără a se consulta în prealabil cu un medic, deoarece înainte de a lua aceasta, trebuie să determinați cu siguranță sensibilitatea microflorei bacteriene la aceasta. Doza de acest medicament este stabilită individual, în funcție de următoarele criterii:

 • vârsta pacientului;
 • caracteristicile individuale ale corpului său;
 • tipul bolii și nuanțele apariției acesteia.

În cadrul regimului standard de tratament, se recomandă ca adulții să ia 0,25 - 1 g azitromicină, iar pentru copii, 5-10 mg pe kg de bebeluș 1 dată pe zi. Durata medie a tratamentului cu acest medicament variază de la 2 la 5 zile.

Dacă medicul va recomandat acest medicament, luați-l în conformitate cu toate recomandările de mai sus, deoarece tratamentul corect și sistematic cu antibiotice garantează recuperarea!

Interacțiuni medicamentoase

Nu este recomandat să beți acest medicament împreună cu alte medicamente fără o consultație medicală prealabilă, deoarece există o posibilitate de reacții imprevizibile. De exemplu, atunci când azitromicina și digoxina sunt utilizate împreună, concentrația de glicozide cardiace în plasma sanguină poate crește semnificativ, ca urmare a creșterii semnificative a riscului de apariție a intoxicației cu glicozide.

În practica medicală, au existat cazuri de administrare simultană a comprimatelor cu disopiramidă, pe baza cărora a apărut fibrilația ventriculară. Când tratamentul în comun cu lovastatina a descris situația de rabdomioliză.

Pentru ce este prescris azitromicina?

Multe boli ale etiologiei infecțioase sunt tratate cu agenți antimicrobieni. Folosit frecvent un antibiotic cu spectru larg, deoarece microorganismele virulente au o anumită rezistență la majoritatea agenților antimicrobieni. Ajutorul pentru azitromicină este descris în detaliu în instrucțiunile de utilizare. Dar trebuie amintit că fiecare organism este individual. Prin urmare, înainte de a fi tratat cu antibiotice, trebuie să vă adresați medicului, deoarece, în plus față de efectul pozitiv, medicamentele din acest grup au multe efecte secundare.

Scurtă descriere a medicamentului

Azitromicina aparține grupului de macrolide. Medicamentul are efecte diferite asupra majorității bacteriilor gram-pozitive și gram-negative. Microorganismele rezistente la eritromicină sunt rezistente la aceasta. O caracteristică caracteristică a instrumentului este capacitatea sa de a se concentra în țesuturile afectate și de a acționa asupra microbilor patogeni acolo. Azitromicina este disponibilă în capsule care conțin același ingredient activ, precum și ingrediente auxiliare.

Azitromicina este folosită pentru a distruge microorganismele virulente și pentru a elimina simptomele inflamației. Este o pulbere albă, sigilată într-o capsulă solubilă de 250 sau 500 mg. De asemenea, instrumentul este disponibil în tablete sau sirop. Comprimatul conține 125 mg de ingredient activ. Azitromicina este adsorbită rapid în tractul gastric, deoarece este rezistentă la condițiile acide. Concentrația maximă a medicamentului este observată după 2,5-3 ore după administrare.

Acest antibiotic are o abilitate ridicată. După ingerare, se poate găsi în tractul respirator, în sistemul urogenital, în piele, în țesutul muscular. Prin urmare, Azitromicina este prescrisă pentru tratamentul patologiilor tractului respirator superior, sistemului urinar, bolilor de piele. După administrarea Azitromicinei, durează 5-7 zile, așa că medicii o prescriu pentru un curs scurt, deoarece după ultima utilizare, medicamentul poate omorî infecția încă o săptămână. Îndepărtarea medicamentului are loc în intervalul de 20-72 de ore, așa că beau o dată pe zi.

Când este folosit

Rezumatul descrie în detaliu condițiile în care medicamentul este cel mai eficient. Bolile infecțioase ale organelor ORL au devenit indicații pentru utilizarea medicamentului.

Tratamentul cu azitromicină:

Tabletele de azitromicină ajută la:

 • erizipel;
 • impetigo;
 • dermatoza genezei bacteriene.

În plus, Azitromicina este eficientă în infecțiile sferei genitourinare, manifestată prin:

Este, de asemenea, utilizat în schema de eradicare a Helicobacter pylori.

Azitromicina în afecțiunile ORL

Azitromicina sa dovedit a fi un antibiotic eficient în tratamentul anginei, bronșitei și a altor infecții cu ORL, precum și a bolilor respiratorii. Este folosit pe bază de ambulatoriu, ca un medicament eficient din majoritatea tulpinilor de agenți patogeni, deoarece nu este posibil să se aștepte rezultatele testelor de laborator (screening bacterian pentru susceptibilitatea microbiană la antibiotice). O caracteristică a instrumentului este acțiunea sa prelungită, astfel că i se atribuie un curs scurt de multiplicitate 1 dată pe zi. Medicamentul dă un rezultat bun atunci când este aplicat în diferite stadii ale bolii.

Azitromicina pentru prostata

Antibioticele sunt adesea folosite pentru tratarea prostatitelor de origine bacteriană. Medicamentul, în funcție de doză, are un efect bactericid sau bacteriostatic. Într-o doză mică, azitromicina oprește creșterea și reproducerea microorganismelor patogene și, în concentrații mari, le distruge complet. Este, de asemenea, activ împotriva fungilor care cauzează infecții genitale. În funcție de agentul patogen, este urmărită rapiditatea medicamentului. Deci, în cazul leziunii cu leziuni chlamydiene, pacientul se simte ușurat deja la 2-3 zile după administrarea antibioticului.

În pediatrie

Azitromicina este aprobată pentru utilizare în practica infantilă. Acolo el este cunoscut sub numele de Sumamed. Produsul este disponibil în sirop cu aromă de fructe, astfel încât copiii să îl bea fără a fi capricios. Medicamentul are o toxicitate scăzută, rareori cauzează reacții alergice chiar și la copiii predispuși la alergii. Datorită capacității de a crea concentrații mari de ingrediente active în domeniul microbilor, Azitromicina inhibă rapid și eficient coloniile bacteriene, promovează recuperarea rapidă.

Caracteristicile aplicației

În ciuda faptului că medicamentul este eficace și este caracterizat prin siguranța comparativă în utilizare, acesta este încă antibiotic și are un efect secundar, precum și contraindicații pentru utilizare. Prin urmare, tratamentul cu azitromicină trebuie să fie în concordanță cu medicul.

În timpul tratamentului, pacienții pot prezenta încălcări ale tractului gastro-intestinal, manifestați:

 • greață;
 • vărsături;
 • umflare;
 • scaun tulburare;
 • durere în stomac.

Acesta este cel mai frecvent tip de "linie laterală". Dar există și alte reacții corporale:

 • alergii alergice;
 • niveluri crescute ale enzimelor hepatice.

Dacă apar reacții inutile, pacientul trebuie să notifice medicul. Medicul va corecta tratamentul, va selecta un analog cu efect similar, dar alte substanțe active. Este important să nu căutați înlocuitori pe cont propriu. Chiar dacă azitromicina nu ajută să o înlocuiască sau să o anuleze, poate doar medicul. Respingerea independentă a medicamentului va crește doar rezistența microbilor la macrlide, deoarece efectul terapeutic al medicamentului va fi suspendat.

Analogi Azitormitină ia în considerare:

 • Factorul Zi;
 • Azitroks;
 • Azitral;
 • Azitsin.

Pentru preț, unele analogii sunt mai mari, altele sunt mai ieftine decât azitromicina.

Medicamentul este contraindicat la persoanele cu intoleranță la macrolide. Se recomandă prudență la pacienții cu funcție renală redusă, disfuncții ale ficatului, sistem cardiac, aritmii. Azitromicina nu se utilizează în timpul sarcinii și în perioada de alăptare.

opinii

Potrivit medicilor și pacienților, Aztromicina este eficientă în majoritatea infecțiilor gâtului și respiratorii. Are o scurtă durată de aplicare, un minim de tăiere laterală și are un rezultat rapid.

surse:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/azithromycin__24064
GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=464b69bc-52b8-420f-a2fd-5160efbe8523t=

Ați găsit o greșeală? Selectați-l și apăsați pe Ctrl + Enter

Azitromicină: instrucțiuni de utilizare

Tablete de azitromicină - un antibiotic din grupul de macrolide. Acestea sunt utilizate pentru a trata diferite boli cauzate de bacterii care sunt susceptibile la componenta activă a medicamentului.

structură

Tabletele de azitromicină sunt acoperite cu un strat de acoperire enterică. Ele au o formă rotundă, o suprafață netedă lucioasă, o formă biconvexă, o culoare albă. Principala componentă activă a medicamentului este azitromicina, conținutul său în comprimatul 1 este de 500 mg. Tabletele cu azitromicină sunt ambalate într-un ambalaj cu blistere de 3 bucăți. Cutie de carton conține 1 blister cu tablete.

Mecanism de acțiune

Principala componentă activă a tabletelor Azitromicina este un agent antibacterian al grupului macrolidic. Aceasta afectează ribozomii celulei bacteriene, ca urmare a faptului că sinteza proteinelor este perturbată, urmată de stoparea creșterii și de decesul microorganismului. În funcție de concentrație, azitromicina poate avea un efect bacteriostatic (inhibă creșterea și reproducerea celulelor bacteriene) sau o acțiune bactericidă (duce la moartea microorganismelor). În ceea ce privește bacteriile, medicamentul are un spectru larg de activitate. Are un efect supresiv asupra cocilor Gram pozitivi (Streptococcus, Staphylococcus), bacteriilor Gram-negative (Bordetella, Legionella, Moraxella, Pseudomonas aeruginosa, Gardnerella, Neisseria), anumite tipuri de microorganisme anaerobe (Bacteroides, Clostridium, peptostreptokokki). Azitromicina are o activitate destul de ridicată împotriva microorganismelor patogene ale infecțiilor genitale (chlamydia, micoplasma, ureaplasma).

După administrarea pilulei Azitromicina din interiorul ingredientului activ este absorbită în sânge și distribuită în țesuturile periferice. Se prelucrează parțial în ficat, urmată de excreție în urină.

mărturie

Principala indicație medicală pentru utilizarea tabletelor de azitromicină este o patologie infecțioasă, a cărei dezvoltare este cauzată de bacterii care sunt sensibile la componenta activă:

 • Boli ale tractului urogenital - uretrita (inflamația uretrei), cervicita (proces inflamator se dezvolta la nivelul colului uterin) la femei, infecția cu transmitere sexuală, în principal (Chlamydia, ureaplasmosis, micoplasmozei).
 • ORL patologie - sinuzita (patologie sinusurile paranazale), amigdalita (amigdalite), otita medie (proces patologic este localizată predominant în urechea medie).
 • Infecții la nivelul tractului respirator inferior - bronșită (inflamația bronhiilor), pneumonie (pneumonie).
 • Procesele patologice localizate în piele și în țesuturile moi - stadiul inițial al bolii Lyme, piodermitei, erizipetelor, impetigo-ului.

În funcție de severitatea bolii infecțioase, azitromicina poate fi administrată singură sau în asociere cu alte medicamente antibacteriene din alte grupuri.

Contraindicații

Dacă sunt detectate anumite procese patologice sau stări fiziologice ale corpului uman, administrarea comprimatelor de azitromicină este contraindicată:

 • Hipersensibilitate, intoleranță individuală la principalul ingredient activ sau la excipienții medicamentului.
 • Încălcarea gravă a stării funcționale a ficatului.
 • Insuficiență renală severă.
 • Vârsta pacientului de până la 12 ani.
 • Administrarea simultană a medicamentului ergotanină sau dihidroergotanină.

Fii comprimate circumspecți azitromicină sunt utilizate la pacienții cu insuficiență renală sau hepatică de severitate moderată, stări patologice ale inimii, însoțită de o prelungire a intervalului QT pe electrocardiogramă, precum și o recepție în comun cu anumite alte medicamente (warfarină, digoxină, antiaritmice). Înainte de a prescrie medicamente, un medic trebuie să fie sigur că nu există contraindicații.

Dozare și administrare

Tabletele cu azitromicină sunt destinate ingestiei cu o oră înainte de mese sau la 2 ore după mese. Nu sunt mestecate și spălate cu multă apă.

Adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani cu o greutate corporală de peste 45 kg

Pentru infecții ale tractului respirator superior și inferior, tractului respirator superior, pielii și țesuturilor moi: 1 comprimat (500 mg) 1 dată pe zi timp de 3 zile (doză de curs 1,5 g).

Cu acnee vulgaris severitate moderată: 1 comprimat (500 mg) 1 dată pe zi timp de 3 zile, apoi 1 comprimat (500 mg) 1 dată pe săptămână timp de 9 săptămâni (doză de curgere 6,0 g). Prima pilulă săptămânală trebuie luată la 7 zile după administrarea primei pilule zilnice (a opta zi de la începerea tratamentului), următoarele opt pastile săptămânale - cu un interval de 7 zile.

Când boala Lyme (Borelioza etapa inițială) - eritem migrator (eritem migrator): 1 dată pe zi, timp de 5 zile: Ziua 1 - 1,0 g (2 500 mg comprimate), apoi a 2 în ziua 5 - 0,5 g (1 tabletă de 500 mg) (doză de curgere 3,0 g).

Când infecțiile tractului urinar cauzate de Chlamydia trachomatis (uretrită, cervicită): necomplicate uretrite / cervicite - 1,0 g (2 tablete a 500 mg) o dată.

Copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani cântărind mai puțin de 45 kg

Pentru infecții ale tractului respirator superior și inferior, organele ORL, pielea și țesuturile moi: cu o rată de 10 mg / kg greutate corporală 1 dată pe zi timp de 3 zile (doză de 30 mg / kg). Pentru comoditatea dozării se recomandă utilizarea tabelului.

Calcularea dozei de medicament Azitromicină pentru copii cu greutatea mai mică de 45 kg:

Numărul de comprimate de azitromicină

2 comprimate de 125 mg (250 mg azitromicină)

3 comprimate de 125 mg (375 mg azitromicină)

dozele recomandate pentru adulți

Pentru faringita / amigdalita cauzată de Streptococcus pyogenes, azitromicina se utilizează în doză de 20 mg / kg și zi timp de 3 zile (doză de 60 mg / kg). Doza zilnică maximă este de 500 mg.

În cazul bolii Lyme (stadiul inițial de borrelioză) - eritem migrans (eritem migrans): 20 mg / kg 1 dată pe zi în prima zi, apoi la doza de 10 mg / kg corp 1 dată pe zi de la 2 la 5 a zi. Doza de curs este de 60 mg / kg.

Dozaj pentru afectarea funcției renale

La pacienții cu insuficiență renală ușoară și moderată (CC> 40 ml / min) nu este necesară ajustarea dozei.

Dozaj pentru disfuncții hepatice

La disfuncția unei doze ușoare și moderate de ficat, nu este necesară ajustarea dozei.

Persoanele în vârstă

Nu este necesară ajustarea dozei. Deoarece pacienții vârstnici pot prezenta afecțiuni proaritmice curente, trebuie să se acorde prudență la administrarea medicamentului Azitromicină, datorită riscului crescut de apariție a aritmiilor cardiace, inclusiv aritmiilor de tip piruetă.

Efecte secundare

În timp ce luați comprimate de azitromicină cu frecvențe diferite, pot apărea reacții negative de la diferite organe și sisteme:

 • Sistemul digestiv - greață, vărsături intermitente, dureri abdominale, însoțite de umflături (flatulență). Mai puțin frecvente sunt constipația, ulcerul mucoasei orale, creșterea activității funcționale a glandelor salivare.
 • Sistemul cardiovascular - un sentiment al bătăilor inimii, senzații periodice de căldură în față ("maree"), mai puțin susceptibile de a reduce nivelul presiunii arteriale sistemice.
 • Sistemul nervos - amețeli, dureri de cap recurente, mai puțin frecvent apariția unor simțăminte de frică, insomnie sau somnolență. În cazuri izolate, au fost înregistrate convulsii și modificări mintale severe (delir, halucinații).
 • Tractul hepatic și biliar - un proces inflamator în țesutul hepatic (hepatită), o creștere a activității enzimelor AST și ALT în sânge, ceea ce indică afectarea hepatocitelor (celule hepatice).
 • Infecții - inflamația mucoasei nazale (rinită), patologia respiratorie.
 • Sistemul respirator - dispnee și sângerări nazale ocazionale rareori apar.
 • Măduvă de măduvă osoasă roșie - anemie (anemie), o scădere a numărului de limfocite pe unitatea de volum de sânge.
 • Organe senzitive - rareori diminuarea vederii și pierderea auzului.
 • Pielea și hipodermul - pielea uscată, inflamația (dermatită), transpirația crescută (hiperhidroza) sunt mai puțin frecvente.
 • Sistemul urinar - disconfort (durere, arsură) în timpul urinării, care se numește disurie.
 • Sistemul musculoscheletal - durere articulară (artralgie), inflamație (artrită).

Apariția oricăror semne de dezvoltare a reacțiilor negative reprezintă baza pentru oprirea administrării ulterioare a tabletelor de azitromicină și contactarea unui specialist medical.

supradoză

Depășirea dozei terapeutice recomandate de tablete cu azitromicină conduce la apariția sau intensificarea semnelor de dezvoltare a reacțiilor negative din diferite organe și sisteme. Primele simptome sunt greața, vărsăturile și pierderea auzului. Tratamentul supradozajului este efectuat de către un specialist medical, include spălarea stomacului, intestinelor, numirea sorbentului intestinal (carbon activ), precum și terapia simptomatică. Nu există un antidot specific pentru tabletele de azitromicină de astăzi.

caracteristici

Înainte de numirea comprimatelor de azitromicină pentru un pacient, medicul citi cu atenție instrucțiunile, în care se remarcă caracteristicile consumului de droguri:

 • În cazul unei sări peste o pilulă, următoarea doză trebuie administrată cât mai curând posibil după ce ați trecut.
 • În timp ce luați comprimate de azitromicină, diareea (diareea) se poate dezvolta din cauza unui dezechilibru al microorganismului în intestin.
 • Pe o electrocardiogramă, administrarea medicamentului poate declanșa un interval QT prelungit.
 • Componenta activă a tabletelor Azitromicina poate interacționa cu medicamente din alte grupuri farmacologice, prin urmare, posibila utilizare a acestora ar trebui să fie avertizată medicului curant.
 • Nu luați drogul pentru cursuri lungi.
 • Azitromicina nu are efect direct asupra stării funcționale a sistemului nervos central.

În rețeaua de farmacii, tabletele de azitromicină sunt eliberate pe bază de rețetă. Nu este recomandată auto-admiterea, deoarece acest lucru poate provoca efecte negative asupra sănătății.

Utilizare în timpul sarcinii și alăptării

Azitromicina este utilizată în timpul sarcinii numai în cazurile în care beneficiul pentru mamă depășește riscul posibil pentru făt. În timpul tratamentului cu azitromicină, alăptarea este suspendată.

Analogi ai azitromii

Similar în compoziție și efecte pentru tabletele cu azitromicină sunt medicamentele Azimitină, Azitroks, Azitsid, Azimed.

depozitare

Termenul de valabilitate al comprimatelor Azitromicină este de 2 ani de la data emiterii. Acestea trebuie depozitate într-un loc uscat și întunecos, în ambalajul original original, la o temperatură a aerului mai mică sau egală cu + 25 ° C. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Costul mediu al unui pachet de 3 tablete de azitromicină 500 mg în farmacii de la Moscova variază de la 49 la 52 de ruble.

Antibiotic Azitromicină de la A la Z: instrucțiuni complete pentru utilizare pentru angina pectorală, sinuzită și alte afecțiuni ale ORL

Antibioticul Azitromicina apartine grupului de macrolide, o subclasa de azalide, considerate relativ sigure. Are un spectru larg de acțiune, distrugând atât paraziți extra și intracelulari.

Principiul de funcționare

Structura chimică a substanței "azitromicină" diferă cu privire la macrolidele clasice, prin faptul că nu are un inel cu 14 membri, dar cu un inel cu 15 membri. Un alt atom de azot din structura inelului de lactonă modifică semnificativ proprietățile compusului și îl face 300 de ori mai rezistent la acizi. Ceea ce este extrem de important în administrarea orală a medicamentului, adică în cazurile în care se încadrează în mediul acid al stomacului.

Mecanismul de acțiune al azitromicinei este același cu cel al altor medicamente antibacteriene din grupul macrolidic. Se suspendă sinteza proteinelor de bacterii.

Proteinele din celule sunt sintetizate pe organele speciale - ribozomi, care constau din mai multe subunități. Pentru ribozomii bacterieni, acestea sunt subunități 30S și 50S.

O moleculă de antibiotic se leagă la subunitatea 50S a ribozomului. Și ea nu mai poate lua parte la biosinteza proteinelor.

Imposibil de sintetizat proteinele, celulele bacteriene își pierd capacitatea de a se reproduce. Infecția se estompează.

Beneficiile medicamentului

Toxicitate redusă

O toxicitate mică a medicamentului datorată incapacității de a afecta negativ celulele corpului. Multe antibiotice au o mulțime de efecte secundare deoarece distrug activitatea nu numai a celulelor bacteriene, ci și a celor umane. Macrolidele blochează activitatea subunității de bacterii 50S a ribozomului. Nu există o astfel de subunitate în celulele umane. Și pentru că această clasă de antibiotice nu poate avea un impact negativ asupra lor.

Structura chimică a azitromicinei, ușor modificată în comparație cu alte macrolide, o face nu numai mai rezistentă la acidul gastric, dar și mai puțin dăunătoare sistemului digestiv.

Timp de înjumătățire lung

Un alt avantaj al medicamentului este un timp de înjumătățire lung.

50 de ore - atâta parte a corpului elimină 50% din medicament.

Acest lucru este mai mult decât multe alte antibiotice.

Timpul de înjumătățire prelungit oferă un efect de durată. Și aceasta permite:

 • utilizați azitromicină, ca și în cazul anginei, și cu afecțiuni mult mai grave, pline de recăderi severe;
 • reducerea impactului negativ al medicamentului asupra ficatului - organul responsabil pentru eliminarea medicamentului din organism;
 • reducerea frecvenței de admitere;
 • reduceți durata tratamentului.

Absorbție rapidă

Deși antibioticul este în organism pentru o lungă perioadă de timp, acesta este absorbit rapid. Concentrația maximă în plasma sanguină este observată deja după 2,5 ore după administrare.

Acumularea la locul infecției

Acesta este un antibiotic inteligent. Din organism, acesta este derivat pentru o lungă perioadă de timp. Dar nu se acumulează în sânge, ci în țesuturi. Și în cei afectați.

O astfel de direcționare precisă a efectului medicamentului asupra țintei inflamate se explică prin capacitatea sa de a pătrunde în celulele sistemului imunitar - macrofage și fagocite, care se deplasează la locul infecției.

Spectru larg de acțiune

Infecțiile cauzate de bacteriile gram-pozitive și gram-negative, aerobii și anaerobii - acest lucru ajută azitromicina.

Dacă utilizați Azitromicină pentru tratamentul bolilor otolaringologice, cum ar fi angină, atunci această caracteristică nu este foarte importantă. Întrucât paraziți intracelulari infectează gâtul extrem de rar. Dar pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar, în care se reproduc micoplasmele și chlamydia, această caracteristică a medicamentului este extrem de valoroasă.

Antibiotice active împotriva:

 • streptococi și stafilococi (aceste bacterii cauzează cel mai adesea dureri în gât, sinuzită și alte boli inflamatorii ale tractului respirator superior);
 • chlamydia și micoplasma;
 • Legionella;
 • Toxoplasma;
 • clostridia;
 • hemophilus sticks;
 • Borelli.

Formularul de eliberare

Antibiotic Azitromicina se produce sub forma:

 • tablete și capsule de 125, 250 și 500 mg în cutii de 3 bucăți;
 • suspensii pentru copii;
 • pulbere pentru a prepara o soluție.

mărturie

Instrucțiuni de utilizare Azitromicina afirmă că medicamentul este indicat pentru:

 • afecțiuni ale tractului respirator superior (amigdalită, sinuzită, sinuzită frontală, traheită);
 • pneumonie și bronșită;
 • otită;
 • infecții urinare (cistită, prostatită, adnexită, uretră);
 • bolile inflamatorii dermatologice (erizipel, dermatoză, acnee).

Ca agent antibacterian suplimentar, este utilizat pentru a trata ulcerele gastrice și duodenale cauzate de Helicobacter pylori.

Pot folosi în timpul sarcinii?

Azitromicina în timpul sarcinii este autorizată să primească, dar numai în caz de urgență și cu permisiunea medicului.

Într-o cantitate neglijabilă, dar antibioticul încă penetrează bariera placentară. Adică, poate afecta fătul.

Cu toate acestea, nu s-au efectuat niciodată studii clinice din considerente morale și etice cu participarea voluntarilor de femei gravide.

Prin urmare, azitromicina este prescrisă în timpul sarcinii, dar numai atunci când este imposibil să se facă fără tratament antibacterian. Medicii încearcă să facă tot posibilul pentru a nu prescrie, vom lua medicamentul în primul trimestru.

Este drogul compatibil cu alcoolul?

Până în prezent, nu s-au efectuat studii științifice care să indice dacă azitromicina este compatibilă cu alcoolul. De aceea instruirea oficială a medicamentelor nu acoperă acest moment în nici un fel.

Pe baza principiului general al interacțiunii dintre medicamentele antibacteriene și alcool, putem spune că această combinație este nedorită din două motive principale.

 1. Alcoolul are un efect negativ asupra ficatului. De asemenea, antibioticul pune o presiune asupra acestui organ. Prin urmare, efectele lor simultane pot fi dăunătoare.
 2. Alcoolul afectează absorbția diferitelor medicamente, inclusiv antibioticele. Acesta este motivul pentru care eficacitatea terapiei pe fundalul băuturilor alcoolice poate scădea.

În plus, antibioticele sunt administrate în timpul unei infecții acute. Introducerea alcoolului într-o boală inflamatorie acută este o expunere la stres suplimentar, pentru a pune nu numai ficatul, ci și inima.

Prin urmare, combinarea azitromicinei cu alcoolul nu merită. Cu toate acestea, nu există o interdicție clară a unei astfel de combinații, având în vedere pericolul de moarte.

Ce poate fi înlocuit?

Analoguri complete: Sumamed, Azitroks și altele.

Ingredientul activ în ambele preparate este același.

Sumamed este un brand deținut de compania croată Pliva, care a lansat pentru prima dată antibioticul pe piața farmaceutică în 1980. Drogul "Azitromicină" produce mulți producători interni și străini.

Unii experți consideră că este întotdeauna mai bine să achiziționați instrumentul original. Adică, în acest caz, Sumamed. Cu toate acestea, nu există niciun document documentat despre faptul că Sumamed este mai bun.

Există alte câteva medicamente, ingredientul activ în care este azitromicina macrolidică. Aceasta este:

Principiul influenței biologice a tuturor acestor medicamente și eficacitatea lor sunt aceleași. Doar companiile care au înregistrat diverse mărci comerciale sunt diferite. Deci, puteți să înlocuiți ușor Azitromicina cu oricare dintre aceste medicamente.

Alte macrolide

Analogii de macrolidă de azitromicină sunt medicamentele de claritromicină și eritromicină.

Diferența dintre eritromicină este că este prima macrolidă deschisă. Și ca orice medicament vechi, are mai multe efecte secundare și mai puțin eficacitate. Prin urmare, este rareori prescris astăzi.

Claritromicina este o macrolidă modernă care are avantaje și dezavantaje. Cu toate acestea, în general, medicamentele sunt similare. În cazul bolilor ORL, claritromicina este prescrisă mai rar.

Preparate pe bază de amoxicilină

Este imposibil să spunem ce este mai bun.

Conform regulilor, medicul trebuie să efectueze o analiză bacteriologică, pentru a determina la ce tip de medicamente sunt cele mai sensibile microorganisme care au provocat dezvoltarea infecției la pacient. Și numai atunci prescrie tratamentul.

Cu toate acestea, această regulă este rareori observată. Iar medicul care a venit la apel, de exemplu, "la durere în gât", prescrie doar un medicament. Dacă nu funcționează, va numi altul.

În această situație, amoxicilina și alte peniciline devin medicamente de primă alegere pentru bolile de ORL pentru adulți și copii mai mari. Cu toate acestea, macrolidele sunt prescrise pentru copiii mici și femeile însărcinate, deoarece acestea au mai puține efecte secundare și penetrează mai mult bariera placentară.

De asemenea, Azitromicina pentru dureri în gât, otită și sinus este întotdeauna prescrisă în cazurile în care pacientul are o alergie la peniciline, ceea ce este destul de comun.

Amoxicilina are mai multe avantaje:

 • nu este metabolizat de ficat, dar este excretat nemodificat de rinichi;
 • mai puțin dependent de luarea altor medicamente;
 • posedă o acțiune predominant bactericidă, mai degrabă decât bacteriostatică (adică ucide bacteriile și nu le suspendă creșterea);
 • are un efect negativ mai puțin pronunțat asupra microflorei intestinale.
La rândul său Azitromicină:
 • activă împotriva mai multor microorganisme;
 • rareori provoacă alergii;
 • are un efect mai moale.

Antibiotice cefalosporine

De obicei, comparativ cu macrolidele și antibioticele cefalosporine, aceștia aflăm că Azitromicina sau Supraxul este mai bună.

Toate cefalosporinele, inclusiv Supraks, sunt puternice medicamente antibacteriene, adesea cu efecte secundare severe.

De aceea, în afecțiunile ORL (amigdalită acută și cronică, sinuzită, traheită, otită etc.) acestea sunt prescrise numai atunci când penicilinele și macrolidele nu acționează sau nu pot fi folosite din cauza intoleranței lor la pacienți.

fluorochinolone

Întrebarea despre ce este mai bine Tsiprolet sau azitromicină apare destul de des. Ciprolet este un antibiotic fluorochinolon care, ca și macrolidele, are puține efecte secundare.

Cu toate acestea, nu este deosebit de eficient pentru angina, inflamația cronică a amigdalelor, traheita. Dar ajută perfect la sinuzită. Este cu această boală este medicamentul de prima alegere.

Cum să luați azitromicină?

Recomandarea generală prevede că, în cazul bolilor ORL (durere în gât, amigdalită, otită, sinus etc.):

 • adulții și copiii de la vârsta de 12 ani iau medicamentul în cantitate de 500 mg o dată pe zi timp de trei zile;
 • Doza pentru copiii sub 12 ani este de 10 mg de medicament pe 1 kg de corp.

Cu toate acestea, recomandările generale nu funcționează întotdeauna. Mai ales când vine vorba de copii. Prin urmare, numai medicul poate prescrie doza exactă și regimul antibioticului prim.

Următorul regim de dozaj pentru azitromicină pentru copii este cel mai frecvent. Pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, se aplică o suspensie cu cantitatea de substanță activă în 100 mg. Dați de la calcul:

 • cu o greutate a bebelușului de 5 kg - 2,5 ml;
 • 6 kg - 3 ml;
 • 7 kg - 3,5 ml;
 • în 2 ani - 5 ml.

După trei ani, treceți la o suspensie cu o concentrație de 200 mg. Se măsoară după cum urmează:

 • 3 ani - 3,5 ml;
 • 6-8 ani - 5 ml;
 • 9-10 - 7,5 ml;
 • 11-12 - 10 ml.

Cu toate acestea, copiii după 5 ani pot primi deja un antibiotic în tablete sau capsule de 125 și 250 mg.

De asemenea, atunci când se utilizează medicamentul, trebuie amintit că:

 • antibioticul nu trebuie luat simultan cu alimentele și medicamentele antiacide, deoarece aceasta reduce semnificativ eficacitatea acestuia - Azitromicina se bea fie cu o oră înainte de masă, fie după 2 ore după;
 • nu spargeți tabletele sau nu le rupeți (acest lucru reduce și eficacitatea medicamentului);
 • când se prepară o suspensie pentru bebeluș, pulberea se diluează numai cu apă fiartă rece;
 • atunci când se administrează o suspensie, sticla cu aceasta este scuturat cu grijă și numai atunci se măsoară doza;
 • luați medicamentul în același timp în fiecare zi.

Contraindicații

Contraindicațiile stricte pentru utilizarea azitromicinei sunt:

 • vârsta de până la 6 luni;
 • intoleranță individuală la medicament;
 • cazuri severe de insuficiență renală și hepatică.

Aveți grijă să numiți:

 • femeile gravide;
 • mamele care alăptează (recomandat să suspende hrănirea);
 • persoanele care suferă de aritmii.

În plus, azitromicina are o relație complexă cu alte medicamente. Cu mare grijă și numai sub supravegherea unui medic, acest antibiotic este prescris pentru cei care iau:

 • anticoagulante (warfarină) și anticoagulante indirecte;
 • digoxină;
 • ergotamină și dihidroergotamină;
 • triazolam;
 • cycloserine;
 • metilprednisolon;
 • felodipina;
 • toate medicamentele supuse oxidării microzomale (ciclosporină, carbamazepină, terfenadină, etc.).

Efecte secundare

Acest medicament aparține clasei de antibiotice cu toxicitate redusă. Și deoarece efectele secundare grave după ce ați luat-o rar dezvolta. Cu toate acestea, dacă vă asumați riscul de a citi lista celor mai grave efecte secundare raportate în instrucțiunile oficiale, cu greu veți dori să luați acest medicament.

Nu-ți fie frică. Adnotările la medicamentele moderne sunt, de obicei, o adevărată enciclopedie medicală, care enumeră aproape jumătate din toate bolile de pe glob. Astfel, producătorii se asigură împotriva oricărei proceduri judiciare.

Aceleași efecte secundare ale administrării azitromicinei, care sunt de fapt destul de frecvente, includ:

 • greață;
 • dureri abdominale și diaree;
 • slăbiciune;
 • alergii cutanate;
 • cefalee, amețeli și insomnie;
 • candidoza.

azitromicina

Tablete colorate cu film roz, alungite, biconvexe; pe secțiunea transversală, miezul variază de la alb la alb, cu o tentă gălbuie.

Excipienți: amidon pregelatinizat - 105,9 mg, fosfat acid de calciu - 37,5 mg, croscarmeloză sodică - 37,5 mg, laurilsulfat de sodiu - 37,5 mg, stearat de magneziu - 7,5 mg.

Compoziția coșului: acoperire cu film - 23 mg (alcool polivinilic - 9,2 mg, dioxid de titan - 5,5706 mg, macrogol - 4,646 mg, talc - 3,404 mg, colorant roșu colorant - 0,1564 mg, colorant galben chinolină - 0,0161 mg, indigo carmină -.

3 bucăți - pachete de celule contur (1) - ambalaje din carton.

Antibioticul macrolidic este un reprezentant al azalidelor. Are un spectru larg de acțiune antimicrobiană. Mecanismul de acțiune al azitromicinei este asociat cu suprimarea sintezei proteinelor celulare microbiene. Prin legarea la subunitatea 50S a ribozomilor, inhibă translocarea peptidelor în stadiul de translație, inhibă sinteza proteinelor și încetinește creșterea și reproducerea bacteriilor. Acționează bacteriostatic. În concentrații mari are un efect bactericid.

Are activitate împotriva unui număr de microorganisme gram-pozitive, gram-negative, anaerobe, intracelulare și altele.

Cocci gram-pozitivi sunt sensibili la azitromicină: Streptococcus pneumoniae (tulpini sensibile la penicilină), Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus (tulpini sensibile la meticilină); bacterii gram-negative aerobe: Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Legionella pneumophila, Moraxella catarrhalis, Pasteurella multocida, Neisseria gonorrhoeae; unele microorganisme anaerobe: Clostridium perfringens, Fusobacterium spp., Prevotella spp., Porphyriomonas spp.; precum și Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Borrelia burgdorferi.

Microorganisme cu rezistență dobândită la azitromicină: microorganisme aerobe gram-pozitive - Streptococcus pneumoniae (tulpini și tulpini rezistente la penicilină, cu sensibilitate medie la penicilină).

Microorganisme cu rezistență naturală: microorganisme aerobe gram-pozitive - Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis (tulpini rezistente la meticilină), microorganisme anaerobe - Bacteroides fragilis.

Au fost descrise cazuri de rezistență încrucișată între Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes (streptococcus beta-hemolitic grup A), Enterococcus faecalis și Staphylococcus aureus (tulpini rezistente la meticilină) la eritromicină, azitromicină și alte macrolide.

Azitromicina nu a fost utilizată pentru a trata bolile infecțioase cauzate de Salmonella typhi (MIC 40 ml / min); la pacienții cu factori pro-artrogenici (în special la vârste înaintate) - cu prelungire congenitală sau dobândită a intervalului QT, pacienții tratați cu medicamente antiaritmice de clasă IA (chinidină, procainamidă) și III (dofetilid, amiodaronă și sotalol), cisapridă, terfenadină, medicamente antipsihotice pimozidă), antidepresive (citalopram), fluorochinolone (moxifloxacină și levofloxacină), cu echilibru hidroelectric în apă, în special cu hipokaliemie sau hipomagneziemie, cu bradicardie semnificativă clinic, aritmii ea sau cu insuficiență cardiacă severă; utilizarea simultană a digoxinei, warfarinei, ciclosporinei.

Medicamentul se administrează oral 1 dată / zi timp de 1 oră înainte sau 2 ore după masă, fără mestecare.

Adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani și cântărind peste 45 kg

Cu infecții ale tractului respirator superior și inferior, tractului respirator superior, infecții ale pielii și țesuturilor moi (cu excepția eritemului migrant cronic) - 500 mg / zi pentru 1 primire timp de 3 zile (doză de curs - 1,5 g).

Pentru acnee cu severitate moderată obișnuită - 500 mg 1 dată pe zi timp de 3 zile, apoi 500 mg 1 dată pe săptămână timp de 9 săptămâni; doză de dozaj - 6 g. Prima doză săptămânală trebuie administrată la 7 zile după prima
doza zilnică (a opta zi de la începerea tratamentului), următoarele 8 doze săptămânale - cu un interval de 7 zile.

În infecțiile acute ale organelor urinare (uretrita necomplicată sau cervicita) - 1 g o dată.

În boala Lyme (borrelioză) pentru tratamentul stadiului I (eritem migrans) - 1 g în prima zi și de la ziua a 2-a până la a 5-a zi - 500 mg zilnic (doză de curs - 3 g).

Pentru tratamentul pacienților vârstnici de peste 65 ani, se utilizează aceleași doze ca și pentru adulți. Deoarece această categorie de pacienți poate avea factori pro-aritmogeni, este necesar să se acorde o atenție specială posibilității apariției aritmiilor și a tahicardiei ventriculare, cum ar fi piroueta.

În cazul unei afectări renale (QC mai mare de 40 ml / min) nu este necesară ajustarea dozei.

În cazul unei insuficiențe hepatice moderate, nu este necesară ajustarea dozei.

Introduceți în picături, timp de 3 ore la o concentrație de 1 mg / ml, timp de 1 oră la o concentrație de 2 mg / ml. Este necesar să se evite introducerea de concentrații mai mari datorită riscului de reacții la locul injectării.

Nu puteți intra în / în jet sau în / m!

Atunci când pneumonia comunitară este prescrisă într-o doză de 500 mg 1 dată pe zi timp de cel puțin 2 zile. Dacă este necesar, prin decizia medicului curant, cursul tratamentului poate fi prelungit, dar nu trebuie să depășească 5 zile. După terminarea administrării intravenoase, administrarea de azitromicină pe cale orală se recomandă la o doză zilnică de 500 mg de 1 dată / zi până la finalizarea cursului general de tratament de 7-10 zile.

În bolile infecțioase și inflamatorii ale organelor pelvine prescrise într-o doză de 500 mg 1 timp / zi timp de 2 zile. Cursa maximă de tratament pentru droguri pe / în introducere este de 5 zile. După încheierea introducerii / introducerii, se recomandă numirea azitromicinei pe cale orală la o doză de 250 mg pe zi pentru a finaliza cursul general de tratament de 7 zile.

Momentul tranziției de la / la introducerea azitromicinei în administrarea orală este determinat de către medic în conformitate cu datele examenului clinic.

Pacienții cu disfuncție renală ușoară și moderată (CK> 40 ml / min) nu necesită ajustarea dozei.

Pacienții cu insuficiență hepatică ușoară și moderată nu necesită ajustarea dozei.

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții vârstnici. Deoarece la această categorie de pacienți este posibilă prezența unor condiții proaritmogene, azitromicina trebuie utilizată cu prudență din cauza riscului crescut de aritmii, inclusiv aritmii ventriculare de tip "pirouetă".

Eficacitatea și siguranța azitromicinei pentru perfuzie IV la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani nu a fost stabilită.

Boli infecțioase: rareori - candidoză (incluzând mucoasa orală și mucoasa genitală), pneumonie, faringită, gastroenterită, boli respiratorii, rinită; frecvență necunoscută - colită pseudomembranoasă.

Din partea sângelui și a sistemului limfatic: rareori - leucopenie, neutropenie, eozinofilie; foarte rar - trombocitopenie, anemie hemolitică.

Din partea metabolismului: rareori - anorexie.

Reacții alergice: rareori - angioedem, reacție de hipersensibilitate; frecvență necunoscută - reacție anafilactică.

Din partea sistemului nervos: adesea - dureri de cap; rar - amețeli, o încălcare a gustului, parestezii, somnolență, insomnie, nervozitate; rareori - agitație; frecvență necunoscută - hipestezie, anxietate, agresiune, leșin, convulsii, hiperactivitate psihomotorie, pierderea mirosului, pervertirea mirosului, pierderea gustului, miastenia, iluziile, halucinațiile.

Din partea organului de viziune: rareori - insuficiență vizuală.

Din partea organului de tulburări de auz și de labirint: rareori - pierderea auzului, vertij; Frecvență necunoscută - tulburări de auz până la surditate și / sau tinitus.

Deoarece sistemul cardiovascular: rareori - un sentiment de bătăi de inimă, înroșirea feței; frecvența necunoscută - scăderea tensiunii arteriale, prelungirea intervalului QT la ECG, aritmia tip "pirouetă", tahicardia ventriculară.

Din partea sistemului respirator: rareori - scurtarea respirației, epistaxis.

Din partea sistemului digestiv: foarte des - diaree; adesea - greață, vărsături, dureri abdominale; rareori - flatulență, dispepsie, constipație, gastrită, disfagie, distensie abdominală, uscăciunea mucoasei orale, erupții cutanate, ulcere ale mucoasei orale, secreție crescută de glandă salivară; foarte rar - schimbați culoarea limbii, pancreatita.

Din partea ficatului și a tractului biliar: rareori - hepatită; rar, disfuncție hepatică, icter colestatic; frecvență necunoscută - insuficiență hepatică (în cazuri rare, cu un rezultat fatal, în principal datorită disfuncției hepatice severe), necroză hepatică, hepatită fulminantă.

Din partea țesutului și a țesuturilor subcutanate: rareori - erupție cutanată, mâncărime, urticarie, dermatită, piele uscată, transpirație; rareori - reacția de fotosensibilitate; frecvență necunoscută - sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, eritem multiform.

Din partea sistemului musculo-scheletic: rareori - osteoartrită, mialgie, dureri de spate, dureri de gât; frecvență necunoscută - artralgie.

Din partea rinichilor și a tractului urinar: rareori - disurie, durere în rinichi; frecvență necunoscută - nefrită interstițială, insuficiență renală acută.

Din partea organelor genitale și a glandei mamare: rareori - metroragie, disfuncție a testiculelor.

Reacții locale: adesea - durere și inflamație la locul injectării.

Altele: rareori - astenie, stare generală de rău, senzație de oboseală, umflare a feței, durere toracică, febră, edem periferic.

Date de laborator: adesea - o reducere a numărului de limfocite, creșterea numărului de eozinofile, bazofile creșterea numărului, creșterea numărului de monocite, creșterea numărului de neutrofile, scăderea concentrației de bicarbonat în plasma sanguină; rar - creșterea AST, ALT, creșterea concentrației de bilirubină în plasma sanguină, creșterea concentrațiilor plasmatice de uree, o creștere în plasmă de modificare a concentrației creatininei conținutului de potasiu în plasma sanguină, a crescut activitatea AP în plasmă, creșterea conținutului de clor în plasma sanguină, creșterea concentrației de glucoză în sânge, creșterea numărului de trombocite, creșterea hematocritului, creșterea concentrației de bicarbonat în plasma sanguină, schimbarea conținutului de sodiu în plasma sanguină.

Utilizarea simultană a antibioticelor macrolide, incl. azitromicina, cu substraturi de glicoproteină P, cum ar fi digoxina, conduce la o creștere a concentrației serice a substratului de glicoproteină P. În cazul utilizării simultane de digoxină sau digitoxină cu azitromicină, poate apărea o creștere semnificativă a concentrației de glicozide cardiace în plasmă sanguină și riscul de intoxicație cu glicozide.

Utilizarea simultană a azitromicinei (doză de 1000 mg unică și doză multiplă de 1200 mg sau 600 mg are un efect redus asupra farmacocineticii, inclusiv excreția renală a zidovudinei sau a metabolitului său glucuronid. Cu toate acestea, utilizarea azitromicinei a determinat o creștere a concentrației de fosforilate AZT, metabolit activ clinic în celulele mononucleare periferice sânge. Semnificația clinică a acestui fapt este neclară.

În cazul utilizării simultane a azitromicinei cu warfarină, sunt descrise cazuri de ameliorare a efectelor acesteia din urmă.

Azitromicina interacționează prost cu izoenzimele citocromului P450.

Având în vedere posibilitatea teoretică a ergotismului, nu se recomandă utilizarea simultană a azitromicinei cu derivați de alcaloid de ergot.

Utilizarea simultană a atorvastatinei (10 mg pe zi) și azitromicină (500 mg pe zi) nu a determinat concentrațiile modificărilor atorvastatină în plasmă (test de inhibare pe bază de MMC CoA). Cu toate acestea, în perioada de post-înregistrare, au existat rapoarte separate privind cazurile de rabdomioliză la pacienții care au primit azitromicină și statine în același timp.

Sa constatat că utilizarea simultană a terfenadinei și a macrolidelor poate provoca aritmie și prelungirea intervalului QT.

Utilizarea concomitentă cu disopiramida a descris cazul fibrilației ventriculare.

Atunci când se aplică simultan cu lovastatin, sunt descrise cazuri de rabdomioliză.

Utilizarea concomitentă de rifabutină crește riscul de apariție a neutropeniei și a leucopeniei.

Cu utilizarea simultană a metabolismului deranjat al ciclosporinei, care crește riscul reacțiilor adverse și toxice cauzate de ciclosporină.

Este necesară prudență la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară și moderată datorită posibilității apariției hepatitei fulminante și insuficienței hepatice grave. In prezenta simptomelor bolii hepatice, cum ar fi creșterea rapidă a oboselii, icter, urină închisă la culoare, tendință de sângerare, hepatic tratamentul encefalopatiei cu azitromicină trebuie întrerupt și un studiu al stării funcționale a ficatului.

În cazul disfuncției renale moderate și ușoare (CK> 40 ml / min), tratamentul cu azitromicină trebuie efectuat cu prudență sub controlul stării funcției renale.

Utilizarea prelungită a azitromicinei poate determina colită pseudomembranoasă cauzată de Clostridium difficile, sub formă de diaree ușoară și colită severă. Odată cu dezvoltarea de antibiotice asociate cu diaree în timpul tratamentului cu azitromicină, precum și 2 luni după terminarea tratamentului trebuie exclusă colită pseudomembranoasă cauzată de Clostridium difficile.

În tratamentul macrolidelor, incl. azitromicina, repolarizarea cardiacă prelungită și intervalul QT, crescând riscul de apariție a aritmiilor cardiace, inclusiv aritmie tip "pirouette".

Utilizare în pediatrie

Eficacitatea și siguranța azitromicinei pentru perfuzie iv la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani nu a fost stabilită.

Când se utilizează azitromicină pentru administrarea orală la copii, trebuie respectată cu strictețe conformitatea formei de dozare a preparatului cu vârsta pacientului.

Influența asupra abilității de a conduce vehicule și mecanisme

Odată cu apariția efectelor nedorite din partea sistemului nervos și a sistemului de viziune, pacienții trebuie să aibă grijă atunci când efectuează acțiuni care necesită o concentrație crescută și o viteză psihomotorie.

Azitromicina penetrează bariera placentară. Utilizarea în timpul sarcinii este posibilă numai în cazurile în care beneficiul preconizat pentru mamă depășește riscul potențial pentru făt.

Dacă este necesar, utilizarea azitromicinei în timpul alăptării ar trebui să decidă încetarea alăptării.

Utilizarea este posibilă în funcție de regimul de dozare.

Top