Categorie

Posturi Populare

1 Profilaxie
Ce medicamente sunt folosite în tratamentul anginei la un copil
2 Clinici
Cele mai bune medicamente pentru creșterea imunității la adulți
3 Laringită
Spălarea lacunelor amigdalelor cu aparatul Tonsillor. Cum să spălați lacunele amigdalelor cu o seringă acasă
Image
Principal // Rinită

Temperatura scăzută a corpului provoacă 36 la un copil


temperatura scăzută a corpului determină 36 la un copil

Temperatura scăzută a corpului - cauze

Omul este o creatură cu sânge cald, care este mai avantajoasă din punct de vedere al evoluției, deoarece îi oferă posibilitatea de a rămâne activ în diferite condiții climatice. Mecanismele termoreglementării mențin temperatura constantă a corpului, aproximativ 36,6 ° C. În cazul în care temperatura deviază de la normă, atunci, mai des, ei acorde atenție creșterii (febră) și, foarte rar, la o temperatură scăzută a corpului, ale cărei cauze pot fi boli, inclusiv cele foarte grave. Pentru a înțelege cauzele temperaturii scăzute a corpului unei persoane, trebuie să știți cum se produce termoreglarea în corpul său.

Principalele tipuri de termoreglare sunt:

 • chimic - producerea de căldură la temperaturi ambientale mai scăzute;
 • fizic - conservarea căldurii datorată contracției și dilatării vaselor de sânge și transpirației;
 • comportamental - se deplasează în spațiu pentru a evita temperaturile nefavorabile.

Să trăim în mai multe detalii cu privire la cauzele încălcărilor fiecăruia dintre aceste tipuri de termoreglare.

Încălcarea termoregulării chimice

În cazul încălcării termoregulării chimice, temperatura scăzută a corpului se datorează diferitelor cauze:

 • imunitate redusă;
 • o boală recentă;
 • organism astenie;
 • intoxicație;
 • anemie (scăderea hemoglobinei în sânge);
 • afecțiuni endocrine (hipotiroidism, disfuncție suprarenală);
 • oboseala extrema, suprasolicitarea;
 • sarcinii.

Încălcarea termoregulării fizice

Dacă este afectată termoreglarea fizică, căldura poate fi pierdută din cauza transpirației excesive (răspunsul la stres, bolile sistemului endocrin) sau dilatarea vasculară excesivă și prelungită (NCD, hipotensiune arterială).

Cauzele încălcării termoregulării comportamentale

Temperatura scăzută a corpului la om poate să apară din cauza încălcării termoregulării comportamentale, atunci când o persoană nu mai răspunde la o scădere a temperaturii ambientale. De regulă, acest lucru apare atunci când tulburările psihice (evaluarea inadecvată a ceea ce se întâmplă), precum și sub influența drogurilor și alcoolului. O persoană nu acordă atenție frigului, răcoritoarelor și înghețurilor. În același timp, temperatura corporală poate scădea la 25 ° C, ceea ce duce la comă și moarte. Comportamentul de termoreglare comportamentală care nu este încă stabilit este adesea observat la copii mici, care poate fi, de asemenea, una din cauzele temperaturii scăzute a corpului.

Pe lângă motivele enumerate, tumorile, cum ar fi cancerul de creier, anorexia și SIDA, pot deveni baza pentru o temperatură scăzută a corpului uman.

Primele semne ale temperaturii scăzute a corpului:

 • slăbiciune;
 • maladii generale;
 • somnolență;
 • iritabilitate;
 • inhibarea proceselor de gândire.

Ce trebuie să faceți dacă o persoană are o temperatură scăzută a corpului?

Atunci când o temperatură scăzută a corpului se găsește în sine sau în cei dragi, este necesar să aflați cauzele și durata și să luați măsurile necesare pentru ao normaliza.

În cazurile în care temperatura scăzută a corpului este asociată cu hipotermia, trebuie să eliminați imediat efectele frigului. O persoană este încălzită (de exemplu, într-o baie caldă), udată cu ceai dulce cald (dacă este conștient). Dacă o persoană își pierde conștiința, este urgent să apelați o ambulanță.

Trebuie remarcat faptul că fluctuațiile temperaturii corporale în timpul zilei, în regiunea de 36,1-36,9 ° C, sunt un proces normal. Dimineața, temperatura este mai mică, în creștere seara. La femei, aceasta poate depinde de faza ciclului menstrual. Dacă termometrul dvs. de 3 ori pe zi, arată temperatură scăzută a corpului timp de mai multe zile la rând, trebuie să mergeți la medic pentru a afla cauzele și tratamentul. Medicul va prescrie testele și examinările necesare (analize generale și biochimice, ECG, ultrasunete, radiografie toracică, examinarea glandei tiroide etc.). Cu slăbirea dezvăluită a imunității, vă va fi recomandat un regim delicat al zilei, o dietă echilibrată, imunostimulante, vitamine. Dacă bănuiți că există boli mai grave, veți fi consultat de către medicii specialiști (cardiologi, oncologi, endocrinologi etc.).

Dacă se observă o temperatură scăzută a corpului la un copil, acesta trebuie prezentat unui medic. Dacă, la o temperatură scăzută a corpului, o persoană nu prezintă simptome neplăcute, este alertă și sănătoasă, în timpul examinărilor nu a fost detectată nici o patologie și temperatura pe toată durata vieții rămâne mai mică decât cea normală la o persoană sănătoasă, aceasta poate fi considerată o variantă a normei.

Toți părinții au multe cunoștințe despre temperatura corpului copilului peste normal. Dacă mărturia pe termometru este mai mult decât o normă de unu sau doi grade, devine imediat evident că copilul este cel mai probabil bolnav. În plus, în funcție de starea ulterioară a copilului, începem tratamentul. Ce trebuie să faceți atunci când coloana de mercur, dimpotrivă, arată mult mai puțin decât norma? De exemplu, 36,0? Care ar putea fi motivul pentru această scădere a temperaturii?


Medicina are un nume pentru acest fenomen - hipotermie. În mod normal, se întâmplă doar la copiii prematuri, deoarece sistemul de schimb de căldură din corpul acestor copii nu sa maturizat și este destul de dificil pentru ei să se adapteze la schimbări bruște de temperatură în afara burții mamei. Pentru a ameliora starea copilului prematur cu hipertermie, trebuie aplicată pe pieptul mamei sale și încălzită constant cu căldura ei. Cu caldura si colostrul, mama ii va ajuta pe copil sa se adapteze mai rapid la lumea din afara. În cazul nașterii unui copil mult mai devreme decât perioada prescrisă sau cu o greutate extrem de scăzută, acesta va fi plasat într-o cameră specială cu o menținere constantă a temperaturii la nivelul cerut.

Se întâmplă că hipotermia apare la copiii mai mari, la 2-3 ani. O scădere a temperaturii se manifestă, în principal, într-o stare lentă și apatică, cu o lipsă totală de apetit. Cum să acționăm în acest caz și care sunt motivele pentru ce se întâmplă?

Ce trebuie să faceți dacă un copil are o temperatură scăzută a corpului?

La copiii la această vârstă, o scădere a temperaturii poate fi observată într-o săptămână după boala care tocmai a fost experimentată, de exemplu, o boală respiratorie. Potrivit pediatrilor, acest lucru poate fi un efect secundar datorat utilizării anaferonului în perioada bolii. Acest medicament este prescris copiilor în stadiile incipiente ale bolii. Oferă un mare ajutor corpului în lupta împotriva bolii. Dacă observați o scădere a temperaturii la un copil, atunci purtați-l mai cald, ajutați în această perioadă. Dar nu exagerați! Prea cald pentru a înfășura copilul nu merită. Asigurați-vă că păstrați picioarele copilului cald. Dacă sezonul rece este în prezent pe stradă, atunci, pentru moment, anulați plimbările sau faceți-le cât mai scurte posibil. Pentru a îmbunătăți apărarea organismului, adăugați mai multe fructe și legume la dieta dumneavoastră.

Nu frecați corpul copilului la temperaturi scăzute, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea stării. Încălziți-l cu căldură. Până când temperatura corpului bebelușului revine la normal, îl duce să se culce în pat. Asigurați-vă că îi arătați copilului medicul pediatru (numiți-l acasă), poate că va considera necesar să efectueze orice teste sau teste.

Dacă scăderea temperaturii a avut loc fără un motiv evident, atunci copilul poate avea imunitate scăzută. În acest caz, pe lângă consultarea unui pediatru, aveți nevoie de o consultație cu imunologi. El vă va ajuta să planificați o serie de activități pentru a îmbunătăți imunitatea copilului, pentru a prescrie medicamentele și vitaminele necesare.

Știri înrudite

Comentarii (34)

Temperatura scăzută a corpului - cauze

Mai des, mergem la un doctor pentru febră la un copil. Temperatura scăzută a corpului nu deranjează frecvent părinții, dar motivele pentru aceasta sunt uneori mult mai grave decât cred mulți dintre ei. În acest articol vom vorbi despre temperatura scăzută, despre motivele apariției acesteia și despre recomandări - ce trebuie să facem în acest caz.

Când vorbesc doctorii despre temperatura scăzută a corpului?

În mod normal, temperatura corpului este între 36-37 de grade. La temperaturi sub 36 de grade, putem vorbi despre temperatura subnormală sau scăzută a corpului. Ce motive pot cauza o încălcare a centrului de termoreglare și de a reduce temperatura obișnuită a corpului?

Cauze de temperatură scăzută a corpului.

Motivele pentru temperaturi scăzute pot fi multe, ele sunt foarte diverse. Este necesar să fii atent la copil, atunci mama însăși va fi capabilă să înțeleagă motivul temperaturii gigantului. Care sunt cele mai frecvente cauze ale hipotermiei?

 1. Imunitate redusă, mai ales în timpul iernii și primăvară, din cauza lipsei de vitamine.
 2. Astenizarea corpului.
 3. Anemia (scăderea hemoglobinei)
 4. Slăbirea corpului datorită unei boli recente.
 5. Dezechilibrul hormonal datorat bolilor sistemului endocrin (cel mai adesea în încălcarea glandei tiroide și a glandelor suprarenale)
 6. Suprasolicitarea și oboseala, răspunsul la stres
 7. Răcire.
 8. Presiune scăzută
 9. Vârsta copilului (la nou-născuți ca semn al imaturității proceselor de termoreglare)
 10. Exacerbarea bolilor cronice.
 11. Medicatia este un curs foarte bun.
 12. Sângerări interne. În acest caz, va exista greață, amețeli și paloare în creștere. Este urgent să consultați un medic.

Semne de temperatură scăzută a corpului.

La temperaturi scăzute, copilul poate fi liniștit, apatic. Părinții acordă atenție următoarelor simptome:

Cât de periculoasă este temperatura scăzută a corpului la copii?

La temperaturi ridicate la un copil (peste 37 ° C), părinții sunt destul de logici să sune alarma și să se grăbească să afle motivele care au cauzat-o. Intervalul de temperaturi de la 36 ° C la 37 ° C este perceput destul de normal. Dar când coloana de mercur scade sub 36 ° C, un sentiment de frică se naște din nou în părinții agitați: este temperatura scăzută a copilului - este normal? Merită să-l panici sau să-l conduci pe copil la doctor? Este necesar să se înceapă tratarea acestor probleme prin clarificarea cauzelor acestei patologii - toate acțiunile ulterioare vor depinde de acestea.

Atunci când temperatura este scăzută, este important să nu începeți tratamentul la întâmplare, ci să aflați ce cauze este cauzat - adesea trebuie doar să ajustați modul de somn și odihnă.

Cauzele posibile ale temperaturii scăzute la copii

Doar astfel încât organismul nu poate face nimic: totul este o consecință a unor procese interne din corp. Iar temperatura scăzută la un copil poate provoca o varietate de factori. Unele dintre ele vor fi inofensive și complet normale, fără a necesita intervenția părinților sau medicilor. Altele vor reprezenta un pericol și chiar o amenințare la adresa sănătății copiilor, care necesită acțiuni adecvate. Prin urmare, observând o zi a temperaturii unui copil sub 36 ° C, analizați starea lui în ultimele luni și trageți concluziile adecvate, de ce este atât de scăzut în el? Medicii sunt printre cauzele posibile ale următoarelor.

Hipotermia congenitală (temperatură scăzută) la copii este rareori observată. Cu toate acestea, poate fi o normă dacă o astfel de temperatură scăzută (34,9-35,9 ° C) este observată de la naștere în sine și nu afectează starea generală a copilului (dacă încă mai are un apetit bun, un somn bun, un motor pozitiv activitate). În acest caz, alarma nu trebuie bătută.

Cauza hipotermiei poate fi administrarea recentă (de la câteva ore la mai multe zile) a medicamentelor antipiretice. Aceasta este o consecință a slăbicirii organismului după o boală infecțioasă (pneumonie, gripă, infecție respiratorie acută), atunci când mecanismul de menținere a temperaturii în corpul copiilor nu este dezvoltat așa cum ar trebui. În acest caz, îngrijirea medicală este de asemenea inutilă, deoarece starea copilului după câteva zile se normalizează.

Nu verificați niciodată temperatura unei cruste de dormit sau doar trezită, deoarece nu va putea reflecta starea obiectivă a corpului său și, cel mai adesea, este foarte scăzută.

Adesea, temperatura scăzută la un copil este dictată de o supradoză de medicamente vasoconstrictoare. Aparent, picăturile nazale complet inofensive nu pot cauza doar o scădere bruscă a temperaturii, ci chiar o stare de spirit slabă. Prin urmare, se recomandă cu insistență citirea cu atenție a instrucțiunilor privind medicamentele de acest fel, în special atunci când sunt utilizate pentru copii. Starea copilului se poate deteriora atât de drastic, cu necesitatea de a apela o ambulanță.

Temperatura scăzută la un copil poate fi o boală virală. În acest caz, o creștere preliminară nu este marcată. Temperatura scăzută durează 3-4 zile și este însoțită de creșterea oboselii copilului, letargie și somnolență. În acest caz, numirea unui medic este obligatorie.

Dacă această patologie apare la adolescenți în timpul pubertății (12-17 ani), nu sa întâmplat niciodată înainte, atunci temperatura scăzută a corpului poate indica apariția unor boli interne grave. Va fi necesară efectuarea unui examen medical de către un endocrinolog și un terapeut. Cel mai adesea, temperatura scade atunci când glanda tiroidă este tulburată sau nivelul de glucoză din sânge scade (începutul dezvoltării diabetului zaharat). O vizită în timp util la medic va ajuta, dacă nu pentru a preveni o boală iminentă, apoi cel puțin pentru a ușura cursul său și pentru a evita consecințele.

La copiii de vârstă școlară, munca excesivă poate fi adesea cauza temperaturii scăzute. Luați în considerare dacă studentul dvs. nu este prea ocupat cu studii și cercuri, dacă are timp să se odihnească, dacă se află la computer sau la televizor ore în șir, este destul de somn. Experiențele obișnuite, încărcăturile excesive (fizice și mentale), situațiile stresante, lipsa constantă de somn nu trec fără urmă pentru un mic organism. În astfel de cazuri, acesta va "semnala" despre această temperatură scăzută.

În oricare dintre cazurile de mai sus, scăderea temperaturii corporale la un copil necesită clarificarea cauzelor care conduc la o astfel de condiție neobișnuită. Dacă factorul de provocare este suficient de grav, reprezintă o amenințare la adresa sănătății copilului, este necesar să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil. După îndepărtarea cauzei, temperatura corpului se va recupera. Dacă în timpul căldurii părinții știu cum să atenueze starea copilului lor bolnav, nu mulți oameni știu cum să se comporte la temperaturi scăzute.

Dacă copilul are o temperatură scăzută, trebuie să îl încălziți și să nu permiteți umiditatea hainei și a încăperilor

Ajutați copilul la temperaturi scăzute

Dacă temperatura scăzută a corpului copilului este de la naștere și nu este însoțită de simptome însoțitoare, nu este nevoie de ajutor copilului: este o condiție normală (adică normală). Dacă este o consecință a unei boli și se caracterizează prin cefalee, somnolență și letargie, copilul are nevoie de ajutor înainte ca medicul să o vadă. Acest lucru îl va ajuta să transfere mai ușor acest fenomen dureros. Un copil în această stare are nevoie de căldură, chiar dacă spune că nu este rece. Încălziți-l prin orice mijloace.

 1. Nu te panica, indiferent cat de scazuta este temperatura pe termometru, si nu-ti arata sentimentele la miezuri.
 2. În astfel de cazuri, va fi întotdeauna util să aveți un al doilea termometru în casă. Se întâmplă frecvent că un singur termometru devine inutilizabil și prezintă rezultate incorecte. Achiziționați un dispozitiv electronic care oferă indicatori mai exacți.
 3. Îmbrăcați copilul mai cald.
 4. În camera în care se află, trebuie să închideți ferestrele și să vă asigurați că temperatura în cameră nu scade sub 20 ° C.
 5. Așternut, haine, încălțăminte - totul ar trebui să fie uscat.
 6. Înfășurați bebelușul în pătură. Aplicați un picior cald de încălzire în picioare.
 7. Beți-l cu ceai fierbinte.
 8. De îndată ce temperatura copilului revine la normal, deșurubați-o și lăsați-o să conducă o viață normală.
 9. Asigurați-vă că somnul puilor dvs. în astfel de zile este de 8-9 ore.
 10. Creste fructele proaspete, legumele si fructele de padure in dieta sa.
 11. Du-te la o plimbare cu el mai des (având în prealabil îmbrăcată-l călduros).
 12. Limitați timpul petrecut la un computer (tabletă, laptop, telefon).
 13. Pentru a-l elibera maxim de efort fizic și fizic.
 14. Urmăriți cu atenție copilul: dacă scăderea temperaturii va fi însoțită de alte simptome ale unei stări nesănătoase (amețeli, durere, greață, transpirații reci, letargie, iritabilitate, stare generală de rău, slăbiciune etc.), trebuie să le arătați urgent medicului dumneavoastră.

Cu o temperatură scăzută a corpului la copii de vârste diferite, părinții ar trebui să fie atenți și să știe când merită să sune alarma și când trebuie doar să așteptați. Viitoarea sănătate a bebelușului poate depinde de măsurile luate la timp, prin urmare nu ar trebui să lipsească un singur detaliu aici.

Temperatura 36 și mai mică la un copil - de ce se poate întâmpla?

Dacă temperatura copilului crește, atunci motivele sunt mai mult sau mai puțin clare pentru majoritatea părinților. Dar cum să reacționați dacă a apărut la copil o temperatură de 36 sau mai mică - și nu crește? Să încercăm să înțelegem cauzele problemei și posibilele acțiuni.

motive

Există o serie de cauze caracteristice ale problemei. Iată trei principale:

 • Sistemul de termoreglare pentru copii este imperfect și la început poate eșua în ambele direcții. La sugari, în special la sugari prematur, sub vârsta de 1 sau 2 luni (totuși, acest lucru se poate întâmpla nu numai pentru un copil de o lună, dar și la 3 luni și la 4 ani) o scădere pe termen scurt a temperaturii fără un motiv aparent și alte simptome nu este un fenomen rar. și complet normale. Hipotermia nu durează mai mult de două ore și dispare fără urmă.
 • Cea de-a doua cauză comună a scăderii caracteristice a temperaturii corporale sub normal la copii de vârste diferite este hipotermia. Poate fi provocat de frig în cameră, îmbrăcăminte necorespunzătoare pentru o plimbare, fiind lovită de ploaie în vreme rece sau o bătaie excesiv de lungă în iaz. O ușoară supraîncălzire a copilului nu este periculoasă, dar crește riscul de răceală.
 • Temperatura poate scădea la aproximativ 36⁰ și chiar mai mică de oboseală excesivă, atât în ​​timpul suprasolicitării mentale, cât și în caz de supraîncărcare fizică. Un alt motiv similar îl reprezintă deficiențele nutriționale, atât pe termen unic, cât și pe termen lung, sub formă de diete cu prea puține calorii și nutrienți necesare corpului copiilor.

Totuși, acest lucru nu se limitează la aceste trei motive.

În ceea ce privește bolile, starea în care temperatura a scăzut, însoțită de otrăvire și alte tulburări intestinale, boli virale și bacteriene. Și putem vorbi despre începutul bolii și, invers, despre perioada de recuperare.

Figura 36 ° și sub 36 de grade pe un termometru poate vorbi despre probleme de sănătate mai grave - patologii congenitale, boli ale tractului respirator superior, glandele suprarenale, glanda tiroidă și alte componente ale sistemului hormonal al organismului.

Organismul de copii sensibil reacționează adesea cu o scădere excesivă a temperaturii atunci când iau antipiretice. În special, deseori se întâmplă dacă febra nu merge bine și, prin urmare, copilului i s-au administrat două medicamente diferite sau două porțiuni dintr-o singură dată pentru o perioadă scurtă de timp.

Și, în sfârșit, nu trebuie să uităm de un astfel de motiv banal, ca o defecțiune a termometrului. În special, acest lucru este sigur, dar nu la fel de precis ca și dispozitivele electronice cu mercur. Într-un astfel de caz, casa merită să aibă ambele aceste opțiuni. Temperatura trebuie măsurată cel puțin o jumătate de oră după ce copilul se trezește, când se mișca cel puțin puțin și se află într-o stare emoțională calmă. Obținută imediat după somn, mănâncă sau plânge datele vor fi cele mai puțin fiabile.

Ce să fac?

Acum să ne dăm seama ce să facem. Ca întotdeauna, indicatorul principal pentru părinți ar trebui să fie starea copilului. Dacă este activ, nu capricios, mănâncă în aproximativ aceleași volume ca și de obicei și, în general, nu prezintă trăsături de comportament atipic, atunci nu există motive pentru care ar trebui să vă faceți griji. Fluctuațiile de temperatură sunt normale chiar și pentru un adult și cu atât mai mult pentru un copil cu organismul său sensibil și un sistem imperfect de termoreglare.

Hipotermia hrănitorului necesită doar o observație atentă din partea părinților. Dacă durează câteva ore sau mai puțin și nu este însoțită de alte manifestări dureroase, nu sunt necesare măsuri suplimentare.

Când hipotermia, copilul trebuie să se încălzească rapid - trimiteți-l la un duș cald, beți ceai fierbinte, uscați, puneți pe căldură. Și, bineînțeles, la câteva zile după aceea, să-i monitorizăm starea pentru a lua rapid măsuri în caz de frig.

O reacție similară - oferind încălzirea copilului - este, de asemenea, necesară în cazul unei scăderi excesive a temperaturii în timp ce se administrează medicamente antipiretice. De regulă, nu sunt necesare măsuri suplimentare.

Din cauza motivului patologic pentru o temperatură scăzută a corpului se va indica o letargie, apatie și somnolență a copilului. De asemenea, este posibil, dimpotrivă, apariția unei iritabilități crescute și a unei dispoziții proaste. În plus, există adesea o deteriorare puternică sau pierderea completă a poftei de mâncare și a durerilor de cap.

În toate aceste cazuri, trebuie să consultați un medic. Înainte de sosire, copiii trebuie să beneficieze de pace, băuturi abundente și o temperatură confortabilă în cameră. În cazul frisoanelor, este de dorit să încălzi suplimentar bebelușul, să-i poți pune un tampon de încălzire sau să stai lângă el pentru a-l încălzi cu căldură.

Dacă temperatura scăzută este observată pe fundalul recuperării, înseamnă că copilul nu ar trebui să suprasolicite. Dar pentru a restabili corpul slăbit după ce boala este necesară. Acest lucru înseamnă că va fi necesară hrănirea regulată cu alimente prea grele și, bineînțeles, consumarea abundentă.

profilaxie

Cea mai bună prevenire atât a temperaturii scăzute, cât și a diverselor boli asociate va fi îngrijorarea pentru sănătatea copilului în ansamblu. Aceasta include:

 1. Echilibrat și regulat alimente cu un conținut ridicat de fructe și legume, și pentru un copil foarte mic - utilizarea de amestecuri speciale.
 2. Încălzire ușoară treptată.
 3. Exerciții moderate moderate cel puțin o dată pe zi.
 4. Protecție împotriva stresului emoțional puternic.

Rezumă

Temperatura scăzută nu este neapărat un motiv de îngrijorare, dar este necesar să i se acorde atenție. Dacă aveți îndoieli cu privire la cum să vă comportați, adresați-vă medicului, care vă va spune ce este cel mai bine să faceți în cazul în care copilul are o temperatură scăzută, în special dacă copilul are o temperatură de 36 de grade sau mai mică.

Temperatură scăzută de 36,0-36,4 la un copil

Temperatură scăzută la copii

Orice schimbări apărute în corpul uman sunt direct legate de procesele care apar în interiorul corpului. Copiii mici sunt deosebit de sensibili la astfel de schimbări. Majoritatea motivelor pentru scăderea temperaturii nu sunt periculoase pentru viața copilului, dar în unele cazuri, temperatura scăzută poate duce la consecințe nedorite care pot dăuna corpului în creștere. Dacă un copil are o temperatură de 36,1 observată pe tot parcursul lunii, atunci trebuie să i se arate unui pediatru.

Cauzele hipotermiei

Temperatura scăzută a unui copil de 36,1, 36,2, 36,3 sau 36,4 ℃ poate fi explicată prin diferite procese și are loc din mai multe motive. Cel mai adesea, vinovatii de hipotermie sunt factori fiziologici sau psihologici, precum si termoreglarea organismului, care la copii de diferite varste este foarte diferita.

Nu uitați că temperatura în intervalul de la 36.0 la 36.4 ℃ poate indica orice încălcare a dezvoltării copilului, ceea ce a determinat o scădere a temperaturii corpului.

Cauze sigure ale hipotermiei

Motivul pentru care poate fi cauzată o temperatură mai scăzută la un copil poate fi atât neutră, cât și negativă. Natura hipotermiei determină de asemenea dacă tratamentul este necesar sau nu.

 1. Termoreglarea neformată. La copiii sub 2 ani, termoreglarea, de regulă, nu are încă un aspect complet, ceea ce înseamnă că, odată cu modificarea temperaturii ambiante, temperatura corpului poate varia, iar copilul se va simți bine. De exemplu, în timpul plimbărilor de iarnă, hipotermia unui copil poate scădea la 36,1 ani mai jos, dar când intră într-o cameră caldă, revine la normal într-un timp scurt.
 2. Prematuri și greutate mică. De regulă, toți copiii prematuri și bebelușii cu o greutate mică au o temperatură scăzută de 36,1 și aceasta este norma. Pentru a explica apariția hipotermiei în acest caz poate fi faptul că copilul, din cauza greutății mici, nu poate menține numărul în cantitate suficientă, ca rezultat al expunerii la hipotermie. Menținerea temperaturii în limitele normale este foarte importantă pentru acești copii și sfatul pediatrului local vă va ajuta să faceți acest lucru.
 3. Cauze fiziologice. Temperatura scăzută se poate datora caracteristicilor din fiziologia fiecărui copil. În timpul zilei, temperatura copilului poate sări de la 36,1 ℃ la 36,9 și, în același timp, copilul se va comporta destul de normal. Ea atinge limita inferioară de 36,1 ℃ dimineața devreme, și se ridică la 36,9 ℃ numai în după-amiaza târziu. În astfel de cazuri, se recomandă măsurarea temperaturii corpului copilului în mijlocul zilei.
 4. Reacția la vaccinare. Dacă copilul a fost vaccinat, atunci există o mare șansă ca în următoarele zile copilul să aibă o temperatură scăzută, variind de la 36,1 la 36,4. Acest lucru se explică prin faptul că majoritatea vaccinărilor afectează imunitatea copilului, iar hipotermia este comună.
 5. Consecințele bolii. Temperaturile de 36,1, 36,2, 36,3, 36,4 și 36,5 la un copil pot fi observate după o boală. În cele mai multe cazuri, poate scădea de la 36,1 ℃ la 36,4 in la copii după boală, în unele cazuri poate scădea sub 36,0. Motivul - după o boală, organismul își petrece toată puterea pentru a restabili un sistem imunitar slăbit. În această perioadă, este extrem de important să nu expuneți copii la temperaturi ridicate și scăzute până când corpul nu este complet restaurat.
 6. Surmenaj. Foarte adesea cauza hipotermiei în intervalul de la 36.1 până la 36.5 обыч poate fi o suprasolicitare normală. Copiii de vârstă preșcolară și de vârstă școlară suferă în special de acest lucru, deoarece corpul nu are timp să se adapteze datorită stresului său neobișnuit fizic și mental.

Orice dintre motivele de mai sus poate determina o scădere a temperaturii corpului copilului și cu cât mai curând se va identifica cauza, cu atât va reveni mai repede la standardul 36.6 sau ușor mai mare.

Mulți părinți știu cum să acționeze atunci când copiii lor au o temperatură ridicată, dar puțini știu să acționeze când apare hipotermia. Ea cere ca copilul să fie îmbrăcat călduros și să nu fie în frig pentru o lungă perioadă de timp.

Ce să faci

Dacă observați că copilul dvs. are o temperatură scăzută, atunci primul lucru de făcut în acest caz este de a consulta un medic. Este necesar un tratament obligatoriu pentru îngrijirea medicală calificată în cazurile enumerate mai jos.

 • În cazul supraîncălzirii și degerării. Dacă, după o plimbare în frig, copilul este letargic, somnoros, are o culoare palidă a pielii, atunci aceasta poate indica hipotermie. Datorită temperaturii scăzute de 36,0 ℃ și mai jos, tensiunea arterială scade, ducând la posibile complicații.
 • Temperatura 36.0 durează 3 sau mai multe zile. Dacă un copil a suferit recent o infecție virală, temperatura corporală scăzută este normală. Cu toate acestea, dacă temperatura scăzută durează 3 sau mai multe zile, atunci este urgent să solicitați asistență medicală. Este important să observăm comportamentul copilului, activitatea acestuia. În unele cazuri, va trebui să efectuați teste de sânge suplimentare.
 • Intoxicație. În cazul în care copilul este otrăvit de alimente, atunci el poate, de asemenea, să experimenteze hipotermie. Adesea, în acest caz, temperatura scăzută este însoțită de vărsături, de piele nesănătoasă, de frisoane. În acest caz, este nevoie de ajutor medical.

Să scapi de hipotermie acasă

Dacă un copil are o temperatură scăzută, atunci acesta nu este un motiv să vă îndreptați spre spital și să-l tratați cu medicamente. Pentru începători, puteți încerca să vă confruntați cu hipotermia. Acțiuni la temperatură scăzută:

 • Încălzirea după hipotermie. Dacă copilul a primit hipotermie, atunci ar trebui să fie încălzit cât mai repede posibil. Ar trebui acordată o atenție deosebită încălzirii picioarelor copilului. De asemenea, părinții trebuie să hrănească copilul cu lapte cald sau ceai slab. Dacă un copil are o temperatură scăzută de 36,1, dar nu este supracoal, încălzirea este contraindicată.
 • Situații stresante. Dacă temperatura copilului se situează în intervalul de la 36,1 ℃ la 36,4 ℃ din cauza temerilor sau a suprasolicitării, atunci singurul lucru care poate ajuta într-o astfel de situație este acela de a crea condiții favorabile pentru copil.
 • Nutriția corectă și odihna adecvată. În dieta unui copil în creștere ar trebui să fie un grup de vitamine care promovează creșterea organismului. În plus, copilul trebuie să fie în aer curat în fiecare zi și să doarmă suficient.

Temperatură scăzută a corpului la un copil

Ce trebuie să faceți dacă copilul are o temperatură scăzută?

Funcțiile vitale ale corpului copiilor necesită o anumită temperatură la care procesele chimice și biochimice au loc corect. De aceea, temperatura scăzută a copilului, sub normal, poate duce la diferite riscuri pentru sănătatea sa și indică prezența anumitor patologii.

Dar temperatura scăzută a corpului la un copil nu indică întotdeauna o anumită boală. De exemplu, temperatura membrelor este întotdeauna mai mică decât temperatura corpului principal. Temperatura, de regulă, scade ușor în timpul somnului sau a odihnei prelungite.

Ce este temperatura scăzută a corpului la un copil?

Se crede pe scară largă că o temperatură normală a corpului la un copil sănătos este de 36,6. De fapt, depinde de numeroși factori: sexul și vârsta copilului, gradul de activitate fizică, compoziția și cantitatea de alimente și băutură consumate, metodele de măsurare, ora din zi (dimineața, după-amiaza, seara) etc. În medie, se crede că la copii sănătoși temperatura este în mod normal în intervalul de 36,5-37,5 grade. Dar medicii copiilor se concentrează mai mult pe limitele superioare admisibile ale temperaturii, care depind de vârstă. Anume, dacă măsurarea este efectuată în axilă (metoda cea mai comună), limitele sunt: ​​nou-născuți - 36,8, de la 6 luni la 3 ani - 37,7 și peste 6 ani - 37,0.

Atunci ce este temperatura scăzută la un copil? Temperatura admisă este în intervalul de 36,0-36,5 grade. Dar temperatura corpului copilului nu trebuie să fie mai mică de 36 grade, iar intervalul de la 35,4-35,6 pentru copii este inacceptabil. Dacă, de exemplu, un copil are o temperatură scăzută de 36, atunci vorbesc de obicei o temperatură mai scăzută. Dacă există o temperatură foarte scăzută a corpului la un copil (aproximativ sau sub 35 de grade), atunci vorbim despre hipotermie. Uneori termenul de hipotermie unește condițiile de temperatură scăzută și scăzută a copilului.

De asemenea, este important cât timp este scăzută temperatura. O scădere pe termen scurt a temperaturii poate fi cauzată de o supercoolizare simplă. Și este chiar un alt lucru dacă copilul are o temperatură scăzută pentru o lungă perioadă de timp, care se poate datora bolilor ascunse. Temperatura constantă foarte scăzută a corpului la un copil este extrem de rară, dar nu este neobișnuită temperatura scăzută a corpului la un copil.

Ce este periculos este temperatura foarte scăzută la un copil?

Temperatura scăzută la un copil, dacă este suficient de lungă, poate fi un simptom al bolilor periculoase. Dacă chiar și în exterior duce la bunăstarea generală slabă, trebuie să contactați imediat un medic pediatru.

O temperatură foarte scăzută la un copil, dacă durează mult timp, încetinește semnificativ procesele metabolice și, în general, inhibă funcționarea tuturor organelor și sistemelor. Și atunci când se încadrează la 32 de grade. un copil poate pierde conștiința. Dar din aceleași motive, metoda de scădere artificială a temperaturii este folosită în medicină, de exemplu în transplanturi de organe sau în operații neurochirurgicale.

Cauzele temperaturii scazute a corpului la copii

Cauzele temperaturii scăzute la copii pot fi foarte diverse. Cauza temperaturii scăzute pe termen scurt a copilului poate fi supraîncălzirea corpului atunci când este expus la o temperatură ambiantă scăzută. În cele din urmă, poate duce la vătămări reci, diverse degerături și chiar la înghețarea copilului. Dar motivele pentru o temperatură scăzută lungă sau relativ lungă la copii se datorează și altor factori.

Motive care nu necesită îngrijorări deosebite ale părinților.

Perioada de dezvoltare rapidă și de creștere. O scădere ușoară, dar vizibilă, a temperaturii poate să apară în timpul adolescenței, cu dezvoltarea rapidă și neuniformă a tuturor sistemelor corporale. Scăderea poate să apară la copii în timpul primelor 2 luni de viață (scăderea temperaturii corporale la sugari sau sugari, temperaturi scăzute datorate unui sistem de termoreglare imperfectă) sau în primele ore ale vieții unui copil (așa-numita scădere tranzitorie a temperaturii).
După sau în timpul bolilor infecțioase. Dacă în timpul bolilor infecțioase care sunt însoțite de o temperatură prea ridicată, medicul recomandă utilizarea unui agent antipiretic, atunci o eroare artificială a temperaturii poate duce la scăderea sa sub nivelul normal obișnuit. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, de exemplu, un copil are diaree și temperatură scăzută în același timp. Același lucru se poate întâmpla imediat după recuperare (se spune de obicei că un copil are "oboseală"). Dar acest lucru este de obicei compensat de răspunsul relativ rapid al corpului și temperatura revine la intervalul corespunzător.

Motive care necesită o atenție deosebită a părinților.

Lipsa de vitamine și minerale. Este extrem de necesar pentru toate sistemele corpului, iar lipsa de admitere poate duce la deficiența lor și la apariția unei temperaturi scăzute prelungite. Uneori, acest lucru se observă la copiii cu anemie cu deficit de fier sau la adolescenți dependenți de diete cu pierdere în greutate, care conduc la epuizarea corpului până la cașexie (încetinirea bruscă a proceselor fiziologice).
Starea eșecului sistemului imunitar. Acestea pot fi patologii ale sistemului imunitar sau o slăbire severă a stării generale a sistemului imunitar după boli grave sau un efect asupra sistemului imunitar. Din aceleași motive, există uneori o temperatură scăzută la un copil după vaccinare.
Unele intoxicatii specifice. De obicei otrăvirea (intoxicația) duce la o creștere a temperaturii, dar în unele cazuri se întâmplă contrariul - temperatura scade. Acest lucru se datorează reacției specifice a corpului copilului la această toxină particulară și este de obicei însoțită de frisoane severe și tremurături ale mâinilor. Un caz tipic este otrăvirea cu tetraetil de plumb.
Stresul, sindromul de oboseală cronică. Situațiile stresante constante, stresul psihologic excesiv, experiențele legate de vârstă, caracteristice în special adolescenței, pot provoca o scădere îndelungată a temperaturii. Acești factori nu trebuie subestimați, deoarece în efectul lor asupra organismului pot fi echivalenți cu o boală internă gravă cu afectări ale tuturor sistemelor fiziologice.
Alte patologii și boli. Acestea includ reacții alergice la copii (de exemplu, praf de casă sau furie a animalelor), niveluri reduse ale hemoglobinei, patologii endocrine și unele boli ale creierului ascunse.

Ce trebuie să faceți dacă copilul are o temperatură scăzută?

Dacă părinții fixează o temperatură scăzută pe termen scurt, atunci acest lucru nu este un motiv de îngrijorare. Dar dacă se observă mai mult de una sau două zile, atunci este necesar să se acorde atenție și să se arate copilul unui pediatru (pediatru).

Pediatru. Evaluați starea generală a copilului, stabiliți examinări primare (ECG, test de sânge general și biochimic). Dacă cauza unei temperaturi scăzute a corpului la un copil este scăderea imunității, excesul de muncă, consecințele bolilor obișnuite, atunci medicul va corecta dieta și dieta, regimul zilnic general și activitatea motrică. Dar dacă pediatrul are suspiciuni de boli ascunse, el se va referi la examenul pentru specialiștii pediatri.

Specialiști în medicină. În primul rând - neurologul copiilor, endocrinologul copiilor, medicul de diagnosticare funcțională, gastroenterologul, oncologul. Pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi un test de sânge pentru hormoni și examinări instrumentale (ultrasunete).

Cu o temperatură scăzută prelungită la un copil, doar o examinare cuprinzătoare poate stabili motivele pentru aceasta și permite, pe baza unui diagnostic, să se prescrie tratamentul corect și în timp util.

Temperatura este de 36 la un copil ceea ce înseamnă

Dacă temperatura copilului crește, atunci motivele sunt mai mult sau mai puțin clare pentru majoritatea părinților. Dar cum să reacționați dacă a apărut la copil o temperatură de 36 sau mai mică - și nu crește? Să încercăm să înțelegem cauzele problemei și posibilele acțiuni.

motive

Există o serie de cauze caracteristice ale problemei. Iată trei principale:

 • Sistemul de termoreglare pentru copii este imperfect și la început poate eșua în ambele direcții. La sugari, în special la sugari prematur, sub vârsta de 1 sau 2 luni (totuși, acest lucru se poate întâmpla nu numai pentru un copil de o lună, dar și la 3 luni și la 4 ani) o scădere pe termen scurt a temperaturii fără un motiv aparent și alte simptome nu este un fenomen rar. și complet normale. Hipotermia nu durează mai mult de două ore și dispare fără urmă.
 • Cea de-a doua cauză comună a scăderii caracteristice a temperaturii corporale sub normal la copii de vârste diferite este hipotermia. Poate fi provocat de frig în cameră, îmbrăcăminte necorespunzătoare pentru o plimbare, fiind lovită de ploaie în vreme rece sau o bătaie excesiv de lungă în iaz. O ușoară supraîncălzire a copilului nu este periculoasă, dar crește riscul de răceală.
 • Temperatura poate scădea la aproximativ 36⁰ și chiar mai mică de oboseală excesivă, atât în ​​timpul suprasolicitării mentale, cât și în caz de supraîncărcare fizică. Un alt motiv similar îl reprezintă deficiențele nutriționale, atât pe termen unic, cât și pe termen lung, sub formă de diete cu prea puține calorii și nutrienți necesare corpului copiilor.

Totuși, acest lucru nu se limitează la aceste trei motive.

În ceea ce privește bolile, starea în care temperatura a scăzut, însoțită de otrăvire și alte tulburări intestinale, boli virale și bacteriene. Și putem vorbi despre începutul bolii și, invers, despre perioada de recuperare.

Figura 36 ° și sub 36 de grade pe un termometru poate vorbi despre probleme de sănătate mai grave - patologii congenitale, boli ale tractului respirator superior, glandele suprarenale, glanda tiroidă și alte componente ale sistemului hormonal al organismului.

Organismul de copii sensibil reacționează adesea cu o scădere excesivă a temperaturii atunci când iau antipiretice. În special, deseori se întâmplă dacă febra nu merge bine și, prin urmare, copilului i s-au administrat două medicamente diferite sau două porțiuni dintr-o singură dată pentru o perioadă scurtă de timp.

Și, în sfârșit, nu trebuie să uităm de un astfel de motiv banal, ca o defecțiune a termometrului. În special, acest lucru este sigur, dar nu la fel de precis ca și dispozitivele electronice cu mercur. Într-un astfel de caz, casa merită să aibă ambele aceste opțiuni. Temperatura trebuie măsurată cel puțin o jumătate de oră după ce copilul se trezește, când se mișca cel puțin puțin și se află într-o stare emoțională calmă. Obținută imediat după somn, mănâncă sau plânge datele vor fi cele mai puțin fiabile.

Ce să fac?

Acum să ne dăm seama ce să facem. Ca întotdeauna, indicatorul principal pentru părinți ar trebui să fie starea copilului. Dacă este activ, nu capricios, mănâncă în aproximativ aceleași volume ca și de obicei și, în general, nu prezintă trăsături de comportament atipic, atunci nu există motive pentru care ar trebui să vă faceți griji. Fluctuațiile de temperatură sunt normale chiar și pentru un adult și cu atât mai mult pentru un copil cu organismul său sensibil și un sistem imperfect de termoreglare.

Hipotermia hrănitorului necesită doar o observație atentă din partea părinților. Dacă durează câteva ore sau mai puțin și nu este însoțită de alte manifestări dureroase, nu sunt necesare măsuri suplimentare.

Când hipotermia, copilul trebuie să se încălzească rapid - trimiteți-l la un duș cald, beți ceai fierbinte, uscați, puneți pe căldură. Și, bineînțeles, la câteva zile după aceea, să-i monitorizăm starea pentru a lua rapid măsuri în caz de frig.

O reacție similară - oferind încălzirea copilului - este, de asemenea, necesară în cazul unei scăderi excesive a temperaturii în timp ce se administrează medicamente antipiretice. De regulă, nu sunt necesare măsuri suplimentare.

Din cauza motivului patologic pentru o temperatură scăzută a corpului se va indica o letargie, apatie și somnolență a copilului. De asemenea, este posibil, dimpotrivă, apariția unei iritabilități crescute și a unei dispoziții proaste. În plus, există adesea o deteriorare puternică sau pierderea completă a poftei de mâncare și a durerilor de cap.

În toate aceste cazuri, trebuie să consultați un medic. Înainte de sosire, copiii trebuie să beneficieze de pace, băuturi abundente și o temperatură confortabilă în cameră. În cazul frisoanelor, este de dorit să încălzi suplimentar bebelușul, să-i poți pune un tampon de încălzire sau să stai lângă el pentru a-l încălzi cu căldură.

Dacă temperatura scăzută este observată pe fundalul recuperării, înseamnă că copilul nu ar trebui să suprasolicite. Dar pentru a restabili corpul slăbit după ce boala este necesară. Acest lucru înseamnă că va fi necesară hrănirea regulată cu alimente prea grele și, bineînțeles, consumarea abundentă.

profilaxie

Cea mai bună prevenire atât a temperaturii scăzute, cât și a diverselor boli asociate va fi îngrijorarea pentru sănătatea copilului în ansamblu. Aceasta include:

 1. Echilibrat și regulat alimente cu un conținut ridicat de fructe și legume, și pentru un copil foarte mic - utilizarea de amestecuri speciale.
 2. Încălzire ușoară treptată.
 3. Exerciții moderate moderate cel puțin o dată pe zi.
 4. Protecție împotriva stresului emoțional puternic.

Rezumă

Temperatura scăzută nu este neapărat un motiv de îngrijorare, dar este necesar să i se acorde atenție. Dacă aveți îndoieli cu privire la cum să vă comportați, adresați-vă medicului, care vă va spune ce este cel mai bine să faceți în cazul în care copilul are o temperatură scăzută, în special dacă copilul are o temperatură de 36 de grade sau mai mică.

Cauzele posibile ale temperaturii scăzute la copii

Doar astfel încât organismul nu poate face nimic: totul este o consecință a unor procese interne din corp. Iar temperatura scăzută la un copil poate provoca o varietate de factori. Unele dintre ele vor fi inofensive și complet normale, fără a necesita intervenția părinților sau medicilor. Altele vor reprezenta un pericol și chiar o amenințare la adresa sănătății copiilor, care necesită acțiuni adecvate. Prin urmare, observând o zi a temperaturii unui copil sub 36 ° C, analizați starea lui în ultimele luni și trageți concluziile adecvate, de ce este atât de scăzut în el? Medicii sunt printre cauzele posibile ale următoarelor.

Hipotermia congenitală (temperatură scăzută) la copii este rareori observată. Cu toate acestea, poate fi o normă dacă o astfel de temperatură scăzută (34,9-35,9 ° C) este observată de la naștere în sine și nu afectează starea generală a copilului (dacă încă mai are un apetit bun, un somn bun, un motor pozitiv activitate). În acest caz, alarma nu trebuie bătută.

Cauza hipotermiei poate fi administrarea recentă (de la câteva ore la mai multe zile) a medicamentelor antipiretice. Aceasta este o consecință a slăbicirii organismului după o boală infecțioasă (pneumonie, gripă, infecție respiratorie acută), atunci când mecanismul de menținere a temperaturii în corpul copiilor nu este dezvoltat așa cum ar trebui. În acest caz, îngrijirea medicală este de asemenea inutilă, deoarece starea copilului după câteva zile se normalizează.

Nu verificați niciodată temperatura unei cruste de dormit sau doar trezită, deoarece nu va putea reflecta starea obiectivă a corpului său și, cel mai adesea, este foarte scăzută.

Adesea, temperatura scăzută la un copil este dictată de o supradoză de medicamente vasoconstrictoare. Aparent, picăturile nazale complet inofensive nu pot cauza doar o scădere bruscă a temperaturii, ci chiar o stare de spirit slabă. Prin urmare, se recomandă cu insistență citirea cu atenție a instrucțiunilor privind medicamentele de acest fel, în special atunci când sunt utilizate pentru copii. Starea copilului se poate deteriora atât de drastic, cu necesitatea de a apela o ambulanță.

Temperatura scăzută la un copil poate fi o boală virală. În acest caz, o creștere preliminară nu este marcată. Temperatura scăzută durează 3-4 zile și este însoțită de creșterea oboselii copilului, letargie și somnolență. În acest caz, numirea unui medic este obligatorie.

Dacă această patologie apare la adolescenți în timpul pubertății (12-17 ani), nu sa întâmplat niciodată înainte, atunci temperatura scăzută a corpului poate indica apariția unor boli interne grave. Va fi necesară efectuarea unui examen medical de către un endocrinolog și un terapeut. Cel mai adesea, temperatura scade atunci când glanda tiroidă este tulburată sau nivelul de glucoză din sânge scade (începutul dezvoltării diabetului zaharat). O vizită în timp util la medic va ajuta, dacă nu pentru a preveni o boală iminentă, apoi cel puțin pentru a ușura cursul său și pentru a evita consecințele.

La copiii de vârstă școlară, munca excesivă poate fi adesea cauza temperaturii scăzute. Luați în considerare dacă studentul dvs. nu este prea ocupat cu studii și cercuri, dacă are timp să se odihnească, dacă se află la computer sau la televizor ore în șir, este destul de somn. Experiențele obișnuite, încărcăturile excesive (fizice și mentale), situațiile stresante, lipsa constantă de somn nu trec fără urmă pentru un mic organism. În astfel de cazuri, acesta va "semnala" despre această temperatură scăzută.

În oricare dintre cazurile de mai sus, scăderea temperaturii corporale la un copil necesită clarificarea cauzelor care conduc la o astfel de condiție neobișnuită. Dacă factorul de provocare este suficient de grav, reprezintă o amenințare la adresa sănătății copilului, este necesar să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil. După îndepărtarea cauzei, temperatura corpului se va recupera. Dacă în timpul căldurii părinții știu cum să atenueze starea copilului lor bolnav, nu mulți oameni știu cum să se comporte la temperaturi scăzute.

Ajutați copilul la temperaturi scăzute

Dacă temperatura scăzută a corpului copilului este de la naștere și nu este însoțită de simptome însoțitoare, nu este nevoie de ajutor copilului: este o condiție normală (adică normală). Dacă este o consecință a unei boli și se caracterizează prin cefalee, somnolență și letargie, copilul are nevoie de ajutor înainte ca medicul să o vadă. Acest lucru îl va ajuta să transfere mai ușor acest fenomen dureros. Un copil în această stare are nevoie de căldură, chiar dacă spune că nu este rece. Încălziți-l prin orice mijloace.

 1. Nu te panica, indiferent cat de scazuta este temperatura pe termometru, si nu-ti arata sentimentele la miezuri.
 2. În astfel de cazuri, va fi întotdeauna util să aveți un al doilea termometru în casă. Se întâmplă frecvent că un singur termometru devine inutilizabil și prezintă rezultate incorecte. Achiziționați un dispozitiv electronic care oferă indicatori mai exacți.
 3. Îmbrăcați copilul mai cald.
 4. În camera în care se află, trebuie să închideți ferestrele și să vă asigurați că temperatura în cameră nu scade sub 20 ° C.
 5. Așternut, haine, încălțăminte - totul ar trebui să fie uscat.
 6. Înfășurați bebelușul în pătură. Aplicați un picior cald de încălzire în picioare.
 7. Beți-l cu ceai fierbinte.
 8. De îndată ce temperatura copilului revine la normal, deșurubați-o și lăsați-o să conducă o viață normală.
 9. Asigurați-vă că somnul puilor dvs. în astfel de zile este de 8-9 ore.
 10. Creste fructele proaspete, legumele si fructele de padure in dieta sa.
 11. Du-te la o plimbare cu el mai des (având în prealabil îmbrăcată-l călduros).
 12. Limitați timpul petrecut la un computer (tabletă, laptop, telefon).
 13. Pentru a-l elibera maxim de efort fizic și fizic.
 14. Urmăriți cu atenție copilul: dacă scăderea temperaturii va fi însoțită de alte simptome ale unei stări nesănătoase (amețeli, durere, greață, transpirații reci, letargie, iritabilitate, stare generală de rău, slăbiciune etc.), trebuie să le arătați urgent medicului dumneavoastră.

Cu o temperatură scăzută a corpului la copii de vârste diferite, părinții ar trebui să fie atenți și să știe când merită să sune alarma și când trebuie doar să așteptați. Viitoarea sănătate a bebelușului poate depinde de măsurile luate la timp, prin urmare nu ar trebui să lipsească un singur detaliu aici.

Temperatura scăzută a corpului - cauze

Omul este o creatură cu sânge cald, care este mai avantajoasă din punct de vedere al evoluției, deoarece îi oferă posibilitatea de a rămâne activ în diferite condiții climatice. Mecanismele termoreglementării mențin temperatura constantă a corpului, aproximativ 36,6 ° C. În cazul în care temperatura deviază de la normă, atunci, mai des, ei acorde atenție creșterii (febră) și, foarte rar, la o temperatură scăzută a corpului, ale cărei cauze pot fi boli, inclusiv cele foarte grave. Pentru a înțelege cauzele temperaturii scăzute a corpului unei persoane, trebuie să știți cum se produce termoreglarea în corpul său.

Principalele tipuri de termoreglare sunt:

 • chimic - producerea de căldură la temperaturi ambientale mai scăzute;
 • fizic - conservarea căldurii datorată contracției și dilatării vaselor de sânge și transpirației;
 • comportamental - se deplasează în spațiu pentru a evita temperaturile nefavorabile.

Să trăim în mai multe detalii cu privire la cauzele încălcărilor fiecăruia dintre aceste tipuri de termoreglare.

Încălcarea termoregulării chimice

În cazul încălcării termoregulării chimice, temperatura scăzută a corpului se datorează diferitelor cauze:

 • imunitate redusă;
 • o boală recentă;
 • organism astenie;
 • intoxicație;
 • anemie (scăderea hemoglobinei în sânge);
 • afecțiuni endocrine (hipotiroidism, disfuncție suprarenală);
 • oboseala extrema, suprasolicitarea;
 • sarcinii.

Încălcarea termoregulării fizice

Dacă este afectată termoreglarea fizică, căldura poate fi pierdută din cauza transpirației excesive (răspunsul la stres, bolile sistemului endocrin) sau dilatarea vasculară excesivă și prelungită (NCD, hipotensiune arterială).

Cauzele încălcării termoregulării comportamentale

Temperatura scăzută a corpului la om poate să apară din cauza încălcării termoregulării comportamentale, atunci când o persoană nu mai răspunde la o scădere a temperaturii ambientale. De regulă, acest lucru apare atunci când tulburările psihice (evaluarea inadecvată a ceea ce se întâmplă), precum și sub influența drogurilor și alcoolului. O persoană nu acordă atenție frigului, răcoritoarelor și înghețurilor. În același timp, temperatura corporală poate scădea la 25 ° C, ceea ce duce la comă și moarte. Comportamentul de termoreglare comportamentală care nu este încă stabilit este adesea observat la copii mici, care poate fi, de asemenea, una din cauzele temperaturii scăzute a corpului.

Pe lângă motivele enumerate, tumorile, cum ar fi cancerul de creier, anorexia și SIDA, pot deveni baza pentru o temperatură scăzută a corpului uman.

Primele semne ale temperaturii scăzute a corpului:

 • slăbiciune;
 • maladii generale;
 • somnolență;
 • iritabilitate;
 • inhibarea proceselor de gândire.

Ce trebuie să faceți dacă o persoană are o temperatură scăzută a corpului?

Atunci când o temperatură scăzută a corpului se găsește în sine sau în cei dragi, este necesar să aflați cauzele și durata și să luați măsurile necesare pentru ao normaliza.

În cazurile în care temperatura scăzută a corpului este asociată cu hipotermia, trebuie să eliminați imediat efectele frigului. O persoană este încălzită (de exemplu, într-o baie caldă), udată cu ceai dulce cald (dacă este conștient). Dacă o persoană își pierde conștiința, este urgent să apelați o ambulanță.

Trebuie remarcat faptul că fluctuațiile temperaturii corporale în timpul zilei, în regiunea de 36,1-36,9 ° C, sunt un proces normal. Dimineața, temperatura este mai mică, în creștere seara. La femei, aceasta poate depinde de faza ciclului menstrual. Dacă termometrul dvs. de 3 ori pe zi, arată temperatură scăzută a corpului timp de mai multe zile la rând, trebuie să mergeți la medic pentru a afla cauzele și tratamentul. Medicul va prescrie testele și examinările necesare (analize generale și biochimice, ECG, ultrasunete, radiografie toracică, examinarea glandei tiroide etc.). Cu slăbirea dezvăluită a imunității, vă va fi recomandat un regim delicat al zilei, o dietă echilibrată, imunostimulante, vitamine. Dacă bănuiți că există boli mai grave, veți fi consultat de către medicii specialiști (cardiologi, oncologi, endocrinologi etc.).

Dacă se observă o temperatură scăzută a corpului la un copil, acesta trebuie prezentat unui medic. Dacă, la o temperatură scăzută a corpului, o persoană nu prezintă simptome neplăcute, este alertă și sănătoasă, în timpul examinărilor nu a fost detectată nici o patologie și temperatura pe toată durata vieții rămâne mai mică decât cea normală la o persoană sănătoasă, aceasta poate fi considerată o variantă a normei.

Toți părinții au multe cunoștințe despre temperatura corpului copilului peste normal. Dacă mărturia pe termometru este mai mult decât o normă de unu sau doi grade, devine imediat evident că copilul este cel mai probabil bolnav. În plus, în funcție de starea ulterioară a copilului, începem tratamentul. Ce trebuie să faceți atunci când coloana de mercur, dimpotrivă, arată mult mai puțin decât norma? De exemplu, 36,0? Care ar putea fi motivul pentru această scădere a temperaturii?

Medicina are un nume pentru acest fenomen - hipotermie. În mod normal, se întâmplă doar la copiii prematuri, deoarece sistemul de schimb de căldură din corpul acestor copii nu sa maturizat și este destul de dificil pentru ei să se adapteze la schimbări bruște de temperatură în afara burții mamei. Pentru a ameliora starea copilului prematur cu hipertermie, trebuie aplicată pe pieptul mamei sale și încălzită constant cu căldura ei. Cu caldura si colostrul, mama ii va ajuta pe copil sa se adapteze mai rapid la lumea din afara. În cazul nașterii unui copil mult mai devreme decât perioada prescrisă sau cu o greutate extrem de scăzută, acesta va fi plasat într-o cameră specială cu o menținere constantă a temperaturii la nivelul cerut.

Se întâmplă că hipotermia apare la copiii mai mari, la 2-3 ani. O scădere a temperaturii se manifestă, în principal, într-o stare lentă și apatică, cu o lipsă totală de apetit. Cum să acționăm în acest caz și care sunt motivele pentru ce se întâmplă?

Ce trebuie să faceți dacă un copil are o temperatură scăzută a corpului?

La copiii la această vârstă, o scădere a temperaturii poate fi observată într-o săptămână după boala care tocmai a fost experimentată, de exemplu, o boală respiratorie. Potrivit pediatrilor, acest lucru poate fi un efect secundar datorat utilizării anaferonului în perioada bolii. Acest medicament este prescris copiilor în stadiile incipiente ale bolii. Oferă un mare ajutor corpului în lupta împotriva bolii. Dacă observați o scădere a temperaturii la un copil, atunci purtați-l mai cald, ajutați în această perioadă. Dar nu exagerați! Prea cald pentru a înfășura copilul nu merită. Asigurați-vă că păstrați picioarele copilului cald. Dacă sezonul rece este în prezent pe stradă, atunci, pentru moment, anulați plimbările sau faceți-le cât mai scurte posibil. Pentru a îmbunătăți apărarea organismului, adăugați mai multe fructe și legume la dieta dumneavoastră.

Nu frecați corpul copilului la temperaturi scăzute, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea stării. Încălziți-l cu căldură. Până când temperatura corpului bebelușului revine la normal, îl duce să se culce în pat. Asigurați-vă că îi arătați copilului medicul pediatru (numiți-l acasă), poate că va considera necesar să efectueze orice teste sau teste.

Dacă scăderea temperaturii a avut loc fără un motiv evident, atunci copilul poate avea imunitate scăzută. În acest caz, pe lângă consultarea unui pediatru, aveți nevoie de o consultație cu imunologi. El vă va ajuta să planificați o serie de activități pentru a îmbunătăți imunitatea copilului, pentru a prescrie medicamentele și vitaminele necesare.

Știri înrudite

Comentarii (34)

Temperatura scăzută a corpului - cauze

Mai des, mergem la un doctor pentru febră la un copil. Temperatura scăzută a corpului nu deranjează frecvent părinții, dar motivele pentru aceasta sunt uneori mult mai grave decât cred mulți dintre ei. În acest articol vom vorbi despre temperatura scăzută, despre motivele apariției acesteia și despre recomandări - ce trebuie să facem în acest caz.

Când vorbesc doctorii despre temperatura scăzută a corpului?

În mod normal, temperatura corpului este între 36-37 de grade. La temperaturi sub 36 de grade, putem vorbi despre temperatura subnormală sau scăzută a corpului. Ce motive pot cauza o încălcare a centrului de termoreglare și de a reduce temperatura obișnuită a corpului?

Cauze de temperatură scăzută a corpului.

Motivele pentru temperaturi scăzute pot fi multe, ele sunt foarte diverse. Este necesar să fii atent la copil, atunci mama însăși va fi capabilă să înțeleagă motivul temperaturii gigantului. Care sunt cele mai frecvente cauze ale hipotermiei?

 1. Imunitate redusă, mai ales în timpul iernii și primăvară, din cauza lipsei de vitamine.
 2. Astenizarea corpului.
 3. Anemia (scăderea hemoglobinei)
 4. Slăbirea corpului datorită unei boli recente.
 5. Dezechilibrul hormonal datorat bolilor sistemului endocrin (cel mai adesea în încălcarea glandei tiroide și a glandelor suprarenale)
 6. Suprasolicitarea și oboseala, răspunsul la stres
 7. Răcire.
 8. Presiune scăzută
 9. Vârsta copilului (la nou-născuți ca semn al imaturității proceselor de termoreglare)
 10. Exacerbarea bolilor cronice.
 11. Medicatia este un curs foarte bun.
 12. Sângerări interne. În acest caz, va exista greață, amețeli și paloare în creștere. Este urgent să consultați un medic.

Semne de temperatură scăzută a corpului.

La temperaturi scăzute, copilul poate fi liniștit, apatic. Părinții acordă atenție următoarelor simptome:

1. Dullness, somnolență.

3. Rău general

5. Reacții lente.

Ce trebuie să faceți dacă un copil are o temperatură scăzută a corpului?

 • Dacă o temperatură scăzută a corpului are o singură manifestare, de exemplu, ca în timpul supracoleirii, atunci este necesară încălzirea copilului. Pentru a face acest lucru, îmbrăcați-l mai cald, dați o pătură suplimentară, oferiți ceai dulce fierbinte, puneți un tampon de încălzire la picioarele tale. Puteți pune copilul într-o baie fierbinte.
 • În cazul în care temperatura sub 36 de grade persistă timp de câteva zile, copilul este lent, somnoros - ar trebui să consultați un medic pentru a afla motivul temperaturii scăzute. Pediatrul va prescrie teste, metode suplimentare de examinare. Cel mai probabil, va fi recomandat să revizuiți alimentele, să creșteți cantitatea de fructe și legume, să mergeți mai des în aer liber, să nu exagerezi, să dormiți la timpul potrivit, să limitați timpul petrecut la calculator și la televizor și să începeți temperarea. Dacă este necesar, medicul va trimite copilul la o consultare cu un specialist.
 • Dacă copilul are o temperatură scăzută, examenul de patologie nu a dezvăluit, nu există motive evidente pentru declinul său, iar copilul se simte bine - activ, agil, vesel, vesel, cu un apetit bun, atunci nu ar trebui să alarmați alarma. La unii oameni, temperatura pe toată durata vieții poate fi de 35,7 - 35,9 grade și pentru ei o temperatură scăzută va fi considerată o variantă a normei.

Surse: http://womanadvice.ru/nizkaya-temperatura-tela-prichiny, http://chudetstvo.ru/stati/zdorove-rebyonka/395-ponizhennaya-temperatura-tela-u-rebenka-chto-delat.html, http://www.wp-german-pediatria.ru/pervaia-pomosht/temperatura-u-rebenka/236-nizkaya-temperatura-tela-prichiny.html#!

Nici un comentariu încă!

Împărtășește opinia ta

Ce poate provoca hipotermie

Motivele pentru scăderea temperaturii pot fi foarte diferite. Ele sunt explicate nu numai prin condiții dureroase și patologice, ci și prin factori fiziologici, psihologici, trăsături legate de vârstă ale mecanismului de termoreglare.

 • Termoregulări instabile la sugari. Nu se aplică condițiilor patologice. La copiii sub un an, se formează termoreglarea: un copil poate fi ușor supraîncălzit și răcit rapid. Chiar și după o ușoară hipotermie, miezurile pot scădea la temperatură. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii cu vârsta de până la 3 luni. Citiți mai multe despre temperatura normală la sugari în celălalt articol.
 • Copii prematuri și subponderali. Temperatura redusă la acești bebeluși este considerată normală până când își câștigă greutatea corporală dorită și se prinde cu colegii lor. Este dificil să se supraîncălzească astfel de bebeluși, iar supraîncărcarea se poate face în cel mai scurt timp. Prin urmare, aceasta necesită îngrijire specifică și conservarea constantă a regimului de temperatură, ceea ce îi spune pediatru sau sora care alăptează.
 • Declinul fiziologic al temperaturii. În timpul zilei, temperatura copilului poate varia considerabil: de la 35,5 la 37,2 ° C. De exemplu, dimineața după somn, semnele pot fi 36 ° C, iar seara puteți observa deja 37 ° C. Într-un vis și dimineața devreme, temperatura poate scădea la 35,5 ° C.
 • Acțiune antipiretică. Căderea de temperatură la 36 ° C și mai jos după administrarea medicamentelor antipiretice nu este mai puțin frecventă. Aceasta poate fi o reacție individuală a corpului. Există, de asemenea, cazuri de supradozaj, când hipertermia excesivă dă o doză crescută de medicamente pentru o acțiune rapidă. Se știe că ibuprofenul, în comparație cu paracetamolul, bate căldura mai puternică.
 • Acțiunea "Viferon" în combinație cu antipiretic. Utilizarea lumanarilor antivirale "Viferon" simultan cu medicamente antipiretice poate determina o scadere puternica a temperaturii. După "Viferon" această reacție este mai frecventă la sugari.
 • Vaccin hipotermie. O reacție tipică la vaccinări este creșterea temperaturii corporale. Dar comentariile alarmante din partea mamei sunt din ce în ce mai frecvente: se așteptau la o creștere și au înregistrat o scădere a temperaturii. Impactul asupra imunității poate duce la o astfel de reacție. Unii medici, ca măsură preventivă imediat după vaccinare, sunt recomandați pentru a da paracetamol sau ibuprofen. Alți pediatri, dimpotrivă, consideră că aceste acțiuni sunt periculoase: dacă temperatura copilului scade după vaccinare și se adaugă efectul antipiretic, rezultatul va fi dezamăgitor. Puteți reduce foarte mult temperatura sub normal. Cel mai adesea hipotermia a început să apară după DTP și după 2 sau 3 vaccinări.
 • Hipotermia. Dacă copilul este ușor înghețat în timpul mersului pe jos, temperatura mai joasă este considerată normală. Cu cât hipotermia era mai puternică, cu atât temperatura corpului ar fi mai scăzută.
 • Tulburări ale sistemului endocrin. În cazul producerii insuficiente a hormonului tiroxină în glanda tiroidă, temperatura corpului poate scădea. Hipotermia poate provoca, de asemenea, defecțiuni ale glandelor suprarenale și ale hipotalamusului.
 • Anemia. O scădere a concentrației de hemoglobină în sânge duce la anemie (anemie) și la afectarea transferului de căldură. În funcție de gradul de anemie, modificarea termoregulării: cu cât anemia este mai severă, cu atât este mai mare hipotermia. De asemenea, cu pierderi grele de sânge cu leziuni, poate apărea o scădere bruscă a temperaturii corpului.
 • Defecțiuni în termoreglarea. Acestea pot fi asociate cu adolescența. La fete, transferul termic final se stabilește până la vârsta de 14 ani, iar la băieți doar la 18 ani.
 • Dystonia (VVD). Aceasta nu este o boală independentă, ci un complex de simptome în care funcționarea sistemului nervos autonom este deranjată. Acest lucru implică perturbări ale sistemului endocrin, cardiovascular, digestiv, circulator, respirator. Atunci când IRR la un copil are adesea o durere de cap, există somnolență, pierderea poftei de mâncare, paloare a pielii, amețeli, transpirații, scăderea tensiunii arteriale și hipotermie. Scăderea psihosomatică a temperaturii cu VSD nu este mai puțin frecventă. Aceasta înseamnă că copilul poate ajusta corpul să se simtă rău. La adulți, apropo, se observă aceeași imagine.
 • Brain tumorile. Ele pot fi benigne și maligne. Tumoarea pune presiune asupra hipotalamusului, ceea ce perturbă producția de hormoni și conduce la un transfer de căldură afectat.
 • Situații stresante. Cel mai adesea acestea sunt observate la copiii adolescenți și adolescenți. Experiențele, temerile, stresul, tensiunea internă și iritabilitatea pot provoca hipotermie constantă.
 • Beriberi și post. Vitamina C joacă un rol important în transferul de căldură, dar orice funcționare defectuoasă în dietă și postul frecvent duc la scăderea temperaturii. Adesea fetele adolescente care stau nerezonabil pe tot felul de diete suferă de hipotermie, pierdere de forță și anemie.
 • Intoxicație. În caz de otrăvire, febra, vărsăturile și diareea sunt mai frecvente. Dar după intoxicație și deshidratare, pe fondul unei slăbiciri generale a corpului, temperatura poate diminua dimpotrivă. Hipotermia prelungită după otrăvire nu trebuie trecută cu vederea.
 • Perioada de recuperare după infecție. Temperatura scăzută la un copil după o boală este normală. Adesea, după infecțiile virale și bacteriene la un copil, se observă o notă de 36 ° C, uneori mai mică. Acest lucru este normal, deoarece sistemul imunitar este slăbit, corpul este restabilit. Prin urmare, este atât de important în această perioadă să nu-i împovărați copilul fizic sau emoțional. Plimbarea în aer curat și alimentația rațională după SARS va ajuta repede la întinerire.

Cum să ajuți un copil cu hipotermie

În primul rând, este necesar să aflați motivele care au condus la hipotermie. Pe baza acestor aspecte, trebuie să acționați și, dacă este necesar, să căutați ajutor medical.

Când ai nevoie de un doctor

 • Cazuri de hipotermie severă și degerături. Simptome ale hipotermiei severe: letargie, somnolență, răceală și paloare a pielii, temperatură corporală sub 36 ° C, scăderea tensiunii arteriale. Într-o cameră caldă, pielea devine roșie, apare umflături, durere în locurile de degerături.
 • Temperatura corpului copilului de 35 C durează câteva zile. Poate că nu este nimic periculos, mai ales dacă copilul a suferit o infecție virală sau bacteriană, iar corpul său este foarte slăbit. Principalul lucru în această situație este starea generală a copilului și durata unei astfel de temperaturi. Medicul va recomanda efectuarea unui test de sange, ECG.
 • În cazul hipotermiei post-vaccinare. Dacă temperatura copilului a scăzut după vaccinare (uneori poate scădea la 35,5 ° C), trebuie să informați pediatrul local despre acest lucru. De obicei nu există nimic periculos în această situație atipică. Medicul va recomanda monitorizarea stării copilului, pentru a se asigura că are mâini și picioare calme. Dacă copilul nu are tulburări comportamentale, apetitul nu este pierdut, somnul normal, nu este nevoie de medicamente.
 • Intoxicație. În caz de otrăvire cu unele substanțe volatile toxice, poate exista o puternică răceală cu hipotermie, vărsături, amețeli, piele palidă. Aveți nevoie de îngrijiri medicale urgente.
 • Sănătate generală slabă. Tulburări neobișnuite, somnolență, slăbiciune, vărsături, dureri de cap severe, pierderea conștienței - toate aceste simptome pe fondul hipotermiei sunt un semnal pentru asistența medicală urgentă.

Cum să ajuți acasă

 • Încălziți cu răcire superioară. Este important ca picioarele să fie calde. Un copil poate fi învelit într-o pătură caldă, dar nu este supraîncălzit. După o hipotermie puternică, trebuie să dați o băutură caldă. Dacă scăderea temperaturii nu este legată de hipotermie, nu se recomandă încălzirea copilului.
 • Creați condiții confortabile în situații de stres. Astfel de stări psihologice, cum ar fi anxietatea, teama, apatia, pot fi însoțite de o scădere a temperaturii. Dacă un copil este îngrijorat de ceva, anxios, deprimat, este necesar să aflați motivul, să găsiți contactul cu copilul, sprijinul, ajutorul.
 • Oferiți o dietă echilibrată și o odihnă bună. Alimentele trebuie să fie proaspăt preparate, variate, îmbogățite cu fier și vitamine (în special vitamina C). De asemenea, este important ca copilul să aibă un regim de zi adecvat vârstei sale: odihnă activă, plimbări în aer proaspăt, exerciții fizice, jocuri liniștite, somn bun.

Dacă termometrul prezintă o temperatură redusă tot timpul, merită verificată funcționarea termometrului propriu-zis. Este posibil să funcționeze defectuos, oferind citiri inexacte.

Temperatura scăzută la sugari este adesea asociată cu afectarea termoregulării. Un copil mai în vârstă are o scădere pe termen scurt a temperaturii mai des, după o infecție, o muncă excesivă sau o hipotermie. Se poate menține câteva zile, apoi revine la normal. Dar dacă un copil are o hipotermie prelungită, este necesar să o examinăm pentru a exclude diferite patologii.

Cauzele unei temperaturi scazute a corpului - sub 36 sau 35

Scăderea temperaturii corporale sub medie este destul de comună. Aceasta poate apărea din diverse motive, la oameni de toate vârstele și are consecințe diferite.

Temperatura scăzută este periculoasă?

Se consideră că valorile normale pe termometru sunt de 36,6 ° C. De fapt, citirile pot fluctua pe tot parcursul zilei, în funcție de mese, de ciclul menstrual și chiar de starea de spirit. Prin urmare, temperatura de la 35,5 la 37,0 este considerată o normă absolută pentru fiecare persoană fizică.

Adevărata hipotermie, periculoasă pentru sănătate și, uneori, pentru viață, începe la temperaturi sub 35 ° C. Dacă numerele de pe termometru se situează între 35 și 36,6 grade Celsius, atunci cel mai probabil, nimic nu amenință sănătatea oamenilor.

Cum mentine corpul temperatura?

Termoregularea este un proces complex care implică creierul, căile nervoase, sistemul hormonal și chiar țesutul adipos. Scopul principal al mecanismului este menținerea unei temperaturi constante a "nucleului", adică a mediului intern al unei persoane. Încălcarea în oricare dintre legături poate duce la defectarea întregului sistem de termoproducție și termoliză.

Cum se măsoară temperatura?

 • În axilă - cea mai comună metodă de măsurare a temperaturii în țara noastră. Este simplu, dar destul de inexact. Astfel, norma cu această metodă variază de la 35 ° C la 37 ° C. La copiii sub un an, temperatura subfebrilă este considerată normală.
 • Gelometria gurii este norma pentru Europa și SUA, dar rară pentru Rusia. La copii, poate fi, de asemenea, ineficient, deoarece acestea își deschid adesea gura la măsurare, ceea ce nu este recomandat.
 • Metoda rectală (în rect) este foarte precisă, dar este mai des utilizată la copii. Nou-născuții nu iau o temperatură rectală (pentru a evita deteriorarea intestinului). Temperatura medie a rectului este de o jumătate de unitate deasupra axilarului.
 • Termometria în ureche este populară în unele țări, dar oferă erori foarte mari.

Termometrul cu mercur - pentru a măsura în mod corespunzător temperatura în termometrul cu mercur în mercur trebuie păstrat timp de cel puțin 5 minute.

Termometrul electronic trebuie ținut până la bip, verificați temperatura. Apoi mențineți încă un minut - dacă temperatura nu sa schimbat, termometria este terminată. Dacă totuși creșteți - continuați să mențineți timp de 2-3 minute.

Principala regulă. Nu este nevoie să măsurați temperatura unei persoane sănătoase! Acest lucru duce la creșterea anxietății fără cauză. Dacă sunteți tentat să faceți termometria în fiecare zi, acesta este un simptom al depresiei sau anxietății. În acest caz, trebuie să consultați un psihoterapeut.

Cauzele hipotermiei

Un număr semnificativ de persoane din întreaga lume au o temperatură medie a corpului diferită de tarifele standard. Cineva observa 37 ° C pe un termometru toată viața, în timp ce pentru unii oameni valorile cad adesea sub 36 ° С. Prin urmare, hipotermia este un semn de sănătate slabă numai dacă există alte simptome. Printre cauzele temperaturii scăzute a corpului se numără:

 • ultima infecție virală sau bacteriană
 • anemie sau deficit de fier latent
 • întreruperi hormonale - hipotiroidism. boli ale glandei hipofizare, hipotalamus
 • influențe externe (îngheț, ședere îndelungată în apă)
 • foame dieta Craze
 • psoriazis și alte leziuni cutanate extensive
 • iatrogene (acțiuni medicale, supradoze de droguri)
 • consumul de alcool și droguri (barbiturice)
 • septicemie (otrăvirea sângelui)

Infecție virală sau bacteriană transferată

Orice boală infecțioasă, chiar foarte mică, forțează organismul să mobilizeze toate mijloacele de apărare. După boală, recuperarea începe treptat. Febră dă loc la subfebril (vezi cauzele temperaturii subfebril de 37.2-37.5 C), și apoi a scăzut temperatura. Acest lucru este însoțit de o slăbiciune generală, persoana nu se simte complet recuperată. Această afecțiune poate dura două până la trei săptămâni după terminarea bolii.

Temperatura redusă, însoțită de slăbiciune, amețeli și alte simptome, poate indica o lipsă de fier în organism. Un test de sânge pentru hemoglobină și determinarea feritinei ajută la identificarea acestei patologii. Semnele principale ale anemiei și ale deficienței latente includ:

 • Par dulce
 • Unghii crăpate și fragile
 • Addicted la carne crudă și alte gusturi neobișnuite
 • Inflamația limbii
 • Slăbiciune și performanță redusă
 • Paloare a pielii
 • Răceala mâinilor și a picioarelor
 • Incontinența urinară

După ce se prescriu suplimente de fier (Ferretab, Sorbifer și alții, vezi preparatele de fier pentru anemie), simptomele de mai sus dispar, de obicei, în decurs de 2-3 luni, incluzând frigul și scăderea temperaturii.

Tulburări hormonale

Sistemul endocrin uman influențează absolut toate procesele, inclusiv termoreglarea. Astfel, tumorile și leziunile cerebrale pot provoca o funcționare defectuoasă a hipotalamusului, care, la rândul său, este responsabilă de temperatura "nucleului", adică de temperatura internă constantă a unei persoane. Astfel de afecțiuni se manifestă întotdeauna vicios ca o conștiință, vorbire, viziune sau auz, probleme de coordonare, dureri de cap și vărsături. Din fericire, bolile cerebrale grave sunt rare. Mult mai des, cauza termometrului scăzut este hipotiroidismul.

Hipotiroidismul este o lipsă a funcției tiroidiene, deficit de hormoni. Există o eșec similară în inflamația autoimună a glandei, în operațiile pe aceasta sau în tratamentul cu iod radioactiv. Boala apare destul de des (conform unor surse la 1-10% din populație) și se manifestă prin diverse simptome:

 • Slăbiciune, performanță redusă
 • Cresterea in greutate, umflarea
 • Răcire, temperatură scăzută
 • Piele uscată, mâncărime
 • Fragilitatea părului și a unghiilor
 • Somnolență, pierderea memoriei și inhibarea generală
 • Constipatie cronică
 • Bradicardie (puls lent)

Pentru a diagnostica hipotiroidismul, este necesar să se verifice nivelul TSH (hormonul de stimulare a tiroidei). Dacă este mai mare decât în ​​mod normal, atunci probabilitatea acestei boli este ridicată. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile de peste 40 de ani, ale căror rude au probleme cu glanda tiroidă. După diagnosticare, medicul prescrie terapia de substituție (Eutiroks), care vă permite să reveniți la starea de sănătate normală și să scăpați de simptome.

Influențe externe

Omul este o creatură cu sânge cald care menține o temperatură constantă în interiorul corpului. Dar temperatura pielii (de exemplu, în axilă) scade destul de des cu îngheț, înotând în apă și rămânând într-o cameră rece. În astfel de cazuri, este suficient de cald să se îmbrace și să se măsoare temperatura: indicatorii vor reveni repede la normal după încălzire.

Hipotermie iatrogenică

Hipotermia asociată acțiunii medicilor. apare de obicei la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale. Dacă, după o intervenție chirurgicală lungă, pacientul este lăsat fără o pătură, riscul de supracolire va fi ridicat. Anestezia suprimă tremor, ceea ce previne scăderea temperaturii. Prin urmare, o atenție deosebită la pacienții postoperatorii este extrem de importantă.

Supradozajul cu medicamente antipiretice - destul de des, în special la copii, temperatura scade brusc după supradozaj cu medicamente antipiretice. Parintii ingrijorati la vedere numerele de peste 38 pe termometru incep sa in mod activ "a aduce in jos temperatura." Consecințele unor astfel de acțiuni pot fi nu numai încălcări ale termoregulării, ci și boli grave ale stomacului, precum și sângerări. Prin urmare, în nici un caz nu trebuie să utilizați medicamente antipiretice.

Supradozajul cu picături de vasoconstrictor este un alt motiv pentru temperatura scăzută a corpului copilului. În legătură cu efectul general asupra tuturor vaselor, aceste medicamente pot duce la hipotermie. Prin urmare, în cazul unei rinite comune, fără complicații, este mai bine să spălați nasul bebelușului cu o soluție salină banală, care este vândută în orice farmacie.

Cu o durată lungă de durată sau o foamete forțată, o persoană pierde o cantitate mare de rezerve de grăsime. Un depozit de grăsimi în combinație cu glicogenul este responsabil pentru echilibrul producției de căldură și a transferului de căldură. Drept urmare, persoanele subțiri și, în special, eczeme, îngheață adesea fără niciun motiv aparent.

Bolile de piele

Afecțiunile cutanate care afectează zonele mari ale acesteia duc adesea la o scădere a temperaturii. Astfel de consecințe au psoriazis, eczemă severă, arsură. O cantitate mare de sânge curge constant în zonele afectate ale pielii, ceea ce reduce temperatura întregii persoane.

Reproducerea activă a bacteriilor în sânge și otrăvirea corpului cu produsele lor metabolice se numește sepsis. Ca și în cazul oricărei infecții bacteriene, cu complicații septice, se observă mai frecvent o creștere a temperaturii și un număr foarte mare. Dar, în unele cazuri (la cei slabi și în vârstnici), sistemul nervos este afectat, inclusiv centrul de termoreglare.

Într-o astfel de situație paradoxală, corpul uman răspunde la invazia bacteriilor prin scăderea bruscă a temperaturii la 34,5 ° C și mai jos. Hipotermia în sepsis este un simptom destul de nefavorabil. Este combinată cu o stare generală severă, depresie a conștiinței, disfuncție a tuturor organelor.

Etanol și intoxicații narcotice

Ingestia de cantitati mari de alcool si anumite substante psihoactive poate provoca o temperatura scazuta a corpului. Acest lucru survine ca urmare a vasodilatației, suprimării tremurului și a efectelor asupra nivelurilor de glucoză. Având în vedere că după administrarea unor doze mari de etanol, mulți oameni dorm pe stradă, în camerele de urgență, acești pacienți nu sunt mai puțin frecvenți. Uneori, scăderea temperaturii devine critică și conduce la stop cardiac și respirator.

Cum de a crește temperatura?

Mai întâi de toate, trebuie să înțelegeți dacă scăderea temperaturii este normală sau abaterea de la ea.

 • Dacă măsurați accidental temperatura corpului exact așa și găsiți scăderea acestuia fără a suferi alte simptome, atunci calmați-vă. Rețineți dacă ați avut recent ARVI sau o altă infecție. Poate că acestea sunt efecte reziduale.
 • Sau poate motivul este difuzarea activă a apartamentului într-o zi înghețată. În acest caz, trebuie să închideți ferestrele, hainele calde și să beți ceai fierbinte.
 • Dacă aceste motive sunt excluse, atunci probabil că astfel de numere pe termometru sunt particularitățile dvs. individuale.
 • Dacă, pe lângă hipotermie, aveți slăbiciune, depresie, găsiți multe alte simptome, atunci este mai bine să consultați un medic.

Cel mai probabil, după teste suplimentare, se va găsi anemie sau reducerea funcției tiroidiene. Numirea unui tratament adecvat va ajuta la creșterea temperaturii. La copii, este necesară anularea medicamentelor antipiretice și vasoconstrictoare.

Când este nevoie de ajutor medical urgent?

Tratamentul obligatoriu pentru un specialist este necesar în cazurile în care:

 • Omul inconștient
 • Temperatura corpului - 35 ° C și continuă să scadă.
 • Temperatură scăzută a corpului la o persoană în vârstă, asociată cu o stare de sănătate precară
 • Prezența unor astfel de simptome grave, cum ar fi sângerări, halucinații, vărsături incontrolabile, tulburări de vorbire și vedere, icter sever.

Amintiți-vă că hipotermia adevărată, care pune viața în pericol, apare în cazul persoanelor grav bolnave sau supracoleiate. O scădere ușoară a temperaturii nu dăunează sănătății. Mai mult decât atât, la temperaturi scăzute, toate procesele metabolice sunt mai lente. Prin urmare, mulți experți consideră că persoanele cu această funcție trăiesc puțin mai mult.

Antrenează-ți creierul. Faceți calcule matematice în mintea dvs., rezolvați cuvinte încrucișate, puzzle-uri, puzzle-uri, învățați limbi străine și instruiți-vă creierul în alte moduri. Acest lucru nu numai că ajută la încetinirea degradării abilităților mentale, ci și îmbunătățește metabolismul, circulația sângelui, activează activitatea inimii.

Cât de des luați antibiotice?

Astăzi și mâine, mediul geomagnetic este calm, nu se așteaptă furtuni magnetice.

Temperatura 36 - ce înseamnă? Ce temperatură este considerată normală?

Dacă o persoană are o temperatură de 36, ce înseamnă asta? Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui să aflați ce înseamnă acest indicator, deoarece tot ceea ce este o normă pentru o persoană ar trebui să fie cunoscut cât mai mult posibil. Procesul complex de interacțiune între diferite organe și țesuturi, reacțiile energetice intracelulare creează un fundal termic strict definit al organismului cu animale cu sânge cald - păsări și mamifere, inclusiv oameni.

Conceptul de "temperatură corporală"

Animalele care sunt capabile să-și păstreze căldura corporală în limite înguste, indiferent de condițiile de mediu, sunt numite cu sânge cald (homotermic). Acestea includ mamifere și păsări. Animalele lipsite de această capacitate sunt numite cu sânge rece (poikilotermice). Procesul de menținere a temperaturii se numește termoreglare.

Animalele cu sânge rece au o temperatură non-constantă a corpului, care este cel mai adesea aproape de parametrul mediului extern. Animalele cu sânge cald la care aparține o persoană au un indicator practic neschimbat. Cea mai mare valoare observată la păsări. Acesta variază în intervalul 40-41 ° C. Mamiferele se "încălzesc" la 32-39 ° C, în funcție de specie. La om, valorile cuprinse între 36-37 ° C sunt considerate normale.

Temperatura corpului

Ce înseamnă o temperatură de 36,2 ° C? Studiile științifice recente au arătat că rata fluctuează în intervalul 36,2-37,5 ° C. Ei bine, dacă temperatura este de 36.0 ° C - este considerată normală? Trebuie să știți că acest indicator este adesea diferit pentru diferite grupuri etnice de persoane. De exemplu, rata japoneză este de numai 36 ° C. Locuitorii din Australia și America, media atinge 37 ° C.

De asemenea, este important să știți că există diferite temperaturi în diferite părți ale corpului uman. De exemplu, în axile este mai mare decât în ​​gât și față. Temperatura pe piele a picioarelor și a mâinilor este chiar mai mică, iar cea mai mică - pe degetele de la picioare. Există 2 tipuri de temperatură: organele interne și pielea. Organele au o temperatură diferită, care depinde de activitatea proceselor. Temperatura organelor interne, de regulă, depășește temperatura pielii cu o medie de 0,3-0,4 ° C. Cel mai fierbinte ficat este aproximativ 39 ° C.

Prin măsurarea temperaturii pe degete, puteți determina rata proceselor metabolice din organism. Dacă o persoană are membre calde inferioare, înseamnă că are o rată ridicată de reacții metabolice, dacă este rece - este scăzută.

Cum se măsoară temperatura?

Adesea, o persoană se simte rău și, în același timp, are o temperatură de 36 de ani. Ce înseamnă asta? De obicei, valoarea este normă și nu trebuie să provoace suspiciune. Temperatura la oameni poate varia între 36-37 ° C. Cu toate acestea, ușoară scădere și oboseală, de regulă, indică prezența anumitor boli.

Este foarte important să puteți măsura corect temperatura. Acest lucru se poate face în mai multe moduri: în gură, în axilă, în rect.

Cu toate acestea, rezultatele pot diferi ușor. În gură, temperatura este de obicei cu 0,5 grade mai mică decât în ​​rect și este mult mai mare decât temperatura măsurată în axilă.

Ce înseamnă o temperatură de 36,9? În Rusia, pentru măsurare, este adesea folosit pentru a măsura precis axila. Este demn de remarcat că această metodă nu este foarte fiabilă, deoarece cu ea o persoană obține rezultate inexacte. Când se măsoară temperatura în acest fel, valoarea normală este de 36,3-36,9 ° C.

În țările europene, măsurarea în cavitatea bucală este obișnuită. Această metodă este considerată a fi destul de fiabilă. Dacă, măsurată prin această metodă, temperatura este 36,8, ce înseamnă acest indicator? Această valoare este normală, deoarece atunci când se măsoară temperatura în gură, poate fluctua în intervalul 36,8-37,3 ° C. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștienți de faptul că această metodă este contraindicată la copiii cu vârsta sub 5 ani, la persoane cu excitabilitate crescută și boli psihice.

Măsurarea rectală a temperaturii corpului oferă rezultatul cel mai precis, deoarece în rect, temperatura este mai aproape de temperatura organelor. Norma în acest caz este de 37,3-37,7 ° C.

Înainte de operație, pacientul are o temperatură de 36 - ce înseamnă asta? Reducerea artificială a temperaturii în medicină nu este mai puțin frecventă: în acest caz este redusă în mod special.

La temperaturi de peste 42 ° C, țesutul creierului uman este deteriorat. Dacă scade sub 17-18 ° C - va veni moartea.

Important de știut

Dacă temperatura este 36, ce înseamnă asta? Normă sau abatere? Pentru fiecare persoană, acest indicator variază în timpul zilei în intervalul 35,5-37,0 ° С, iar acest lucru este considerat un fenomen normal. Este cel mai mic dimineața, atinge valoarea maximă seara.

Temperatura scăzută a corpului (36 ° C) se încadrează în intervalul acceptabil. Dar dacă a scăzut sub 35 ° C, aceasta indică prezența unor boli grave. Atunci când temperatura scade la 32,2 ° C, o persoană intră în stupoare. La 29.5 ° C, o persoană va cădea și va muri dacă scade sub 26,5 ° C.

Temperatura poate afecta vârsta și sexul unei persoane. De exemplu, la fete se stabilizează până la vârsta de 13-14 ani, iar la băieți - cu aproximativ 18. Temperatura medie la bărbați este cu 0,5-0,7 ° C mai mică decât la femei.

temperatură ridicată

Ce înseamnă o temperatură de 36,9 ° C? Este acest indicator un semn de boală? De obicei, o creștere de peste 37 ° C indică o boală. Acest simptom este destul de comun și poate apărea cu diferite boli și boli. Temperatura ridicată periculoasă este considerată periculoasă pentru o persoană pentru o perioadă lungă de timp. La temperaturi ridicate, asigurați-vă că vă adresați medicului pentru a afla cauza posibilă. Dacă ajunge la 41 ° C și mai sus, trebuie să apelați imediat o ambulanță.

Ce să faci cu temperaturi ridicate?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți este să consultați un medic. Ar trebui să înceapă cu un sondaj efectuat de un terapeut. El va efectua o inspecție și va numi un număr de studii. În timpul vizitei este necesară examinarea ganglionilor limfatici.

Apoi trebuie să treci o analiză a urinei și a sângelui, să faci un ECG, ultrasunete ale rinichilor și organelor abdominale, rinichi, să treci analiza pentru disbacterioză.

Fapte interesante

În ciuda faptului că organismul uman nu poate funcționa normal la o temperatură prea mică sau prea mare, există cazuri în care o persoană a reușit să supraviețuiască. Astfel, potrivit informațiilor obținute din Cartea Recordurilor Guinness, temperatura maximă din istorie a fost înregistrată la Willie Jones de 52 de ani, care a fost internat la Spitalul Memorial Grady la 10 iulie 1980. El a primit un atac termic, în timp ce temperatura corpului a fost de 46,5 ° s Pacientul a petrecut 24 de zile în spital, după care a fost descărcat în siguranță.

Persoana cu cea mai mică temperatură documentată sa dovedit a fi Karly Kozolofsky, care la 23 februarie 1994 a petrecut 6 ore în răceală. După o lungă ședere la rece (-22 ° C), corpul ei a răcit la 14,2 ° C.

13 semne că ai cel mai bun soț Husbands sunt cu adevărat oameni buni. Ce păcat că soții buni nu cresc pe copaci. Dacă cealaltă jumătate are cele 13 lucruri, atunci poți cu ea.

Cum să arăți mai tânăr: cele mai bune tunsoare pentru cei peste 30, 40, 50, 60 Fetele în 20 de ani nu vă faceți griji cu privire la forma și lungimea părului. Se pare că tânărul este creat pentru a experimenta aspectul și buclele îndrăznețe. Cu toate acestea, ultimul

11 lucruri care vă ucid în secret dorința sexuală Dacă ați început să observați că nu mai doriți să faceți sex, atunci cu siguranță trebuie să găsiți motivul pentru aceasta.

20 de fotografii ale pisicilor făcute la momentul potrivit Pisicile sunt creaturi uimitoare și toată lumea știe despre asta. Și sunt incredibil de fotogenici și întotdeauna știu să fie la momentul potrivit în reguli.

Ce spune nasul despre personalitatea ta? Mulți experți consideră că privindu-vă nasul, puteți spune multe despre personalitatea unei persoane. Prin urmare, atunci când întâlniți întâi, acordați atenție nasului necunoscut.

Nu faceți asta niciodată în biserică! Dacă nu sunteți sigur dacă vă comportați corect într-o biserică sau nu, atunci probabil că nu faceți ce trebuie. Iată o listă de teribil.

Care este temperatura periculoasă scăzută a corpului

Se consideră că temperatura corpului unei persoane sănătoase este de 36,6 ° C. De fapt, această valoare nu este singura corectă - sunt acceptabile deviații de câteva zeci de grade, atât în ​​acea, cât și în cealaltă direcție. Dacă temperatura corpului scade sub 36,2 ° C, atunci este considerată scăzută.

De ce este o temperatură scăzută a corpului?

Există o serie de motive pentru care temperatura corpului poate scădea. Cel mai adesea aceasta este o consecință a hipotermiei generale sau un semn că o persoană a suferit recent o anumită boală. De asemenea, cauzele destul de frecvente ale scăderii temperaturii corporale sunt scăderea hemoglobinei în sânge, funcționarea insuficientă a tiroidei, prezența sângerărilor interne și imunitatea redusă ca atare. În plus, deseori temperatura corpului scade din cauza otrăvirii severe. Aderența pe termen lung la unele diete poate duce la o scădere a temperaturii - organismul pur și simplu nu are nutrienți și toate procesele din acesta încetinesc.

Este important ca la o persoana sanatoasa temperatura corpului variaza in functie de ora din zi si de multe alte motive. Deci, temperatura corpului unei persoane nou trezite este semnificativ mai mică decât cea a lui până la mijlocul zilei. Numai dacă rămâne redusă timp de două sau trei zile, merită să luați măsuri.

Care este temperatura periculoasă scăzută a corpului?

O scădere a temperaturii corpului la 36,2 ° C și mai jos este însoțită de un sentiment de slăbiciune generală, pierderea puterii, frisoane și amețeli. La această temperatură, metabolismul încetinește, corpul trece într-un mod de funcționare economică. În general, temperatura corporală scăzută este nu mai puțin periculoasă decât ridicată, deoarece organismul devine mai dificil de a rezista la tot felul de bacterii și viruși.

În plus, scăderea temperaturii corporale atrage după sine slăbiciunea generală și concentrația afectată, ceea ce poate duce la răniri din neglijență. Dacă temperatura corpului continuă să scadă și ajunge la 32 ° C, atunci apare moartea.

Ce măsuri trebuie luate dacă temperatura corpului este redusă?

Cel mai adesea, motivul pentru scăderea temperaturii este o lucrare banală. Ar trebui să dea organismului odihnă, să-l susțină, folosind imunostimulante naturale (de exemplu, ceai de ghimbir cu miere). Băut bine un curs de multivitamine și fii ca un masaj; activitatea fizică moderată și un duș dimineața vor avea, de asemenea, un efect foarte pozitiv asupra stării corpului. Dacă toate aceste măsuri nu conduc la o îmbunătățire a stării, este necesar să se consulte un medic și să fie examinat.

Top